Arcolinux vs. Manjaro

Fórumok

Sziasztok!

Annak idején az Antergos fejlesztésének abbahagyása miatt Arcolinuxra tértem át, ami nagyon tetszett - többek között a saját repóból érkező kisebb praktikumok miatt. Hamar bosszantó lett azonban, hogy az első frissítéseket követően gnome-ban több extension is bekrepált (desktop-icons, topicons).

Kipróbáltam manjarot is gnome-mal és meglepődve tapasztaltam, hogy ott nyoma sincs az effajta konfliktusoknak. Ugyanúgy frissítettem a két rendszert naprakészen, a gnome extension másképp viselkedik.

Nem azt kérem, hogy próbálj meggyőzni másról, hanem az ötletet, hogy miért ez a különbség, holott a két rendszer -elvileg- "ugyanaz".

Köszi előre is.

Hozzászólások

Nem, nem ugyanaz a két rendszer. Hiába mindkettő Arch alapú, Manjaro-n vissza vannak tartva a csomagok egy verziót az Archoz képest, míg Arco-n nem, utóbbi sokkal közelebb van egy vanilla Archhoz, és annak a tárolóit is használja inkább.

A Gnome meg a KDE viszont minden disztrón olyan, hogy szeretnek itt-ott bugzani, extensionök nem működni. Elvileg desktop-icons nem is kell Arco-n, mivel azon a legújabb Gnome-nak kéne lennie, és abba már extension nélkül is vissza van hozva az asztali ikonok kezelése.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Egy nem is túl régi verzióban, a 3.30-asban visszahozták ezt a feature-t. Egy jó ideig valóban ki volt szedve, és csak extension-nel lehetett pótolni, de már egy ideje nem ez a helyzet.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Hááát. Nekem a 3.36-os verzió van fenn, de csak extension-nel jeleníti meg az asztali ikonokat, abból sem a sima desktop-icons, hanem az "NG (DING)" verzió.

Az érdekes. Én kb. egy éve használtam Gnome3-at, vanilla Archon, kb. fél évig, asztali ikonok nekem sem voltak, igaz akkor még a 3.2x-nél tartottak.

Szerintem itt az lesz, hogy mikor írták, hogy a 3.30-asban újra támogatott, ezek szerint csak azt csinálták, hogy a dekstop-icon plugint hivatalosan beemelték, default felkerül, de ezek szerint eltörik újabb verziókon. Ez valóban kínos. Nem véletlen, soha nem szerettem a Gnome-ot. Teszteltem tényleg fél évig, különösebb baj nem volt vele, de nagyon fapados volt, én amit próbáltam plugint telepíteni alá, az egyáltalán nem ment. Mindegy is, mert csak belépőm volt a Wayland világába, után folytattam a waylandes SwayWM-mel, most is azon vagyok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ráhúzással lehet nem megy, hanem a /bla-bla/share/ mappába kell valahová kézzel egy .desktop shortcut-fájlt betenni, és akkor megjelenik a 3rd party cucc is a dekstopon. Csak tipp, mint már írtam, jó ideje nem használok Gnome3-at.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 09. 23., sze – 15:12

Megnéztem az enyémet. Elméletileg friss Manjaro van fent. Most a wayland be van kapcsolva. Egyébként nagyon sokáig KDE-t használtam Manjaron, aztán tiszta telepítéssel feldobtam az újat amikor megjelent, viszont Gnome3-al. A Gnome verzióm: 3.36.6

Van egy Extensions ikon az app drawerben. Vannak kézzel telepített kiterjesztéseim (Freon, Night Theme Switcher, Removable Drive Menu, User Themes) és vannak a beépítettek. A beépítettek között van Desktop Icons NG (DING). Ezt most bekapcsoltam és működik. Látszólag nem akad össze semmivel.

 

Emellett be vannak még kapcsolva: GSConnect, KStatusNotifierItem/AppIndicator Support, Pamac Updates Indicator.

Esetleg nem lehet, hogy valamelyik másik extensionnel akad össze?
 

Mindig is tetszett a Gnome, de nagyon bugos volt régebben. Most viszont amióta használom (kb. egy hónapja) egyelőre pozitívan csalódtam. Remélem így is marad :) Már csak a nyomtatómat kellene beállítani valahogy, mert a Mint valami más drivert használt és sokkal részletesebben tudtam konfigurálni + szebb volt a nyomtatási kép is. Ha ez is megoldódik, akkor kényelmesen fogom használni a Manjarot. A tokenes VPN kapcsolat beállítása még okozott fejtörést, mert ubuntura voltak GUI appok, de megoldottam azt is.

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Ez érdekes! Tegnap az Arcolinuxon bekapcsoltam az NG verziós desktop icons ext-t, és megjelenítette az asztali ikonokat. Viszont laptopon az Arcolinux-on és asztali gépen a Manjaro-n is ilyenkor (más fórumokon is olvastam róla) megjelenik egy "gjs" ikon a futó alkalmazások között, amit nem lehet kikapcsolni, mert az asztali ikonok kiterjesztéshez tartozik.

Ma reggel bekapcsoltam a gépet és lám, nincs "gjs" ikon, az asztali ikonok viszont rendben megjelennek - de még mindig ext. kell hozzá. Szóval - öröm a köbön!

Én manjarot azért szerettem meg, mert nem kellett szórakoznom a driverekkel, csak az elején bepipáltam, hogy non-free drivert akarok és megy minden. A "bütykölési" hajlamomat meg tillingwm-ek próbálgatásával élem ki, most éppen a qtile-t próbálom meg belakni. Nekem ténylegesen az tetszik, hogy más mint a windows, ezért nekem a desktop icon-ok sosem volt probléma, valahogy mindig is vonzott a letisztult kinézet, amibe nekem az ikonok nem fértek bele, viszont ott a gnome, ha éppen olyan feelingem van. Nálam az a koncepció, hogy mindig másképpen akarom használni a gépet és akkor ott az annak megfelelő wm-be, vagy de-be loginolok be. 

Amúgy láttam, hogy KDE-t át lehet alakítani ilyen tilling szerű cuccá, nem tudjátok, hogy ilyen van-e gnome-hoz?

Mondjuk ez az ami nagyon tetszett mindig is a linuxokban, hogy megengedi, hogy mindenki egymástól teljesen eltérő módon használja és mindenki boldog legyen. 

+1

Az a vicces, amikor windowst használok a melóhelyen és a bal felső sarokban matatok az egérrel. Olyankor néha elhagyja a szám egy b..zeg :D Persze a kollégéáknak fogalma sincs miről beszélek. Ez olyan, mint amikor az egyik autóm automata, a másik kézi váltós volt. Az automatában mindig vissza akartam váltani a körforgalom előtt, a manuálist meg start-stopossá tettem mert az első megállásnál lefulladt a motor is :)

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 09. 24., cs – 11:52

A topicons nem azért ment gajjra mert a distro elrontott valamit hanem azért mert a Gnome-osok interfésznácik és tényleg elhiszik, hogy jó dolog működő funkciókat kiírtani a rendszerből. Úgy tudom hogy a tray icon intézményét ki akarják írtani, ezért eltűnt a rendszerből, majd erre lett a topicons extension, aminek meg a működését akadályozták meg az api változtatásaikkal. Aztán volt valami fork a topicon-ból ami ezt kikerülte, de itt untam meg a banánt és váltottam Budgie -re.

Ez egy olyan gnome elemekből felépített rendszer amit nem ütögetnek szanaszét évente, hanem kinéz valahogy és úgy is marad. És vannak tray iconok. :) Amit lehetett meg érdemes volt azt a Gnome-ból hozták be (pl. fájlkezelő) szóval kvázi gnome-kompatibilis.