[Bitcoin mining] Áramlopás miatt szálltak ki a rendőrök VII. kerületi polgármesteri hivatalhoz

Hozzászólások

Kíváncsi lennék, hogy ezek GPU-s megoldások voltak, vagy ezek már ASIC-ok? Gondolom nem kevés hőt termelhettek, nem tűnt fel senkinek a zaj?

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2020/10/121784521_71352721621…

És ennek tényleg nincsen nagy hangja.

Ha 1000 W volt a teljesítménye, 0-24 órában ment, akkor nem lakossági árammal számolva bruttó 43'200 Ft / hó kárt okozott az önkormányzatnak. Kb 1 éve nyerték a kerületet, ami maximalizálja az eddigi károsítás értékét: 518'400 Ft. Mivel ez szándékos károkozás volt, ezért elvileg 100%-ban meg kell térítenie ezt az összeget a munkáltatónak (hacsak nem tudja bizonyítani, hogy a gépet később vette / helyezte el az önkormányzatnál).

A hősugárzóért fegyelmit szoktak osztani.

Ez rendőrségi ügy, nyomozók dolgoznak. Gondolom egy seggberúgás Niedermüllertől már kevés.

 

Valószínűleg már a kezdetektől tudták, hogy bitcoin bánya van ott, de megvárták, hogy annyi energia eltűnjön, hogy legyen ok a nyomozásra.

https://www.obi.hu/elektromos-futokeszuelekek/futoventilator/p/4248464?…űszaki.Fűtesklimaesventilatorok.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=69391204782&gclid=CjwKCAjwz6_8BRBkEiwA3p02VdsM7CbmcLtlHc-nqxhb38GPEpjS3mNXmgkMsr8zg1OF82cHC8VUeRoCWcAQAvD_BwE

 

Tömeg:    1,10 kg
Magasság:    13,2 cm
Szélesség:    22,2 cm
Mélység:    26,5 cm

 

A bejárós hátizsákomban még lötyög is.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

Mármint ki? Én? Rá van írva: felvett teljesítmény 2000 W. A legtöbb hajszárító 800 W (mini utazó) - 2000 W (normális) között van. Az olcsó áruházláncos otthoni hajszárítók is 1500 W körüli teljesítményűek (amivel feleségem kidobna, mert sosem száradna meg a hosszú haja). Fodrászatban 2000 W alatt nem is láthatsz hajszárítót.

Ha van hosszú hajú párod / gyermeked / egyéb rokonod és még nem volt a kezedben / kezében normális hajszárító, akkor nagyon ajánlom ajándékba. 10-15e Ft között már lehet jót kapni.

Szamomra az nem tiszta, hogy ki lopott kitol aramot?

Aram lopas tobbnyire az szokott lenni, ha vki a villanyorat megkerulve vetelezi az aramot. De itt gondolom arrol lehet szo, hogy az onkormanyzat kontojara uzemeltette a bitcoin cuccosat. De akkor ebbol miert lett rendorsegi ugy? (Hiszen megoldhattak volna hazon belul fegyelmivel/seggberugassal/stb.) Vagy egy fideszes nyitott be a piros ajton? :)

Ez nem áramlopás, mert semmi köze ennek a szolgáltatóhoz (aki számláz). Ez szimplán becstelenség és az önkormányzat megkárosítása. Ha viszont nem írt alá olyan papírt, ami az áram vételezését szabályozta volna a cégnél a munkavállalónak, akkor nehéz dolga lesz az önkormányzatnak a bíróságon. De biztos találnak valami olyan pontot, hogy nem rendeltetésszerűen használt valamit, stb.. ami miatt (anyagi) felelősségre lehet vonni.

Mondjuk azt sem értem, hogy miért volt kiépítve az irodájában akkora kapacitás, hogy bitcoin bányagépeket tudott üzemeltetni.
Ráadásul hogyan nem tűnt fel eddig az egész? Olyan hangos hűtése van ezeknek a gépeknek, hogy a szomszéd szobában is biztosan hallani lehetett.

Az is szép, hogy pont a Niedermüller "rémisztő képződmény" Péter kritizál.. Magától is megkérdezhette volna korábban, hogy "mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot" mondani.

3-4 riget nem lehet csak ugy lerakni egy irodaban. ha valoban ilyen ment ott akkor arrol a tobbiek is tudtak. ha meg csak a sajat desktop gepen futtatta, akkor egy 1070-es kartyaval kereshetett napi 240Ft-ot. itt valami nagyon nem kerek a tortenetben....

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az igaz. De az kiderült már, hogy mekkora a volumene a sumákolásnak? Mert írhatunk még itt nagy igazságokat, de attól még ne biztos hogy bármi relevanciája van.

Mert oké, lehet hogy valamikor otthon fűtötte a garázst, vagy szimplán került az Aliról a 3-4 rig, és apu bevitte a munkahelyére, mégis jobb okosba' járatni őket, de ez még mindig nettó találgatás.

(Én abból indulok ki, hogy mivel politika, ha véletlenül hazavisz egy százforintos ICO tollat, akkor az ellenlábasok abból is korrupciós ügyet próbálnak csiholni. Nem mintha nem lenne patkányság amit csinált, de én lendületből lefosnám, ha pl. rendbe szednék a kerületi parkolási bizniszt - bár közvetlenül nem érint, és nem is követtem, de valahogy nem hiszem hogy ne lenne ott megkapargatni való. Aztán majd majd ha a milliárdos ügyeskedéseken túl vagyunk, akkor már lehet hogy érdemes figyelni az ilyen apróságokra is. Bár akkor talán megoldódik magától is, kikopnak az enyveskezűek.)

Aztán majd majd ha a milliárdos ügyeskedéseken túl vagyunk, akkor már lehet hogy érdemes figyelni az ilyen apróságokra is

Rossz felfogás. Ha a lopás megengedett,vagány,elfogadott,bátorított,elnézett,belefér,whatever akkor az aki a 10 ből tud lopni az 10et fog lopni, aki a 10e-ből az 10e-t aki a 10mrd-ból az meg 10mrd-ot.

Ugyanez a probléma azzal, hogy valakinek elnézed, ha ellop egy gereblyét. Hogy a francba bízz rá bármit egy olyan emberre akitől ennyit várhatsz? Akit megbízhatsz a kicsivel és becsülettel számot ad róla arra tudsz bízni többet is. Aki a kicsit is ellopja...

És hidd el, hogy minél nagyobb értékre követnek el rablás/lopás v bármi egyéb károsítást, annál többen vannak akik minimum tudnak róla, de valószínű, hogy benne is vannak. Jogászok, bankárok stb nélkül nem tudná pl ilyen egyszerűen elveszíteni a közpénz a jellegét..

Ha mindenhol és minden szinten "viszik haza a csavart a gyárból" mert az a "fizetés kiegészítés", vagy pl nyári gyerektáboroztatásnál értetlenkedtek rajta, hogy mi a gond azzal, hogy a megrendelt és kifizetett étel ~harmadát nem akarták kiosztani a gyerekeknek, hiszen az a konyhásoknak alanyi jogon jár.. .. ..ami talán picit kevésbé lett volna ciki, ha legalább a gyerkőcöknek nem kopog a szeme az étkezés végeztével... érted.

Ez a baj a fejekben:

Általános mentalitás van; kezdd azon a változást akin & amin tudsz: saját  magadon. Nem, ne vidd haza a csavart a gyárból. Ha a barátod / rokonod / kiskutyád ugyanezt műveli piríts rá!

"Dehát a "nagyok" is így csinálják..."  - Ah akkor nem is az a baj, hogy lopnak? Megint ott tartunk, hogy csak az fáj, hogy nem neked sikerül belőle szerezni vmi darabot?

*Szerintem* az a baj, hogy ma az az általános mentalitás, hogy az a hülye aki nem lop. És ez a gáz.

Van egy bizonyos szint, amit még elnéznek, mint lopás.

 

Kiveszel egy papírt a nyomtatóból, berakod egy céges borítékba és saját pénzen postázod nem céges ügyben.

 

Havi szinten 300Ft szerintem még sehol nem üti ki a biztosítékot.

Van egy bizonyos szint, amit még elnéznek, mint lopás.

Van egy bizonyos szint, ami fölött meg nem vizsgálják a lopást, mert "nem állapítható meg semmilyen törvénysértés".

A többiekre meg ez vonatkozik: "Ne lopj" A kormány nem tűri a konkurenciát!"

A konkrét esethez meg annyit, hogy ez a DK-s nem csak becstelen, hanem még hülye is - és ez utóbbi nem enyhítő körülmény.

Ez pont a csavart a csavargyárból tipikus esete.

Ezt a mentalitást sehol sem díjjazzák.

"Havi szinten 300Ft szerintem még sehol nem üti ki a biztosítékot." ~ ahh tehát rendszeres károsítás. Tessék egy nem éppen magaskultúrát közvetítő film részlet, talán ez könnyebben emészthető módon adja át az üzenetet:

https://www.youtube.com/watch?v=WvgA3tRqOEU

Azon túl, hogy elvi és morális szinten a lopás bűn ezért helyből kerülendő had próbáljak pusztán praktikus szempontot a figyelmedbe ajánlani:

van két cég: az egyikben "normális" emberek dolgoznak a másikban csak "hazahordós"-ok:

Szerinted amikor egy szervezetben mindenki mindenhonnan "kikönnyyít" mert úgyis belefér az hova vezet?

A takarító elviszi a takarítószert, így a koszt keni szét, hiszen a havi adag felét "meg lehet spórolni". A wc-ben nincs wcpapír, hiszen abból is le lehetett csípni. A konyhában a kvgép a hónap felében üres, hiszen a kv-t is el lehetett lopni. A céges gépek lassúak, hiszen ki lehetett belőlük szerelni a ramot meg az ssd-t. Esetleg a fénycsöveket / ledes világítást, meg a tárgyalókból a kihangosítókat, irodai növényeket meg hasonlókat is el lehet vinni nem?

Az egyik helybe öntheted folyamatosan a pénzt és az energiát, de így fogják széthordani:

https://www.youtube.com/watch?v=mQgdZTgpczM 

Az egész céget. nem csak a nyomtató papírt. A tudást, az idő keretet és minden mást is. És ott a probléma. hogy ez az élet minden területére vontakozik: a tanár szabadít magának időt majd és órán nem tanít a gyerekednek semmit, az orvosnak egyszerűbb valami fájdalomcsillapítót felírnia mint kezelni a problémádat, a kockafejű meg összehány valami fos workaround-ot ahelyett, hogy megoldaná a problémát.

Ezért mondom, hogy ezeket a dolgokat fejben kell rendbe tenni. 

Normális ember valami (közöset) alkotni akar nem szétbontani meg széthordani..

Csak ugye le kéne már győzni azokat a suttyó beidegződéseket amik az átkosból itt ragadtak.

Amúgy az ilyen hazahordós arcok a leg röhejesebbek, mert ugyanígy viselkednek akkor is ha mellékesen amúgy már végtelen erőforrásokkal rendelkeznek, de mivel beépült a viselkedésükbe, hogy ők márpedig mindenhonnan mindent ami mozdítható, így azért a leg pitiánerebb módon végzik tovább ugyanezt...

Ez honnan jön, hogy hangos meg nagy egy ilyen gép?

Nem nagy. Nem hangos. Nem fogyaszt "annyira" sokat.

Egy 6 kártyás gép hangja fel sem tűnik egy irodában. 6 GPU hűtése megy kb 50%-on, ezek elég csendesek, próbáld ki otthon 1 GPU-val. 

Fogyasztás: a 6 kártyás gép fogyaszt kb. 750 wattot, amihez kell 3.3 amper. Nem ismerem a helyi áramvételezési körülményeket, de szerintem 3 ilyen gép anélkül mehet ott, hogy bármikor is gondot okozna.

Havi fogyasztása a 3 gépnek 60 ezer forint, nehéz elhinnem, hogy ez nem tűnt fel a hivatalban. Attól függ, hogy mi minden volt azon a mérőn, mert ha egy kinti barkácsműhely két körfűrésszel, vagy egyéb nagyfogyasztóval, akkor még hihető is. 

most ezt ugy mondod mintha nem tudnak hogy az ujsagirok toksuketek a temahoz, talaltak valami 1000 eves cikket googlevel ahol gpuval nyomtak btc, akkor most is az volt. nyilvan senki sem annyira hulye hogy btct banyasszon, kismillio shitcoin van amihez pontjo a gpu. sot van amihez a cpu a jo...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akkor lopsz ha jogosulatlanul eltulajdonítasz valamit. Ezzel az erővel automatikusan "áramlopásnak" számít az is, ha otthoni telefonodat munkahelyeden feltöltöd vagy megszárítod bent a hajadat (mert mondjuk eláztál az esőben). Vagy a munkahelyi laptopod mellett a magánt is feltöltöd. A munkaszerződést kell megnézni, hogy megsértette-e. Ha igen, akkor meg kell térítenie a kárt. Azonban ez nem BTK alá tartozik.

A papíros példáddal élve ez olyan mintha a munkahelyen nyomtatná ki a magán célú dolgait is (hány embert ismerek, akik ezt csinálják..). Ennek tiltása valószínűleg szabályozva van valamilyen módon a szerződésében. Vagy mint Trey, aki magánbeszêlgetéseit a céges előfizetésén végzi. A szerződésében biztosan engedélyezve van, mert így a cégnek másképp (többet) kell adóznia az előfizetés után. Ha ez nincs külön megengedve, akkor ugyanígy megkárosítod a céget, ha munkahelyi mobilon magánbeszélgetést folytatsz. Vagy a munkahelyi szerveren játékszervert üzemeltetsz és ezzel foglalod az erőforrásokat + magasabb a fogyasztás is. De ez nem lopás.

" Ezzel az erővel automatikusan "áramlopásnak" számít az is, ha otthoni telefonodat munkahelyeden feltöltöd vagy megszárítod bent a hajadat "

Az nem. Ez a szokásjog alapján elfogadható. Így alakult ki /mikrózás, kávé, tea készítés, étel melegítés/. Amíg az áram-vételezés meg nem halad egy mértéket, csak addig nem lopás. Ebben az esetben viszont egyértelműen megállapítható, a cél az volt, hogy az üzemeltetés költségeit a bányász átterhelje az önkormányzatra annak tudta és beleegyezése nélkül. Ez bizony lopás.

"Mondjuk azt sem értem, hogy miért volt kiépítve az irodájában akkora kapacitás, hogy bitcoin bányagépeket tudott üzemeltetni." - soha nem gondoltam bele, amikor beröffentettem egy telepítendő hálózati eszközt base conf-t rakni, vagy laboroztunk, hogy "ki van e építve" ekkora kapacitás :) azért remélem a "szoci" önkormányzatoknál se alu kábelek vannak a falban.. :P

Lehet, hogy egy bennfentes az esti órákban élesztette az önkormi PC-it és azokkal nyomta.

“az egyik DK-s képviselő, Borka-Szász Tamás irodájában bitcoinbányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.”

Ennyi..

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo – 10:33

Szerintem füvet termesztett még az is hihetőbb a bitcoin bányánál. Majd ha odaírják mennyi pénzt keresett vele, akkor lehet jobban elhiszem

A bitcoinbányászat maga legális.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Mi van, ha simán megfertőződött a gép az irodájában?  Hazamentek, egy C&C szerver WOL-on keresztül felélesztette a gépeket, aztán 100%-on pörgette a gépeket. Áramlopás tényleg az, hogy megkerüli a villanyórát, miért csinálna ilyet egy önkormányzati képviselő? Nem ő fizeti a villanyszámlát, hanem az önkori. Ha ilyen villanyóra megkerülést csinál, akkor az önkorinak lop. Homályos. 

gyrgyvrs

Mondjuk az elég beszédes, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda szállt ki egy olyan önkormányzathoz, amit ellenzékiek vezetnek (akiknek elvileg nem lehet érdeke felnyomni egymást). 

Azt kell mondani, hogy ő így fűti az irodát. Mert igaz, hogy ott volt az a gép és szítta az áramot, mint állat, ugyanakkor a radiátorok le voltak zárva és ezzel az önkormányzat megtakarított napi 86 forintot (ÁFAval).

 

Egyébként olyankor szokott kibukni az ilyesmi, amikor valakit el akarnak takarítani. Nem véletlen, hogy maga a nagy NemRémíszt Képződmény minősítette hátbaszúrásnak az esetet. Nyilván piti ügyről van szó, ezeknél Kőbányán nagyságrendekkel komolyabb dolgok vannak, amik még az ingerküszöböt sem érték el.

> Sol omnibus lucet.

Nagyon brutális mondatokat lehet találni az erről szóló hírekben :D

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A sikkasztásnak egy igen rossz hatékonyságú módja... ennyi erővel jobban járnának, ha konvektor helyett bányásznának...

Alig jutottak kicsike hatalomhoz, máris megkezdték a lopást:

Belebukott a DK-s képviselő a bitcoinbányászatba

Borka-Száz Tamás (Demokratikus Koalíció) lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói az erzsébetvárosi önkormányzat épületében lévő irodájából számítógépeket vittek el. A Magyar Nemzet értesülése szerint az NNI áramlopás miatt folytat nyomozást, miután a számítógépeken bitcoint bányásztak. A kriptovaluta bányászata nem tiltott, ám az energiaigénye óriási, a lefoglalt számítógépek pedig az önkormányzat hálózatáról fogyasztották az áramot, amit közpénzből fizet a VII. kerületi önkormányzat.

Niedermüller az RTL Klub riportjában csak a szemei meregette, állítólag mélyen megrendült, mert nem tudott a dologról.

Időközi lesz.

trey @ gépház

Lebukott, kilépett, lemondott, nagyon helyesen, a környezete meg elítélte a dolgot, nem zártak össze és nem védték a seggét. Akárcsak mondjuk Borkai vagy Szíjjártó... ja, várj.

Én mondjuk a zéró tolerancia híve vagyok, de az is hatalmas előrelépés lenne, ha olyan világban élnénk, ahol mondjuk az a legnagyobb baj, hogy maximum 300-500 kWh villany árának megfelelő dolgot lopnak el havonta a politikusok a munkahelyükről.

Aki ennyire segg hülye, hogy értelmesen lopni sem tud, az jobb ha megy.

 

A tisztelt politikusok törvényesen lopnak. Gyurcsányt sem tudták elítélni, Zuschlag csak a balhét vitte el. Gyurcsány szóban mondott mindent, papír semmi.

 

A Zuschlag könyv tök jól leírja. Ő maga mondta, hogy mindenki loppott, de papír róla csak neki volt.

Megélhetési jogvédő, lobbista.

 

A demokratikus parlamentet megkerülve próbálnak országokat rákényszeríteni a többség akaratával szembemenő törvények elfogadtatására.

 

Miközben a demokráciát hirdetik, lopakodó diktatúrát építenek, a parlamenthez tartozó jogköröket akarnak átvenni országgyűlési választások nélkül. Szervezeteik olyan hatalmi ágat alkotnak, melyet demokratikus keretek között nem lehet leváltani.

 

Feladatuk a társadalmi rend megbontása, felforgató tevékenységet végeznek, tüntetéseket szítanak, embert ember ellen hangolnak, céljuk egy ellenséges ország destabilizálása.

"Mi az az "ÁLCIVIL"?"

A szervezeteket két csoportra osztjuk, államiakra és civilekre (a magyar nyelvben a civil kicsit általánosabb fogalom, de szervezeteknél az NGO magyar fordításaként használják - ez az elnevezés egyébként jobban ki is fejezi a különbséget). Az előbbi a kormányzat irányítása alatt működik, míg a civil szervezetek az aktuális kormánytól függetlenül.

Álcivil szervezet, pl. amely civilnek mutatja magát, de kormánypénzből kormánypropagandát tol (tehát gyakorlatilag egy állami (így nem civil) szervezetként működik a valóságban)

A legismertebb magyar álcivil szervezet talán a CÖF, mely állami finanszírozással a kormány szócsöve.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Álcivil szervezet, pl. amely civilnek mutatja magát, de kormánypénzből kormánypropagandát tol (tehát gyakorlatilag egy állami (így nem civil) szervezetként működik a valóságban)

A legismertebb magyar álcivil szervezet talán a CÖF, mely állami finanszírozással a kormány szócsöve.

 

Köszönöm a felvilágosítást. Így már értem. :)

Fölösleges túlragozni a dolgot. Objektív az egész.

 

Az adóbevallásnál mindenki megjelölheti melyik civil szervezetet választja. Szerintem kell is ilyet választani felelősen gondolkozó embernek.

 

Ez alapján objektíven mérhető az egyes szervezetek beágyazottsága.

 

Az átlag magyar iskolákat, kórházakat, fogyatékosokat, állatmenhelyeket támogat. Mind a CÖF-re, mind a Soros NGO-kra szarunk.

"A szervezeteket két csoportra osztjuk, államiakra és civilekre ... Az előbbi a kormányzat irányítása alatt működik, míg a civil szervezetek az aktuális kormánytól függetlenül."

Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz, pl. a Táncsics (ha jól rémlik a neve) alapítványból meg automatikusan álcivil?

Egy önkormányzati pénzből és/vagy irányítás alatt lévő civil szervezet "rendes" civil függetlenül az önkormányzat összetételétől vagy csak akkor definiáljuk álcivilnek, ha az önkormányzat vezetése azonos pártokból áll mint a kormány vagy az önkormányzatokat is olyannak tekintjük ebben a definícióban mint a kormányzatot és ekkor mindegy az önkormányzat összetétele mindig álcivilnek minősül?

Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?

Igazából ez az egész álcivil dolog egy értelmetlen faszság, nem is nagyon létezik más nyelveken alternatívája, de ha már mindenképp definiálni kell mi ez, akkor jön az, hogy ha valami civilnek látszik, (esetleg hivatalosan is az) de igazából a kormány proxyja.

Esetleg egy másik definíció, hogy kitalálsz egy fiktív civil szervezetet, és.pl. a nevükben gyüjtesz pénzt, amit aztán zsebreraksz. Ilyenkor szintén álcivil vagy.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Van Soros proxy is, nemcsak kormány proxy. Ezt külföldi kormányok finanszírozzák, nem a magyar.

 

Tudod olyan, mint az SZDSZ-es privatizáció: az állam rossz gazda, erre eladunk mindent külföldi állami vállalatoknak.

 

Természetes, hogy nagyobb lesz a szar, mint volt.

Tudod olyan, mint az SZDSZ-es privatizáció: az állam rossz gazda, erre eladunk mindent külföldi állami vállalatoknak.

Az az MDF volt. Ráadásul pont a Fidesz volt helyzetbe hozva a székház privatizációval, akkori értéken 1,5 milliárd forintot - mai értéken 15-16 milliárd forintot - tettek zsebre és ebből építették fel azt a pártnak álcázott maffiát, amit látunk.

Természetes, hogy nagyobb lesz a szar, mint volt.

Te egyébként állami cégnél dolgozol? Dolgoztál valaha is állami cégnél?

Az MSZP-SZDSZ a MÁV Cargo-t (nyereséges volt) az osztrák állami vasútnak adta el. De a Gdf Suez is állami vállalat, meg még egy csomó másik.

 

Folyamatosan nyomták, hogy az állam rossz gazda, miközben a felvásárló cégek jórészt állami vállalatok voltak.

 

A magyar állami vagyonból külföldi állami vagyont csináltak.

Az MSZP-SZDSZ a MÁV Cargo-t (nyereséges volt) az osztrák állami vasútnak adta el.

Nem lehetett nyereséges, mert úgy adták el, hogy egy percet nem működött és sok pénzt adtak érte és még többet tettek bele. És igen, az egészet el kellett volna adni.

De a Gdf Suez is állami vállalat, meg még egy csomó másik.

23,64% tulajdonrésze van benne a francia államnak, a többi magánbefektető. Pölö a vízműveket a Fidesz adta el 1998 és 2002 között, a többségét a Gdf Suez-nek.

A magyar állami vagyonból külföldi állami vagyont csináltak.

Nem, nem csináltak. Egyébként meg nem válaszoltál: Te amúgy állami cégnél dolgozol? Ha nem, akkor miért nem?

a vasúti teherszállítás? másik valóságot érzéelünk? mindig is vastagon nyereséges volt. a személyszállítás önmagában bukta. együtt is - a végeredmény csak nem mindegy a nagyságrend.

A zseni maszop-szdsz társaság eladták a nyereséges céget és az adóssághalmozót meg magára hagyták. lehet bele tolni akármennyi pénzt, a személyszállítás önnmagában nem áll meg.

nem véletlenül vették vissza(váaárolták) az angolok is. 

a vasúti teherszállítás? másik valóságot érzéelünk? mindig is vastagon nyereséges volt. a személyszállítás önmagában bukta. együtt is - a végeredmény csak nem mindegy a nagyságrend.

Lehet, hogy más filmet nézünk, de nem volt nyereséges a MÁV teher üzletága (sem), úgy volt "nyereséges", hogy más MÁV területek viselték a költségeinek egy részét, ezért nem volt érdemlegesnek mondható külföldi Cargo bevétel, mert külföldön konkrétan ki kellett fizetni ezeket a költségeket, a vak is látta, hogy pénzügyi bukta a minden megtett kilométer. Ráadásul itt a Cargo cégről volt szó, amit direkt ezért hoztak létre, hogy a felelősségek és feladatkörök kapcsán több részre szedjék a céget, ezt úgy adták el, hogy nem működött igazán önállóan egy üzleti évet sem.

A zseni maszop-szdsz társaság eladták a nyereséges céget és az adóssághalmozót meg magára hagyták. lehet bele tolni akármennyi pénzt, a személyszállítás önnmagában nem áll meg.

Keresztfinanszírozás viszont nem működik hosszú távon, mert a nyereséges üzletág előbb-utóbb megunja, hogy fejőstehén, a veszteséges üzletág meg elkényelmesedik, hogy a végtelen veszteséget is kompenzálja majd a nyereséges üzletág. Aztán ha a nyereséges üzletág nem képes versenyben maradni az elvonások miatt, mert nem tud beruházni, fejlődni, lemarad, akkor lecsökken a nyereségessége, horrible dictu veszteséges lesz, a többi üzletág meg néz, mint a kiszántott egér, hogy vége a jó világnak.

nem véletlenül vették vissza(váaárolták) az angolok is. 

Na, az angol vasút az egy oldalon emlegethető a MÁV teljesítményével.

Te amúgy állami cégnél dolgozol?

Valamit itt nagyon benéztél. A MÁV Cargo volt a masszívan nyereséges vasúti cég a MÁV csoportban. A személyszállítással keverheted, ott tényleg inkább veszteségek voltak. Annyira nyereséges volt a MÁV Cargo valamint általában a térségben a vasúti áruszállítás, hogy tervezték a romániai vasúti teherszállítás felvásárlását a MÁV Cargonál. 
Nevetségesen alacsony áron adták el az osztrákoknak. A vasúti kocsikat konkrétan ócskavas árban számolták el. Afelől senkinek nincs kétsége, hogy MSZP és SZDSZ zsebekbe vastagon csengetettek az osztrákok a remek üzletért. 

Te tettél egy (egyébként téves) állítást, neked kellene forrást adnod. 
De tessék: "tavaly 2,8 milliárd forint adó előtti nyereséget termelő társaság"

Forrás:  https://magyarnarancs.hu/belpol/vasut-privatizacio_-_nezni_is_tereh-680…

Rail Cargo Hungarianál sajnos nincs elérhető éves jelentés, Mav Cargo időszakból. 

Te tettél egy (egyébként téves) állítást, neked kellene forrást adnod. De tessék: "tavaly 2,8 milliárd forint adó előtti nyereséget termelő társaság"

Mint írtam volt: "nem volt nyereséges a MÁV teher üzletága (sem), úgy volt "nyereséges", hogy más MÁV területek viselték a költségeinek egy részét" és persze fenntarthatatlan volt, egy vagyont rá kellett volna költeni, csak nem volt miből. Növekedett a MÁV egészének éves vesztesége a Cargo leválasztása után?  Összemérhető a MÁV egészének vesztesége a bármikori teherszállítás nyereségével? Nem is egy nagyságrend a kettő...

Rail Cargo Hungarianál sajnos nincs elérhető éves jelentés, Mav Cargo időszakból. 

Kac-kac, azért, mert a Rail Cargo Hungária előtt nem működött érdemlegesen a MÁV Cargo, kezdetektől fogva azért hozták létre, hogy el lehessen adni, átlapátoltak bele mindent, ami Cargo specifikus és ezt a spagettit megpróbálták eladni. Jók ezek a mítoszok, csak a valóságtól messze vannak...

_Fail_

Tehát legalább egy teljes üzleti éve volt a Máv Cargonak önállóan. 

"Az osztrák szövetségi vasútnak (ÖBB) 2008-ban értékesítette a szocialista-liberális kormányzat a céget, s ezzel együtt a magyar vasút egyetlen üzletileg is eredményes ágát, a teherszállítást. A privatizációt az akkor ellenzéki Fidesz elfogadhatatlannak minősítette. Az osztrák Rail Cargo Austria és a GYSEV Zrt. konzorciuma 102,5 milliárd forintot fizetett a MÁV Cargo részvényeiért, és öt év alatt 43,5 milliárd forint fejlesztésre vállalt kötelezettséget.

A privatizáció kapcsán nagy feltűnést keltett, hogy a Rail Cargo Austria elnökségi tagja, Gustav Poschalko 2007 júniusában megbízási szerződést kötött a Geuronet Bt. budapesti céggel, illetve annak képviselőjével, Gulya Andrással, és a MÁV Cargo vételárának 1,75 százalékát (6,6 millió eurót, kétmilliárd forintot) ígérte oda sikerdíjként.

Az ügyben Ausztriában indult büntetőperben – amelyben az osztrák tehervasút akkori vezetőjét felmentették a hűtlen kezelés vádja alól – azon folyt a vita, végzett-e érdemi tevékenységet Gulya András, a Geuronet Bt. résztulajdonosa. Az is felmerült, hogy a sikerdíjat valójában magyar politikusoknak, döntéshozóknak szánták. Az ügyben folytatott jogi eljárások Magyarországon sem vezettek eredményre. A Geuronet Bt.-t júliusban törölték a cégnyilvántartásból – írja szerdai számában a lap."

https://hvg.hu/gazdasag/20161026_mav_cargo_visszavasarlas

Eddig hiteles forrásokkal és ellenzéki beállítódású hírportálok cikkeivel támasztottam alá az állításaimat. Te források nélkül, nagyjából egy okoskodó szakmunkás színvonalán írsz minden alapot nélkülöző állításokat. Ez így nem vita. 

Tehát legalább egy teljes üzleti éve volt a Máv Cargonak önállóan. 

Akkor még nem volt minden leválasztva és minden kötelék elvágva, ez csak 2010 elejére történt meg teljesen és nem véletlenül kellett több tíz milliárd forintot beletenni a cégbe a megvétel után.

Eddig hiteles forrásokkal és ellenzéki beállítódású hírportálok cikkeivel támasztottam alá az állításaimat. Te források nélkül, nagyjából egy okoskodó szakmunkás színvonalán írsz minden alapot nélkülöző állításokat. Ez így nem vita. 

Nem igazán támasztottál alá semmit abból, amit állítasz, de hát akkor nem vita, a teher üzletág egy fasza sikersztori lett volna, akárcsak a Malév, ha marad állami cég, jó így? :)

ha ennyire jó dolog az államnál dolgozni, akkor miért nem ott dolgoztok

Sehol sem írtam olyat, hogy "jó dolog az államnál dolgozni". Kérlek ne magyarázz olyasmit amit nem írtam le. Persze lehet ez a saját hibás következtetésed, de azt ne add az én "szám"-ba. Kösz. Nekem úgy tűnik, hogy megrekedt az eszeme-csere, személyeskedés irányába indulsz, ebbe nem folynék bele. A többes szám pedig arra utal, hogy többekkel egy kalap alá veszel ami -számomra- ismét probléma, neked címeztem a saját önálló véleményemet. Ha nekem válaszolsz kérlek azt olyan tárgyra vonatkozóan tedd ami tőlem származik. Köszi.

Sehol sem írtam olyat, hogy "jó dolog az államnál dolgozni".

Én dolgoztam több állami cégnél is, olyan pazarlást életemben sehol nem láttam, beleértve a túlfoglalkoztatást és a különleges ügyosztályokat.

Ha nekem válaszolsz kérlek azt olyan tárgyra vonatkozóan tedd ami tőlem származik.

Oké, te miből vontad le azt a következtetést, hogy a MÁV áruszállító üzletága nyereséges, sőt, masszívan nyereséges volt? Sőt: versenyképes üzletág volt? A MÁV üzleti eredményeit nézve inkább azt lehet mondani, hogy kevésbé volt veszteséges és a keresztfinanszírozás, de főleg a cégen belüli elszámolások hiánya miatt még akár azt is lehet mondani, hogy nyereséges.

A probléma az, hogy EU pénzeket nem lehetett beletenni, mint a személyszállításba, több állami pénzt nem lehetett beletenni, mert az versenyelőny lenne a teherszállítás területén, hitelt nem kapott a cég, mert azért azt mindenki tudta, hogy önállóan nem áll meg a lábán, főleg hosszútávon; marad az, hogy eladják és majd az új tulaj egy karcsú céget farag a zsíros seggű mamutból.

Gyakorlatilag a MALÉV kategóriája volt, csak azt kiöntötték a fürdővízzel együtt pár évvel később, annyira meg akarták menteni, hogy bedőlt az egész, ráadásul egy olyan békeidőben, amikor minden más légitársaság felfelé ívelt.

Megvette volna egy piaci vállalat, ha veszteséges, sőt masszívan veszteséges lett volna?

Hogyne, sok például láttunk arra, hogy egy zsíros seggű mamutból egy magáncég áramvonalas vékony céget faragott. Úgy gondolod, hogy a MÁV-nál már nem lehetett javítani a hatékonyságon és már nem volt mit fejleszteni?

Látjuk lentebb, hogy milyen jól sült el briteknek is az "áramvonalasítás".

Aham, és mivel van negatív példa a dologra, az azt jelenti, hogy szabályszerűen rossz lesz minden magánkézben lévő cég?

Ha van pozitív példa - márpedig van, akkor azt meg figyelmen kívül lehet hagyni?

Ez hogy működik nálad?

Én dolgoztam több állami cégnél is, olyan pazarlást életemben sehol nem láttam, beleértve a túlfoglalkoztatást és a különleges ügyosztályokat.
 

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Bullshit_Jobs

The author contends that more than half of societal work is pointless, both large parts of some jobs and, as he describes, five types of entirely pointless jobs:
...

Graeber argues that these jobs are largely in the private sector despite the idea that market competition would root out such inefficiencies. 

Na, az angol vasút az egy oldalon emlegethető a MÁV teljesítményével.
 

On Wednesday, troubled rail company Northern was brought under government control following concerns about its poor service and shaky finances.

The franchise will be stripped from operator Arriva Rail North from 1 March, and the government will step in as an "operator of last resort".

https://www.bbc.co.uk/news/business-51302755

Miért, jó gazda? Ebből nem derül ki, csak az, hogy beléptek üzemeltetőként, mert gondolom fenn akarják tartani a szolgáltatást. Ha sokkal több pénzből fenntartja majd az állam, akkor jó gazda? Ha az állam se tudja végül fenntartani, mert pénznyelő, akkor is jó gazda?

"Közszolgáltatás", "nemzetgazdaság", "nemzeti stratégia".

Ugyan manapság az emberek leginkább home-officeolnak, de ahhoz, hogy csepegjen az a finom kis dzsídípí, ahhoz békeidőben nem árt, ha a munkások el tudnak jutni a munkahelyükre.

Ezt a privát cég nem tudta üzembiztosan megoldani.

Na, az angol vasút az egy oldalon emlegethető a MÁV teljesítményével.

Igen. Pont erre láttunk példát.

Persze úgy általában nem lehetetlen a privát személyszállítás vasúton, pl.: https://mediarail.wordpress.com/regiojet-the-czech-growing-private-rail… , az ilyen megoldásokkal mindenki jól jár, ha éssszel csinálják. Az államnak úgy is ráfizetés viszont ha azt a pénzt egy privát cégnek adja, az, a kisebb járulékos költségek miatt színvonalasabb szolgáltatás képes biztosítani, mint az ugyanúgy ráfizetéses állami vasút, ami egy szétcsúszott behemót.

Persze van pár triviális dolog, amire figyelni kell,...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ugyan manapság az emberek leginkább home-officeolnak, de ahhoz, hogy csepegjen az a finom kis dzsídípí, ahhoz békeidőben nem árt, ha a munkások el tudnak jutni a munkahelyükre.

Oszt ehhez mégis miért kell feltétlenül az állami csöcsön lógni?

Ezt a privát cég nem tudta üzembiztosan megoldani.

Javítom: "Ezt ez a privát cég nem tudta üzembiztosan megoldani."

És persze koránt sem biztos, hogy az állami tulajdon majd megoldja a problémákat, és ha meg is oldja, akkor nem lesz-e drágább vagy horrible dictu sokkal drágább, mintha hagyná bedőlni az egészet. És akkor ott tartunk, hogy az állam magához vont egy ismerten veszteséges vállalatot, hogy üzemeltesse azt veszteséggel, ami majdnem legalább olyan rossz, mint egy nyereséges üzletágat privatizálni. Vagy nem?

Amúgy te állami cégnél dolgozol?

It was under Thatcher's successor John Major that the railways themselves were privatised, using the Railways Act 1993

...

Ownership and operation of rail freight in Great Britain passed to two companies – English Welsh & Scottish (EWS) and Freightliner, less than the originally intended six, although there are considerably more now.

The process was very controversial at the time, and still is, and its success is hotly debated – with the claimed benefits including increased ridership, improved customer service, and more investment. Despite opposition from the Labour Party, who gained power in 1997 under Tony Blair, the process has never been reversed wholesale by any later government, and the system remains largely unaltered. A significant change came in 2001 with the collapse of Railtrack, which saw its assets passed to the state-owned Network Rail (NR), with track maintenance also brought in-house under NR in 2004.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Privatisation_of_British_Rail

Sikertörténet :D

Például stratégiai ágazatot nem biztos hogy jó eladni külföldieknek. Víz, gáz, villanyhálózat. Csatorna. Tömegközlekedés. Légiközlekedés. Cafeteria jegyek nyomtatása. Vasúti teherszállítás, ésatöbbi.

Így az Egy út, egy övezet árnyékában ugye milyen jó is lenne most egy magyar (állami?) tulajdonú vasúti teherszállító cég? A wikipediaból kiindulva, nem olyan rossz üzlet teherszállítást üzemeltetni:

A Rail Cargo Hungaria évente több mint százezer vonatot és közel 35 millió tonna árut közlekedtet (2012)
...

A társaság 2012-ben nagyságrendileg hetvenmilliárd forintos árbevételt ért el,[8] piaci részesedését (75-80%) stabilan őrzi.

Anyavállalata: Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB)

https://hu.m.wikipedia.org/wiki/Rail_Cargo_Hungaria
 

Hogy miért pont az osztrákoknak kell egy ilyen jól menő, a MÁV-ból 2006-ban 30 milliárdos tőkével kivált, 2007-ben elherd privatizált magyarországi bizniszt üzemeltetni, ami 5 évvel később már milliárdokat hoz az új tulaj konyhájára, az egy nagyon jó kérdés. Te eddig hány osztrák állami céget vett cukrászdát nyitottál Bécsben?

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) Ausztria legnagyobb, állami vasúttársasága.

Ismételd utánam: "az állam rossz gazda".

Neked még nem akadt ki a bullshit detektorod? Mennyi példát hozzak még?

https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar/21/englands-running-…

https://tribunemag.co.uk/2020/10/water-privatisation-has-been-a-disaste…

https://www.abc.net.au/news/2020-05-06/chinese-state-owned-companies-bu…
 

Majd a piac megoldja...

Majd az a piaci cég, amelyik nem neked, hanem a részvényeseknek, a befektetőknek tartozik elszámolással. Nem a te elégedettséged, hanem a világ túloldalán élő 40-es elégedettsége a lényeg, aki a te ivóvized profitjából akarja bebiztosítani a saját nyugdíját.

Például stratégiai ágazatot nem biztos hogy jó eladni külföldieknek. Víz, gáz, villanyhálózat. Csatorna. Tömegközlekedés. Légiközlekedés. Cafeteria jegyek nyomtatása. Vasúti teherszállítás, ésatöbbi.

Á, és inkább lerohasztjuk az infrastruktúrát és szopatjuk a népet és a helyi ipart a rossz minőségű szolgáltatással. Cseles.

Így az Egy út, egy övezet árnyékában ugye milyen jó is lenne most egy magyar (állami?) tulajdonú vasúti teherszállító cég?

Ó, mert a Kínaiak arról híresek, hogy majd nem ők nyerészkednek az üzleten, mesélj még. Apropó, a Budapest-Belgrád vasútvonal megtérüléséről tudsz valamit?

Hogy miért pont az osztrákoknak kell egy ilyen jól menő, a MÁV-ból 2006-ban 30 milliárdos tőkével kivált, 2007-ben elherd privatizált magyarországi bizniszt üzemeltetni, ami 5 évvel később már milliárdokat hoz az új tulaj konyhájára, az egy nagyon jó kérdés.

Bele is tettek több mint 70 milliárdot, átszervezték és karcsúsították a céget, nem ugyanazt üzemeltetik ugyanúgy és egyelőre az még nem is térült meg. Egyébként azt gondolod, hogy a MÁV képes lett volna ugyanerre? Nézd meg csak a GYSEV és a MÁV vonatokat, szolgáltatásokat, ha kétségeid vannak.

Te eddig hány osztrák állami céget vett cukrászdát nyitottál Bécsben?

Cukrászdát egyet sem, céget Bécsben egyet sem, Londonban egyet. De lehet, hogy a Brexit miatt Bécs lesz abból a cégből, egyelőre kivárok.

Neked még nem akadt ki a bullshit detektorod? Mennyi példát hozzak még?

Akármennyit. Akkor az állam a jó gazda, államosítsunk mindent. Miért pont a vasútnál kellene megállni?

Majd az a piaci cég, amelyik nem neked, hanem a részvényeseknek, a befektetőknek tartozik elszámolással. Nem a te elégedettséged, hanem a világ túloldalán élő 40-es elégedettsége a lényeg, aki a te ivóvized profitjából akarja bebiztosítani a saját nyugdíját.

A világ nagyrészt így működik. Ami nem így működik, ott sajnos a valóság az, hogy rosszabb körülmények között élnek az emberek. És persze van bőven ellenpélda arra, hogy az állami tulajdon jobban működik, de ez nem rendszerszintű. Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben? Állami cégnél dolgozol? Mennyi olyan terméked és szolgáltatásod van otthon, amit állami cég készített? Ha az Apple állami kézben lenne, akkor szerinted ugyanitt tartana?

Á, és inkább lerohasztjuk az infrastruktúrát és szopatjuk a népet és a helyi ipart a rossz minőségű szolgáltatással. 
 

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200605-korszerusodo-vasuti-palya…

Ó, mert a Kínaiak arról híresek, hogy majd nem ők nyerészkednek az üzleten, mesélj még.
 

Ó, mert az osztrákok arról híresek, hogy majd nem ők nyerészkednek az üzleten, mesélj még.

Cukrászdát egyet sem, céget Bécsben egyet sem, Londonban egyet
 

Na ezt örömmel hallom.

Akkor az állam a jó gazda, államosítsunk mindent
 

Szalmabáb.

Miért pont a vasútnál kellene megállni?

Vannak olyan területek, ahol lehet értelmes piaci verseny a cégek közt, és vannak olyan területek ahol nem. Csak azért eladni valamit, hogy ezentúl ne állami, hanem piaci monopóliumként működjön, annak nincs értelme.

És persze van bőven ellenpélda arra, hogy az állami tulajdon jobban működik, de ez nem rendszerszintű. Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben?

Van-e reális piaci versenyhelyzet, ahol a verseny miatt kijönnek a magánvállalatok előnyei, vagy nincs? Nincs értelme csak azért eladni, hogy ne állami tulajdon legyen. Azt kell megteremteni, hogy verseny legyen a különböző piaci szereplők közt.

Kis piacon ezt nehéz megvalósítani a véges felhasználói bázisból kifolyólag. Nagy piacon könnyebb, mert több ember több kisebb céget tud eltartani.

Sajnos a piacon is sokszor az érvényesül, hogy a nagy hal megeszi a kis halat, így a sok piaci szereplő helyett van 1-2-3 nagy.

Egyszerű példa: fogászatot pl. érdemes engedni maszek. Egy fogász(at) véges mennyiséget tud felszívni a piacból, ha a privát fogászod drága, hanyag, akkor van lehetőséged váltani. Legyen egy minimális állami lefedettség, ami a TB-ből fedezi a minimumot; ha valami extrát akarsz, akkor azért már fizess, akár állami, akár privát a fogászod. Megfér az állami és a piaci szerepvállalás egymás mellett. Ez erősíti a versenyt és jó a fogyasztónak.

https://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/20200605-korszerusodo-vasuti-palya…

Ja, hát kérem, EU pénzből könnyű fejleszteni, csak a teherszállításra nincs EU pénz, mint írtam volt már...

Ó, mert az osztrákok arról híresek, hogy majd nem ők nyerészkednek az üzleten, mesélj még.

Ha választani kell az osztrákok és a kínaiak között, akkor én az osztrákokat választom. Apropó, a Budapest-Belgrád vasútvonal megtérüléséről tudsz valamit? 

Szalmabáb.

Már sokadszorra nem válaszoltál a feltett kérdéseimre, ezért feltételezem, hogy az államosítás híve vagy... vagy pedig te is érzed, hogy mennyire sántít az, hogy az állam jó gazda és ezért nem válaszolsz. Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben? Állami cégnél dolgozol? Mennyi olyan terméked és szolgáltatásod van otthon, amit állami cég készített? Ha az Apple állami kézben lenne, akkor szerinted ugyanitt tartana?

Vannak olyan területek, ahol lehet értelmes piaci verseny a cégek közt, és vannak olyan területek ahol nem. Csak azért eladni valamit, hogy ezentúl ne állami, hanem piaci monopóliumként működjön, annak nincs értelme.

A vasúti teherszállítás nem piaci monopólium, hanem kőkemény versenypiac, sok magán és állami tulajdonú versenytárssal és a versenyt nem bírta a MÁV. Lásd példaképp Malév, ott is olcsóbbak és jobbak voltak a versenytársak. Ahol megjelennek a piaci alapon működő versenytársak, ott a gyakorlatban a monopol helyzethez szokott állami cég csődbe megy idővel, mert nem szokott hozzá, hogy az ügyfeleknek van választási lehetősége.

Tudod, amikor a késésekre, járatkimaradásokra azt mondja a MÁV dolgozó, hogy ha nem tetszik, akkor menjek autóval, akkor mit fog mondani, ha választási lehetőségem lesz, hogy egy másik személyszállítási szolgáltatóval utazom inkább? Ő úgy gondolja, hogy a fizetése független attól, hogy én igénybe veszem-e a szolgáltatást...

Van-e reális piaci versenyhelyzet, ahol a verseny miatt kijönnek a magánvállalatok előnyei, vagy nincs?

Elvileg az állami cég is működhetne olyan hatékonyan, mint egy magánvállalat. Gyakorlatilag nem működik úgy az esetek nagyon nagy részében. Lehet rugózni azon, hogy elvileg a kommunizmus is mennyire jó, lehet rugózni azon, hogy elvileg a kapitalizmus mennyire rossz, de a gyakorlatban fordítva van.

Bojár fogalmazta meg ezt egyszer: állami cégnél a főnöknek nem érdeke, hogy a beosztott okosabb és ügyesebb legyen nála; magántulajdonú cégnél a főnöknek érdeke, hogy a beosztottjai okosabbak és ügyesebbek legyenek nála. Szelekció és kontraszelekció.

Nincs értelme csak azért eladni, hogy ne állami tulajdon legyen. Azt kell megteremteni, hogy verseny legyen a különböző piaci szereplők közt.

Azért adták el, mert az állami vállalat nem volt képes értelmesen működtetni. Az elvi lehetősége megvolt rá, de a gyakorlatban nem volt rá képes. Igen, van, hogy a magáncég csődbe megy, de ilyenkor az állam nem azért lép be a piacra, mert hatékonyabban képes működtetni azt az üzletágat, hanem azért, mert gyakorlatilag végtelen mennyiségű tőkéje van.

Már sokadszorra nem válaszoltál a feltett kérdéseimre, ezért feltételezem, hogy az államosítás híve vagy...

Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben?

Tanulj meg olvasni, aztán folytathatjuk.

Loop a javából, amíg meg nem válaszolod a kérdéseimet... de gondolom nem fogod megválaszolni, mert a válaszok nem támasztják alá azt az ámokfutást, ami műveltél most.

De nézzük, van egy vasútvonal, amin a személyszállítás piaci alapokon veszteségesen működtethető, ezért a magáncég egyre rosszabb minőségű szolgáltatást nyújt, ezért átveszi a tulajdonosi szerepet az állam. Szerinted, attól, hogy állami tulajdonba kerül, több vagy kevesebb lesz az adott cég éves költsége? Több vagy kevesebb lesz az éves bevétele? Pusztán az állami tulajdon képes hatékonyabbá tenni a céget, hogy nyereséges legyen? Ha igen, hogyan? Ha nem lesz nyereséges, mégis életben tartják, akkor nem okoz-e ez kontraszelekciót a cégnél? Attól, hogy másoktól elvett és hasznosabb dolgokra is költhető korlátlan tőkét tud bevonni, attól a gazdasági realitás az, hogy továbbra is veszteséges marad az adott vasútvonal. Jobb lenne-e a helyzet, ha ezt a többletforrást dotációként adná magánszolgáltatóknak, hogy üzemeltessék a veszteséges vasútvonalat?

Nem, nem válaszoltad meg.

Szóval van egy vasútvonal, amin a személyszállítás piaci alapokon veszteségesen működtethető, ezért a magáncég egyre rosszabb minőségű szolgáltatást nyújt, ezért átveszi a tulajdonosi szerepet az állam. Szerinted, attól, hogy állami tulajdonba kerül, több vagy kevesebb lesz az adott cég éves költsége? Több vagy kevesebb lesz az éves bevétele? Pusztán az állami tulajdon képes hatékonyabbá tenni a céget, hogy nyereséges legyen? Ha igen, hogyan? Ha nem lesz nyereséges, mégis életben tartják, akkor nem okoz-e ez kontraszelekciót a cégnél? Attól, hogy másoktól elvett és hasznosabb dolgokra is költhető korlátlan tőkét tud bevonni, attól a gazdasági realitás az, hogy továbbra is veszteséges marad az adott vasútvonal. Jobb lenne-e a helyzet, ha ezt a többletforrást dotációként adná magánszolgáltatóknak, hogy üzemeltessék a veszteséges vasútvonalat?

Én kérdezek, te meg nem válaszolsz, milyen vitáról van szó?

Szóval van egy vasútvonal, amin a személyszállítás piaci alapokon veszteségesen működtethető, ezért a magáncég egyre rosszabb minőségű szolgáltatást nyújt, ezért átveszi a tulajdonosi szerepet az állam. Szerinted, attól, hogy állami tulajdonba kerül, több vagy kevesebb lesz az adott cég éves költsége? Több vagy kevesebb lesz az éves bevétele? Pusztán az állami tulajdon képes hatékonyabbá tenni a céget, hogy nyereséges legyen? Ha igen, hogyan? Ha nem lesz nyereséges, mégis életben tartják, akkor nem okoz-e ez kontraszelekciót a cégnél? Attól, hogy másoktól elvett és hasznosabb dolgokra is költhető korlátlan tőkét tud bevonni, attól a gazdasági realitás az, hogy továbbra is veszteséges marad az adott vasútvonal. Jobb lenne-e a helyzet, ha ezt a többletforrást dotációként adná magánszolgáltatóknak, hogy üzemeltessék a veszteséges vasútvonalat?

Én pont azzal a témával kapcsolatban kérdeztem, amit érvként felhoztál: egy angliai csődközelben lévő magánvasútvonal állami tulajdonba vételével, illetve az egész rendszer problémáival, mert az állam hiába vette vissza egy részét 2001-ben, közel 20 éve, a problémák továbbra is megmaradtak, nem tett csodát az állami tulajdon, sőt.

Szóval van egy vasútvonal, amin a személyszállítás piaci alapokon veszteségesen működtethető, ezért a magáncég egyre rosszabb minőségű szolgáltatást nyújt, ezért átveszi a tulajdonosi szerepet az állam. Szerinted, attól, hogy állami tulajdonba kerül, több vagy kevesebb lesz az adott cég éves költsége? Több vagy kevesebb lesz az éves bevétele? Pusztán az állami tulajdon képes hatékonyabbá tenni a céget, hogy nyereséges legyen? Ha igen, hogyan? Ha nem lesz nyereséges, mégis életben tartják, akkor nem okoz-e ez kontraszelekciót a cégnél? Attól, hogy másoktól elvett és hasznosabb dolgokra is költhető korlátlan tőkét tud bevonni, attól a gazdasági realitás az, hogy továbbra is veszteséges marad az adott vasútvonal. Jobb lenne-e a helyzet, ha ezt a többletforrást dotációként adná magánszolgáltatóknak, hogy üzemeltessék a veszteséges vasútvonalat?

"Közszolgáltatás", "nemzetgazdaság", "nemzeti stratégia".
 

Innen.

Tényleg olvasd el újra a szálat, mert ha te engem a kommunizmus éltetésével és "mindent is államosítsunk" nézőponttal vádoltál, akkor tényleg nem értetted meg miről beszélek.

Utána azzal a lendülettel meg is válaszolhatnád, hogy a magyar állam miért rossz, és az osztrák állam miért jó gazda? Csak nem azért mert az előbbi eladogatja a vagyonát, ahelyett, hogy modernizálná, az utóbbival ellentétben?

Tényleg olvasd el újra a szálat, mert ha te engem a kommunizmus éltetésével és "mindent is államosítsunk" nézőponttal vádoltál, akkor tényleg nem értetted meg miről beszélek.

Az a baj, hogy bármi lehet közszolgáltatás, bármi lehet nemzetgazdaságilag kiemelt és bármi lehet nemzeti stratégia, egyszerűen többségi törvénytől függ, hogy éppen mit minek nevezzük. De ezek még mindig nem magyarázzák meg, hogy miért lenne ezeken a területeken jobb gazda az állam, pedig onnan indultunk, hogy az államnál jobb helyen vannak bizonyos üzletágak. Ha holnaptól nemzeti közműszolgáltatásnak tekintjük a telefon és internet szolgáltatást, akkor jobb gazda lesz az egyetlen állami cég? Ha a nemzeti stratégia része lesz, hogy magyar ember kezébe magyar mobiltelefont tegyünk, akkor jobb mobiltelefon gyártó lesz az állam, mint bármelyik piaci cég?

Szóval van egy vasútvonal, amin a személyszállítás piaci alapokon veszteségesen működtethető, ezért a magáncég egyre rosszabb minőségű szolgáltatást nyújt, ezért átveszi a tulajdonosi szerepet az állam. Szerinted, attól, hogy állami tulajdonba kerül, több vagy kevesebb lesz az adott cég éves költsége? Több vagy kevesebb lesz az éves bevétele? Pusztán az állami tulajdon képes hatékonyabbá tenni a céget, hogy nyereséges legyen? Ha igen, hogyan? Ha nem lesz nyereséges, mégis életben tartják, akkor nem okoz-e ez kontraszelekciót a cégnél? Attól, hogy másoktól elvett és hasznosabb dolgokra is költhető korlátlan tőkét tud bevonni, attól a gazdasági realitás az, hogy továbbra is veszteséges marad az adott vasútvonal. Jobb lenne-e a helyzet, ha ezt a többletforrást dotációként adná magánszolgáltatóknak, hogy üzemeltessék a veszteséges vasútvonalat?

akkor jobb gazda lesz az egyetlen állami cég
 

De már megint miért a szellemeiddel vitatkozol...?! Ez így kurva nehéz, hogy állandóan ferdítessz és szalmabábozol.

Fentebb kifejtettem, hogy az állami szerepvállalásnak nem kell kizárólagosnak lennie. A verseny jó.

Tényleg olvasd vissza a szálat, szerintem a saját véleményhályogod miatt a mondanivalóm ~90%-t fel se fogtad.

Fentebb kifejtettem, hogy az állami szerepvállalásnak nem kell kizárólagosnak lennie. A verseny jó.

És akkor az egyetlen állami cég kivel versenyez? Vagy több állami cég versenyez egymással?

Tényleg olvasd vissza a szálat, szerintem a saját véleményhályogod miatt a mondanivalóm ~90%-t fel se fogtad.

Szerintem te is olvasd el, bagoly mondja verébnek. :D

Piaci szereplőkkel?

Á! Na, ilyenkor szokott az lenni, hogy az állami cég csődbe megy, ha nem kap elég támogatást, ha egyáltalán lehet adni támogatást, lásd Malév. Gondolod, hogy a Posta, a jelenlegi működési elveivel - könnyedén túléli majd, ha 2021. január elsejétől megszűnik a monopol helyzete az egyetemes postai szolgáltatásra? Mondj már egy magyar állami szolgáltató céget, amelyik versenyezni képes a magáncégekkel úgy, hogy a törvényi háttér nem tette neki kellően lejtőssé a pályát.

Komolyan mondom, olyan veled beszélgetni, mint Zuzu Petals-szal.

Hát, tudod, ez kölcsönös. Főleg, hogy nem válaszolsz a kérdésekre.

Á! Na, ilyenkor szokott az lenni, hogy az állami cég csődbe megy, ha nem kap elég támogatást, ha egyáltalán lehet adni támogatást, lásd Malév
 

Ja. Lásd OBB.

Gondolod, hogy a Posta, a jelenlegi működési elveivel - könnyedén túléli majd, ha 2021. január elsejétől megszűnik a monopol helyzete
 

Lesz piaci verseny? Lesz. Lesz állami szereplő? Lesz. Majd a piac eldönti.

Mondj már egy magyar állami szolgáltató céget, amelyik versenyezni képes a magáncégekkel úgy, hogy a törvényi háttér nem tette neki kellően lejtőssé a pályát.

MÁV Cargo? Ja bocs, azt pont elkótyavetyélték.

Főleg, hogy nem válaszolsz a kérdésekre.
 

Lekommunistázol, aztán még én kérjek elnézést, ha nem válaszolok a többi bullshitedre :D Azért na...

Ja. Lásd OBB.

Ja. Az működik, nem kell megmenteni, akárcsak az Austrian Airlines, oh, wait, azt az osztrák állam eladta, időben kiszállt, nem lett pénztemető, mint a Malév.

MÁV Cargo? Ja bocs, azt pont elkótyavetyélték.

El. A mátrai erőműről mi a véleményed, ha már a kótyavetyéről van szó?

Lekommunistázol, aztán még én kérjek elnézést, ha nem válaszolok a többi bullshitedre :D Azért na...

Miért, minek nevezzük az államosításokat kultúrkörökben?

oh, wait, azt az osztrák állam eladta, időben kiszállt, nem lett pénztemető, mint a Malév MÁV Cargo

ftfy

A mátrai erőműről mi a véleményed, ha már a kótyavetyéről van szó

Zöldülünk.

a magyar állam megvásárolja az Opus Global Nyrt.-től a Mátrai Erőművet, melyet a későbbiekben felújítanak és átalakítják az energiatermelés szerkezetét is. A bányaterületek rekultivációja során napelemparkot alakítanak ki, valamint hulladékégetésre alkalmas üzemegységeket és egy 500 Mw teljesítményű gázturbinás blokkot telepítenek.

 

Miért, minek nevezzük az államosításokat kultúrkörökben?
 

Állami szerepvállalásnak? Most vagy megint szalmabábozol, mert államosításról szó se volt. Vagy direkt ferdítesz, mint korábban is.

Bárhogyan is, én itt mostmár tényleg befejeztem. 

ftfy

Ahogy írtam volt: "az, hogy az osztrák állam tulajdonában lévő cég vette meg, korántsem jelenti azt, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint egy magáncég, annyit jelent, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint a magyar állam".

Zöldülünk.

És úgy lehet zöldülni, hogy Mészáros kifosztja a mátrai erőművet, a maradékot pedig megveszi az állam, drágán, beletol pár tucat milliárd forintot? Ez nem okoz nálad némi disszonanciát?

Állami szerepvállalásnak? Most vagy megint szalmabábozol, mert államosításról szó se volt. Vagy direkt ferdítesz, mint korábban is.

De, amikor az állam átvesz vagy megvesz egy piaci szolgáltatást magánkézből, az államosítás.

Bárhogyan is, én itt mostmár tényleg befejeztem. 

Pedig annyira érdekel a kettős mércéd a témában, ahogy próbálsz kitérni.

Utána azzal a lendülettel meg is válaszolhatnád, hogy a magyar állam miért rossz, és az osztrák állam miért jó gazda? Csak nem azért mert az előbbi eladogatja a vagyonát, ahelyett, hogy modernizálná, az utóbbival ellentétben?

Már megválaszoltam, szó szerint idézném magam: "Azért adták el, mert az állami vállalat nem volt képes értelmesen működtetni. Az elvi lehetősége megvolt rá, de a gyakorlatban nem volt rá képes."

Egy ideális világban akár a MÁV is felvásárolná a környékbeli vasúti szolgáltatásokat, egy ideális világban minden cég állami cég lenne, mert akkor lehetne kihasználni legjobban szinergiákat. De nem egy ideális világban élünk, érdemes a valóságot figyelembe venni.

És az, hogy az osztrák állam tulajdonában lévő cég vette meg, korántsem jelenti azt, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint egy magáncég, annyit jelent, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint a magyar állam.

Más lenne a leányzó fekvése, ha az un. "Igazságbeszéd" nem arról szólt volna, hogy "4 évig nem csináltunk semmit".

Az a baj, hogy Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit ők csináltak. Egy rövidtávon nyereségessé tehető céget aprópénzért elkótyavetyélni? Miközben még az államadósság is nő? Nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél, két évet.

Szóval az egész mondókád nem a MÁV fejlesztésre való képtelenségét, hanem az akkori "kormány" ("Majdnem beledöglöttem, hogy másfél évig úgy kellett tenni, mintha kormányoztunk volna. Ehelyett hazudtunk reggel, éjjel, meg este.") inkompetenciáját bizonyítja.

Ha akkor az urak vették volna a fáradságot és méltóztattak volna dolgozni (ezt úgy hívják, hogy munka, azért választjuk és fizetjük őket), akkor lehet a Cargo ma a magyar államnak termelné a nyereséget.

Az, hogy akkoriban a modernizálás helyett elkótyavetyélték az állami vagyont miközben a heréjüket vakarászták unottan, az a mai napig megbocsáthatatlan. 
 

És így vissza is loopoltunk a szálban. 

Más lenne a leányzó fekvése, ha az un. "Igazságbeszéd" nem arról szólt volna, hogy "4 évig nem csináltunk semmit".

Á, szóval neked alapvetően politikai problémáid vannak kifejezetten ezzel a dologgal és nem általános érvényű gazdasági alapokon vitázol, így már más a leányzó fekvése. Miért nem ezzel kezdted?

Az a baj, hogy Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit ők csináltak. Egy rövidtávon nyereségessé tehető céget aprópénzért elkótyavetyélni? Miközben még az államadósság is nő? Nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél, két évet.

A Malév is rövidtávon nyereségessé tehető lett volna, nem? Kár, hogy 100 milliárd forintot kellett belepumpálni, hogy egyáltalán életben maradjon, amire egyik régiós versenytársánál se volt szükség. Pont ilyen állapotban volt a teherszállítási üzletág is, csak abból sikerült időben kiszállni.

Ha akkor az urak vették volna a fáradságot és méltóztattak volna dolgozni (ezt úgy hívják, hogy munka, azért választjuk és fizetjük őket), akkor lehet a Cargo ma a magyar államnak termelné a nyereséget.

Ahhoz nem csak állami tulajdon kell, hanem szakértelem is. Na, abban viszont jelentős hiány van. Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért? Ha már áthúztuk a döglött lovat politikai pályára.

Az, hogy akkoriban a modernizálás helyett elkótyavetyélték az állami vagyont miközben a heréjüket vakarászták unottan, az a mai napig megbocsáthatatlan. 

Így van. És? Változott valami ezen a téren az állam működése kapcsán?

És így vissza is loopoltunk a szálban. 

Hogyne. Apropó, mi a véleményed a Telenor 25 százalékának kissé túlárazott megvételéről?

Á, szóval neked alapvetően politikai problémáid vannak kifejezetten ezzel a dologgal...

Amennyiben nem érted a szemellenződ miatt, hogy nem az állam rossz gazda, hanem az inkompetens állam a rossz gazda, akkor kénytelen vagyok behozni a történet másik oldalát is.

A Malév is rövidtávon nyereségessé tehető lett volna, nem? Kár, hogy 100 milliárd forintot kellett belepumpálni...

Az eladás előtt, vagy a visszavétel után? 
 

Ahhoz nem csak állami tulajdon kell, hanem szakértelem is. Na, abban viszont jelentős hiány van. 

Látom te is mersz kicsi lenni.

Amúgy mi a véleményed arról...

 

sok például láttunk arra, hogy egy zsíros seggű mamutból egy magáncég áramvonalas vékony céget faragott

Változott valami ezen a téren az állam működése kapcsán?

Ha nem, lehet akkor se az állami vagyont kéne eladogatni, hanem az állam működését megregulázni?

 

Apropó, mi a véleményed a Telenor 25 százalékának kissé túlárazott megvételéről?

Nem tudom, nem követtem. Nyereséges piaci cég? Fizet osztalékot? Ezzel az állam beleszólási jogot szerzett? Hirtelen ezek a kérdések merülnek fel bennem.

Amennyiben nem érted a szemellenződ miatt, hogy nem az állam rossz gazda, hanem az inkompetens állam a rossz gazda, akkor kénytelen vagyok behozni a történet másik oldalát is.

Az állam is rossz gazda, mint írtam volt: "És az, hogy az osztrák állam tulajdonában lévő cég vette meg, korántsem jelenti azt, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint egy magáncég, annyit jelent, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint a magyar állam."

Az eladás előtt, vagy a visszavétel után? 

Közben. Tekintsd át nyugodtan a sztorit, ilyen az, amikor az állam megpróbálja megmenteni egy céget. Jobb nekünk, hogy megmentette? Elégett több mint 100 milliárd forint, csődbe ment a légitársaság, elúszott a vagyona és az alkalmazottakat felszívta a piac. Ez várt volna a vasúti teherszállításra is, csak kényelmesebb álmodozni, hogy milyen jó cég lett volna belőle. Kár, hogy kontraszelektált balfaszok irányítják az állami cégeket. Akkor is és most is.

Látom te is mersz kicsi lenni.

Dolgoztam eleget állami cégnél, realista vagyok. Te mennyit dolgoztál eddig állami cégnél?

Ha nem, lehet akkor se az állami vagyont kéne eladogatni, hanem az állam működését megregulázni?

Megregulázták az állam működését? Mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért?

Nem tudom, nem követtem. Nyereséges piaci cég? Fizet osztalékot? Ezzel az állam beleszólási jogot szerzett? Hirtelen ezek a kérdések merülnek fel bennem.

Csak 10 milliárdocskával fizettek többet, mint a piaci értéke. Ha már ott tartunk, hogy milyen böszmeségek történnek, ugye.

Az állam is rossz gazda, mint írtam volt
 

Úgy látszik az osztrákok másként gondolják. Miért?

ilyen az, amikor az állam megpróbálja megmenteni egy céget.
 

Most azt mondod, hogy a piac nem volt képes életben tartani egy stratégiai jelentőségű vállalatot? Erről beszélek én is...

Dolgoztam eleget állami cégnél, realista vagyok. Te mennyit dolgoztál eddig állami cégnél?

Nem sokat. Lassan abba is hagyom a válaszolgatást, mert piaci cégnél dolgozni is kell :)

Csak 10 milliárdocskával fizettek többet, mint a piaci értéke.

Egyetlen ajánlattevőként? Mi a nemzetstratégiai jelentőssége a tulajdonszerzésnek?

Úgy látszik az osztrákok másként gondolják. Miért?

Ha direkt levágod a mondatom végét, akkor ideírom ismét: az, hogy az osztrák állam tulajdonában lévő cég vette meg, korántsem jelenti azt, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint egy magáncég, annyit jelent, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint a magyar állam. És ahogy írtam volt, a légitársaságot azt osztrák állam se tudta üzemeltetni, időben kiszálltak, nyereséggel. Most nekik rossz ezért?

Most azt mondod, hogy a piac nem volt képes életben tartani egy stratégiai jelentőségű vállalatot? Erről beszélek én is...

Lehet, hogy nem is volt stratégiai jelentőségű egyik sem? Végülis megvagyunk a Malév és a magyar vasúti teherszállítás nélkül is. Ha pedig annyira fontos lenne, csak céget kellene rá alapítani, semmi nem tiltja.

Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért?

Nem sokat. Lassan abba is hagyom a válaszolgatást, mert piaci cégnél dolgozni is kell :)

Á! Nahát.

Egyetlen ajánlattevőként?

Egyetlen.

Mi a nemzetstratégiai jelentőssége a tulajdonszerzésnek?

Ezt megválaszolhatnád, ha már ennyire ismerője vagy a nemzetstratégiai jelentőségű cégeknek.

korántsem jelenti azt, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint egy magáncég, annyit jelent, hogy az osztrákok jobban üzemeltetik, mint a magyar állam
 

Ja, ha meg se próbálták, úgy könnyű. Böszmeség.

Ezt megválaszolhatnád, ha már ennyire ismerője vagy a nemzetstratégiai jelentőségű cégeknek.
 

Már megint szalmabábozol. Nem baj, fentebb is írtam, innentől tényleg befejeztem, mert a folyamatos ferdítéseidre nincs energiám. 
 

A magyar Telenor a tavalyi eredménye után 57 milliárd forintot fizet a cseh tulajdonosának.

https://www.portfolio.hu/uzlet/20190528/jol-megy-a-cseh-tulajdonos-alat…
 

Összesen 100 milliárdot költöttek rá, ha jól látom; 25%-os részesedéssel ~6 év 8 hónap helyett ~7 év alatt térül meg a vétel, de szar üzlet volt, na. Olyat se láttunk még soha, hogy egy piaci cég az aktuális részvényárfolyam felett vett volna meg egy másik céget, ugye.

Ja, ha meg se próbálták, úgy könnyű. Böszmeség.

Hát, megpróbálták, de inkább eladták. Akárcsak az Austrian Airlines-t az osztrákok. Nem mindent kell erőltetni, ha nem megy.

Már megint szalmabábozol. Nem baj, fentebb is írtam, innentől tényleg befejeztem, mert a folyamatos ferdítéseidre nincs energiám. 

Én kérdezek. Ha szalmabábnak érzed a kérdést, akkor veled van baj.

Összesen 100 milliárdot költöttek rá, ha jól látom; 25%-os részesedéssel ~6 év 8 hónap helyett ~7 év alatt térül meg a vétel, de szar üzlet volt, na.

Feltéve, ha továbbra is nyereséges és nem tőkekivonás történt (azért ugye sejted, hogy 170 milliárdos árbevételre 36 milliárdos üzemi eredmény és 57 milliárdos osztalék nem szokványos ezen a piacon). De mit nekünk 10 milliárdocska.

Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért? Látom kerülöd ezt a kérdést, legalább konzekvens lennél épp csak egy kicsit...

Olyat se láttunk még soha, hogy egy piaci cég az aktuális részvényárfolyam felett vett volna meg egy másik céget, ugye.

Részvényárfolyamról szó se volt, de mindegy is.

Aha. Sose szalmabáboztál, ferdítettél, tereltél a szálban.
De legyen meg a te akaratod: igazad van. Biztos vagyok benne. Az állam rossz gazda. A magáncég jó. A piac mindent is megold. Elhiszem. Megannyi példát láttunk arra, hogy kritikus infrastruktúrát csak piaci alapokon lehet működtetni, méghozzá meglepően hatékonyan! Meggyőztél. A piac mindenható. Hogy is vonhattam én ezt kétségbe? Elnézésedet kérem, hogy meg mertem kérdőjelezni a vadkapitalizmus esetleges hiányosságait. De mostmár látom az igazságot, mert megvilágítottad nekem. Az a jó, ha nagy tőkeerős cégek vásárolnak fel fillérekért nyereséges állami vállalatokat. Hogy ez eddig nem jutott eszembe? De te jól érveltél, világosan, pontosan. Meg is lett az eredménye:

igazad van.

Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért? Látom kerülöd ezt a kérdést, legalább konzekvens lennél épp csak egy kicsit...

Ahja, ahogy a State capture se, ugye, oh, wait. És persze rögtön vadkapitalista a világ, de kikéred magadnak, ha valaki kommunistázik... mi ez kettős mérce? :D

Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért? Látom kerülöd ezt a kérdést, legalább konzekvens lennél épp csak egy kicsit...

de kikéred magadnak, ha valaki kommunistázik...
 

latod milyen szar a stílusod ellen vitázni? :)

Amúgy mi a véleményed arról
 

Az, hogy hasonló dolog elő se fordulhatna piaci cégek közt. Mondom, meggyőztél. A tökéletes világ a vadkapitalista piacgazdaságon keresztül jöhet csak el. Hülye az, aki ezt meg meri kérdőjelezni.

latod milyen szar a stílusod ellen vitázni? :)

Én csak kérdezem, válaszokat nem kaptam, volt ugye egy poénos felvetés: "Hát akkor nincs más lehetőség, legyen minden államosítva, attól megjavul... oh, wait, azt már próbáltuk és nem jött be."

Majd megkérdeztem rögtön utána, hogy "Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben?"

Erre jó szokásod szerint nem válaszoltál és jött a terelés, megkérdeztem tehát ismét: "Én kérdezek, amire nem válaszolsz. Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben?"

Aztán továbbra se jött erre válsz, csak a bullshit a nemzetgazdasági és stratégiai faszságokról és persze a kérdéseimet szalmabábnak veszed, mert akkor nem kell rájuk válaszolni. És továbbra se válaszoltál arra sem, hogy miért jó az államnál összegyűjteni az összes veszteséges dolgot és opcionálisan keresztfinanszírozni rosszul működtetett, de még nyereséges üzletágakkal, hogy azok ki legyenek éheztetve és versenyképtelenek legyenek. Szerintem pontosan tudod, hogy mekkora faszságot védesz.

Az államnak szabályozó és ellenőrző szerepe kell legyen, határozza meg a kereteket és a játékszabályokat és ellenőrizze a verseny tisztaságát, ne jelenjen meg a piacon és pláne ne kedvezzen magának.

Amúgy mi a véleményed arról, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért?

Igen. Az én hibám volt. Én kezdtem. Neked folyamatosan igazad volt. Én tereltem. Én szalmabáboztam. Tudom. De nyugtasson meg, hogy igazad van. Csakis a vadkapitalista piacgazdaság hozhatja el a tökéletes világot. Az állam csak azt szabályozza, hogy a piacon lévő tőkeerős külföldi multik mennyire szipolyozhatják ki a lakosságot. Igen, ez a jó irány. Meggyőztél.

Amúgy mi a véleményed arról
 

Az, hogy hasonló dolog elő se fordulhatna piaci cégek közt. Mondom, meggyőztél. A tökéletes világ a vadkapitalista piacgazdaságon keresztül jöhet csak el. Hülye az, aki ezt meg meri kérdőjelezni.

Az állam csak azt szabályozza, hogy a piacon lévő tőkeerős külföldi multik mennyire szipolyozhatják ki a lakosságot.

Te amúgy Apple cuccokat használsz, nem? Önként hagyod magad kiszipolyozni, nem? Sőt, úgy érzed, hogy jó üzletet kötöttél, nem?

Az, hogy hasonló dolog elő se fordulhatna piaci cégek közt. Mondom, meggyőztél. A tökéletes világ a vadkapitalista piacgazdaságon keresztül jöhet csak el. Hülye az, aki ezt meg meri kérdőjelezni.

Én nem hasonló dologra vagyok kíváncsi, hanem a konkrét esetre, hogy Mészáros elhappolta a mátrai erőművet az állam elől, kiszívta a belerakott pénzt, majd a maradékot túlárazva megvette az állam, hogy majd bezárják sok pénzért?

Te amúgy Apple cuccokat használsz, nem?
 

Nem. Te. Sose. Szalmabáboztál. Ebben. A. Szálban.

Soha.

Én nem hasonló dologra vagyok kíváncsi, hanem a konkrét esetre

Konkrétan se ez, se hasonló dolog elő se fordulhatna piaci cégek közt. Mondom, meggyőztél. A tökéletes világ a vadkapitalista piacgazdaságon keresztül jöhet csak el. Hülye az, aki ezt meg meri kérdőjelezni.

Nagyapám féltestvére is úgy gondolta, hogy a nagyvállalatoknak a közjót kell szolgálniuk. Így lett még a socialosmoban az ország egyik legnagyobb állami vállalatának a gazdasági vezetője. Addig lelkes kommunista volt, aki hitt abban, hogy a kommunizmus jó, és az állami vállalatok a jó kezelése a dolgoknak, mert az így hatékony, és a közjót csak így lehet biztosítani. Aztán miután elkezdett mocorogni, beadott egy pár szabadalmat, elkezdte hatékonnyá tenni az üzemet, akkor jött a telefon a pártból... hogy a dolgok nem hatékonytalanok, hanem politikai okokból úgy kell menniük, ahogy, mindent vissza... egy "kicsit" akkor összetört benne egy világ. 

Maradjunk abban, hogy egyik kutya másik eb.

Szalmabáb.

Senki se beszél szocializmusról, kommunizmusról. Ez valami csoda amúgy, hogy csak végletekben tudtok gondolkodni; ezt így tanítják valahol? :)

...a dolgok nem hatékonytalanok, hanem politikai okokból úgy kell menniük, ahogy...

Senki se beszél szocializmusról, kommunizmusról. Ez valami csoda amúgy, hogy csak végletekben tudtok gondolkodni, ezt így valahol tanítják? :)

Aham, de legyen a lehető legtöbb cég állami tulajdonban, mert az állam jobb gazda? Nem válaszoltál arra a kérdésre, hogy te hol húzod meg a határvonalat. Mi az a terület, aminek jót tesz az állami tulajdon és mi az a terület, ahol rosszat?

Akkor válaszolj kérlek ezekre a kérdésekre: Nálad mitől függ, hogy valami az államnál van jó helyen vagy magánkézben? Állami cégnél dolgozol? Mennyi olyan terméked és szolgáltatásod van otthon, amit állami cég készített? Ha az Apple állami kézben lenne, akkor szerinted ugyanitt tartana?

>Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz

Elmeletileg azza valhatna. Gyakorlatilag meg kiuresedik, mivel feltetelezhetoen nem fognak tobbet fel milliardokat kapni az MVM-tol, mint korabban.

> Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?

Melyik az?

Ilyen conspiration theory-ba nem akarok belemenni, de azért azt érdemes megnézni, hogy 2010 előtt a Transparency pl. egyáltalán nem foglalkozott határon belüli jogsértésekkel, azóta viszont szinte csak azzal foglalkozik (elég a publikált cikkeket megnézni).

Ugyanígy a Vastagbőr (Átlátszó) 2010 előtt is kormánykritikus volt, de valós állításokkal alátámasztva, most viszont már nagyon durván propagandát nyomnak, nézz rá az utolsó covid-os posztra. 

Ezek valóban Soros ernyőszervezetei alá tartoznak és egyre inkább politikai üzeneteket közölnek, a civil működésük mellett. 

Lehet hogy ezzel függ össze: "A Transparency International Magyarország Alapítványt 2006 októberében jegyezték be, és 2007 májusában kapta meg a TI „alakuló szekció” (chapter in formation) státuszát. Két év eredményes működés és az akkreditációs folyamat lezárása után, 2009-ben vált a szervezet a Transparency International teljes jogú tagozatává."

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ilyen conspiration theory-ba nem akarok belemenni, de azért azt érdemes megnézni, hogy 2010 előtt a Transparency pl. egyáltalán nem foglalkozott határon belüli jogsértésekkel, azóta viszont szinte csak azzal foglalkozik (elég a publikált cikkeket megnézni).

A TI-nek 2006 óta van magyarországi tagozata, többek között a 2006-os események miatt, 2008-ban például bírósági reformokat szerettek volna, 2006 és 2010 között több parlamenti vita is volt a TI kapcsán, akkor a Fidesz még jelentősen támogatta is a TI munkáját, tetszett nekik a TI korrupciókutatása, lévén ugye nem voltak kormányon, kellemes dolog volt, hogy a TI korrupciós ügyeket kapargat. Azt is könnyű ugye elfelejteni, hogy a TASZ elég sokszor védte a Fideszt és Orbán-t is, 2010 előtt.

Ugyanígy a Vastagbőr (Átlátszó) 2010 előtt is kormánykritikus volt, de valós állításokkal alátámasztva, most viszont már nagyon durván propagandát nyomnak, nézz rá az utolsó covid-os posztra. 

Nem lehet, hogy te vagy eltolódva? A Vastagbőr akkor és most is kormánykritikus, csak akkor még tetszett a kormánykritika, mint Varga Mihálynak 2008-ban a TI korrupciós kritikája?

De azért, hogy válaszoljak is:

"Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz, pl. a Táncsics (ha jól rémlik a neve) alapítványból meg automatikusan álcivil?"

Kormámyváltás után a CÖF a mai formájában nem tudna megmaradni, valószinűleg seemi érdemlegeset nem fog csinálni, mivel nem lesz pénze. de ez az új CÖF egy civil szervezet lesz. Nem tudom mi ez a Táncsics.

"Egy önkormányzati pénzből és/vagy irányítás alatt lévő civil szervezet "rendes" civil függetlenül az önkormányzat összetételétől vagy csak akkor definiáljuk álcivilnek, ha az önkormányzat vezetése azonos pártokból áll mint a kormány vagy az önkormányzatokat is olyannak tekintjük ebben a definícióban mint a kormányzatot és ekkor mindegy az önkormányzat összetétele mindig álcivilnek minősül?"

Nem.

"Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?"

Nem, pl. a magyar kormány által fizetve és irányítása alatt teljesen valid civil szervezetek vannak más országokban.

Igazából ezért értelmetlen ez az egész álcivilezés. Egy úriember egyenesen megmondja mi fáj neki, nem talál ki értelmetlen szókapcsolatokat.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

"Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?"

Nem, pl. a magyar kormány által fizetve és irányítása alatt teljesen valid civil szervezetek vannak más országokban.

 

itt az indoklás kimaradt, vagy nem találom

Mondjuk ebben a cikkben a "legszebb" amit nyilatkozik a helyi fideszes képvis:

néhány hete jutott el hozzájuk az az információ, hogy az egyik DK-s képviselő irodájában egy illegális Bitcoin-bánya működik, ami a dark web egyik pénzcsinálási formája.

Hozzátette:a dark weben a Bitcoin-bányászatban adathalászok, emberkereskedők, fegyverkereskedők cserélnek pénzt, illetve gyártanak valutát és úgy látszik, a DK-s politikus ebben az illegális tevékenységben vett részt (amennyiben a gyanú beigazolódik-szerk.), közpénzen, áramot lopva.

KaletaGáborka után elég "mókás" a darkwebet emlegetni a fidesztől hallva :)

ugylatom joban akarunk lenni Kinaval, merugye a Bitcoinok meg ugy nagy atlagban a coinok nagyreszet arrafele termelik ki.  1 Milliard potencialis ember es fegyverkereskedo.

Az adathalaszat mondjuk megall rajuk, bar az oroszok is erosen erdekeltek ebben az iparban.

HUP te Zsiga !

Tehát azt mondod, hogy egy hivatalba simán be lehet vinni egy kocsideréknyi hardvert, pusztán azért, mert képviselő vagyok? Felcsatlakozhatok a helyi hálózatra és rögtön full natom/ -pl parity eseten 30303/tcp, at least- incoming forward  is lesz? (Az ethereumnak befelé is kell forwardolni)

Komolyan, szerinted mennyi lehet annak a realitása, hogy ez megtörténhet? 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Komolyan, szerinted mennyi lehet annak a realitása, hogy ez megtörténhet? 

Volt, hogy bankban saját géppel dolgoztam, sőt, állami cégnél is előfordult. Mondjuk enyhítő körülmény, hogy az adott cég számára értékteremtő munkát végeztem és azért saját géppel, mert képtelenek voltak időre olyan hardvert adni, ami használható volt. Volt, hogy zsebből raktunk össze build szervert és saját fejlesztői környezetet, amin mentek a fordítások és tesztek 7/24.

Miért gondolod, hogy ezt mindenhol azonnal észreveszik? Főleg olyan helyen, ahol egyáltalán nincs pénz rendes IT szakértelemre, mert ez még olyan helyen se triviális, ahol elvileg van pénz IT-ra és elvileg szakemberek dolgoznak ott...

Mert az ASP-s projekt része volt az IBSZ papírgyár ;) 

Persze one-man-show helyeken az abban foglaltak remekül és hiánytalanul betarthatók. Mert majd fürkészed a Suricata logokat amikor éppen nem Gizikének kell segíteni az excel táblával mert nincs rajta szegély...

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul. El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

Az, hogy Te IT szakemberkent rohangasztal cuccokkal, valahol acceptalhato, de egy onkormanyzati kepviselonek nincs erre sem jogositvanya, sem oka. Nem egy falusi onkormanyzatrol beszelunk, ahol muszaj valahogy osszetakolva eletbentartani a rendszert.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul. El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

Ez attól függ, hogy saját homokozójuk van-e a képviselőknek, ha igen akkor azt a VLAN-t párttól függetlenül nagyon nem szeretik, ha bárki monitorozza (paranoia :))

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul.

Mert egy SIM kártyás Wifi router az egy lehetetlen opció? :)

El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

És ha elképzeled?

Az, hogy Te IT szakemberkent rohangasztal cuccokkal, valahol acceptalhato, de egy onkormanyzati kepviselonek nincs erre sem jogositvanya, sem oka. Nem egy falusi onkormanyzatrol beszelunk, ahol muszaj valahogy osszetakolva eletbentartani a rendszert.

Nem, nem akceptálható az sem, csak túl lelkesek voltunk.

De például - szintén bank, a bankbiztonság lekorlátozta a céges laptopokon az USB portokat és letiltotta a Wifi-t, merthogy adatszivárgás. Másnaptól az összes prémium bankár szopott azzal napokat, hogy ügyfélhez kijárva hogy tudnak dolgozni a céges laptoppal, mobil nyomtatóval szerződést nyomtatni, satöbbi. Végül az lett a szürkezónás megoldás, hogy a céges laptopot benn hagyták a cégnél, az ügyfélhez kijárni magán laptoppal mentek és remote desktop csatlakoztak a céges gépükhöz és onnan copy-paste másolták át a szerződést a magán gépükre. És ez ment évekig, a bankbiztonság hátradőlt, hogy nincs adatszivárgás, az IT hátradőlt, hogy nincs szopás a céges gépekkel, a privát bankárok hátradőltek, hogy egyhavi jutalékba kerülő saját laptoppal sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mert nincs szarrá korlátozva, de az adatszivárgást ugye egyáltalán nem oldották meg. Na, és ez egy nagy bank volt.

Napokig tudnék sztorikat mesélni a balfaszságokról, pedig többnyire olyan helyeken dolgoztam, ahol a napidíj volt annyi, mint egy közalkalmazotti havi fizetés, szóval egy önkormányzatnál mitől lenne sokkal jobb a helyzet?

Szoval szerinted a csavo, aki alapbol eloskodik -leven politikus- es mindemellett jogot formal arra -leven politikus-, hogy lopjon Toled ilyen kicsinyes szar dolgot, mint az aram, amit a kehidakustanyi bozotosban is ki szoktak fizetni a fogyasztok, elo fog fizetni _barmire_? Naiv vagy. :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

USB normális szoftverrel korlátozható eszköztipusra/eszközre - ha nem íg csinálták, akkor az baj. Ha meg annyira DLP-re hajtottak, _és_ az rdp-ben engedték a clipboard-ot, akkor megint csak az IT biztonsági oldalon volt khm. hiányos a szakmai ismeret. De az egész probléma alapja az, hogy az IT-biztonság javítása címszóval "elkövetett" módosítások előtt nem vették számításba azt, hogy "hogy működik" a bank, illetve bizonoys felhasználóknak mire van szükségük ahhoz, hogy valóban tudják a munkájukat végezni. (És most attól az apróságtól eltekintek, hogy a vpn-re beengedtek nem céges gépeket is...)

Mondok jobbat, ilyen helyre bevittem egy Sun Ultra 450-et... senki nem kérdezett semmit :) (kávézóasztal jó hozzávetőleges méret)
Csak megjegyzem, hogy saját vasat vittem be, ami munkához kellett, mert nem volt normális reserve, kellett egy vas kiesés esetére, ezt tudtam ingyen szerezni.

Ami meg a másik oldalát illeti ezeknek a "lopásoknak" sajnos sokaknak az értékszemléletét torzítja a közszférában az a tény, hogy a munkája elvégzéséhez szükséges vagy ésszerűen javasolt dolgokat saját egyébként is minimális fizetéséből kell megvegye, mert azt a főnök vagy nem támogatja, vagy nem érti meg, hogy miért kellene, vagy egyszerűen közbeszerzésből egyszerűen lehetetlen épp akkor vagy egyáltalán beszerezni. Van aki belefásul és enged, és van aki nem bírja tovább és feláll a székéből, hogy ez már sok a jóból...

Amúgy igen, ott azon a helyen is zajlott állítólag bányászat..., nem, nem egy gépen a sarokban, és nem, nem alattam. Valahogy a közszférában a vezetők egy része úgy van vele, hogy úgyis minimálbéren vagy minimálisan felette van kb mindenki, mit lehet elvárni? a mellékest elnézik, hogy ki-ki ebből-abból csinál mellékest.

Kollegánál meg másik közintézményben rendszeresen jönnek a nyílt körlevelek, hogy ez-az eladó, az ilyen osztályra lehet bejönni, akinek kell. (nem egyszeri termékek, hanem kilós) Kvázi értékesítési pontként működik a közintézménybeli irodája, hallgatólagosan, mert több fizetést nem tudnak/akarnak adni neki, de ezt elnézik neki, mert amúgy jó munkaerő. Én tudtam, hogy nálunk mik mentek, de hogy náluk ez nyílt körlevélben ment, az megütött. (mindkettő székesfőváros, nem mucsaröcsöge)

Közszféra. Another World.

Ismerős. Bár bányászat nincs, kétlem , hogy a Prescott/C2D/i3-as atomerőművek rengeteg pénzt hoznának. :P Megrendelés nyögvenyelős aláírás gyűjtögetős, aztán a számla kifizetése dettó van, hogy egy hét míg ellenjegyzik.
(volt, hogy a cég hívott, hogy akkor fizetünk vagy sem, mert akkor törlik a megrendelést, mondtam türelem ez közigazgatás :)). De állambácsiék se jobb, mert onnan is hallottam "success story"-t, hogy egy 8 portos buta switchet (lehet vagy 5k) másfél hónapja igényeltek meg és még nem ért oda.

A másik véglet meg az "EU funded" pályázatos Kánaán, ott nem számít a pénz, megoldásszállító leszállítja, aztán mivel üzemeltetésre nincs pénz ott rohad el a cucc ahol lerakták.

A másik véglet meg az "EU funded" pályázatos Kánaán, ott nem számít a pénz, megoldásszállító leszállítja, aztán mivel üzemeltetésre nincs pénz ott rohad el a cucc ahol lerakták

Hogy ez mennyire igaz! :)

Meg a rengeteg gép mindenhol, amiről már senki sem tudja mire jó vagy miért van ott. Onnan tudod hogy már nem kell mennie, hogy kihúzod aztán senki sem jelentkezik, hogy problémája lenne. Pont ezért voltak gépek amikre ráraktam cetliket, hogy "Ne húzd ki!", aztán a munka után egyikről elfelejtettem leszedni. Évek múlva véletlenül akadtam rá és még mindig ment, mert nem merték kihúzni :)

Ugyanígy valami EU-s pénzből vett gép, benne méregdrága FPGA.. Rajtam kívül senkit nem érdekelt. Én miután befejeztem a munkát beraktam egy asztal alá. Aztán egyszer valami leltár volt, amikor keresték. Mondtam nekik én utoljára melyik asztal alatt láttam. Na azóta is ott volt. Majd szépen amortizálódik, aztán egyszer kidobják.

De a legjobb mikor valaki szólt, hogy nem ér el egy szolgáltatást. Már nem is emlékeztem rá, hogy megy vagy bárki használni. Egy régi teszt rendszer volt (amelyen egy nagy cégnek szállított programot teszteltünk), de voltak mellette más szolgáltatások is. Elértem szervert SSH-n, kiderült logok megtelítették a HDD-t, töröltem őket + logrotate-et beállítottam. De hogy hol van fizikailag a szerver, azt senki sem tudta :D  

mert ez még olyan helyen se triviális, ahol elvileg van pénz IT-ra és elvileg szakemberek dolgoznak ott...

főleg ott nem triviális, ahol elméletben vannak szakemberek a gyakorlatban meg nincsenek. Mármint emberek vannak, biztos értenek is valamihez, csak általában ahhoz nem, amit csinálniuk kéne :D...

Ahol nincs senki (területért felelős szakember) & semmi (infra), ott magát az igényt könnyebben megértik :)

Pitiáner, hülye tolvaj. Szánalmas és hihetetlen egyszerre...

A hivatalos DK kommunikacio lehetett volna az is, hogy visszaveszik a kormanytol a zset, amit elvett es a derek SZFE tanacskoztarsasagot tamogatjak.
Meg tuntetes is lenne a csavoert, meg lehetne diszpolgar, meg martir.
Siman le tudtak volna nyomni a szavazobazis torkan.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Amúgy hol van a határ? Ha én feltlötöm a telefonomat a munkahelyemen, akkor áramot lopok? Így az egész országot le lehetne csukni. (Legalábbis a koronavírus előtti nem home office időkben)

Vagy ha a parkolóban töltöm az autót az az?

Be van írva valamilyen doksiba hogy havi hány kWh-t fogyaszthat egy ember? Mondjuk az autó töltés lehet benne van valami házirendben, mert az a lakóparkunkéban is szerepel. De egyből feljelentés lesz, ha meglátják, hogy be van dugva konnektorba?

 

Szerintem előbb csak szólni kellett volna, hogy ezt inkább nem kéne. (Nem akarom védeni a DK-st, párttól függetlenül ez a véleményem)

Varosi fogyasztassal egy nagy villanyauto telen mondjuk fogaszt 17-20 kwh/100km atlagosan. Ha mondjuk 25km-rol jarnak be emberek(2*25km), akkor az 10k HUF/ho(legdragabb arammal szamolva) ha havi 21 napot dolgozik.

Persze lehet magyarkodni es az autobol csinalsz egy mozgo bitcoin banyat es otthagyod "tolteni", te meg villamossal,busszal, gyalog jarsz dolgozni :)

Az MT-ben van valami olyan, hogy ha szándékosan megkárosítja a munkáltatót, akkor 100%-át meg kell térítenie a kárnak. Már csak a munkaszerződésében kell találni valamit, ami miatt el lehet járni. Ez nem teljesen triviális, talán találnak egy pontot, hogy nem rendeltetésszerűen használt valamit vagy nem a munkájával összefüggésben (magán célra) stb.. Azt mondjuk nem értem ehhez mi köze van a hatóságnak..

Itt a munkaszerodes nem jatszik; a kepviseloi esku annal inkabb. Azt sem tudom, milyen jogalapja van kepviselokent irodat fenntartani a hivatalban.
A hatosagnak ket okbol lehetett hozza koze: vagy az ellenzeknek (Fidesz (!)), vagy a sajat un. koaliciojanak nem tetszett a csavo. Nem zarhato ki az utobbi.
Mindenesetre: nekem nem fasza, ha valaki  a becsuletesseg mintapeldanyakent (ellenzeki osszefogas kepviseloje) ilyet csinal. Ezzel vagy onmagukat hiteltelenitik, vagy epp alatamasztjak, milyenek ok valojaban, mennyire kuzdenek becsuletes kozeletert.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezzel vagy onmagukat hiteltelenitik, vagy epp alatamasztjak, milyenek ok valojaban, mennyire kuzdenek becsuletes kozeletert.

Nem tudsz kezességet vállalni minden egyes emberért, de amúgy meg lemondott, kilépett, a többi képviselő elítélte a tettét, elindult a jogi eljárás, aminek a végén lesz egy ítélet. Ezen túl mit kellett volna még tenni?

Van egyfajta tarsadalmi elvaras azokkal szemben, akik kormanyvaltasra keszulnek, a becsulet, tisztesseg, oszinteseg, szeretet, stb. neveben.

Volt ez a Biro-fele valasztas is, ahol egyertelmuen figyelmeztetett Hadhazy minden koalicios partvezert az allitolagos korrupcios ugyekre, megsem tortent semmi, mert nem ez volt az ellenzeki osszefogas erdeke. Tobbek kozott a DK is benne volt a figyelmeztetettek koreben.
En, mint halando valasztopolgar, akinek mar minden politikus by design hazug, gyorsan osszerakok egy elmeletet arrol, ki az, aki szinten nem erdemli meg azt, hogy ra szavazzak. Es ehhez meg a fideszre sem volt szukseg....

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Van egyfajta tarsadalmi elvaras azokkal szemben, akik kormanyvaltasra keszulnek, a becsulet, tisztesseg, oszinteseg, szeretet, stb. neveben.

Értem, de mi többet tudnál tenni? Ha mindenki makulátlan is, aki kormányváltásra készül (ami nyilván nem létező dolog), hogy szűröd ki például a beépített embereket?

Volt ez a Biro-fele valasztas is, ahol egyertelmuen figyelmeztetett Hadhazy minden koalicios partvezert az allitolagos korrupcios ugyekre, megsem tortent semmi, mert nem ez volt az ellenzeki osszefogas erdeke. Tobbek kozott a DK is benne volt a figyelmeztetettek koreben.

Ez egy teljesen másik ügy, ami mélységesen felháborít.

Itt sajnos nincs mit tenni, de tudod, beugrott a DK kapcsán az elégett könyvelési anyag is, '18 novemberebol; az is felettebb gyanus. Nekem -osszessegeben ezek miatt- ok sem hitelesek. Az a baj, hogy az embereknek nincs politikai ertelemben memoriaja, pedig van mibol epitkezni, ha visszanezunk.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Persze, hogy nem zartak ossze, mert egyertelmu bukas, amit a csavo csinalt. Nem lehetett diktaturazni, meg ilyenek, egyertelmu a szitu, vedhetetlen a jelen helyzetben. Szerencsetlen szitu, ezt bebuktak. De ez nem (jo) dontes, csak kenyszerhelyzet szulte allapot. Ha csak egy kicsit is vedheto lett volna a dolog, mar menne a tuntikezes a varban.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Dehogynem, sot. Nagyobbat buktazott vele a Fidesz, mint barki is szamitotta - nem gyorben, hanem orszagszerte. 
De ez most azokrol szol, akik mind a becsulet lovagjai es jol megvedenek minket attol, hogy a Fidesz lopjon. Igy sikerult.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

De ez most azokrol szol, akik mind a becsulet lovagjai es jol megvedenek minket attol, hogy a Fidesz lopjon. Igy sikerult.

Amit eddig összeraktam a véleményedből, az annyi, hogy a nemfidesz képviselők egyike se lophat, holott van több mint 10 000 - azaz tízezer - ellenzéki képviselő; ha mégis kiderül egy ügy, akkor nem jó, ha lemond, kizárják és eljárás indul és nem jó az sem, ha nem mond le, összezárnak és megvédik; a teljes merev elutasításhoz elég egy ilyen ügy, hogy a balfasz magáncélra használta a céges erőforrásokat. Ugyanez és ennél jóval súlyosabb ügyek a Fidesz esetén jogi követkemények nélkül maradó politikai bukások. Mit hagytam ki?

Ja, és a közmegítélés annyi, hogy "de balfasz, hogy csak ennyit lopott és lebukott".

Nézd, azért ennyire hangsúlyos ez az elvárás a részemről, mert kb. a mindenkori választási programjuk az, hogy ők az egyetlen talpig becsületes brigád. Nyilván ez kapitális baromság, de ha ez a kommunikáció, akkor ez az egyetlen számon kérhető dolog, higgyük el.

Az meg, hogy az éppen kormányon lévő párt embereit elítélik -e, vagy sem, sok mindenen múlik. Kormányokon átívelő dolgokról is beszélgethetünk, úgy érdekesebb: az un. elszámoltatási kormánybiztos pl. a jelenlegi ellenzék prominens tagjai közül kit számoltatott el? Anno mi lett az Ezüsthajó Kft. ügyében? Vagy, Antall József felelősségre lett -e vonva a "Száz napon belül itt olyan életszinvonal lesz, mint Németországban" kijelentésért? A válaszokat mind tudjuk. És azt is tudod, hogy: "...egy brancs magukne is tagadja!"

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ja, ismét csak köszönjük, Watson, leírtad, amit összefoglaltam.

Amúgy mi a te megoldásod? Te össze tudnál szedni minimum tízezer embert, akikből képviselők lesznek és mindegyikért tudsz felelősséget vállalni, hogy egy apró visszaélése se lesz vagy elfogadod, hogy lesznek olyanok, akik visszaélnek a lehetőségekkel, de ez nem marad következmények nélkül? Véleményem szerint nem a képviselőket kell egyenként nézni, hanem azt, hogy rendszerszinten nehéz legyen visszaélni, ha pedig mégis sikerült, akkor annak legyen következménye. Mi a te modelled erre a helyzetre?

Észak-Koreában a boss ha jól emlékszem légvédelmi üteggel rongyolta le a korrupcióval gyanúsított köztisztviselőjét. Ha nem is így, de azért valahogy határozottabban s ki lehetne állni hasonló esetekben, nem csak "összezárni", hanem tényleg független bíróság előtt ítélkezni az esetekben, amiknek az objektív kivizsgálását támogatni, és nem elásni. Vmi ilyesmi. Csak a dolgok látszatra nem ilyen irányban haladnak. 

Persze lehet, hogy itt is inkább az engedetlenség volt a probléma, mint a korrupció :) Úgy tűnik a világ már csak ilyen, akár Közép-Európa, akár távol-Kelet.

Az a probléma, hogy Neked attól faszagyerek-csorda lett az egész déká, hogy azt mondják, hogy csúnyabácsi, elítéljük! Erre hegyezed ki az egészet. Ez kevés. 
A megoldásom? Nos: ugyanazt csinálnám, mint az összes politikus: 4-5 évre bebetonoztatni magamat, mindenféle felelősségvállalás nélkül, mentelmi joggal, természetesen. Az ellenzék is erre hajt, több-kevesebb sikerrel. 
Viccet félretéve: majd akkor beszélgethetünk megoldásról, ha a képviselők visszahívhatóak lesznek. Az kb. mindenre megoldást jelentene. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Viccet félretéve: majd akkor beszélgethetünk megoldásról, ha a képviselők visszahívhatóak lesznek. Az kb. mindenre megoldást jelentene. 

Hogyne, de ahhoz ugye el kellene jutni addig, hogy a választási rendszert meg lehessen változtatni, ahhoz meg kell több mint tízezer képviselő, és ismét ott tartunk, ami már írtam: Te össze tudnál szedni minimum tízezer embert, akikből képviselők lesznek és mindegyikért tudsz felelősséget vállalni, hogy egy apró visszaélése se lesz vagy elfogadod, hogy lesznek olyanok, akik visszaélnek a lehetőségekkel, de ez nem marad következmények nélkül? Véleményem szerint nem a képviselőket kell egyenként nézni, hanem azt, hogy rendszerszinten nehéz legyen visszaélni, ha pedig mégis sikerült, akkor annak legyen következménye. Mi a te modelled erre a helyzetre?

Mert most abban a kényelmes helyzetben vagy, hogy mondtál egy utópiát, de nincs oda vezető utad.

Utópia az is, hogy Te azt mondod, ehhez kell 10000 képviselő. Jelenleg ehhez nem az kell, hanem népszavazási kezdeményezés. A képviselőnek nem érdeke, hogy visszahívható legyen, magyarul oda bárki kerül be, ellenérdekeltté válik.

Eszembe jut a következő -szintén utópisztikus- menet:

Mi lenne akkor, ha:

  • Nem lenne mentelmi jog
  • A képviselők visszahívhatók lennének. Itt előfordulhat egy -szavazókörönként- 10 fős választói testület, akik részt vettek a választásban. Ha a képviselő visszahívását kezdeményezik és az 1/3 -al kevesebb voksot kap a véletlenszerűen kiválasztott tagoktól, mint a választási eredmény, új választást kell kiírni. Erről  pl. 100 szavazókör körönként 10 tagja dönthetne, kb. 1000 fő. Lehetne szűkíteni a képviselőt megválasztók személyére direktben, de akkor ugrik a titkos választójog.
  • Mint a törvényalkotás kiemelt szereplője, a jogsértő politikus automatikusan a legmagasabb büntetési tétel kétszeresét kapja, mérlegelés nélkül; anyagi felelősségvállalás pedig teljes vagyonnal (családi vagyonnal egyetemben)

Itt az egyedüli probléma a képviselők visszahívhatósága lenne, de ez is csak a választójog újradefiniálása miatt. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nyilván. Ezért is utópisztikus az egész. Az viszont tény, hogy kétszer is meggondolnák a jelöltek, hogy jelöltek lesznek -e, képviselőként, polgármesterként pedig jobban óvnák a jogrendet, mint maguk a hatóságok :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Utópia az is, hogy Te azt mondod, ehhez kell 10000 képviselő.

Oké, de mi a te utad lépésről-lépésre a jelenlegi állapotból, hogy legyen egy egységes tömb, akik megszavazzák az új szavazási rendszert? Kellenek képviselők, akik megszavazzák, nem?

Oldalfüggetlenül nemhogy 10000, de 10 olyan politikust sem tudnék mondani, aki egy ilyet megszavazna. Nem is lesz soha ilyen. 
Amúgy meg kétélű fegyver: itt teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásra lenne szükség, illetve ennek garantálására, másként baj lenne.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Oldalfüggetlenül nemhogy 10000, de 10 olyan politikust sem tudnék mondani, aki egy ilyet megszavazna. Nem is lesz soha ilyen. 

Akkor van értelme álmodoznod a különféle utópiákról? Mondtál olyan peremfeltételeket, amelyek soha nem fognak bekövetkezni és nyugodtan hátra dőlsz, hogy te mindent megtettél, ami csak tőled telt.

Amúgy meg kétélű fegyver: itt teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásra lenne szükség, illetve ennek garantálására, másként baj lenne.

Oké, de hogy akarsz eljutni a jelenlegi helyzetből a teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásig?

Te azt feltételezed, hogy pusztán azzal, hogy az un. "ellenzéki összefogás" nyer, megnyílik az út egy jobb irányba. Én nem hiszem, ameddig nem akarnak az általam leírt garanciákat alkalmazni.

Az igazságszolgáltatás prominens személyiségeit mindig a kormánypártok határozzák meg. Nekik le kellene mondani arról, hogy adott esetben pártpolitikai alapon döntsenek. Ha új kormánypárt lenne, nekik is. Ez sem fog megvalósulni.

Hovatovább: Te megkérdeztél engem a szerintem járható útról; tisztáztuk, hogy ez utópia. Most én szeretném látni, szerinted mi garantálja azt, hogy egy kormányváltás esetében minden legalább abban a mederben fog tovább folyni, amit legalább a nyertesre szavazók szeretnének. Tehát: azt mondja Neked Fecó, hogy neked nagyon fasza lesz, ha rá és a brigádjára szavazol. Mitől válsz magabiztos szavazóvá? Csak a garanciákra lennék kíváncsi.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Te azt feltételezed, hogy pusztán azzal, hogy az un. "ellenzéki összefogás" nyer, megnyílik az út egy jobb irányba. Én nem hiszem, ameddig nem akarnak az általam leírt garanciákat alkalmazni.

Oké, de mi az utad lépésről-lépésre, hogy eljussunk oda, ahova szeretnél? Hogy lesz megváltoztatva szavazásról szóló sarkalatos törvény?

Tehát: azt mondja Neked Fecó, hogy neked nagyon fasza lesz, ha rá és a brigádjára szavazol. Mitől válsz magabiztos szavazóvá? Csak a garanciákra lennék kíváncsi.

Nincs garancia, ahogy most sincs, de megyünk az Erdogan - Lukasenka - Putyin irányba és jó lenne erről lefordulni. Mondhatnám, hogy lesz, ami lesz, meg azt, hpgy úgy se merik, de ezt mondták sokan '45 és '56 között is.

Oké, de mi az utad lépésről-lépésre, hogy eljussunk oda, ahova szeretnél? Hogy lesz megváltoztatva szavazásról szóló sarkalatos törvény?

Mivel utópiáról beszélünk,  a kérdés irreleváns, nem lesz ilyen, de _én_ ezt szeretném látni.
 

Nincs garancia, ahogy most sincs, de megyünk az Erdogan - Lukasenka - Putyin irányba és jó lenne erről lefordulni. Mondhatnám, hogy lesz, ami lesz, meg azt, hpgy úgy se merik, de ezt mondták sokan '45 és '56 között is.

Látod, ez az egyetlen biztos pont. Az ország irányvonala pontosan látható. Hogy ez jó, vagy rossz, nem tudjuk; leginkább a Horthy-éra ugrik be. Mindenre van negatív és pozitív példa: jól működő autoriter társadalom pl. az összes gazdag közel-keleti állam és Szingapúr. Magyarul épp itt látszik, hogy a rendszer elfogadottsága a jóléti társadalom fejlettségén múlik, nem pedig politikai kérdés. Magam részéről sokkal szívesebben maradok csendben egy jóléti diktatúrában, mint hőzöngök egy liberális demokráciában. Magyarország pl. teljesen alkalmatlan egy skandináv jóléti társadalom működtetésére, ezt láthatjuk - ez is utópia, de az emberek leginkább ezt szeretnék elérni. Sem anyagilag, sem erőforrásainkat tekintve, sem a (gazdasági, elsősorban) függetlenségünk szintjét figyelembe véve ez nem valósulhat meg.
Nagy kérdés, mit hoz a jövő. Ha az ellenzék hiteles választ tud adni az emberek kérdéseire, akkor lesz változás. Kérdés, kíváncsiak lesznek -e a kérdésekre.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mivel utópiáról beszélünk,  a kérdés irreleváns, nem lesz ilyen, de _én_ ezt szeretném látni.

Ez mennyiben más, mintha az örök életet és az ingyen sört szeretnéd látni?

Mindenre van negatív és pozitív példa: jól működő autoriter társadalom pl. az összes gazdag közel-keleti állam és Szingapúr.

Hogyne, csak ez addig tart, amíg van miből fenntartani. A közel-keleti államok az olaj elfogyása után ugyanott lesznek, ahol voltak az olaj éra előtt, Szingapúr meg ugye egy földrajzilag jó helyen lévő logisztikai és ebből következően pénzügyi központ, az ok-okozati összefüggések nem lényegtelenek ilyenkor.

Magyarul épp itt látszik, hogy a rendszer elfogadottsága a jóléti társadalom fejlettségén múlik, nem pedig politikai kérdés.

Kérdés az, hogy a jóléti társadalom fenntartható-e ha elfogynak vagy megváltoznak a földrajzi adottságok...

Magam részéről sokkal szívesebben maradok csendben egy jóléti diktatúrában, mint hőzöngök egy liberális demokráciában.

Egészen addig, amíg rosszabb időkben egyszer érted nem jönnek vagy rád nem mutatnak, hogy most épp miattad élünk rosszul... mert előbb-utóbb mindenki sorra kerül, aztán meg néz, mint a kiszántott egér.

Az embereknek alapjába véve mindegy, milyen rendszerben élnek, ha a rendszer mint egyént hagyja érvényesülni - minden értelemben. E szempontból irreleváns, hogy ez illiberális, vagy liberális -e. Ha anyagilag, erkölcsileg, egészségügyileg ellehetetlenülsz, mindegy, milyen szépek a szólamok - a rendszer bukik. Kivéve egy igazi diktatúrát, de attól még igen messze vagyunk. Az autoriter vezetésű illiberális izé viszont a spájzban van.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az autoriter vezetések addig tudnak jólétet biztosítani, amíg el nem fogy mások pénze.

A többivel azt hiszem körbeértünk, neked jó így még, de azért látod, hogy az irány nem jó, de mivel utópisztikus peremfeltételeid vannak, ezért megnyugtattad magad, hogy semmit nem tehetsz és nem rajtad múlt.

Egy országnak kormányozhatónak kell lennie.

Az nem megy, hogy megemelem a sör áfáját erre visszahívnak.

 

Teljes zsarolhatóságot eredményezne.

A népszavazást 1 millió aláírással meg lehetne engedni az új választásokért, feltéve hogy nincs másik 1 millió ellene.

 

Nem egyszerű ügy.

A válaszokat mind tudjuk. És azt is tudod, hogy: "...egy brancs magukne is tagadja!"

Igen, az a gond, ha valaki bármiféle ideológiát keres, a tolvajlások mögött. A politikusnak nincs ilyenje. Ő mindössze az a fajta gazdasági bűnző, aki nem ért a kasszafúráshoz.

Orbán viktor is végig haknizta az elmúlt éveket. A szélső baloldalról kezdve a balon, majd a mérsékelt középen /fidesz magyar polgári párt/ át, a jobboldalon keresztül egészen a széljobbig, ma elfoglalt stációjáig. A közszereplői színpad ily módon történő bejárása  mögött sincs semmiféle politikai ideológia. A cél ezzel csak annyi, hogy híveket hódítson el a másik tábortól. Természetesen a hatalom megőrzésének céljából. Mi másért?

2006, október 23.
Te mentél ünnepelni, orbi felmondta a tósztot, megindult a rendőr-sereg, te futottál, ők vertek. Orbán meg a páncélozott autójában röhögött azon, hogy milyen jól fog ez az attak jönni neki később, ha az mszp-t majd maga alá akarja gyűrni.
Felelősségre vonás? Gergényit, a kopasz vaddisznót a sittre? Ugyan. Ő Pintér, a belügyér egyik nagy barátja, Akkor mégis, hogy képzeled?
A holdudvarok szűkek és az érdekeltségek de még a rokoni szálak is igen gyakran összefutnak. A politikus pedig azt teheti meg, amit neki a holdudvara megenged. A kesztyűbábot irányíító kéz már csak ilyen. 

Nincs itt sem jobb- sem baloldali, sem liberális politikus. Politikus sincs, csak hideg, számító, hataloméhes tolvajok, akik érdekszövetségbe tömörülnek. Ezeket a szövetségeket nevezik pártoknak.

Gyurcsány sem az esze miatt lett milliárdos.

 

A privatizáció körüli tevékenysége nagy hasonlóságot mutat Mészáros Lőrinc ügyleteivel.

 

Persze miután az ember egy pár milliárdot összelop, már nekifoghat játszani a becsületeset.

 

Hidd el, még 5 év (elévülés) és Lölö is a becsület bajnoka lesz.

+1 Ezt a helyi szinten politikai szerepet vállaló több tízezer embert ne úgy képzeljétek el, hogy egyszer csak volt egy tabula rasa, ahonnan csak feddhetetlen emberek kerülhettek pozícióba.

Jelentős részük már régebb óta foglalkozik politikával, több párttal volt már kapcsolatban, a régi és új pártoknak pedig szükségük van a kapcsolati hálójukra és politikai rutinjukra, ezért befogadják őket. 

Remélem
- brutálisan megbüntetik
- és rögtön utána ehhez képest arányosan az összes többi politikust is, aki ilyen vagy olyan módon közpénzt lopott, vagy más módon károsította meg az államot.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Ezeket a kriptopénzeket sok esetben arra használják, hogy illegális dolgokat vásároljanak vagy szolgáltatásokért fizessenek érte. Könnyen lehet nem a gép miatt szálltak ki eső sorban, hanem adott esetben az illető "egyéb" tevékenysége miatt gyűjtöttek bizonyítékokat.

Most mindenki azon pörög, hogy áramlopás, lehet valami sokkal rosszabb van a háttérben amihez kellett neki a BTC.

Amíg tart a nyomozás úgyse tudunk meg róla semmit, lehet tovább találgatni.

Ezeket a kriptopénzeket sok esetben arra használják, hogy illegális dolgokat vásároljanak vagy szolgáltatásokért fizessenek érte. Könnyen lehet nem a gép miatt szálltak ki eső sorban, hanem adott esetben az illető "egyéb" tevékenysége miatt gyűjtöttek bizonyítékokat.

Egy világ fog összedőlni benned, de képzeld, a készpénzt is sok esetben arra használják, hogy illegális dolgokat vásároljanak vagy szolgáltatásokért fizessenek. A BTC előtt nem volt alvilág és illegalitás, ugye? :)

Most mindenki azon pörög, hogy áramlopás, lehet valami sokkal rosszabb van a háttérben amihez kellett neki a BTC.

Akkor már egyszerűbb Revolut-on váltani, mint szopni a bányászattal.

Ez is egy lehetőség és csak feltételes módban írtam, az is lehet, hogy kutyaeledelt akart venni a bányászott BTCn és a teljes anonimitás miatt akarta saját maga bányászni. Ezért is kerülte a Revolutot, mert ott a saját bankkártyával kellett volna vásárolnia.

Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet őt is, a rendőröket pedig az, hogy senki se képzelje bele, hogy nem szakszerűen járnak el az ügy súlyának megfelelően.

"Az adatbiztonság kérdését illetően az Origo által megszólaltatott szakértő elmondta, hogy a bitcoin bányászatot lehet professzionális és amatőr módon művelni. Jelentős probléma akkor merül fel, ha valaki amatőr módon kezd neki a tevékenységnek, ugyanis jó eséllyel egy bizonytalan eredetű bányász szoftvert tölt le az illető, ami jelentős biztonsági kockázatokat hordoz magában. Az amatőr bányászat egy időben nagyon népszerűvé vált, ezzel párhuzamosan megszaporodtak azok a visszaélések, amelyek a bitcoin bányászatra épülnek."

Vagy a szakértő segghülye, vagy az újságíró, aki nem értette meg miről van szó, de én arra tippelnék, hogy mindketten.

Köszi a cikket, nagyon szórakoztató :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Miután horribilis villanyszámlák voltak és miután kétszer majdnem leégett az épület.

És az mind ettől a 900 wattól volt? Igen ramaty állapotban vehették át az előző vezetéstől az elektromos hálózatot...

Ezek után kijelenthető, hogy Niedermüller nem, hogy egy kerület vezetésére, de még egy épületére sem alkalmas.

Hát még lopni se tudnak rendesen ezek a balfaszok, ha már lopnak, akkor egy adriai yacht lenne a minimum, ahova a honvédségi nemluxusgéppel ruccannak ki időnként magánpihenni, nem?

Mindkettő terelés.

Á, pont a terelések nagymestere kifogásolja, aki egy terelésekkel teli cikket linkel.

Ha egy épület 2x majdnem leég, a minimmom egy elektromos felülvizsgálat.

Lehet, hogy volt.

Annak meg ki kellett volna szúrnia egy elektromos kályhát a sarokban.

Egy 900 wattos ilyen izét? Miért kellett volna? Ráadásul mi köze hozzá, ha nem ez gyulladt ki? Lehet, hogy nem is ebben a helyiségben volt elektromos tűz. Sőt, lehet, hogy akkor még itt se volt ez a borzalom.

Szemmel láthatóan szakszerű bekötéssel, fenyőfa léceken :D

Hát, ja, balfasz dolog volt, azt mondod, hogy ha rendes fémházba teszi, akkor fel se tűnik? Ezek lopni se tudnak rendesen, aztán ha lebuknak, akkor lemondanak. Milyen politikus az ilyen, nem?

Annyi baromságot hordasz össze, amennyit szoktál.

  • a kábel nem feltétlen ott ég el, ahol a szara volt
  • ha agyonbasz valakit (mondjuk a takarítót), akkor nem csak lopásért, hanem gondatlan emberölésért is faszra húzhatták volna (az ottani munka- és tűzvédelmi megbízott véleménye érdekelne)
  • ha nincs szabályozás a saját eszközök bevitelére, miért nincs?
  • ha van szabályozás a saját eszközök bevitelére, miért nincs ellenőrizve a betartása?

Millió megválaszolatlan kérdés, ami nem csak a tolvaj, hanem felettesei felelősségét is felveti.

trey @ gépház

Annyi baromságot hordasz össze, amennyit szoktál.

Hát igen, bezzeg az Origo cikk, abban aztán egy szemernyi baromság nincs... :)

Millió megválaszolatlan kérdés, ami nem csak a tolvaj, hanem felettesei felelősségét is felveti.

Millió megválaszolatlan kérdésem nekem is van egy csomó képviselővel kapcsolatban, amúgy szerinted ki a felettese egy képviselőnek? Tehát ha például Boldog István parlamenti képviselő ellen hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt nyomozás folyik, akkor ki a felettese, akinek a felelősségét is felveti?

[rant]

értsd meg, hogy azok a rendőrök az arcátlanok akik be mertek menni a tisztelt képviselő úr irodájába. Micsoda pofátlanság?

Miért baj egyáltalán ez az egész?! Ez az épület még csak le se égett! Mit ugrálnak ezek?

Akkor kell felgyújtani az az épületet majd csak, ha esetleg ellenőrizni jönnének, vagy elszámolást kéne bemutatni.. Ami persze csak papíron létezik és minden esetleg véletlenül létező elektronikus másolat is az irodatérben van tárolva :D..

Miért nem lehet megérteni, hogy szegény csak az első mrd-jáért dolgozott mindent bevetve.. Hát olyan nagy probléma ez? Miért mindig a "kis ember"-t veszik elő? Lölölölölö..

Szegény Peti pajtás kék szeme is olyan ártatlan, szegényt elárulták. És a rossz gonosz áruló nevét már beírták csupa kisbetu-vel jegyzőkönyvbe. Hát olyan nehéz elhinni, hogy senkinek sem tűnik fel egy ilyen micsoda zúg, meg mindenféle drótok állnak ki belőle? Ahelyett, hogy a sok marha örülne neki, hogy láthatóan ződ a képviselő elvtárs és igényesen fábúl szerkesztett keretet vásárolt! Legfőbb a környezetvédelem! Meg a tűzbiztosság!

Mindenki a démonkratikus kockafikcióból a párt és az egylet kizárólagos érdekeit szem előtt tartva építi a cucialista  ejurópapi népi köztársaságot! Előre munkások!

[/rant]

Ezeket a holmikat feltűnés nélkül meg lehet vásárolni az önkormányzat eszközbeszerzésének keretén belül is, mivel ezeket elvileg más feladatra is lehet használni.

Ha igaz amit az Origo sejtet, akkor nagyobb problémája lesz annál, mint hogy túlzott áram (magán) vételezésével megkárosította az önkormányzatot (amit max ki kell fizetnie). Ugyanis ha ezeket az eszközöket közbeszerzésen vásárolta állami pénzből az már BTK alá tartozik. Persze az Origo nem egyszer állított/sejtetett valótlanságot, szóval várjuk ki a végét..

"Akik megpróbálnak a bányászoktól lopni, és értékelik a lehetséges célpontokat, azok számára ez egy jel lesz, magasabb prioritásúvá teszi az önkormányzat IP-címét, hogy támadják ezt a hálózatot, az ettől esélyesebbé válhat."

Ízlelgetem a mondatot... itt már végképp megzavarodott a copypaste droid, hehe.

Szerkesztve: 2020. 10. 21., sze – 12:46

Mivel elég gyakran előjön, milyen brutális összegekről van szó, kis öszehasonlítás:

Szíjjártó egyhetes jachtozásának a piaci árából több mint száz ilyen minert lehetne venni.

Egy ilyen  minerrel, és ingyenes árammal kb. 50 évig tart a jelenlegi árfolyamok mellett annyit termelni, amennyit Szíjjártó ajándékba kapott jachtozása ér. 

Erősen kerekítve. Valójában több. Csak hogy könnyebb legyen elképzelnetek...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Egyaltalan tudjuk, hogy mekkora osszegrol van szo?

Hany napot banyaszott, es mennyi volt a gep fogyasztasa? Milyen geppel banyaszott? Celgep (miner), vagy csak gpu-val bohockodott?

 

En semmi konkretumot nem talaltam.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

elvileg ott a kep a pestisracok cikkben: fa keretben 6 kartyas cucc. a hosszabitobol 2 kabel megy ki, egyik a monitor, masik a tap. nemnagyon latok masik tapot. igy kb egy ~1200W koruli gep lehet (a vga tipusat meg nem ismerem fel ekkora kepbol). 1.2kw*24h*42Ft/kwh (a mertekegysegek lehetnemjo, meg az aramdijat is felbol irtam :/ ), kb napi 1200Ft a fogyasztas. havi 36k.

A rig maga nem tuzveszelyes, sokan hasznalnak ilyen keretet, mert olcso. a kartyak kb 60-70 fokon mennek, a tap is leold ha gondja van (a >1000W tapok mar nem a vargane kategoria). persze ha a falban szar a vezetek, akkor leeg az iroda.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> elvileg ott a kep a pestisracok cikkben: fa keretben 6 kartyas cucc.

Azt hittem, hogy az valami stoki foto.

 

> persze ha a falban szar a vezetek, akkor leeg az iroda.

Az nem a rig hibaja. Lehetne oda egy olajradiatort is dugni.

 

Nagyobb a fustje mint a langja. Egy gpu-s riggel ha bitcoint banyaszott abbol neki nem jott ki a villanyszamlaja. Szoval ha meg havi 36k-t zsebre is vagott... Barcsak minden politikus csak ennyit vinne haza!

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....