Watchmen - sorozat értékelő

Aki nem látta, de nézné az ugorja át ezt a bejegyzést.
Aki nem szeret olvasni: rég láttam ekkora szennyet.
Aki nem akarja megnézni, de szeret olvasni az klikkoljon.

Mielőtt leengednénk az ekét, nézzük miből is építkezünk:

Bevallom sem a képregény, sem a film nem okozott bennem katartikus élményeket, köszönhetően a rettenetesen kiegyensúlyozatlan hősgárdának: van kb. 2 szuperképességű hősünk, a többiek amolyan maszkos kemény srácok/lányok, az meg szuperképesség nélkül eléggé... ciki. Ez sajnos nagyon igaz a Kovács Walter - Rorschach  - nevű pusztulandó főszereplőre is aki bár elég szimpi, de egyszerűen nem tud több lenni mint egy igazság és monológ mániás magánhekus akinek tintafoltok mászkálnak a maszkján. A másik véglet meg persze Dr. Manhattan aki kb. egy Isten erejét/tudását birtokolja (bár utóbbi már az alapműben is sok helyen megkérdőjelezhető). A történet alapfonala a szokásos villamos szituáció: okozzunk-e kárt, hogy megelőzzünk egy nagyobbat? Amitől mégis más lett ez a képregény mint a többi, hogy a főszereplők egyáltalán nem egydimenziósak, némelyik hős eléggé bizarr múlttal vagy szokásokkal rendelkezik (erre mondják azt a fanok, hogy ettől olyan emberiek - aha, persze).

Amit még fontos megemlíteni, hogy a képregényben/filmben valamilyen sajnálatos oknál fogva egyik fontos hős sem volt színes bőrű - lsd. négerek - bár mivel a történet alapproblémája a szokásos hidegháborús vonalon mozgott talán azért, mert nem is volt rá szükség ráadásul a Minutemen | Black Minutemen kifejezések a színes bőrű katonák számára nem mondanám hogy kellemes emlékek - egyik kedvenc adatom, hogy a harcoló feketék 80%-át visszazavarták utána a gyapotföldre a szabadság hazájában (persze ez amcsi oldalon úgy van tálalva hogy 20%-kat felszabadították, hát igen a nézőpontok különbözőek).

És akkor itt van ez a sorozat ami cirka 34 évvel a képregény után játszódik.

Mivel - hacsak nincs épp választási szezon -  már nincs értelme emlegetni az oroszokat, kellett egy közérthető és "divatos" kártyát elővenni, ez pedig a: rasszizmus.

Szinopszis:
Szegény négereket nagyon bántják - a rendőrökkel együtt, akik kénytelenek immár cosplayt játszani, nehogy felismerje őket (LOL) - a Kovács Walter maszkban rohangáló 7. Lovasság tagjai.
Mi tesz Isten, a főszereplőnk(Sister Night - Éjnővér) nemcsak néger hanem (volt) rendőr is, meg persze nő is - abból az átlag alatti fajtából. Szuperképessége nincs, inkább az öklére hagyatkozik mint az eszére, ráadásul amolyan hobbi hős mivel már mint rendőr visszavonult, ha tehetné és épp nem kártérítést kérne a rasszista üldözésért akkor eléldegelné szépen a férjével, de mivel nem teheti muszájból eljár esténként cosplayben besegíteni a béna rendőr társainak akik előszeretettel beszélnek amolyan mid-west + southern dialektusban - sőt még a szenátor is. Tulsa ilyen és kész.

Miután megölik a rendőrfőnököt, felpörögnek az események: megjelenik Dr. Manhattan kínosan leharcolt volt neje - szegény színésznő nem tudom mit szedett, de volt egy jelenet mikor egy nővel beszélgetett és az Ő pupillája tizedakkora volt - egy óriási vibrátorral és némi telefonszexszel, gyémántkeményen lecsapva mindenre ami mozog, persze eredménytelenül.

És ekkor elkezdenek a dolgok kiderülni:

  • Kiderül, hogy a rendőrfőnököt azért ölték meg, mert a csibész egy KKK egyenruhát rejtegetett a szekrényében - hogy most az övé, a nagyapjáé, a feleségé volt az teljesen mindegy: ennyi elég a pusztulásra.
  • Kiderül, hogy a gyilkos nem más mint: Hooded Justice az első Minutemen - egyik legjobban beöltözött akcióhős csak a szeme - és környéke - látszik a csuklyából ki.
  • Kiderül, hogy az ott üldögélő néger öregember nem más mint a Csuklyás Bíró (HJ) csak azért nézte mindenki fehérnek, mert fehér szemránckrémet kent a csuklya alá a kis ravasz. Hogy miért? Mert akkor féltek volna tőle!

Itt álljunk meg egy szóra. Csuklyás Bíró - az első Minutemen - nem egy egyszerű eset. Messze a legbrutálisabb, szadistább (mazochistább) szereplő ráadásul homo - eredetileg német vagy zsidó. Ezt itt megpróbálták összemosni ilyen rendes családi értékek képekkel melyet szétszúz a rasszizmus, de muszáj valakinek felvenni a harcot és hát ki ha Ő nem, és ez a harc ezzel járt na meg a fehér bőrű szintén homokos Metropolisz Kapitány ráhatása... blah, végig mondani is szar volt.

  • Kiderül, hogy az ott üldögélő öregember nem más mint főhősnőnk nagyapja és mióta inaktív egy taktikai zseblámpával keni-vágja az agykontrolt.
  • Kiderül - egyébként nem derül ki, sőt pont az ellenkezője - hogy fontos volt megölni a nagy fehér rendőrfőnököt mert... jönnek a nagy tervek. Az van, hogy a történet szempontjából tök felesleges volt megölni a rendőrfönököt, mert bolhafingot se számít él-e vagy hal a végén. Még az se derült ki, hogy rászolgált, mert mondjuk titokban KKK-s volt.

Ha azt gondoltad nem fognak dolgok még kiderülni, nagyon tévedsz.

  • Kiderül, hogy Éjnővér fekete bőrű férje nem más mint: Dr. Manhattan! Bizony ám!

A tök átlag alatti, semmilyen szempontból, semmilyen különlegességet fel nem mutató fiatal fekete lány felkeltette Dr. Manhattan - továbbiakban M - érdeklődését! Igaz, hogy az eredeti képregényben és filmben M egyik fő problémája az volt, hogy Istenként teljesen érzéketlenné vált pl. saját felesége meg úgy egyébként az egész emberi nem iránt és ezért inkább elment a Marsra csokit bányászni, de ez nem így van! Nagyon is vágyott már valakire és a leendő Éjnővér valamint a vele járó dolgok teljesen felcsigázták. Mivel elég feltűnő pár lennének - nameg mit szólna hozzá az asszony - elmennek a hullaházba testet kiválasztani és hogy, hogy nem addig tologatták a tepsiket a sok fehér meg latino meg kaukázusi közöttt amíg végre találtak egy feketét, akivel Éjnővér - leendő rasszizmus áldozat és elfogadás nagykövet - nem érezné magát "feszélyezve". (Ez a jelenet inverzben, azonnali riotot generálna).

  • Kiderül, hogy csak azért nem tudtunk erről mi meg Éjnővér férje eddig, mert Ozymandias adott egy elme pesszáriumot ami ideiglenesen megszünteti M emlékeit, így zavartalanul élhet a kiscsalád.
  • Kiderül, hogy M miután visszakapja az emlékeit, a testet megtartja, így miután senki sem meri letartóztatni közszemérem sértésért: rájövünk mit értett Éjnővér feszélyezés alatt.
  • Kiderül, hogy vannak még tök felesleges, de érdekesebb szereplők akiket M-el együtt a végső fináléban csak azért is feláldozhatunk. Egy a lényeg: a rasszisták előbb haljanak meg.
  • Kiderül, hogy lószart sem számított van-e rasszizmus vagy sem, nem ez határozta meg a végkimenetelt.

Mindjárt vége, mindjárt vége: már csak egy nagyon fontos záró kép van vissza ahol látjuk Éjfeketenővért a flatfeet-es topogóival a vízen sétálni, mert M volt olyan jófej és posztumusz egy földhöz baszott tojás segítségével átadta isteni erejét a feleségének, aki immár hathatós eszközökkel tudja szolgálni a rendet és a BLM mozgalmat!

Hozzászólások

Nem banom, hogy kimaradt. De ezek szerint mar ide is beszivargott ez a most nepszeru rasszizmus-ellenes f.szsag..??? Nagyon szomoru. 

És vannak benne kúr(ál)ós jelenetek legalább? A filmből is csak annyi rémlik, meg mikor a fickó atomjaira esik, majd két hét alatt növeszt testet. A mondanivaló meg az volt, hogy mert valaki mániákus elmebetegnek néz ki, még lehet, hogy az is.

Nem ismerem a képregényt, a mozifilmet láttam valamikor nagyon régen nem igazán emlékszem rá.

Úgy kezdtem el nézni a sorozatot, hogy nem tudtam róla semmit.

Engem szórakoztatott.

omg, mi a fasz ez? ennyire tultolta a netflix?

Nem, ez elején tényleg elég egyértelműnek tűnően indul, de aztán meg pont hogy nem az lesz (illetve pár dolog nincs is túlmagyarázva (Lube Man pl :) , meg pont ezért születhetett meg a fenti poszt)), Jeremy Irons eléggé különállü sztorija meg még hozzárak egy furcsa csavart.

A képregényt folytatja, nem a filmet (ez elég hamar kiderül), amúgy jó, de nem ajánlanám mindenkinek. 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Igy is lehet ertelmezni. Valoban.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Szerkesztve: 2020. 06. 18., cs – 23:37

Az is érdekes volt, mikor Éj-nővér beránt egy rednecket vallatni egy szobába és halálra ver mert annyira ideges (a szereplőről nem derül ki bűnös-e valamiben). Ez a rendőrség - soraik közt egy orosz akcentussal beszélő vörös maszkos kommunista - tudtával és beleegyezésével persze. Meg számtalan kis apróság volt benne amitől egy emberjogista biztos jókat tapsikolt a képernyő előtt. 

Sok kritikát olvastam és hallgattam meg a sorozatról, negatívval nem is nagyon találkoztam mindenki teljesen hasra van esve. Teljesen lelkesem kezdtem bele ősszel és hétről-hétre követtem, Lindelof előző sorozata (Leftovers) az egyik legerősebb dráma amit eddig láttam. Ehhez képest ez részről-részre egyre nagyobb csalódás volt, végefelé már felpörgött de addigra nagyjából az FBI-os nőn kívül mindenki teljesen azonosulhatatlan és idegesítő karakterré vált. Mintha a kritikusok teljesen mást néztek volna mint én, sőt sokan mondták mennyivel jobb ez a feldolgozás mint a 2009-es film. Mivel az eredeti anyagot (képregényeket) nem olvastam így ezt nem tudom megerősíteni de ha igaz akkor nem nagyon maradtam le semmiről.

A 2009-es filmet viszont mindenkinek nyugodtan merem ajánlani. Tíz éve láttam akkor nem nagyon tetszett, de a sorozat előtt direkt újranéztem (sok haszna nem volt) és nagyon átjött az a teljesen cinikus és önirónikus hozzáállás amivel a rendező kezelte az összes - amúgy teljesen komolyanvehetetlen - maszkos félőrültet. Ha valaki meglátja benne a gúnyt akkor nagyon szórakoztató, teljesen túltolt helyzetekkel (pl. ez vagy ez), érdekes politikai és történelmi utalásokkal és jó kis szórakoztató hidegháborús hangulattal. Örülök hogy elkészült, ha nincs a Joker azt mondom ez az eddigi legjobb szuperhősös film. 

Az meg megint egy érdekes dolog, hogy bizonyos dolgok mennyire el vannak temetve az USA-ban, közületek hallott valaki a sorozat előtt a Tulsa-i mészárlásról? Én mondjuk nem, pedig nem apróság, meg olyan régen sem volt...

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Próbáltam nézni a sorozatot, de nem ment. Ezek szerint nem biztos, h bennem van a hiba.

Én láttam upcoming listában HBOGo-n, elkezdtem nézni, de a 3 részig birtam amikor is segitséget kértem a képregény rajongó munkatársamtól. Egyből azzal kezdte, hogy "Ne nézd tovább, mert úgysem fogod érteni, holnap beviszem neked a képregényeket, megvan mindhárom kötet. Ha azt elolvastad, opcionálisan jöhet a film, utána pedig nézd újra a sorozatot". Megtörtént, a filmet kihagytam, igy már kicsit több értelme volt, viszont volt egy rakás rész(let), ami totál bullshit / epizód volt. Pl a fekete-fehér rész, miután Éjnővér betolta a memory bogyókat.

Egynek elment, nem lett a kedvencem. Igazából a képregényből is csak a Dr. Manhattanes részeket élveztem igazán.

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Én viszont nem értem, hogy mi a tosznak csinál egy olyan sorozatot az ÉcsBíJó, amit csak a "bennfentesek" értenek. Inkább azt tudom elképzelni, simán elszúrták a forgatókönyvírók. Ha egy Batman filmben, sőt mindben el tudják mondani az alapokat, akkor egy ugyan bonyolultabb sztorit, de pont egy hosszabb formátumban, mint egy sorozat, miért nem képesek egy évadban előadni. Ha meg tényleg ennyire elmondhatatlan a sztori és az alapok, akkor bizony át kell dolgozni, még ha pár képregényszexuális húzni is fogja a száját.

Én várnék egy Bobó és egy Góliát sorozatot, azokkal nem lenne ilyen gond :D

Szerkesztve: 2020. 06. 23., k – 09:30

Hát, tegnap az elsőt megnéztem, értetlenül állok az előtt, hogy kinek élmény ez a katyvasz? - Ha UFO-k kapnák a Föld filmkészletéből elsőként, nekik sem lenne nagy élmény, szerintem. (És nekem már bővek 2200 felett jár az utóbbi 10-15 évben tisztességesen megtekintett filmek száma. Egy-kétszóval, az általam látott filmes mintávall összehasonlítva: ratyi, de nagyon!)

Kapott 26 Emmy jelölést. Az nem kevés.

$ grep -c egy$ word.list
100