Bajban van a Járókelő! Most a te segítségedre van szükségünk!

felesleges írnom bármit is :)

Hozzászólások

kövezzetek meg, de a felhasználási feltételeket olvasva az egyik legkorrektebb munka amúgy.

Én a biztosítókkal tárgyalnék amúgy. Nekik is érdekük, hogy a gps alapú KÁTYU ASAP DETECTOR (tm)(c)(r) el leadott eset ne történjen meg megint... :-)

Aztán már csak egy lépés a SÁRGA ANGYAL (tm)(c)(r)  app integráció, a KAROSSZÉRIA LAKATOS (tm)(c)(r) ,  FUTÓMŰ DOKTOR (tm)(c)(r) és persze az ASZFALTOZÁS LIVE TIK-TOK / YT / TWITCH / MIXER / FB modul.

Józsira szerelt POV kamera a kátyútlanításról felárral előfizethető nálam.

Az úthengeres exlusive remote control akciós! Paypal: ..... :-)

Teljesen véletlenül futottam beléjük nemrég. A lépcsőházunk előtt szűk járda van, és meg volt süllyedve úgy, hogy eső esetén nem lehetett kikerülni a bejárat előtti, kb. 5cm mély pocsolyát. Lőttem mobillal pár képet, feltöltöttem, aztán pár nap múlva jött egy pdf az önkormányzattól, hogy kijöttek, megnézték, és valóban gond van, ezért javítani fogják, amint lesz kapacitásuk. Ezen a héten fejezték be a munkát. :) Szóval működik a dolog, nem került több erőfeszítésbe a bejelentés, mint ezt a kommentet megírni.

kár h sok város nincs a járókörükben.

> Jóváhagyás után bejelentésedet még aznap továbbítjuk a probléma jellege, helyszíne és egyéb kritériumok alapján illetékes szervezetnek.

(https://jarokelo.hu/rolunk/hogyan-mukodik)

ebből arra következtetek, hogy van egy település/körzet → illetékes adatbázisuk.

no, ha egy települést nem ajánl fel, akkor nyilván nincs hozzá kontaktjuk (önkormányzat nem válaszol, nem tudni kihez tartozik, stb. megszokott magyarisztáni helyzet). önkénteskedni meg 1. fejleszőnek, 2. adminnak, 3. újságírónak lehet. egyik se az ún. illetékes szerepet tölti be. az adminnak nyilván dolga h felvegye a kapcsolatot az illetékesekkel és talán még az is hogy keressen település/körzet szerinti kapcsolattartót - de ha be se tudok jelölni egy települést mert nincs kontakt, akkor hogy fog kontaktot keresni? vagy megy folyamatosan a kontakt keresés minden településhez? ha így van, akkor az mondjuk okosabb lenne ha engednének kontakt nélküli településeket megjelölni és akkor tudnák, hogy mely helyekre lenne sürgősebb az illetékes feltalálása.

vagy nem jól gondolom

önkénteskedni meg 1. fejleszőnek, 2. adminnak, 3. újságírónak lehet. egyik se az ún. illetékes szerepet tölti be

Lehet, hogy nem értem, amit mondasz, de konkrétan egy kommenttel ezelőtt linkeltem be, hol lehet jelentkezni. :)

Ügykezelő

A beérkező bejelentések ellenőrzésében, továbbításában van szükségünk segítségre. Ha egy bizonyos környéken, kerületben ismerős vagy, azt is írd meg nekünk.

Ha segítenél problémákat megoldani, akkor küldd el jelentkezésed az alábbi címre: onkentes (kukac) jarokelo.hu.

igen, arról az oldalról beszélek. bocs nem "admin"-nak írja hanem "Ügykezelő"-nek. csak lazán parafrazáltam.

Ha egy bizonyos környéken, kerületben ismerős vagy, azt is írd meg nekünk.

tehát ez jelentené azt hogy az ügykezelő az egyben a környék illetékese is? vagy ha egy környéken ismerős, akkor neki kell keresni illetékeseket ott?

ez mondjuk logikus, hogy ahol ismeretes vagyok, ott jobban tudok keresni kontakt személyeket. de ez így, nem tudom hogy csak nekem-e, de elég obscure, nem esik le másodjára-harmadjára se hogy ezt akarná kommunikálni.

szerintem szét kéne választani az admin szerepkört meg a kontaktot illetve kontakt "keresőt". mert így ha én ránézek, azt látom hogy "lássuk csak lehetek php pista, titkárnő julcsa, meg blogger bálint, de én azt szeretném hogy Bivalybasznád-Alsó is rajta legyen a térképen". akkor valami olyat képzelek el hogy "Önkormányzatnak jelentkezem" vagy "a jegyző a kertlábasom" :) vagy valami hasonló. nem tudom hogy kéne működnie ennek a kapcsolat kiépítésnek, de eddig én csak dead end-re futottam.

Btw, még tényleg nincs mobilapp?

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Downvote. Akik disposable sessionöket használnak azoknak kínszenvedés lenne (pl. firefox focus). Sokkal jobb hogy minden szolgáltatásnak van egy-egy appja, az szépen be van jelentkeztetve, meg vannak szabva a kamera/storage/location/egyéb jogai, és csinálja azt a jól meghatározott egy dolgot, amit neki tennie kell.

Ha egy browser motort becsomagolnak appba, nekem az is megfelel, csak szeparált környezetben fusson, és ne taknyoljuk egybe minden activitynket a browserben, amiről meg minden megy fel a fácsénak, a googlenek meg a barátaiknak.

Én úgy szoktam böngészni hogy valamire rákeresek, elolvasom, aztán nyomom a kuka ikont és az egész session historystul, cookie-stül, meg mindenestül megy a devnullba. Privacy-ilag ez így helyes.

Downvote. Szerintem meg felesleges sok kis beágyazott böngészőt futtatni, mert:

  • több memória és cpu fogy,
  • az akkut jobban szívják,
  • az össze-vissza értesítéseik pedig zavaróak, és külön le kell tiltani őket
  • simán összekapcsolja a facebook a különböző "natív" alkalmazások közötti session-jeidet -> a böngészőben ez is jobban szabályozható

Ha böngészőben futtatod a dolgokat:

  • csak egy alkalmazásban kell konfigurálnod,
  • /website pontosan szabályozhatod minden mainstream böngészőben, hogy mi mihez fér hozzá,
  • végtelen sok böngészőkiegészítő áll rendelkezésedre, hogy a trackerek/egyebek ne kövessenek
  • több memória és cpu fogy,

Nem feltétlenül, meg lehet írni normálisan is az appokat. :)

  • az akkut jobban szívják,

Mint egy weboldal? Hát, gondolom a konkrét oldaltól függ, de én ezt kevésbé vettem észre.

  • az össze-vissza értesítéseik pedig zavaróak, és külön le kell tiltani őket

Vagy alapból nem kell engedélyezni. :)
Illetve a böngésző/weboldal is pont ugyanúgy tud értesítéseket küldeni.

"normális" és "app" - ez így vicces kontextus.

a böngészőt egyszer kell kilőnöd - a sok "kis" appot meg egyenként. eleve több kontextus több erőforrást visz el, de ha még sok "kis" webview-t futtat mindegyik, hááát ;)

a böngészőt csak egyszer kell letiltanod az értesítések kapcsán. nem alkalmazásonként.

ez egy webes ügyviteli cucc. a végpontjaira rá lehet ülni, de plusz két frontendet karbantartani némiképp daunting.

személy szerint várom, hogy minden egyes vacak weblapnak saját natív kliense (és csak az!) legyen desktopon is, majd utána térjünk vissza erre, hogy mi is a véleményed.

Hát ilyen ez a popszakma. 10+ éve figyelem a cross-platform keretrendszerek "fejlődését". Egyik se hozza azt a szintet, ami elvárható lenne.

Hogy miért ne használjuk a böngészőt app futtatásra? Mert nem arra való. Az OS kínál olyan dolgokat, amit a böngésző nem, vagy csak limitáltan, idegesítően.

App switcher nem használható böngésző esetén, tabokkal kell szórakozni. A notification API vagy támogatott, vagy nem; utóbbi esetben jönnek az OS-be nem illeszkedő custom hackelések (ld. Microsoft Teams macOSen; a nofiticationt ki kell x-elni, ahelyett, hogy az OS által kínált swipe-olást támogatná). 

Webappok esetén a UI általában nem illeszkedik a host OS grafikai nyelvezetébe, nem követi a host OS best practice-it, minden egyes webapp külön design-nal bír, ahelyett, hogy egy egységes vizualitás lenne a mérvadó. Menük, context menük vagy vannak, vagy nincsenek, az OS által kínált gesztusokat vagy támogatja, vagy nem, káosz az egész. 

...minden egyes vacak weblapnak saját natív kliense (és csak az!) legyen...

Webappról van szó, nem weblapról. A weblap a böngészőbe való, az app a desktopra natívan. 
 

plusz két frontendet karbantartani némiképp daunting

Ha gányolni akarunk, akkor lehet a böngészőben implementálni. Fall-back opcióként kívánatos, hogy legyen egy minimal böngészős megoldás, de ha minőségi UX-t akarunk nyújtani a felhasználónak, akkor azt natív megoldással lehet megoldani.

A webapp nem azért terjedt el, mert annyira jó lenne mögötte a technológia, vagy mert a böngésző egy kívánatos application programming platform lenne - a webapp azért terjedt el, mert a corporate hálózatokban a 80-as port általában nyitva volt, míg a natív appok által használt custom portok általában tiltva voltak; nem szükséges telepíteni, ami megint a corporate policy-kkal volt összefüggésben; illetve a Google nem rendelkezett desktop rendszerrel ellenben az Apple-lel vagy a Microsoft-tal, így az egyetlen platformot kezdték el tolni, ahol jelen voltak, az pedig a böngésző.

a mobil "OS"-ek valóban sok lehetőséget kínálnak, más kérdés, hogy minek?

nem kell tabokkal szórakoznod, ha kipinneled a weblapokat a home screenedre - pontosan ugyanúgy váltogathatsz az alkalmazások között, ha ez az igényed.

a notification jellemzően apple eszközökön problematikus, vajon miért?

te azt állítod, ami neked tetszik - másnak meg más tetszik, és mást gondol. fogadd el. utána minden kicsit jobb lesz.

böngészőben semmit nem kell "implementálni" - by default tartalommegjelenítésre jó - szerinted a tartalom kizárólag statikus, szerintem meg dinamikus.

mi tiltja a "natív" (ezek némelyike egyébként meglepően webes technológiákra épül még akkor is, ha szerinted szupernatív) appoknak, hogy a 80-as protokon kommunikáljanak? vannak részigazságok az állításaidban, de nem szeretek olyannal vitázni, aki szerint csak az ő szemszögéből nézve jók a dolgok a világban

A webappoknak van még egy előnyük: központilag menedzselt az automatikus, minden felhasználóra kiterjedő frissítés, és nem kell azzal szarakodni, hogy Józsibácsi 3 éve nem frissítette a kliensalkalmazást, sőt, nem is tudja, mert az ő eszközén az újabb kliens szoftver vagy hardverprobléma miatt nem működik.

Weben ez nincs így, le lehet nyomni mindenki torkán a frissítést.

a böngészőt egyszer kell kilőnöd

Ez mit jelent pontosan? iPhone-om van, appot csak akkor zárok be, ha bugos, és újra kell indítani. Azaz havonta legfeljebb egyszer. Van még olyan mobilplatform, ahol kézzel kell kilépkedni az appokból, mert az OS nem oldja meg helyetted a suspend/resume váltást?

de ha még sok "kis" webview-t futtat mindegyik, hááát ;)

Amikor natív appokról beszéltem, pont a sok kis webview a nem-natív ellenpélda. :)

a böngészőt csak egyszer kell letiltanod az értesítések kapcsán. nem alkalmazásonként.

Miért akarnám letiltani az összes értesítést? Van olyan, amelyiknek van értelme. Pl. ha taxit hívok, két perccel az érkezés előtt kapok értesítést, hogy mehetek ki az utcára. Vagy ha a közvetlen csapattagjaimtól kapok emailt, arról kérek értesítést, mások leveleiről nem. Ezt meg lehet oldani böngészővel?

kizárólag privacy/erőforrászabálás kapcsán ítam

több "natív" alkalmazásban van webview, mint azt az ember gondolná.

ügyes, ügyes, de: arról volt szó, hogy HA AKAROM, egy lépésben letiltom az összeset. nekem ez előny - neked nem. "bármit" meg lehet oldani böngészővel, kérdés, hogy érdemes-e? (ez egyébként !böngészős dolgokra is abszolút valid)

Épp ma voltam egy ügyfelemnél, aki pont a Járókelő egyik alapítójával beszélt telefonon. Igazából azt nem értem ebben az egész "koncepcióban", hogy miért csak ennyi település van bekötve hozzájuk, miért nem robbant már be az évek alatt a Járókelő, miközben ELEMI ÉRDEKE lenne bármely önkormányzatnak, hogy az ottani problémák mihamarabb megoldódjanak, legyen szó egy kátyúról, egy kidőlt fáról, egy illegális szemétkupacról vagy egy kiégett világítótestről.

Ha ebben az országban normálisan mennének a dolgok, akkor minden polgármester tárt karokkal ugrana a Járókelő rendszerébe településestül, és dedikált embert fizetnének meg a hivatalban, hogy a lakossági problémák megoldódhassanak mihamarabb. Ingyen kapnak egy igazán jó felületet, és utána még a polgi/képviselők zsebelhetnék be a boldogabb polgároktól beérkező szavazatokat. Kár, hogy egy ilyen, minden fél számára előnyös "üzlet" utópisztikusan hangzik itthon... :(

Ezzel az ötlettel polgit konkrétan nem, de egy vidéki alpolginak már propagáltam egy weboldal kialakításának mellékzöngéjeként. Még nem vezették be sajnos. Az utolsó kérdésedet nem értem: arra próbálsz célozni, hogy mástól várom a megoldásokat és nem teszek érte jómagam? Csak mert ha igen, ennél távolabb nem is téveszthetted volna el a céltáblát, én nem az a fotelban ülős, csak szavakban erős emberke vagyok :)

Nem vagyok képben a járókelő pontos működésével kapcsolatban de a budapesti és nagyvárosi lakosságtól eltekintve ne várd hogy megértsék és igényt támasszanak az emberek bármilyen modern online szolgáltatás felé. A kossuth rádió, a megyei napilap meg a heti kettő postára járás mellett nincs ilyesmire igény.

Nem akartam megbántani senkit, csak az igazságot írtam le.

> ELEMI ÉRDEKE lenne bármely önkormányzatnak

vagy nem. fizetést úgyis kapnak. a szavazatok meg.... egyszerűbb az ellenlábast (egyesszám indokolt. nincs több ellenzék, van ahol egy se) bemocskolni valamivel és meg is van a betevőre való a köv ciklusra. legalábbis én így látom, nagyon be van állva a status quo.

Amúgy maf*szért nem csinálta még meg ugyanezt a Tisztelt Kormány?

Miért nem csinál a Kormány egy hasonló központi weblapot, ahová bármilyen hasonló ügyet be lehetne jelenteni országosan?

Értem én, hogy most is be lehet jelenteni ezeket az ügyeket valahol. A gond ott van, hogy a járókelő lát egy bejelenteni valót, lefotózza, elmenti a címet, de utána fogalma sincsen, hogy hová kéne bejelenteni. Gondolom ha elkezdené felkutatni hogy hová kell bejelenteni, hamar elmenne a kedve bármilyen bejelentéstől. Nem tudhatja a laikus járókelő, hogy adott terület éppen kinek a kezelése alatt áll jogilag.

Pont ezért kellene egy központi állami honlap, ahol feltölti valaki a fotókat, leírást, megadja a pontos címet, aztán ez a központi honlap kideríteni, hogy adott terület kinek a kezelése alatt áll, és továbbítja a megfelelő hatóságnak a bejelentést, amiről utána tájékoztatja a bejelentőt.

Vagy ahogy fentebb írta már másvalaki is, ha nincsen ilyen központi országos honlap, akkor csatlakozzon szépen az összes város/település/önkormányzat egy ilyen civil kezdeményezéshez.