Windows 10 WoL

Ritkán szoktam os-t telepíteni. Most épp kellett egy Win10-et. Az a problémám, hogy a Windows 10-et kikapcsolva (shutdown) nem működik a Wake on Lan. 

NetBIOS-t kikapcsoltam az ethernet kártyán. WoL-t bekapcsoltam. Magic packets only ébresztés bepipálva a kártyán. Mégsem lehet Wake on Lannal bekapcsolni a Win10 shutdown után. Ha teljesen áramtalanítom a PC-t, vagy UEFI-ből nyomom ki, akkor rendben felébred Wake on Lanra. Ezért ez mindenképpen Windows beállítási probléma. Mit kell még beállítani Windows 10-en, hogy működjön a WoL? 

Hozzászólások

Keress rá arra, hogy "Windows 10 fast startup turn off".

Nem kapcsol ki a gép ténylegesen, ez néhány esetben probléma.

hazudik a kis g*ciláda, az intel oldaláról telepíts drivert és abban kell még eztazt állítgatni (most nem emlékszem mit de megkereshetem) és akkor megy

ha vannak a nic-en ledek akkor az segít, mikor kikapcsol a zöld led stabilan világítson, akkor ébred wol packetre

Nálam (Fujitsu P900), csak akkor megy a WOL, ha Alvó állapotba van küldve a gép. Kikapcsolásból, nem éled fel.

Ugyanez volt az előző, kommersz Asus alaplapomnál is, úgyhogy élek a gyanúperrel, hogy ez így jó, kivéve, ha a BIOS/UEFI mást is enged.

Az uptime-ot sose néztem, dolgozzon a gép, az a dolga. :)

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

A win10 hülyeségein kívül hardver szinten is van valóban különbség. Anno munkahelyen a régi hp gépekkel csont nélkül ment a wol (még win7 időkben volt), viszont az épített nem brand gépeknél csak fél lábujjhegyen állva, kakast áldozva, pénzfeldobással eldöntve. Mondjuk a kérdezőnek valsz tényleg a win10 kavar be.

Nem brand gepeknel bios-ban engedelyezni, es osszekoto kabel hasznalata a nic es az alaplap kozott (amennyiben ez szukseges volt hozza). Mindenutt be tudtam roffenteni, ahol probaltam.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ezt elolvasva egyértelmű, hogy teljesen idióták dolgoznak ezen az ms-nél. Ilyet képesek leírni, hogy a hybrid sleep-nél azért gáncsolják el direkt a wol-t, mert a felhasználó 0 fogyasztást vár a "kikapcsolt" géptől... miközben a hybrid sleep azt jelenti, hogy kitolja diszkre, mintha hibernálna, de a ramban is meghagyja, mintha aludna. tehát a ram fogyasztja az áramot. Ráadásul Emlékeim szerint egyik notebookomon sem volt aktív a hybrid slepp, mert ssd van bennük és ekkor letiltja és alvás vagy kikapcsolás van.

Szerk: bár ez lehet nem is a hybrid sleep, mégegyszer elvolvasva. Nem is tudtam, hogy azon kívül, hogy a drivereket csak visszanyomja a ramba hw inizializálás nélkül kamushutdown után, még direkt el is csesz dolgokat.

Így viszont tényleg az energiagazdálkodás részen lévő fast startup kikapcsolásával kellene tudni helyretenni. Nem keverendő a spéci partíciós, hasonló nevű fast sturtuppal, hogy a nyavaja törje ki őket, hogy nem tudtak egyedi nevet kitalálni hozzá. 

Linuxon az ethtool <interface> paranccsal megnézhető, mit tud a kártya, és jelenleg mire van kapcsolva. Nálam a releváns rész:

	Supports Wake-on: pumbg
	Wake-on: g

A leírás szerint:

           wol p|u|m|b|a|g|s|f|d...
                  Sets  Wake-on-LAN  options.   Not  all devices support this.
                  The argument to this option is a string of characters speci‐
                  fying which options to enable.

                  p   Wake on PHY activity
                  u   Wake on unicast messages
                  m   Wake on multicast messages
                  b   Wake on broadcast messages
                  a   Wake on ARP
                  g   Wake on MagicPacket™
                  s   Enable SecureOn™ password for MagicPacket™
                  f   Wake on filter(s)
                  d   Disable  (wake  on  nothing).  This option
                      clears all previous options.

Itt látszik, hogy nekem MagicPacket-re ébred, de ébredhetne másra is. Ezek után csak azt kell kinyomozni, hol tárolja a Windows azt, hogy milyen üzemmódban legyen a kártya, illetve ezt hol lehet megváltoztatni. Valami GUI-n, vagy registry-ben.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

UEFI-nél a Network Stack beállítását is meg kellene nézni. Be kell kapcsolva legyen.

Nekem nem driveren mult!

A BIOS-ban olyat kellett keresnem, hogy Deep Sleep Control. S4 S5 szintek vannak, de ezeket tiltani kellett. Onnantol a kicsiket siman fel tudtam ebreszteni, es ebben a BIOS-ban meg az is allithato volt, hogy ebresztesel halozatot bootoljon. A picipuhaban barmit allitottam nem mukodott.