[KV] Kínzó kérdés

[KV] Kínzó kérdés

Szerintetek volt 100000 (százezer) 65 év alatti fertőzött ember már összesen Magyarországon eddig?

Hozzászólások

Asszem már egy hónapja 100-150e emberkét tippeltek. Viszont ha a halottak számát szorzod meg 100-al, akkor meg nem. Fene tudja, de tuti meglesz az is. Ugye a hivatalos napi esetszám azért nem nő, mert nem tudnak több tesztet csinálni.

Nem hivatalosan igazolt fertőzöttre gondoltam, hanem becsültre. Ugye a tünetmentes fertőzöttek csak úgy derülnek ki, ha mondjuk valahol mindenkit tesztelnek. Elvileg 10-20-as szorzóval számolnak az igazolt fertőzöttek száma alapján.
Valóban hó elején már 100000 becsült fertőzés volt, ami exponenciálisan terjedve elvileg már 3-400000. Tavasszal elvileg összesen 100000 fertőzött volt. (Bár ez utóbbi szerintem kevés.)

Casedemia ellen nem is rossz stratégia. Ezt szeretem Orbánban, hogy elő tud rukkolni ilyen trükkökkel, amik egyirányba mutatnak: hatósági ár - mindenkinek legyen elérhető! A szemét kapitalisták ne tudjanak nyerészkedni és a zavarosban halászni! De egy másikba hatnak: csak az állam tud tesztelni, mert másnak nem éri meg. Az állami tesztelést pedig már láthatatlan módokon is vissza lehet fogni. Így lehet kifogni a casedemic vitorlájából a szelet :-)

Volt, és már át is esett a fertőzésen január és március között.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Nos, én is így gondolom, és azért kérdeztem meg, mert a 65 év alatti covidban elhunytak száma tegnap 93 volt. (Abba most ne menjünk bele, hogy mennyi végstádiumú volt köztük, és a kórházi fertőzés ölte-e meg őket, vagy hogy mennyi lett volna a megmenthető a magyar egészségügyben közülük, mert akkor a számuk durván változna lefelé.)
Ha viszont volt minimum 100000 fertőzött, akkor ők eleve alapból természetes immunreakcióval reagáltak a vírusra, ergó az eddigi adatokból megállapítható, hogy a 65 éven aluli magyar népesség 99+ százaléka természetes módon immunis, ha épp nem haldoklik. Tehát eleve értelmetlen megszerezhető nyájimmunitásról beszélni, illetve nem nagyon van kit beoltani.
(A kórházban esetlegesen szövődménnyel kezeltek is legyőzték a vírust, hiszen életben maradtak, bár a számukról semmilyen adat nincs.)
Jól látom a dolgot?

Ez nem ennyire egyszerű. Ez egy új fertőzés, kb. lófaszt nem tudunk róla. Nem tudjuk, mekkora immunitást ad egy megbetegedésen való átesés, milyen a 2., 3. 4. megfertöződésnek az immunválasza. Ugyancsak nagyon nehezen lehet megállapítani, hogy egy krónikus alapbetegségben szenvedőnél, az alapbetegség, vagy a COVID az ami elviszi. Ugyancsak nem ismert a november és március között halálozásában volt-e kiugrás. 
Továbbá kérdéses még, hogy van-e hosszútávú kihatása ennek a betegségnek vagy sem. Pl. a vérrögképése, érfalra mért hatása,  és a D-vitaminnal összefüggő túlélési arány, nem épp arra utal, hogy ezt szeretnéd félévente elkapni és jó lenne, ha itt cirkulálna még 10 évig közöttünk.
Most annyit tehetünk, hogy hátradőlünk és várunk, majd 2-3 év múlvaokoskodunk.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

"Nem tudjuk, mekkora immunitást ad egy megbetegedésen való átesés"

 

A fertőzöttek magasan döntő hányada tünet nélkül, vagy enyhe tünetekkel győzte le a vírust. Azaz eleve immunis a vírusra.

"Az immunitás, a szervezetet érő idegen, esetleg ártalmas, különösen kórokozókkal és mérgekkel szembeni védettséget jelent."

 

"Ugyancsak nagyon nehezen lehet megállapítani, hogy egy krónikus alapbetegségben szenvedőnél, az alapbetegség, vagy a COVID az ami elviszi."

 

Ezért nem vontam le a 93 emberből _senkit_. 

A 65 év alatti magyar emberekről van szó.

Ahogy minden új zoonózisnál, itt sem minden fekete és fehér. Nem tudjuk ugyanis, hogy a COVID19 mennyire adaptálódott emberhez. Egy vírus terjedéséhez, populációban történő fennmaradásához kell egy min. 1-es fertőzési ráta. Amennyiben nem teljesen humán egy fertőzés akkor pl. az ember hordozhatja a vírust. Ilyenkor a fertőzés kiválthat lokális irritációt az emberből, de nem pl. vált ki immunreakciót. De kiválthat fals immunválaszt is. Utóbbi lehet pl. a citokinvihar mögött. Ahogy mutálódik a vírus a humán környezetben, annál inkább lesz virulens. Amit ma még megúszol tüsszögéssel, az lehet, hogy fél év múlva kinyír téged és a családod felét, de az is lehet, hogy oylanná válik, ami 2 nap alatt átmegy egy országon lázhullám képében. Ebben szerepet játszik az is, hogy a betegségen átesettek, milyen típusú immunitást szereznek. Mert mondjuk az aki most dögrováson volt 2 hétig, de a szervezete kitalálta milyen antitest az igazi az lehet, hogy a 3. vagy a 4. hullámot okozó, már módosult vírust könyebben legyűri, mint az aki  gyárilag immunis volt a betegségre.

Tehát, nagyjából, semmit nem jelent, hogy az adott korcsoportban hányan és mennyire voltak beteget a tavasszal az emberek. Mert egy vagy két évvel később már egy másik verziót fogsz a vírusból kapni.

Ami most a kulcs, hogy a terjedést le kell lassítani, amennyire csak lehet, mert ezzel az új törzsek kialakulását akadályozzuk. Ha mázlink van, akkor pár hullám után "kikopik" a populációból. Ha nem, akkor csak Jézus, pálesz, és az oltás erejében bízhatunk. Átlag emberként csak annyit csinálhatunk, hogy betartjuk a szabályokat és várunk.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Vágom, miről beszélsz, de abban úgy gondolom, hogy akkor is van valami, hogy az 1. és 2. hullámnál az általam kiszámolt immunitás jelenleg megvan a mostani vírustörzsre, és egyelőre ez a covid19 nem különösebben veszélyes egy egészséges emberre.

Az is látható, hogy a svéd modellnél jelentéktelen a felfutás a 2. hullámban, például a norvég és finn grafikonokkal összevetve.

Az is meggondolandó, hogy a szlovák halálozási statisztika alapján akár elképzelhető, hogy nálunk ilyen módon számolva lenne 80-100 áldozat összesen. Ergó jobban kellene koncentrálni az idős, beteg emberekre, már ha a magyar eü. képes lenne rá, és nem a kórházak miatt halnának meg, és terjesztenék a vírust köztük.

 

Egyelőre az, hogy a covid19 majd sokkal halálossabbá mutálódik, az hipotézis, és az is feltételezhető akár, hogy nem is lesz az.

Mondjuk pl. a jelenleg köztünk élő koronavírusok nem mutálódnak veszélyesebbre, pl. a nátha egyik kisebb részének okozójának tartott koronavírus például évszázadok óta, és mégis évtizedek óta nem találnak rá a megoldókulcsra.

 

De az is feltételezhető, hogy mégis sokkal veszélyesebb lesz, és olyan mutációk pusztítanak majd, amikre nem lesz hatásos a mostanira kidolgozott vakcina, mint az influenza esetében.

Meg persze az is, hogy lesz valami szuper ellenszer. Persze fél-egy éven belül nehezen elképzelhető, mert akár valami orosz rulett is kijöhet a teszteletlen izéktől.

 

És valóban igazad van, várni kell és majd lesz valami, ez tény, és az is, hogy a jelenlegi állapotban a virológusok is csak tapogatóznak.

Max. odáig juthatunk el, hogy a lezárásoknak nem sok értelme van, mert ez a kis süni már nem megy sehová, és van még dolga bőven, ha abból indulunk ki, hogy a magyar népesség kb. 10 százalékával találkozott eddig.

Amit nem értesz, az az hogy ez egy DOOM vírus, hogy fél éve mindenki erről beszél, tehát egyértelmű, hogy sokkal veszélyesebb mellékhatásai lesznek majd, és hogy kivételesen ez a vírus sokkal veszélyesebbre fog mutálódni szemben az összes többi vírussal, amiknél fordított irányú tendencia tapasztalható. Ha nem érted, az nem baj, mert a TUDOMÁNYT nem értheti mindenki. Csak akkor maradj csöndben szépen és ne beszélj bele az OKOSAK dolgába! :-)

Hogyne, az antibiotikum rezisztens baktériumon, meg gombák meg szinte annyira ártalmatlanok, hogy az ember szinte vágyik egy jó szifiliszre. Vagy a COVID19 D614G ága (augusztustól, már hazánban is) ami becslések szerint 10x fertőzőképesebb, mint a tavaszi  Wuhan-1 ág.(https://timesofindia.indiatimes.com/india/ten-times-more-infectious-than-coronavirus-all-you-need-to-know-about-d614g/articleshow/77586073.cms)
Könyörgöm, menj vissza imafüzért pöcögtetni, hagyd nekünk gyíkembereknek, hogy megmondjuk miben kell az embereknek hinni...

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

O.K. rendben, mindig hiszek az illetékes faszagyereknek, akik linkelnek valamit, amiben nem pont az van, amit előtte vizionálnak!

 

"Maybe that's a good thing to have a virus that is more infectious but less deadly," Tambyah told Reuters.
Tambyah said most viruses tend to become less virulent as they mutate.
"It is in the virus' interest to infect more people but not to kill them because a virus depends on the host for food and for shelter," he said.

Óvatosan, annyit írtam, hogy ez az ág fertőzőképesebb, de nem írtam, hogy halálosabb. Kevesebb mint egy év kitermelt egy ilyen ágat, ugyanennyi idő alatt ki tud termelni másfélét is. Mikor egy vírus fajnak két eltérő törzse van egyszerre jelen egy  gazdaszervezetben érdekes combók jönnek ki. Pakli keverés alatt áll, a lapok benne vannak, kérdés, melyik fog a tetejére kerülni, mikor húzunk.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Én végig tisztában voltam vele, hogy a "kb. lófaszt nem tudunk róla" megállapításod alapján komunikálunk arról, hogy én tényszerű adatokból kiszámoltam valamit a jelenlegi helyzetre. Ezt próbáltam többször is kihangsúlyozni, majd valóban belementünk némi erőltetett kényszer folytán a párhuzamos _találgatásokba_ a jövőről.
Az picit összezavart, amikor egy hülye kommenttársunk a lófasz elvet a tudományosságra hivatkozva némi érvelési hibával adta tudtomra, ezért elhajtottam a picsába a "hogy fél éve mindenki erről beszél, tehát egyértelmű" tudományos érve ellenére. Aztán már csak forgattam a fejem, mikor erre jöttél a szifilisszel, meg a rózsafüzérrel, mert van egy cikk, ami az én _találgatásomat_ igazolja, tehát egy nyilvánvalóan barom vagyok. Hát szerintem már eléggé eltértünk a tárgytól, szóval én nem folytatom tovább a "tudományos tippmixet", szíves engedelmetekkel.

A statisztikák és azok hasonlítgatása semmit nem ér, mert eltérő szűrési, mintavételi és halálozás jelentési módszerek mentén készültek. Még a heti összesített halálozási statiszkáknak sem lehet hinni, mert lehetnek olyan módosítók (katasztrófák, balesetek) amik kiugrásokat generálnak.

A lezárásoknak, korlátozásoknak nem a vírusterjedés megállítását a célja, hanem az EÜ rendszer teljes mértékű leállásának a megakadályozását szolgálják. Könnyen elsiklanak afelett, hogy a súlyos  tüneteket produkálóknak, kórházi ágy, lélegeztető gép, intenzív ápolás kell. Mikor megjelenik egy tök ismeretlen betegség NEM lehet tudni előre, hogy mekkorát fog ütni és ilyenkor jobb a legrosszabbra készülni.

Hasonlóképp, a második hullám nagyságának a hasonlítgatása is értelmetlen. Eltérő, hogy az első hullám után milyen feloldások voltak a különböző nemzeteknél, milyen migrációs és életviteli módosítók voltak.       

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Teljesen nyilvánvaló, hogy a statisztikákat, következtetéseket a helyükön kell kezelni.

Én sem hiszem el a statisztikákat, ez nem hit kérdése, de akkor baromság gyűjteni is őket nem? A nyilvánvaló következtetéseket azonban le lehet vonni a jelen helyzetre belőlük akár.

Tőlem azt is lehet mondani, hogy "fel kell készülni" a legrosszabra, nyilván ebben is van ráció, ez nem vitás, de ne ez legyen már az érv arra, hogy nem foglalkozunk a jelen adataival, mert úgyis lehet tömeghalál, mert elképzelhető. Arra meg ha tényleg lesz, arra nem tudunk felkészülni, mert jelen pillanatban képtelenségnek tűnik, hogy majd ezzel az érveléssel mindenkit megmentünk, ha kell.

Annyira kíváncsi lennék már rá, hogy valaki összefoglalja a helyzetet találgatások nélkül. Ahelyett, hogy abba köt bele, ami leszürhető az eddigiekből. (Nem úgy értem, hogy személyeskedek veled, hanem hogy mindenki vizionál minden faszságot, amire azzal hivatkozik, hogy csak mert ez lesz, mert az okosok mondták, közben meg az okosok nem is mondtak olyat.)

Amit ma még megúszol tüsszögéssel, az lehet, hogy fél év múlva kinyír téged és a családod felét, de az is lehet, hogy olyanná válik, ami 2 nap alatt átmegy egy országon lázhullám képében.

Azért ezen megakadt a szemem, ugyanis gyakorlatilag mindig fordítva van. A fajhatárt áttörő vírusok először okoznak súlyos tüneteket, és ahogy mutálódnak és adatptálódnak az új gazda fajhoz, egyre enyhébbeket. Az emberben van egy rakás olyan vírus, ami annyira adaptálódott hozzánk, hogy tudomást sem veszünk róluk, lásd a már máshol is emlegetett Epsetin-Barr vírus.

Csaba

Szerkesztve: 2020. 09. 29., k – 10:24

Úgy gondolom, hogy tüskés kisgömböc ma már sokak ACE2-es sejtjeit elfoglalta. Indulásképpen van ahol éppen csak pár, van ahol meg pár ezer sejt. Az elfoglalt állományok és a lymphocitáik függvényében folyik a harc. - (Némiképp állóháború szerűen, az első világháború olasz fronton beásott, egymásra lövöldöző egységei szellemében.) - A "vírusgyárak" sok jó magyar testben működnek már. (Abszolút gömböc-nemzeti összefogásban.) Több-kevesebb sikerrel többszörözik magukat. - Ha olyan helyre ásták be magukat a kis lúzerek, (Orr tüdő, stb.) és még a szervezet immunkatonái is elég álmosak akkor, a hordozók ki is tüsszögik azokat, esetleg másokat is fertőzve. Ebben az időszakban a PCR is jó eséllyel mutat ki valamit.

De ha "nehéztüzérségük" eléri az endothel-t és ott talál ACE2 receptorokra, no akkor már nehéz lesz kifüstölni, de tesztelni is. A PCR is mehet a csába, mert nem lesz mit kimutatnia. És egy idő után a tüskések alaposan és elterjedten bekvártélyozzák magukat és a gazdatest erejének, immunrendszerének köszönhetően kialakul valamilyen "egyensúlyi" állapot. Szerencsés esetben persze. (Mert különben háborgó tengerré válik a szervezet RAS vezérlése, meg a gazdatestek keringési rendszere is.)

Amennyi sejtet a lymphociták leölnek reggelre, annyi "gömböcös" keletkezik estére és a csata folyik tovább. (Mondják már  régóta, hogy az idegenek köztünk élnek. - Hát inkább bennünk...!)

Na most, meddig tartható fenn egy buli, amelyben a résztvevők folyamatosan pusztítják berendezést, fogyasztják a lassan fogyó piát, kaját, sőt ölik egymást is??? - Persze lehet, a mesteremberek reggelenként jönnek és folyamatosan ácsolják, ragasztják a székeket, húzzák újra a bútort, foltozzák be a tetőt. - Persze hozzájárulnak időnként a whisky-készlet fogyasztásához is. (A pürrhoszi csata jut eszemben, már ha a katonák elfogyásának rémképére gondolok. Pár évig-évtizedig ilyen állóháborúk eltarthatnak azért..., a jól megkomponált, tokozott, nanós gömböcök nemzetsége pedig új hazára lelt, ők ugyanis csak tüskéiket veszíthetik a csatában, de cserébe egy egész világot nyerhetnek. :)

Az én kínzó kérdésem, hogy kereskedelmi forgalomban miért nem kapható egyszerű antitest teszt? Koronavírus miatt az egész család karanténban van, de nem fogom megtudni, hogy rajtam kívül ki az aki még átesett a betegségen, ha vége a 10 napos fogságnak. Mehetek egy magánlaborba tesztet készítettni.

Alapvetően nem az volt a kérdés, hogy miért akarok vagy nem antitest vizsgálatot készíteni, hanem ha esetleg akarok, akkor miért nem elérhető a lakosság számára. Én igazoltan koronavírusos vagyok, 5-en élünk egy háztartásban és szeretném tudni, hogy a gyerekeim és a feleségem elkapta/átesett-e a betegésgen.

Mert, ha dobhatnál is ki kedvedre pénzt ilyesmire, már az eredmény megérkezésének órájában eluralkodik rajtad a kétség és kétségbeesés. (Tapasztaltam!) Mert az eredménytől függetlenül lehetsz 2 nappal később már fertőzött. De lehetsz átadó is. - Nem függesztheted fel a családod védelmét azért, mert mostantól tőled már nem kell félni senkinek. A maszkot sem hagyhatod el amiatt sem, mert már védett vagy. A vírust támadó immunrendszer sokszor nem képez antitesteket, a lymphocyták a fertőzésgyanús sejtek azonnali likvidálásával írtja a vírust is. Sajnos itt már semmi nem az, aminek látszik. Egy objektívnek nevezhető teszt eredménye sem az.

Ki a faszt erdekel.

Virusok eddig is voltak, lesznek, tovabb mint ember.

Rengeteg ilyen szar van es megsem erdekel 99.999999999....% senkit. AIDS mar vagy 100 millional tart es meg mindig a legtobb nem akar gumit huzni a cerkara.

Siman bejar betegen dolgozni, ez evi 140-180k halaleset az EU nepesseget tekintve.

A gyengek elhullanak ez mar torvenyszeru es erositi a populaciot evolucio igy mukodik. Kapalozhatsz ahogy akarsz, akkor is a kis szar fog nyerni, igy vagy ugy. Ez nem himlo meg pestis btw pestis meg mindig van europaban is, csak nagyon jol tudjak kezelni igy nem indul el plusz egy raklap akinek osei atestek rajta immunis lett ra.

Ez csak gumicsont es meg egy jo indok, hogy az allamok csorbitsak a szabadsagjogokat. Amikor a birka fel barmibe beleegyezik, sot orul is neki. Az aki a rettegesert bealdozza a szbadsagat az meg is erdemli. Esszel sajnos egyre kevesebben elnek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

> a legtobb nem akar gumit huzni a cerkara.
De ha akarsz, tudsz is védekezni.

> A gyengek elhullanak ez mar torvenyszeru es erositi a populaciot evolucio igy mukodik.
Define gyenge. Akit egy random vírus elvisz, az gyenge? Akit el tudsz gázolni a zebrán, az is gyenge? Aki maszkulin kanként megerőszakolja a kisgyereked, de a vírus nem fog rajta, az erős?
Azt hittem kijöttünk az állatvilágból.

echo crash > /dev/kmem

Ne keverd a termesztes szelekciot a nem termeszetes szelekcioval.

Ez nagyon gyonge trollkodasi kiserlet.

Tudsz ennel jobbat... Hajra.

Kerdesedre, igen, akit egy random virus lenyom, az mint fejlettebb organizmus elbukott aka. gyenge.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

> Ne keverd a termesztes szelekciot a nem termeszetes szelekcioval.
Nem keverem. Btw define természetes szelekció (szerinted mi az, napjainkban).

> Ez nagyon gyonge trollkodasi kiserlet.
Bár az lett volna. Gyenge-zsönge módon magadra vetted.

> Kerdesedre, igen, akit egy random virus lenyom, az mint fejlettebb organizmus elbukott aka. gyenge.
Akár vissza is adhatnád a védőoltásaid.

echo crash > /dev/kmem

Közben tárgytalan lett a téma, thnx:

"A szakértői becslések szerint világszerte körülbelül minden tizedik ember elkaphatta már a koronavírus-fertőzést – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) veszélyhelyzeti igazgatója hétfőn Genfben.

Michael Ryan szerint a számok jelentősen eltérnek a városi és a vidéki környezetben élők, illetve különböző embercsoportok esetében.

A becslés, miszerint már mintegy 760 millió ember elkaphatta a koronavírust, messze felülmúlja az eddig igazolt fertőzéses esetek 35 milliós számát. Szakértők régóta figyelmeztetnek arra, hogy a hivatalosan regisztrált adatoknál lényegesen magasabbak lehetnek a valós számok, de korábban ennél kisebb szorzókról volt szó."