medit alternativák

Fórumok

Sziasztok!
Frissítettem az Ubuntumat Focalra, és ezen a verzión sajnos nem működik a kedvenc, a tárgyban említett texteditorom. Próbáltam forráskódból telepíteni, de annyi függősége hiányzott, hogy nem láttam értelmét erőlködni. Segítsetek helyette másikat találni. Amit tudni a kellene a medit utódjának: Egyszerre több állományt lehessen vele szerkeszteni és a program elindításakor automatikusan nyissa meg a bezáráskor nyitott szövegeket. Ezen kívül a keresés/csere ismerje a reguláris kifejezéseket.   

Hozzászólások

A címet meglátva azt hittem kimaradt egy betű és 'mcedit' akar lenni. De aztán látom hogy tényleg van 'medit' is.

A Gnome szerkesztője, a Gedit nem jó?

Szerkesztve: 2020. 10. 23., p – 17:35

En is szeretem a meditet. Sajnos Linux-only, Mac-en nem birtam mukodesre birni, pedig fel napig probaltam leforditani. :(

A "miert"-ezoknek:

- bash scriptben irsz hozza plugint, stdin amit latsz a kepernyon, stdout ami lesz belole. De akar pythonban is irhatsz, ott par sor a reference.

- csak egy GTK2 es egy pygtk az ossz fuggosege. Nem kell hozza feldobni a fel GNOME-ot, a fel KDE-t, a fel XFCE-t, stb.

- kurvagyors, es nagyon eroforrasbarat: eszik 20 tabbal 12MB RAM-ot

Egyik legalulertekeltebb editor X ala.

Szerintem nézd meg az Anjuta nevűt is!

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Vagy vim/nvim vagy Doom/Space Emacs vagy micro vagy notepadqq vagy Geany.

Én vim-párti vagyok, megy minden platformon, grafikus felület sem kell neki, elmegy terminálban, konzolban is. Nagyon hatékony, sokféle pluginnel és színtémában bővíthető, aki erre gerjed.

Amit még próbáltam: Atom (lassú, fapados), Commodo Edit (lassú, bloat), Gedit (fapad), Kate (régen jó volt a KDE4-es időkben, most fapad), SciTe (ez nem lenne rossz, de sok éve nem fejlesztik, és nehéz konfigolni), UltraEdit (fizetős).

Sokan esküdnek a Visual Code-ra (MS érdekeltség és webalapúság miatt nálam kizárva) vagy a Sublime-ra (ez fizetős). Fejleszteni ott van még a IntelliJ, Netbeans, Eclipse, de azok meg megint nagyon bloatok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem a Kwrite-ra gondolok, a Kate-re. Bár jó ideje nem próbáltam. A KDE4-es időkben a Kate 4 volt a fő editorom, akkor nagyon szerettem, főleg a fülkezelését, és hogy JS scriptekkel lehetett bővíteni a tudását. A KDE5-re viszont újraírták, hogy egy Gedit-nél is valamival fapadosabb valamit csináltak belőle. Lehet mára már visszarakták bele a Kate4 tudásának egy részét, de kötve hiszem, hogy olyan szintre felhozták volna, mint azok az editorok, amiket én soroltam.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Használtam a plasma4 alatt is, nekem semmi nem hiányzik, viszont nem is vagyok nagy text editor nyúzó.

Egyébként miért szokása az embereknek úgy kijelenteni valamiről valamit, hogy visszakérdezésre beismerik, hogy amúgy évek óta nem is használták azt a valamit, az az fogalmuk nincs róla?

"visszakérdezésre beismerik"

Az a jobbik eset. Legtobben visszakerdezesre terelnek, vagy eltunnek. Fogsz meg csalodni az emberi vitakulturaban eleget, ha mar ez is zavar. :)

Amugy ha egy szoftver egyszer PTSD-t okozott, nagyon nehezen nyulsz ujra hozza jo szivvel. Ahogy azt se hinned el egykonnyen, hogy jott a Windows Vistahoz egy patch, amivel gyorsabb es hasznalhatobb lett. :)

Ez így van velem is, csak ha véleményt mondok, azt azért igyekszem megjegyezni, hogy ezt a tapasztalatot x éve szereztem, vagy esetleg hallomásból tudom, már csak azért is hogy helyén legyen kezelve a véleményem. Nem az zavar hogy negatív a vélemény, hanem hogy a vélemény elhangzásakor nem igaz.

De, van róla fogalmam, használtam Kate5-öt. Pont ezt magyarázom, hogy akkor fapad volt, mivel az alapoktól írták teljesen újra, 0%-át használták fel az előző kódbázisnak, így az első 1-2 évben nagyon fapad volt, fájdalmasan. Érthető, hogy emiatt megutáltam, és többé nem néztem felé.

De abban igazad van, hogy ez fordítva is működik. Jártam úgy deadbeef lejátszóval, és notepadqq editorral is, hogy régen azok is piszok keveset tudtak azokhoz a progikhoz képest, amiket utánozni akartak (foobar2000, Notepad++), aztán mára szép fokozatosan behozták a lemaradást, ezt úgy tapasztaltam, hogy ajánlásra feltettem őket sok év múltán, és nagyon megleptek, hogy mennyire behozták a korábbi lemaradást.

Elismerem, hogy a Kate5-tel is ez lehet azóta a helyzet, nem tudom. A vita kedvéért nem fogok feltenni egy olyan bloat progit, ami tengernyi függőséget beránt, és szükségem sincs rá. Minimalista tiling WM-et használok, terminálos alkalmazások, vim, stb., nem Qt-s fullos DE-t, aminél megérné feltenni.

Egyébként aki komolyan text editort keres, annak azt ajánlom, hogy tanulja meg vagy a vim-et, vagy az emacs-et és egy életre előre el lesz döntve a milyen editort használjak kérdés. Ezek a modern hájp editorok jönnek, mennek, Notepad++/qq, VS Code, Sublime, támogatásuk szűnik meg egy idő után, grafikus library vagy grafikus protokollok miatt. A vi/vim/emacs viszont kiállta az idő próbáját, 30-50 éve jelen vannak, nem mennek sehová újabb 30-50 év múlva sem, mindent tudnak (vagy pluginnel mindenre felkészíthetők), amit egy text editortól, IDE-től, stb. el lehet várni, multiplatformosak, hordozható kódbázis, még grafikus felület sem kell nekik, sőt, emiatt függőségük sincs túl sok, nem válnak soha fizetőssé. Nehezebb őket megtanulni, mint egy „hagyományos mosópor”-os text editort, de az évek során ki fog fizetődni, ezt komolyan ígérem. Ez a „két nagy” akkor is ott lesz elérhető és használható formában, mikor már az x86 és x86_64 is csak egy darabka történelem lesz, és már mindenki tovább lépett róluk, és a MS meg a Windows platform sem lesz már sehol, eltűnnek a süllyesztőben. Sose fognak elavulni, kimenni a divatból.

Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok fejlesztő, de nem ma kezdtem a PC-zést, használtam már mindenféle editort az idők folyamán, edlin, edit.com, context, pe2, ncedit, DOS navigator editora, Turbo/Borland IDE-k, DOS-ban, Notepad, Notepad++, ConTEXT, NC95 editora, FAR editora, stb. Windows alatt, pico, nano, mcedit, ne, ed, vi, vim, UltraEdit, Kate, Geany, SciTe, Notepadqq, Commodo Edit, stb. Linux alatt, de próbálkoztam még Atom, VS Code, Sublime, stb.-vel is. Amiket nem használtam: Netbeans és hasonló IDE-k, főleg Java alapúak, amik eleve IDE-knek, és nem „sima” text editornak készültek. Amit leszűrtem: tökéletes editor nincs, meg erősen személyes preferenciától, előző beidegződésektől, megszokásoktól függ, de a vim vagy az emacs kb. mindig is vinni fog mindent, minden felhasználási téren, legyen az blogolás, szakdoga írása, markdown, *tex/*latex, rendszeradminisztrációs, konfigfájlok szerkesztése, fejlesztés/IDE, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

2014 környékén a KDE5 és Kate5 még csak béta volt, akkoriban KDE4-et használtam. 2015-ben tértem át a KDE5-re, bár még emlékeim szerint néztem 2016-ban is a Kate5-öt, lehet volt az kora 2017, már pontosan nem emlékszem, ezért is írtam úgy, hogy pár éve. Még akkor is nagyon el volt maradva a Kate4-től, tudásban és pluginválasztékban is. Mondom, nem állítom teljes bizonyossággal, hogy mostanra nem hozta be a lemaradást, de én letettem róla. Ennyi. Nem nézegetem, továbbléptem minimalista irányba. Talán jobb is, hogy így alakult, mert ha nem cseszik szét, akkor megállok a fejlődésben egy átlagos GUI-s editornál. De ha annyira biztosan állítod, elhiszem neked, hogy legalább Kate4-es szintre visszahozták. Egyébként annyi még aggasztana a Kate-tel kapcsolatban, hogy ha majd a Qt6-tal megérkezik a KDE6, vajon nem fogják-e ezt újra eljátszani, hogy a kódbázist lerombolják, és az alapoktól újraírnak mindent, és lehet szívni. Nem mondom, hogy ez fog történni, de én ezek után nem bízok ebben a progiban. Egyáltalán. KDE-t sem használnék, felesleges bloatnak tartom, nem térnék már vissza a hagyományos egeres desktopos ökoszisztémához.

Igazából van annyi text editor és IDE, hogy egy emberélet sem elég a kipróbálására, qed, jed, joe, és oldalakon át lehetne sorolni csak a neveket. Igazából már talán csak kettő van, ami érdekelne, de még nem próbáltam, és a unixos nagy öregek (Thompson és Kernighan) esküdnek rá, az a plan9-ből az acme és a sam, ezekről sok jót olvastam, de nem értem mi a poénjuk, arra még nem vettem rá magam, hogy kipróbáljam, pedig annyira rossz nem lehet, ha a nagy veteránok ezt használják a mai napig, nem vi/vim-et, és nem Emacs-et.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 10. 24., szo – 19:23

.