Random magas pingek

Sziasztok!

Miért van az, hogyha pingelek egy neten lógó bármit akkor teljesen véletlenszerűen megnagyobbodik 1-2 ping ideje illetve van mikor kifejezetten minden 4,5. ping a nagyobb.
A második példa az egy "saját" fix ip cím nincs rajta forgalom.
Példák:

1
2
3

Egy Sophos XG Home a router. A pingeket a routerből mértem.
Kizárólag csak a net fele menő pingek a nagyok a belső hálózatban illetve a routert pingelve teljesen rendben vannak az értékek.

Köszönöm!
 

Hozzászólások

"egy neten lógó bármit" -> minden netes forgalom pingje magas. (Megnéztem, nálam ezek 8-12ms 500/500request, azaz nem a célgépekkel van a gond. Erre számítottam).

A helyi eszközöket kell egyenként cserélve/állítva megállapítani az egyértelmű és könnyen detektálható hiba (lehetne az is, hogy 2 naponta fél órára a ping 400ms-ra ugrik, azt nehéz lenne detektálni) okát. Javaslom, hogy QOS, VPN, MTU beállításokat próbálgass állítani, illetve állíts be egy másik routert, hogy szolgáltatói hiba van, vagy a Sophos nem megfelelő (nem rossz, csak azon kell állítgatni).

+1 

En is ugy kezdenem a debugolast, hogy minden specko beallitas nelkuli eszkozt dugok kozvetlenul az internet vegpontra - peldaul ha van ETH port a laptopodon akkor azt lokd ra kozvetlenul a szolgaltatobol jovo internet kabelre, ugy, hogy ne menjen at a forgalom sajat routeren ha van ra lehetoseg. 

Esetleg az is adhat jo informaciot (ha szolgaltatod atengedi), hogy ha ping -R el tolod meg a hostokat. Igy van eselyed latni, hogy hol "akad el" a ping amikor nagyobb az ido. 

Esetleg lehet ping -Rr ami megprobal kozvetlenul eljutni a hosthoz. 

Ezek adnak plusz informaciot? 

Erre csak egy általános és semmitmondó válasz létezik: az ICMP a "best effort" szolgáltatások osztályába tartozik. Magyarán, ha a küldő és a fogadó oldalon minden eszköznek éppen nincs jobb dolga, akkor méltóztatik továbbítani, kliens és szerver oldalon feldolgozni.

... tehat erdemes nem ICMP-vel tesztelni a hostot. peldaul ha van rajta webszerver akkor tegyel fel ra egy kicsi filet amit egy scripttel masodpercenkent letoltesz es ennek mered az idejet (ahol a realisztikus idot az elvart savszelessegbol es a file meretebol egyertelmuen ki tudod szamitani) ez ugyan latencyre csak akkor ad megfelelo valaszt ha minden meroponton kiadsz egy timestampet. Pl egy python scripttel csinalod ami requests-et hasznal es a program elidulasanal, a requests.get() elott es utan is dobsz egy timestampet (pl. print (datetime.now()) es abbol szamolgatsz vagy szamoltatod ki scripttel a kulonfele latencyket. 

Igy nem ICMP-n keresztul mersz latencyt hanem TCP/HTTP-n ami ugye altalaban azonnal tovabbitando szolgaltataskent van QoS-ezve. 

@lcsaszar egyet ertesz ezzel? ;) 

Amiket kipróbálhatsz még: 

1. nem másodpercenként pingetni hanem mondjuk 0.1 vagy 0.01 másodpercenként (sudo-val)
2. valami "közeli"-t pingelni: 1.1.1.1 és 8.8.8.8 a Cloudflare és a Google DNS szervereinek a címe és ezek garantáltan nem szórnak a válaszcsomag visszaküldésében.
3. ki lehetne próbálni másik routerral bár kétlem hogy azzal lenne gond.

Bár nem teljesen értem mit nyomozol, de ha az ICMP forgalmon kívül nincs más panaszod, akkor ez lehet normális is; ahogy fentebb is írták az ICMP sok helyen rate-limitelve van.

Én ilyen esetekben gyakran használom a RIPE Atlas szolgáltatást, amit user-ként akkor is igénybe vehetsz, ha nem tartozol egy publikus AS-hez. Van hozzá egy LatencyMON nevű Python alkalmazás, amivel az Atlas probeoktól vissza a saját publikus címedre tudsz késleltetést mérni ~11k probe-tól. Emellett ezer mást tudsz mérni és ráadásul a globális Internet szemszögéből.

https://atlas.ripe.net/landing/about/