Szünetmentes' érdekességek

Lecseréltem nemrégiben az állandóan járó PC-m, amit még most kezdek csak bejáratni/kitapasztalni. A postom arról szól, hogy az egyik reggel felkeltem és nem ment a gép. De amúgy ment. De nem. De igen. De mégsem.

Van egy új gépem - Ryzen 9 3900X, 64G ram és 2070S vga-val felvértezve. Először az alapgép lett megvéve, később bekekerült a vga és hozzá egy új tápegység, ami egy "Be Quiet! 750W Power Zone BN211" darab. 

Ez egy olyan "egyszerre sokmindenre használt" gép ami állandóan be van kapcsolva, többmindenre van használva, többen is használjuk - ez a korábbi gépekkel is így volt, én emiatt már csak szervernek hívom - már réges régóta egy fogalmam sincs milyen márkájú 600VA szünetmentes tápegység véd az áramkimaradásoktól, meg minden olyantól ami kárt tehet a számítógépben. Eddig csodásan szolgált az elmúlt bő 15 évben különböző eszközökkel (igen, voltak akkucserék is), de a mostani konfignál még nem került sor arra, hogy teszteljem bírja-e a UPS ezt az egészet kiszolgálni. Tudom, hogy papíron nem bírja, de azért mégis rá van szúrva, gondoltam ha idle a gép akkor csak kibírja max pár percig - ha meg nem akkor meg hát kikapcsol, mintha lemerülne.

Gondoltam én.

Aztán egyik reggel felkeltem (és amire utaltam a bevezetőben) világított a gép power ledje és hallatszott, hogy megy a tápventi, de maga a gép állt. A házventik nem forogtak, a gigabyte logó sem világított a videókártyán, a vinyók sem zümmögtek. A billentyűzeten világított a benyomott numlock...olyan volt, mintha sleep-be ment volna, csak nem ébredt fel bármit csináltam. Így táp főkapcsolója le, majd vissza fel, a gép elindult vissza - azt hittem, hogy az új táppal lehet gond és cserélni kell, de szaladtam dolgozni, ekkor nem volt időm jobban utánanézni.

Aztán ma eszembe jutott, hogy csak meg kéne nézni mivan a UPS-el. A géphez tartozó biztosítékot lenyomtam és a szünetmentes túlterhelést jelző sírása helyett üzemszerű "nincs áram" beep fogadott. Aztán meglátom, hogy hopp, pontosan ugyanaz a szitu, mint előző nap reggel. És minden más eszköz, ami még rá volt szúrva a szünetmentesre (ip kamera, smarthome rendszer, router) ment szépen tovább, a gép pedig világító power leddel le volt állva.

Azt tudom, hogy szünetmentest kell váltanom és legalább egy 1400VA kategóriát kell nézzek - hogy elbírja a teljes szettet arra a max 1-2 percre míg áramszünet van - de azért feljött bennem az emlék amikor nem volt mindegy milyen tápot használt az ember a UPS-ek négyszögjele miatt és kicsit leizzadtam mivan ha ez a táp nem lesz jó egy jövőbeli (mondjuk APC BX1400U-GR) szünetmentessel.

Dehát talán már nem azt a világot éljük...vagy mégis...

 

Tanulság: ne vegyetek otthonra gépet szervernek! Csak a baj van vele. :)

Hozzászólások

Most lehet hülyeségeket mondok mert sosem volt szünetmentesem, de ez nálam úgy van megoldva hogy előszöris, nem asztali gépem van hanem egy laptopom, dokkolón. A laptopban van ugye akksi... A dokkoló egy olyan elosztóra van kötve amelyben van túláramvédő. Amikor tehát jön netán az áramkimaradás, a túlfeszültség ha közben fellépne nem tesz kárt a gépben. A szufla ugyan eltűnik a konnektorból, de ekkor a laptop automatikusan átvált az akksi használatára, és így tud működni jó sokáig, addig biztosan amíg szabályosan kikapcsolom. Oké, annyi igaz, valamiért ilyenkor a képernyő fényereje kissé halványabb. Na ez legyen a legnagyobb bajom... Illetve, ugye külső hangszóró van hozzá csatlakoztatva ami szintén a konnektorból kapja az energiát, tehát hiába működik a laptop ilyenkor, a zene elhallgat. Na ezt még túlélem...

Szerkesztve: 2020. 08. 30., v – 06:20

Én nem vetném el a táphibát. Kell egy kis átkapcsolási idő, amit az ATX táp maga hidal át, és volt valahol a neten olyan tápteszt, amiben ezt is mérték és néhány ilyen flancosabb nevű táp nem ütötte meg a szintet. Valamint lehet az UPS se százas és kéne neki kondi és relécsere. Ezen felül az se szép, ha alulméretezett a feladathoz.

Tudni kellene az UPS típusát. A lényeg, hogy kétféle UPS van: négyszögjel-kimenetű és színuszos kimenetű. A PC tápegységekben aktív Power Factor Correction (PFC) van, és valahol azt olvastam, hogy csak a színuszos kimenetű UPS-t szeretik. De annyira nem mélyedtem el a témában, nálam csak külső tápegység-adapterek mennek UPS-ről (router, wifi AP, NAS).

Másrészt ahogy írták, a 600VA UPS a valóságban nem 600 Wattot tud leadni. A PC táp indulási áramlökése is kiakaszthatta. Nálam gyakran vannak ilyen rövid idejű áramkimaradások, amiket egy izzólámpa észre sem vesz, de az UPS reagál rá, hallom hogy kattan a reléje.

Az világos, hogy a voltamper != W.

Városon, panelban vagyok...maradjunk annyiban, hogy gyakrabban omlik össze a Windows mint amilyen gyakran áramszünet van. A UPS-ről már nem fog kiderülni a típusa, már a matrica kifakult rajta és lehet az akksija sem az igazi már, 3 éve cseréltem utoljára.

Most úgy vagyok vele, hogy még 100 ezerig hajlandó lennék venni új szünetmentest, 200-300 ezerért viszont már nem, tápegységet azért vettem ilyen drágábbat/flancosat, hogy vigyázzak a gépre, elvégre elég sok szokott múlni rajta. Szóval ha azt nézem, hogy a gép 600+ volt lehet mégis megérné továbbra is biztosítani a betáplálást...nemtudom. Majd utánanézek még.

Ennyi pénzért már elég jó szünetmentest lehetne venni. Az online szünetmentes az igazi, ott mindig valamilyen DC-ből állítja elő a kimeneti 230 V AC-t a benne lévő inverter, áramszünetkor nincs probléma az átkapcsolási idővel. Ha olyant választasz, aminek szinuszos a kimenete, akkor tkp. bármit ráköthetsz, akár olyan eszközt is, ami transzformátorral "kezdődik".

Pl.

https://www.pcland.hu/fsp-1000va-champ-tower-champ-1k-tower

https://www.pcx.hu/fsp-1000va-champ-tower-szunetmentes-tapegyseg-007361…

https://www.fsp-europe.com/CS/champ-tower-series-1k2k3k/

https://fsp-europe.com/wp-content/downloads/manuals/champ_tower_1-3k_ma…

Például: 

https://sosups.hu/hu/t/szinuszos

https://sosups.hu/hu/c/szunetmentes.tapegyseg/smart-ups.1500va.usb.-.fe… (ez szerintem nincs)

https://sosups.hu/hu/c/szunetmentes.tapegyseg/back-pro.ups.1400va

SOS-ék egész jók a szakmában, amit felújítanak, az tényleg rendbe van rakva - nem véletlenül vállalnak 3 (aksira 2) év garanciát.

Szerkesztve: 2020. 08. 30., v – 13:26

Volt olyan tapegysegem ami nem volt hajlando szunetmentessel egyuttmukodni. Semilyennel. Teszteltem cegnel is.

Ralokted a halozatra mint a kisangyal, ha ups, akkor "black death" vagy inkabb az a szurke, elindul, de se post se pre semmi, csak a vilagos fekete kepernyo.

Enermax.

Szoval eloszor megneznem a manualt, bar az a 600VA az igen csak keves. Bar ha azt nezzuk, nekem 3 "nagyobb" fogyaszto van 1400W ossztap ertekkel egy 1000VA smart upsn.

Egyebkent elofordul, hogy a nem szabalyos szinuszos upst nem szereti en apc smart vagy egyenerteku ala nem is adnam.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Az Elektrotanyán is tárgyalják a témát (csak regisztrációval olvasható).