WiFi 6 router tapasztalatok

Sziasztok!

 

Kb. egy hónapja sikerült a UPC-nél áttérni a gigabites csomagra viszont magával a routerrel akadtak/akadnak gondok:

- borzalmas lefedettség egy 58 nm lakásban jelerősítővel is

- gyakori újraindulások

- net szakadás viszi a belső hálózatot is, így a NAS és nyomtatók elérhetetlenek

 

Ezen frusztáció miatt arra jutottam, hogy be kell szerezni egy "normális" routert. Ha már itt tartunk akkor ezt valamennyire future proof módon szeretném megvalósítani, azaz szeretném ha tudná a WiFi 6-ot.

 

A döntést nehezíti az a kérdés, hogy érdemes-e mesh rendszerben gondolkodni (tervezünk költözni nagyobb házba) illetve elég egy all in one eszköz. Személy szerint Asus RT-AX88U-val és a TP-Link Archer AX 6000-val szemezek illetve mesh fronton a Linksys Velop, Amplifi Alien és Asus ZenWifi AX (XT8) keltette fel érdeklődésem.

 

A kérdésem az lenne, hogy van-e valakinek otthoni környezeben tapasztalata:

- WiFi 6-tal

- Mesh routerrel

- a fentebb említett rendszerek valamelyikével

Hozzászólások

Tessék íme egy hozzászólás is:

- WiFi 6: nincs, de engem is érdekel :)

- Mesh: én inkább a struktúrált hálózatot preferálom.

nálam a szolgálttó router az bridge módban van, utána jön egy wifi nélküli router, amibe 2 AP, és 2 switch csatlakozik.

Így az AP-k a plafonon lehetnek, ideális lefedettésget biztosítva a lakás ~egész területén.

Nyilván lakás felépítéstől függően kellhet több is.

Nálam a 2. az pl a garázsban van, hogy a kert végében is legyen WiFi :)

Alapvetően én is router + switch + AP vonalon indultam el, viszont kábelezni nem igazán van hangulatom :).

Egyre inkább azt érzem, hogy egy Asus router lesz a megoldás (merlin firmware-rel) és ha tényleg házba költözünk, akkorra remélem az Ubiquity is megérkezik WiFi 6 AP-kkal.

viszont kábelezni nem igazán van hangulatom :)

Először nekem sem volt, de a falra szerelt TV-n wifi-esetén szagattott a stream a NAS-ról, Youtube és a HBO GO is.

Szóval bekábeleztem. Azóta mindenki boldog :)

És hogy a palfonon van egy AP, így az otthoni szerverszoba (Nyomtató, NAS, UPS, router, modem, swithechek és a hozzájuk tartozó kábel rengeteg) is el van rejtve....

Az új UPC modemen - ellentétben a korábbi connectboxszal - nem találtam átkapcsolási lehetőséget bridge módra (nekem ma hozták meg). Különösebben nem zavart, a connectboxot se állítottam át, egyszerűen beforwardoltam a teljes porttartományt a routeremre, ugyanazt csináltam most is. Van egy hoppal több a rendszerben, nem túlzottan nagy ügy.

Többször volt már szó erről. Mennyire zajos a környezet? Sok a beszóródó külső hálózat? Érdemes az AP-t a lakás közepére a plafonra szerelni. Érdemes keresni üres / üresebb sávot és azt fixen beállítani 20Mhz-nél nagyobb sáv nem hiszem, hogy szükséges. Botantennás lakossági AP-kat kerülném főleg WiFi6-nál. https://arstechnica.com/gadgets/2020/02/the-ars-technica-semi-scientifi…

Ami fixen van telepítve (pl. otthoni kis szerver, asztali PC,  WiFi AP-k) azoknak érdemes kábelt adni. Egyszer kell megcsinálni, és utána jó eséllyel évtizedekig élvezed, hogy rendben van.
Az összes többi pedig kényszermegoldás, korlátokkal.

szia 

58 nm //és panel// a mienk

digi huawei szappanosdoboz a beállás, wi-fi tiltva, átjárás bridzselve

tp-link 1500ax osztja belül a netet, az antennán  4-5 telefon és tablet lóg, a drótos részén pc-k, nyomtató, gigabites zyxel szvics minden más 1ébre

a rádió vétele a lodzsa végéig stabil és megfelelő

a wi-fi miatt 1 routerboard mAP-t váltottam le vele, //pedig szeretem imádom// de kicsi a teljesítménye, //nem tudta túlkiabálni a lakótelepi wi-fi szennyezést// az ax-et nem tudja, a telefonok + estek-keltek az otthoni iskolázás alatt, a kisbigyó + rommá főzte magát a nagy igyekezetben, hogy mindenkinek adjon netet ... 

valószínű, a 6000-el vagy a tesóival még a ház előtti parkból is stabilan fog menni a net :)

... jja emeld fel úgy a dobozt, hogy az alja is kapjon levegőt, //az enyém kapott 4db 2cm magas rézlábat :)// lényegesen melegebb, mint a régi rb 450g-m volt    

> nem tudta túlkiabálni a lakótelepi wi-fi szennyezést/

vs.

> a 6000-el vagy a tesóival még a ház előtti parkból is stabilan fog menni a net :)

 

lol, az a fontos, h mindenki hangosan kiabaljon

hmm, nem egészen ...

az ebzárlat előtt a mAP teljesítménye is elég volt a parkból való telefonos netezésre ...

azóta telenyomtak mindent wi-fi eszközökkel a környéken, gondolom laptopról ment a homeoffice ezerrel //merhát a lapost nem dugdozzuk drótra nem arra való// lehetett vadászni a kevésbé terhelt csatornákat ...

ez lakótelep, 60-70 antennára látok rá szobából ... az üvegen átjön a rádiójel, a betonfelületek között pattog, interferál, generálódik a zaj

... jja az 1500-ason "környezettudatosan" le is kapcsolom az antennát, ha nincs rá szükség :):):)

lehet, hogy fóliázni kellene az ablakaimat 

a 6000-est pedig játékos partira  ajánlja a gyártó háztájiba kicsit erős, ezét a ":)" dehát, kinek hogy ...  

Több AP, rendesen kikábelezve, külön router, az 5GHz wifit a falak miatt meg szerintem hanyagold. Két fal után a sima 2.4GHz-es jelentősen gyorsabb. AP pedig mikrotik/unifi.

> 5GHz wifit a falak miatt meg szerintem hanyagold.

 

Haha, nem epp a falak miatt mukodobb az 5GHz? Hiszen ott tobb sav is all rendelkezesre es kisebb a szennyezes is. Dupla nyereseg...

 

t

Azt nem tudom nálad mi  nincs jól beállítva, nálam ilyen jelenség nem jelentkezik, hogy ket fal után még van ahhoz bőven térerő hogy stabil kapcsolat legyen, de az átviteli sebesség rosszabb mint a 2.4G-s kapcsolaté. Átnézném az 5G-s wifi konfigurációs beállításait, mert könnyen lehet hogy valami el van konfigurálva. AC-s AP esetében símán lefeleződik az atviteli sebesség, ha valami nem megfelelően van beállítva (de akkor sem a 2.4G-s átviteli sebesség töredékére). 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Minél magasabb frekvencia, annál jobban megakad mindenben.

Nekem az 5Ghz-el az a tapasztalatom kb. mindenhol, hogy észre nem vehető sebességkülönbség, feleannyi hatótáv. Ha ott ülsz alatta/mellette, nincs köztetek semmi és mazoista vagy és wifin töltöd le fel a több gigás akármit, akkor van előny az 5Ghz javára. Minden egyéb esetben ugyanolyan vagy jobb a 2.4.

"Sose a gép a hülye."

Mindket savot hasznalom itthon, az 5G osszehasonlithatatlanul gyorsabb meg ugy is, hogy a router egz U-alaku helyisegben van elhelyezve, falakkal korulhatarolva. Az emeleten, ket fal utan van egy teve, amin 400Mbps-t mer a fast.com, a foldszinten (plusz fodem) pedig 200Mbps-t merek a telefonon. Ugyanez 54Mbps-nel megall ugye a 2.4G-s halozaton. 5G a kertben is remekul jon, ugyhogy en spec. nem latom azt a hatranyt, amit emlitesz.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tudom, de igazából telefonnal nincs szükségem nagy sebességre, hd-fhd tartalom simán átmegy 2.4-en... És lehet a teló hibája, de ha fent van 5ghz-en, és kimegyek a kertbe, akkor egy ideig ragaszkodik hozzá, és nem akart átugrani elég hamar a nagyobb hatótávú 2.4ghz-re. Nekem pedig az elég kényelmes, h még a medencében is van wifi.

Szerkesztve: 2020. 10. 17., szo – 00:46

nemide

Nem okoskodásképpen, de nálam a következő felállás egészen jól működik. (ház tulajdonságok a teljes kép kedvéért: 110 nm2 ház, külső falak 20 cm tégla + 35 cm nikecel szigetelés, belső falak gipszkarton, fém profilokkal). Az AP (Ubiquiti AP AC Lite) a nappaliban ugyan nem a mennyezeten, de fent a falon. A routerem CRS326 (switch portok miatt). A bent a házban (minden pontján) 200-230 mb wifin a sebesség a 300-as T-s előfizetésből. A kertben, udvaron 80-120 mb a sebesség, stabilan. Szóval nem csak a játéknál van értelme az 5 Ghz-es hálózatnak, hanem máshol is.

A világ IQ-ja állandó, csak egyre többen vagyunk rá....

Szerkesztve: 2020. 10. 20., k – 09:22

Én egy kölcsön asus rt-ac1200g+ routert cseréltem le TPLink Archer A6-ra. Hasonlóan jól teljesítettek (az asus picit jobb - 10-20% - , de 2x annyiba kerül).

Egy nagy különbség volt a kettő között, mégpedig, a TPLink nem osztott bent IPv6 címeket wifi-n. Kábelen nem teszteltem. Ez nekem komoly probléma, mivel több szerverem csak ipv6-on érhető el.

Érdekes módon, egy másik helyen egy TPLink Archer C6 routerem van, ami már oszt IPv6-on címeket.

A másik amit én és fórumokon is észrevettek, hogy a TPLinken nem igazán van IPv6-on tűzfal. Én bármilyen állítgatás nélkül be tudok lépni a benti szerveremre ssh, http, https porton. Ez egy védtelen otthoni hálózatnál komoly rizikó.

Összefoglalva, a TPLink jó árban jó teljesítményt hoz, de IPv6-on változatos mit tudnak és biztonságilag nullák. Az Asus jobban konfigurálható és ott nem volt IPv6 gondom és ha jól emlékszem volt állítható IPv6 tűzfala.

Ezek nem wifi6os routerek, csak úgy általában két márkát hasonlítok össze.