Hibás? ssd további használatra?

Egy Kingston SSD winchesterről lenne szó. Win10 volt rajta, egy SATA-USB átalakítóval az adatok nagy részét (kb.97%) sikerült lementenem. Gondolom pont a system fájloknál lehetett bad sectoros a drága, azért nem indult semmi, de még javítani sem lehetett. Lényeg: az adatok biztonságban vannak, ami meg eltűnt a tulajnak tanulság, hogy legyen backup mindenről.

Kérdésem: milyen eszközökkel lehetne tesztelni, hogy mi a baja a meghajtónak, és lehet-e javítani szoftveresen? Elsősorban Linuxos és ingyenes eszközök lennének jók, de lehet minden más is. Log fájlokból megmondható, hogy biztonságosan használható-e még?

Köszönöm!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 09. 09., sze – 09:12

Most SSD, vagy winchester? Nagyon nem mindegy.

Nézd meg ezzel, hogy mi a helyzet.

https://hddscan.com/

( •̀ᴗ•́)╭∩╮

"speciel a blockchain igenis hogy jó megoldás, ezért nagy erőkkel keressük hozzá a problémát"

"A picsat, az internet a porno es a macskas kepek tarolorandszere! : HJ"

Linux alatt smartctl(a smartmontools csomag tartalmazza) illetve a hdsentinelnek is van ingyenes linuxos verziója amit a honlapról tudsz letölteni. Utána több infód lesz már, de a King* meghajtóktól túl sokat ne várj.

Még egy kérdés: lehet, hogy az NTFS fájlrendszer sérült meg és azért futottunk hibára. Akkor egy egyszerű formázás megoldhatja elméletileg?

Szerkesztve: 2020. 09. 09., sze – 09:49

Kingstonos élményeim sora:

1. UV400 - Teljesen kuka (egyáltalán nem látszik már). A felhasználó reménykedett adatmentésben, de aztán rájött, hogy 90%-ban megvannak neki és már nem foglalkozott vele.

2. UV500 - Akadozott nagyon. Sikerült törölni, garanciális csere lett.

3. UV400 - Elkezdett nagyon lassan menni a gép. Pár hónapos új Dell desktop, csak merevlemezzel jött, így került bele a Kingston. Rengeteg hibát jelzett a SMART (Reallocated, Uncorrectable, stb), formázás sem segített rajta. Rátetted az adatot, de visszamásolni már nem lehetett. Garanciális csere lett a vége.

4. UV400 (256GB, piacon vettem 2 euróért). Nyilván bugzott, de annyira, hogy megakasztotta a gépet egy ideig. Erre nyomtam az SSD Managerből egy törlést, utána badsectors stílusban párszor felülírtam. Feltettem rá egy csomó adatot majd időnként checksum-oltam. Ez működik, normális sebességgel. SMART-ban itt is látszik nyoma a Reallocated sectorsnál az incidensnek.

Nem tudom mit művel a Kingston ennek a szériának a firmware-jével, de elég gáz. A KC-kkel úgy tudom nincs gond.

Egy időben nagyon ajánlották, de valahol azt írták, menet közben szeret a Kingston olcsósítani adott típus gyártásán. Mostanában sok Crucial BX500-at látok, amik rendben teszik dolgukat, nem drágábbak a Kingstonnál és hivatalosan jár hozzájuk klónozó program, nem kell külön vadászni.

Kingston. Engedd el. Tovabb nem is erdemes olvasni. Ha garancia van akkor visszaviszed, ha nincs akkor iktatod a megsemmisitobe.

Kiveve ha szereted szoptatni magadat.

Szerintem.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.