CPU arrobbanas?

Fórumok

A mostani monitorom melle, amit amazonon vettem, akarok venni meg egy ugyanolyat. Kikerestem hat a korabbi rendeleseim kozul es betettem ujra a kosarba. Igen am, de feltunt, hogy kb 20 euroval dragabb, mint marciusban volt. Ez kb 10%-os kulonbseg, ezen nem mulik a dolog.

Na de kivancsisagbol raneztem a szinten marciusban vett procira is(Ryzen Threadripper 2920WX). Akkor 348 euroert vettem (afa nelkul), most 580-ert adjak. WTF?

Hozzászólások

A virus miatt a kinai gyartosor (es a beszallitoik) alltak egy ideig, szoval a kinalat csokkent. A legtobben eszement penznyomtatasba kezdtek (USA, EU pl.), szoval az akkori euro es a mostani nem ugyanannyit er. Aztan ott vannak a mindenfele szolidaritasi adok, meg hogy par varost felgyujtottak, szoval a cegeknek sem megy jol. Szinten a virus miatt Kina kevesbe tamogatja az exportot, mint korabban, az eddigi $4-5 koruli free shippinges aruk most hasonlo aron vannak, de $3-4 szallitassal. Ezek a hatasok kb. osszeadodnak. A kereslet is csokkent, ez valamennyit visszavesz belole, de lathatoan nem tudja kompenzalni. (konkret orszag es CPU nelkul kb. ennyi, lehet, hogy tovabbi okokat is talalsz)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Jogos, a tavmunka meg tavoktatas miatt igazad lehet HW eseten. Arra gondoltam, hogy az emberek a bizonytalan helyzet miatt tartalekolnak, nem vagnak bele nagyobb beruhazasokba, de ez ezen a teruleten most nem igaz. Akkor ez is felfele huzza az arat.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ugyanezt vettem észre NAS viszonylatában, az elmúlt 18 hónapot figyelve (figyelés = érzés = úgy emlékeztem).

2018 márciusában vettem Ryzen 5 1600-at bruttó 51.260 Ft-ért. 2020.06.10-én felment 79.000!-re

Ugyanekkor egy Ryzen 5 1400-t is vettem 42.300 Ft-ért. Ez most októberig volt elérhető ugyanezen az áron.

Érdekes.

R5 1600 -at már jóideje nemszállít az AMD, az utolsó szállítmányok is átcimkézett - átparaméterezett 2600 -as cpuk voltak; a hardverapron 1600AF néven fut.  Volt hozzá szerencsém, 39x -es szorzó, autofesz -0.1V offset ( nem volt a lapon fix fesz ) azaz AC 3.9 lazán megugrotta és még AVX teszt alatt sem szálltak el a hőmérsékletei. Biztos ment volna többet is, de határra tuningolni csak a saját gépemet szoktam.

1200 -ból is már csak ilyen AF verzió van, már ha van...

HUP te Zsiga !

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo – 17:25

Lesz ez még rosszabb, és nem csak a CPU-k ára robban, hanem minden harveré, műszaki cikké. Most a koronahelyzet miatt van mindenhol készlethiány, utána meg azért fognak az árak felmenni, mert elmélyülő gazdasági világválság lesz, ami rohadt kemény lesz. Ez ilyen helyzet. Én is megszívtam, mert le kell cserélni a laptopom, és amilyet én szeretnék, Ryzen 4700U-sat, lényegében nem is árulnak itt a UK-ben, csak 1-2 refurb darab van elvétve, de új gép nincs. Így majd 4800H-s gépet kell vennem, dupla annyiért, mint terveztem, szívom is a fogam rendesen.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)