[MEGOLDVA!] SSD boot-eszközként felismertetése

Adott egy Dell T3600-as munkaállomás, Pár éve Windows 10-zel működött. Akartam egy teljesen új telepítést. Leütöttem róla minden partíciót a gparted használatával. De elkövettem azt a hibát, hogy GPT-re formáztam msdos formátumból. Azóta hiába tettem vissza msdos formátumúra, a Dell nem képes boot-eszközként megjeleníteni. - (Korábban ez megvolt!) - Tehát.., W10 a gépen készre telepíthető, elkészíti az SSD-n a particiós struktúrát mintaszerűen. A Dell megjeleníti és kezeli mint tárolóeszközt. De nem mint boot-eszközt. A Dell diagnosztika minden részében ok. Próbára már az alaplapi elemet is kivettem, nem segített. (Linux is probléma nélkül látja az eszközt. Azóta más szoftverrel (más gépen!) is újrahúztam a formátumot, de a gép makacsul megtagadja a felismerését.) Próbáltam az UEFI-t, de azzal sem megy a boot-eszközkénti elfogadtatás. Arra gondolok, hogy az SSD jelenleg hibásan egyszerre két formátumot mutat a BIOS felé, és az nem tudja lekezelni ezt??? - Kérdés, tudtok e szoftvert amellyel ezt meglátni és redukálni tudom. - Persze lehet, hogy valami egyszerűbbet nem tudok a dologgal kapcsolatban... :( 

Egyébként a múltkor meg is lepődtem azon, hogy egy PC-n mindkét (SSD és merevlemez együtt,) üres tároló eszköz mellett történő alapértelmezett W10 telepítés, kapásból a merevlemezre tette a boot-particiót, és az SSD-re csak az oprendszert. (A hardiszk kifejezetten második SATA-porton adatdiszknek lett volna beállítva. - Mellesleg van rajta elég hely, 220 GB-s ADATA!)

Hozzászólások

Ha dd-vel legyalulod az egész diszket, az meg szokta javítani az ilyen problémákat.

(de tulajdonképpen elég az első néhány Mb-nyi területet random adattal átírni)

Bocs! Kicsit korábban írtam mint gondolkodtam. - A gép BIOS-a megjegyzi az előző boot-állást, (még elemkivétel mellett is!) - egy "default" töltésével már meg is jelen a következő boot után az SSD-m. Tehát ez megoldódott.

Ha jól emlékszem:

dd if=/dev/zero of=/dev/sdb bs=512 count=1

 

Windows 10 telepítőnél:

 

az első ablaknál SHIFT->F10, diskpart, list disk, select disk #, clean

Istenségnek lenni nem jó dolog, mert a szitkozódás örömét alanyi jogon eleve elveszíti az érintett.
[Gulyás Márk - www.deltamark.hu]