Milyen külső HDD-t?

Üdv!

Két kiszemeltem van kb. 60 ezer forint környékén:

1.) 8TB Seagate 3.5" Expansion

2.) 8TB WD 3.5" My Book

A lehető legmegbízhatóbbat keresem, családi adatok archiválására kellene főleg.

Van valakinek tapasztalata? Illetve régebben az ilyen nagyobb 8TB vinyókkal voltak gondok (eldobált formázás stb.).

Mennyire jellemző ez manapság?

Hozzászólások

Vegyél két különbözőt, jobban jársz ;-)

Majdnem. A legjobb az ha vesz kettőt, igen, teljesen mindegy milyet csak a legolcsóbbat (feltéve hogy a sebesség nem számít) a többi pénzt pedig megtartja magának. Vagy nem tartja meg hanem vesz belőle egy harmadikat...

Mert kétféle adat van:

1. Amit elmentettek.

2. Ami MÉG nem veszett el...

Lábjegyzet: 1 mentés nem mentés. 2 mentés esetén már valamennyi reményed lehet rá hogy meglesz az adatod ott valamelyiken amikor nagyon kellene. De a szememben a biztonság minimuma 3 független offline mentésnél kezdődik, mely mentések fizikailag eltérő helyeken vannak tárolva.

Én teljesen őszintén bevallom, magasan teszek az adathordozó hivatalos megbízhatóságára. Úgyse tudom ellenőrizni, mit hazudnak... Azaz én inkább arra megyek rá hogy olcsó legyen, DE MINÉL TÖBB PÉLDÁNY. Valamelyik biztos jó lesz belőlük...

Emellé van azért online mentésem is, de az már csak a hab a tortán. Egyedül arra hagyatkozni maga az EREDENDŐ BŰN.

Az az adat, ami csak egy helyen van meg, azt vegyük úgy, hogy nincs meg. Legyen meg legalább két helyen... Én a WD-t, vagy a WD feliratú, korábbi Hitachi diszkeket perferálom.

Esetleg ahogy fentebb írtam, ha olcsót vennél. Abból talán megengedhetnél magadnak több példányt.

Vagy mi volna ha szalagos tárolásnak néznél utána? Az messze sokkal olcsóbb úgy hallottam. (tévedhetek is, mert ÉN nem néztem utána, de valóban úgy hallottam).

Szerkesztve: 2020. 10. 14., sze – 12:51

Akkor voltak jó vásárok mikor komolyabb lemezek voltak bennük. Mostanában egyre többen RED-el és hasonlóval találkoznak a plex-es shuckerek.

Itt lehet utánaolvasni: https://www.reddit.com/r/datahoarders/

A tavaly amazon.de-ről vett WD-mben Ultrastar He8 van például.

A wd bármilyen szemetet belerakhat abba a műanyag házba, ami a ködös és szándékosan semmitmondó specifikációt teljesíti, és épp van náluk gyártva. A wd egy mocskos geci monopol lett a hdd gyártasban.

En azért sem vennék ilyen házba rejtett hdd-t, mert ha megbaszódik a hdd usb csatlakozója (tapasztalat h. az fog megbaszódni nagyon nagy eséllyel leghamarabb), semmit nem tudsz vele kezdeni. Míg egy hagyományos bármilyen sata hdd-t egy tetszőleges külső usb-s házba rakva csereszabatos marad a setup.

Prohardver külső 3,5" hdd házak topikot javaslom: https://prohardver.hu/tema/kulso_3_5_mobil_rack-ek_topikja/hsz_1-50.html

Csak az nem világos nekem, hogy a "külső házba beépített hdd" és a szimpla hdd között azonos kapacitás esetén mi az adóalapbeli különbség, ha amit te állítasz igaz és nem ugyanúgy a tárkapacitást jelentő 2TB-ra kiszabott azonos plusszköltség van a fogyasztói árba beépítve.

jujj, 8terás WD, inkább neee... egyfolytában kattog, mert héliumos, 2x annyi ideig tart a felfutási ideje, mint a 6 terásnak. Tavaly vettem egy 8terásat, visszaküldtem, és vettem helyette inkább egy 6 Terásat.

Arhivalasi celra nezegettem heliumosat, lassu irasut, de felek tole, mert draga, es nem tudom, hogy mennyire megbizhato.

Ezekkel kapcsolatban ki milyen horror sztorit tud?

Arhivalasra milyen vinyo lenne jo?

Vagyis nem LTO szalag, ami agyu a verebre, es nem is BD ami tobb tera eseten eleg szivatos, es maceras visszaellenorizni, hogy most eppen meg jo-e a lemez?

Egyszerre vettem egy 6 meg egy 8 terásat, ott voltak egymás mellett az asztalomon. Én azt hittem, hogy ugyanaz a kettő leszámítva a méretet, de sajnos a 6 tera fölöttiek más technológiával készültek/készülnek... A felfutási időn egyből meglepődtem: kábé 2x annyi ideig tart a 8 terásnak... Ennek sem örültem, de ez a kattogás kikészített. Természetesen hardware hibára gyanakodtam, még úgy is, hogy  mindenféle diagnosztiaki eszközzel lecheckoltam, és mind azt írta, hogy a lemez hibátlan. Visszaküldtem, és utána találtam a neten ezeket a dolgokat. Nem hardwarehibás volt a kicsike, by design ilyen. Vettem helyette egy 6 terásat, és most 2db 6terás WD vinyó boldog tulajdonosa vagyok ;)

Szerkesztve: 2020. 10. 14., sze – 19:42

Ket dolgot javasolnek. Az egyszeru az a Maxtor 4 teras USB -s 2.5 teras vinyoja, asszem 25-30 ezer korul vettem anno. Ebbol veszel kettot, es kesz.

 

De irtad, hogy nem lehetseges szamodra a redundas adattarolas, ugyhogy a masik megoldas ez: https://www.aliexpress.com/item/4000469332712.html

Ebbe ket barmilyen 2.5 collos vinyo, RAID1 konfigban, es maris vedve vagy attol, ha az egyik megkattan.

Ez a keret eleg buta, nem csinal semmit a vinyokkal, igy a vinyot kiveve a keretbol az siman olvashato, ergo ha a keret pukkad meg, akkor is elerhetoek maradnak az adataid.

Maga a keret akkora sincs mint egy darab 3.5 collos kulso jaz, es egy darab USB 3.0 kabellel megy a gepbe, szoval avatatlan szem nem is veszi eszre, hogy redundans a cucc.

Tenyleg, a fizikailag redundans megoldas miert nem jo neked, mi a gond vele?

Köszönöm a tippet! És mondjuk ez mennyivel jobb megoldás:

6TB WD 3.5" SATA-III Red NAS + Sharkoon QuickPort XT USB3.0 V.2 külső HDD dokkoló?

Úgy értem, hogy nincs lehetőségem a redundáns adattárolásra, hogy nagyjából az a keretem van rá amit írtam (kb. 60 ezer) és legalább 6-8TB-ra szükségem van. Ebből szeretném kihozni a lehető legjobb megoldást.

EFRX-et  6 terrésban már nem kapsz. Az smr elvileg olcsóbb kéne , hogy legyen ,  de nem az.   Amerikában, kanadában perek folynak a wd ellen:

https://www.hattislaw.com/cases/investigations/western-digital-lawsuit-for-shipping-slower-smr-hard-drives-including-wd-red-nas/

itt is irtak róla: 

https://ipon.hu/magazin/cikk/egyes-wd-red-merevlemezek-titokban-smr-technologiat-hasznalnak

Úgyis az usb-re dugdosás fogja kinyírni, úgyhogy tökmindegy. 

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Megkérdezhetem hogy miért nyírná ki az USB-re dugdosás a vinyót?

 

Van egy több mint 10 éve vásárolt Seagate FreeAgent 500GB-os USB2-es vinyóm. Esküszöm az egyik legjobb áru amivel volt dolgom. Rendkívül halk, ha újraindul a gép amire rá van szúrva, akkor nem kapcsolja ki-be a lemezeket meg nem parkolja le az író/olvasó fejet, megy tovább egy darabig, ezt imádom benne. A mostaniak a greenség jegyében mindjárt kapcsolnak ki, aztán kíváncsi lennék, hogy mi fogyaszt többet. Nem beszélve arról, hogy szemét is hamrabb lesz a vinyóból, ha 100x annyi kikapcs-bekapcs éri...

Mert a leggyengébb láncszem a csatlakozó kialakítása és a bizonytalan illesztés ami hardveres és szoftveres hibák sorát hozza magával. A külső drive egy oroszrulett, egyszer el fog sülni a pisztoly, jellemzően akkor amikor nem számítasz rá. Szvsz önmagában segéd backup-ra alkalmas, main-backupra nem.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Tudom, hogy nem ez volt a kérdés, de én inkább valami felhős tárhelyben gondolkodnék.

Utóbbi időben túl sok diszket láttam megdögleni minden előjel nélkül.

https://www.backblaze.com/backup-pricing.html 6USD/hónap, 60USD/év, 110USD/2év +adó, ha ÁFA akkoe 27%, egy gépről korlátlan

Order a USB drive of your data and mail it back to us in 30 days for a refund
Ability to restore multiple older versions of a file
Automatic or scheduled backup
Locate a missing or stolen computer
Auto threading & throttling or set your own upload limit
File sharing via Backblaze B2 - share files you've backed up

Szerkesztve: 2020. 10. 16., p – 07:44

Ha már szóba került a B2, érdemes a statisztikáit megnézi, mert olcsóbb lemezekkel dolgoznak:

https://www.backblaze.com/blog/backblaze-hard-drive-stats-q2-2020/

Ami mindig lejön, a HGST lemezek a legmegbízhatóbbak.

Senkinek nincs köze világod belsejéhez, neked sincs közöd mások életéhez, csak az Irgalom útján van közöd, Istenektől rendelt kötelességed.