Ma tanultam: Optimalizált töltés Androidon

Pontosabban tegnap este. Nem tudom, hogy új-e vagy csak most került elém, de eddig nem találkoztam vele. Ha este feldugom tölteni a telefont, 80%-nál megállítja a töltést, majd hogy kímélje az akkut, a maradék 20%-ot pedig a beállított időpontig bezárólag tolja bele (használati szokásoktól függően változhat másoknál). Természetesen kikapcsolható, vagy átkonfigurálható.

Hozzászólások

Szerintem új, még sosem láttam (10-es androidig bezárólag). iOS-ben van ugyanez a funkció.

Nem tudom hogy ez a funkció akár Androidon akár iOS -on mennyire okos. Az én használati szokásaim miatt nem szoktam éjszaka tölteni, mert 70-80%-os amikor elalszom, inkább az autóban/irodában töltöm fel napközben 100-ra. Nem örülnék neki, ha délután egy órára felteszem és nem viszi fel 100ig.

Ez nem arról szól, hogy nem tölti fel csak 80%-ig, hanem arról, hogy ne töltse egész éjjel feleslegesen 99->100% között mindig rátöltögetve. Feltölti 80%-ig, aztán megáll a töltés és attól függően, hogy mikor kelsz (mikor van ébresztő beállítva, mikor szoktad lehúzni töltőről) előtte rátölti azt a maradék 20%-ot. Mire felkelsz 100%-on lesz, csak nem megy egész éjjel a kicsit merül->kicsit tölt játék. Elvileg így jobb az aksinak.

Samsung Tab-jaiban van egy hasonló funckció, csak az nem konfigurálható, fixen 80 vagy 85%-on leállítja a töltést. Még így is jó. Telefonba még nem építették be.

Kovetkezo kiadasban majd meg fogja nezni, hogy mikorra allitottad az ebresztot, es defaultban azt ajanlja fel? Vagy ezt mindig kulon-kulon allitgatni kell?

When you tear out a man's tongue, you are not proving him a liar, you're only telling the world that you fear what he might say. -George R.R. Martin

Lenne rá igényem, h 80%-ig töltse max magát a teló, mert most így egyéb megoldással tudom csak megoldani.

Az igényesebb főzött ROM-okban alap. Igazság szerint 80%-nál leállítja teljesen a töltést, és 20-nál bekapcsolja. Állítólag a töltés li-ionnál így optimális (akku élettartam szempontjából), 20 és 80% között. Én kézzel is szoktam le/felkapcsolni, ha sokat van töltőn, mert buhera van. És valóban bármilyen érték választható, azt nem tudom, miért, ha azok nem számítanak optimálisnak. :D

Sonynál Android 8-ban már volt ilyen.

Olcsójánosok funkciója Rolex mellé. Ha elkopik ki kell cserélni aszt kész :)

nálam 1-1 apple termék nagyon sok évig szolgál ki. vannak ismerőseim akik ugyanezt mondják mint te, közben évente 3-4x cserélik le az androidos telefonjukat mert "megunják". hosszútávon kevesebbet költök. 1x kell egy minőségi terméket vásárolni még ha drágább is, de utána tovább szolgál ki mint az aliexpresses fostaliga. 

nagyon nagy a valószínűsége hogy trey sem fogja túl gyakran cserélgetni a rolex óráit. ha olyan modelleket vásárolt az befektetésnek is kiváló lesz.

A mai telefonokban "nem cserélhető" akksi van, ami azt jelenti hogy cserélhető csak meg kell bontani a telefont és szerszám/hozzáértés kell. Ami nem tesz jót neki, akkor sem, ha szabályosan "vissza lehet építeni".

Pl a mai nokiák hátlapja ragasztva van, borovapengével és melegítéssel szokták leszedni, és szilikonnal ragasztják vissza. Maga a hátlap meg nagyon érzékeny minden szerszámra és behatásra, szóval nem lesz szép visszarakva sosem. Szóval már csak azért is érdemes az akksi hosszú távú élettartamára vigyázni, hogy lehetőleg ne kelljen 2-4 évig megbontani, majd az aftermarketen a használt vásárló megteszi.

Szerkesztve: 2020. 09. 30., sze - 12:10

De miért jobb ez, mintha feltöltené teljesen, és utána nem tölti?

Nekem már a faxom kivan ezekkel az akku optimalizálásokkal androidon. Van kb ~ugyanakkora akksikapacitás minden telefonban évek óta, és minden egyes android X % more battery-efficient. Sikerült a használhatatlanság szintjére fokozni. Fél órákat kell szívni azzal, hogy lekapcsold/letiltsd, hogy légyszi ne killezd már ki az appokat, ne altasd amiket úgy gondolsz hogy nem kell, mert szerinted felesleges és energiapazarló. Nem synceli az email kliens a mailokat, csak ha megnyitom és kézzel ráfrissítek, nem syncel a syncthing, nem megy az automate flow-ban az időpontra ütemezett esemény, mert nem kap cpu időt, csak ha megnyitom az appot (mivel ennek a hülye androidnak az a logikiája, hogy ha nem nyitod meg az appot, akkor nem használod és nem kell; pedig ennek pont az a lényege, hogy nem nyitod meg, hanem csinálja a flow amit akarsz), most legutóbb még a spotify-al is szarakodott, egyszerűen nem ment a háttérben a lejátszás. Képernyő lezárás után ment még ~1 percet, aztán elhallgatott. Nézem mi a picsa, ahogy bekapcsoltam a képernyőt elindult. Majd képernyő kikapcsolása után 10 másodperccel megint megállt. De amúgy ha hagyom és nem piszkálom, akkor pár percenként 5 másodpercre elindul, majd megint megáll... Egyszerűen vicc. Faxom az "okos" androidba.

El kell fogadni, hogy csodák nincsenek, az akku kapacitás véges, az appok azért vannak hogy fussanak, akinek tele van a telefonja 100+ appal meg olyan szarokkal amit nem használ, az magára vessen, és leszarom ha 4 óra alatt lemerül a telefonja.

"Sose a gép a hülye."

Nekem simán az SMS-ek nem meg - legalábbis csak jó nagy késleltetéssel -, csak ha kinyitom a képernyőt. Gratulálok, sokéves kemény munkával sikerült szarabbra csinálni, mint a régi jó Nokia :-)

Akartam írni programot, ami egy szervert pingel, hogy működik-e még? Jelezzen, ha nem működik! Na, ilyet szinte lehetetlen, mert jobban tudja, hogy mire akarom használni az akksimat, mint én :-)

Értem hogy hogy működik, de pl. a laptop töltőelektronikája is feltölti 100%-ra az akksit és utána nem kezdi el tölteni ha merül kicsit álltó helyében, csak ha lemegy mondjuk 94% alá, amivel pont el lehet azt kerülni, hogy tartósan dokkolón/töltőn használt gép akksiját folyamatosan 99-100 között pingpongozza. És ez így jó is.

"Sose a gép a hülye."

Ezt csinálja a telefon optimalizát töltése is. Csak a 94%-os határt tették lejjebb 80-ra, és nem pingpongozik, mert minek (éjjel alvás közben úgysem használod a telefont), hanem reggelre tolja fel _egyszer_ 100%-ig. Mi a baj ezzel? 

A lapot meg buta módon tölt, egyszerűen meghúzták a határt valahol (esetedben 94%-nál) és kész. Mégsem tölt annyit mintha 99->100 pingpong menne, de legalább 100% közelében van mindig (ha levennéd a dokkolóról és kell a kakaó). Csak így pl egy éjszaka alatt még mindig ~5 alkalommal feltölt teljesen, tök feleslegesen. Ha felhasználói szokásokhoz tudna igazodni, akkor a laptop is nyugodtan csinálhatná azt éjjel, amit a telefonok, elég lenne reggelre egyszer feltölteni. Csak a töltőelektronika ehhez buta, a suspendelt OS meg nem tudja managelni magának a töltést.
 

"Mi a baj ezzel?"

Az, hogy hajnal 3kor emergency miatt leveszed a telefonodat 80%-on, es ugy viszed el egesz napra. Marpedig ha nekem ennyire koran kell kelnem, akkor az aksimnak is a 100%-a kell. 

Raadasul ez a feature azert van, hogy ne 3 hanem 5-6 ev alatt menjen le a teljes kapacitas 85%-ra. Kit probalunk itt megmenteni ezzel?

"Az, hogy hajnal 3kor emergency miatt leveszed a telefonodat 80%-on, es ugy viszed el egesz napra. Marpedig ha nekem ennyire koran kell kelnem, akkor az aksimnak is a 100%-a kell."

Nekem ilyen a 43 évem alatt egyszer sem fordult elő. Ha neked ez rendszeres, akkor ez vagy nem a te funkciód (->kikapcsolod) vagy lehet, hogy ehhez si alkalmazkodik a telefon (rendszeresen 3-kor húzod le) és 3-ra feltölt.. (btw ha ilyen extra emergency helyzet van, akkor is kibír a telóm annyit 80%-kal, hogy nem kell fosnom, hogy lemerül - legfeljebb jobban odafigyelek és nem youtube-ozok egész nap).

Mert úgy tovább lenne 100%-on. A li-ion nem szereti ha teljesen ki van sütve, meg ha maximumra van töltve, valamint a nagy töltő áramtól is károsodik. Sajnos így működik. Ha minden éjjel csurig töltöd, akkor akár 150 ciklus után már 20-30%-ot veszít a kapacitásából. Ez nem számít, ha 1-2 évente úgyis cserélsz, de ha nem, akkor bosszantó. Én utálok telefont cserélni, költözködni, nálam addig megy egy telefon, míg le nem rohad, úgyhogy én ~50-70% között használom. Kocsiban töltöm, mikor szól, ha feltöltött, lehúzom a töltőről. Ha meg otthon/melóhelyen töltöm, akkor van jó kis régi nokia usb töltőm, ami 500mA-el tölt.

Egy tableten láttam hasonlót. Amúgy biztos ér valamit, de bezzeg azt nem lehetett rajta beállítani (Android 9), hogy sohase menjen el a kijelzője sleep módba...

Be lehet, ha engedélyezed a fejlesztői módot és ott bekapcsolod, hogy töltés közben ne kapcsolja ki a képernyőt. Máshogy nem sikerült nekem sem.

Az elmélet az, amikor mindent ismerünk, de semmi nem működik. A gyakorlat az, amikor minden működik, de senki nem tudja, miért.