Inkompetens

A 30+ év szoftverfejlesztési tapasztalattal rendelkező "fejlesztő" az üzemeltetéshez:

Fejlesztő: - "Megvan ennek meg ennek a fájlnak a június 16-i esti mentése?"

Üzemeltető: - "Szeptember közepén derül ki, hogy kéne neked egy fájlnak egy bizonyos, három hónappal ezelőtti verziója?"

Fejlesztő: - "Ühm."

Üzemeltető: - "Ha tudnád, hogy léteznek olyan csuda dolgok, mit a verziókezelő rendszer, akkor akár az összes valaha létezett verziója meglehetne neked és úgy kezelnéd őket, ahogy szeretnéd. Nekünk pedig csak a verziókezelő rendszert kellene mentenünk."

Fejlesztő: - "?"

Egyik üzemeltető a másiknak: - "Szerinted tudja miről beszéltem?"

Másik üzemeltető az egyiknek: - "Szerintem lövése sincs."

A fenti történet egy olyan "senior" fejlesztőről szól, aki a mai napig azt hiszi, hogy a munkája során a verziókezelés így néz ki:

1) A fájlszerver megosztásán levő forráskód-fájlt megnyitja, random belemódosít, visszamenti, lefordítja, majd ha szar, akkor megnyitja, visszajavítja. Ha már nagyon elbaszta, akkor felhívja az üzemeltetést, hogy állítsa vissza mentésből a korábbi verziót (fogalma sincs, hogy a shadow copy/restore previous versions funkcióval jó pár heti verziót ő is vissza tudna állítani). Ha megkérdezi az üzemeltetés, hogy "jó, de melyiket?!?!", akkor totózza a dátumot, hogy mikor lehetett az az állapot, amit még nem baszott el.

2) A fájlszerveren megosztásán levő forráskód-fájlt átmozgatja a gépére, azon mókol. Majd letörli. 3-4 hónap múlva eszébe jut, hogy módosítani kellene rajta, keresi a megosztáson. Nem találja. Felhívja az üzemeltetést, hogy állítsa vissza mentésből.

Azt hiszem, mondhatjuk, hogy az ember mellett elszaladt hipp-hopp 20 év úgy, hogy semmit sem fejlődött.

Hozzászólások

Tízévente be kell fizetni a kollégákat egy három hónapos bármi->programozó bootcampre. Talán viccnek tűnhet, de nem annak szántam.

Dolgoznak mellette fiatalok, akik tudják mi a verziókezelés és használják is. Akár tőlük is tanulhatna. Ő már nem hajlandó tanulni, vagy nem tudom mi van a háttérben. Régen így csinálta DOS-on Clipper-ben, miért ne működne ez ma is?

trey @ gépház

Ez vajon a céges munkakultúrát vagy a jóembert minősíti jobban? Vagy inkább mindkettőt?

Feljebb írtam, hogy természetesen nem hogy egy, hanem az évek során több (féle) verziókezelő rendszer is megfordult, jelenleg is van (amiről kinyilatkozták, hogy bevált), vannak csoportok akik természetesen használnak, más korszerű dolgokkal együtt. Viszont van egy korosztály, amelyik már nem hajlandó sem tanulni, sem elfogadni, hogy 1990 óta változott a világ. Az pedig, hogy valaki most 60+, az elmúlt 20 évben sem ragadt rá annyi, hogy legalább fogalom szinten felmerüljön igénye rá, hogy használjon ilyesmit, az egyfajta igénytelenség is. Szakmai igénytelenség.

Egyébiránt, az sem mentené, ha nem lenne. Ilyen helyzetben magam telepítenék akkor legalább localhost-ra magamnak valamit, hogy ne kelljen magam szopatni.

trey @ gépház

amelyik már nem hajlandó sem tanulni, sem elfogadni, hogy 1990 óta változott a világ.

Ez ismét annak a kérdését veti fel, hogy van-e valaki aki cégen belül összefogja ezeket a dolgokat és van-e valami követése annak, hogy milyen módon zajlik a munka, vagy csak mindenki szabadjára van engedve, mint birkák a réten pásztor nélkül.

Ilyen helyzetben magam telepítenék akkor legalább localhost-ra magamnak valamit, hogy ne kelljen magam szopatni.

Már, ha lehet, mert nem mindenhol van ez a lehetőség.

Ez ismét annak a kérdését veti fel, hogy van-e valaki aki cégen belül összefogja ezeket a dolgokat és van-e valami követése annak, hogy milyen módon zajlik a munka, vagy csak mindenki szabadjára van engedve, mint birkák a réten pásztor nélkül.

Nyilván van. Illetve, bárki jelezheti a megfelelő fórumon, ha úgy érzi, hogy a munkájához _bármire_ szükség van. Nyilván, ha valakinek lövése sincs arról, hogy ilyen létezik ... 

Már, ha lehet, mert nem mindenhol van ez a lehetőség.

Ha nem lenne, jelezném. Lásd: előző válasz. 

Miért van az az érzésem, hogy próbálsz mindenkit hülyének beállítani, de azt véletlenül sem elismerni, hogy az illető vastagon tehet a nyomoráról? Ez az az ember, akinek le akarták cserélni a notebookját egy újabbra, sírva fakadt majdnem, hogy mi lesz az XP-jével. Körülötte már mindenki Windows 8-at használt úgy, hogy végigjárták az összes upgrade utat, ami az XP és Win 8 közt volt.

Biztos, hogy máshol kell keresnünk a hibát?

trey @ gépház

Vagy éppen mérlegelem, hogy mennyi van még hátra ezeknek a régi bútordaraboknak a nyugdíjig és már látszik a fény az alagút végén, mert az újabb generációknak (mert itt már több is van alatta) már nem kell elmagyarázni mi az a verziókezelő rendszer.

trey @ gépház

Ezek szerint akinek az a dolga, hogy ezt összefogja, nem kellő határozottsággal teszi és a vezetés is félrenéz, nem kezeli a problémát.

Ha a verziókezelőt nem ismertő/használó fejlesztő által írt kód el tud jutni ügyfélhez is, akkor ott nagyobb bajok vannak annál, minthogy pár ember nem hajlandó tanulni. Azért, mert nem csak ez az alapvető feltétel nem teljesül, hanem egy halom más minőségi elvárásnak sem felelhet meg a kiadott termék.

El sem tudom képzelni, hogy mit kezdenének magukkal egy olyan túlszabályzott követelményrendszer láttán mint amilyet az orvosi- vagy katonai eszközökhöz tartozó szoftverek kiadása megkövetel.

Ugyanakkor tényleg vannak olyankok akik minden szabályt kikerülnek csak, hogy ne kelljen semmin változtatni és valamilyen múltbéli hőstett miatt ezt még el is nézik nekik, cserébe nem engedik semmi máshoz nyúlni. Persze ezzel jó sok munkát adnak másoknak, akik elfedik az okozott károkat.

Maszekban nekem van egy ügyfelem akinek az ügyviteli rendszerét egy hasonló kaliberű figura írta. Spagetti PHP kód. Ő sem ismeri a verziókezelőt. Felhívtam a tulajdonos figyelmét a rizikókra, erre az volt a válasz, hogy én csak egy rendszergazda vagyok, nem programozó. Ezután a tulajdonos helyrerakta, hogy attól mert én nekik ezt a feladatot végzem nemhogy nem egy pályán de még csak nem is egy ligában játszunk :) Néha bepróbálkozik, hogy be van lassulva a szerver. Ekkor kap egy gyors elemzést, hogy éppen a forgó foslapjának melyik része köhög a már húsz éve is vállalhatatlan kód és DB struktura miatt. Ekkor egy évig újra csönd van.

Nyilván van. Illetve, bárki jelezheti a megfelelő fórumon, ha úgy érzi, hogy a munkájához _bármire_ szükség van. Nyilván, ha valakinek lövése sincs arról, hogy ilyen létezik ... 

Az a problema, hogy az, aki az o munkajat felugyeli, rosszul vegzi a munkajat. Ez nem csak a fejleszto sara (az ove is), de a PO/PM stb emberek feladata pontosan reszben az egyseges munkavegzes biztositasa lenne, mindket iranyban, vagyis toluk is kellene visszajelzes a fejelszto fele, hogy hasznaljon verziokovetest, igazgatoi figyelmeztetes, kirugas. Ez nagyon kegyetlen hozzaallas a reszemrol, de sajnos nincs mas mod, hogy standardizaljak a dolgokat.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

30+ éve van munkája, szóval lehet mégis csak tud valamit! :)

Gondolom ha rajtad mulna, es nem lenne a munkatorveny akkor Te mar regen kirugtad volna. Ahelyett hogy segitenetek. Mert az hogy korosztalyrol beszelsz ez igy nagy altalanositas, Eesetleg O maga mondta azt hogy nem hajlando tanulni? Lehet hogy a tobbseg valoban ilyen de mindig vannak kivetelek. Sot meg azt is el tudom kepzelni hogy maga a ceg is lehet troger aki nem kepezte, valamint a nagy csapatjatekos kollegak akik szinten szartak ra. Es te is leszel oreg ne feled!! 
 

Én egyedül fejlesztettem egész életemben, de valahogy megjelent benne az igény arra, hogy kíváncsi legyek, mások hogyan menedzselik a forráskódot. Így már a kétezres évek elején svn-be toltam a kódom. 

 

Amúgy ettől még igazad is lehet, de kicsi esélyt látok rá.

A koarabbi hozzaszolasom inkabb arra vonatkozott akik vilag eletukben alkalmazottkent dolgoznak. Szoval valojaban Te Oregon kivetel vagy mert sajat ceg, es az ugy teljesen mas. De a legtobb IT-s akik 30+ eveket tolnak  mondjuk egy helyen Ok azert mas kategoria. Oket ha nem motivaljak, nem kepzik a cegek, ezek azok az emberek akik a mar megszokott sajat  modon dolgoznak, valszoszinusitem, hogy azert annyira nem hulyek es kepben vannak valamilyen szinten az uj dolgokkal, viszont ha a ceg nem kepes es nem hajlando ezeket az idosodo kollegakat tamogatni akkor bizony elfordulhatnak ehez hasonlo esetek. Nem beszelve ezekrol a frissen szabadult suhancokrol akik inkabb csak kirohogik viccelodnek az ilyen sziutkon, ahelyett hogy segitenek ezeket a kollegakat. "Akár tőlük is tanulhatna." es vajon ezek a fiatal suhancok mennyire csapatjatekosok, hajlandoak tanitani, segiteni? Mert errol szolt a fama, csak arrol hogy a ven troger nem hajlando tanulni. Es valoszinusitem hogy ezeknek a fiataloknak eszuk agaban sincs segiteni. Mert idehaza ez egy ilyen vilag.

Igen igazad van reszben, viszont ki tudja hogy az emberben mi alakult ki az evek alatt, elkepzelhetonek tartom mivel 60+ os hogy befasult, elege van, frusztralt, alig varja a nyugdijat es mar pont leszarja az allandoan baszakodo fiatalakot akik ahelyett hogy kioktatnak,inkabb beszelgetennek vele segitnek, ezzel nemcsak az oreg munkajat hanem a ceges workflowt is. Persze ez nem menti fel hogy ne tudna utanna nezni, de az elobb emlitett okok miatt mar nem erdekli.

Annyira imadom ezt a hozzaallast. Igen, en is lattam sokmindent, de pont emiatt nem magambol indulok ki, hanem megprobalom az o motivacioit megerteni. Ha 30 ev alatt nem volt kulso kenyszer arra, hogy maskepp vegezze a munkajat, nem biztos, hogy benne felmerult az igeny, hogy valtoztasson. Adaptalodott sokminden mashoz, talan a fajlok kezelese egy olyan stabil pont az eleteben, amihez ragaszkodik. Nem a sajat gondolkodasunkat kell a masikra raeroltetni, es csodalkozni, hogy miert nem ugy gondolkodik, ahogy mi, hanem bele kell helyezkedni az o helyzetebe, megerteni a motivacioit es segiteni neki, hogy maskepp lassa a vilagot. Ha pedig tovabbra is makacskodik, akkor konnyes szemmel at kell helyezni olyan pozicioba, ahol nem okoz problemat. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

A probléma ott kezdődik, ha valaki megsértődik azért, mert valamihez hülye pedig érteni kellene hozzá. Ilyenkor a helyes magatartás részéről az alázat és a tanulás. Nálam is dolgozott ilyen típusú ember. Egyszerűen, ha valamit elbaszott akkor átváltott pökhendibe. Az ilyen embert eltávolítom mert felesleges képezni, ugyanis ez jellemhiba. Tanítással pedig csak az egyenesen tolom arrébb késleltetve a hasonló eseteket. Erről a típusról tudom elképzelni a fenti esetet. A CVS 1990-ben jelent meg.

Igen, a probléma az, hogy említett úriemberben a fejlődésre való igény sem alakult ki. Azért ne tegyünk úgy 2020-ban, mintha az alapszintű verziókezelés egy pár hónapos bleeding edge technológia lenne, amiről most kellett hallania először! Az első VCS toolok már a '70-as évek elején megjelentek, az olyan fancy megoldások, mint a CVS, itt vannak a '90-es évek óta, és az újabb generációs toolok (pl. Git) is 15 évesek már.

trey @ gépház

Itt nem is a szocialis erzekenysegrol van hanem inkabb empatia, ami beloled hianyzik. Ahogy Te is oregszel lehet egy ez a frusztracio mar nalad annak a jele. Ahogy elnezem a digitalis eleted Te sem leszel kulonb mint az ven ember, figyeld ki. Egyszeruen ilyen a stilusod. Meg van 20 eved es mar latszanak nalad is a dolgok. :D

"A szociopata a többi embert tárgynak tekinti, akiket manipulál és kihasznál, úgy, ahogy az emberek többsége egy csavarhúzót vagy egy papír zsebkendőt használ. A szociopata gyakran agresszív, nem érez empátiát (bár megjátszhatja), szégyent vagy megbánást a visszaélései miatt.

A szociopaták legnagyobb gyengesége, hogy nem tudják magukat különféle érzelmi helyzetekbe beleélni, mások helyébe képzelni. Ennek következtében általában sikeresek, hiszen céljaikat keményen, sőt kíméletlenül megvalósítják. Egyidejűleg a szociopaták sima modorú, gyakran vonzó és spontán személyiségek, meggyőző beszélőkészséggel. Rosszul viselik a monotóniát, hamar elunják magukat, állandó szükségletük van különböző impulzusokra, ami felelőtlenséggel párosul. Hazudozók, manipulálják a többieket, nincs lelkiismeret-furdalásuk, gyenge az emocionális életük, érzéketlenek, impulzívak, azaz csekély mértékben képesek kontrollálni viselkedésüket."

Az ilyen olcsó szarokkal kár operálni, mert az általad ideidézettek szerint az is lehet szociopata, aki veled szemben látszólag a legempatikusabb, vagy annak hazudja magát:

nem érez empátiát (bár megjátszhatja)

Én legalább őszinte vagyok. A másik szemébe megmondom a véleményem, ha tetszik neki, ha nem. Az emberek nagy részével szemben zéró empátiám van. Természetesen van egy szűk csoport, akikkel szemben érzek empátiát, de semmiképpen sem tartoznak e körbe a 60 évesen CMS-t nem ismerő "programozók".

trey @ gépház

nem allitom, hogy te szociopata vagy..de attol hogy masok is lehetnek szociopatak, ez mennyiben erinti azokat akik meg sem jatszak hogy leszarjak a tobbieket?

cms? nem verziokovetesrol szol a thread?

egyebkent egy 60 eves cobol programozot aki evente keres 100e+ dolcsit miert kellene erdekeljen mondjuk egy git?

nem allitom, hogy te szociopata vagy.

Akkor minek célozgatsz?

cms? nem verziokovetesrol szol a thread?

VCS

egyebkent egy 60 eves cobol programozot aki evente keres 100e+ dolcsit miert kellene erdekeljen mondjuk egy git?

Git? Ki szűkítette itt le a version control system-et Git-re? COBOL programozó is hallhatott volna már róla:

https://en.wikipedia.org/wiki/Version_control#History

IBM's OS/360 IEBUPDTE software update tool dates back to 1962, arguably a precursor to VCS tools. A full system designed for source code control was started in 1972, SCCS for the same system (OS/360). SCSS introduction, published December 4, 1975, historically implied it was the first deliberate system[3].

trey @ gépház

Pontosan minek is kellene leesnie? Annak, hogy a hülyéket ajnározzuk és véletlenül se szembesítsük a gyengeségeikkel? Tűrjük el, hogy a balfaszok balfaszok és ezt folytassuk addig, amíg nem a világ már csak inkompetens idiótákból áll?

trey @ gépház

Az internetes anon gyáva szaroknak meg homályos célozgatás. Nincs új a nap alatt. :DD

nem allitom, hogy te szociopata vagy.

Végre lehetnél férfi (vagy nő, vagy transz érdekel is engem), a talpadra állhatnál, aztán kijelenthetnél valamit egyenesen.

trey @ gépház

Neked is el kellene menni egyhez. Mindenkinek meg tudod mondnai, mi o, csak magadnak nem. Talan nalad is hianyzik itt-ott az onkritika, vagy csak megjatszod azt. Vagy be kellene vegre ismerni, hogy feleannyira se ismersz senkit, hogy akar velemenyt mondjal rola, nem hogy egybol palcat torj felette.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Érdekelne, hogy te voltál olyan férfi, hogy megmutattad ezt a topikot az idős kollégának? Vagy csak a háta mögött írogatsz te is?

Abban igazad van, ebben a szakmában (is) fejlődni kell, haladni a korral, de a cég is megérdemelné a f@szkorbácsot, ha eddig ezt a munkát eltűrte.

Amúgy szerintem trey nem szociopatább bármely politikusnál és tényleg őszinte, mondjuk ezért nem lenne sikeres politikus :)

Ennél többet is szoktam. Én elmondom a szemükbe a véleményemet. Az illetőnek akkor is megmondtam a sommás véleményem, amikor majdnem sírva fakadt, amikor el akartam venni tőle az XP-jét, miközben a cég már Windows 8-at használt, de ő még dugdosta, mert "azzal tud csak dolgozni, nem képes az újat megszokni". Ugyanezt művelte az Office 2003-mal, amikor már mindenkinek 2010 volt a gépén.

trey @ gépház

"ha a munkavállaló a munkaviszonyból származó lényeges kötelezettségét szándékosan vagy súlyos gondatlansággal jelentős mértékben megszegi, "

Szerintem az, hogy a kód kezelésével, tárolásával megfelelően foglalkozzon, betartsa a minőség fenntartására szolgáló policyket, stb. az lényeges kötelezettség. Egyáltalán hogy csináltok code reviewet, ha már mi az a munkakultúra és a minőség szóba került.

Nekem úgy tűnik, hogy egy nem szimpi programozót akartál kipécézni, de valójában egy egész céget minősítesz ezzel.

Nekem úgy tűnik, hogy egy nem szimpi programozót akartál kipécézni, de valójában egy egész céget minősítesz ezzel.

Valóban, hacsak nem egy one-man-show fejlesztésről van szó, akkor vannak az illetőnek csapattársai, akik szintén így dolgoznak. És ez nem zavarja egyiket sem?

Ez egy csoport önmagában, a maga ezer éves kódjaival, annak ezer éves tákolójával és ezer éves tooljaival. A cég természetesen tart tanfolyamokat, van agilis meg mindenféle divatos módszertan és megvannak a szabályok, eszközök és licencek a modern szoftverfejlesztéshez. Vannak azonban elszigetelt esetek, amelyek már nem hajlandók tanulni. Ennyi a sztori.

trey @ gépház

Úgy érted, hogy a people manager (jelentsen az bármit is), olyan jogkörökkel van felruházva, hogy erőnek erejével kényszeríthet védett státuszban levő munkavállalót akaratán kívül tanfolyamra, tanulásra?

Kétlem. De tégy egy próbát. Melyik ez a munkakör? A HR biztosan nem.

trey @ gépház

A főnöke. Le van írva, hogy a forráskódot - a többi terület által is alkalmazott módon - verziókezelőben kell tárolni/kezelni? Ha nincs, akkor qrvagyorsan le kéne írni, ha meg igen, akkor qrvagyorsan írásban figyelmeztetni a tökikét, hogy amit cisnál az nem felel meg a céges előírásoknak, és utasításba adni, hogy a jövőben így dolgozzon. Utána már "csak" ennek a vezetői utasításnak a betartását kell számonkérni rajta...
Persze ha "ő írta a kódot, amitől biztos a munkahelye", akkor nehezebb a dolog, de azt is meg lehet oldani...

Zeller, a parancselvu rendszerek nem igazan mukodnek hatekonyan. Raadasul vedett korban levo emberrol beszelunk, mivel szeretned ot megfenyegetni a szamonkereskor? Nincs eszkozod ra, ki nem rughatod, a fizeteset nem biztos, hogy lehet csokkenteni (ezer dolog fuggvenye), es ha amugy uzletileg kritikus rendszert fejleszt, meg a premiumjahoz is csak ovatosan nyulhatsz. Nem csak a kod miatt biztos a munkahelye, sajnos... 

En biztos, hogy ilyenekbol valami oktatot vagy menedzsert csinalnek, egy a lenyeg: kodnak tobbet a kozelebe ne kerulhessen. A.k.a felfele buktatnam.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

[..]oktatot vagy menedzsert  + [..]A.k.a felfele buktatnam.[..]

Neeee. Még több helyen okozzon kárt az ilyen barom? 

Még tovább propagálja "felsőbb" szinteken is a trehány balfasz hozzáállást?

Úgy árazzon / döntsön helyzetekben, hogy a saját gyíkarcú idióta barom hozáállása érvényesül?

Otatóként meg a hülyeséget / antipattern-ket plántálja&erősítse az újonnan belépőknél?

nagyon-ne. Sok rossz irány van, ez is az..

A "ki nem rúghatod" kitételed erős - ki lehet rakni, csak többet kell vele jogászkodni. Felfelé semmiképp nem buktatnám - oktassa, hogy "fájlok a saját gépen, merúgyszokomcsinálnimár1024éve"? Manáger? Az ilyen szintű manágertől az értelmes dolgozó menekül...

Én simán beraknám mellé a vezető fejlesztőt némi oktatásra, hogy hogyan _kell_ dolgozni, _írásban_ megkapná, hogy itt az ideje a cégnél elfogadott rendnek megfelelően dolgozni. Attól, hogy "védett korban" van, figyelmeztetést (szóban, írásban) még simán kaphat - ezek után meg le lehet venni az addig vitt projektről, átrakni egy olyanra, ahol verziókezelés már adott - aztán vagy tudja csinálni, vagy nem. Ha nem, akkor köffinger bélabácsi neki meg jól az addigi részvételt a fejlesztésben, felajánlani egy tesztelői feladatkört például...

Mondj egy példát, ezzel a helyzettel konkrétan mit lehet kezdeni. A receptet majd átadom a HR-esünknek. Bár szerintem, még ha tudnának is valamit kezdeni vele, empatikus alapon nem teszik, mert "szegény, már úgysincs neki sok nyugdíjig, ne baszogassuk" a hozzáállás. 

trey @ gépház

Akkor ez megint a cég sara is. Ezek szerint ez egy one-man show, 60+-os emberrel, aki várhatóan öt éven belül távozik (ha nem viszi el egy betegség vagy megy rokkantnyugdíjra, stb), és feltehetőleg egy más számára nehezen olvasható és karbantartható kódot hagy maga után. Ha erre a kódra szükség van, akkor tulajdonképpen már rég be kellett volna mellé tenni valakit, aki át tudja venni a kódot. Ha meg nincs rá szükség, és csak szociális foglalkoztató a cég, akkor kb. a tök mindegy kategória.

Nem értem ezt a "csináltok"-ot. Mi közöm nekem ehhez? Soha nem dolgoztam még csak fejlesztés közelében sem és nem is szándékozom. Nyilvánvalóan egy nem szimpi programozót pécéztem ki, akinek kb. 30 évnyi hiányosságát azzal próbálja leplezni, hogy értelmetlen dolgokat kér az üzemeltetéstől.

trey @ gépház

Egy cégnél vagytok, az ilyet házon belül szokták lematchelni nem a neten. Nálunk is van nyugdíj utáni csóka akit csak párt állására való tekintettel alkalmazunk (szerintem) 90 százalékát a passziánsz eszi a CPU időnek, ráadásul előszeretettel töröl olyan doksikat/emaileket ami fél év után kellene neki ( választás előtt például törölte az összes levelét, majd amikor nyert akinek nyernie kell akkor hozzam vissza).  Jeleztem felettesemnek, szerinted mi lett az eredménye? ;)

Hint: Azóta minden órába mentve a gépe, és jött az ukász, hogy ha valamit kér nem nyafog, ugrik.

Felelemtes nehanyan a 15-20-30 ev "tapasztalattal" miket alkotnak. Jobban illene a szakmaban eltoltott ido, mert ugy az elso 5 evbol ami rajuk ragadt az van, es ott megallt az ido. Sok hasonlot lattam mar, es megis mind elevickel, megis az uzemeltetes a szar barmi tortenik. Tudnak valamit, ha mast nem ezt megtanultak a + ido alatt...

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 09. 16., sze – 21:52

Hehe, Ő modern, mert már egy szerver megosztásátnyitja meg. Meséltek olyan fejlesztőről (vezető fejlesztő), akinek a saját gépén volt az összes kód, és az volt megosztva a többi fejlesztővel. Aztán megbeszélték mikor ki melyik kódrészleten dolgozik ;>

Természetesen volt fiatalabb kolléga aki, szerette volna ha bevezetik a verziókezelést,  esélye nem volt ...

Fedora 38, Thinkpad x280

Amugy nem tudom hogy a nagy atlag hol dolgozik, vagyis nagyjabol tudom, :D en eletemben nem talalkoztam ilyen es ehez hasonlo dolgokkal, annal inkabb csak sztorikat hallok mint ahogy itt is feljott ez a dolog. Szoval van egy olyan erzesem hogy ezek a dolgok nem is igazak, csak kitalalt kocsmai jopofizas viccelodes. Komolyan, mar ebben a sztoriban isketelkedem. Megmondom miert, 20 x eves a hup, nem igazan jott elo a szemtdomb vezetojetol ilyen sztori most viszont elojott, hihetettlen eddig nem volt gond a 60+ manus? szoval ezek a sztorik olyanok mint az interneten az idezetek. :D

Simán el tudom képzelni, hogy vidéken ilyen megeshet, ahol egész életében a kóder nem találkozik kollégával.

Budapesti nagy cégtől is vettem úgy gyártósort, hogy évekkel később kiderült, hogy meghalt a programozó és fogalmuk sincs semmiről. Ekkor derült ki,hogy semmiféle kódmenedzselés nincs náluk.

Nem becsulom le csak szamomra hihetetlen, a tapasztalat megvan a nagyvilagbol a hanyatlo nyugatrol es a balkani keletrol is, nem mondom elzart kozegnek amiben dolgozom de a korabbi evtizedekt nezem akkor azokhoz viszonyitva joval kevesebb a kontakt es ket evtizede mar nem alkalmazotti jogviszony.

 es ket evtizede mar nem alkalmazotti jogviszony.

Akkor pontosan mirol is akarsz beszelgetni? 20 eve kulsoskent dolgozol, az ilyen jellegu infok altalaban a szuk csapaton kivul nem szoktak kijutni. En kulsoskent azt is veletlenul tudtam meg, hogy a vezeto fejleszot nano-ban szerencsetlenkedik a fajlokkal, mert az mcedit is mar problemas neki. Nagyon sokan nem teregetik ki a szennyest, plane kulsosoknek, mert romlik a ceg megitelese, raadasul tul konnyen felmondhat.

Egyebkent pedig jogod van nem elhinni a dolgokat, de en is 10+ eve dolgozok a szakmaban, es lattam mar csodakat, minden iranyban. Foleg KKV-knal lehet amugy ilyesmikbe belefutni, azoknal viszont pont nem jellemzo a nem-alkalmazotti jogviszonyban dolgozo emberek foglalkoztatasa, plane nem az integralas a belsosokkel. Talan ez is az oka annak, hogy nem lattal ilyeneket.

Amugy orulj neki. Uzemeltetokent neha olyasmikkel kell szembesulnom, hogy a hajamat tepem. Es amikor hallgatom a kollegak beszelgeteset, hogy ok eppen mivel szivnak, akkor nem egyszer halat adok az egnek, hogy amiatt legalabb nem kell hajat tepnem. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Azt tippelném, hogy van valami rendszer amit fénykorában csinált (20+ éve), és azóta csak ő tudja karbantartani, mert senki nem vette a fáradságot hogy megértse. Bejött?

Nem nevezném fejlesztőnek aki nem képes verziót kezelni 2020-ban. Annyira könnyű, hogy nincs rá mentség. Elnézést a durva véleményemért. :))

Szerkesztve: 2020. 09. 17., cs – 13:24

A fájlszerver megosztásán levő forráskód-fájlt megnyitja

A fájlszerveren megosztásán levő forráskód-fájlt átmozgatja a gépére

Eleve nem értem, hogy mit keres a forráskód egy fileszerveren. Azt meg végképp nem, hogy a fileszerveren történt változtatások hogyan kerülnek a végső buildbe. A build folyamat első lépése kellene legyen, hogy kipucolja az előző build környezetet és kicheckoutolja a megfelelő revisiont a verziókezelőből. Erre az sem mentség, ha a kód régi és korábban ez így működött.

Csak hogy valami konstruktívat is írjak, az ilyen esetekben ha a szép szó nem vezet eredményre, automatizmussal lehet kikényszeríteni az elvárt viselkedést. Ha csak a verziókezelőben tárolt kódból készülhet a build, és ez automatizálva van, akkor nem lehet megkerülni a verziókezelő használatát. Ugyanígy lehet egységes kód stílust és megfelelő teszt lefedettséget kikényszeríteni.

" Eleve nem értem, hogy mit keres a forráskód egy fileszerveren. " - a desktop gépet nem mentik, a fájlszervert meg igen. És ha 123 éve "jóvót", hogy a szerveren tárolta a fájlokat,a kkor most is jó, nem? :-P

" A build folyamat első lépése kellene legyen, hogy kipucolja az előző build környezetet ..." - az ilyen fejlesztőnél az első léps az, hogy a lokális gépen nyit egy cékettőspontbekszles valamiútvonal-on egy könyvtárat, belemásolja a forráskódnak nevezett lomjait... Aztán ott fogja helyben, a lokális gépén lévő fordítóval lefordítani - aztán ha közben ezt-azt módosítani kellett, akkor jó esetben új könyvtárba (pl. aa200917/) bemásolja a sikeres buldhez használt fájlokat - rossz esetben meg felülcsapja velük a fájlszerveren is a régieket.

Az üzemeltetés ezeket biztosítja. Minden kérést teljesít. Varázsgömbbel azonban nem rendelkezik. Illetve, se nem tudja, se nem akarja megtanítani a fejlesztőket a technológia azon vívmányaira, amik immár 20+ éve elérhetők, de nem használják.

Viszont kifejezi elégedetlenségét, értetlenségét, hogy miért tartanak egyesek itt. Hátha - mondom: hátha - nem geciskedésnek, hanem épít jellegű kritikának tekintik az érintettek és nem megsértődnek, hanem elgondolkodnak rajta.

trey @ gépház

Nem lehet azzal sem kikenyszeriteni. Fog irni egy scriptet, ha nem o, akkor az uzemeltetes, ami a fajlszerverbol automatikusna orankent becommitolja a fajlokat a VCS-be es koszonjuk, mindenfele release policy meg branchek meg ilyen marhasagok nelkul. Az ilyen helyeken egyebkent rendszeres az, hogy az uzemeltetesnek kell szivnia ilyesmivel, hogy kompatibilisse tegye a fejlesztot a rendszerrel.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Nálunk (KKV garázscég) kolléga most kapott egy másik gépet. Venné használatba, telepítené a szükséges dolgait, másolná át fájljait stb.

Egyszer arramegyek látom valami lófasz40000 partition fucker van épp megnyitva, vadul bűvöli.
- Én: ez mégis mi a bánatos gyíkharmat?
- Csinálok D meghajtót.
- Én: facepalm
 

Levezettem neki a dolog szükségtelenségét úgy tűnik befogadta.
 

- Kéne egy nagyobb pendrive.
- Én: Na mégis minek?
- A fájlokat átmásolni a régi gépről (pár 10 GB)
- Én: ember gigás háló van megosztod a mappát áthúzod és gyorsabb úgy
 

Bad habits die hard na.

Értelmes ember az adatait nem CSAK a gépén tárolja, hanem van róla backup/másolat/akármi. Így egy "nulláról újrarakni az OS-t és mindent" során egyszerű lesz az élete.

Amióta SSD van a gépemben, nem szarakodok a particionálással windózon. És előtte is elsősorban csak azért, mert az ntfs nagyon fragmentálódik, és az OS-t így könnyebb volt gyorsabban tartani.

Win 10 óta meg a rendszert nem kell rendszeresen "újrarakni", megteszi azt magától kb félévente.

Nekem az OS egy 120GB-os Intel SSD-n van, az adatok meg egy "picit" nagyobb tengelyes diszkből összerakott RAID1 tömbön - ide megy Macrium-mal az OS diszk mentése is (havonta full, hetente inkrementális), aminek a legutolsó állapotát egy bootcd-vel simán vissza tudom minden gond nélkül pakolni. Ez asztali gép - nótoson nem, ott egy 250GiB SSD van, azt ugyanerre a raid1 tömbre mentem (macirum :) image) nagyjából hetente. Szóval nekem a "szaladozós" gép(ek) mentése is az asztali gép nem cé meghajtójára kerül :-P

Az adatok XP óta ugyanazon a RAID1 tükrön csücsülnek, köszönöm szépen, azóta kétszer lett kompletten OS cserélve "fölöttük" (XP - Windows7, majd Windows7 - Windows10), bónuszként költöztek az adatok gépből gépbe, 320GB-ról 1TB-ra, az OS alatt meg cserélődött hol a fájlrendszer (XP-Win7 NTFS-re állás, ha jól rémlik), hol az SSD (Win7-Win10). (Az XP-s állapot adatokkal-OS-sel megmaradt a régi gépben, az adatok diszmozgatással mentek át az új gépbe, ahol a 320-as diszk kapott maga mellé egy 1T-s vinyót, a szinkron után a kicsi diszk ment vissza a régibe, és az újba belement a másik 1T-s diszk - ~250GB adatot ennél gyorsabban nem nagyon lehetett volna duplikálni :-))

A nótoson lévő dolgok közül az, aminek asztali gép-notebook relációban szinkronban kell lenni, az vagy google apps-ban van, vagy az otthini hálózatra felcsattanva szinkronizáom kézzel. (Automata megoldásra most nézek valami értelmes eszközt, mert eddig nem nagyon volt rá szükség, most viszont van/lesz).

Pendrive-on meg nem nagyon pakolászok semmit, tárolni meg pláne nem - sajnos van egy maréknyi döglött USB-s fityegő a fiókomban, úgyhogy a tapasztalat azt mondatja velem, hogy csak óvatosan ezekkel az izékkel... :-)

Nem lesz egyszerubb. Sok gigabyte/terrabyte adatot visszamasolni is rengeteg ido tud lenni, mig ha ott van helyben minden, akkor pont 0 idoraforditassal tudom hasznalatba venni.

En Linuxon kulon tartom a home mappat, Windowson pedig a Dokumentumok/Projektek mappat, mert siman lehet, hogy a ket backup kozott tortent valtozasok is hianyoznanak, ha ujra kell huzni a gepet. Persze, ez ember es felhasznalas fuggo is, hogy ki hogyan hasznalja a gepet, de a D meghajto nem biztos, hogy a Devilt jelenti. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Azt hiszem, mondhatjuk, hogy az ember mellett elszaladt hipp-hopp 20 év úgy, hogy semmit sem fejlődött.

Nem 20 év az.

Én kb. 1995-ben találkoztam a CVS-sel a munkahelyen, addig a saját hobbi projektjeim könyvtárairól valami tömörítő programmal készítettem snapshotokat fontosabbnak érzett állapotokat elérve vagy nagyobb változások előtt.

Azóta minden munkahelyemen volt valamiféle verziókövető rendszer. 96-ban PVCS, 97-ben CVS megint, 98-2000-ig MS Visual SourceSafe.

Szóval az a 20 év az minimum 25, talán több is (korábban nem dolgoztam igazán szoftverfejlesztőként professzionálisan, szóval nem tudom, korábban mennyire volt jellemző).

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 09. 18., p – 22:05

Valóban ahogyan sok más ez is alapvető igényesség kérdése. Van akinek az sem alap, hogy tányért elmosogatja, vagy hogy a wct nem szarosan hagyja ott. Majd ha összedől egyszer a one-man-show és kellőképp leverik rajta akkor -talán- megtanulja.

**

Azoknál akik ettől egy fokkal előrébb vannak már részletkérdés, hogy ír saját verziókezelőt :D, valami őskövületet használ, vagy esetleg hxx0r fanboi aki kalapácsot ismerve(git) mindent -is- azzal akar megoldani :).

Szerkesztve: 2020. 09. 18., p – 22:02

Én fiatalabb "programozókat" is ismerek, akik nem hajlandóak tanulni, vagy új dolgot kipróbálni, mert lesz*rják. Így lesz valakinek 30x1 év tapasztalata. A verzió követő neki segítene, 30 év alatt erre rájöhetett volna. 

Milyen cég az, ahol mindenki azt csinál, amit akar? pl.: mi az hogy nem akar verziókezelőt használni egy programozó, a többiek pedig használnak? :) Nincs erre valami szabályozás, vagy nincs ez egy projekt elején meghatározva, hogy hol vannak a forráskódok?

 mi az hogy nem akar verziókezelőt használni egy programozó, a többiek pedig használnak

Sajnos ilyen trehány gyökérrel én is rendszeresen összefutok aki cseszik betartani a konvenciókat írottakat és íratlanokat egyaránt. Amíg mással takarítják a szarát addig csinálja is ugyanazt tovább..