ebook olvasó

Hi,

 

Tudtok valami jó ebook olvasót ajánlani?

Feltételek:

- e-ink (nem tudom, van-e más fajta egyáltalán)

- legalább 6"

- háttérvilágítás nem fontos

- wifi nem fontos

- sok formátumot ismerjen (pdf nem fontos)

- touch screen nem fontos (de normális helyen legyenek a lapozó gombok)

- jó a noname is

- OS mindegy

 

Köszi.

Hozzászólások

PocketBook Inkpad 3.

8", minden van benne, amit leírtál, a nem fontosak is.

Nekem még 2-es van, az kicsit masszívabbnak tűnik.

Mondanám a Kindle Paperwhite-ot, minőség/ár viszonyban szerintem nagyon jó, de a 'sok formátum' nem feltétlen igaz rá, ráadásul nincsenek rajta lapozó gombok. Viszont mivel az ebook-formátumok közti konverzió pofonegyszerű (Calibre), így a sok formátum szerintem nem fontos.

Nekem a 4-es paperwhite nagyon bevalt, 3-asat megkapta az egyik gyermek.

Konvertalassal nem kell bajlodnod, egyszer beallitod Calibrenek, hogy mik a preferaltak az olvason, mikor felkuldod a konyvet majd o konvertal elotte.

En kb minden formatumot konvertaltatok vele, mert sokszor sorkizartak a konyvek es en azt nem szeretem.

Hát nekem sose jött be. Pockebookban is van ilyen. Viszont van hozza nextcloud plugin. Ami számomra kényelmesebb. Csinalok a packetbook-nak egy hozzáférést a nextcloudomhoz. Aztan ha ott megosztok vele egy könyvet akkor syncelem és letölti. Ha törlöm a megosztást a nextcloudon akkor syncnél törli a packetbookról is. 

Fedora 32, Thinkpad x220

Szerkesztve: 2020. 07. 31., p - 14:11

Jó az ha van benne wifi, meg háttérvilágítás is. Előzőben nem volt. Már nem tudnék nélküle élni.

Most pocketbook HD 3 -van. Viszont legközelebb nem elégszem meg 6 collal, kell a  8 vagy 10 col. 

Sajna kell a nagy méret, mert sok minden csak PDF-ben van, főleg újságok, amik még hasábosak is stb. Szóval a méret számit :D

Fedora 32, Thinkpad x220

Eboox nova 2, hosszas keresgélés után megtaláltam a tökéletest, nagyon bevált. Elôtte paperwhite volt, kb. olyan mint suzukiból audiba átszállni.

uhh igen, onyx boox nova 2, sietôsen írtam..

Nincs kézzel érintôs probléma, csak a gyári tollal lehet rá írni, gondolom a nyomásérzékenység miatt.. ami amúgy egész jó

Szerintem a backlight amúgy must have, és ahogy írták, a 6 inch túl kicsi. A jegyzetelést ritkán használom, az android viszont jó (dropbox, amazon ha ott sok könyved van, pdf nézegetôk, stb.)

Családban megfordult már sok ilyen, jelenleg a Kobo olvasóit használjuk legszívesebben.

Alcor Myth-eket használunk, nincs velük semmi gáz.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Nem tudom, mi csak olvasunk vele, se fény, se wifi semi különös extra. Én még túrázni (sátorozni) is hordom, mindig, Néha előfordult, hogy kifagyott, de egy resettel meg lehetett oldani a dolgot. 

 

szerk.: megnéztem az árukeresőt, hát azért a lincshangulat enyhe túlzás... ;) Ennyi fikázás bőven van más gyártók termékei alatt is.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Uh, ne is mondd. Nem lett volna rossz - ha jó lett volna.
Az akksija kriminális volt, néha negyedóra után lemerült, néha több órát bírt - ugyanannyi töltéssel. Ráaadasul a legkisebb mozdulattol betort az uvege, amikor harmadszor csereltem, ugy dontottem, hoyg visszaterek a Kindlehez (az akksit nem tudtak megoldani)

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.

Mivel a gyerek "minden csak Kindle ne" - állásponton volt egy ilyet kapott : PocketBook Lux 4 627
Neki tetszett.

God bless you, Captain Hindsight..

Pocketbook 627-est használok (Touch Lux 4), nem túl hosszú ideje. Használtan vettem 25k-ért, újonnan 40k környékén van. Van háttérvilágítás, 6", kényelmes fogni, támogat minden fontosabb formátumot még a PDF-et. Nagyon könnyű és egyáltalán nem fárasztó ha sokáig kell tartani. Csak ajánlani tudom.

En nagyon szeretem a Kobot, sok (7-8) eve megvan, a mai napig rendszeresen jon ra a szoftver-frissites, gyakran tenyleg hasznos FEATURE kerul bele. Sok formatumot ismer, nagyon okos a szoftvere (anno mikor valasztottam, a Kindle emellett konkretan szanalmas volt), mindent tud ami nekem kell.

Végül Kobo Clara HD lett.

Köszi mindenkinek. 

Kobot merném én is ajánlani. És főleg azokat amik nem szimetrikus palatáblának tűnnek: Forma, Libra. Jó ha van fogása.

Kobo Clara HD

 

Egy hét után teljesen személyes vélemény.

 

PRO:
- működik
- szerintem elég tempósan lapoz
- konfigolható, hogy a kijelző melyik részét kattintva lapozzon
- jó a világítása
- legalább egy update már jött hozzá
- win10-re dugva R/W usb eszköz (linuxon még nem próbáltam)
- több féle betűtípust ismer
- állítható szöveg igazítás (bal, sorkiegyenlített, miuttudomén)
- wifi működik

CON:
- erőszakosan kapaszkodik az online regisztrációba (kapott kamu google acc-ot)
- talán picit vékony, kell majd rá tok
- azw3-at mintha nem tudna (nem fontos, csak FYI)
- sleep módban mutatja az olvasott könyv borítóját (lehet, hogy csak konfig kérdése)
 

Vicces:
- a böngésző még itt is "beta" szoftver, mint ahogy a Kindle-ben is volt

Összességében örülök neki.

Egyébként annó amikor megvettem az elsődleges szempont számomra a gyors "bekapcsolás" volt, akkoriban más nem nagyon tudta ezt, manapság mi a helyzet?

Nálunk több példány napi használatban van (4 Kobo, 1 Kindle). Ha csak leteszem, akkor sleep módba megy, onnan instant felébred mind. A feleségem Kobojához van olyan cover, ami felébreszti a sleep módból, amikor kinyitja fizikailag, mire lemegy a mozdulat, már kb fel is ébredt a reader. A sajátomon erre gombot kell nyomkodni. Kb 2-3 havonta ténylegesen újra kell bootolni a kütyüket (pl mert OS frissítés van), azért az eltart fél - egy percig.

Lapozó gombok nélkül ne vegyél, nagyon kényelmetlen az érintőképernyőn tapizni. 

A gonbosak közül is legjobban azok a Kindlék jöttek be, ahol a lapozógomb az olvasó oldalán van, ahol fogod. Amelyeknél az alján, az kényelmetlenebb.

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."

A gonbosak közül is legjobban azok a Kindlék jöttek be, ahol a lapozógomb az olvasó oldalán van, ahol fogod.

Hát még a Voyage, ahol nem gomb van, hanem ha kicsit jobban megszorítod a keretet, akkor fog lapozni. Iszonyú kényelmes, csak más modellben azóta sem volt ilyen, ha jól rémlik, a Voyage-t meg már nem forgalmazzák. Félek is tőle, hogy mi lesz, ha egyszer tönkremegy.

Előre lapozni a bal és felső kb 20% területet kivéve (az a hátra lapozás ill. menü) akárhol tapizva lehet a képernyőn. Ez engem nem zavar, de még keresem az ideális egykezes fogást fekve olvasáshoz. :)

Led háttérvilágítás nagy jóság különböző fényviszonyok közt, nem csak sötétben.

Valóban nem vészes, az egyetlen probléma télen jön elő, ha a buszra várás közben olvasni is szeretnél, és a lapozás miatt nem tudsz kesztyűt viselni a mínuszokban :)

Illetve még nagyon régen volt érintőképernyős Sony ebook-olvasóm, az képes volt lapozni, ha ráesett egy hópehely :)

Frissítés e-papírnál? Lapozás legfeljebb. Mindenesetre rendszeresen használok ebookot 0 fok alatt, lévén olyankor többet járok BKV-val, és amíg várakozom a járművekre, olvasni szoktam a megállóban. Még sose volt olyan problémám egyik olvasómmal sem, ami hidegre, fagyra visszavezethető lett volna.

A kindleknél 0 - 35 C közötti működtetési hőmérséklettartományt írnak. Bár valóban nincs tele a net beszámolókkal, hogy maradandó károsodást szenvedtek volna azon kívül. Csak lassabb kép frissülésről és elmosódottabb tartalomról írnak. A kínaiaknál láttam ultra low epaper hirdetést, ott -25C -től írták a működési tartományt. Gondolom más olajat használnak a képernyőben, amiben a fekete és fehér töltött festék részecskék úszkálnak.

Én rendszeresen sátorozok télen is, a rekord eddig a hajnali -17 fok. Mivel MINDEN este olvasok elalvás előtt, így olyankor is. Soha nem vettem még észre, hogy zavarná az Alcort a mínusz. Éjszakára egy neoprén tokba teszem be, úgy megy be a hátizsákba, hogy a lecsapódó pára se rontsa el.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Van erről annyi a neten, mint a szemét, én már feladtam pár évvel ezelőtt (mármint az erről való blogolást). Igazából nincs benne semmi nagy titok: megfelelő hálózsák és megfelelő derékalj kell hozzá, az élmények meg jönnek. Vannak emlékezetes kedvencek, mint pl. amikor a szarvaskúti bivakszállást akartuk kipróbálni. Kint volt mínusz 12 fok + jeges szél. Odaértünk, bementünk, bezártuk az ajtót, és úgy éreztük a hirtelen szélcsend miatt, hogy megérkeztünk Hawaiira. Lecuccoltunk, kabát le, polár le, leültünk és elkezdtük összerakni a főzőket. Aztá észleltük, hogy kezd azért zima lenni. Megmértük a benti hőfokot: -6 celsius. :D Gyorsan visszaöltöztünk.

Pár kép (sok van, de ezeken látszik talán, hogy mit kell elképzelni): https://photos.app.goo.gl/rFNsEcshe7akE7Sk9 

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

A képek között van az a három kulacsos. Azt azért raktam be, mert érdekesség. Zirctől 8,5km-re volt az alvás, éjjelre a kulcsokat kiürítettem, hogy ne fagyassza szét a víz. Az üres kulacsban aztán így csapódott ki és fagyott meg a pára reggelre, -11 fokon. Ami jópofa volt, hogy ez ki is tartott hazáig: azaz legyalogoltam reggel Zircre (olyan 2,5 óra alatt), vártam félórát a buszra, hazabuszoztam (kábé egy óra), és amikor itthon elővettem a kulacsokat, még így néztek ki. Nem olvadt ki egyik sem, csak itthon. :)

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Négynapos volt a leghosszabb, azaz három éjszaka a Bükkben. Mondjuk az elég is volt egy időre. Akkor még csak 17 éves voltam, nagyon nem oda való felszereléssel. Ma már azt az akkori cuccokkal nem vállalnám be. Éjszaka tűz mellett aludtunk (már amennyit aludtunk) és kisebb-nagyobb mászköveket melegítettünk, és azokat cserélgettünk a hálózsákba. Kb. 2-3 órákat aludt az ember egyhuzamban, aztán kőcsere plusz pakolás a tűzre.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

NOOK GlowLight-om van. Talan a masodik kiadas? A fene sem emlekszik, regi elegge.

Calibrevel konvertalgatok, javitgatok konyveket ha kell. 

 

A vilagitas meg jo, mert ha lefekszik aludni az ember es szeretne meg olvasni, akkor bizony a legjobb megoldas.

" háttérvilágítás nem fontos"

Pedig a nagy josag. Engem is zavart, hoyg a Paperwhite mar erintokepernyos - de a hattervilagitas nagyon jo dolog. Foleg, ha sok fokozatban szabalyozhato, mert a BKV jaratai is tudnak sotetek lenni, de otthon meg az allolampa miatt sokkal kevesebb feny kell.

Mondjuk most a legujabb Kindlem van, nem is tudom, hanyadik (talan 4 vagy 5). Elazott, betort a kepernyo, behalt, stb, legutobbit elloptak. Volt, hoyg USA-bol rendeltem, mert felaron jott, de a lopas utan bementem a kindle boltba es vettem egy ujat, kurva idegesito, ha az ember egy konyv felenel tart es varnia kellene egy honapot, mire folytathatja.

http://www.micros~1
Rekurzió: lásd rekurzió.