DIP40 foglalat kiforrasztása

Sziasztok!

C64 rendbeszedése miatt DIP24, és DIP40 foglalatot szeretnék kiforrasztani + az elektrolit kondikat kicserélni. A nyák érzékeny elvileg. A gond az, hogy ez a precíziós furatos foglalat van benne (erre cserélte az eredetit valaki), a lemezes helyett, és nem lehet rendesen beletenni az IC-t, mert az első beletételkor a foglalat "szétcseszte" az IC lábait, és másodjára már nem szorul bele.

Szeretném megkérdezni, hogy mi erről a foglalat kérdésről a véleményetek?

Nem akarok félmillió forintot egy kiforrasztó állomásra költeni, hogy tudom ezt a legolcsóbban megúszni? Jelenleg egy Somogyi forrasztó állomásom van. Nem nagyon ismerem a forrasztó állomásokat, melyiket szabad megvenni.

Arra gondolok, hogy veszek ónszívó szallagot (de ez is kérdés, mert van belőle 300Ft-os, és 3000 Ft-os is, melyiket érdemes?), illetve ónszívó pumpát. Félek, hogy ezekhez nagyobb gyakorlat kell. Vákumos kiforrasztó állomásokat csak horror áron találtam (amik biztos jók, de hobbi miatt nem akarok ennyit rákölteni).

Köszönöm

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 22., cs – 04:23

Ha jól értem, akkor nem igazán foglalkoztál még ilyesmivel.

Nem biztos, hogy ezen a panelen szeretnél gyakorolni - először keress szerintem egy másik, hasonló panelt (ami már nem működik / haszontalan), és próbálkozz azon hasonló alkatrészeket kiforrasztani, csak ezután állj neki a javítandó panelnek.

Ónszívó szalagból sokféle létezik, nekem helyi üzletben vásárolt szalaggal sem volt különösebb gondom.
Tény viszont, hogy ezek fel vannak itatva valamiféle folyasztószerrel - a legolcsóbb valószínűleg fenyőgyanta-szerűséggel lesz átitatva, a drágábbak más, speciális folyasztószerrel.
Egyszer rendeltem (nem itthonról) egy olyan kiforrasztó szalagot, ami semmiféle folyasztószert nem tartalmazott, emiatt önmagában használhatatlan volt.

Az ónszívó pumpa a szegény ember "kiforrasztó állomása" (ez így nyilván nem igaz) - lábas alkatrészeknél vagy furat tisztításánál általában egyik oldalt melegíted, a másik oldalra pedig ráilleszted a végét, lehetőleg úgy, hogy jól illeszkedjen, és, amikor megolvadt a forrasztás, megnyomod a rajt lévő gombot, és ő igyekszik magába szívni az anyagot.
Ezt követően is segíthet további tisztításra az ónszívó harisnya, de nem feltétlen szükséges - ki kell takarítani annyira a lyukat, hogy vissza tudd bele tenni az (új) alkatrészt.
Ha nem akar tisztulni, segíthet némi forraszanyagot tenni rá és megpróbálni újra, elölről.

Arra figyelni kell, hogy ne melegítsd túl sokáig a panelt, mert a VIA-k, ill. vezetősávok fel tudnak szakadni.
Különösen igaz ez akkor, ha bevallottan "érzékeny a NYÁK".
...ehhez kell némi tapasztalat, ill. emiatt érdemes gyakorolni másik panelen.

Problémát okozhat az is, ha túl jól vezeti a forrasztáshoz tartozó vezetősáv a hőt.
Ez jellemzően GND fóliáknál fordul elő, pl. kondenzátor egyik lába emiatt nehezebben kiforrasztható.
Itt segíthet nagyobb teljesítményű páka (bár ezt tekintsük adottnak, de minimum 50W-osnak - a Solomon elvileg ilyen), esetleg valamekkora hőfokemelés, de a megfelelő pákahegy-választás is.
Ebben az esetben a vaskosabb, rövidebb pákahegy előnyösebb (nem hűl le olyan könnyen, ill. közelebb van a fűtéshez).

Nagyobb méretű alkatrész (pl. soklábú IC-foglalat) kiforrasztásakor, amikor a panelt szeretnénk menteni és az alkatrész roncsolható, érdemes lehet - amennyire ez megoldható - óvatosan, apróbb darabokra vágni a kérdéses alkatrészt.
Gyakorlatilag, ha megszabadítod a műanyag "házától", úgy, hogy a lábakat meg tudd még fogni (csipesz / fogó) -, akkor nem kell több lábat melegítened egy időben (pákával macerás, hőlégfúvó meg egy újabb téma).
Megteheted, hogy egyesével adagolsz egy kis forraszanyagot a lábhoz alul, felmelegíted, és egyesével húzod ki őket, ezt követően pedig tisztítod a furatot.
Ne erőltesd (ne szakítsd ki), ha rendesen átmelegedett, akkor ki kell jönnie, ill. ne melegítsd túl sokáig - "baj" akkor lesz, ha nem tudod eléggé felmelegíteni az adott furatot (túlságosan sok hőt vezet el és nem tudod pótolni).

Ami még segíthet, az valamilyen "flux toll" használata, ezzel tudsz némi folyasztószert adagolni a forrasztási ponthoz, ami csodákra képes.

Én azt javaslom neked, hogy a preciDIP foglalatokat hagyd inkább a helyükön. Érdemesebb azt megtanulni, hogy kell az alkatrészt annak károsodása nélkül behelyezni. 

Az elkókat meg egy olcsó ónszippantó segítségével ki tudod cserélni.

Ok, köszönöm szépen a tanácsokat! :)

Remélem rendben lesz minden, forrasztottam már, de sok lábú dolgokat most kell kiszednem először. (csak azt tudom, hogy problémás, a megfelelő eszköz nélkül)

Az egyik preciDIP foglalatot sajnos ki kell szedni, mert nem tartja rendesen az IC-t. A többit szerintem nem bántom, mert stabilan fogja az IC-ket. 

Köszönöm a leírást, ez alapján fogok elindulni.

Mivel nem kell megőrizni a kiszedendő alkatrész épségét, legegyszerűbb beforrasztott állapotában 2-3 lábanként elcsípni a precidip-et.

2-3 lábat könnyedén át tudsz melegíteni és darabonként kiszedni. Ne felejtsd el a két oldalt összekötő műanyagokat is elcsípni.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Szerkesztve: 2020. 10. 22., cs – 10:38

Van hosszu ideig folyo forrasztoon. Igaz draga, de meg mindig olcsobb mint egy meleglevegos allomas.

 

Rengeteg markanev alatt fut, bizmutot tartalmaz.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Bármelyik ónharisnyát megveheted, egyedül a vastagsága lehet zavaró. Mi a 3mm-nél szélesebbet nem szoktunk venni emiatt. Nem kell hozzá nagy gyakorlat, bár egy idegen-értéktelen darabon mégis lecsekkolnám: éles darabon inkább ne doktorálj. Jól át kell melegíteni akár fektetett pákaheggyel - és előtte van úgy, hogy még egy kevés ónt is adni kell a forrpontnak.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

Szerkesztve: 2020. 10. 22., cs – 22:04

Köszönöm szépen mindenkinek a tanácsokat. :)

Sikerült a hibás foglalatot kicserélni, és működik is a C64.

1. Végül elcsipdestem a hibás foglalatot, egyben a közelébe se jutottam, hogy kiszedjem. Az ónszippantó harisnya semmi ónt nem szedett össze, sehogy nem sikerült használni. :) A foglalat lábakat kihúzgáltam (felmelegítettem az ellentétes oldalon az ónt), a lábakkal a lyukban nem ért semmit az ónszippantó.

2. A lyukakban maradt ónra egy kicsit rápöttyintettem friss ónnal.

3. Ezeket forrpontokat végül felmelegítettem, és egy ónszippantóval kiszippantottam a felesleges ónt. Az ónszippantó használtára kb a 3-4. lyuknál jöttem rá, de így is egy csomószor előfordult, hogy maradt a lyukban ón.

Ez a hibás foglalat a 24 DIL-es volt. A 40-est és a 28-ast, ami jól tartja az IC-t, ezek után nem bántom. Minden rendben van, de csak félig volt sikerélmény. :)

Köszi, fogok gyakorolni (és tényleg a C64 előtt kellett volna megcsinálni), mert van 1-2 db wemos d1 mini lapkám, amibe be van forrasztva a tüskesor, és ki akarom szedni.

De nagyon elgondolkodtam a rendes pákán, amivel kiforrasztani is tudok. 

Max 100000 Ft körüli összeget rászánnék. A wellernél úgy látom, hogy ekörül van egy beugró páka, mint amilyen nekem most a Somogyi. Kérdés, hogy jobb az, mint a Somogyi? (ebben a kategóriában, azt gondolnám ugyanaz, esetleg a weller teljesítménye nagyobb mint 50W) De ez még mindig nem tud kiforrasztani.)

 

Van esetleg ötletetek, hogy milyen forrasztó állomást érdemes max 100000 Ft-ért venni? Szeretném használni kiforrasztásra is, ha SMD-t kell vele forrasztani nagy ritkán, akkor legyen rá esélyem. 

A Weller jobb páka mint a Somogyi.
Esetleg nézegesd egy darabig Jófogáson, időnként feltesznek egész korrekt áron is ilyesmit.

Az LR21 állomás 50W-os, bár ez lehet, nem lenne akkora óriási előrelépés.
Én WSP80-as pákát és hozzá tartozó állomást néznék, annak bőven elégnek kell lennie - persze néhány normális pákaheggyel együtt.

Kiforrasztani viszont neked kell megtanulni, ezekkel a pákákkal és némi ügyességgel szépen meg lehet csinálni.
Nagyobb felületeknél a WSP80 nagyobb teljesítménye sokat segít, és itt közelebb van a pákahegy a fűtőszálhoz.

Szerintem rendes kiforrasztó állomást nem akarsz venni (elég drága tud lenni).

Tény, hogy egy jó kiforrasztó állomással kényelmesebb lesz dolgozni, de ugyanazt meg tudod csinálni egy rendes pákával és a fenti segédeszközök használatával is, bár valamivel lassabban.
...és nem baj, ha rendesen megtanulod a páka használatát (kiforrasztásra is), sokat segíthet még a későbbiekben.

SMD forrasztásnak is megvan a technikája, lehet Somogyival is akár. :)

WSD81-em van, nagyon hasznos tud lenni, hogy pl a legvekonyabb, legrosszabb hővezetésű csucsot is kepes annyira melegen tartani, hogy par masodperc alatt kész a forrasztas, nem kell sokaig melegiteni a nyakot.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Igen, erre mondják, hogy elefánt a porcelánboltban. Végig attól féltem, hogy a lyukaknál feltépem az áramkört. Nem volt egyértelmű a művelet közben, hogy valaha működni fog. :)

Ráadásul nem az első vagyok, aki ezt a foglalatot buzerálta, egyszer már átforrasztották a precíziós tokot, majd modolták, egy speeddos kiegészítő volt benne. Az eredeti IC-t tettem bele vissza. Eléggé szét volt menve a régi tok, beletettem az IC-t, és egy idő után kimászott belőle, és nem indult a gép. Ez most biztos, hogy megjavult. :)

A kiforrasztáshoz még egy titkos tipp: valahogy kiszeded a furatból az alkatrészt. De utána ne ess neki ónszippantóval, mert feltépheti az áramköri fóliát. A cél ugyebár a felesleges ón eltávolítása a furatból. Erre a célra nagyon alkalmas egy közönséges bambusz fogpiszkáló. Friss gyantás ónnal, forró pákával az egyik oldalról melegíted, a másik oldalról kibököd.