[MEGOLDVA (fogjuk rá)]qBittorrent csak 0%-os peer-ekhez kapcsolódik

Fórumok

Háj!

 

Néhány napja elindított letöltéseim egy bitet sem töltenek le.

- linux

- qBittorrentet használok, de kipróbáltam a Transmission sem működik

- van net, minden más megy

- nincs tűzfal

- digi szolgáltató kevesebb mint egy hónapja, optikai kábel, gép bedugva a routerbe 1000Mbit/s dugóba

 

Szóval egyetlen dolog a feltűnő, hogy olyanokhoz kapcsolódik a kliens akiknek 0%-ban van meg a file. Olyanok akiknek tényleg van a fileból csak pillanatokra látszanak a peerek listájában.

 

Előre is köszönök minden ötletet.

 

[Update]

Még annyi, hogy működött néha egy-két ipv6-os peer, de vagy sóherek voltak és le volt korlátozva az upload, vagy kevesen voltak, mert néhány tized százalékot haladt egy-két letöltés.

 

Szóval elfogadtam, hogy biztos CGNAT okozza a problémát. Lelkiekben készülődtem a Digi-t hívogatni, aztán gondoltam csak kipróbálom letiltani az ipv6-ot, annak ellenére, hogy nagyon örültem neki.

 

Alábbi szerint jártam el és azonnal bezöldültek a torrentek és tele lettek kapcsolattal:

https://wiki.archlinux.org/index.php/IPv6#Disable_IPv6

 

Azért csak fogjuk rá, mert nem értem mi a gond. qbittorrent nem tud kapcsolódni egyszerre ipv4 és ipv6 címekhez, vagy ki tudja.

Hozzászólások

CGNAT mögül vetesd ki magadat (mondhatod hogy kamerarendszered van, stb..), ezért kell publikus IP cím. UPnP pedig legyen a routerben beállítva (vagy kézzel irányíts át portot a torrent kliensnek)! Így mindenkihez tudnod kell kapcsolódni.

Azonban ezek nélkül is bőven találnod kellene megfelelő peer-eket.. Mit próbálsz letölteni? Debian image-t próbáltad?

Windows alatt is próbáltam letölteni hivatalos image-et sikertelenül, majd újraindítottam és elkezdett működni.

Gőzöm sincs mi okozhatta, mert volt újraindítva korábban is és a letöltések akkor sem haladtak.

Kapcsolat hiba nem volt, csak 0%-os peer-ek. Talán túl sok bejövő kapcsolat? Passz

A CGNAT valóban nem öröm és boldogság, de nagyon nem értem, ebben az esetben mit segítene?

1) Ha a torrent kliens passzív módban van, akkor az azt jelenti, hogy kintről nem elérhető. Ezen a ponton miért nem mindegy, hogy a helyi router NAT-ol és azért nem tud fogadni bejövő kapcsolatot, vagy azért, mert CGNAT mögött van és már a router IP címe sem elérhető kintről? Megjegyzem, ez nem akadálya a torrentezésnek, mert ettől még a kliens tud kapcsolatot húzni a többi aktív kliens felé, tehát ettől még akár csoroghatna is lefelé az anyag...

2) Ha a CGNAT a kapcsolat akadálya, akkor a 0%-os peerek miért tudnak csatlakozni?

3) Ha jól értem, van IPv6-os kapcsolat is. IPv6 esetén viszont CGNAT nem játszik.

1) Ha nincs CGNAT + van UPnP, akkor nem passzív módban lesz torrent kliens. Igen, ettől függetlenül kellett volna kapcsolódnia aktív kliensekhez, ezért írtam hogy ennek ellenére kevesebb peer-rel de működnie kellett volna. Azonban mindig ajánlott torrent esetén direkt elérés biztosítása.

2) Fogalmam sincsen, nem is vagyok biztos benne, hogy nem valami próbálkozás lett félreértve.

3) IPv6 esetén egyéb problémák merülhetnek fel. Például másik félnek is van IPv4 és IPv6 címe is, de IPv6 van általában előnyben részesítve. Diginél szokásos, hogy mindig cserélik a tartományokat és a kiadott címek lejárati idejei nem valósak. Tehát ott gyűlnek az interfészen olyan címek, amelyekkel már nem is lehet kommunikálni. Lehet egy újraindítás ezt oldotta meg. (https://www.herczegzsolt.hu/2016/routeros-script-digi-s-ipv6-hoz/)

"UPnP pedig legyen a routerben beállítva (vagy kézzel irányíts át portot a torrent kliensnek)"

Az a upnp masszív security risk, én tűzzel vassal írtom.

Az ugye arról szól hogy a hálózaton belül bármilyen csiklulat alkalmazás megkéri a routert hogy nyisson neki a portot, és a router kérdés nélkül meg is teszi. Inkább legyenek fix port forwardok.

Manuális port továbbítással jobban "kézben" lehet tartani a hálózatot, de ne ábrándozz arról hogy UPnP nélkül nem működnek a mai férgek. Simán meg lehet kerülni legtöbb NAT-ot és lehet direkt kapcsolatot felépíteni a peer-ek között UPnP nélkül is. UPnP nélkül inkább csak a legitim alkalmazásokat korlátozod, ami átlag usernél mindenféle problémát okozhat, így érdemes bekapcsolva hagyni otthoni rendszerekben.

Lásd:
https://en.wikipedia.org/wiki/Hole_punching_(networking)
https://en.wikipedia.org/wiki/Interactive_Connectivity_Establishment

Szerkesztve: 2020. 10. 11., v – 19:37

-