AWS S3 Glacier Deep Archive

Fórumok

Biztonsági mentés mentéséhez kellene valami felhős megoldás.

A S3 Glacier Deep Archive elég jó árakat kínál: 0,00099$/Gb/hó. Vagyis 1 TB adat tárolása durván 1 $ lenne havonta. Ha jól értelmezem a dokumentációt a feltöltés és annak adatforgalma is ingyenes, viszont ha gond van és le kell tölteni a mentést, akkor annak van költsége, de remélhetőleg erre sosem kerül sor, csak hát biztos ami biztos alapon legyen még egy példányban meg az adat.

Ez nagyon jónak tűnik, csak kérdés van-e egyéb kötelezően igénybe veendő szolgáltatás ami költséggel jár, vagy ha készítek magamnak egy AWS fiókot akkor (egyszerűsítsük le a példa kedvéért a dolgot) feltöltök 1 TB adatot és havonta fizetem az 1$-t és semmi egyéb költségem nincs?

Illetve az S3-nak vannak különböző „szintjei” lehet egyből a Glacier Deep Archive-ba tenni az adatokat?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 19., sze – 12:21

Letöltés esetén még a S3->internet árral is számolj, nagy tétel esetén jelentős lehet.

Tudsz rögtön S3-ban Glacier Deep Archive szintre helyezni, de policyval is automatizálható, pl. csak 3 hónap után rakod át stb.

Annyi trükk még van benne, hogy ha 90 napon belül törölsz valamit, akkor az első 90 nap ki lesz rá számlázva.

Van még egy időtartam amit ki kell várni, hogy hozzáférhető legyen az adat, nem prompt tudod letölteni. Gondolom meg kell keresni a szalagot vagy nem tudom... emlékeim szerint ez lehet 24 h is. Régen néztem már, de nekem is vannak adataim Glacierben. Amúgy a letöltés tényleg elég drága, ha utánaszámolsz.

12-48 óra a DA-nál az elérési idő, de jellemzően nem haladja meg a 12-t (nekem nem szokta, fél tucat manuális "teszt" alapján - jó, tudom ez nem túl objektív :D ). és igen: meg kell keresni a szalagot, a robotnak el kell vinnie az olvasóhoz, és ki is kell várni a queue-t, amíg a többiek hasonló igényeit előtted kielégítik :)

bár kedvelem az S3-at, de jó tudni, hogy a Blackblaze kb. negyedanniyért adja a sajátját: https://www.backblaze.com/b2/cloud-storage.html

A visszaállás drága, de a feltöltés és tárolás tényleg ennyi. Legalábbis nekem van fent már kb. 1 éve úgy 40 GB és az minden hónapban lekerekedik 0$-ra. Ha sok kis fájlról van szó, akkor lehet még a feltöltésnek is költsége a nagy request count miatt.