A Microsoft kiadta a Surface Duo kernelének forrását

Címkék

A Microsoft a múlt hónapban piacra dobta Surface Duo nevű termékét:

A Surface Duo egy két kijelzős, Android 10-et futtató okostelefon. S mint ilyen, benne Linux kernel dolgozik. A Microsoft most kiadta e kernel forrását. Elérhető itt.

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 10., cs – 13:57

Ízlelgessük: Microsoft - kiadta - Linux - kernel - forrását

trey @ gépház

Nincs mit ezen ízlelgetni. A GPL licenc miatt kötelesek az egészet nyílt forráskódú állapotban tartani, mert egyébként licencsértést követnének el. Ez nem a MS jóindulatán múlik, hanem tisztán licencelési kérdés. Sok cég ezért is fejleszt inkább BSD/MIT licences alapon, mert ott nincs ez a kötelezettség, hogy felhasznált kódon alapuló kódodra is ezen licenc fog vonatkozni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Kövezzetek meg, de nekem kezdenek bejönni a Microsoft termékei és az üzletpolitikájuk is..

Tudom eléggé "nesze semmi fogd meg jól" ez a marketing lépés technológiai szempontból, de arra jó, hogy sok helyen flamet indítson. Vagyis remek reklám...

És a tetejében még pozitív hozadéka is van, hisz a Microsoft nyíltá tett valamit. :D Még ha csak egy kernelt, aminek alapból nyílt a forrása.. (Nem vagyok otthon annyira androidban, de gondolom az alap kernel amúgy is nyílt.)

Mit tudnál elmondani a Microsoft által piacra dobott, majd nemsokára sutba dobott termékeiről? Különösképpen a mobiltelefonokról? :D

Kihagytam valamit? :D

trey @ gépház

Nekem volt Windows Phone telefonom anno, szerettem. És szerintem koncepció sem volt rossz amit kigondoltak anno. (Kis erőforrás igényű OS amihez elég egy olcsóbb hardver is.)

Az volt a baj, hogy későn szálltak be a versenybe és nagyon le voltak maradva az Android és az iOS-el szemben.

Így vissza gondolva volt még egy érdekes húzásuk, amit az Android csak nemrég kezd meglépni. Az hogy rá tudod kötni a telefonodat egy kijelzőre és egy billentyűzetre és lesz egy kvázi PC-d.

 

A mostani vonal, ez a két kijelzős csoda meg egészen tetszik. Nekem jobban bejön mint a hajlított kijelző, és ahogy néztem a egész praktikus lett a termék szoftveresen (ügyesen használja ki a két kijelzőt az Android) és hardveresen (egész vékony ahhoz képest hogy két kijelzős és a ceruza is tetszik) is.

Pedig a Sidekick akvizíció 2008-ban nem nevezhető későnek és ha figyelembe veszem, hogy a Danger-nek egy "young and enthusiastic" és "socially inclined customer base"-e volt, akkor ott volt a kezükben a lehetőség, hogy vezetők legyenek. Csak azt a storage-ot ne kellett volna firmware frissíteni ... Lehet ezen csúszott el minden. :)

trey @ gépház

Erősen spekuláció, de ha a jövőbe tekintünk én azt gondolom a Microsoft vissza tud szállni a versenybe.

Szerintem abba az irányba haladunk, hogy a telefonunk lesz a személyi számítógépünk. Van egy eszközöd (akkuval) ami mindig veled van, túl él egy akár áramszünetet is. Ha leteszed az irodába PC, ha magaddal viszed telefon..

Ezt a vonalat az Apple (szerintem) könnyen meg tudja majd ugorni, feltéve ha a CPU váltás nála sikeres lesz. (Hisz minden szoftverük egy architektúrán lesz.)

Az Android is (gondolom én) ezért nyitott ebbe az irányba.

És ha a Microsoft vissza tud szállni a versenybe akkor ha ez az új trend tetőzik, akkor szerintem ott lehet újra a 3 nagy OS között mobilon (vagyis már kvázi PC-n ahogy eddig) is.

 

Persze ez nem szentírás, kíváncsi leszek merre megyünk tovább.. :)

Per pillanat most nehéz ezt látni: az ms szereti, hogy a windows uralja a desktop/laptop piacot. A WLS-t pont azért integrálta a Windows 10 -be, hogy kifogja a szelet a developerek/power userek elől, hiszen sokkal jobb dolog Windows+WSL-en dolgozni, este meg röffenteni a játékot mellette a Steamben úgy, hogy nem kell vért pisilni a wine/vga driver/proton/switch gpu/whateverthefuck kalapálással.

Nem mondom, prímán és jó szívvel eldolgozom Linux desktopon most már vagy 10 éve, de a játék mindig is nyögve nyelős téma volt. A múltkor összeraktam a legfrissebb WoW-ot, szépen ment, jött a Wine frissítés (5.x -ről 5.y-ra), szanaszét szakadt az egész a f.szba. Pont úgy, ahogy 1, 3, 5, meg 8 éve. Le is töröltem mindent, ami játékkel kapcsolatos.

Szóval összességében szerintem az MS inkább gyilkos ölelésébe fogja a Linuxot, mint hogy kidobja érte a Windows saját kernelét. Ez a telefon meg amúgy is csak egy rétegtermék, hogy az MS elmondhassa, hogy van telefonja. (külön fura, hogy a Surface laptop Windowsos, a Surface telefon meg Androidos.. :)

Meg kell válogatni mivel játszol :D A Civilization 6 kiválóan fut Flathubról telepített Steam-en a Lubuntu 20.04-es gépemen. 16:10-es monitoromon 1920x1200-ban minden fullon.  Az Nvidia driver is pengén dolgozik és a hangkari is. Van azért előre lépés. 10 éve ilyenekről csak x napos Google és szarakodás hegyek után álmodhattam. Most meg telepítéstől számítva annyi idő alatt kezdem a gamét még letölti a gépemre :D

Tudom, hogy van egy (sőt, sok), natív játék ami szépen megy. De a játék akkor jó, ha kiszúrok valamit a steam/epic/gog/whatever store-ban, nyomom a buy/installt, ciccentek egy sört és 15 perc múlva játszom vele. Teljesen tönkreteszi az élményt, hogy le kell vadásznom, hogy fut-e rendesen, ha nem fut, mit kell összehackelni.

A steam/proton már majdnem jó, de ott is egy csomót kell szarozni, mire összejön, ugyanis a kompatibilitás db nincs annyira jól összerakva. Én végigkattogtattam a játékaimat és a vége az lett hogy a játéklistám összes eleméhez ki kellett kísérleteznem hogy a proton 3/4/5/mittomém melyik verziója a jó.

Ez így sajnos nem élmény, hanem egy szar (bár sokkal kevésbé szarabb, mint régen, ezt el kell ismerni).

Anno mikor kijottek a Windows Phone 7-tel elkepesztoen le volt maradva az Androidhoz es az iOS-hez kepest. Valamint nagyon sok megszoritas volt arra nezve, hogy mikent tudsz ra programozni. Kb akkor veszitettek el a versenyt, mert igy nem tudtak sok fejlesztot megfogni, hogy fejlesszenek ra. Persze a kesobbi verziokban mar behoztak a lemaradast, de akkor mar nagy volt a lemaradasuk a hasznalhato programok szamaban.

Az Erő Legyen Veled!

A rondaság még relatív, de a testre-szabhatóság hiánya mellette már szerintem még több embert megfogott. Egy ideig még a gyári csengőhangon kívül mást sem lehetett választani. Volt nálam egy ilyen telefon pár napig, olyan érzés volt, mint ha nem készült volna még el a GUI, és ez valami fejlesztői beta lenne, hogy amit írsz appot, azt el tudd indítani.

Aztán ismerősöm használt egy ilyen telefont, ő fent van facebookon, és arra panaszkodott, hogy a legolcsóbb androidon is megoldotta, hogy legyenek kint beszélgetések, a windowsos verzió meg nem tudta. Gondolom az api nem támogatta, hogy működjön ez a lebegő ablakos csevegés.

Nagy Péter

Én nem azon csodálkozom, hogy más nem hallott róla, hanem hogy te igen. :D

Jól rémlik, hogy ez sem volt kapható itthon? Ez máig nem megy a fejembe, hogy melyik barom állat találhatta ki, hogy csak néhány kiválasztott országban lehessen ezeket az eszközöket (+ Surface, stb.) kapni.

Mikor voltam florida-ban 2015-ben, valamelyik mall-ban láttam MSFT boltot, és ott majdnem vettem egyet. De aztán a józanabbik énem fejbevert h. ne légy barom, emlékezz surface RT! Pénzt többet nem adunk msft hardverért, ha nem egér v. bill. és így azonnal visszaraktam a polcra. Utólag kiderült h. megint csak jól döntöttem, band1 szar volt, a 2 meg hamar kifutott és lett is gyorsan dobva a termékvonal.

Ja, én a Surface-szel mondjuk elégedett voltam (nem az RT-vel, mondjuk), kettőt vettem, egyet kint Amerikában, egyet meg online.

Utóbbi eset miatt vagyok egyébként kiborulva azon, hogy miért nem lehet kapni Magyarországon, amikor a svájci Microsoft Store weboldalon magyar bankkártyával, magyar postázási címmel (!) meg simán kihozták. Ja, és a garancia is működik Magyarországról, mert az egyikkel próbáltam. Innentől kezdve kb. semmibe sem kerülne a magyar Store-ból is árusítani, legfeljebb a termék oldalát kellene lefordítani magyarral, de azt ingyen is megcsinálom szívesen, nem akkora meló. :D

Nem kapható, azt úgy érted, hogy nem hivatalos disztributoron keresztül érkeznek az országba?

Pár éve simán tudtam rendelni az EuroOne-tól, illetve kiskereskedelmi webshop-ban is mintha rendelhető lenne.

Kinect is sorba illik. 

Manapság nem tudom, mi a helyzet, de amikor az enyémeket vettem, még nem volt kapható. Értsd úgy, hogy sehol, valami sufni Bt-t leszámítva, aki 1+ milláért árulta a 3 Pro alapmodellt. :)

Most megnéztem az EuroOne honlapját, nekem nem úgy tűnik, hogy magánszemélyként odasétálva Surface-szel fogok hazamenni. :)

Csak nem akarja a Microsoft feladni ezt a smartphone témát...:)

De hülye módon használják a git-et. Külön branch-ban 4 db text, más semmi, ez a main, másikban meg a forrás. Nem láttam még ilyet.

Ahogy a branch neveket nézem, itt talán több repót akartak egybe gyúrni.

Mindenesetre dicséretes, hogy nem az elnyomó, rasszista, iparági szabvány, szexista, best practice, mindenki által ismert, felháborító "master" helyett "main" lett a branch neve.

Kepmutatas. Majd ha minden kliens programuk is elerheto ugyanugy linuxra, akkor szoljatok. (outlook, onenote, office, teams, stb).

Addig ez marketing. Semmi egyeb.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

(részint online változata

 

Mondj egy *nem* "reszint" online valtozatot.

 

Az online valtozat a tobbi platformon is elerheto, akkor minek csinalnak nativ valtozatot mas platformokra?

Engem ez a telibeszarjuk a linuxot, es utana nagy mellennyel hirdetjuk, hogy "MS <3 linux"

 

Na ez az a kepmutatas zavar. Nagyon.

A szoftverjeik minosege hidegen hagy; meg hogy van-e egyaltalan szuksege a vilagnak rajuk. Ez ettol teljesen fuggetlen. Itt a ketszinuseg az, ami irrital.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A világért sem akarom letörni az örömöt, de a kernel GPLv2 licence miatt ez kutya kötelességük, nem? (nem vagyok jogász, szóval FIXME ha kell)

ugy tudtam, hogy akinek eladod a cuccod, csak annak kell odaadni a kodot, random embernek nem. mivel itt az ms az egesz vilagnak adja a telojat, egyszerubb kirakni publicba, minthogy mindenki egyenkent keregesse

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Plusz ez csak a kernel. Ezen kívül még ott vannak a driver-ek, amik nagy valószínűséggel zártak.

Ezért van az, hogy bár az eszközök nagy része Android-ot használ, mégsem tud a közösség a legtöbb eszközhöz saját rendszert fordítani, mert rengeteg dolog nem fog működni. Vagy egyáltalán a lehetőség zárva, hogy frissíteni lehessen.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"