Fedora: Nem és nem sikerül megparticionálni az SSD-t telepítéshez...

Fórumok

Már csomószor raktam fel Fedorát natív hardwarre és virtuális gépre is, de most valami nem megy...

Egy Dell gépre akarom feltenni. BIOS-ban legacy van, az installációs médiát a dd-vel hoztam létre, előtte fdisk-kel "DOS partition table"-re állítottam:

dd if=/utvonal/linux.iso of=/dev/sdb

A gépben található SSD-t is DOS-osra állítottam fdisk-kel.

Telepítéskor viszont mindenféle hibaüzenetet kapok a BLIVET-től, továbbra is EFIzik meg GPTzik nekem...

Mi lehet még EFIben? Már minden legacy/MBR/BIOS...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 27., v - 11:01

Boot előtt megnyomod az F12-t, feldobja a boot menüt, abban valószínűleg benne lesz a telepítő média (pendrájv?) BIOS és UEFI módban egyaránt, ebből egy határozott mozdulattal a nem UEFI-t választod.

Linux szempontjából a partíciós tábla típusa lényegtelen, BIOS módban is lehet GPT-t használni és UEFI módban is lehet DOS partíciós táblát.
(A Windows nem képes GPT-ről indulni BIOS módban, csak UEFI-ben.)

BTW, egy UEFI-s gépen miért nem UEFI-s telepítést csinálsz?

atyaég, köszi, figyelmetlen voltam, eddig is F12-t nyomtam, csak nem láttam, hogy van LEGACY BOOT meg UEFI BOOT is... mindig a "JMicron Generic 0204"-et választottam, LEGACYnál "USB Storage"-t kell

 

még 1x köszi

majd kipróbálom UEFI-ben is, bár úgy látom az kicsit bonyolultabb.. arról esetleg egy help, hogyan kell hogy kinézzenek a partíciók?

A telepítő elvileg arra hivatott, hogy fölvarázsoljon neked egy működő rendszert, különösebb szakértelem nélkül is. Az UEFI boot-hoz kell egy FAT fájlrendszerű ESP partíció, amin az UEFI boot loader lakik majd. Nem ismerem a Fedora telepítőjét, de arra tippelek, hogy ha nincs ilyen a diszken, akkor szépen felkínálja/legyártja magától.

Én még azt meggondolnám a helyedben, hogy mindenképp ragaszkodok-e a Legacy MBR/DOS boothoz. Mert ha jól értem, az UEFI-t támogatja a gép, a forrásdrive, és a telepítő is, így érdemesebb lenne azt használni így 2020-ban.

Legacy MBR boothoz akkor érdemes ragaszkodni, ha egy meghajtón van fent több OS, és azok közül legalább az egyik valami régebbi legacy verzió, ami nem támogat UEFI bootot.

Persze, lehet továbbra is ragaszkodni csak úgy a régi fajta MBR-es bootoláshoz, de akkor csak úgy szivattad magad, hogy előnye nem lesz.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A grub megspórolásán kívül, ha csak nem vagy particióhalmozó és nem akarsz 2TB-nál nagyobb lemezt használni, akkor max csak annyi előny, hogy elméletileg gyorsabb. Nekem pl a /home-om két db 3,6 TB winyóra van felcsatolva.

Én már nyolc éve gpt-t használok, nekem furcsa, hogy még mindig van, aki mbr-t használ.

> legacy mód -1   UEFInek csak előnye van linuxon

Már más is kérte, én is szeretném, ha erről bővebben írnál. De ne a már itt felsorolt dolgokat. Valami ütőset, légyszi.

> A grub megspórolásán kívül

Miért jó azt megspórolni?

> particióhalmozó

Ez meg mit jelent???

> nem akarsz 2TB-nál nagyobb lemezt használni

Én használok, többet is. Egyiken sincs GPT, a linux mégis "látja" az egészet. Akkor ez hogy lehet?

Már más is kérte, én is szeretném, ha erről bővebben írnál. De ne a már itt felsorolt dolgokat. Valami ütőset, légyszi.

Ütős válasz kell?

Secure Boot. Ez már linuxnál is működik, bár nem kellő szakértelemmel lehet szopni vele. Ja hogy ez nem ütős válasz, kinek mi fontos. Ha a biztonság az, akkor opció ez is. Nekem például az SELinux használata is az, más meg azt sem tudja mi fán terem.

MBR-nél csak maximum négy db elsődleges particiót lehet csinálni.

De azért elárulnád mi a f@sznak ragaszkodsz egy őskövület technológiához? Tíz éve van GPT. Már rég áttérhettél volna rá. Ez még nem az ütős válasz volt. Az most jön.

Előbb-utóbb lesz egyí olyan új alaplapod vagy laptopod, amin nem lehet engedélyezn a legacy módot azt akkor kopp.

Egyébként miért van az, hogy a windowsszal előtelepített laptopok mind UEFI-sek?

> A grub megspórolásán kívül

Miért jó azt megspórolni?

Ezt ne tőlem kérdezd. Én használok grubot, de vannak, akik nem.

> particióhalmozó

Ez meg mit jelent???

Sok particiót használók. locsemege pl ilyen. Mint mondtam MBR-nél csak négy elsődleges partició lehetséges.

Amióta divatba jött az ssd, annyira már nem szokás halmozni a particiókat, de van, aki szereti. Én például HDD korszakban azért csináltam külön particiót a /boot-nak, hogy a kernel ne tudjon szarrá töredezni és a lemez túlsó felére kerülni.

De linux disztribúciótól és használattól függően lehet célszerű külön particióra tenni könyvtárakat pl az ssd öregítésének lassítása céljából.

A teljesség igénye nélkül példa egy paricióhalmozó gépéről:

/boot/efi

/boot

/home

/opt

/var/tmp/portage

/tmp

/usr/src

Ez csak hét. De van, aki rajtam is bőven túltesz úgy, hogy nem is gentoot használ.

> nem akarsz 2TB-nál nagyobb lemezt használni

Én használok, többet is. Egyiken sincs GPT, a linux mégis "látja" az egészet. Akkor ez hogy lehet?

Biztos varázsló vagy! Nem. A linux egy értelmesebb állat a windowsnál. Megnyugtatnal legacy módban valamit emulál és a linux végül is gpt-ként értelmezi. Erről raynes biztos kisregényt tudna irni.

Biztos nagyon fasza mindent emulálva meg szimulálva használni. A natív mód rettentő kín lehet.

 

Te használj csak nyugodtan elavult, idejétmúlt technológiát.

A teljesség igénye nélkül példa egy paricióhalmozó gépéről

Na jó, de miért akarnál fizikai partíciókat létrehozni mindezeknek a fájlrendszereknek amikor van LVM is? Laptopon nem, de szervereken én is fájlrendszerhalmozó voltam, viszont partícióm nem volt 1-2-nél több.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ezt én se értettem, hogy minek egy lemezre 300 partíció, de úgy néz ki, hogy van, akit ez tesz boldoggá. A másik véglet meg az Egypartíciós Magyik, akik vagy menthetnek el mindent egy OS újrahúzás előtt, vagy mindenük elveszik, mert külön rendszeres mentés of course nincs ezen az egypartíciós szinten. Vagyis van rosszabb az egypartíciósoknál is, ilyen Windowsban összegányolt dinamikus kötet, amin még partíció sincs.

Az LVM akkor jön jól, ha az ember egész lemezt titkosít, és nem kell minden egyes partíciónál jelszóval feloldogatni a titkosítást, hanem elég egy partíción, azon a LVM elérhetővé válik az összes logikai kötettel, az egész egy lépésben oldódik fel. A másik előnye az LVM-nek, hogy később a logikai kötetek könnyeben tologathatók, átméretezhetők.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A másik előnye az LVM-nek, hogy később a logikai kötetek könnyeben tologathatók, átméretezhetők.

Én főleg emiatt kedveltem

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Az egyik legfontosabb, hogy vannak gépek amik már csak UEFI módot támogatnak, a legacy bekapcsolására lehetőség sincs. Tudom. 2 hete vettem egy új gépet magamnak és néztem az MBR diszkemmel, hogy miért nem indul :)

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Ugyan nem engem kérdeztél, de az UEFI boot előnyei:
1) GPT partíciós használ, ami 128 partíciót támogat, nem kell többé max. 4 elsődleges, kiterjesztett, logikai partíciókkal, bootflagekkel, meg MBR-rel szenvedni, ahol az OS-ek átírják egymás alatt az MBR indítókódot. Ráadásul a GPT tábláról több másolat is tárolódik a lemezen, ha egyik megsérül, elveszik, van fallback.
2) Az EFI partíción megfér több OS bootloadere .EFI fájlként, ez kulturáltabb multibootot tesz lehetővé, és elhagyhatóvá teszi a GRUB-ot, amit azért jó elhagyni mert a) bloat, b) egyel kevesebb bootloader, ami eltörheti valami update-kor a bootolást, 3) egyel kevesebb biztonsági rés, támadási felület
3) A bootloader betöltődése előtt UEFI módban az UEFI BIOS nem hajt végre egy csomó hagyományos BIOS POST tesztet, emiatt eszközöket, lemezmeghajtókat gyorsabban detektál, ezzel meggyorsítja a bootolás előtti időt. Ez erősen gép, lapfüggő, hogy mennyi időt lehet nyerni, akár pár másodperc is lehet
4) NVMe meghajtóknál kötelező az UEFI boot, és 2 TB feletti lemezeknél meg kvázi kötelező a GPT, és ha GPT, akkor UEFI boot. Hiába írod, hogy nálad MBR alapon visz 2 TB-nál nagyobb lemezt, ezt így bemondásra, fdisk kimenet nélkül nem hiszem el. Maximum valami GPT-be rejtett shadow MBR-res tákolással, de tuti nem hagyományos MBR-rel, mert annak szabvány szerint 2 TB-nál vége van, ez nem linuxos vagy windowsos limitáció, hanem az MBR felépítéséből és tárolási elvéből fakad
5) Az MBR még az IBM PC/XT-khez készült, mikor még floppy-k voltak meg 20 MB-os HDD-k, és minden 16 bites volt. Ma meg már 2020-ban a 64 bit korszakát (nem csak procik, OS-ek, de fájlrendszerek is 64 bitesek már), meg a sok terás háttértárak, és modern lemezvezérlő protokollok (AHCI, NVMe) korát éljük, és felesleges mindenféle olyan legacy technológiával való visszafelé kompatibilitást, meg ebből fakadó korlátokat őrizgetni. Ingyen van az UEFI is, már nem tudom hány éve minden lap, gép, OS támogatja, használni kell. Nem díszből, meg divatmajmolásból dolgoztak ki és szabványosítottak új megoldást, hanem mert tényleg szükséges volt és jobb, mint az előző technológia. Ha meg már van, használjuk. Kivéve hajbazer, mert ő nem ül fel a profitmultik által alkalmazott fejlődésmániás mérnökurak hájpjainak, ő megmutatja, hogy az XP is elég, az volt 20 éve, akkor most is az, meg újabb 20 évig is.

Tényleg csak arra kell figyelni, hogy ha annyira szükség nincs rá (pl. Windowson valami bitlockeres hardveres titkosítós mókához kell, vagy valami céges policy miatt), akkor a Secure Bootot hobbiból nem kell bekapcsolni az UEFI bootoláskor, mert csak feleslegesen bonyolítja a dolgokat, telepítést, bootloaderfrissítést, driverek telepítését, egy sor szopáshoz vezethet, amik ugyan megoldhatók, ha tudja valaki mit csinál, de az ember nem hozza magára a felesleges plusz munkát, ha nem muszáj. Pl. Fedorán is el kell kezdeni Secure Bootnál extra first stage bootloaderként funkcionáló shim-mel szívni, amit kb. csak az ellenségemnek ajánlok.

Ennek ellenére a Legacy CSM/BIOS bootot meg az MBR-t sem kell kidobni, mert még ma is sok üzemképes gép, kései P4-ek, Core/Core2 Solo/Duo/Quad, AMD64/x2/x4 procis rendszerek, egyes netbookok, stb. még nem támogatták, meg ma is futtatnak emberek legacy OS-t, amik szintén nem támogatják, ilyenkor még használni kell, nincs mese. De ennek ma már kivételnek kell lennie, nem fő szabálynak. Aki Fedorát telepít, ami köztudottan az egyik legbloatabb, leggépigényesebb disztró az Ubuntu mellett, az valószínű már úgy se annyira régi hardverre fogja telepíteni, mert azon már elég nyögvenyelősen fut, ha fut egyáltalán.

Ami miatt nagy az ellenérzés az UEFI boot ellen: sok ember még nem szokta meg, hiába sok éves technológia, nem ismerik, nem értik hogy működik. Ez még sokszor a disztrók installereire is vonatkozik, amik nem épp optimális UEFI bootos megoldásokat alkalmaznak, igaz ebbe sokszor egyes lapgyártók nem szabványos, Windowshoz kötött (vagy 32 bites) UEFI implementáció is belezavarnak, és 1-2 ilyen szívás láttán sok embernek elmegy a bizalma az egész technológiától.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Köszönöm ezt a részletgazdag színvonalas választ. Annak külön örülök, hogy felhoztad az a két legokádékabb oprendszert, amit szívből gyűlölök.

Ment is a plusz egy, de plusz ötöt adnék, ha engedné a rendszer.

Kedves raynes!

Annyit hozzátennék, hogy sokan telepítenek Ubuntut/Mintet szar gépre is. Általában azok, akik Windows nem akarnak a linuxhoz meg fingjuk sincs.

De persze vannak a kivételek, akiknek van lövésük a linuxhoz, de annyira bele vannak homokosodva az ubuntuba, hogy akkor is azt tesznek rá. Kérdezd csak meg treyt, mit tenne egy ratyi laptopra. Lubuntut. Egyxeseknél azzal el van intézve, hogy rábasznak egy könnyed deszktopot az általad önmagában is bloat rendszerükre.

Pl. feldugtam pár hónapja egy 6T méretű hdd-t, és erre azt mondta a Linux, hogy csak kb. a harmadát látja, de azt javasolná, inkább GPT-t tegyek rá. Rátettem, onnantól látta mind a 6 T-t.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.