Clevo linux laptop tapasztalatok?

Döglődik a laptopom, így újat kellene venni. Persze az igazán érdemi jellemzők nem szerepelnek az adatlapokon, így elég nehéz a választás. (Érdemi jellemző például, hogy mennyire lötyög, mennyire strapabíró, meg lehet-e fogni csak az egyik oldalán, a touchpad mennyire használható, linux tudja-e kezelni a hardvert, meg effélék. Volt egyszer egy nem olcsó érintőképernyős laptopunk, amit, ha lehajtottál, akkor a billentyűk elkezdték aktiválni az érintőképernyőt, és egészen fura eredményt produkáltak. Tehát érdemi jellemzők, a le nem írt, de a használhatóságot nagyban befolyásoló tulajdonságok.)

Mivel cél, hogy Linux legyen rajta, beleakadtam a "Clevo NL51CU" nevű, egészen szimpatikusnak tűnő darabba a laptopwithlinux.com oldalon. De mivel kézbe nem vehetem, még első benyomásom sincs róla.

Ismeri valaki ezeket a laptopokat? Netán használjátok is? Érdekelnének a tapasztalatok.

https://laptopwithlinux.com/

Hozzászólások

Saját felhasználásra Dell Latitude vagy még inkább T-s (esetleg X-s) lenovo-t vennék használtan, garanciával, pixelhibákat usb-ről futtatott lcdtester-rel ellenőrizve.

Irreleváns hozzászólás: nagyon sok évvel ezelőtt láttam utoljára Clevo notebookot, akkor nagyon alsópolcos termék volt.

Én biztosan nem kisérleteznék ismeretlennel, maradnék a nagy gyártók üzleti modelljeinél. (Főként használtan, háromévesen, az eredeti vételár kb. harmadáért...)

ha jol tudom, ezeket árulja a system76 es Tuxedo is.

Ahhoz kepest, hogy egy viszonylag ismeretlen es igy ranezesre semmi kulonoset nem ado marka, eleg draga. Nem is vekony, nem is konnyu, nem is eszelosen eros performance, nem is csilli villi semilyen szempontbol.

Miutan az altalad emlitett darabot felkonfigoltam ugy, hogy mindenbol a "most selected" lehetoseget valasztottam £692-re jott ki. Azert mar kapsz rendes gepet is, ismert gyartotol - esetleg ahogy fent is ajanlottak nem tul idos hasznalt masina is szoba johet. Erzesem szerint (bar meg soha nem fogtam ilyen gepet a kezemben) jobban jarsz ha passzolod.  

Szerintem.

Ez konkrétan mit jelent? Nekem az utóbbi 8-10 évben nem volt hardver problémám HP, Lenovo, Dell üzleti kategóriás laptopokkal. Legalábbis Ubuntu és Linux Mint kezelt minden hardvert. Vannak olyan disztrók, amelyek szeretnek szarakodni (pl. OpenSuse régebben furcsán értelmezte az energiatakarékosságot), de ha nekem nem hiszel, nézd meg, hogy a kedvenc disztródnak van-e hardvertámogatási listája, és a kinézett laptopban minden komponens támogatott-e.

2011 óta használok notebook-on linux-ot munkára, tehát legalább 8 óra egy nap. Eddig egy darab softmodem és egy újlenyomatolvasó nem működött, ezen kívül minden (kamera, mikrofon, érintőképernyő, akkumlátom management, hdd management, sim kártya, stb.) 

Személyesen a 4. gépet használom, de pár kollégámmal is linux-ot használ. 

A teljesség igénye nélkül:

Dell E6410

Dell E6430

Lenovo T410

Lenovo T420

Lenovo T430

Lenovo T440

Lenovo T460

Lenovo T470

Lenovo X280

 

Ezekkel nincs baj. (X280 - újlenyomat olvasó)

Szerkesztve: 2020. 10. 13., k – 19:34

A 2000-es évek első felében a Clevo laptop egyenértékű fogalom volt a Vargáné táppal. Ha ez ugyanaz a Clevo, akkor kerüld el messzire. Persze csodák meg óriási változások mindig történhetnek, de jobb nem kockáztatni :)

Nekem meg 2005-tol 2017-ig volt egy Clevo M38AW-m (Albacom-os) semmi bajom nem volt vele.

Mivel a Clevo OEM márka eleg ritkán talalkozni vele Clevo nev alatt.

Support Slackware: https://paypal.me/volkerdi

Sok gyártó Clevo alapokon épít minőségi laptopokat, drágán. Mit laptopokat: erőműveket!

Eurocom, Schenker (schenker-tech.de), XMG, etc. A tesómnak volt több Clevo-s laptopja is, elég jó volt a Linux kompatibilitása, de voltak vele nyűgök. Van külön Clevo WMI opció a kernelben, de ha jól emlékszem volt olyan, hogy nem ment neki minden 100%.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Megnéztem Cleavo webshopot, erősen túl van árazva.

Elég sok laptopot szedtem már szét. Más az anyaga egy brand gépnek - és a csavarok  fészek kialakításánál. Még új - addig teljesen jó, de 1-2 évesen már jönnek elő a gondok. Asusnál is olyan vékony volt a műanyag - ki is volt törve a csavarfészek - miből gondolta a tervező, amikor 3D-ben húzta vonalat, hogy tört volna el a keze, hogy meg fogja bírni - talán, ha titánból lenne akkor...

For Whites Only meeting room!

Nekem volt műanyag Asus gépem, emlékszem hogy a csicskulat gyakornoki majdnemnulla fizetésemből spóroltam össze sok hónap alatt. 1-2 évig tényleg jó volt, aztán az egyik képernyő felhajtás alkalmával belül eltört benne valami (össze volt műanyag-forrasztva az a darab műanyag amiben lakott a csavar az "alaplapi" műanyaggal, és elváltak egymástól, pedig mindig óvatosan nyúlok hozzá mindenhez, amiben áram van).

Ott fogadtam meg, hogy bármit, amire rá van írva hogy Asus, maximum seggtörlőnek használok, de laptopot meg egyébként is business class -t, csakis, ha éppen csóró vagyok, akkor refurb forrásból.

Refurbos rendes fém gépre ráestem robogóval együtt, nulla baja, ma is működik.

Inkább úgy tedd fel a kérdést hogy mik azok a kurrens laptopok amiken jól fut a Linux?

Akkor válaszolok is: a zbook -ok (az újabb modelleket is beleértve) teljesen jól mennek, kivéve a fingerprint readert, mert abból sikerült valami egzotikumot beépíteni.