Open source home automation - Part 1

A tortenet (https://hup.hu/node/169395) folytatasa:

Elkezdtem lassan haladni a rendszerem ujragondolasan/ujratervezesen. Sok inputot kaptam toletek (koszi!) es az evek soran is felgyult sok tapasztalat.

A fo celok:

  • KISS (Keep it simple dummy!)
  • Olcso de viszonylag profi rendszer, amit konnyu hackelni.
  • Decentralizalt
  • Secure by design, lightweight crypto
  • Alacsony fogyasztas
  • MQTT support
  • Legyen lehetoseg kesobb atterni Ethernet 802.3cg-re (multi drop halozat), ahol kell
  • 12-24V
  • Legyen OpenSzosz

Az olcsositas fontos cel volt ... van akinek valoban megkonnyite az eletet egy ilyen rendszer, de nincs penz ra.

Elkeszultem a wired board-al, amit sikerult egesz picire varazsolni, ime:

Ezt a castellated boardot lehet barmilyen baseboard-ra feldobni, ez gyakorlatilag a lelke az egesznek.

Ami ezen lakik:

  • PIC16F1709
  • LTC2862
  • UID EEPROM

PIC-re azert esett a valasztas mert nagyon olcso, el tudja vegezni a dolgat. Lehet tavolrol frisisteni a firmwaret, stb ...

Ennek van egy wireless verzioja, ami meg tervezes alatt all CC2652 alapokon. Nem annyira szeretem a radios megoldasokat, de teny ...  jo ez, kell! :)

Elkeszultem az IO modullal:

Van 16 GPIO es kozvetlenul meg tud hajtani 16 relay-t (5-24V-ig kulon taprol) es egy RTC. Az RS485 BUS es a tap a DIN sinen megy vegig, igy stackelhetoek ezek a modulok:

A kovetkezo lepesben az a terv, hogy a hazamban levo meglevo modulokat lassan haladva ujratervezzem/lecsereljem:

  • PWM modul, 16ch (PCA9685 + driverek)
  • Human presence sensor module (Panasonic Grideye)
  • Wireless GW
  • Kapcsolok mogotti mini I/O ADC modul
  • Kapacitiv erzekelo modul
  • Modbus modul
  • ...

Ugyhogy boven maradt meg tennivalo...

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 10. 13., k – 08:35

Ígéretes és szép munka szerintem. (Kicsit erős volt bekommentelni a másik fél éves topikba, de lám eljutottunk erre a blogra :) )

A szakmaiság már adott, megvalósítottad önmagad (és csinálod folyamatosan). Két dolgot gondolj végig:

- Miért kellhet ez nekem, amikor vannak "más" megoldások. (Ez egy bullshit kérdés, de ezt a legnehezebb áttörni.)

- Milyen rendszerbe építhető bele, milyen előkábelezés szükséges? (Szinte minenki már lakik valahol, ahol nincs a kapcsoló a táblára kivezetve, csak a fázis van megszakítva).

Ami viszont engem valóban érdekel, mi fogja ezt hajtani? Mi lesz a központ?

szerk: most láttam, hogy az a topic is a Te topicod volt. Bocsi.

- Miért kellhet ez nekem, amikor vannak "más" megoldások. (Ez egy bullshit kérdés, de ezt a legnehezebb áttörni.)

Ami viszont engem valóban érdekel, mi fogja ezt hajtani? Mi lesz a központ?

Nem bullshit kerdes. Egy picit mas ez az egesz, nincs igazi kozpont. A BUS-on "eventek" mennek es arra vannak "feliratkozok". Pl. a 0x4579 -es kapcsolon megnyomta valaki hosszan a 3-as gombot. De amugy Siemens IOT2020-on fut nalam egy home assistant, de fontos, hogy ha ez megall megy tovabb minden. Ez egy beepitheto modulon keresztul csatlakozik a BUS-ra.

Szerintem az ara miatt lehet vonzo.

- Milyen rendszerbe építhető bele, milyen előkábelezés szükséges? (Szinte minenki már lakik valahol, ahol nincs a kapcsoló a táblára kivezetve, csak a fázis van megszakítva).

CAT 5e F/UTP a kabelezes. Nem cel az, hogy mindent en csinaljak/oldjak meg, nem akarok meg egy shelly klont csinalni, van mar eleg a piacon. Inkabb az interopabilitast szeretnem novelni es a radios megoldasra koncentralni.

Tok jok azok, de nincs rajta minden ami kell nekem. Igy noveli a meretet. A WiFI meg szvsz. nem eleg jo erre a celra.

Hát, minden lófütty van benne, plusz Wifi, RTC, satöbbi, az RS485-höz meg ilyet használok: https://www.waveshare.com/product/iot-communication/wired-comm-converte…

Nyilván lehet saját PCB felé elmenni, saját célra tökéletes, de ha szeretnéd, hogy kinőjön egy open source rendszer - és nem csak a magad szórakoztatására készíted, akkor jobb meglévő kockákból legózni. Szerintem.

(NIH?)

https://en.wikipedia.org/wiki/Not_invented_here

Inkabb hasznalnek valami kesz cuccot, ha lenne megfelelo. Nem akarok gorcsosen olyan dolgot megcsinalni ami keszen, olcson elerheto a piacon. Bar az ara nagyon jo, es az Espressif tok jo dolgokat csinal, de WiFi/BLE-t nem akarok hasznalni.

Bevallom, en is hasznalok par ESP-s modult jelenleg, de azt gondolom a Thread hosszu tavon jobb valasztas lesz erre a celra.

Inkabb hasznalnek valami kesz cuccot, ha lenne megfelelo. Nem akarok gorcsosen olyan dolgot megcsinalni ami keszen, olcson elerheto a piacon.

Aham.

Bar az ara nagyon jo, es az Espressif tok jo dolgokat csinal, de WiFi/BLE-t nem akarok hasznalni.

Nem kötelező Wifi-t vagy BLE-t bekapcsolni és használni... pláne linkeltem egy nem túl drága RS485 modult, ami alig nagyobb, mint egy korrekt RS485 csatlakozó, ehhez kötve egy ESP board szintén nem nagy és már két cuccból van összerakva anélkül, hogy PCB-t kellene tervezni és SMD-t beültetni.

Bevallom, en is hasznalok par ESP-s modult jelenleg, de azt gondolom a Thread hosszu tavon jobb valasztas lesz erre a celra.

Oké, jó hobbi, sok kihívással, csak vélhetően nem fogja rajtad kívül senki sem használni... :)

Nem kötelező Wifi-t vagy BLE-t bekapcsolni és használni... pláne linkeltem egy nem túl drága RS485 modult, ami alig nagyobb, mint egy korrekt RS485 csatlakozó, ehhez kötve egy ESP board szintén nem nagy és már két cuccból van összerakva anélkül, hogy PCB-t kellene tervezni és SMD-t beültetni.

Tudom, de akkor meg minek, ez csak picit dragabb igy es csakis a jobb transcever miatt.

A dev boardok-ra epulo cuccokat meg nem sok ember latja at es nem is lesz belole soha egy profi eszkoz ... Max PoC-nak jo.

Szerkesztve: 2020. 10. 14., sze – 00:39

Nem látom, hogy ez min kommunikál. Írod, hogy át lehet térni ethernetre, írod, hogy épül a wireless verzió, emlékszem, hogy az előző beszélgetés során vezetékesben gondolkodtál csak.

Szóval bizonyára ez vezetékes kommunikációt tud, de nem látom, hol van leírva, hogy milyen vezetéken. Lehet, hogy ott van, csak nem értek eléggé a témához, hogy megértsem. Szóval egyszerűen leírnád?

Illetve a vezeték nélküli megoldásról: a CC2652 chip ismerősnek tűnik. Ha jól emlékszem, egy másik topicban valaki javasolta amikor olcsó ESP-hez hasonló megoldást kerestem, ami nem WiFi-t tud, hanem Zigbee-t vagy Z-Wave-et. Úgy emlékszem, aki ajánlotta kb. azt írta, hogy ez általános rádió, ami protokol szükséges, azt le kell programozni benne és aztán tudja. Akkor próbálgattam olvasni róla, de elég nehezen találtam információt. Főleg bluetooth-t láttam említve, ha jól emlékszem. Lehet, hogy bluetooth-t és WiFi-t. Nem láttam se Zigbee-t se Z-Wave-et. Ha jól gondolom és ez ugyanaz a chip, akkor a két kérdésem: az építés alatt levő megoldásod milyen rádiós protokollal beszélne, illetve hol lehet ezt a chipet beszerezni értelmesen? A második kérdés azért merült fel bennem, mert míg ESP-t bárhonnan (eBay, Amazon) tucatnyi eladótól tudok rendelni nagyon olcsón, addig CC2652-re keresve csak chipet nem láttam sehol, hanem csak különféle development boardokat, amik ilyen 80-100 dollár körüli áron mentek. Most nem tudom, hogy ennyire ügyetlenül keresek, vagy ennyire nehéz beszerezni.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Ez egesz vaganynak tunik, gratula hozza! Amit en javasolnek a sajatom tapasztalataibol, hogy barmennyire is olcso/egyszeru megoldast akarsz, ha szeretned hogy szelesebb tomegek (ideertve a kevesbe szakerto usereket, mint pl. feleseg, gyerek, macska) is hasznaljak akkor fog kelleni valamilyen user interface hozza. En azert valasztottam anno a Souliss-t mert volt hozza OpenHAB binding - igazi okossagot, pl szabalyok meg kulso parameterek alapjan torteno tevekenysegeket csak ilyennel tudsz megcsinalni. Szerintem ezt legkonnyebben ugy tudod elerni, ha odasimulsz valami letezo dologhoz (pl. MQTT vagy a ModBus reszet szabvanyositod - nezd meg a Zigbee2MQTT megoldast, o is kvazi csinalt egy konvertert az MQTT meg a Zigbee kozott es maris megoldotta az interfeszt).

Varom az updateket, hajra :)