Megjelent a Manjaro 20.1 "Mikah"

Címkék

Megjelent a Manjaro (Arch-ra épülő, gyors, desktop orientált, felhasználóbarát disztribúció) Linux 20.1, kódnevén "Mikah". Letölthető innen.

Hozzászólások

A Manjaro-ról eszembe jutott egy tanulságos történet, emitt is van:

Azt hallottam róla, hogy az Arch egy felhasználóbarátabb leszármazottja, remek a csomagkezelése, stb. (https://www.youtube.com/watch?v=UGHTAYMX8T8).
Beh jól hangzik, nosza tegyünk egy próbát vele: iso fájl letölt, usb-creator-gtk indít, fájl betölt és... nem történik semmi, az iso fájl valamiért nem okés. No nem baj, az internet bugyraiból előkerítettem az unetbootin-t (a tárolóban már nincs bent), ezzel már sikerül kiírni. Újraindítás, boot-oláskor elszáll. Biztos én rontottam el valamit, és (újraindítás után) némi guglizással meg is van a probléma oka: ezt bizony dd-zni kell, grafikus eszközök és Windows (?) így kilőve. Sebaj, csak egy copy-paste a terminálba, és már működik is a dolog (bár én ilyet utoljára floppy-kkal csináltam). Utána újraindítás, boot, most már indul, bejön egy viszonylag egyszerű felület, nyelvet is lehet választani - magyar nincs. Annyi baj legyen, a kész rendszerben biztos választható az is. Enter, elindul a rendszerbetöltés, majd egy "start job"-nál (bármi legyen is az) megáll a folyamat, és elindul egy időszámláló. Telnek a percek, közben van időm nosztalgiázni, milyen jó is volt Debian Woody alatt kernelt forgatni (pontosabban előtte bekonfigurálni) a nagyobb sebesség miatt , aztán eszembe jut az is, hogy azért voltak közben szivarozások is. A lelkesedésem emígyen lelohadva megfogalmazódik bennem a gondolat: "Kell ez nekem? Már egész jól kiismertem és belaktam az Ubuntu-mat". A "start job" még mindig szorgalmasan dolgozik, én pedig hirtelen ötlettől vezérelve inkább újraindítom a gépem, visszatérve a jól megszokott rendszeremhez. "Ami működik, azt nem kell megjavítani". Happy(?) end. :)

(A fenti írással senkit nem kívántam megbántani.)

Hasonlokepp erzek, csak Fedora-val... 

Alapbol nekem a Fedora nagyon bejon, letisztult, egyseges felulet (alap Gnome, semmi csicsa) normalis forditas,( nem ugy nez ki a lekapcs menu, hogy: Power Off | Újraindít | Suspended mód(!!!) ...meg hasonló, tok alap hianyzó fordítások), Mindig friss kernel, "szinte" rolling érzés. Hiaba, erzodik a vallalati hatszel...

Probaltam en is Manjaro es tarsait... Nekem telepites gondom nem volt, csak az az összevisszasag... Meg a rendszer appok is ugy neztek ki, mintha 10 distrobol lenne osszeollozva. Szoval sztm desktopra nemgyerebe...

 

Szerver ala meg...hat ki hogy erzi... En inkabb egy LTS Debiant, vagy CentOS/RH-t esetleg Ubuntut tennek... Minel kevesebbet kelljen "piszkalni". Hiszen egy server lenyege ez lenne nem?

a linux mint-el jártam így pár napja

azt hittem az upgrade 2020-ban már csak egy gui kattintás és egy kávé

kiderült hogy vmi nagyon fapados módja van, doksikat kell hozzá olvasnom, pár órát eltüccöltem vele mire elindult. Mikor doksi szerint  minden szépen véget ért leradírozta a grubot a rendszerről, se kép se hang. Mire sikerült előkotornom egy suber grub disk-et és megcsinálnom az megint volt pár óra.

a linux desktop kb 2007-ben is ugyanilyen állapotban volt, én nem értem hogy ez a bugos állapot a programozás hozzáértés hiánya, vagy az irányítás hiánya, vagy tudatos aknakmunka eredménye-e, vagy mi lehet még

Nekem is volt ilyen start job. Megnéztem a feladatkezelőben, valami ikonokat cserélgetett ha jól értelmezem. Mondjuk én éjszakára úgy hagytam, reggelre kész lett. A rendszer sebességét a telepítési folyamat nem befolyásolta. SSD-vel egy pár órával gyorsabb volt :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

A fenti írással én sem, kívántam senkit megbántani.

0x telepítés 1 óra, mivel 95%-n megállt :) és egyetlen folyamat pörgött folyamatosan

1x telepítés 5 perc, után update és fekete képernyő

2x telepítés 6 perc semmit sem kattintottam be, office, driver ..stb update Gnome centerrel és fekete képernyő

A dizájn (olyan nagy gonddal állították össze) szinte egyetlen ikon sem ismerhető fel:)

Lehet csak én nem értem, miért használják olyan sokan.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Én azért használom mert arch-koppintás és az arch-hoz képest sokkal gyorsabb a telepítés :) Van benne AUR, teljesen jó. A LUKS+LVM layoutot is viszonylag könnyen össze lehetett benne röffiteni, ha jól emlékszem a manjaro architect nevű installsegítő toollal csináltam.

Hello !

Manjaro 20.1 telepítése: 19h31-kor letöltve  kde versio iso-ja. Pár másodperc. Vmware guest konfigurásása Manjarohoz, 8 Gb ram, 4 cpu core, stb, 5 perc. Gép indul , ISO betöltődik. Telepítés indul. Kész 6 perc. Minden működik. Hálózat beállítva, samba beállítva, frissítés megtörtént. Minden oké. Hol itt a probléma ?

Persze lehet. Nálam fut egy  Manjaro 20.1 a rolling frissítésekkel és ott pl. nehézkes a hang beállítása, samba nem működik( nem tudom beállítani ), nem teljes a disztribúció, mert a  frissítéseket megakasztja néhány elárvult programrészlet amiket kézzel kell kivenni a frissítési listákból.

De: ez valószínűleg azért van, mert eredetileg Manjaro Gnome-ot telepítettem és arra erőszakoltam rá a KDE Plasmát. Utána mindjárt eltűnt a Gnome-ból a gparted, a Grub customizer és néhány más program is. Eddig halogattam az újratelepítést főleg mert "van másik".

Ubuntu. Na arról tudnék mesélni. Szépen elfrissítgettem 20.04-ig  és sikerült is teljesen használhatatlanná tenni  ( azzá vált ).  Pl. semmilyen virtualizáció nem működött benne. Ja és kb 5 perc alatt be is boot-olt. Jött a radir, mentésből vissza a 18.04-es és ez hibátlanul teszi a dolgát. Mindkét linuxot használom: a Manjarot stabilabbnak, kulturáltabbnak, professzionálisabbnak érzem. És ott van tartalékban egy aranyos Mint 18.04, ha  már minden mással tele a hócipőm.

Ugyanez igaz kb minden oprendszerre, csak ha valami nepszerubb, es tobben hasznaljak, ott vagyobb szamban fog elofordulni gebasz (egzotikus hw, bugos driver, vmi niche bug, etc.). Ugyanez van windows-nal is, kivancsi lennek, hogy a felevenkenti update-eknel mekkora az aranya a hibas upgrade-eknek (ok, az fizetos, meg enterspajz oprendszer, szoval illene rendesen tesztelni, nem csak kidobni insider-be, aztan azt mondani par het utan, hogy jo lesz ez igy).
Szoval ha win/mac/ubuntu vagy hasonlo nepszerubb rendszernel van update/upgrade/install para, az azert nagyobbat szol, mint amikor egy niche rendszernel van ugyanez.

(Stabilitás off:)

Egyik nap arra lettem figyelmes esti zárásnál, hogy egyik W10-en kék ablak figyelmeztet arra, hogy frissíteni fog. (Az a W10 még 1803-on áll.) - Gondoltam, funkció-frissítés ami nálam elvileg 365 napra odázva van, tehát nyomtam neki egy később-öt, de csak nyomtam volna, mert nem reagált a kattintásra. Pipa lettem, kinyomtam a főkapcsolót, gondoltam majd másnap megnézem. Jött a következő reggel indítottam, - el voltam készülve "retorzióra" a részéről de semmi nem történt, indult a Win. Este megint udvarias képernyő. Nem gondoltam tovább, már nyomtam is ki a főkacsolót. - Volt, hogy már "Ne kapcsold ki" felirat és "virt. ledsoros körbegyöngyözés" volt. Szívfájdalom nélkül kinyomtam ismét. Azóta hónapok óta (nyár eleje óta,) ez megy, naponta árammegvonás a vége. És Ő minden reggel normálisan elindul. - Le vagyok nyűgözve. (Aki(k) a frissítés-"visszavonós" részt programozták le, na azoknak megemelem a kalapom! - Legyenek bár genderisták.., még akkor is.

:)

Némi fejlemény: az Etcher-rel gond nélkül sikerült kiírni a képfájlt, boot-olt, telepítettem, és most Manjaro alól írom ezeket. :)

Lehet sekélyes vagyok, de az első, ami melengeti a lelkem, hogy nem kell elszenvednem a narancs-lila (alap)színösszeállítást. :)
Egyébiránt az alap (XFCE) változatot raktam fel, és meglepett, milyen jól néz ki a sötét téma (feltételezem, a világos is).
Ami a migrálást illeti: ha az ember használja a felhőt (pl: Google Drive, GitHub) akkor gyerekjáték az egész.
Egyébként én a "minimal" változatot telepítettem, így sokat nem kellett tisztogatnom, telepítés után használhattam a megszokott eszközöket (pl: Tilix terminál).
Ami nem tetszett, hogy van az ablakkezelőnek egy beállítási menüje, meg a Manjaro-nak külön. Ezeket talán össze kellett volna fésülni.
Egyenlőre ennyi, majd még kiforrja magát a dolog...

Mondjuk én Ubuntu alatt az alap Gnome Shell-t használtam, itt meg (az amúgy szintén alap) XFCE-t, szóval értelemszerűen ez jóval gyorsabb (főleg az indulás).
(A memória használatát persze még érdemes lett volna összevetni, de Gnome alatt nem néztem.)
Ami viszont nagyon tetszik, az a szoftvertelepítés és -eltávolítás. Egyrészt kötegelt formában hajtja végre, másrészt eltávolításnál a nem használt függőségeket is leszedi (ez állítható), illetve ki is írja őket a képernyőre.

Két éve használom problémamentesen.

Egyszerű: a manjarot gyorsabb telepíteni, mert vannak benne előre összerakott iso -k, amik telepítik a graf környezetet meg pár alap progit, míg archnál végig kell lapozni egy tutorialt és magadnak legózni (ami roppant jó dolog, ha van rá időd). Plusz ahogy írtam, LUKS+LVM layoutot szerettem volna, amit arch-csal szintén össze lehet rakni terminalos manual telepítéssel, de a manjaronál erre is volt gyorsított módszer.

Mivel sűrű az életem ezért karácsonyi szünet körül volt rá egy napom tokkal vonóval (adatmozgatás, disk layout, telepítés, adatmozgatás, belakás, ellenőrzés). Úgy gondoltam hogy az "install budgie desktop" wizard spórol ezen pár órát. Nem mértem ki, hogy mennyit. Túl gyakran én sem telepítek, ez sztem '19 karácsonya volt.

Az archot pedig azért töröltem le mert nagyon összevissza volt már maszatolva a rendszer (pl sudo pip -pel volt telepítve egy rakás python progi ami aurban vagy sima csomagként is fent van, járt a rendszeren vagy 10 féle desktop env, tele volt a home -om felesleges dolgokkal, és még sorolhatnám a hasonlókat). Bár ki lehetett volna takarítani reinstall nélkül is, inkább törlést választottam. Ja, és a legfontosabb, hogy béna ecryptfs -el volt titkosítva csak a home -om, amiről LUKS-ra és LVM-re akartam váltani (plusz ssd is bekerült a notiba).

Sziaztok!

 Én 2020 január óta használom a Manjaro-t a fő gépemen, előtte 1999-től Linux, 2006-óta Ubuntu. Általában csak LTS-eknél frissítettem az Ubit, de meguntam hogy mindig reszelni kellett még valamit utána. Gondoltam kipróbálom a rolling modellt, és nekem nagyon bejött. Ami nagy méretű csomag és nem akarom mindig frissíteni, azt a kihagyandók közé veszem fel.

Napi szinten használom, egyszerűbb videószerkesztés, telefon, analog tv tuner volt eddig, most digitális tuner, nyomtató, szkenner, néhány játék, vpn, egyszóval mindennel gyűröm.

Amit még pluszban megcsináltam, az a btrfs fájlrendszer használata. Olyan scripteket írtam, ami beállítja a rendszert úgy, hogy korábbi pillanatképet is lehessen bootolni. Pillanatképek minden csomagtelepítés után készülnek, így bármi probléma van, vissza tudok tölteni egy régebbit, bár eddig még nem volt rá szükség.

https://github.com/hrotkogabor/manjaro-btrfs

Jó kis cucc, volt többször is apró áramkimaradás, de se fsck, se adatvesztés nem volt.

 

Roti

És valóban, ebben a kiadásban minden stimmel. Kedvencem lett!

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Igen tudom, utánna néztem:)

Kicsit feljebb minden bántás mentesen leírtam, mi volt az ezt megelőző telepítővel a bajom.

Ezek a hibáka javítva lettek, elsőre pöcre felment és még műkődík is.

Csak lelkiismereti okokból szóltam ismét hozzá pozitívan.

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek