családi házba POE-s swithc + POE-s AP-k

Sziasztok

T-s net lesz, ha jól tudom IPTV-s sz*rság, struktúrált kábelezés megvan, már csak ki kéne találnom hogy milyen POEs switch és AP legyen (utobbiból 4db). Mennyire lehet a márkákat keverni POE szempontból?

Összesen kb 12 eszközzel számolok ami wifis lesz, laptop/mobil/tablet. 

Ki mit ajánlana ezen a szinten?

 

üdv és köszi

 

Mindenkinek köszönöm aki írt, valószínűleg a megoldás az lesz hogy a 4 AP lesz csak POE-s és külön injektorral mert akkor gyártó független lesz a switch + ap páros POE szinten.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 15., k - 11:01

Nekem ip kamerakhoz kell poe, viszont a 8 portos poe switchek ara pofatlanul magas, még a szaros 10/100 mbit-es portokkal is. Ha meg kell, a gigabit meg még erre jön rá plusszban mint prémium felár 2020-ban. Ezért én 2 db 4+1 portos vettem:

TP-Link TL-SF1005P

A poe miatt ezek amúgy is jobban hullanak mint a nem-poe switchek.

1. Nekem nem (volt?) egyértelmű, hogy melyik POE milyen. Hikvision kamerákhoz jó poe switch nem hajtotta meg az Ubifi (asszem) Wifi-s átjátszómat, saját táppal természetesen ment.

2. 8 portos poe switch-emen is csak 4 poe port van, kollégák világosítottak fel hogy ez így is 70W teljesítményt ad le, a switch-hez adott táp nem is bírna el 8 eszközt.

A közelmúltban még voltak keverések PoE terén (802.3af/at vs. DC12/24V-os passziv "paraszt" PoE), de a mai PoE eszközök (normális gyártóktól) már mind 802.3af/at PoE szabvány kompatibilisek, oda-vissza működniük kell egymással. Esetleg at-s (POE+) eszközöknél kell figyelni, hogy nekik POE+ switch kell a nagyobb teljesítményfelvétel miatt (visszafelé nem számít), de az ilyen eszközök viszonylag ritkák, max. speed dome, vagy 8+MP intelligens kamerák esznek annyit.

Több AP-s rendszerből én mindenképp csakis Unifi-t raknék fel (UAP-AC-Lite/Lr/Nano/Nano-HD - lehet igény szerint válogatni), esetleg árban jóval efölötti Cambium, Aruba, Ruckus jöhet még szóba. Ha a költségvetés elbírja, akkor a rendszer-homogenitás miatt a saját PoE switch-ét tenném mellé (USW-8/16/24/48). Sajnos a PoE miatt jelentősen olcsóbb switch-et más márkából sem nagyon fogsz találni, max. azzal lehet sakkozni, hogy csak annyi PoE port, amennyi szükséges, esetnek kameráknak külön csak 10/100-as PoE switch, LAN-hoz meg külön No PoE - de a több eszköz, bonyolultabb rendszer miatt szerintem hosszú távra csak bonyolítja az életet 20-30e Ft spórolásért.

"Probléma esetén nyomják meg a piros gombot és nyugodjanak békében!"

AP-ból mindenképpen ubiquity, viszont ha csak 4 AP-t akarsz feltenni és a switchnél van elég hely fizikailag akkor lehet, hogy 4 darab poe injektorral és egy nem poe switch-el jobban jársz. Ha egy injektor eldurran veszel egy másikat, viszont ha a switch hal le akkor se hálózat és egyik AP-n sincs wifi. Fogyasztásban ez néhány wattal rosszabb, mint a poe switch, lehet rajta matekozni mi éri meg jobban.

Ugy-úgy, mi sem kaptunk a 3 pack-os AC Lite-hoz, de mondjuk eleve switchet rendeltem hozzájuk, bár akkor még a parasztPoE-s változatot (pont akkoriban jelentek meg a 48V-t is támogató példányok, de a mieink még 24-esek voltak). Az egyik portja hamar ki is ment és nem bírt elég delejt nyomni, míg külön tápfeladókkal működtek az AP-k pedig matek szerint az SW elég erős lett volna tartalékkal. Mondjuk azóta ki is futott az a típus, talán nem véletlenül...

Ár/érték arányban szerintem ez a legjobb választás:

https://www.tp-link.com/hu/business-networking/unmanaged-switch/tl-sg10…

Ezen is csak 4 POE port van, ezért nekem 3 is van belőle itthon, így ha esetleg egy kiesik, nem megy el egyszerre minden...

(de a legrégebbi már 4 éve üzemel probléma nélkül)

 

több port igény esetén pedig én ezt venném:

https://www.linksys.com/us/p/P-LGS116P/

 

szerintem.

Az Ubnt UniFi-vel az ökoszisztéma miatt jársz jól. Össze tudsz állítani egy jól működő rendszert (PoE switch, kontroller, AP-k, gateway) és ezt egyben / egységesen tudod menedzselni akár a felhőből is. A PoE portokat én főlé tervezném és legalább egy US-8-150-ben gondolkodnék. A többi 12VDC kütyüt meg PoE splitterrel tolnám meg nem 220-szal (minden legyen PoE, a switch szünetmentesen van gondolom). Ha ennél többről van szó és olyan okos ház felé mennél, ahol a belső kommunikációs hálózat kritikus, akkor ki kell építeni egy "rendes" rendszert "rendes" eszközökkel. Itt már kérdés, hogy milyen a rezes hálózat Cat5 vagy 6, kell-e WiFi6, kell-e IoT (BLE, Zig, Lora) támogatás az AP-ban. (Hint: Ruckus + Shelly)

Köszönöm a hozzászólást. Nem tervezek többet. Csak hogy mindehol legyen wifi, plusz pár fali végpont, egy 8-as switch szerintem elég lesz, de barátomék házába is ennek alapján fogunk vásárolni, a struktúrált kábelezés, AP-k helye ott is megvan. Egyébként Cat5e/Cat6 amit kértem mindkét helyen.

ESET és Synology hivatalos viszonteladó

Most hasonlo itt tema: https://hup.hu/node/170778

Esetleg Omada kompatibilis cuccok (AP, controller, switch) szoba johetnek...

 

4 AP nal mar azert vedd szamitasba a controllert is a fast roaming miatt (Ubi es TPlink is biztosit szoftveres es hardveres controllert is)