"Melyik Linux disztribúciót kellene választanom?"

Címkék

Hozzászólások

Azért lehetne ezzel az ábrával vitatkozni, de lehet egy kiindulási alap.

Én Grafikusnak nem ajánlanám a linuxot, mivel azért Windowson és Mac-en erre sokkal jobb programok vannak, sokkal több pluginnel, ott nem az a kérdés, hogy van-e valamilyen szintű alternatíva, hanem az, hogy azok meglegyenek.

Az fejlesztőknek szánt ágon is lehetne mit vitatkozni. Szerintem a Manajaro-t be lehetne írni a 5.-nek arra az ágra, amikor nem érdekel az OS, csak linuxon akarsz dolgozni, de persze a másik ágról sem szedném ki. Sőtt, talán első helyre is raknám. Felrakod az alapot, eldöntöd, hogy kellenek-e a zárt driverek (mondjuk GPU programozás is benne van a pakliban) valamint azt a pár progit amit használsz és ennyi, néha simán frissíted, hogy mindig minden a legfrissebb legyen, nem kell distupgraddel szórakoznod. Persze a másik oldalra is belefér, mert amikor elkezded testreszabni, tilling wm, meg minden, akkor is zseniális kis cucc, akkor meg az Arch mivoltán az a része jön elő, hogy minden is van, és mindent aprólékosan be tudsz állítani, bár ez szerintem Ubuntu-ra is igaz, ez már tényleg izlés kérdése.

Tulajdonképpen én azt gondolom, hogy használd azt amelyik szimpatikus, esetleg amit a haverok/munkatársak használnak, mindegyikkel lehet mindent csinálni. Úgysem az a fontos, hogy mit használsz, hanem az, hogy kényelmesen letudd a melót, tudjad tartalomfogyasztásra használni. Ez valakinek lehet csilivili grafikus felület, de lehet a tillingwm világa is. Szerintem a linux erős opció. Az a választás, hogy mit használ, meg izlés kérdése, amiről meg kár is vitatkozni.  

Alapból ott kezdődik, hogy milyen programot kell használnia / akar használni az illető. Ha az adott program must have, és win-mac only, akkor már eleve kiesik, mindegy milyen felhasználási területről beszélünk (lehet harcolni wine-nal, es hasonlókkal, csak nem feltétlen érdemes, amikor az adott szoftver ára ugyanannyi / sokszorosa az oprendszerének).
 

Ha nincs kizáró ok, onnantól meg usere/cége válogatja (náunk pl van win, ubuntu (kezdőbb linuxosok), arch (advanced linuxosok) ).

A tapasztalatlanabbaknak érdemes egy közös disztrót+DE-t választani, sokat könnyít az időnkénti supporton. Aki lecseréli, az onnantól self-supported.

Ez a must have azért hibás logika, mert sok esetben, ha a felhasználói igényeket nézzük, gyorsan kiderül, hogy igazából nem must have-ségről van szó, hanem csak a felhasználó azt a bizonyos win-mac only programot szokta meg, érzelmi alapon ragaszkodik hozzá, pedig lenne rá alternatíva. A felhasználók 90+%-ának semmi szüksége se Windowsra, se Macre, böngésznek, egyszerű tartalmat fogyasztanak, alap office-os dolgokat szednek elő. Az már elenyésző, akinek munkacéllal tényleg valami spéci szoftverre van szüksége, meg annyira hardcore gamer, vagy ilyesmi.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Szerkesztve: 2020. 09. 13., v – 12:33

Business person:

Amazon Linux. Komolyan. Sane defaults, eleg egy amazon-linux-extras install epel, es megvan minden vorossapkas repo, ami yummal felmegy azt kb csak (re)startolni kell, pont nekik valo. Penzuk meg van ec2 instance-ra.

Ja hogy desktop? Business person desktopra Mac-et hasznal. Linuxot leginkabb hardverrel egyutt szerezzen be, aztan az amit ad neki (pl. KDE Slimbook).

Hobbyist geek és programmer is vagyok, akinek az fontos, hogy működjön. És érdekes módon a dolgozós gépemen Ubi van, az otthoni játszóson pedig Manjaro. Az eddigi tapasztalatom az, hogy a Manjaro-hoz egyáltalán nem kell hozzányúlni, minden jól működik magától. Ubin sincs sok reszelnivaló, de azért ott a dist-uprade nem volt mindig eseménytelen.

Ez valóban érdekes, ilyet még nem láttam, hogy egy gép intel-ucode miatt hasaljon el. Ha nem is tetszik neki a microcode frissítés, akkor legfeljebb nem tölti be, hatástalan lesz.

Egyébként én annyiban különbözök asch-tól, hogy hobbyst geek vagyok, de non programmer, és kifejeztten olyan akarok, ami nem megy. Egyelőre még mindig Arch, bár az megy, kacsintgatok a Gentoo felé, ami időhiány miatt nem halad, ott még múltkor nem mentek dolgok, de nem a disztró hibája, hanem még user error miatt (kernelfordítás előtt kellettek volna még extra opciók bekapcsolásra, meg USE flagek voltak hazavágva), nem ismertem ki eléggé a rendszert.

Egyébként meg a Manjaro univerzális lett. Mehet kezdőnek, cégesnek is, grafikusnak is, nem csak hobbistának, meg programozónak/geeknek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Elképzelhető hogy gép specifikus, sokan nem panaszkodtak rá, egy archlinuxos threadet találtam erről a jelenségről. 

Ahogy mondod, öt évig csak Ubuntut használtam és még csak egy hónapja használom a Manjaro-t de kicsit bánom, hogy nem váltottam előbb. Legtöbb dolog ami kell az fent van, ami meg nincs és nem kritikus stabilitás szempontjából az megvolt AUR-ban. Ilyen például az ubuntu Yaru nevezetű gnome témája amit nagyon megszerettem mióta kihozták és tökéletesen működik Manjaron is. Legújabb Chrome, Telegram, Ripcord, Tilix, BCC tools (amit ubuntun mindig kézzel kellett fordítanom, meg a függőségeit felimádkoznom) stb. mind pár kattintásra volt. Bloatnak nem néztem utána, de sok tool volt ami ubuntun alapból fent van itt manuálisan kellett felraknom, szerintem igyekeztek minimalizálni a felesleges dolgokat. 

Nem azon az ágon vagyok, mint amit használok (-::

> Sol omnibus lucet.

Nem mai ábra (2016). Antergos már megszünt, Apricity is. Ubuntu Gnome meg 17.04-ig volt.

Ezt jó is, hogy írod. Épp akartam kérdezni hogy ez az Apricity micsoda, nem hallottam még róla, de ez megmagyarázza, egy Arch-alapú, megszűnt valami. Antegros is megszűnt, ezt tudtam is, de azt nem vettem észre, hogy az is ott van, helyette Arco ajánlott.

Egyébként ma már szerintem az összes ismertebb disztró használható. Nem biztos, hogy kezdő bármelyikkel elboldogul, de aki ért hozzá, annak mindegy a disztró, azok lényegében abban különböznek csak, hogy milyen frissítési modelljük van, meg milyen tárolók/verziók/csomagok érhetők el rá. A többi különbség, a grafikus felület, dizájn, extrák, azok csak felszíni különbségek, utólag bármelyik disztróra felrakhatók.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az Apricity-nek most néztem utána én is. DW-re vitt sz első találat. Nagyon nem lepett meg, hogy nem sokáig ment. Arch alapon nem él meg annyi előkonfigolt disztró, mint Debian vagy Ubuntu alapból. Szerintem.

Előbb utóbb tiszta Arch-ot tesznek fel vagy telepítő szkript segítségével saját rendszert. A Manjaro, Arco meg lefedi a kulcsra kész igényeket. Szerintem.

Egyet értek...
Debian/Ubuntu vonalról váltottam hosszú évek során, először openSUSE-ra, majd Fedorára, végül egy év Manjaro után jött az Arch.. Első Arch telepítésemet egy hazai GUI installerrel telepítettem, 2019 Januárjában.. Rá pár hónappal az asztali gép is Archot kapott, de azt már a "hagyományos" úgymond Archway installal.. Mindkettő szépen muzsikál mai napig, csak hetente-kéthetente sudo Pacman -Suyy.. Talán egyszer kellett valami libet manuálisan eltávolítani, de azt írta is az Arch weboldala akkor...

Már nem fordulnék vissza .deb irányba.. Igaz még 15-17 év után is csak átlag Linux felhasználó vagyok, szóval nem ez a munkám, nem ebből élek, de mégis tetszik, hogy tényleg az és csakis az van a gépen amit én magam telepítettem, vagy forgattam valami istenhátamögötti github forrásból.. :-D És csak frissül és frissül és megy és megy és megy..

Nagyon sokáig próbálgattam a disztrókat. Sokszor első érzésre tényleg csak az volt a különbség néhányuk között, hogy más a háttér és az előre telepített szoftverek. Voltak amik tetszettek, voltak amik nem annyira, viszont működtek és széles körűen elérhető szoftverekkel rendelkeztek. Jellemzően Debian alapú disztrókhoz könnyebben találtam kész, telepíthető csomagokat ha kellett egy szoftver. Amióta van appimage, azóta azért ez sokat változott. Nagyon sokáig Ubuntu, aztán Mint volt az elsődleges disztró amit használtam. Annó még Gnome 2-vel, aztán Mate-el. A KDE-t komolyabban csak a Manjaroval tesztelgettem. Egész használható lett és hibát sem találtam benne de valahogy végül a Manjaro Gnome3 verziójánál kötöttem ki. Valahogy jobban kézre áll. Tetszenek az integrálható online fiókok, a KDE Connect (GSConnect). Régebben nagyon zabálta az erőforrásokat, de mostanában ezt nem tapasztalom. Maradhattam volna Mintnél is, viszont Manjaron jóval frissebbek a szoftverek, amikre Mint vagy Ubuntu esetén sokat kell várni vagy kézzel hackelni, ennek pedig nem mindig lesz jó vége :D

- Indítsd újra a gépet! - Az egészet? - Nem, a felét...

Szerkesztve: 2020. 09. 13., v – 20:29

túl van ez lihegve, Mandrakkel indultam, aztán Suse jobb volt mert akkoriban még lassú és kevés netem volt, a Suse telepítőkről jobban tudtam telepíteni mint Mandrekről, aztán jött a Debian amit lecseréltem Ubuntura szintén a csomagok miatt, majd mikor a Gnomot cserélték Unity-re átváltottam Lubuntura ami LXDE volt még akkor azóta is az megy ami manapság már LXQT. Közben volt egy időszak amikor Gentoo-t használtam és kis cégeknél telepítettünk többféle disztrót. Mindegyiken ugyanazokat a cuccokat használtam. Szokás kérdése csak. Nekem az LXQT adja a legjobban. Szinte mind1 mi van alatta.

Az Apricity OS-ról most hallottam először, de azt hiszem utoljára is :D

Like all good things, Apricity OS must come to an end. It has been our privilege to develop the operating system, and to be a part of a community as great as our own. But unfortunately, we no longer have time for its required upkeep. We hope that your time using our operating system has been enjoyable, and that you continue to explore using Linux in the future. You all, our users, have made this experience incredible for us, and we cannot thank you enough for the support.

Sincerely,

The Apricity OS Team

2016-ban még lehet, hogy létezett

[Falu.Me]==>[-][][X]

Nem találtam meg az ábrán az LFS-t... :(

Fejlesztő vagyok, az Ubuntutól lábrázást kapok, a Fedora viszont nagyon bevált.

Hianyzik az a szekcio, hogy: Foliasisakot hordasz, vagy csak tele van a tokod, hogy a csapbol is a menetrendszerinti privacy -val valo visszaelesekrol szolo hirek jonnek, nagyjabol hetente? Valamint nincsenek kulonleges igenyeid, de szeretned kenyelmesen hasznalni a gepet, mikozben az eleted kulonbozo aspektusai (penzugy, social, maganlevel, munka, csalad, stb) nem folynak ossze? Akkor a te oprendszered a Qubes OS.

Azt, amelyiket ismered. Ennyire baromi egyszerű.

"Sose a gép a hülye."

Olyan üzleti felhasználó vagyok, aki programozik és ennek ellenére Kubuntut használók. Tévedtem volna? :P

Nem. Te speciális eset vagy, neked külön szál kell. Amatőr műkedvelő? Majd üzleti szemléletű? Hajlandó tanulni? Egy idő után már a lekvár is bekonfigolja Linuxra? Szabad rákérdezni? Oregon. Akkor -->  Amelyikkel neki a legkisebb a szívás, mert megteheti. (Bocs', ha nem voltam teljesen pontos. :-D )

READY.
󠀠󠀠‎‏‏‎▓

Lényegében tehát:

Ha félsz mindentől is: Redhat & gyermekei

Ha egy fura hópihe akarsz lenni: openSuSE

Ha barkácsolni akarsz: Arch & gyermekei

Ha el akarod hitetni valakivel, hogy nagy hacker vagy: Kali

Minden másra ott van a Debian & gyermekei & unokái

Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Szerkesztve: 2020. 09. 14., h – 16:00

(Átmozgatva egy relevánsabb szálba.)

Linu Mintet használok, és Linux Mint jött ki az ábra alapján. Nem lepődtem meg. :D

A könnyen használható kategóriából hiányolom a Lubuntut. Mindenre van GUI, és nagyon kevés gépet eszik.

Psszt, elárulom az IP-címemet: 192.168.0.14

Szerkesztve: 2020. 09. 15., k – 12:15

Fedora fotós munkához bevált... eddig

Dinamikusan változik és néhány program függöségek miatt ezeket nem követi. (Display CAL, AfterShot...) 

KDE NEON van tesztelés alatt, de még nem vagyunk nagyon haverok. Megszoktam anno a SuSE majd a Fedora rendszert/logikát ezt még nem sikerült átültetnem a NEON (ubuntu) gyakorlatba. Ami viszont nagyon meglepett az a Linux Lite. Csak egy halovány laptopon próbáltam ki, de ott is hasít mint az állat "mindent" tudtam telepíteni amit használok a fotós munkáimhoz. Szóval esélyes a "kicsike"

Ket dolgot hianyolok: a Void Linuxot nagyreszt azokrol helyekrol, ahol az Arch ott van es a fejlesztoknek miert nincs ott a Fedora?