[Bitcoin mining] Áramlopás miatt szálltak ki a rendőrök VII. kerületi polgármesteri hivatalhoz

Hozzászólások

Kíváncsi lennék, hogy ezek GPU-s megoldások voltak, vagy ezek már ASIC-ok? Gondolom nem kevés hőt termelhettek, nem tűnt fel senkinek a zaj?

https://pestisracok.hu/wp-content/uploads/2020/10/121784521_71352721621…

És ennek tényleg nincsen nagy hangja.

Ha 1000 W volt a teljesítménye, 0-24 órában ment, akkor nem lakossági árammal számolva bruttó 43'200 Ft / hó kárt okozott az önkormányzatnak. Kb 1 éve nyerték a kerületet, ami maximalizálja az eddigi károsítás értékét: 518'400 Ft. Mivel ez szándékos károkozás volt, ezért elvileg 100%-ban meg kell térítenie ezt az összeget a munkáltatónak (hacsak nem tudja bizonyítani, hogy a gépet később vette / helyezte el az önkormányzatnál).

Ha ésszel rakta össze, akkor ennek kb. a felét fogyasztja... 100 watt egy kártya, meg még valamennyi a maradék hw. (bár igaz, ha nem a saját áramát fogyasztja, nem biztos, hogy erre optimalizált :) )

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

A hősugárzóért fegyelmit szoktak osztani.

Ez rendőrségi ügy, nyomozók dolgoznak. Gondolom egy seggberúgás Niedermüllertől már kevés.

 

Valószínűleg már a kezdetektől tudták, hogy bitcoin bánya van ott, de megvárták, hogy annyi energia eltűnjön, hogy legyen ok a nyomozásra.

https://www.obi.hu/elektromos-futokeszuelekek/futoventilator/p/4248464?…űszaki.Fűtesklimaesventilatorok.&wt_cc1=2035571250&wt_cc4=c&wt_cc9=69391204782&gclid=CjwKCAjwz6_8BRBkEiwA3p02VdsM7CbmcLtlHc-nqxhb38GPEpjS3mNXmgkMsr8zg1OF82cHC8VUeRoCWcAQAvD_BwE

 

Tömeg:    1,10 kg
Magasság:    13,2 cm
Szélesség:    22,2 cm
Mélység:    26,5 cm

 

A bejárós hátizsákomban még lötyög is.

Azt fogta rám, hogy gonosz vagyok. Pedig nem is.

Mármint ki? Én? Rá van írva: felvett teljesítmény 2000 W. A legtöbb hajszárító 800 W (mini utazó) - 2000 W (normális) között van. Az olcsó áruházláncos otthoni hajszárítók is 1500 W körüli teljesítményűek (amivel feleségem kidobna, mert sosem száradna meg a hosszú haja). Fodrászatban 2000 W alatt nem is láthatsz hajszárítót.

Ha van hosszú hajú párod / gyermeked / egyéb rokonod és még nem volt a kezedben / kezében normális hajszárító, akkor nagyon ajánlom ajándékba. 10-15e Ft között már lehet jót kapni.

Szamomra az nem tiszta, hogy ki lopott kitol aramot?

Aram lopas tobbnyire az szokott lenni, ha vki a villanyorat megkerulve vetelezi az aramot. De itt gondolom arrol lehet szo, hogy az onkormanyzat kontojara uzemeltette a bitcoin cuccosat. De akkor ebbol miert lett rendorsegi ugy? (Hiszen megoldhattak volna hazon belul fegyelmivel/seggberugassal/stb.) Vagy egy fideszes nyitott be a piros ajton? :)

Ez nem áramlopás, mert semmi köze ennek a szolgáltatóhoz (aki számláz). Ez szimplán becstelenség és az önkormányzat megkárosítása. Ha viszont nem írt alá olyan papírt, ami az áram vételezését szabályozta volna a cégnél a munkavállalónak, akkor nehéz dolga lesz az önkormányzatnak a bíróságon. De biztos találnak valami olyan pontot, hogy nem rendeltetésszerűen használt valamit, stb.. ami miatt (anyagi) felelősségre lehet vonni.

Mondjuk azt sem értem, hogy miért volt kiépítve az irodájában akkora kapacitás, hogy bitcoin bányagépeket tudott üzemeltetni.
Ráadásul hogyan nem tűnt fel eddig az egész? Olyan hangos hűtése van ezeknek a gépeknek, hogy a szomszéd szobában is biztosan hallani lehetett.

Az is szép, hogy pont a Niedermüller "rémisztő képződmény" Péter kritizál.. Magától is megkérdezhette volna korábban, hogy "mi az öreg ördögnek kell ilyen baromságot" mondani.

Azért 3-4 rig, ingyen árammal  már egész jó fizetéskiegészítés (miután megtérül a vételár)

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

3-4 riget nem lehet csak ugy lerakni egy irodaban. ha valoban ilyen ment ott akkor arrol a tobbiek is tudtak. ha meg csak a sajat desktop gepen futtatta, akkor egy 1070-es kartyaval kereshetett napi 240Ft-ot. itt valami nagyon nem kerek a tortenetben....

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Az igaz. De az kiderült már, hogy mekkora a volumene a sumákolásnak? Mert írhatunk még itt nagy igazságokat, de attól még ne biztos hogy bármi relevanciája van.

Mert oké, lehet hogy valamikor otthon fűtötte a garázst, vagy szimplán került az Aliról a 3-4 rig, és apu bevitte a munkahelyére, mégis jobb okosba' járatni őket, de ez még mindig nettó találgatás.

(Én abból indulok ki, hogy mivel politika, ha véletlenül hazavisz egy százforintos ICO tollat, akkor az ellenlábasok abból is korrupciós ügyet próbálnak csiholni. Nem mintha nem lenne patkányság amit csinált, de én lendületből lefosnám, ha pl. rendbe szednék a kerületi parkolási bizniszt - bár közvetlenül nem érint, és nem is követtem, de valahogy nem hiszem hogy ne lenne ott megkapargatni való. Aztán majd majd ha a milliárdos ügyeskedéseken túl vagyunk, akkor már lehet hogy érdemes figyelni az ilyen apróságokra is. Bár akkor talán megoldódik magától is, kikopnak az enyveskezűek.)

Aztán majd majd ha a milliárdos ügyeskedéseken túl vagyunk, akkor már lehet hogy érdemes figyelni az ilyen apróságokra is

Rossz felfogás. Ha a lopás megengedett,vagány,elfogadott,bátorított,elnézett,belefér,whatever akkor az aki a 10 ből tud lopni az 10et fog lopni, aki a 10e-ből az 10e-t aki a 10mrd-ból az meg 10mrd-ot.

Ugyanez a probléma azzal, hogy valakinek elnézed, ha ellop egy gereblyét. Hogy a francba bízz rá bármit egy olyan emberre akitől ennyit várhatsz? Akit megbízhatsz a kicsivel és becsülettel számot ad róla arra tudsz bízni többet is. Aki a kicsit is ellopja...

És hidd el, hogy minél nagyobb értékre követnek el rablás/lopás v bármi egyéb károsítást, annál többen vannak akik minimum tudnak róla, de valószínű, hogy benne is vannak. Jogászok, bankárok stb nélkül nem tudná pl ilyen egyszerűen elveszíteni a közpénz a jellegét..

Ha mindenhol és minden szinten "viszik haza a csavart a gyárból" mert az a "fizetés kiegészítés", vagy pl nyári gyerektáboroztatásnál értetlenkedtek rajta, hogy mi a gond azzal, hogy a megrendelt és kifizetett étel ~harmadát nem akarták kiosztani a gyerekeknek, hiszen az a konyhásoknak alanyi jogon jár.. .. ..ami talán picit kevésbé lett volna ciki, ha legalább a gyerkőcöknek nem kopog a szeme az étkezés végeztével... érted.

Ez a baj a fejekben:

Általános mentalitás van; kezdd azon a változást akin & amin tudsz: saját  magadon. Nem, ne vidd haza a csavart a gyárból. Ha a barátod / rokonod / kiskutyád ugyanezt műveli piríts rá!

"Dehát a "nagyok" is így csinálják..."  - Ah akkor nem is az a baj, hogy lopnak? Megint ott tartunk, hogy csak az fáj, hogy nem neked sikerül belőle szerezni vmi darabot?

*Szerintem* az a baj, hogy ma az az általános mentalitás, hogy az a hülye aki nem lop. És ez a gáz.

https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Van egy bizonyos szint, amit még elnéznek, mint lopás.

Van egy bizonyos szint, ami fölött meg nem vizsgálják a lopást, mert "nem állapítható meg semmilyen törvénysértés".

A többiekre meg ez vonatkozik: "Ne lopj" A kormány nem tűri a konkurenciát!"

A konkrét esethez meg annyit, hogy ez a DK-s nem csak becstelen, hanem még hülye is - és ez utóbbi nem enyhítő körülmény.

Ez pont a csavart a csavargyárból tipikus esete.

Ezt a mentalitást sehol sem díjjazzák.

"Havi szinten 300Ft szerintem még sehol nem üti ki a biztosítékot." ~ ahh tehát rendszeres károsítás. Tessék egy nem éppen magaskultúrát közvetítő film részlet, talán ez könnyebben emészthető módon adja át az üzenetet:

https://www.youtube.com/watch?v=WvgA3tRqOEU

Azon túl, hogy elvi és morális szinten a lopás bűn ezért helyből kerülendő had próbáljak pusztán praktikus szempontot a figyelmedbe ajánlani:

van két cég: az egyikben "normális" emberek dolgoznak a másikban csak "hazahordós"-ok:

Szerinted amikor egy szervezetben mindenki mindenhonnan "kikönnyyít" mert úgyis belefér az hova vezet?

A takarító elviszi a takarítószert, így a koszt keni szét, hiszen a havi adag felét "meg lehet spórolni". A wc-ben nincs wcpapír, hiszen abból is le lehetett csípni. A konyhában a kvgép a hónap felében üres, hiszen a kv-t is el lehetett lopni. A céges gépek lassúak, hiszen ki lehetett belőlük szerelni a ramot meg az ssd-t. Esetleg a fénycsöveket / ledes világítást, meg a tárgyalókból a kihangosítókat, irodai növényeket meg hasonlókat is el lehet vinni nem?

Az egyik helybe öntheted folyamatosan a pénzt és az energiát, de így fogják széthordani:

https://www.youtube.com/watch?v=mQgdZTgpczM 

Az egész céget. nem csak a nyomtató papírt. A tudást, az idő keretet és minden mást is. És ott a probléma. hogy ez az élet minden területére vontakozik: a tanár szabadít magának időt majd és órán nem tanít a gyerekednek semmit, az orvosnak egyszerűbb valami fájdalomcsillapítót felírnia mint kezelni a problémádat, a kockafejű meg összehány valami fos workaround-ot ahelyett, hogy megoldaná a problémát.

Ezért mondom, hogy ezeket a dolgokat fejben kell rendbe tenni. 

Normális ember valami (közöset) alkotni akar nem szétbontani meg széthordani..

Csak ugye le kéne már győzni azokat a suttyó beidegződéseket amik az átkosból itt ragadtak.

Amúgy az ilyen hazahordós arcok a leg röhejesebbek, mert ugyanígy viselkednek akkor is ha mellékesen amúgy már végtelen erőforrásokkal rendelkeznek, de mivel beépült a viselkedésükbe, hogy ők márpedig mindenhonnan mindent ami mozdítható, így azért a leg pitiánerebb módon végzik tovább ugyanezt...

https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Ez honnan jön, hogy hangos meg nagy egy ilyen gép?

Nem nagy. Nem hangos. Nem fogyaszt "annyira" sokat.

Egy 6 kártyás gép hangja fel sem tűnik egy irodában. 6 GPU hűtése megy kb 50%-on, ezek elég csendesek, próbáld ki otthon 1 GPU-val. 

Fogyasztás: a 6 kártyás gép fogyaszt kb. 750 wattot, amihez kell 3.3 amper. Nem ismerem a helyi áramvételezési körülményeket, de szerintem 3 ilyen gép anélkül mehet ott, hogy bármikor is gondot okozna.

Havi fogyasztása a 3 gépnek 60 ezer forint, nehéz elhinnem, hogy ez nem tűnt fel a hivatalban. Attól függ, hogy mi minden volt azon a mérőn, mert ha egy kinti barkácsműhely két körfűrésszel, vagy egyéb nagyfogyasztóval, akkor még hihető is. 

most ezt ugy mondod mintha nem tudnak hogy az ujsagirok toksuketek a temahoz, talaltak valami 1000 eves cikket googlevel ahol gpuval nyomtak btc, akkor most is az volt. nyilvan senki sem annyira hulye hogy btct banyasszon, kismillio shitcoin van amihez pontjo a gpu. sot van amihez a cpu a jo...

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akkor lopsz ha jogosulatlanul eltulajdonítasz valamit. Ezzel az erővel automatikusan "áramlopásnak" számít az is, ha otthoni telefonodat munkahelyeden feltöltöd vagy megszárítod bent a hajadat (mert mondjuk eláztál az esőben). Vagy a munkahelyi laptopod mellett a magánt is feltöltöd. A munkaszerződést kell megnézni, hogy megsértette-e. Ha igen, akkor meg kell térítenie a kárt. Azonban ez nem BTK alá tartozik.

A papíros példáddal élve ez olyan mintha a munkahelyen nyomtatná ki a magán célú dolgait is (hány embert ismerek, akik ezt csinálják..). Ennek tiltása valószínűleg szabályozva van valamilyen módon a szerződésében. Vagy mint Trey, aki magánbeszêlgetéseit a céges előfizetésén végzi. A szerződésében biztosan engedélyezve van, mert így a cégnek másképp (többet) kell adóznia az előfizetés után. Ha ez nincs külön megengedve, akkor ugyanígy megkárosítod a céget, ha munkahelyi mobilon magánbeszélgetést folytatsz. Vagy a munkahelyi szerveren játékszervert üzemeltetsz és ezzel foglalod az erőforrásokat + magasabb a fogyasztás is. De ez nem lopás.

" Ezzel az erővel automatikusan "áramlopásnak" számít az is, ha otthoni telefonodat munkahelyeden feltöltöd vagy megszárítod bent a hajadat "

Az nem. Ez a szokásjog alapján elfogadható. Így alakult ki /mikrózás, kávé, tea készítés, étel melegítés/. Amíg az áram-vételezés meg nem halad egy mértéket, csak addig nem lopás. Ebben az esetben viszont egyértelműen megállapítható, a cél az volt, hogy az üzemeltetés költségeit a bányász átterhelje az önkormányzatra annak tudta és beleegyezése nélkül. Ez bizony lopás.

"Mondjuk azt sem értem, hogy miért volt kiépítve az irodájában akkora kapacitás, hogy bitcoin bányagépeket tudott üzemeltetni." - soha nem gondoltam bele, amikor beröffentettem egy telepítendő hálózati eszközt base conf-t rakni, vagy laboroztunk, hogy "ki van e építve" ekkora kapacitás :) azért remélem a "szoci" önkormányzatoknál se alu kábelek vannak a falban.. :P

L.D.

Ez kb. annak a megfelelője, mint ha melóban töltenéd az akkudat, amit aztán aztán hazaviszel, és az otthoni dolgaidat táplálod vele. Csak kicsit nagyobb méretben.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Lehet, hogy egy bennfentes az esti órákban élesztette az önkormi PC-it és azokkal nyomta.

“az egyik DK-s képviselő, Borka-Szász Tamás irodájában bitcoinbányát üzemeltettek a gépeken, a rendőrök több számítógépet lefoglaltak.”

Ennyi..

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo - 10:33

Szerintem füvet termesztett még az is hihetőbb a bitcoin bányánál. Majd ha odaírják mennyi pénzt keresett vele, akkor lehet jobban elhiszem

Ezt szokták kombinálni (üvegház fűtése kriptobányászattal), de itt nem hiszem, hogy ennyire belement volna :)

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Mi van, ha simán megfertőződött a gép az irodájában?  Hazamentek, egy C&C szerver WOL-on keresztül felélesztette a gépeket, aztán 100%-on pörgette a gépeket. Áramlopás tényleg az, hogy megkerüli a villanyórát, miért csinálna ilyet egy önkormányzati képviselő? Nem ő fizeti a villanyszámlát, hanem az önkori. Ha ilyen villanyóra megkerülést csinál, akkor az önkorinak lop. Homályos. 

gyrgyvrs

Mondjuk az elég beszédes, hogy a Nemzeti Nyomozóiroda szállt ki egy olyan önkormányzathoz, amit ellenzékiek vezetnek (akiknek elvileg nem lehet érdeke felnyomni egymást). 

Azt kell mondani, hogy ő így fűti az irodát. Mert igaz, hogy ott volt az a gép és szítta az áramot, mint állat, ugyanakkor a radiátorok le voltak zárva és ezzel az önkormányzat megtakarított napi 86 forintot (ÁFAval).

 

Egyébként olyankor szokott kibukni az ilyesmi, amikor valakit el akarnak takarítani. Nem véletlen, hogy maga a nagy NemRémíszt Képződmény minősítette hátbaszúrásnak az esetet. Nyilván piti ügyről van szó, ezeknél Kőbányán nagyságrendekkel komolyabb dolgok vannak, amik még az ingerküszöböt sem érték el.

> Sol omnibus lucet.

Nagyon brutális mondatokat lehet találni az erről szóló hírekben :D

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

A sikkasztásnak egy igen rossz hatékonyságú módja... ennyi erővel jobban járnának, ha konvektor helyett bányásznának...

Alig jutottak kicsike hatalomhoz, máris megkezdték a lopást:

Belebukott a DK-s képviselő a bitcoinbányászatba

Borka-Száz Tamás (Demokratikus Koalíció) lemondott önkormányzati képviselői mandátumáról, miután a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói az erzsébetvárosi önkormányzat épületében lévő irodájából számítógépeket vittek el. A Magyar Nemzet értesülése szerint az NNI áramlopás miatt folytat nyomozást, miután a számítógépeken bitcoint bányásztak. A kriptovaluta bányászata nem tiltott, ám az energiaigénye óriási, a lefoglalt számítógépek pedig az önkormányzat hálózatáról fogyasztották az áramot, amit közpénzből fizet a VII. kerületi önkormányzat.

Niedermüller az RTL Klub riportjában csak a szemei meregette, állítólag mélyen megrendült, mert nem tudott a dologról.

Időközi lesz.

trey @ gépház

Miért kellene tudni bárkinek is róla, hogy beviszek egy gépet és bányászom a cuccost? Vagy ez párt utasítás volt szerinted? Ne legyél már full kretén.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.

Lebukott, kilépett, lemondott, nagyon helyesen, a környezete meg elítélte a dolgot, nem zártak össze és nem védték a seggét. Akárcsak mondjuk Borkai vagy Szíjjártó... ja, várj.

Én mondjuk a zéró tolerancia híve vagyok, de az is hatalmas előrelépés lenne, ha olyan világban élnénk, ahol mondjuk az a legnagyobb baj, hogy maximum 300-500 kWh villany árának megfelelő dolgot lopnak el havonta a politikusok a munkahelyükről.

Aki ennyire segg hülye, hogy értelmesen lopni sem tud, az jobb ha megy.

 

A tisztelt politikusok törvényesen lopnak. Gyurcsányt sem tudták elítélni, Zuschlag csak a balhét vitte el. Gyurcsány szóban mondott mindent, papír semmi.

 

A Zuschlag könyv tök jól leírja. Ő maga mondta, hogy mindenki loppott, de papír róla csak neki volt.

Megélhetési jogvédő, lobbista.

 

A demokratikus parlamentet megkerülve próbálnak országokat rákényszeríteni a többség akaratával szembemenő törvények elfogadtatására.

 

Miközben a demokráciát hirdetik, lopakodó diktatúrát építenek, a parlamenthez tartozó jogköröket akarnak átvenni országgyűlési választások nélkül. Szervezeteik olyan hatalmi ágat alkotnak, melyet demokratikus keretek között nem lehet leváltani.

 

Feladatuk a társadalmi rend megbontása, felforgató tevékenységet végeznek, tüntetéseket szítanak, embert ember ellen hangolnak, céljuk egy ellenséges ország destabilizálása.

"Mi az az "ÁLCIVIL"?"

A szervezeteket két csoportra osztjuk, államiakra és civilekre (a magyar nyelvben a civil kicsit általánosabb fogalom, de szervezeteknél az NGO magyar fordításaként használják - ez az elnevezés egyébként jobban ki is fejezi a különbséget). Az előbbi a kormányzat irányítása alatt működik, míg a civil szervezetek az aktuális kormánytól függetlenül.

Álcivil szervezet, pl. amely civilnek mutatja magát, de kormánypénzből kormánypropagandát tol (tehát gyakorlatilag egy állami (így nem civil) szervezetként működik a valóságban)

A legismertebb magyar álcivil szervezet talán a CÖF, mely állami finanszírozással a kormány szócsöve.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Álcivil szervezet, pl. amely civilnek mutatja magát, de kormánypénzből kormánypropagandát tol (tehát gyakorlatilag egy állami (így nem civil) szervezetként működik a valóságban)

A legismertebb magyar álcivil szervezet talán a CÖF, mely állami finanszírozással a kormány szócsöve.

 

Köszönöm a felvilágosítást. Így már értem. :)

Fölösleges túlragozni a dolgot. Objektív az egész.

 

Az adóbevallásnál mindenki megjelölheti melyik civil szervezetet választja. Szerintem kell is ilyet választani felelősen gondolkozó embernek.

 

Ez alapján objektíven mérhető az egyes szervezetek beágyazottsága.

 

Az átlag magyar iskolákat, kórházakat, fogyatékosokat, állatmenhelyeket támogat. Mind a CÖF-re, mind a Soros NGO-kra szarunk.

"A szervezeteket két csoportra osztjuk, államiakra és civilekre ... Az előbbi a kormányzat irányítása alatt működik, míg a civil szervezetek az aktuális kormánytól függetlenül."

Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz, pl. a Táncsics (ha jól rémlik a neve) alapítványból meg automatikusan álcivil?

Egy önkormányzati pénzből és/vagy irányítás alatt lévő civil szervezet "rendes" civil függetlenül az önkormányzat összetételétől vagy csak akkor definiáljuk álcivilnek, ha az önkormányzat vezetése azonos pártokból áll mint a kormány vagy az önkormányzatokat is olyannak tekintjük ebben a definícióban mint a kormányzatot és ekkor mindegy az önkormányzat összetétele mindig álcivilnek minősül?

Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?

Igazából ez az egész álcivil dolog egy értelmetlen faszság, nem is nagyon létezik más nyelveken alternatívája, de ha már mindenképp definiálni kell mi ez, akkor jön az, hogy ha valami civilnek látszik, (esetleg hivatalosan is az) de igazából a kormány proxyja.

Esetleg egy másik definíció, hogy kitalálsz egy fiktív civil szervezetet, és.pl. a nevükben gyüjtesz pénzt, amit aztán zsebreraksz. Ilyenkor szintén álcivil vagy.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Van Soros proxy is, nemcsak kormány proxy. Ezt külföldi kormányok finanszírozzák, nem a magyar.

 

Tudod olyan, mint az SZDSZ-es privatizáció: az állam rossz gazda, erre eladunk mindent külföldi állami vállalatoknak.

 

Természetes, hogy nagyobb lesz a szar, mint volt.

Tudod olyan, mint az SZDSZ-es privatizáció: az állam rossz gazda, erre eladunk mindent külföldi állami vállalatoknak.

Az az MDF volt. Ráadásul pont a Fidesz volt helyzetbe hozva a székház privatizációval, akkori értéken 1,5 milliárd forintot - mai értéken 15-16 milliárd forintot - tettek zsebre és ebből építették fel azt a pártnak álcázott maffiát, amit látunk.

Természetes, hogy nagyobb lesz a szar, mint volt.

Te egyébként állami cégnél dolgozol? Dolgoztál valaha is állami cégnél?

Az MSZP-SZDSZ a MÁV Cargo-t (nyereséges volt) az osztrák állami vasútnak adta el. De a Gdf Suez is állami vállalat, meg még egy csomó másik.

 

Folyamatosan nyomták, hogy az állam rossz gazda, miközben a felvásárló cégek jórészt állami vállalatok voltak.

 

A magyar állami vagyonból külföldi állami vagyont csináltak.

Az MSZP-SZDSZ a MÁV Cargo-t (nyereséges volt) az osztrák állami vasútnak adta el.

Nem lehetett nyereséges, mert úgy adták el, hogy egy percet nem működött és sok pénzt adtak érte és még többet tettek bele. És igen, az egészet el kellett volna adni.

De a Gdf Suez is állami vállalat, meg még egy csomó másik.

23,64% tulajdonrésze van benne a francia államnak, a többi magánbefektető. Pölö a vízműveket a Fidesz adta el 1998 és 2002 között, a többségét a Gdf Suez-nek.

A magyar állami vagyonból külföldi állami vagyont csináltak.

Nem, nem csináltak. Egyébként meg nem válaszoltál: Te amúgy állami cégnél dolgozol? Ha nem, akkor miért nem?

>Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz

Elmeletileg azza valhatna. Gyakorlatilag meg kiuresedik, mivel feltetelezhetoen nem fognak tobbet fel milliardokat kapni az MVM-tol, mint korabban.

> Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?

Melyik az?

De azért, hogy válaszoljak is:

"Egy esetleges kormány váltáskor ezek szerint a CÖF-ből következő nap rögtön rendes civil szervet lesz, pl. a Táncsics (ha jól rémlik a neve) alapítványból meg automatikusan álcivil?"

Kormámyváltás után a CÖF a mai formájában nem tudna megmaradni, valószinűleg seemi érdemlegeset nem fog csinálni, mivel nem lesz pénze. de ez az új CÖF egy civil szervezet lesz. Nem tudom mi ez a Táncsics.

"Egy önkormányzati pénzből és/vagy irányítás alatt lévő civil szervezet "rendes" civil függetlenül az önkormányzat összetételétől vagy csak akkor definiáljuk álcivilnek, ha az önkormányzat vezetése azonos pártokból áll mint a kormány vagy az önkormányzatokat is olyannak tekintjük ebben a definícióban mint a kormányzatot és ekkor mindegy az önkormányzat összetétele mindig álcivilnek minősül?"

Nem.

"Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?"

Nem, pl. a magyar kormány által fizetve és irányítása alatt teljesen valid civil szervezetek vannak más országokban.

Igazából ezért értelmetlen ez az egész álcivilezés. Egy úriember egyenesen megmondja mi fáj neki, nem talál ki értelmetlen szókapcsolatokat.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

"Illetve egy utolsó kérdés, álcivil szervezet-e amely bár kormányzat befolyása alatt működik, de az egy másik ország kormányzata?"

Nem, pl. a magyar kormány által fizetve és irányítása alatt teljesen valid civil szervezetek vannak más országokban.

 

itt az indoklás kimaradt, vagy nem találom

Mondjuk ebben a cikkben a "legszebb" amit nyilatkozik a helyi fideszes képvis:

néhány hete jutott el hozzájuk az az információ, hogy az egyik DK-s képviselő irodájában egy illegális Bitcoin-bánya működik, ami a dark web egyik pénzcsinálási formája.

Hozzátette:a dark weben a Bitcoin-bányászatban adathalászok, emberkereskedők, fegyverkereskedők cserélnek pénzt, illetve gyártanak valutát és úgy látszik, a DK-s politikus ebben az illegális tevékenységben vett részt (amennyiben a gyanú beigazolódik-szerk.), közpénzen, áramot lopva.

KaletaGáborka után elég "mókás" a darkwebet emlegetni a fidesztől hallva :)

ugylatom joban akarunk lenni Kinaval, merugye a Bitcoinok meg ugy nagy atlagban a coinok nagyreszet arrafele termelik ki.  1 Milliard potencialis ember es fegyverkereskedo.

Az adathalaszat mondjuk megall rajuk, bar az oroszok is erosen erdekeltek ebben az iparban.

HUP te Zsiga !

Tehát azt mondod, hogy egy hivatalba simán be lehet vinni egy kocsideréknyi hardvert, pusztán azért, mert képviselő vagyok? Felcsatlakozhatok a helyi hálózatra és rögtön full natom/ -pl parity eseten 30303/tcp, at least- incoming forward  is lesz? (Az ethereumnak befelé is kell forwardolni)

Komolyan, szerinted mennyi lehet annak a realitása, hogy ez megtörténhet? 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Komolyan, szerinted mennyi lehet annak a realitása, hogy ez megtörténhet? 

Volt, hogy bankban saját géppel dolgoztam, sőt, állami cégnél is előfordult. Mondjuk enyhítő körülmény, hogy az adott cég számára értékteremtő munkát végeztem és azért saját géppel, mert képtelenek voltak időre olyan hardvert adni, ami használható volt. Volt, hogy zsebből raktunk össze build szervert és saját fejlesztői környezetet, amin mentek a fordítások és tesztek 7/24.

Miért gondolod, hogy ezt mindenhol azonnal észreveszik? Főleg olyan helyen, ahol egyáltalán nincs pénz rendes IT szakértelemre, mert ez még olyan helyen se triviális, ahol elvileg van pénz IT-ra és elvileg szakemberek dolgoznak ott...

Mert az ASP-s projekt része volt az IBSZ papírgyár ;) 

Persze one-man-show helyeken az abban foglaltak remekül és hiánytalanul betarthatók. Mert majd fürkészed a Suricata logokat amikor éppen nem Gizikének kell segíteni az excel táblával mert nincs rajta szegély...

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul. El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

Az, hogy Te IT szakemberkent rohangasztal cuccokkal, valahol acceptalhato, de egy onkormanyzati kepviselonek nincs erre sem jogositvanya, sem oka. Nem egy falusi onkormanyzatrol beszelunk, ahol muszaj valahogy osszetakolva eletbentartani a rendszert.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul. El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

Ez attól függ, hogy saját homokozójuk van-e a képviselőknek, ha igen akkor azt a VLAN-t párttól függetlenül nagyon nem szeretik, ha bárki monitorozza (paranoia :))

Az IT resze is verzik, mert egyszeruen nem lehet olyan, hogy ne kelljen valamilyen szinten az IT uzemeltetesnek belenyulnia a tuzfalba, ha egy rig bekerul.

Mert egy SIM kártyás Wifi router az egy lehetetlen opció? :)

El sem tudom kepzelni, hogy erre mobilnetet vett a csavo, mikor arammal is jatszott.

És ha elképzeled?

Az, hogy Te IT szakemberkent rohangasztal cuccokkal, valahol acceptalhato, de egy onkormanyzati kepviselonek nincs erre sem jogositvanya, sem oka. Nem egy falusi onkormanyzatrol beszelunk, ahol muszaj valahogy osszetakolva eletbentartani a rendszert.

Nem, nem akceptálható az sem, csak túl lelkesek voltunk.

De például - szintén bank, a bankbiztonság lekorlátozta a céges laptopokon az USB portokat és letiltotta a Wifi-t, merthogy adatszivárgás. Másnaptól az összes prémium bankár szopott azzal napokat, hogy ügyfélhez kijárva hogy tudnak dolgozni a céges laptoppal, mobil nyomtatóval szerződést nyomtatni, satöbbi. Végül az lett a szürkezónás megoldás, hogy a céges laptopot benn hagyták a cégnél, az ügyfélhez kijárni magán laptoppal mentek és remote desktop csatlakoztak a céges gépükhöz és onnan copy-paste másolták át a szerződést a magán gépükre. És ez ment évekig, a bankbiztonság hátradőlt, hogy nincs adatszivárgás, az IT hátradőlt, hogy nincs szopás a céges gépekkel, a privát bankárok hátradőltek, hogy egyhavi jutalékba kerülő saját laptoppal sokkal hatékonyabban tudnak dolgozni, mert nincs szarrá korlátozva, de az adatszivárgást ugye egyáltalán nem oldották meg. Na, és ez egy nagy bank volt.

Napokig tudnék sztorikat mesélni a balfaszságokról, pedig többnyire olyan helyeken dolgoztam, ahol a napidíj volt annyi, mint egy közalkalmazotti havi fizetés, szóval egy önkormányzatnál mitől lenne sokkal jobb a helyzet?

Szoval szerinted a csavo, aki alapbol eloskodik -leven politikus- es mindemellett jogot formal arra -leven politikus-, hogy lopjon Toled ilyen kicsinyes szar dolgot, mint az aram, amit a kehidakustanyi bozotosban is ki szoktak fizetni a fogyasztok, elo fog fizetni _barmire_? Naiv vagy. :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

USB normális szoftverrel korlátozható eszköztipusra/eszközre - ha nem íg csinálták, akkor az baj. Ha meg annyira DLP-re hajtottak, _és_ az rdp-ben engedték a clipboard-ot, akkor megint csak az IT biztonsági oldalon volt khm. hiányos a szakmai ismeret. De az egész probléma alapja az, hogy az IT-biztonság javítása címszóval "elkövetett" módosítások előtt nem vették számításba azt, hogy "hogy működik" a bank, illetve bizonoys felhasználóknak mire van szükségük ahhoz, hogy valóban tudják a munkájukat végezni. (És most attól az apróságtól eltekintek, hogy a vpn-re beengedtek nem céges gépeket is...)

Mondok jobbat, ilyen helyre bevittem egy Sun Ultra 450-et... senki nem kérdezett semmit :) (kávézóasztal jó hozzávetőleges méret)
Csak megjegyzem, hogy saját vasat vittem be, ami munkához kellett, mert nem volt normális reserve, kellett egy vas kiesés esetére, ezt tudtam ingyen szerezni.

Ami meg a másik oldalát illeti ezeknek a "lopásoknak" sajnos sokaknak az értékszemléletét torzítja a közszférában az a tény, hogy a munkája elvégzéséhez szükséges vagy ésszerűen javasolt dolgokat saját egyébként is minimális fizetéséből kell megvegye, mert azt a főnök vagy nem támogatja, vagy nem érti meg, hogy miért kellene, vagy egyszerűen közbeszerzésből egyszerűen lehetetlen épp akkor vagy egyáltalán beszerezni. Van aki belefásul és enged, és van aki nem bírja tovább és feláll a székéből, hogy ez már sok a jóból...

Amúgy igen, ott azon a helyen is zajlott állítólag bányászat..., nem, nem egy gépen a sarokban, és nem, nem alattam. Valahogy a közszférában a vezetők egy része úgy van vele, hogy úgyis minimálbéren vagy minimálisan felette van kb mindenki, mit lehet elvárni? a mellékest elnézik, hogy ki-ki ebből-abból csinál mellékest.

Kollegánál meg másik közintézményben rendszeresen jönnek a nyílt körlevelek, hogy ez-az eladó, az ilyen osztályra lehet bejönni, akinek kell. (nem egyszeri termékek, hanem kilós) Kvázi értékesítési pontként működik a közintézménybeli irodája, hallgatólagosan, mert több fizetést nem tudnak/akarnak adni neki, de ezt elnézik neki, mert amúgy jó munkaerő. Én tudtam, hogy nálunk mik mentek, de hogy náluk ez nyílt körlevélben ment, az megütött. (mindkettő székesfőváros, nem mucsaröcsöge)

Közszféra. Another World.

Ismerős. Bár bányászat nincs, kétlem , hogy a Prescott/C2D/i3-as atomerőművek rengeteg pénzt hoznának. :P Megrendelés nyögvenyelős aláírás gyűjtögetős, aztán a számla kifizetése dettó van, hogy egy hét míg ellenjegyzik.
(volt, hogy a cég hívott, hogy akkor fizetünk vagy sem, mert akkor törlik a megrendelést, mondtam türelem ez közigazgatás :)). De állambácsiék se jobb, mert onnan is hallottam "success story"-t, hogy egy 8 portos buta switchet (lehet vagy 5k) másfél hónapja igényeltek meg és még nem ért oda.

A másik véglet meg az "EU funded" pályázatos Kánaán, ott nem számít a pénz, megoldásszállító leszállítja, aztán mivel üzemeltetésre nincs pénz ott rohad el a cucc ahol lerakták.

A másik véglet meg az "EU funded" pályázatos Kánaán, ott nem számít a pénz, megoldásszállító leszállítja, aztán mivel üzemeltetésre nincs pénz ott rohad el a cucc ahol lerakták

Hogy ez mennyire igaz! :)

Meg a rengeteg gép mindenhol, amiről már senki sem tudja mire jó vagy miért van ott. Onnan tudod hogy már nem kell mennie, hogy kihúzod aztán senki sem jelentkezik, hogy problémája lenne. Pont ezért voltak gépek amikre ráraktam cetliket, hogy "Ne húzd ki!", aztán a munka után egyikről elfelejtettem leszedni. Évek múlva véletlenül akadtam rá és még mindig ment, mert nem merték kihúzni :)

Ugyanígy valami EU-s pénzből vett gép, benne méregdrága FPGA.. Rajtam kívül senkit nem érdekelt. Én miután befejeztem a munkát beraktam egy asztal alá. Aztán egyszer valami leltár volt, amikor keresték. Mondtam nekik én utoljára melyik asztal alatt láttam. Na azóta is ott volt. Majd szépen amortizálódik, aztán egyszer kidobják.

De a legjobb mikor valaki szólt, hogy nem ér el egy szolgáltatást. Már nem is emlékeztem rá, hogy megy vagy bárki használni. Egy régi teszt rendszer volt (amelyen egy nagy cégnek szállított programot teszteltünk), de voltak mellette más szolgáltatások is. Elértem szervert SSH-n, kiderült logok megtelítették a HDD-t, töröltem őket + logrotate-et beállítottam. De hogy hol van fizikailag a szerver, azt senki sem tudta :D  

mert ez még olyan helyen se triviális, ahol elvileg van pénz IT-ra és elvileg szakemberek dolgoznak ott...

főleg ott nem triviális, ahol elméletben vannak szakemberek a gyakorlatban meg nincsenek. Mármint emberek vannak, biztos értenek is valamihez, csak általában ahhoz nem, amit csinálniuk kéne :D...

Ahol nincs senki (területért felelős szakember) & semmi (infra), ott magát az igényt könnyebben megértik :)

https://goo.gl/muWzKz (digitalocean)

Pitiáner, hülye tolvaj. Szánalmas és hihetetlen egyszerre...

A hivatalos DK kommunikacio lehetett volna az is, hogy visszaveszik a kormanytol a zset, amit elvett es a derek SZFE tanacskoztarsasagot tamogatjak.
Meg tuntetes is lenne a csavoert, meg lehetne diszpolgar, meg martir.
Siman le tudtak volna nyomni a szavazobazis torkan.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Amúgy hol van a határ? Ha én feltlötöm a telefonomat a munkahelyemen, akkor áramot lopok? Így az egész országot le lehetne csukni. (Legalábbis a koronavírus előtti nem home office időkben)

Vagy ha a parkolóban töltöm az autót az az?

Be van írva valamilyen doksiba hogy havi hány kWh-t fogyaszthat egy ember? Mondjuk az autó töltés lehet benne van valami házirendben, mert az a lakóparkunkéban is szerepel. De egyből feljelentés lesz, ha meglátják, hogy be van dugva konnektorba?

 

Szerintem előbb csak szólni kellett volna, hogy ezt inkább nem kéne. (Nem akarom védeni a DK-st, párttól függetlenül ez a véleményem)

Varosi fogyasztassal egy nagy villanyauto telen mondjuk fogaszt 17-20 kwh/100km atlagosan. Ha mondjuk 25km-rol jarnak be emberek(2*25km), akkor az 10k HUF/ho(legdragabb arammal szamolva) ha havi 21 napot dolgozik.

Persze lehet magyarkodni es az autobol csinalsz egy mozgo bitcoin banyat es otthagyod "tolteni", te meg villamossal,busszal, gyalog jarsz dolgozni :)

Az MT-ben van valami olyan, hogy ha szándékosan megkárosítja a munkáltatót, akkor 100%-át meg kell térítenie a kárnak. Már csak a munkaszerződésében kell találni valamit, ami miatt el lehet járni. Ez nem teljesen triviális, talán találnak egy pontot, hogy nem rendeltetésszerűen használt valamit vagy nem a munkájával összefüggésben (magán célra) stb.. Azt mondjuk nem értem ehhez mi köze van a hatóságnak..

Itt a munkaszerodes nem jatszik; a kepviseloi esku annal inkabb. Azt sem tudom, milyen jogalapja van kepviselokent irodat fenntartani a hivatalban.
A hatosagnak ket okbol lehetett hozza koze: vagy az ellenzeknek (Fidesz (!)), vagy a sajat un. koaliciojanak nem tetszett a csavo. Nem zarhato ki az utobbi.
Mindenesetre: nekem nem fasza, ha valaki  a becsuletesseg mintapeldanyakent (ellenzeki osszefogas kepviseloje) ilyet csinal. Ezzel vagy onmagukat hiteltelenitik, vagy epp alatamasztjak, milyenek ok valojaban, mennyire kuzdenek becsuletes kozeletert.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ezzel vagy onmagukat hiteltelenitik, vagy epp alatamasztjak, milyenek ok valojaban, mennyire kuzdenek becsuletes kozeletert.

Nem tudsz kezességet vállalni minden egyes emberért, de amúgy meg lemondott, kilépett, a többi képviselő elítélte a tettét, elindult a jogi eljárás, aminek a végén lesz egy ítélet. Ezen túl mit kellett volna még tenni?

Van egyfajta tarsadalmi elvaras azokkal szemben, akik kormanyvaltasra keszulnek, a becsulet, tisztesseg, oszinteseg, szeretet, stb. neveben.

Volt ez a Biro-fele valasztas is, ahol egyertelmuen figyelmeztetett Hadhazy minden koalicios partvezert az allitolagos korrupcios ugyekre, megsem tortent semmi, mert nem ez volt az ellenzeki osszefogas erdeke. Tobbek kozott a DK is benne volt a figyelmeztetettek koreben.
En, mint halando valasztopolgar, akinek mar minden politikus by design hazug, gyorsan osszerakok egy elmeletet arrol, ki az, aki szinten nem erdemli meg azt, hogy ra szavazzak. Es ehhez meg a fideszre sem volt szukseg....

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Van egyfajta tarsadalmi elvaras azokkal szemben, akik kormanyvaltasra keszulnek, a becsulet, tisztesseg, oszinteseg, szeretet, stb. neveben.

Értem, de mi többet tudnál tenni? Ha mindenki makulátlan is, aki kormányváltásra készül (ami nyilván nem létező dolog), hogy szűröd ki például a beépített embereket?

Volt ez a Biro-fele valasztas is, ahol egyertelmuen figyelmeztetett Hadhazy minden koalicios partvezert az allitolagos korrupcios ugyekre, megsem tortent semmi, mert nem ez volt az ellenzeki osszefogas erdeke. Tobbek kozott a DK is benne volt a figyelmeztetettek koreben.

Ez egy teljesen másik ügy, ami mélységesen felháborít.

Itt sajnos nincs mit tenni, de tudod, beugrott a DK kapcsán az elégett könyvelési anyag is, '18 novemberebol; az is felettebb gyanus. Nekem -osszessegeben ezek miatt- ok sem hitelesek. Az a baj, hogy az embereknek nincs politikai ertelemben memoriaja, pedig van mibol epitkezni, ha visszanezunk.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Persze, hogy nem zartak ossze, mert egyertelmu bukas, amit a csavo csinalt. Nem lehetett diktaturazni, meg ilyenek, egyertelmu a szitu, vedhetetlen a jelen helyzetben. Szerencsetlen szitu, ezt bebuktak. De ez nem (jo) dontes, csak kenyszerhelyzet szulte allapot. Ha csak egy kicsit is vedheto lett volna a dolog, mar menne a tuntikezes a varban.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Dehogynem, sot. Nagyobbat buktazott vele a Fidesz, mint barki is szamitotta - nem gyorben, hanem orszagszerte. 
De ez most azokrol szol, akik mind a becsulet lovagjai es jol megvedenek minket attol, hogy a Fidesz lopjon. Igy sikerult.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

De ez most azokrol szol, akik mind a becsulet lovagjai es jol megvedenek minket attol, hogy a Fidesz lopjon. Igy sikerult.

Amit eddig összeraktam a véleményedből, az annyi, hogy a nemfidesz képviselők egyike se lophat, holott van több mint 10 000 - azaz tízezer - ellenzéki képviselő; ha mégis kiderül egy ügy, akkor nem jó, ha lemond, kizárják és eljárás indul és nem jó az sem, ha nem mond le, összezárnak és megvédik; a teljes merev elutasításhoz elég egy ilyen ügy, hogy a balfasz magáncélra használta a céges erőforrásokat. Ugyanez és ennél jóval súlyosabb ügyek a Fidesz esetén jogi követkemények nélkül maradó politikai bukások. Mit hagytam ki?

Ja, és a közmegítélés annyi, hogy "de balfasz, hogy csak ennyit lopott és lebukott".

Nézd, azért ennyire hangsúlyos ez az elvárás a részemről, mert kb. a mindenkori választási programjuk az, hogy ők az egyetlen talpig becsületes brigád. Nyilván ez kapitális baromság, de ha ez a kommunikáció, akkor ez az egyetlen számon kérhető dolog, higgyük el.

Az meg, hogy az éppen kormányon lévő párt embereit elítélik -e, vagy sem, sok mindenen múlik. Kormányokon átívelő dolgokról is beszélgethetünk, úgy érdekesebb: az un. elszámoltatási kormánybiztos pl. a jelenlegi ellenzék prominens tagjai közül kit számoltatott el? Anno mi lett az Ezüsthajó Kft. ügyében? Vagy, Antall József felelősségre lett -e vonva a "Száz napon belül itt olyan életszinvonal lesz, mint Németországban" kijelentésért? A válaszokat mind tudjuk. És azt is tudod, hogy: "...egy brancs magukne is tagadja!"

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Ja, ismét csak köszönjük, Watson, leírtad, amit összefoglaltam.

Amúgy mi a te megoldásod? Te össze tudnál szedni minimum tízezer embert, akikből képviselők lesznek és mindegyikért tudsz felelősséget vállalni, hogy egy apró visszaélése se lesz vagy elfogadod, hogy lesznek olyanok, akik visszaélnek a lehetőségekkel, de ez nem marad következmények nélkül? Véleményem szerint nem a képviselőket kell egyenként nézni, hanem azt, hogy rendszerszinten nehéz legyen visszaélni, ha pedig mégis sikerült, akkor annak legyen következménye. Mi a te modelled erre a helyzetre?

Észak-Koreában a boss ha jól emlékszem légvédelmi üteggel rongyolta le a korrupcióval gyanúsított köztisztviselőjét. Ha nem is így, de azért valahogy határozottabban s ki lehetne állni hasonló esetekben, nem csak "összezárni", hanem tényleg független bíróság előtt ítélkezni az esetekben, amiknek az objektív kivizsgálását támogatni, és nem elásni. Vmi ilyesmi. Csak a dolgok látszatra nem ilyen irányban haladnak. 

Persze lehet, hogy itt is inkább az engedetlenség volt a probléma, mint a korrupció :) Úgy tűnik a világ már csak ilyen, akár Közép-Európa, akár távol-Kelet.

Az a probléma, hogy Neked attól faszagyerek-csorda lett az egész déká, hogy azt mondják, hogy csúnyabácsi, elítéljük! Erre hegyezed ki az egészet. Ez kevés. 
A megoldásom? Nos: ugyanazt csinálnám, mint az összes politikus: 4-5 évre bebetonoztatni magamat, mindenféle felelősségvállalás nélkül, mentelmi joggal, természetesen. Az ellenzék is erre hajt, több-kevesebb sikerrel. 
Viccet félretéve: majd akkor beszélgethetünk megoldásról, ha a képviselők visszahívhatóak lesznek. Az kb. mindenre megoldást jelentene. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Viccet félretéve: majd akkor beszélgethetünk megoldásról, ha a képviselők visszahívhatóak lesznek. Az kb. mindenre megoldást jelentene. 

Hogyne, de ahhoz ugye el kellene jutni addig, hogy a választási rendszert meg lehessen változtatni, ahhoz meg kell több mint tízezer képviselő, és ismét ott tartunk, ami már írtam: Te össze tudnál szedni minimum tízezer embert, akikből képviselők lesznek és mindegyikért tudsz felelősséget vállalni, hogy egy apró visszaélése se lesz vagy elfogadod, hogy lesznek olyanok, akik visszaélnek a lehetőségekkel, de ez nem marad következmények nélkül? Véleményem szerint nem a képviselőket kell egyenként nézni, hanem azt, hogy rendszerszinten nehéz legyen visszaélni, ha pedig mégis sikerült, akkor annak legyen következménye. Mi a te modelled erre a helyzetre?

Mert most abban a kényelmes helyzetben vagy, hogy mondtál egy utópiát, de nincs oda vezető utad.

Utópia az is, hogy Te azt mondod, ehhez kell 10000 képviselő. Jelenleg ehhez nem az kell, hanem népszavazási kezdeményezés. A képviselőnek nem érdeke, hogy visszahívható legyen, magyarul oda bárki kerül be, ellenérdekeltté válik.

Eszembe jut a következő -szintén utópisztikus- menet:

Mi lenne akkor, ha:

  • Nem lenne mentelmi jog
  • A képviselők visszahívhatók lennének. Itt előfordulhat egy -szavazókörönként- 10 fős választói testület, akik részt vettek a választásban. Ha a képviselő visszahívását kezdeményezik és az 1/3 -al kevesebb voksot kap a véletlenszerűen kiválasztott tagoktól, mint a választási eredmény, új választást kell kiírni. Erről  pl. 100 szavazókör körönként 10 tagja dönthetne, kb. 1000 fő. Lehetne szűkíteni a képviselőt megválasztók személyére direktben, de akkor ugrik a titkos választójog.
  • Mint a törvényalkotás kiemelt szereplője, a jogsértő politikus automatikusan a legmagasabb büntetési tétel kétszeresét kapja, mérlegelés nélkül; anyagi felelősségvállalás pedig teljes vagyonnal (családi vagyonnal egyetemben)

Itt az egyedüli probléma a képviselők visszahívhatósága lenne, de ez is csak a választójog újradefiniálása miatt. 

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Nyilván. Ezért is utópisztikus az egész. Az viszont tény, hogy kétszer is meggondolnák a jelöltek, hogy jelöltek lesznek -e, képviselőként, polgármesterként pedig jobban óvnák a jogrendet, mint maguk a hatóságok :)

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Utópia az is, hogy Te azt mondod, ehhez kell 10000 képviselő.

Oké, de mi a te utad lépésről-lépésre a jelenlegi állapotból, hogy legyen egy egységes tömb, akik megszavazzák az új szavazási rendszert? Kellenek képviselők, akik megszavazzák, nem?

Oldalfüggetlenül nemhogy 10000, de 10 olyan politikust sem tudnék mondani, aki egy ilyet megszavazna. Nem is lesz soha ilyen. 
Amúgy meg kétélű fegyver: itt teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásra lenne szükség, illetve ennek garantálására, másként baj lenne.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Oldalfüggetlenül nemhogy 10000, de 10 olyan politikust sem tudnék mondani, aki egy ilyet megszavazna. Nem is lesz soha ilyen. 

Akkor van értelme álmodoznod a különféle utópiákról? Mondtál olyan peremfeltételeket, amelyek soha nem fognak bekövetkezni és nyugodtan hátra dőlsz, hogy te mindent megtettél, ami csak tőled telt.

Amúgy meg kétélű fegyver: itt teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásra lenne szükség, illetve ennek garantálására, másként baj lenne.

Oké, de hogy akarsz eljutni a jelenlegi helyzetből a teljesen független, nem részrehajló igazságszolgáltatásig?

Te azt feltételezed, hogy pusztán azzal, hogy az un. "ellenzéki összefogás" nyer, megnyílik az út egy jobb irányba. Én nem hiszem, ameddig nem akarnak az általam leírt garanciákat alkalmazni.

Az igazságszolgáltatás prominens személyiségeit mindig a kormánypártok határozzák meg. Nekik le kellene mondani arról, hogy adott esetben pártpolitikai alapon döntsenek. Ha új kormánypárt lenne, nekik is. Ez sem fog megvalósulni.

Hovatovább: Te megkérdeztél engem a szerintem járható útról; tisztáztuk, hogy ez utópia. Most én szeretném látni, szerinted mi garantálja azt, hogy egy kormányváltás esetében minden legalább abban a mederben fog tovább folyni, amit legalább a nyertesre szavazók szeretnének. Tehát: azt mondja Neked Fecó, hogy neked nagyon fasza lesz, ha rá és a brigádjára szavazol. Mitől válsz magabiztos szavazóvá? Csak a garanciákra lennék kíváncsi.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Te azt feltételezed, hogy pusztán azzal, hogy az un. "ellenzéki összefogás" nyer, megnyílik az út egy jobb irányba. Én nem hiszem, ameddig nem akarnak az általam leírt garanciákat alkalmazni.

Oké, de mi az utad lépésről-lépésre, hogy eljussunk oda, ahova szeretnél? Hogy lesz megváltoztatva szavazásról szóló sarkalatos törvény?

Tehát: azt mondja Neked Fecó, hogy neked nagyon fasza lesz, ha rá és a brigádjára szavazol. Mitől válsz magabiztos szavazóvá? Csak a garanciákra lennék kíváncsi.

Nincs garancia, ahogy most sincs, de megyünk az Erdogan - Lukasenka - Putyin irányba és jó lenne erről lefordulni. Mondhatnám, hogy lesz, ami lesz, meg azt, hpgy úgy se merik, de ezt mondták sokan '45 és '56 között is.

Oké, de mi az utad lépésről-lépésre, hogy eljussunk oda, ahova szeretnél? Hogy lesz megváltoztatva szavazásról szóló sarkalatos törvény?

Mivel utópiáról beszélünk,  a kérdés irreleváns, nem lesz ilyen, de _én_ ezt szeretném látni.
 

Nincs garancia, ahogy most sincs, de megyünk az Erdogan - Lukasenka - Putyin irányba és jó lenne erről lefordulni. Mondhatnám, hogy lesz, ami lesz, meg azt, hpgy úgy se merik, de ezt mondták sokan '45 és '56 között is.

Látod, ez az egyetlen biztos pont. Az ország irányvonala pontosan látható. Hogy ez jó, vagy rossz, nem tudjuk; leginkább a Horthy-éra ugrik be. Mindenre van negatív és pozitív példa: jól működő autoriter társadalom pl. az összes gazdag közel-keleti állam és Szingapúr. Magyarul épp itt látszik, hogy a rendszer elfogadottsága a jóléti társadalom fejlettségén múlik, nem pedig politikai kérdés. Magam részéről sokkal szívesebben maradok csendben egy jóléti diktatúrában, mint hőzöngök egy liberális demokráciában. Magyarország pl. teljesen alkalmatlan egy skandináv jóléti társadalom működtetésére, ezt láthatjuk - ez is utópia, de az emberek leginkább ezt szeretnék elérni. Sem anyagilag, sem erőforrásainkat tekintve, sem a (gazdasági, elsősorban) függetlenségünk szintjét figyelembe véve ez nem valósulhat meg.
Nagy kérdés, mit hoz a jövő. Ha az ellenzék hiteles választ tud adni az emberek kérdéseire, akkor lesz változás. Kérdés, kíváncsiak lesznek -e a kérdésekre.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Mivel utópiáról beszélünk,  a kérdés irreleváns, nem lesz ilyen, de _én_ ezt szeretném látni.

Ez mennyiben más, mintha az örök életet és az ingyen sört szeretnéd látni?

Mindenre van negatív és pozitív példa: jól működő autoriter társadalom pl. az összes gazdag közel-keleti állam és Szingapúr.

Hogyne, csak ez addig tart, amíg van miből fenntartani. A közel-keleti államok az olaj elfogyása után ugyanott lesznek, ahol voltak az olaj éra előtt, Szingapúr meg ugye egy földrajzilag jó helyen lévő logisztikai és ebből következően pénzügyi központ, az ok-okozati összefüggések nem lényegtelenek ilyenkor.

Magyarul épp itt látszik, hogy a rendszer elfogadottsága a jóléti társadalom fejlettségén múlik, nem pedig politikai kérdés.

Kérdés az, hogy a jóléti társadalom fenntartható-e ha elfogynak vagy megváltoznak a földrajzi adottságok...

Magam részéről sokkal szívesebben maradok csendben egy jóléti diktatúrában, mint hőzöngök egy liberális demokráciában.

Egészen addig, amíg rosszabb időkben egyszer érted nem jönnek vagy rád nem mutatnak, hogy most épp miattad élünk rosszul... mert előbb-utóbb mindenki sorra kerül, aztán meg néz, mint a kiszántott egér.

Az embereknek alapjába véve mindegy, milyen rendszerben élnek, ha a rendszer mint egyént hagyja érvényesülni - minden értelemben. E szempontból irreleváns, hogy ez illiberális, vagy liberális -e. Ha anyagilag, erkölcsileg, egészségügyileg ellehetetlenülsz, mindegy, milyen szépek a szólamok - a rendszer bukik. Kivéve egy igazi diktatúrát, de attól még igen messze vagyunk. Az autoriter vezetésű illiberális izé viszont a spájzban van.

Error: nmcli terminated by signal Félbeszakítás (2)

Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy az autoriter vezetések addig tudnak jólétet biztosítani, amíg el nem fogy mások pénze.

A többivel azt hiszem körbeértünk, neked jó így még, de azért látod, hogy az irány nem jó, de mivel utópisztikus peremfeltételeid vannak, ezért megnyugtattad magad, hogy semmit nem tehetsz és nem rajtad múlt.

Egy országnak kormányozhatónak kell lennie.

Az nem megy, hogy megemelem a sör áfáját erre visszahívnak.

 

Teljes zsarolhatóságot eredményezne.

A népszavazást 1 millió aláírással meg lehetne engedni az új választásokért, feltéve hogy nincs másik 1 millió ellene.

 

Nem egyszerű ügy.

Gyurcsány sem az esze miatt lett milliárdos.

 

A privatizáció körüli tevékenysége nagy hasonlóságot mutat Mészáros Lőrinc ügyleteivel.

 

Persze miután az ember egy pár milliárdot összelop, már nekifoghat játszani a becsületeset.

 

Hidd el, még 5 év (elévülés) és Lölö is a becsület bajnoka lesz.

+1 Ezt a helyi szinten politikai szerepet vállaló több tízezer embert ne úgy képzeljétek el, hogy egyszer csak volt egy tabula rasa, ahonnan csak feddhetetlen emberek kerülhettek pozícióba.

Jelentős részük már régebb óta foglalkozik politikával, több párttal volt már kapcsolatban, a régi és új pártoknak pedig szükségük van a kapcsolati hálójukra és politikai rutinjukra, ezért befogadják őket. 

Remélem
- brutálisan megbüntetik
- és rögtön utána ehhez képest arányosan az összes többi politikust is, aki ilyen vagy olyan módon közpénzt lopott, vagy más módon károsította meg az államot.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"