Segítsetek alkalmassá tenni a gépet win10-re

Lenne egy kis vidéki civil szervezet, régi géppel. Szeretnénk az irodai desktop gépet win10-re upgradelni. Nem vagyok egy nagy hw guru (mondjuk sw sem) kérlek segítsetek nekem, mit kell venni a gépbe, hogy elfogadható irodai számítógép legyen. Tehát nem játékra kellene, hanem egy böngészőben max 2 lap fut, és word excell. Ennyi és nem több.

Fontosabb dolgok (ami gondolom fontos lehet):

Rendszer típusa	X86-based PC	
Processzor	Intel(R) Celeron(R) CPU G1610 @ 2.60GHz, 2600 Mhz, 2 mag, 2 logikai processzor	
BIOS-verzió/-dátum	American Megatrends Inc. P1.40, 2012.07.11.	
SMBIOS verziója	2.7	
Telepített fizikai memória (RAM)	2,00 GB	
Teljes fizikai memória	1,71 GB	
Szabad fizikai memória	625 MB	
Teljes virtuális memória	3,41 GB	
Szabad virtuális memória	2,35 GB	
Lapozófájl mérete	1,71 GB	
Intel(R) 6 Series/C200 Series Chipset Family

Gondolom kellene bele egy ssd winyó, meg még vagy 2 giga ram, de hogy az alaplap bírja-e, illetve ez a proci mire elég, azt nem tudom. Természetesen mondanom sem kell, hogy szegény civil szervezetről van szó, tehát, ha egy lehetőség van nem szeretnénk új gépet venni. OFF: Ugyanitt monitort keresünk ingyen felajánlásra, Egerben és vonzáskörzetében. Szállítást megoldom, hétvégén kocsiba ugrok és elszaladok érte. :)

A teljes report itt található: https://pastebin.com/KWfDi8um

Hozzászólások

  • 32 bites win10
  • minden áttetszőség és vizuális effekt kikapcsolása
  • automatikus frissítések kikapcsolása
  • valamint egy olcsó -- csak a rendszer számára -- 60GB SSD szép eredményeket fog adni.

Szerintem a 60GB-os SSD kicsit kevés lesz. Legalábbis hosszabb távon. Egy Win10 upgrade jellemzően 20+ GB szabad helyet igényel, plusz ugye az ssd-k egészséges és hosszú élettartamához szükségszerű a tárolókapacitás egyharmadának szabadon hagyása. Ha meg nem így van, akkor raynes mindjárt kijavít.

Mondanivalóm lényegesebb része most jön.

Én vezetőségi tagja vagyok két vidéki egyesületnek. Szóval képben vagyok milyen szar a helyzet. De amondó vagyok, ha egy egyesület annyira szarban van, hogy párezer ft-on megy a szarrágás, akkor el kellene gondolkodni érdemes-e csinálni. Nálunk, ha ilyen probléma felmerül, saját zsebből kipótolom a gépfejlesztést és szerintem ez elvárható a vezetőktől. A civil szervezetek velejárója, hogy idő és energián kívül pénzt ölünk bele és nem fordítva, mint ahogy a politikusok többsége teszi.

Mindenképp legalább +2 GB RAM (dual channelben, ha lehet, az integrált GPU miatt ez különösen lényeges) és egy SSD, én még megnézném, hogy egy erősebb (mondjuk i3) procit tudsz-e hozzá keríteni, a Cerka erre a felhasználásra használat közben erre elég lehet, de amint pl. a Windows Update úgy dönt, hogy ő most egy threadet kihajt (tehát naponta sokszor :) ), érezhető lesz.

(Az alaplap valszeg bírni fogja, ez a proci is már 32GB-ig kezel memóriát, a Core i óta nem találkoztam olyannal, hogy túl sok lett volna a RAM a gépben :) )

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

32 bites win10

Ilyen van? Egyre inkább az a trend, hogy csak 64 bites alkalmazásokat írnak (skype),illetve akkor csak 3 giga ramot tud megcimkézni,ha jól tudom.

A többi tanácsodat nagyon szépen köszönöm!

Szerkesztve: 2020. 09. 05., szo – 20:12

Hi,

Ha Budapest játszik, fel tudok a gép mellé ajánlani egy 19"-os 4:3-as Dell LCD monitort, most nincs előttem, de relative friss, USB hub-os meg minden. :) Apró hibája, hogy a bekapcsoló gomb nehezen reagál, de ha áram alá helyezi az ember szépen megy, és használat után (gép kikapcs, vagy hibernál) szépen stand-by ba megy (meg vissza is jön ;) ).

udv

letix

update:
Amennyiben a topic gazdának nem kell, jó helyre szívesen felajánlom másnak is, de el kell érte jönni.

Jól gondolod. Még 2GB memória kell bele és egy SSD. Jól fog menni az x64-es, standard Windows 10-el, nem kell aggódni.

Ugyanazt tudom mondani mint a többiek is. Legalább még 2 giga ram bele és rendszer alá SSD, én 120 alá nem mennék már, win frissítésekkel szépen lassan megkajálja, csak a gondod lesz vele ha ez alá mész. Ezekkel már elfogadható lesz teljesen, 32 bites wint szerintem szépen lassan el lehet felejteni, szerintem te se foglalkozz vele. 

Ilyen alap 1-2 lapos böngészés és office alá untig elég lesz.

Szerkesztve: 2020. 09. 06., v – 07:32

"Lenne egy kis vidéki civil szervezet," ... elgondolkoztam.
Mi az oka, hogy mindenképpen Windows-t erőltetünk mindenhova? Például kispénzű civil szervezetekhez is?
Linux + Libreoffice + Chrome/Firefox + Thunderbird, ... egy civil szervezetnél tuti biztos, hogy nem elégséges képességű?
Amit meg a (kedvezményes) Windows és MS Office licencre költenek, abból bőven kijön egy 20.000 Ft-os használt vas.

Nem kötözködésképpen, hanem gondolatébresztőként szánva a fenti sorokat. Ismerek szervezetet, ahol hasonló megfontolásból a PC-k 90%-án Linux fut.

Jogos a hozzászólásod. Ám az ügyintéző hölgy csak ezeket ismeri és tudja valamennyire használni. A nagyobb baj, hogy képtelen az új dolgok tanulására. (Lehet meg kellene válni tőle). A legnagyobb baj pedig, hogy a pályázati elszámolások excell formátumban jönnek az Emmi-ből (gyakran rosszul formázva) és így is kell visszaküldeni. Konkrét eset a múlt hétről, hogy a régebbi excell nem tudta kezelni a táblát és másik gépen kellett megcsinálni az elszámolást. Ezért is szeretnék a legfrissebb Office csomagot.

Ismerős helyzet. Anno ezt úgy hidaltam át, hogy a Linux Mint Cinnamonnal, XP témával úgy lett kialakítva, hogy a felhasználó szinte alig tapasztalt változást. Tálca, ikonok, stb. nagyrészt ismerősek voltak. A LibreOffice alkalmazások ikonjait pedig kiraktam a desktopra, és átneveztem Word, Excel, stb. nevekre. Remekül bevált :-)

" A LibreOffice alkalmazások ikonjait pedig kiraktam a desktopra, és átneveztem Word, Excel, stb. nevekre. Remekül bevált :-) " - Egészen addig beválik, amíg nem kell küldeni dokumentumot valahova, ahol doc(x)/xls(x) az elvárt formátum. Ismerős sajnos belefutott ilyenbe: Prezentációt megcsinálta OO-ban, aztán azt az apróságot figyelmen kívül hagyta, hogy "mentés másként kell, ha..." - és ott állt a bemutatós powerpointtal meg az OO-s fájllal befürödve.

Ez nagyon szerencsétlen helyzet, mert ugye pénz nincs, de igények meg vannak, mert képtelen mást megtanulni. Legalábbis úgy gondolja, hogy képtelen. Közben meg az OS és a böngésző hulla mindegy, mert csak ikonokra kattintgat. Egyedül a MS Office lehet problémás, ha követelmény bárhonnan jött MS Office doksikat megnyit, de még arra is jó lehet a webes MS Office, ami szintén fut Linux alatt (meg a mostani windowsotok alatt), de komótosabban.

Bár ez a gép, amit írtál mindenképp bővítésre szorul, mert táposabb asztali környezetes, fullos Linux alá is kicsit soványka. Min. valami 3. genes i5-ös procit bele kéne pattintani (elvileg ez is s1155-ös foglalat, mint a mostani benne lévő G1610), meg összesen legyen benne 4 GB RAM, már van benne 2, szóval ha megoldható, még 2. Meg egy SSD, az lehet bármilyen olcsó, 120 gigás, csak a rendszer ráférjen. Bár lehet célszerű lenne inkább, egy komplett 2-3 genes Core-i irodai gépet valahonnan szerezni használtan/refurbban, egyben ezek nem mennek drágán, mert sok cég leselejtezte ezeket, főleg nyugaton, elárasztották vele az utóbbi években a piacot, mindenki szabadulni akar tőlük, mert nem nagyon bővíthetők, ilyen Dell Optiplex és HP gépek, 4 GB RAM, i5 felállás, általában jogtiszta Win10 is jár hozzá, és csak egy SSD kell bele, így lehet olcsóbban meg lehetne úszni, mint a meglévő gépet bővíteni.

Egyébként a Win10 megy ezen a celeronos gépen is, 2 GB RAM-mal, de idegörlően lassú lesz. Főleg a kevés cache-es proci, kevés RAM, meg a HDD-ről futás miatt.

Elvileg lehetne 60 gigás SSD, i3-ban is gondolkodni, de az már szűkös, még elég, de gondolni kell mi lesz 2 év múlva, akkor sem lehet az, hogy akkor megint upgrade-elni kelljen. Ezért kell a 32 bites Windowst is elengedni és végképp a 64 bitre menni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A probléma gyökere a W10 lesz, az állandó frissítésekkel, és az MS "biztonsági" rendszer folyamatos háttérben történő működésével. (Mert ugye, az már régen nem a PC-nket védi.., :( ) - Megeszi már "reggelire" a régi processzor teljesítményét, s még be sem kapcsoltuk, az Office-t el sem indították rajta. Még a SATA-s SSD-vel együtt is. - A 2004-es oprendszernek és a friss verziós Office működéshez a 4 GB enyhén szólva is nagyon "karcsú".

(Csak nagyon türelmes és időmilliomos, "öreg civileknek" ajánlanám.  .. a 32 bit-tet pedig, - fentebb már mások is írták, - az alkalmazások  fejlesztői lassan már elfelejtették.)

Irodai munkára bőven elég

Irodai munka alatt a világ nagy része nem azt érti, hogy asztronómiai modelleket futtatsz az irodában, hanem a klasszikus irodai adminisztratív tevékenységeket. :)

Ezekre tökéletesen alkalmas, napi szinten használom ilyesmire, ha nem akarom előpakolni a laptopot a táskámból.

Define irodai munka, ez egy örökös és értelmetlen háború.

Még rohangálós rendszergazda korszakomban egy atomos netbook (a régi szutyok N455) is bőven elég volt, openbox, ssh és egy lightweight mail kliens volt használva az esetek 99%-ában meg néha egy jó gnumeric (2010 környékén). Mindenki szidta hogy semmire sem jó, én imádtam mert kis túlzással zsebre lehetett vágni és új korában 8-9 órát lazán elment madzag nélkül. Móka és kacagás hogy mind a mai napig gyerekszobában lévő régi 720p tv-re van rákötve még dsub-al, gyerkőc hálózatról erről nézi a mesét. Egy másik ugyanilyen atom szörny pedig a pincében van bemadzagolva másodlagos backupnak két külső külön tápos egy terás HDD-vel, illetve ha lent mókolok akkor spotify/netrádió szól róla.

A jelenlegi HO laptopom egy sandy bridge 2 magos pentium 6 giga rammal és SSD-vel. SSH, calc, thunderbird, böngészőben meg elrohangál a confluence/jira kombó, illetve ha wines akármi van akkor egy kis RDP, szerencsére elég ritka, kommunikációra discord. HDMI-n rá van dobva egy 21:9-es monitor pluszba, teljesen jól működik, pedig bárki más ránézne kb instant dobná a kukába. Emellett saját szórakoztatásomra van viber, spotify, yt 1080p is elrohangál kényelmesen. Sietni nem siet de a célnak tökéletesen megfelel, eddig nem panaszkodtak hogy rosszul végezném a munkámat. Pedig ez a vas újkorában se volt egy vadállat, hát még a maiak mellett. 

Megfelelő helyen ezek az ezer éves vackok is teljesen jó szolgálatot teljesítenek, a fogyasztásuk kb elhanyagolható (ark szerint atomoknak 6,5 watt a tdp-jük, pentiumnak 35W), arra amire kellenek bőven elegek, na meg ez volt itthon, inkább legyen valami hasznuk mintsem porosodjanak a majd jó lesz valamire doboz mélyén. Majd ha meghalnak akkor lesz belőlük pi zero, de addig minek költsek feleslegesen rá, ami adattal dolgoznak úgysem kritikus, leginkább letöltések mappák backupjai, gyereknek mesék ami pillanatok alatt pótolhatóak.

Tényleg nincs igazad. Klasszik irodai munkára, ha csak Windows 10, legújabb Office, esetleg hivatalos ügyben könnyebb böngészés-levelezés meg nyilvántartóprogram fut, ilyen Irodistáné Elszámolós Mancikának elég a 4 giga RAM meg 120 gigás SSD, és egy régebbi (a Win10 miatt min. 3.) genes i3 (még) vagy egy i5 (jövőre gondolva). Te a 16 GB RAM-os Xeon-os munkaállomáson tuti biztos nem csak Windowst meg Office-t futtatsz. Meg vedd figyelembe, hogy a Win10-nek nem csak az számít, hogy milyen procid van, meg a RAM, ezek is számítanak, de csak egy szintig és nem csak ezek. A Win10 pl. a háttértár sebességére is nagyon kényes, HDD-ről kínzóan lassan fut, kell alá egy SSD.

De mint írtam, én a civil szervezet helyében nagyon megfontolnám a Linuxot (valami könnyebb Mate-s, Xfce-s vagy esetleg LXDE-s vagy IceWM-es disztró, Windows-szerű skinnel, meg Firefoxszal), és webes Office365-tel. Eleve Linux alatt meg lehet spórolni az SSD-t, az alá nem annyira muszáj. Mert a Win10 csak egyre bloatabb lesz. A Linux is szépen bloatosodik, de csak a mainstreamebb, céges disztrók (Ubuntu, Fedora), a többinél egyelőre el lehet kerülni a túl nagy bloatot. Meg Linux alatt nem fut a sok kötelező, letilthatatlan Win update, meg MS-os telemetriás gané, nem kell vírusirtónak futnia a háttérben, a Linux kernel erőforrás-kezelése is jóval hatékonyabb, ergo jóval soványabb, pattogósabb a rendszer. A webes Office-nak ugyan vannak korlátai, meg mivel nem natívan fut, ezért kicsit komótosabb is, de ilyen civil szervezetet talán kiszolgál, meg legalább nem futnak le rajta a makróvírusok. Meg a Linuxnak az is előnye irodai környezetben, hogy a laikus alkalmazottak nem tudják otthonról behurcolni rá a játékokat, meg vírusos windowsos szutykaikat, mert nem tudják hogy kell rá feltelepíteni, így csak szigorúan munkára használják (legfeljebb facebookozni tudnak rajta), meg egy linuxos rendszer nincs kitéve ilyen ransomware-támadásoknak sem, nem keletkeznek rajta adware/toolbar hegyek. Meg Linuxon a user nem rendszergazda per default, meg stb., lehetne hosszan sorolni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Milyen memória kell a gépbe? Hentereg pár memória modul a fiókban, megnézem akad-e megfelelő.