Háborúban áll az Epic Games az Apple-lel és a Google-lel, de miről szól ez az egész?

Fórumok

https://www.gamestar.hu/uzlet/haboruban-all-az-epic-games-apple-lel-es-…

Én úgy tudtam, hogy ez a 30% jutalék kijátszható. Pl a Netflix is azt mondja, hogy a mobilos kliens csak hozzáférést biztosít egy szolgáltatáshoz és nem magáért a szoftverért fizetsz, amikor mondjuk filmeket veszel és akkor nincs levámolva, nem így van?

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 08. 14., p - 13:30

"Pl a Netflix is azt mondja, hogy a mobilos kliens csak hozzáférést biztosít egy szolgáltatáshoz"

Nem az van, hogy a mobilos klienssel vagy

- használod a szolgáltatást, amit máshol fizettél elő

vagy

- elő is fizetsz rá az Apple/Google storeban

De nem csinálhatod azt, hogy a mobilos (Storeban kapható) klienssel fizetsz, de saját kapun keresztül. És ez az, amit az Epic csinált. Ha jól értem.

“May have been the losing side. Still not convinced it was the wrong one.”
"The clitoris has 8,000 nerve endings and still isn't as sensitive as a conservative man on the Internet"

Jah, valahogy így, mobilon futó alkalmazásban nem valósíthatsz meg fizetési szolgáltatást, de az "Account" weboldaladra kilinkelhetsz, ahol már lehet fizetési felület.

A másik mentesítés az, ha például az alkalmazás csak lehetővé teszi a fizetést egy szolgáltatásért, például parkolás, jegy, bérlet, könyv és egyebek vásárlása.

Az Apple nem tudom, hogy csinálja, de Google-nél még más fizetési felületre való linket sem lehet elhelyezni az alkalmazásban. Lásd Wireguard Android app, amelyik csak egy donation linket rakott be, de levették miatta.

"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

De mondjuk e-bay-en is tudsz szoftverlicenszeket venni. Akkor az ebay klienst is levámolják?

Ha csinálok egy linket az alkalmazáson belül, amit az alkalmazáson belül nyitok meg, az ér? :) Csomó app önmagán belül nyitja meg a netes linkeket.

Epic games is mondhatná, hogy nem magáért a szoftverért fizetsz, hanem azért, hogy a szervereken tárolják az account-odat, meg a hozzá kapcsolódó virtuális bigyókat. A kliens meg amúgyis ingyenes és ha úgy vesszük, csak egy kb "remote desktop" szolgáltatást nyújt, és megjeleníti a szerveren lévő információt... vagy amúgy mondhatta volna, de nem teszi, mert inkább hisztizni akart, hogy legyen egy kis hype?

Volt az a (netflixes?) sorozat, ahol lehetett választani, hogy folytatódjon... egy ilyen interaktív sorozat már majdnem szoftver, nem? :) Vajon az in-app purchuse-nek számít?

A Fortnite-nál is - ha jól tudom - vannak külön művészek, akik csinálják a külön kis bigyókat, amiket megvehetsz. Miben más ez mint egy könyv, zene vagy film vásárlása?

Amúgy valóban eléggé köcsög dolog ez a 30 százalék, pláne azért cserébe, hogy élő ügyfélszolgálatoshoz úgy tudsz elvergődni, mintha a Ninja warriors műsorban lennél. 

Developer oldal, ja. Meg tudom erositeni: regota unfair ez a gyakorlat az Apple es a Google reszerol.

A Fortnite (Epic Games, Tencent) meg embereket maga melle allitva epp 19-re lapot huz. Megeri kockaztatnia, mert a Tencent tulajdona, ami amugy is ban-kozeli allapotban van USA-ban. A userek szimpatiajat meg elnyeri, es futtat "utolso erejebol" egy awareness kampanyt.

Szerkesztve: 2020. 08. 14., p - 14:46

Nagyon egyszerű. Olyan ez, mint a céges party-k.
Amíg kicsi egy cég, addig habzsi dőzsi kijön a keretből. De ahogy nő az alkalmazottak száma, akkor fejenként ugyanolyan arányú költésből már akkora szám jönne ki, amiből lehetne kocsit, jahtot vagy prostikat venni. És a management úgy érzi, ez jár nekik. Ha megtehetik, akkor inkább maguk költik el.

A jutalékkal és a jogdíjakkal is így vannak ezek a cégek. Amíg porbafingó kis cégként pár fagyi áráról volt szó, addig boldogan fizettek. Amikor már sok milliárdosra dagadt a forgalom, akkor már sokallják, most is pár gombóc fagyit gondolnának, de azt is csak, ha nagyon muszáj. 

És van is benne ráció.

A kínai piactól kezdve a pénzváltókon és a Tesco-n át a számítógép gyártókig elég sok helyen megy az, hogy ha egy darabot (vagy keveset) veszel valamiből, akkor X, ha sokat, akkor meg egy X-nél kevesebb Y az ár.

Költsége nincs vele ennyi, ez csak a kapzsiság miatt 30% ennyi.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.