DELL EMC PowerEdge R730 disk

Fórumok

Üdv!

DELL EMC PowerEdge R730-hoz (8diszkes) milyen diszk tehető bele? HP, CISCO...?

Doksi csak annyit ír, hogy SAS. (A Dell Mo-ot próbáltuk elérni...)

Hozzászólások

Ordogtol valo gondolat, de pl. egy gyari dell? :)

Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Igen. Mindig is megevett mindent és kezelt is smart-al együtt, de a fizikai lemeznél egy warning volt mindre, hogy nem Dell lemez van benne. Ezt az elmúlt 1-2 évben ezen változtattak és most már bármilyen lemezt ugyanúgy kezel mintha Dell lenne vagyis majdnem mert az firmware upgrade az OME-vel nem megoldható ebben az esetben. Ha Dell lemez kerül bele akkor az OME az összes FW-t egyszerre tudja frissíteni ami nagyon fontos ha nem labor.

Egy-két ökölszabály van, egy tömbbe csak egy csatolófelületű lemez helyezhető. A lemezek legkisebbje lesz a tag méretének mérvadója. Raid 10,50 és 60 nem bővíthető vagy nem lehet raid szintet váltani. Minden más esetén online és adatvesztés nélkül tudja bővíteni és szintet váltani a perc pl raid 1 - raid 6 +5 darab lemezzel, stb.

Az alábbiakat teszteltük Dell R730xd / R740xd szerverekbe:

HGST SATA 2TB - Régen, warning volt de kezelte, smart check ment.
Samsung 750 EVO 500GB SSD,  warning volt, már nincs smart check megy. Teljesen tesztelésre.
Intel D3-S4510 SSD 3.84 TB, nincs hibajelzés, "Remaining Rated Write Endurance" nincs olvasva és kijelezve. Ezt a Dell is forgalmazza, logózza, stb.
Samsung PM883 SSD 3.84TB, nincs hibajelzés, "Remaining Rated Write Endurance"olvasva és kijelezve. Ezt a Dell is forgalmazza, logózza, stb.

Alapvetően már nem tartom értelmét lemezt venni szerverbe, sem árban, sem teljesítményben és kb 200-300 szerver SSD közül még egyetlen sem ment tönkre vagy kellett cserélni.

Leginkább Dell diszkek mennek bele. :)

https://i.dell.com/sites/csdocuments/Shared-Content_data-Sheets_Documen…

diszk: SAS,SATA,NL-SAS, SSD: SAS,SATA

A diszkek egy keretben vannak, ami a Dell szerver sajátja, és saját firmware is van rajta, ami jól együttműködik a benne lévő (ha van benne) RAID vezérlővel, PERC 330, 730 stb... Persze ha a keretbe beleraksz egy akármilyen diszket a fenti interfészekkel akkor valószínűleg mint diszk menni fog de nem biztos, hogy minden jól működik vele, pl. állapot lekérdezés. Van olyan konfig és ezt nem tudjuk a tiédről, ami non-raid és akkor alaplapi SATA vezérlőre vannak kötve a diszkek és az OS RAID implementációval azt csinálsz velül ami jólesik.

https://i.dell.com/sites/csdocuments/Shared-Content_data-Sheets_Documen…

A 29. oldalon találsz egy táblázatot amiben méretek is szerepelnek.

Szerkesztve: 2020. 09. 01., k – 16:08

R730XD-ben nekem elől 3.5" SATA WD RE, WD GOLD RAID-10-ben és 2.5" HP brandelt Intel S4500 vagy S4510 SSD van RAID-5-ben.

Hátul 2db 2.5" SAS Seagate RAID-1-ben.

Kb 1 éve hiba nélkül megy.

iDRAC-on keresztül kattingattam össze. Van egy másik ugyanilyen. Ott WD RE van kb 10 db, az egyik hülyéskedett, kijelezte az iDRAC-on keresztül, hogy smart gondok vannak.

illetve az omsa hisztizni fog ra, hogy not certified - de egyebkent el es virul.....