Type-c és micro-USB töltési anomáliák

Általában van a környezetemben sok micro-USB és mostanában egyre több type-c csatlakozóval ellátott eszköz, amik töltésével semmi gond.

Van azonban egy Samsung Tab S2 10"-os tabletem, aminek a töltése egészen hektikus. kb 3 éve elkezdett egyre lassabban töltődni, majd már csak bizonyos kábelekkel volt hajlandó feltöltődni, és a végén már azzal sem egészen.

Elvittük szervizbe, ahol a töltő csatlakozó részt kicserélték, és azt mondták, az lehetett a baj, hogy sokféle kábelt dugdostunk bele, amik nem voltak teljesen egyformák, így eldeformálták a töltőcsatlakozót. A javítás után megint gyorsan és szépen fel lehetett tölteni. Azóta figyelünk rá, hogy csak a saját kábelével töltsük, de kb fél éve megint elkezdett rakoncátlankodni.

Most ott tart, hogy van egyetlen kábel, amivel egyáltalán hajlandó töltődni, de azzal sem lehet mindig maximálisra tölteni. Van, hogy csak 94%-ig tölt, van, hogy 100%-ra. Függ attól is, hogyan áll a kábel. Szívesen kicserélném, mert a kábelen látszik, hogy már törött, de semelyik másik micro-USB töltő nem tölti fel a tabletet. Ha bedugok egy másik töltőt, beáll töltés módba, érzékeli, hogy jön az áram, de mégsem jön. És vagy egyáltalán nem emelkedik a töltöttségi szint, vagy szép lassan merül. (Gondolom, hogy megnézem, hogy hol áll, azzal merítem is.)

Gondolnám, hogy ez valami extra szar tablet, bár érteni nem értem az okát. Az meg még inkább zavar, hogy ez anno egy felsőkategóriás táblagép volt, amit még ma is lehetne használni, ha tölthető lenne.

És itt meg is állnék, ha pár napja nem olvadt volna össze egy sony telefon töltője, amikor az én új eredeti samsung type-c kábelemet dugta bele a tulaja. A kábelt kivéve, a puha műanyagba egy másik, kinai vacakot belenyomva a műanyag lehűlt, megkeményedett, és azóta is rendben tudja vele tölteni a telefonját.

A kábelt azonnal kidobtam, bár előtte azzal töltöttem az új telefonomat.

Elbizonytalanodtam, és ebben kérném az e területen értőbb és jártasabb kollégák véleményét. Ennyire peches lennék? Vagy ez a töltés dolog ennyire nem kiforrott technológia? Két kábelt megbízhatóan összeérinteni ennyire nehéz? És egyáltalán mi történhet a tabletemmel, hogy kap is áramot, de mégsem töltődik?

Érdemes egy ilyen tabletet még javítani? Vagy csak szedjem szét, és vezessek ki belőle két drótot, és töltsem azzal? Vagy van olyan töltési technológia, ami nem cseszi tönkre? A keresgéléseim során találtam mágneses micro-USB csatlakozókat, amiknek a fejét a csatlakozóban lehet hagyni. Ez lenne a jó módszer?

És az új telefonomnál is bármikor előfordulhat egy ilyen? Mi véd meg tőle? Milyen kábelben bízhatok?

Hozzászólások

A micro-USB kábelek között nagyon sok vacak van. A gyáriak többnyire jók, de ez sem szabály. Van az a két kis karom rajtuk, azok hajlamosak beszorulni, és akkor lötyög a kábel a csatlakozóban. Az USB-C-vel még nem találkoztam hibással.

A két drót kivezetése nem jó ötlet, mert a készülék és a töltő között adatkommunikáció is van (elvileg), megbeszélik a maximális töltőáramot. Kommunikáció hiányában 500mA-rel megy a töltés.

Keress egy jó gyári kábelt, és dobd ki a hibás utángyártottakat.

A buta töltők ma tolják magukból az 5V 2A és 3A-t ... bután.
Az USB-PD -nek viszont nincs köze a D+ és D- lábakhoz, tápvezetékre van rámodulálva. Tehát a jelzésátvitele független valójában az USB adatvonal mindenétől.

Egyébként a sok vacak USB kábelt utálom én is. Kontaktos, stb.
A másik, hogy a miniUSB aljzat koszolódik. Fogpiszkáló, szotyihéj :), bármi nem fémmel szépen kitakarítható és a rendesen bedugható csati miatt rögtön jó lesz a kontakt.

Nem igazán :(

A D+ D- lábakon beállított feszültségekkel jelzik.

 

Gagyi töltők ( 1A + 2A ) az egyik csatin az egyik állást jelzik, a másikon a másikat.

De ugyanaz a puffer szolgálja ki mindkettőt.

https://www.ebay.com/itm/USB2-0-UM24C-25C-34C-Vollfarb-LCD-Display-Test…

Ez megmutatja, mit hazudik a töltő.

"Normális ember már nem kommentel sehol." (c) Poli

A type-c-s problemadat nem tudom, de a masikkal hasonloval mar megkuzdottem, es megoldottam.

Az elozo telefonomnal a forrasztassal hadilabon alltak, emiatt tobbszor szetszedtem. Eleinte csak a Jack csatit forrasztottam vissza, de eleg nehezen lehetett hozza ferni, mert volt rajta egy arnyekolo lemez, es a pici pakam hegye sem fert koze.

Kesobb a toltoje kezdett el szorakozni a masik nyakon. Ott a mikro USB csati forrasztasa adta meg magat, a VCC kivetelevel mind elengedte. A D+ es D- nem erdekelt (wifi, bt megoldja), de a fold nelkul a toltes sem ment. Itt jon a trukk: az egyik, masszivabb kabelemen az arnyekolas eleg vastag volt ahhoz, hogy azon eleg nagy aram at tudjon menni, es ez a foldhoz volt forrasztva. Szoval annak ellenere, hogy a nyakon a pad-ek kiszakadtak, a csatlakozo teste is a foldre volt kotve, es ezen es a kabel arnyekolasan keresztul tudott toltodni. Masik kabellel (aminek az arnyekolasa gyengebb volt, vagy be se volt kotve) ez nem ment.

Ezt is tobbszor szetszedtem, visszaforrasztottam, de a panel csereje nelkul nem lehetett volna javitani. Vegul lecsereltem, amikor megerett ra az ido.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?