Saját Workstation vs. NVIDIA Quadro Virtual Workstation a felhőben.

Fórumok

Sziasztok, érdekelne a véleményetek: melyek azok a szcenáriók, mikor érdemesebb NVIDIA Quadro Virtual Workstation-t bérelni valamelyik Cloud szolgáltatótól egy saját lokál munkaállomás beruházással szemben.

Pl. az Amazon AWS-nél egy "g4dn.2xlarge" instancia 32GB RAM, 8 virtuális CPU mag és NVIDIA T4 GPU (16GB) 225GB tárhely mellett $1.12 óránként, ez ha a teljes munkaidőben üzemel, akkor éves $2150, vagyis mondjuk 650e Ft. Ennyiből már meg is lehetne egy ilyen konfig, tehát mondjuk egy éves megtérülés beruházni. Jól gondolkodom?

Valójában az érdekelne, hogy milyen munkáknál érdemes saját workstation-t venni és milyen munkáknál jobb egy felhős GPU intenzív virtuális gép. A klasszikus mérnöki munkákra gondolok: CAD/CAM, 2D tervezés, plusz 3D modelling, 3D renderelés, illetve a multimédiás munkák, video editálás, illetve 3d animáció, 3D rendering.

Hozzászólások

 

- villanyszámla?

- szerviz?

 -karbantartás?

+ feltöltési/letöltési sebesség?

Az a videokártya önmagában majdnem egy milla, így a hasonló konfig az nem 650. Ha nem renderelsz folyamatosan, akkor egy 200kFt-os gépen simán dolgozol, majd a macerás render-re meg ráengeded az amazonos gépet. Bár te ismered a workflow-dat.

Szerkesztve: 2020. 08. 28., p - 20:21

Kicsibe, de nekem egy földmérős cégem konkrétan vett egy erre való render gépet (Xeon / Quadro kártya) ~2010ben azóta azt használják, semmi baj nincs vele. Lehet kicsit később csinálja meg amit meg kell csinálni, de megcsinálja..

A mostani dolgokkal nem vagyok tisztában, GPU téren főleg... de felhőbe sose vinnék ilyesmit.

Villanyszámláról nem tudok nyilatkozni... mivel ez a gép csak akkor fogyaszt ha ráküldik az adott feladatot... hogy akkor mennyit passz... de ~10év alatt sose merült fel a villanyszámla gond :)

En ugy allnek hozza hogy ha napi pl 8 oraban ki lenne hasznalva a gep akkor inkabb beruhaznek egyre, viszont ha csak neha-neha van ra szukseg akkor cloud. 

Köszi srácok!

Nagyon logikus válaszok ezek, tényleg a workload dönti el: kiszámolom, hogy egy-egy hónapban mennyi időt tölt el jelenleg a gép mondjuk 3D rendereléssel, nyilván ez az idő kiesik, mert közben nem tudom másra használni a gépet. Jó esetben éjszaka megy a renderelés, de ha nappal is, akkor mindenképpen érdemes B tervben gondolkodni.

Kicsit utánanéztem, az NVIDIA T4 GPU (16GB) vagyis Tesla kártya tényleg baromi drága, de az nem is erre a feladatkörre lett kihegyezve, inkább high-performance computing, deep learning, machine learning, AI, data analytics, etc... Klasszikus grafikai célokra inkább a Quadro kártyák valók, egy NVIDIA Quadro RTX4000, vagy P4000 kártya már elég ütős lehet komolyabb feladatokra negyed milláért. Szóval 8-900e forintért tényleg összejöhet egy rendesebb munkaállomás. A villanyszámla miatt én sem aggódnék, főleg ha a gép elég erős, így nem kell egész éjszaka járatni.

Egyetértek veled Brandonx, ha napi 8 órában kell ilyen erőforrás, inkább egy saját, ha hébe-hóba, akkor jobb lehet a felhő...

Grafikai - és részben CAD/CAM - célokhoz szeretném még hozzá toldani, hogy nagyon nem mindegy, hogy milyen monitort használsz. Erre érdemes költeni akár helyben van a gép, akár a felhőben. Megfelelő színhelyesség, jó kalibrálhatóság kell. Ha mondjuk követelmény a 10bit-es színmélység, illetve különféle színterek, akkor kérdés, hogy a cloud-os módszer tudja-e ezt hozni? Pl. orvosi vonalon előfordul, hogy hiába 10bit-es a monitor és a kártya is, a szoftver 8bit-et tud. Bár azt is meg kell hagyni, hogy ha azt a 8bit-et tényleg rendesen tudná minden, akkor nem lennének szín problémák. Egy színhelyes monitor 250k-nál indul, ha komolyan gondolod és azt gondolom kell belőle legalább 2. A T4-es cuccot valóban számolásra találták ki. Egyet értek, hogy inkább Quadro RTX vagy P vonalon kell nézelődjél, bár az is több, lesz mint 200k. Jól saccolod a 800-900k-t (monitor nélkül), persze függ a memóriától, SSD-től, stb. El tudok képzelni olyan szoftver és hardver összeállítást több grafikus kártyával, megfelelő processzorral, hogy renderelés közben is használható marad. A helyi gépnek még annyi az előnye, hogy akkor is tudod használni, ha nincs net, vagy valami okból akadozik a felhő. Jobban a magad ura lehetsz.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Szerkesztve: 2020. 08. 29., szo - 21:58

Régebben voltak ilyen renderfarmok, lehet, hogy azzal jobban kijössz, mint az amazon ajánlatával. Például ilyesmi:

 

https://render.st/one/

 

Néhány másik: Fox Renderfarm, Rebusfarm, Ranchcomputing, Pixel Plow

ma mar 'fillerekert' kapsz egy banyasz gepet, 4-8 vga-val. ha olyan a progi hogy tud skalazodni tobb vgara akkor szvsz jobban megeri mint egy ilyen csodakartya. egy hatranya van hogy  1x-es pciere vannak kotve a kartyak.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

"A klasszikus mérnöki munkákra gondolok: CAD/CAM, 2D tervezés, plusz 3D modelling, ...."

Itt még azt is érdemes figyelembe venni, hogy az adott CAD/CAM rendszer licencelése hogyan van megoldva, tudod-e egyáltalán VM-ben használni! HW kulcsos vagy céges licence szerver esetén, nem biztos hogy működni fog.