Aláírásgyűjtésbe kezdett a DIGI, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedje indulni az őszi frekvenciaaukción

Aláírásgyűjtésbe kezdett a DIGI Távközlési Kft. annak érdekében, hogy nagy számú meglévő és potenciális ügyfelet maga mögé állítva elérje, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság engedje indulni az őszi frekvenciaaukción

https://www.hwsw.hu/daralo/62336/digi-mobil-mobilszolgaltatas-frekvenci…

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 29., k – 16:00

Csak nekem tűnik ez a nagynépi konzultáció parodizálásának?

Az NMHH tövény betartathajtója: "... Hatóság".
Nem is értem. Olyan mintha a Rendőrségnél lenne a tüntetés, hogy engedjenek szabadon egy börtönben raboskodó bűnözőt.
A törvényt betartó miért lenne hibás?
Mielőtt azt gondolnád: nekem is van aktívan használatos Digi mobilom, és előszeretettel adom meg elérhetőségként, és lelkemben szurkolok a kicsinek a kartell ellen.

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

A feltételt, amin a Digi fennakadt nem törvény szabályozza, hanem az NMHH által írt kiírási dokumentációba került bele az egyik versenytárs javaslata alapján.
(A feltétel egy 2014-es értékesítési eljárás során szintén szerepelt a dokumentációban, majd 2016-ban nem, majd most egy versenytárs javaslatára visszakerült.)

Forrás:
https://index.hu/techtud/2019/09/13/digi_5g_frekvencia_frekvenciatender…
https://www.hwsw.hu/hirek/60802/telenor-digi-nmhh-aukcio-kizaras-drozdy…
 

Azért milyen modern, reformer gondolkodásmód, amikor a hatóság együttműködik azokkal a piaci szereplőkkel, akiket szabályoznia kellene és ők mondhatják meg milyenek legyenek a játékszabályok. Mekkora poén lenne már, ha Amerikában az FBI kikérné a kolumbiai és mexikói drogkartellek Egyesült Államokbeli képviselőit, hogy mit is csináljanak a drogokkal. hmm... lehet ez nem is olyan valóságtól elrugaszkodott elképzelés?! :D

Egy HUP olvasó nekem írta privátban. Azért osztom meg, mert egyetértek vele:

"Véleményem szerint a hatóság szereptévesztésben van, mert nem
az a feladata, hogy akadályozza a versenyt, hanem éppen hogy a
versenyt korlátozó viselkedést büntesse, szankcionálja és
végső esetben megszüntesse."

Valami levezetést nem ártott volna a laikusoknak (pl. nekem), hogy mitől lesz jobb a szolgáltatás, ha a Digi elindulhat. Ez nekem egyelőre nem több mint egy adatgyűjtő form.

trey @ gépház

Digi jelenleg ingyen ad mobilnetet, tesztidőszak van. Januáról: 

DIGImobil Max 1000Ft/hó : 30GB mobilnet

DIGImobil Plusz 1000Ft/hó : 200 perc EU/belföldi telefonhívás után 4Ft/perc + 15GB mobilnet.

DIGImobil Junior 500Ft/hó : 10GB mobilnet 4Ft/perc telefon

Nincs hűség.

https://digi.hu/mobil

A konkurensek díjcsomagjai közelében sincsenek a DIGI-nek. 

Pont erről van szó! 

Az NMHH mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. 

Megjegyzem a Telenor bár rendelkezik elégséges spektrummal, érződik a tulajdonosváltás. Nyáron több helyen is azt tapasztaltam, hogy Telenor térerő semmi DIGI térerő viszont volt. 

Nekem Budapesten és környékén speciel tök mindegy az év nagy részében. Itt tökéletes a DIGI lefedettsége. 

Az NMHH mindent megtesz azért, hogy ez így is maradjon. 

Hmm.... Ha Budapestet tökéletesen le tudja fedni, akkor az országos fedésnek nem a rendelkezésre álló frekvencia tartomány a korlátja...

Egyszerűen nincs meg a Diginek a szükséges infrastruktúrája (még) az országos lefedettséghez. A spektrumra azért van szüksége, mert előbb-utóbb meglesz az, akkor viszont nőni fog az ügyfélszám és bedugul a meglévője.

Vagyis nem a terület terjeszkedést gátolja a kizárás (az folyik tovább mindenütt), és el is fog készülni. Nem gyorsítana rajta az sem, ha indulhatna a tenderen. Viszont a szolgáltatás színvonalának megtartása az ügyfélszám növekedése mellett, már igényli a spektrumot. Egyszóval a lefedettségnek nem sok köze van ehhez a kizáráshoz.

Nem egészen, 1800-as sávban van frekvenciája a digi-nek (2x 5 Mhz), az pedig a városi lefedettségre jó inkább mert kisebb a hatótávja mint a 900 mhz-nek, de ugye ez városban nem baj, mert sok emebr van kis helyen. Vidéken pedig kevés ember van nagy területen, oda már nem éri meg olyan sok tornyot felrakni mint amit a 1800 kívánna.

A Vodafone már régen nem csak 1800-on szolgáltat. Eredetileg ott nyert spektrumot. Utána vett 900Mhz-ből magának a konkurenseitől. Ez a lehetőség most is a DIGI-nek, csak ezket az átadott sávokat nagyságrenddel többért adják el a konkurensek. 

Szerintem tudja a magyar 3 szindikátus, hogy a DIGI maradni fog a mobil piacon. Azt akadályozzák meg, hogy mobil-only szolgáltatóként megjelenjen ott ahol nincs DIGI kábel. 5G erről szól. Simán lehet TV + (mobil)internet + telefon, ami nem is kérdés szolgáltatást nyújtani vezetékes szolgáltatás kiváltására. 

Ennek hosszú távon van jelentősége. Szerintem ma a háztartások többségében már nincs vezetékes kapcsolat a végeszközökre. Többnyire wifit használnak, az a szolgáltató szutyok box-szából is jó, mert kényelmes. Az igényesebbekénél van saját minőségi router. De náluk is wifi kapcsolatok vannak. Csak egy vékony műértő réteg használ ma is vezetékes ethernet kapcsolatokat ahol lehet. Mobilhoz nem is lehet. 

Ha az 5G a Wifi+vezetékes helyét átveszi a jövőben az már gondot okozhat a DIGI-nek, mert most csak kiegészítő szolgáltatásként jó az, ami DIGI-nek mobilon van vezetékes mellé. Igaz, hogy ez elég is ha lesz országos lefedettség. Az 5G kényelmi faktora miatt nem jövőbiztos. 

nem éri meg olyan sok tornyot felrakni mint amit a 1800 kívánna

Technikailag igaz, de a lényeg a megéri-nem éri kérdéskörben van. Ha nem kap spektrumot, akkor is építkezhet (teszi is egyébként, még ha nem is éri meg) végül az előfizetők száma lesz a dugó a hálózaton.... 

Spec pont Körmend mellett épít tornyot. (az alapozásnál tart, de a DIGI felségjelű autók "elárulják") 

A Dunántúl azért lukas, mert nem végtelen pénzből gazdálkodik. Az ellátási térképük pot azt támasztja alá, amit romániai roamingolókról írsz. Amúgy meg erősen épít a VoWifire, ami miatt nehéz megítélni, hogy valójában hol szolgáltat ténylegesen mobilon.

A jelenlegi térképük pontosan ugyanolyan, mint a Vodáé (vagy bármelyiké) volt induláskor... 

Nem olyan a térképük! A Vodafone indulásakor évekig biztosított volt a nemzeti roaming. Azaz a Telekom és Telenor kénytelen volt beengedni a Vodafone ügyfeleket és hatóságilag rögzített árakon kellett szolgáltatnia. Ez volt a feltétele annak, hogy a régi szolgáltatók indulhassanak 1800-ért. Ezért egyből országos volt a Vodafone lefedettsége. Sőt akkor a Vodafone volt a legjobb sim-kártya, jobb lefedettséggel mint a konkurensek. Bár kevés olyan folt volt az országban ahol nem volt 900-on csak Telekom vagy csak Telenor térerő, de voltak ilyenek. Itt egy Vodafone mobil biztosan működött mert mindkettőre tudott roamingolni. Az a pályázat, ahol a Vodafone belépett a piacra példaértékű volt. Valóban élénkítette a versenyt. 

Ami most volt 5G-vel annyira arcátlanul mutyi, hogy már a látszatra sem adtak. 

No, szóval...

1. A pályázati kiírással kapcsolatban igazad van.

2. Attól, hogy a Voda kapott anno homeland roamingot, még a térképe pont így nézett ki. (vagy bármelyiké, ha a saját ellátását vizsgálod. akár csak ha az újabb technológiák terjedését figyeled)

Nem vitás, hogy a DiGi relatíve nehezített pályán játszik. Ugyanakkor a Vodához képest más helyzetből indult. (a Vodának pl, semmilyen vezetékes érdekeltsége nem volt anno, esélye sem lett volna itthon)

Szóval lehet sajnálni a DIGIt, lehet, hogy előfizetőként nagyon jó a fapados szolgáltatás (tényleg az), de a Voda indulását és a mostani tendert kár összehasonlítani... Sem a szabályozás, sem a politikai környezet, sem a piac nem hasonló.

Egyébként a Telenornak (aki javaslatára került az ominózus tétel a kiírásba) van a legnagyobb félnivalója a DIGItől. Valójában a perfériára szorult vagyis verseny a T-V-D hármastól várható a jövőben. És a D-t nem kell annyira sajnálni, fel fog nőni ehhez.

Hát, a próféta szóljon belőled!

A DIGI vezetékes szolgáltatása miért lenne "fapados"?! A legmodernebb az országban. UPC (már Vodafone) jórészt elavult coax kábelen szolgáltat. Amióta átvették a Liberty Globaltól a Vodások rendszeresek a szolgáltatáskiesések. A Telekom is elavult coax kábelen szolgáltat az országban, vagy még annál is gyengébb minőségű telefondrót érpáron. Telekom legalább elkezdte lecserélni optikai kábelre az elavult hálózatát, de a DIGI szintjétől még elég messze vannak. Tarr kábel és a többi vidéki TeleDöbrögi által nyújtott vezetékes minőség még szánalmasabb, nekik is csak az áraik magasak. 

Szóval a DIGI éppen hogy prémium vezetékes szolgáltatást nyújt diszkont árakon. A konkurencia pedig gyenge minőségű szolgáltatást nyújt prémium árakon. 

Igen, bár a diginél nagy sávszélességed lehet le és fel irányában, de korántsem annyira prémium minőségű országosan, mint mondjuk nálad. Sokat szakad, ha nem jól működik, sokadjára jön ki a technikus, nem jól konfigurálják, no meg 10/100-as switch-be dugnak, mert a gigás net minimumát akkor is adja. Hol prémium a digi internete?

Nekem az UPC/Vodafone internete olyan, amilyen. 22 megabit feltöltés tényleg a legalja 2020-ban, de egy átlagos családnak tök elég. Csak nekem nem. EZ a szolgálató minősége tényleg szánalmas ( de van új gigabites csomagjuk, de abban sem valami acélos az upload)

Hetente vannak több 10 perces kiesések a Voda vezetékes interneten. DIGI-nél ennél többször van ilyen? 

A 10/100-asa switch-et nem tudom honnan vetted, de ha igaz lenne akkor a DIGI valahogy le tudta fizetni a Ookla-t, hogy a speedtest többször ekkora sávszélt mérjen a DIGI-s ügyfeleknek. 

Erre esetleg van valami forrás is? 
Ebben az évben büntette meg a GVH a Telekomot mert kamuzott az internetes "maximális sebességgel", ami valójában csak egy szűkebb telekomos előfizetői kört érintett. 

https://forbes.hu/uzlet/350-millio-birsag-magyar-telekom-kompenzacio/

Tudod ennek az alátámasztása annak a hatóságnak lenne a dolga, aki szintén benne van. Ez olyan mint a határban az út szélén álló hölgy, akinek belátsz a torkáig. Nyilvánvalóan kurva, de amíg nem kapják el üzlet közben, addig ez nincs alátámasztva. Ezért is vezették be inkább azt több helyen, hogy megtiltották a gyalogosok forgalmát az út mentén, mert azért felelősségre lehet vonni (lásd M3 hulladékégető környéke).

Nem az a gond, hogy kurva, hanem hogy olyan helyen áll, ahol nem szabad. Ezzel csesztetik őket mindig. Ezért írtam a gyalogos forgalom tiltását. Illetve például XVII. kerületben mindenhova mini szentélyeket szórtak pont emiatt. Ott viszont bizonyítani kell, hogy kurva mert különben legálisan áll az út szélén. A gyalogos forgalom tilosnál nem kell bizonyítani semmit, mert tilosban áll bárki.

Személyesen neked (@Trey) nem jobb, csak rosszabb lenne egy új mobilszolgáltató a piacon.

Miért is? Digi ügyfél vagyok. Most azon vágod be a durcát, mert 1 sornál bővebb tájékoztatást kérnék a személyi igazolvány számomért cserébe? Amit egyébként már egyszer elloptak tőlük?

trey @ gépház

Nem, ezzel arra céloztam, hogy a általad preferált vezetői körnek érdeke, hogy ne legyen a diginek országos lefedettsége, mert töredékáron adná ugyanazt a szolgáltatást -> a többinek is árat kellene csökkenteni -> kisebb nyereség.

A minap gondolkoztam hosszasan azon, hogy bizonyos előnyökért én is hasonlóan cselekednék, így nem vagyok jobb a deákné vásznánál. Lehet, hogy a durca, amit a kommentemből éreztél az lehetett, hogy nem én kapom az állami pénzeket hanem te :) 

Állami pénzeket? Pont annyit kapok, mint te. Mindenesetre vicces, hogy ha egy neked fillérekért netet kínáló cég kéri a személyes adatod bemondásra, azt önként, dalolva adod oda. És nem átallasz hazugságokat írni az internetre. Mindezt, havi 1-2 ezer forintos haszonért. :D

trey @ gépház

OFF

"Mindenesetre vicces, hogy ha egy neked fillérekért netet kínáló cég kéri a személyes adatod bemondásra"

Most gondolj bele, a Face még netet se ad, mégis kéri a személyes adataidat. És ha az algoritmus? gyanút fog, felfüggeszti a fiókot,  fényképes személyi igazolványt, telefonszámot, egyéb amúgy Európában a GDPR szinte minden pontját sértő személyes adatokat kér, persze szigorúan csak a te érdekedben.

Az, hogy miért lesz jó, ha lesz DigiMobil szerintem nyilvánvaló (ahogy már fent leírták). Ha ugyanazt hozzák mobilban, mint vezetékes netben, akkor mi biztosan váltunk.

Az adatkezelési tájékoztató leírja, hogy mire használják: https://digi.hu/sites/default/files/adatkezelesi_tajekoztato_alairasgyu…, pl. az adatokat 2020-12-31-ig tárolják (vagy amíg vissza nem vonod a beleegyezést.)

Ezzel együtt én sem valószínű, hogy meg fogom adni az adataimat nekik, de ezt mindenkinek magának kell eldöntenie.

 bővebb tájékoztatást kérnék a személyi igazolvány számomért cserébe

 

Személyi igazolvány szám VAGY Cím

Én Digi ügyfél vagyok így a címem megvan náluk, azt adtam meg, emellé meg elolvastam az adatkezelési tájékoztatót is.

Bővebb tájékoztatás nyilván elférne, bár én ezen nem akadtam fenn mert tudtam miről van szó.

Csak tükröt tartottam. Nem tetszik, amit látsz? Telibe' szarom, hogy a Digi kinek milyen adatait gyűjti be, mindenesetre, rohadt szórakoztató az a kettős mérce, amit itt egyesek alkalmaznak. Ha a HUP-on kérnek be a hirdetők adatot, azokra megy az okádás. Itt, gyakorlatilag komolyabb indok nélkül gyűjtenek adatot -> szuper! Aki megjegyzést tesz rá: államilag pénzelt.

Nem vagytok kicsit se nevetségesek?

trey @ gépház

Laikus szemmel is belátható, hogy ha több pályázó van, akkor nagyobb esély van reálisabb ajánlatok elérésére (feltéve, hogy a pályázók nem kötnek kartellegyezményt).

Más kérdés, hogy nem tudom, hogy a Digi miért nem indulhat. Nekem az rémlik, hogy valami rosszaságot csinált (legalábbis a hatóság szerint), és büntetésből zárták ki. Ha erre jól emlékszem, akkor az aláírásgyűjtés csak 'kampányfogásnak' jó, mert egy határozatot, bírósági intézkedést nem fognak aláírások megváltoztatni.

Valóban valami téves információt adott a hatóságnak (Digi-Invitel)

....én is úgy emlékszem, hogy a kartell mindent mindig mindent rendben csinált, főleg az ügyfél tájékoztatás területén pl. kaptam olyan levelet, az egyikőjüktől, hogy az a jövőben fogalmazódott meg é és persze megtörtént  csak ki kellet várjam a "rosszaságomat"

:DDDDDD

Mindegy mit csinalnak. Fonok nemet mondott es kesz. Oruljunk ha nem kell "lemondania" a teljes diginek. Szvsz gyanus mert penzugyileg, ha benyaljak, marpedig be fogjak, akkor eselyes egy jo kis csod. Eszetlen mennyisegu hitelbe volt ez nekik.

Nezem a musort, de nincsennek szep kilatasaik.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Erről van valami forrásod? Kizártnak tartom, hogy előbb vesznek fel hitelt minthogy frekvenciaszeletet nyerjenek el. Nem kötelező azonnal szolgáltatni, és lehet hitelopcióval élni. Ha nem hívják le mert nem nyertek, akkor is van díja de abba biztosan nem csődölnek be. 

Addig örüljenek míg nem kapnak egy visszautasíthatatlan ajánlatot a nemzet gázszerelőjétől..
Senki nem szeret lófejjel az ágyában ébredni.

Egyébként aláírtam és minden ismerősömet is erre bíztatom, aki a magyar mobil kartell ellen van.

Nem kartell, oligopolium. Kartell akkor lenne, ha lebuknanak, hogy egyeztettek, egyszerre, ugyanarrol, mindannyian. Amig ez nem teljesul and feltetellel addig nincs kartell vagyis lehet, hogy van, de senkit nem utnek meg erte. Gondolja barki is, hogy ez legeslegleg legfelsobb tamogatas nelkul mehet ? Volt egy kis kulonado, azt kovetoen hoborges, majd hipihopi mindenki elcsendesult, bank/telko szektor, most meg mindorokke fogjak ezt visszagyujteni. Fokent, hogy egy ilyen kezivezerelt gittegylet mindenki karara megszunteti az igazi versenyt mellekesen milliardos kart okoz ezzel hiszen ez nem fog megjelenni a koltsegvetesben. Lehet tippelni ezt ki/kik es hogyan fogjak betomkodni meg mivel.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Eddig minden ilyen akció sikeres volt, én bízom benne hogy a DIGI is hasonló sikereket fog majd elérni ezzel.

hogy mi az előzmény?

Gyakorlatilag az NMHH évek óta úgy írja ki a pályázatokat, hogy a DIGI ne indulhasson. Hiszen ez a piac kárára működne, mert csúnyán letöri a mobilárakat. (lásd www.digi.ro)

Évtizedek óta csak úgy tud növekedni, hogy folyamatosan gáncsolják. Pl. nem engedik behúzni egy csomó környékre csak az adsl-jét,  ami pedig a szar Postai (igen, a matáv, telekom előtti) vezetékeken jön.

Most az invitellel már szép nagyra nőtt, és optikai szolgáltatást épített ki amit szuper áron ad ~700E előfizetőnek.

És nem valami bevezető-piacszerző áron, hanem tartósan alacsony áron, lásd a román díjakat havi 5€ korlátlan mobil nettel együtt...

Pár hónapja 100 millióval büntették etikus hekkertől származó infó alapján, DIGI által tett NAIH bejelentés után. Tudjátok, olyan sebezhetőségért, amit senki nem használt ki, csak a lehetősége volt meg a régi joomla sebezhetőségnek.

Most pedig épp emiatt zárják ki a pályázatból.

Korrekten.

Egyébként a románoknál sem kormánybarát pozicióban ülnek, csak ott gyakorlatilag 3 havonta mennek a levesbe a korrupcióval vádolt politikusok.

Ott a demokrácia miatt nincs idő kialakítani egy amúgy zseniálisan kiépített NER-t, ahol megvárják, amig elül a vihar....

DOCSIS lesz az nem adsl.

Valamit Drupal sebezhetőség volt és nem joomla. A büntetés pedig azért is járt mert elmaszatolták a dolgot és nem tudták megmondani a NAIH-nak, hogy mi volt a valós impact. Az sem bizonyított tény, hogy kiszivárogtak azok a bizonyos szigszámok amiket egy másik hozzászólásban említettek.

Én és a forradalom?! LOL! Csak arra utaltam, hogy van megoldás arra, hogy valaki biztonságban tudja a személyes adatait, függetlenül a szolgáltató hanyag adatkezelésétől. Kamu adat nem jelent fenyegetést. És még segíteni is lehet egy rászorulón. 

Természetesen a céges előfizetés ernyője mögött is biztonságban vannak a személyes adatok. 

Vagy fogalmatlan kötözködésbe.

Az nem jut eszedbe, hogy ügyfelenként az "a havi egy-két ezer forint" a nagyobb mobilos cégeknél már százmilliós vagy milliárdos profitot hoz. OK, hogy te simán ki tudod fizetni, mint ahogy a hozzászólók is, de attól még meg lehet a véleményük a kartelezésről, meg a többi undorító ügyletről.

Miert nem fogod fel, hogy amit a ceg ad neked, az nincs ingyen neked. Azt hittem, ez mar atment. A munkaddal fizetsz erte. Tehat ha a ceg tudna olcsobb flotta-elofizetest kotni, akkor annyival magasabb lehetne a fizetesed. Tudom, 1-2k, nem szamit, de en most elvi sikon gondolkodom.

Es hogy egy kicsit visszatereljem a temat: a DIGI elbaszta, kiszivarogtak az adatok, megbirsagoltak, gondolom befizette a buntit. Na de ezert kizarni freki palyazatbol?? Ez olyan, mintha ittas vezetesert elvennek a jogsim, + penzbuntetes, _es meg kozugyektol valo eltiltas_ mondjuk. wtf.

🤣😂

Ha a cég olcsóbb flottát köt akkor többet fogok keresni? Na, ezzel felkeresem valamikor a főnökömet. Majd elmondom, hogy az interneten írták. Szerintem egymás térdét fogjuk csapkodni a röhögéstől.

El nem hiszem, hogy mennyi baromságot tudtok osszehordani 1-2 ezer forintért.

trey @ gépház

Ha van magán telefonod (és szerintem mindenkinek van) és azon kb 5000-10000 Ft-ot kell fizetned havonta (mint ahogy Magyarországon a legtöbb embert lehúzzák), akkor vond le belőle a Digi árát és igen annyival KEVESEBB jut másra abban a hónapban a kartell miatt.

Én havi 2700 Ft-ot fizetek másodperc alapon 250 percért, 5 GB netért, további felhasználás 9 Ft/perc minden irányban csomagra, ami azt mondom rendben van. De mivel ez egy zárt csak erre létrehozott céges flotta, ráadásul a szám nem az én nevemen van (de a számlát mégis a saját nevemre kapom a szolgáltatótól direkten) és gyakorlatilag "dolgozói" szerződést kötök velük, ezért nem megoldás a többség számára. És ne csak magadat számold, én az egész családot bevittem és egymás között is ingyen beszélünk..

Azért ez nem általános, ugye tudod? Magán beszélgetéseidet min bonyolítod? Mert ha céges telefonon magánbeszélgetést folytatsz, akkor NAV felé másképp kell elszámolni: 20 %-os magánfelhasználás vélelemmel, amire "A kifizetőt terhelő adó alapja az előzőek szerinti jövedelem 1,19-szerese. Az erre számított adó az szja törvény szerint 16 százalék, de az adó mellett a kifizetőt 27 százalékos egészségügyi hozzájárulás is terheli."

Ja, én azt hittem, hogy egyértelmű, ha ideírok egy kommentet, az az én véleményem, rám vonatkozik. Nem gondoltam volna, hogy ezt minden egyes kommentemnél tisztázni kell majd :D

Akkor neked teljesen mindegy ez, de a maradék 99% érdekelt abban, hogy ne ők fizessük a legmagasabb tarifákat a térségben.

És, mi a problémád azzal, ha leírom, hogy ez nem az én bizniszem? Ettől nem tudsz harcolni?

Én azt nem értem, hogy mi a faszt győzködtök engem, amikor leírtam világosan, engem nem érdekel.

trey @ gépház

Így már világos. Én általában nem csak magammal foglalkozom, hanem érdekelnek embertársaim érdekei is. Leírtam másik topicban is, hogy ezért örülök az orvosok fizetésemelésének is. Mint látod engem sem vág földhöz a tarifa, de mégis támogatom a Digi-t, mert sok ember viszont nagyon rosszul jár a kartellel. 

Simán csak tipikus hozzáállás. Amit nem szó szerint az ember zsebéből húznak ki, azzal szinte senki sem törődik. 

Ugyanez megy a közpénzekkel, adókkal. Ezért mentek ki 300 forintért tüntetni, ezért nem mennek ki tüntetni ezermilliárdok miatt. Nem mindeki képes felfogni, hogy nem csak úgy a semmiből lesz pénz bármire, hanem valahonnan el kell azt venni és máshol annyival kevesebb lesz. Hogy éppen többet kell-e emiatt dolgozni vagy a fizetés annyival kevesebb, vagy ennyivel lesz drágább bármit megvenni, addig már nem terjed az élet iskolája.

u.i: ez most nem kifejezetten vele kapcsolatban írom, hiszen szinte mindenki csak addig lát el, mint az orra hegye.

Az egyetlen bajom az, hogy a személyigazolvány számomat egy olyan oldalon nem szívesen adnám meg, ahol nemrég adatvédelmi probléma miatt büntetett a hatóság. Jobb lett volna erre valami bevált aláírásgyűjtő oldalt használni.

Általában almát az almával szoktam hasonlítani, nem almát a körtével. Tehát, akkor fogom a Digi filléres mobilnetjét összehasonlítani "drágább" megoldásokkal, amikor minden paraméterében összehasonlítható lesz. Amíg ez nem áll fenn, a hasonlítás almát a körtével. Tetszikérteni?!

trey @ gépház

Gumicsont:

Példák személyes adatra

  • vezetéknév és utónév;
  • lakcím;
  • a vezetéknév.utónév@vállalkozás.com típusú e-mail-címek;
  • személyazonosító igazolvány száma;
  • helymeghatározó adatok (pl. mobiltelefon helymeghatározási funkciója)*;
  • IP-cím;
  • süti (cookie)-azonosító*;
  • a telefon hirdetési azonosítója;
  • a személy egyedi azonosítását lehetővé tevő, kórház vagy orvos által tárolt adatok.

trey @ gépház

Jo lenne latni valamifele progressbar-t, vagy akarmit.

Kitoltottem, rajtam ne muljon.

 

Amugy a link:

https://digi.hu/tamogatom

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 10. 02., p – 08:02

Aláírtam, mert szimpatikus a cég és elégedett vagyok. Én azt remélem nagyon, hogy nem fog változni a cég hozzáállása és a szolgáltatás minősége akkor sem, ha igazán megnőnek (nem csak a mobilra értem).

Kb. mióta Magyarországon vannak, azóta vannak tőlük szolgáltatások (privátban is, ügyfeleknél is), a szolgáltatás minőségére, stabilitására abszolút semmi panasz, jók az árak, gyors és értelmes a support (tényleg akár 5 perc alatt megoldanak egy kérést, mondjuk modem-módba váltás). Nem tudok rájuk rosszat mondani, nem volt velük probléma, szolgáltatás fennakadásra, kimaradásra pedig nem is emlékszek.

"Sose a gép a hülye."

Nem pályázhatnak? Hát miért nem lépnek be a ....z nevű pártba? Ennyire nincs helyismeretük?

Ha csak ennyi lenne, hogy belépnek is viszik magukkal a párttagsági könyvüket (szép új régi világ), akkor biztosan meglépnék. A probléma az, hogy ezek Nokiás dobozokat és üzletrészt akarnak. Kínában sem lehet csak úgy külföldinek  üzletelni, ezért vannak a párttal közös vegyesvállalatok. Csak míg Kínában ez állami dolog, addig itthon a kis csokidrazséval (M&M) kell társulni. Gattyán és Bige is célkeresztbe került már..

A MOL stratégiailag fontos cég (és ismert kifizetőhely, lásd Tankcsapda, Ákos, stb..). Akkor sem adnák el, ha 1000 milliárdos veszteségei lennének. Lásd még felhőkarcolót is építhet egy olyan helyre, ahol eddig magassági korlátozás volt (ez mondjuk annyira nem zavar) és most is hatalmas dugók vannak (ez már zavar, mert arra dolgozom). Ráadásul nagyon remélem hogy lesz parkoló minden autónak, mert a környéken már így is egymás hátán + zöldterületen állnak.

Szóval Magyarországon és a linkelt cikk táblázatában tőlünk balra álló kisebbséget leszámítva, Új-Zélandtól Svájcig minden mobil telkó cég arra áltt be, hogy stabilan veszteséget termelt amit valami háttérben levő kő gazdag anyavállalat finanszíroz, mert már nem tudják hova tenni a pénzüket? 

Eddig csak a Digi hozta el Magyarországra a svájcihoz hasonló digitális jólétet a valóságban. A többi csak duma és fizetett propaganda. 

A magyar földrajzi viszonyok mellett, sok alföld kevés hegyes terület, sokkal hatékonyabban és olcsóbban lehet mobillefedettséget kiépíteni és fenntartani. A hegyvidék-only Svájcban valamiért mégis nagyságrenddel jobb mobilnet árak vannak mint Magyarországon. Most Svájcban vagy durván veszteségesek a mobilszolgáltatók, vagy mégiscsak reális üzleti modellt lehet építeni magyarnál sokkal kedvezőbb mértékű tarifákkal. Románia is durván ráver a magyar mobilnetes díjazásra (nemcsak arra, telefonosra is). Ott valamiért a Digi abszolút fenntartható üzletet visz, és valahogy a nagy áremelés sincs napirenden.

Persze ha magyar nemzeti tényezőként figyelembe kell venni a nemzeti mutyizást, és hivatali korrupciót. Nos akkor ez komolyabb árdrágító tényező, mint Svájc vagy Erdély mobiltornyokkal nehezen lefedhető hegyes-völgyes vidékei. 

Szappannal is tudnád ezt? Vagy bármivel.

Világcsúcsot döntöget nálunk a szappan ára is? Vagy miért érdekes ez?

Milyen eredményre, végkifejletre számítasz?

Én arra tippelnék, hogy annyira uphill battle van a magyarországi piacon, hogy nem lesz semmi előrelépés, lehet tovább fizetni a mesterségesen felpumpált díjakat, de legalább meglesz a prémium érzésünk, mert sokat költöttünk rá. :)

Megelőzve az obligát választ: nyugi, te hátradőlhetsz, majd a céged kifizeti, ne stresszelj! :D

Konkrétan milyen okra hivatkozva nem engedik indulni a DIGI-t?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

Szerkesztve: 2020. 11. 10., k – 14:39

Jogszerűen zárta ki a hatóság a Digi-t a tavalyi frekvenciaaukcióról

A Fővárosi Törvényszék a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság javára döntött abban a Digi által indított eljárásban, mely a hatóság egy tavalyi frekvenciaértékesítési eljáráson született döntésének jogszerűségét vitatta.

Jogszerűen zárta ki a Digi Távközlési Kft. anyacégét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) azon a tavalyi frekvenciaárverésen, melyen a 700, a 2100 és a 3600 MHz-es frekvenciasávok szabad blokkjainak licenceit értékesítette a szervezet - állítja az NMHH a Fővárosi Törvényszék november 4-i ítéletére hivatkozva.

A valamivel több, mint egy évvel ezelőtt indult jogi eljárás azt volt hivatott tisztázni, hogy a hatóság milyen körülmények közt és milyen indokkal zárta ki a Magyar Telekom, a Telenor Magyarország és a Vodafone Magyarország mellett jelentkező negyedik szereplőt az eljárásból. Az NMHH a nyilvánosság előtt egészen mostanáig nem indokolta részletesen, miért nem vette nyilvántartásba a negyedik jelentkezőt, sőt, eleinte annak kilétét sem közölte, így az eljárás kezdetén még sokan úgy gondolták - tévesen -, hogy a Digi Távközlési Kft. jelentkezett be a frekvenciákért.

Ám amint azt a HWSW is megírta nem sokkal a nyilvántartásba vétel elutasítását követően, valójában nem a magyar leányvállalat, hanem annak anyacége, a holland Digi Communications NV. jelentkezett, nyilvántartásba vételét pedig a hatóság feltételezett megtévesztése miatt utasította el az NMHH. A szervezet keddi közleménye immár részletesebben is beszámol a döntés hátteréről:

A bíróság álláspontja szerint az NMHH a tényekből kiindulva helytállóan jutott arra a következtetésre, hogy a DIGI Kft. azért nem jelentkezett közvetlenül a frekvenciaaukcióra, mert észlelte, hogy vele szemben kizáró ok állna fenn, és ezért az anyavállalat tette ezt meg helyette. Az ítélet rögzíti azt is, hogy a hatóságnak joga és kötelessége volt vizsgálni a jelentkező mögöttes szándékát is, és az NMHH a Digi Kft. anyavállalatának kizárásakor megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a cég valódi célja nem a frekvenciahasználati jogok saját hasznosítása volt, hanem az esetlegesen elnyert jogok átadása a Digi Kft.-nek. A bíróság egyetértett az NMHH-val abban, hogy az anyacég jelentkezésével a hatóságot meg akarta téveszteni, és részvétele sértette volna az árverési eljárás tisztaságát.

Az NMHH kiemeli, hogy a bíróság ítéletében hangsúlyozta, hogy a Digi Communications N.V. érvelésével ellentétben a gazdasági versenyre kifejezetten korlátozó hatással lenne, ha a hatóság a bizonyítottan nem a tisztességes piaci verseny szabályai szerint eljáró piaci szereplők részvételét és a kiemelt állami vagyon megszerzésének lehetőségét engedélyezné.

A cég több más ponton is támadta az NMHH határozatát, többek között az uniós joggal ellentétesnek akarta beállítani, de a bíróság ezeket az érveket is egységesen elutasította. A társaság a döntés ellen a Kúriánál fellebezhet.

trey @ gépház

Az ilyen mutyi mindig "jogszerű". Erről szól a hatalom gyakorlása, amiben a jog az egyik hatalmi ág. 

Mielőtt leírnád a szokásos válaszaidat gondold át ezeket:

- Amennyiben cél a verseny élénkítése, ezáltal kedvezőbb árak elérése az oligopólium mocsárban dagonyázó három mobilszolgáltató évtizedes basáskodását megtörve valóban méltányolható okok voltak ezek a különben utólag, versenytárs javaslatára beemelt feltételek? 

- Jobb és kedvezőbb árú mobilszolgáltatások lesznek a Digi kizárásával Magyarországon, mintha 4 szereplős lenne az 5G piac? 

Az nem érv, hogy a "szabályokat be kell tartani". Jellemzően azok hangoztatják akik fogalmatlanok joggal kapcsolatban. Különösen ebben az esetben, ahol utólag formálták a szabályokat méghozzá úgy, hogy ki lehessen zárni az új versenytársat. 

Ez a szöveg több ponton is a jogi dilettantizmus, azaz itt inkább arrogancia megnyilvánulása.

"NMHH a Digi Kft. anyavállalatának kizárásakor megalapozottan jutott arra a következtetésre, hogy a cég valódi célja nem a frekvenciahasználati jogok saját hasznosítása volt, hanem az esetlegesen elnyert jogok átadása a Digi Kft.-nek. A bíróság egyetértett az NMHH-val abban, hogy az anyacég jelentkezésével a hatóságot meg akarta téveszteni, és részvétele sértette volna az árverési eljárás tisztaságát."
Nem bizonyított és nem is bizonyítható feltételezés. Ráadásul téves a gondolatmenet is. Semmi oka nem lett volna a Diginek arra, hogy ne a holland leánycégben tartsa a mobilszolgáltatást.
A UPC mindig holland leánycégén keresztül szolgáltatott műholdon tv-t Magyarországon. Akkor zárjuk ki a Vodafone-t is passzióból mert egy ilyen renitens céget mertek felvásárolni mint a UPC. Valószínűleg a Telekom sem magyar cégén keresztül nyújtja a sat szolgáltatását a magyar előfizetőinek. Bár ezt nem tudom biztosan. Akinek ilyen szolgáltatása van megnézheti mi van a számláján. 

Szóval az egyik ultima ratio, hogy a Digi Communications N.V. jogosan lett kizárva, mert úgyisátjáccottal volna az elnyert frekvenciákat a Digi Kft-nek. Erre semmilyen értékelhető érvet nem tud felhozni a törvényszék. Nem is lehet persze, mert nem adta volna át az elnyert jogokat, teljesen jól működtethető a mobilszolgáltatás hollan Digi Communications N.V.-vel is.