[KV] jarvanykezeles egy felelos demokraciaban

Fórumok

Jatszunk felelos demokraciat! Olyat, ahol nem egymasra mutogatunk, hanem a velemenyunk kinyilvanitasanak vallaljuk a kovetkezmenyeit.

Elso korben: ez egy elmelkedes, amiben tekintsunk el a Magyarorszag-specifikus lokalis kerdesektol. Kepzeljuk ugy, hogy ez egy fiktiv kormany egy Covid-19-hez hasonlo jarvany idejen egy fiktiv orszagban egy atlagos szocialis haloval.

En alapvetoen a nevtelen szavazas hive vagyok. A nagyon nevtelene. Szerintem egy orszaggyulesben is mar csak azokat a torvenyeket kene atengedni, amik eloszor nevvel, majd masodjara nev nelkul is atmentek - ezzel meg lehetne allitani a legigazsagtalanabb lobbihuzasokat - mikozben tovabbra is lathato maradna, hogy "mire szavazott az altalam megvalasztott kepviselo".

De itt most kivetelt tennek: nevvel lehetne szavazni csak a kovetkezo opciokra:

A) A vilagjarvany miatt zarjuk be a vendeglatoipari egysegeket. Az emiatt elvesztett munkak es csodbe ment/meno vallalatok kisegitesehez hozzajarulok X%-kal nagyobb jovedelemado befizetesevel.

B) A vilagjarvany ellenere tartsuk meg az emberek munkajat es hagyjuk nyitva a vendeglato es turizmus szektort, amennyira csak lehet a munkahelyek vedelme erdekeben. Tisztaban vagyok azzal, hogy ez leterheltebb korhazakat eredmenyez, ezert ezen donteshez hozzajarulok Y%-kal nagyobb TB befizetesevel.

C vagy Ures / nem ment el szavazni: ha "A" nyer X/2%-kal tobb jovedelemadot fog fizetni. Ha "B" nyer, Y/2%-kal tobb TB-t fog fizetni.

"A" nem fizeti a tobblet TB koltseget, ha "B" opcio nyert.

"B" nem fizeti a tobblet jovedelemado koltseget, ha "A" opcio nyert.

A szavazasra azok jogosultak, akik az elmult 48 honapbol legalabb 24-ben 0-nal nagyobb jovedelemado befizetesi kotelezettseggel rendelkeztek. A tobbiekre az "ures szavazat" szabalya fog vonatkozni, amennyiben dolgozni kezdenek.

(Nem, a maszk a boltban es a tomegkozlekedsen tovabbra sem nepszavazas kerdese, mert az tobbszorosen igazoltan ugy segit levinni az R0-t, hogy kozben senki megelhetese nem serul)

Kinek tetszene az irany? Kinek nem tetszene? Miert?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 19., szo - 10:42

Szerintem a szavazást fölösleges túlkomplikálni, egyszerű , névvel szavazás és kész.

A vendéglátóegységeknek meg leegyszerűsíteni az ételkihordást (akár a feltetételeket hozzá, akár támogatni valamilyen módon), az emberek nem esznek kevesebbet, a kereslethez kell igazítani a szolgáltatásokat, a járványhelyzethez a szabályokat és ehhez maximális segítséget adni az állam részéről.

Tehát nem bezáratni a vendéglátóipari egységeket (A), de nem is erőből fenntartani (B).
 

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it."
"Senkit nem hagyunk az ereszcsatornán!"

"Szerintem a szavazást fölösleges túlkomplikálni, egyszerű , névvel szavazás és kész."

Nem, mert az szavazzon errol, akinek az adojabol tenyleg lemenne ez a koltseg. Ne nemadozok verjek mas faszaval a csalant. Es ne annak kelljen tobb jovedelemadot fizetnie kevesebb bevetelbol, akinek papirja van arrol, hogy a masik opciora szavazott, mint adozo.

"A vendéglátóegységeknek meg leegyszerűsíteni az ételkihordást (akár a feltetételeket hozzá, akár támogatni valamilyen módon), az emberek nem esznek kevesebbet"

Ebbe az iparagba a mosogatas es az italmeres is odatartozik. Meg a szallasadas is. Etelkihordas megoldasa ellenere sok munkahely elveszhet. Fizesse az, aki ezzel egyetertett, meg felig az, akinek mindegy volt. Ne egymasra mutogassunk.

"ehhez maximális segítséget adni az állam részéről"

A szavazas pont ennek a "mibol is?" reszerol szolna.

A jelenlegi intézkedést helyesnek tartom. Akkor zárjunk, ha sok a halott vagy a telített a kórház. kb Svéd modell.

Azzal a kiegészítéssel, illetve további korlátozással, hogy akinek nincs jövedelme, az nem csak hogy ne szavazhasson, de ne is betegedhessen meg!

Nekem nem tetszik az USA healthcare modelje, ahol a szegenyek tenyleg csodbe mennek, ha megbetegednek.

A universal healthcare es a jelkepes osszegu "vizitdijas" healthcare (Kina, Nemetorszag) bizonyitott tobbszorosen, hogy sokkal alkalmasabb a feladatara. Ertelmes ember nem vitatja, hogy bizonyos ellatasokat (pl. kotelezo oltasok gyerekeknek, no-fault surgossegi) jobb ha ingyen megkap minden beteg tarsadalomban betoltott statusztol fuggetlenul.

Valoszinuleg vicceltel, de en a nemdolgozok egeszsegugyi ellatasanak letezeset universal healthcare-es orszagban sosem tartanam jo otletnek feltenni a targyaloasztalra.

Jatszunk felelos demokraciat!

Nyugodtam játszhatunk bármit, amíg Pártunk és Kormányunk úgy b*sza el (az adókból befolyt) pénzt, ahogy akarja.

Nem hinném, hogy több befizetett szja esetén kevesebb stadion épülne.

És én egyre kevésbé tudok eltekinteni a "Magyarorszag-specifikus lokalis kerdesektol", mert ami itt történik, az az én bőrömre megy.