Túlhajtás - Alulfeszelés /overclocking - undervolting /

Játszanál ilyesmivel?

Nekem vagy 10 éve az volt a tapasztalatom egy intel core2duo-val laptopon, hogy akkuidőben egy bő 20%-ot jelentett, ha lentebb vettem a feszültségeket. Találtam jó kis szkriptet hozzá (volt tökjó linux-phc fórum is, amire ma már ne keress rá, mert csak random reklámokat kapsz), ami megcsinálja Linux alatt, majd a kitesztelt értékeket alkalmaztam Windows-on is (az NHC nevű programmal, ami azóta már rég kihalt, persze vannak alternatívák ma is)

Kérdésem, hogy szervereken alkalmazzák-e vajon és miért nem?

Nem éri meg a kockázatot? ...igazából olyan teszteléssel jár ez a dolog együtt, ami felderíthet komoly hardverhibákat is. Mi van, ha a processzor amúgy is rossz? Csináltál valaha stressz tesztet, mielőtt éles honlapokat költöztettél egy szerverre?

Korábban azt számolgattam, hogy a fogyasztás U^3 arányos, tehát minden tizedvolt megéri, ha kevesebbel is fut minden remekül.

Najó, némi guglizgatással azért találni témába illő VPS szolgáltatásokat :) ...de engem nem a kivétel érdekel, hanem, hogy miért nem ez az általános. Miért nem használja ezeket a technikákat mindenki? Egyszer kell kitesztelni és utána működik... vagy nem? Ha van tapasztalatod, kérlek, írd meg! :) Köszi! :)

Hozzászólások

szervereken, enterprise kornyezetben veszunk meg x%-al tobb gepet, nem jatszunk ilyennel.

ha lenne laptopom, most 100% hogy nekiállnék berhelni :)

asztali gépen amúgy is annyira alacsony a fogyasztás, hogy nem számít, áramszámlán spórolás nem lesz vele.

Ha ennyit tudsz spórolni akkor szar a load balanszod, vagy túl van méretezve a rendszer.

A legtöbb szerver vasban ma már alapfunkció, a különféle teljesítmény módok támogatása. Pl. HP ProLiant  DL380G5-nél Static High Performance Mode-ban 100% kihasználtságnál, 558W a fogyasztás, StaticLow Power Mode-ban 497W.

A másik, hogy a szerverterem hűtésének 2-3 fokkal való megemelése, vagy ésszerűsítése többet hoz a konyhán.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Persze. Ez csak egy kiragadott példa akart lenni, hogyha két gyári üzemmód között is már ekkora eltérések lehetnek, akkor értelmetlen kétes tuningokkal pöcögtetni a rendszert.

A kommentek között az OP jelezte, hogy ezres nagyságrendű szervernél mekkora spórolást tudna elérni. Könyörgöm, ekkora gépmennyiségnél a spóroláshoz már rendes ifrastrutúrális,  energetikai és épületgépészeti tervezés kell, nem underclocking.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Olcsóbb kibaszkodni a régi vasakat és berakni helyettük valami számítási teljesítményben megfelelő, de kisebb fogyasztású újat.
Mérés-adatgyűjtési rendszereknél, vezérléseknél simán járható.  Van ismerős, ahol az épületautomatizálási rendszer skálázódott le 150W->30W->5W lépcsőkkel a PentiumII ->Intel Atom->Arm migrálással.

Stressz tesztet szoktam új konfigon csinálni, leginkább azért, hogy kijöjjenek a sw/hw hibák. Memória hiba, hálózati meghajtó hiba, táp hiba, BIOS hiba esett ki már ilyen közben. Mondjuk ezek 99%-a nem enterprise cucc volt.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Viszont a mai 15 watt TDP odaver az évtizeddel ezelőtti 130 wattot fogyasztónak.
A folytatásra viszont kíváncsi leszek. Mármint hogy sikerül-e a közeljövőben ismét valahogy jelentősen növelni a számítási tempót tovább csökkenő fogyasztás mellett.

Vagy csak architektúra váltással. Lásd ARM illetve az új ígéretes a RISC-V. És az utóbbiakkal meddig lehet elmenni?

Én arra akartam kihegyezni, hogy a 10 évvel ezelőtti számítási teljesítmény ma kb. tized fogyasztással megvan. Ergo egy régi vasat le lehet cserélni egy mai kisfogyasztásúra.
Azonban abban a vetületben is teljesen igaz, amit te domborítasz ki: azonos fogyasztás mellett sokszoros számítási teljesítményhez jutsz.

Már a c2d idejében is elég kérdéses volt ezzel foglalkozni, ma meg már teljesen felesleges. Az energiagazdálkodási funkciók annyit fejlődtek, hogy ma már jobban megcsinálják ezeket a dolgokat, mint te kézzel. Ráadásul a kézi állítgatással szemben biztos lehetsz benne, hogy működni fog. (Meg mondjuk francnak se hiányzik még plusz egy hét, hogy ezt is teszteljem.  Így is több nap elmegy, amíg lemennek a szintetikus stressz tesztek, hogy használható-e a gép. Ha komolyan elkezdeném a cpu paramétereit elállítgatni a gyáritól, azt minden állítás után újra le kellene futtatni.)

Szóval egyszerűbb beállítani a szerveren és az OS energiagazdálkodásában, hogy milyen teljesítmény módban akarod használni. Ha ezek rendesen be vannak állítva és a firmware-ek, driverek rendben vannak, akkor azt jól megoldja a gép saját maga. Ráadásul - ha jól beállítottad - amikor beüt egy csúcs terhelés, akkor alkalmazkodni is tud a rendszer és elengedi a wattokat. (Ez a másik baja az alul feszezésnek: nem tudod kivenni a rendszer maximális számítási teljesítményét. Ha ennyire nem kel a kakaó, hogy ezt megengedheted, azt csak annyit jelent, hogy hibásan lett megtervezve a rendszer: nagyon túl lett méretezve.)

Zavard össze a világot: mosolyogj hétfőn.

némi guglizgatással azért találni témába illő VPS szolgáltatásokat

plz elaborate, egy VPS-nél hogy kell értelmezni a CPU undervoltingot? :)

a, Irónia akart lenni, mert errefelé mindenféle kérdésre " a self hosting szar, ez a legtuti, legolcsóbb VPS, bérelj náluk" a válasz.
b, Felszopó kérdés, hogy valaki rákérdezzen és utána ő mondjon egy " a self hosting szar, ez a legtuti, legolcsóbb VPS, bérelj náluk" a választ.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "