2 router LAN - WAN, megoldható, hogy a host lássa a subnetwork-öt? [MEGOLDVA]

Sziasztok!

Telekomos netem van, így az optika végén a sagemcom-os förmedvény van. Szeretném megoldani, hogy egy TPL-LINK-es router működjön alatta alhálózaton. A subnet látja a host-ot, fordítva nem. Ez alapvetően ismert téma is. Rendszergazda kollégám magyarázta, hogy miként kéne megoldani, de mára kiesett a fele, most nem akarom csesztetni ünnep nap, max hétfőn. Alapvetően nem sos, de idegesít, kíváncsi vagyok működne e.

Van megoldás rá, hogy a host is lássa a sub-ot anélkül, hogy gépenként kéne konfigurálni? Kolléga routingolásról és DMZ-ről beszélt.

adatok:

Sagemcom: 192.168.2.1 -es címen, dhcp bekapcsolva

TP-LINK: 192.168.3.1 a címe, egyébként a sagemcom-tól kapott dhcp-n címet (most épp: 192.168.2.67)

Ha van rá rendes megoldás, valaki el tudná magyarázni kicsit begginer nyelven mi miért kell? A hálózati ismereteim nem 100%-osak, főleg a maszkolást tekintve, azért szeretném megérteni a megoldásokat.

Tuti megkérdi majd valaki, hogy mi a cél, szeretném a wifit is osztani külön kábelről a ház másik pontjáról, illetve vannak featurek a tp-link alatt, pl vpn ami AP-ként nem aktív, ha van megoldás a 2 hálózattal, akkor azt próbálnám ki.

Köszi előre is ha valaki időt szán rám.

Hozzászólások

Szia!

Egy routered legyen. Legyen az a TP-Link.  A Sagemet tedd bridge módba. Végezze el, amit a szolgáltató felé kell (PPPoE terminálás), de a WAN IP címet már a TP-Link kapja, és ő oszt címeket a hostoknak DHCP-n. Plusz a wifit is ő szolgáltatja ugyanabból a hálózatból (a wifi is bridge).

Ez nem fog menni, ha ip-teveje van. En beraknam a tp-linket wan-jat a sagem egyik lan-jara, adnek a tp-link wan-nak mac szerint egy fix ip-t a sagem dhcp-serverevel, es azt dmz-be tennem a sagemen. Innentol van tuzfal, van vpn, van wifi a tp-linken keresztul (ha jol ertem, mit szeretne a kollega).

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

akkor itt most egy kis fogalomzavar lehet. fixme, de nekem a duplanat azt jelenti hogy _kifele_ csatlakozaskor a 192.168.10.42-bol egyszer 192.168.1.23, majd egy public 1.2.3.4 ip lesz. szoval ilyen dupla cimforditaskor melyik szolgaltatas nem elerheto?

 

nyilvan befele postforward kell, de azt sima natnal is kell.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

igen, egy helyen van nekem is ilyen dulpa nat, igaz ott nincs torrent (meg semmi sem befele), es eddig nemvolt semmi gond. azert is kerdeztem hogy ki tud _konkret_ dolgot amit megakaszt kifele a duplanat. ezek szerint ez amolyan varosi legenda, a maceras portforward miatt.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Jelenleg most így van bekötve, 2 külön network van. Minden működik, kivéve azt hogy a Sagecom-ra csatlakozva nem látom a TP-LINK alatti ezsközöket, erre kellene valami megoldás.

 

A fix ip az oké, arra eddig lusta voltam, az teljesen evidens.

A DMZ itt a kérdés, a Sagin belőttem DMZ-t már a TP-LINK ip-jét, de nem "kezdte el látni" az alhálózatot. Igazából érthető is, ő csak azt látja, hogy van egy 192.168.2.67 cím, azt honnan kéne látnia, hogy alatta van egy 192.168.3.xxx ? Hogy tudnám elérni onnan az ide csatlakozó eszközöket?

Pl bedugok a TP-LINK-re egy linux szervert amin 22-es porton figyel egy ssh, és a szerver címe: 192.168.2.155

Fellépek a Sagi wifijére. Hogy tudom elérni az előbb csatlakozott szervert?

 

P.S.: Egyébként van ip tv.

Nem olvastam végig a szálat, így ha hülyeséget beszélek elnézést!

Static routingra van szükséged. Sagemcom (192.168.2.1) eszközön vegyél fel egy static routing szabályt/sort/akármit, miszerint a 192.168.3.0/24 (255.255.255.0) hálózat a 192.168.2.67 IP cím felé elérhető. Ez ugyebár a TP-Link eszközöd wan lábának ip címe.

Cool, te nyerted a futamot.

Köszi!

Az igazság, hogy próbálkoztam routinggal, lehet ugyanezzzelk a beállítással (és adtam DMZ-t is ahogy most is), most viszont csináltam egy reboot-ot is a Sagi-n. Úgy néz ki működik, lehet csak a rebbot maradt le korábban. Mind1, a lényeg, hogy most faxa, köszi szépen mégegyszer!

A SageCom-ot tegye Bridge módba , kapcsolja le az automatikus PPPoE csatlakozást (Manual), kapcsolja be a PPPoE Passthrough-ot, de ne nyírja ki a dhcp szervert és voilá lesz IPTV-je, telefonja és a TP-Link kapcsolódjon PPPoe-vel a telekom hálózatára.

Nálam így működik évek óta SagemCom szeméttel.

Szia, köszönöm a választ!

 

Igazából amit leírtál az lényegében egy utolsó menekülési lehetőség számomra, ha lényegében minden eszközt a TP-LINK-re dugok. Visszaviszek a Sagi mellé egy plusz kábelt és odabaxok egy switch-et. Most több eszköz is a Sagi-ról kapja a nyálat.

lényegében arról van szó, hogy:

van földszint (konyha-ebédlő-fürdő stb és nappali), van emelet (hálószoba, gyerek szobák, illetve majd a legtávolabbi ponton lesz egy dolgozó szoba házi szerverekkel)

A Sagi a leendő dolgozó területén van, a TP-LINK pedig a nappaliban, a ház két egymástól legtávolabbi pont. Mindkét helyen vannak/lesznek kábeles eszközök.

Bocs a hosszú szófosásért, tehát ez az oka annak, hogy mindkét helyen kell a kábeles csatlakozás, nem csak wifi bridge. De lényegében ha visszaviszem majd a kábelt, akkor működni fog.

De egyelőre még bizakodom, hohy talán megy a 2 network-ös megoldás is.

tplinkben kikapcsolod a LAN dhcp servert, kikapcsolod a WAN-t, a Sagit pedig egy lan portba kotod. ilyenkor tplink switche megy+AP, de nem natol. ha raadasul valami openwrt kepes tplinkrol van szo, akkor felrakod ra, majd a wan portot is hozzacsapod a lan+wifi bridgehez (ofc dhcp kikapcsol), teli a net ilyen leirassal.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az Elbandi által javasolt megoldás a legoptimálisabb. Nincs dupla nat; nem kell static route; 1db alhálózatod lesz. A Sagi-nak és a TPLink-nek ugyanazt a SSID-et és wifi jelszót add, így a wifi kliensek is örülni fognak.

szerk: És DMZ sem kell. Azt csak akkor kapcsold be, ha teljesen biztosan tudod, hogy mire jó, és hogy szükséged van rá.

 

> A Sagi a leendő dolgozó területén van, a TP-LINK pedig a nappaliban, a ház két egymástól legtávolabbi pont.

Akkor a TPLink WDS-sel kapcsolódhatna a Sagi-ra. Szerintem egy próbát megér, mielőtt kábelezel.

A SageCom-ot tegye Bridge módba , kapcsolja le az automatikus PPPoE csatlakozást (Manual), kapcsolja be a PPPoE Passthrough-ot, de ne nyírja ki a dhcp szervert és voilá lesz IPTV-je, telefonja és a TP-Link kapcsolódjon PPPoe-vel a telekom hálózatára.

Nálam így működik évek óta SagemCom szeméttel.