Legújabb laptop keresés

Ma történt egy kisebb baleset, szeretett laptopunk Dell E 5340 (valamikor még Kovitól vettem használtan-azóta is ezer köszönet érte) megtapasztalta a szabad esést.  Így a vinyója nem a legjobb állapotban van. Szerencsére még sikerült mentést végezni rajta, de hirtelen belassulások vannak linuxon. A windows meg el se indul percekig forog a morog, aztán elhal(dualboot). Szóval a nyugdíjazzuk az öreget( én használom már több mint hat éve, előtte meg Kovi kb. egy évig) project begyorsult. Kéne egy új. Persze a régi recept: használt prémium.

Ebben kérnék segítséget. A követelmények: mivel most már a feleségem használta(-fogja használni,) oktatásra videók nézésére, lehetőleg 15"-os, jó kijelző, SSD, (ha nincs majd rakunk bele, de akkor valami eldobható, fölöslegesen nem akarok  érte pénzt adni). Nem kell bika gép, dedikált VGA. Nem kell, hogy könnyű legyen, max az egyik szoba asztaláról a másik szoba asztalára fog mozogni.

Viszont legyen stabil ! Leváló sarkak zsanérok, repedő, törő vékony műanyagszegélyek lehetőleg ne. És ami szintén fontos, a külseje ne legyen leharcolva.

A házban van jelenleg 3 lenovo T420 X270, T470. Úgy alapjában nem volt bajom velük, a legjobb közülük a  420. (mondjuk a X270 ben most halt meg a billentyűzet.(szerencsére garis.)

Szóval ha Lenovo akkor melyik széria, HP-k? Melyik széria? Dell -ről mostanában sok rosszat hallottam. Fujitsu?

És az utolsó kérdés. Hol?

A laptopsystemet, nrd-t ismerem. Más esetleg?

Hozzászólások

mbtech akár, 2 év garancia (bővíthető), patika gépek A és B+ kategóriában.

Szerkesztve: 2020. 06. 23., k – 19:44

A pandémia kb. 20%-al emelte az árakat, ráadásul a kínálat is szegényesebb. Ha tudsz várj még egy kicsit. Lenovo T, Dell Latitude, Fujitsu Lifebook, HP Elitebook - nálam ez a sorrend. 

Én pár hónapja egy P50-en dolgozom. Nekem alapvetően pozitív a kép. A numpad-os billentyűzetet nem annyira szeretem... De amúgy baromi jó gép. Igazi tank... Ha van konkrét kérdés szívesen válaszolok...
T61,T420,T430s,T450,T460,T470,T480,X260 gépekkel is van tapasztalatom... És ennek tudatában léptem a P50-re.

440 touchpad-ja katasztrófális. A levovok billentyűzetét, mint ahogyan egyik notebook billentyűzetét sem szeretem. (Tudom, ezért majd kapok...).

Mindegyiket külső billentyűzettel és monitorral használom/használtam. A T440 jó (külső egérrel), a T450 is jó volt. Most egy X280-at használok. Ezt tetszik a legjobban viszont ezen meg forrasztva van a ram... sajnos. Ettől eltekintve az újlenyomat olvasón kívül minden megy linux alatt, még az érntőképernyő is.

A p50 nekem is azért merült fel mert kinézésre egy tank. És ha tank akkor stabil. Az már persze izgi, hogy a p50 -nél nem teljesül a nem bikagép, nem dedikált vga feltétel. De ettől függetlenül piszkálja a csőrömet.  Elég drágának tűnik még így 3-4 évesen is. Ja persze i7 meg nvidia M2000.

Mint mindennek, ennek is ára van. Nem csak a pénztárnál, hanem a súlyában is. Amit én használtam rövid ideig, az abban a kiépítésben verte a 3 kilogrammos súlyt. Pucéron. Mellé tettem az adapterét, bement a táskába és nagyobb súlya volt így együtt mint 3 üveg másfeles-kétliteres ásványvíznek.. A táskába már nem mertem iratgyűjtő mappát és egyebeket tenni ehhehe, azért 8-10 kilós táskával flangálni egy kicsit gáz. Az Osborne-1 is megállt valahol 13 kilogrammnál ahahah.

Amúgy faja cucc valóban.. de annyi azért mégis fájó, ahogyan (kissé felfelé kerekítve) ezt a minőséget képviselte régen a Txx/Txxx. Végül a fogy. társadalomban megszokottak szerint ezt a minőséget a szemünk előtt keresztelték át highendnek - jóval az előző fölé árazva és P-vel jelölve, majd a réginek meghagyták a besorolását, miközben valójában jóval kevésbé strapabíró eszközökké váltak. Mint nagyanyám tömör fabútora: valaha majdnem alap volt, aztán lett belőle prémium - nekem meg jut a préselt faáruból összeszerelt kika-jellegű szekrény :D amire azt mondják az már majdnem felső kategória ha jól választok.

Vortex Rikers NC114-85EKLS

A Siemens-mentesített Fujitsuk *elég* jók, viszont nem annyira naprakészek (a jelenlegi technológiához képest visszább vannak 2-3 generációval). Ha használt forgalom fog játszani ismét, ott a szürke színű E jelzésű gépek háza javarészt (könnyű)fém-ötvözet és mindent beleszámítva nagyon precizek és szerethetőek.

Használt esetén egy dologra figyelj oda, ha mókoltak vele akkor a billentyűzet kevésbé lesz határozott: Fujitsu esetén csavarkötések mellett használnak 3M ipari kétoldalas ragacsot is a rögzítéshez. Ha ezt valami bunkó tépte fel akkor a klaviatúra panelje biztosan deformálódott + amúgy is elég nehéz visszaragasztani. Úgy kellene "feltépni", hogy picit befeszítesz alá és bedugsz valamit, ami megtartja ezt a feszítést. A ragasztó egy óra alatt elenged. Nomost bunkóéknál ez a művelet 3 másodperc, egyszerűen feltépi és lesz egy C alakú billentyűpanel amit hasonló "igényességgel" fognak visszatenni. A mókolást onnan veszed észre, hogy amikor lenyomod a billentyűsapkát egy kicsit nyomódik az egész terület az adott bill körül. A sarkoknál érhető tetten legkönnyebben, főleg az ESC körül.

Szóval a Fujik jók, ennyit akartam. Ui jó sokáig tart(ott) a Latitude, királyul megbecsültétek. Örülök, hogy ilyen helyre ment!

Vortex Rikers NC114-85EKLS

ITT sok minden van, én tőlük több laptopot is vettem, korrekt volt minden.

jAzz

HasználtLaptop.hu

Én már soka T-t meg Elitet vettem tőlük, nincs rá panasz. Valamint te pakolod össze, hogy vinyó/ssd/mennyiram legyen a refi laptopban.

Ó, hogy a hatalmas Kublaj kán üssön rajtad, és a házad népén!

Köszönet mindenkinek. Átnéztem a javasolt helyeket. Sajnos tényleg elég kicsi a választék. 15" ban meg pláne. gyakorlatilag sok helyen a 100-200 ezres sávban eltűntek a laptopok, vagy nagyon felment az áruk.

De pl a kocsiséknél Precision 7510 ből van választék, de az 230+fa tól felfelé. Nyilván ez nem a tipikus home officegép kategória (e3135v5 xeon-al)  tehát ez nem fogyott el.Szóval féllábon állva próbálok időt húzni. Csak az a kérdés meddig, mert ősszel meg jön a suli az is mindig megdobja a keresletet. Az ebayen láttam "A ware" P50 -t szálítással kb 250. De nem szeretnék ennyit költeni.

Nekem nem tiszta mit akarsz. Ha eddig bevált a lenovo T széria (azt írtad alapvetően nem volt bajod velük), akkor most videónézésre miért akarsz xeonos P50 tankot venni? Miért ezeket nézegeted egyáltalán? OK, hogy strapapbíró, de ha 2 íróasztal között kell csak ingázni vele, akkor számít?
Másrészt a használt boltokat én elfelejteném, irány a hardverapró meg esetleg a jófogás.hu. A boltok sem csinálnak mást mint megveszik a használt cuccokat, kategorizálják és jól felárazzák cserébe némi -mindenre nem is kiterjedő- garanciáért cserébe.

Most néztem így hirtelen a hardveraprón:

T530 új állapotú 85 ezer
I7 3520m, Kijelző 1600x900, 8Gb RAM, 256Gb ssd (3 év bolti gari) + 1 sata hdd, Magyar billentyűzet, 100% 6 cellás új akkuval 0 ciklus
90w

Aki hirdeti tele van pozitív értékeléssel.

Szerkesztve: 2020. 06. 25., cs – 16:38

a vinyója nem a legjobb állapotban van

Akkor miért nem csak a vinyót cseréled? SSD-t át tudod tenni másikba ha lesz választék...

Én is gondolkodom mostanában laptop cserén, az elmúlt években mindig Thinkpad T vagy W széria volt, de most komolyan elgondolkodtam egy kínai laptop beszerzésén inkább. Van pl. a Xiaomi Mi Notebook Pro 15 (2020-as verziója), ár érték arányban elég jónak tűnik, de nem tudom, hogy pl. minőségben mennyire visszalépés egy Thinkpad-hez kepést. Van valakinek tapasztalata ezekkel a Xiaomi vagy Huawei laptopokkal?

nekem az a tapasztalatom hogy mint fejlesztő nagyon nagyon szeretem a thinkpad billentyűzetét. többször próbáltam váltani (amiatt mert árban nem túl versenyképes), próbáltam HP-t, Dell-t, de valahogy mindig ugyanott lyukadtam ki, használtam pár hónapig és végül inkább visszamentem egy használt thinkpadre. Ha neked nem annyira fontos a bill, akkor akár Dell vagy Huawei is jó lehet (bár utóbbinál arra figyelj, hogy nagyon szép meg jó az új hardver benne, de a szar hűtés miatt esélytelen kihasználni).

Az nem opció, hogy vesztek a mostani Dell-be egy olcsó SATA3 SSD-t? Ha nem nagy méretben veszitek, nem egy nagy pénz, ha az esésben csak a HDD ment tönkre, akkor egyértelműen megoldás lehet.

Én egyébként nem vennék össze ilyen régi üzleti notikat. Régiek. Általában gyenge kijelző, két magos proci, régi GPU, ami nem támogat új codec-eket és API-kat. Persze, lehet kapni komolyabb gépeket, jobb kijelzővel, 4 magos procival, dedikált GPU-val, de azok meg ugyanannyiban vannak, mintha venne az ember egy újabb generációs lapost.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a baj, hogy -amit az topicnyitóban is írtam- ez a "cseréljük le " project már tervben volt, mert a billentyűzetben pár billentyű már csak sokadikra működött (többször azért kellett jelszót cserélni, mert a jelszóhoz tartozó számot vagy betűt már nem vette be). A dvd lejátszó (már harmadik) halott, a szürke műanyagok (oldalt és az élen) először csak megrepedtek, majd kitörtek. Elég ronda már így.  Többek között ezért se akarok Dell-t. Ez a szürke műanyag nagyon gyenge pont. A jack és két usb (a háromból) halott -ez a kisebbik lányom bűne vagy a fülhallgató zsinórjába vagy az egér usbjébe akadt bele(tépte ki) -apropó van valaki aki usb-egér zsinórt tud forrasztani?- Volt egy szuper japán egerem(elecom) annak a zsinórját szakította el. A gravitációval találkozás, is hasonló okból volt. A kutyánk bezúgott a nyitott ajtón a kertből és beleakadt a tápzsinórba,(Sajnos az aksi is már csak 20 percet bír, muszáj töltőről működtetni). és lerántotta a gépet az asztalról.

A T- k sajnos egyre rosszabbak. Nem véletlenül írtam, hogy a 420 -as a legjobb. Azért érdeklődtem a Fuji felől. Sajna abból nem láttam 15"-ost.

Vagy húzom az időt és találok, 15" fujit, vagy amit még néztem a W541, azoknak elég jó képernyőjük van (FullHD IPS). Ha abból lenne valami jó állapotú, és nagyon sürgőssé válik, akkor talán .

Folyamatosan nézegetek.

"Én egyébként nem vennék össze ilyen régi üzleti notikat. Régiek. Általában gyenge kijelző, két magos proci, régi GPU, ami nem támogat új codec-eket és API-kat. Persze, lehet kapni komolyabb gépeket, jobb kijelzővel, 4 magos procival, dedikált GPU-val, de azok meg ugyanannyiban vannak, mintha venne az ember egy újabb generációs lapost."

Erősen felhasználás függő, hogy kinek mire jó egy ilyen régi gép. Ezt egy patika állapotú T430-asról írom (asszem 7 éves már, én 4 éve vettem) tökéletesen megfelel másodlagos munka és hobbi gépnek. Az egyetlen amit költöttem rá nemrég, hogy vettem bele egy i7-3632QM
-et (eredetileg i5-3320M volt benne, szerencsére ezeket még lehet szerelni, bővíteni), ja meg egy utángyártott aksit. Amit ez most ér, abból szerintem semmilyen új gépet nem lehet venni, nemhogy jót, pláne ami még ips-es is meg erősebb is.

Most vettem emellé még egy 12"-os X230-ast is kemény 28e Ft-ért (i5-3320m, 4GB, HDD) minimális esztétikai hibával (egy levert sarkú lcd keret/burkolat, amit ebayről ~3e Ft-ért cserélek), kicsit felturbózom (van a fiókban 4GB ramom, meg egy SSD-m) és kész egy használható kis hurcolászós gép. 

Technimax,  E6540.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze – 15:06

Tudom, hogy nem használt, és nem üzleti laptop, de a nejemnek nagyon tetszik. (Új-- HP renew: vagy hogy hívták régen)A HP 15 ről mi a tapasztalat?

Találtam egy 15 " Fuji Lifebook-ot, de mindenáron a HP -t szeretné. Kötelező lebeszélni róla, vagy még elmegy kategória.

Van valamilyen ökölszabály abban, hogy melyik laptop csendes (-vent.nélk.) ?
Teljesen elvesztem a vékony vagy vastag kiépítés, a fogyasztás processzor sebesség kavalkádjában.

Amiben:

- nincs dedikált VGA,

- kicsi TPD-jű (azaz gyenge és/vagy leskálázott) CPU van :)

- és nem gagyi műanyag a ház anyaga.

 

Pl a mostani két laptopom:

- T480 -> 'kicsi', csendes, könnyű

- P52   -> nagy, nehéz, forró és hangos is egyszerre

Kis TDP-s procival is csak akkor lesz csendes, ha van benne passzív hűtés rendesen. Az viszont súlyt növelő tényező, így szeretnek vele spórolni. Vagy ha nincs benne helikopter, akkor trükköznek az órajellel, lásd Apple gépeket, ahol tavaly ment a cirkusz, hogy videovágásnál lassul a gép, mert nem tudja a hőt elvezetni.