[Videó] Open Source licensing: Friend or enemy? - Mihályfalvi Zsófia (Accenture, Kolozsvár)

Címkék

A nyílt forrású licencelés az összetett szerzői jogi törvények és szabályozások hálójában sokszor átláthatatlannak tűnhet a fejlesztők számára - emiatt pedig saját projektjeiknél is könnyen előfordulhat, hogy akár akaratlanul, de az érvényes szabályozásokkal szembemenve használnak fel bizonyos nyílt forrású kódokat. Az előadás az OSS Compliance, azaz a nyílt forrású licenceknek való megfelelés témakörét járja körbe, annak bevált gyakorlatait és buktatóit is megvizsgálva.

(A videó a 2018. november 21-i HWSW mobile! termékfejlesztési konferencián készült.)

Hozzászólások

Jó kezdés, csak hallgattam volna még a részleteket, pl. hogy egy zárt forráskódú programban meghivatkozhatom-e pl. az LGPL license-es .js library-t? Amit persze átadok nyílt forrással, csak az általam hozzáírtakat nem. Ezt kell majd mostanában kikutatnom, hogy milyen kapcsolásokon nem terjed már az opensource "pestise". Vagy ugyan ebben az esetben, ha az ügyfélnek át is adom a forrást, megtilthatom-e neki, hogy továbbadja a programot, amit vett?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Nem jogi tanács, de:

- AGPL-t messzire kerüld el

- GPL-es licencű könyvtárakat kerül el ha lehet, akár statikusan, akár dinamikusan fordítva használod, "viszi" a kódod

- LGPL-t lehet, viszont a licenc leírást plusz a használt könyvtár forráskódját át kell adni, és ha belenyúltál a könyvtárba, akkor azt a változtatást is.

- GPL + classpath exception is szokott lenni főleg java-nál, azt olvasd el, de egyébként használható

- Apache, BSD és társait bátran használd

Köszi, ez alapján indulok el.

MIT az jól sejtem, hogy BSD-Apache vonalhoz tartozik?

Van pár rész szolgáltatásunk, pl. dokumentum generálás, amiben van GPL kód jelenleg a fejlesztés alatt levő verzióban, php-ben, pl. mpdf, ott pl. megoldás az, ha egy külön szolgáltatásként adom ezt a szervert, aminek a forráskódja elérhető az ügyfélnek? Vagy ha jól értem, még csak elérhetőnek se kell lennie a forráskódnak, az csak egy szolgáltatás, amit x díjért adok?

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Ez egy olyan tipikus, idilli marketinges kép, hogy csak na. Épp csak értelme nincs. Ott ül csávókám a rendes asztali monitor előtt, ahol használhatna rendes billentyűzetet is, erre inkább a szubnotija zsebkendőméretű, visszatükröződő képernyőjében virítja a fejét, valami traveler helytakarékos billentyűzetet használva. Ez is szabadbölcsész volt, aki ezt a képet lőtte, dizájnolta. Na, mindegy, ne bántsuk, a képen megérdemelt boldogság és életérzés látható, mivel black lives matter. Főleg, hogy az IT szakma is tele van színesbőrűekkel és nőkkel is, ezt mindenki tudja, aki mást most, az nem polkorrekt meg hazudik.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Nem vagyok licencfetisiszta, így most a cikk érdemével valóban nem foglalkoztam, csak első blikkre a stock fotó ütötte meg a szemem, meg hogy minek bele ilyen baromságot beletenni, mikor köze nincs ráadásul a videó témájához sem. De egy ponton megnézem majd a videót is, mivel nem hosszú, ha érdekesnek találom, a téma érdemére is reagálok, ígérem. Addig nyugodtan röhögj körbe.

Kicsit tényleg arra emlékeztet ez a fotó, mint mikor ilyen női forrasztómunkásokról készül munkahelyi egyenlőségi fotó, ahogy a forrasztóvasat a több száz fokos üzemi hőmérsékletre tervezett fém végénél markolnak. Azt elég gyorsan eldobnák egy valós munkafolyamat során, amikor nem műképhez pózolnak. Tényleg nem kéne az ilyen szabadbölcsész dolgokat erőltetni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azért tolom tovább, mert emberek úgy gondolkodnak, ahogy te, meg észre sem veszik, hogy hülyeséggel vannak etetve. Betesznek valami bullshitet, hogy legyen valami cover. Arra elég lett volna jelen videónál annak a rendezvénynek a logója, amin az előadás megtörtént. Esetleg egy screenshot az előadásból, nem kell cifrázni stock fotóval.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A homályos fókuszon kívüliség ellenére én látom rajta, hogy bóvli, süllyesztett gombos bill, valószínű nem jobb, mint ami az előtte lévő szubnotin van. Ráadásul látszik, hogy a faszinak jó nagy kezei vannak, alig fér el egymás mellett a két marka gépelés közben, neki pont egy normál méretű, tisztességes billentyűzet lenne kényelmesebb, ez már elsőre látszik. Csak most ez a trendi, valami minél vékonyabb, minél törékenyebb, minél hajlékonyabb, minél kisebb, minél kevesebb port van rajta, minél jobban forrasztott, minél jobban nem javítható, minél jobban nem upgrade-elhető, minél jobban nem hűthető, annál menőbb, mert az Apple életérzést adja vissza, meg sikkes a kinézete. És ez egy szintig még szempont is lenne, csak nem a használhatóság rovására.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Ez van. Ha valamivel nem értesz egyet, akkor a téma lényegére reagálj, ne azt fejtegesd, hogy mit hány sorban írok. Értem, hogy nem tetszik, amit írok, de az eddig a szintig maximum egyéni szocproblémád, ha elkezdesz emiatt személyeskedni, az senkin nem fog segíteni.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧