[Re-up] programozó/architekt állást keresek

Fórumok

2023 update: 2020 óta biztonság területen dolgoztam (appsec/blueteam), de most már inkább programozó lennék megint

 

Eladó egy darab humán resource 10+ év szerver oldali programozó tapasztalattal (Java, C, Scala), biztonság specializációval.

Turkáltam mindenféle szokásos szerver oldali technológiát (SQL, K8S, bash).

Dolgoztam másokkal (Jira, git, gitlab, gerrit).

Hobbizgatok mindenféle nyelvvel (Coq, Haskell, Rust).

 

Keresek állást, az EU-ban akárhol, nem Magyarország előny.

Update: Angolul felső fokon beszélek, németül tudok TV-t nézni. Oroszul, hollandul, dánul, és franciául el tudok számolni tízig :)

 

Közvetlen megkeresésre küldök CV-t.

Hozzászólások

Nem tudok segiteni, de egy nyelvtudas meg elferne emiatt: "nem Magyarország előny". Az egy dolog, hogy a programozo kollegaid tudnak angolul orszagfuggetlenul, de pl. a megrendelo nem feltetlenul.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ööö, hogy csinálod, hogy "open to work" státuszod van LinkedIn-en és nem zaklatnak a halálba a fejvadászok? Ha meg nem "open to work" a státuszod, akkor miért nem? :D

Pont ezért nincs Facebook fiókom. :-)

Viszont botlottam már bele gondolatébresztő szakmai cikkbe a Linkedinen.

Aztán volt olyan is a baráti körben, hogy egy adott cég előbb a Linkedinre tette ki a hirdetést és csak utána tette volna valami klasszikus helyre. De ugyanígy ha te is kinéztél egy céget, akkor szét tudsz nézni a kapcsolati hálódban, hogy dolgozik-e/dolgozott-e ott valaki. Könnyebben tudsz használható véleményhez jutni.

Be lehet allitani, hogy csak ismerosok uzenhetnek, igy nem kerulsz bele a szonyegbombazasba. 
Keves recruiter veszi a faradsagot, hogy connection requestbe tegye a kiirast.

Nekem igy visszaesett a napirol havira a spam. 
 

13 eve regisztraltam, mikor a Sony Pictures vezerkaraval talalkoztunk. Ok kertek, hogy toltsuk fel a szakmai tapasztalatot es jeloljuk be oket. Ez alapjan tudni fogjak, hogy ki kivel beszelgessen tobbet negyszemkozt.

Utana eltelt 6 ev, en el is felejtettem teljesen a Linkedint, majd beesett egy megkereses, hogy elbaboznak nekem mivel foglalkoznak. Vegul annyira megtetszett, hogy 7 eve itt vagyok.

Szoval LinkedIn nelkul lehet nem dolgoznek itt, de en korlatoznam a recruiterek mozgasteret mert sokat rontottak a platform eredeti celjan. 
 

Ha ezekhez komolyan értesz, akkor ehhez passzoló és jó állásokból tucatszám van most is. Linkedinen meg mint E-Medve írta is nehéz nem kapni kéretlen álláshirdetéseket.

Nalunk van mindenfele nyitott pozicio (backend, devops, SRE, akarmi) nem otthon (Parizs, Barcelona, Milando, Becs, etc), ird meg, hogy mi kell es szivesen bekuldom a cv-d :)

Akkor tényleg menj fel a LinkedIn -re!

Nem kell feltolni az életed, elég ha az általad használt, ismert technológiákat írod le, esetleg hogy milyen okból, vagy milyen környezetben használtad, hogy ne legyen túl száraz a felsorolás.

Én nem vagyok "open", és még fénykép sincs kint rólam, mégis jön elég fejvadász megkeresés.

A szakmai múltamon kívül mást nem nagyon lehet rólam megtudni ott. Az meg nem titok, hogy milyen technológiákat ismerek, hiszen pont ez a lényeg, ha az ember munkát keres. Maximum hallgasd el, ha van olyan dolog a múltadban amit szégyellsz, én sem tettem ki a LinkedIn -re, hogy írtam már VisualBasic kódokat is, mert van önérzetem. :-)

Szóval attól ne félj, hogy majd beszippant a LinkedIn, és onnantól nem lesz magánéleted, mert ez hülyeség. Ez egy eszköz, nem más. Annyira  sem félelmetes, mint a HUP. :-)

Ne aggódj, ha te is megkapod akkor az olyan lehetőség, amiből jobb kimaradni. Mert valamiért a kutyának se kellenek ezek a "jó" ajánlatok.

El tudod képzelni, h. a jelenlegi szaros munkaerőpiaci környezetben tényleg elfogadható munkára elfogadható fizetéssel lasszóval kellene összevadászni embereket?

Általában fix 6-12 hónapos contractor-os cigánymelóra vadásszák az embert belgiumba. A fizetés magyarországi szemmel még jó is lenne, csak kár h. ezért a pénzért oda is kell költözni arra a 6-12 hónapra, a remote egyiknél sem opció valamiért. Úgy már viszont semmi nem marad abból a pénzből. Ráadásul a project amire alkalmaznának el sem biztos h. indul, csak utolsó pillanatban derül ki. Akkor meg már ott állsz a célországban letolt gatyával, és húzhatsz vissza mo.-ra.

Na hát ilyen moslékmelóból szokott beesni heti 3. Általában ugyanaz heti rendszerességgel többször is. Érdekes, jó szakmai munkára jó fizetéssel meglepő módon nem keresnek mérnököt sehova. Másik kedvenc meg a vodafonhoz és tsai-hoz vannak ezek az XY mánágeri posztok. Gondolom az előd öngyilkos lett, vagy idegösszeomlással szerelt le a múlt héten, és kéne SOS sűrgősen egy új bolond a helyére.

Mol-nál a network team lead-et se bírták évek óta betölteni, folyton jött a linkedin hírlevélben.

ezt ennyire nem mernem kijelenteni, sztem nagyban fugg a pozitol, meg tapasztalattol/kepzettsegtol is, nagyon valtozo, hogy kiket es milyen meloval keresnek meg. Most pl. amivel konkretan van tapasztalatom, az a devopsos melok, ugy fest meg mindig tart a hype es vadaszni kell a tapasztalattal rendelkezo embereket itthon is meg kulfoldon is, pont tegnap mondta a managerem, hogy nemet orszagban alig talalnak senior devops/kubernetes embert pedig elvileg jol fizetnek.

De jah biztos van sok contractor cigany melo is, meg en is latok olyan hirdeteseket amikre mar vagy fel eve keresnek embert.

El tudod képzelni, h. a jelenlegi szaros munkaerőpiaci környezetben tényleg elfogadható munkára elfogadható fizetéssel lasszóval kellene összevadászni embereket?

Siman. Sw dev teruleten legalabbis mindenkeppen. Mindenfele specialistabol, SME-bol, stb. hiany van most is (ha nem is akkora, mint eddig). Junior, esetleg medior szinten van oldokles.

Szubjektív vélemény:

Lehet, hogy király szakember vagy, de az álláskeresés "hirdetésed" szerintem nem erős.

Fejlesztésben szeintem a Java kerülendő nyelv, bár van ahol azon futnak a 60 éves legacy-k, oda mondjuk aranyáron beveszik az embert ha épp keresnek szerintem. (mondjuk olyan fülest is kaptam, hogy a volt munkahelyemen a php-t épp java-ra cserélnék le, háááát....)

A C nem rossz cucc, de szerver oldali nyelvben szerintem nem annyira ütős, Scala-t nem ismerem, ez lehet az én hibám.

Architekt oldalra ez viszont már kevés infó szerintem, kicsit több minden kéne, hogy mit csináltál, milyen technológiákban vagy jártas. Ebben kevés a nyelv, pl fontosak a keretrendszerek, nagyobb lib-ek, stb. Mondjuk utóbbiak fejlesztőként se elhanyagolandóak.

Pms nem számít, bármi betanulható, vcs ma már alap kategória, git alap.

Turkálás DBA és DevOps oldalról nem rossz, de sztem itt annyira nem mérvadó. Ha jól értem, akkor 3 éven át inkébb üzemeltettél?

hobbizgatás szép.

Nyelvtudás fontos. Viszont magyar oldalon elsősorban szerintem magyar cégeket keres az ember, így a "nem MO" nem biztos, hogy jól hangzik.

 

Linkedinen amúgy rendszeresen jöttek nekem is megkeresések, nem is voltam open. Sok olyan volt ami a legtöbb ember ingerküszöbét elérte volna, nekem nem. Speciel nem megyek bele homeoffice mentes melóba és nálam spec a nyelvtudás kicsit gyenge. Plusz nekem speciel kifejezetten hátrány a sok csapatépítéses szöveg.

Végül egy ismerősöm ajánlott melót amire váltottam 2 hónapja. Azóta nem kapok megkeresést, valszeg a friss melóhely miatt.

Java nem kerülendő nyelv, brutál sok rendszer fut rajta, illetve elég sok új projektet is java-ban indítanak, mert van hozzá ember minden szinten, kellően gyors, kiforrott, és folyamatosan fejlődik.

C-t nagyjából embedded területen használnak, de már ott is sokszor C++ illetve kezd előre törni a Rust is.

Scala lényegében halott.

Architectként rendszerismeret, rendszer modellezés ismeret, illetve jó kommunikációs képesség (meg sok nyugtató) kell.

Német nyelvtudás, még ha passzív is, nagyon hasznos, egy csomó cég német cég van itthon ahol ezt nagyon értékelik. 

Op-nak valószínűleg el kellene dönteni hogy mit szeretne, és azt kiemelni.

Java kerulendo ? Lasszoval nem lehet fogni ra igazan HOZZAERTO szemelyt.

Tobb ceg is van itt atkos mon. aki nyugati jellegu szamokat prezentalna a szamukra valoban alkalmas szemelynek.

Elarulom. Nincs. Van, de ok nem abba a halmazba tartoznak.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

pont ezért kerülendő.

Te akarnál olyan helyen dolgozni ahol csak te értesz a témához? Ha kicsit elfordulsz, összeomlik minden?

Te szeretnél olyan nyelvben új projekteket indítani amit nem lehet értelmesen karbantartani, nincs hozzá ember? Ha nincs hozzá ember, akkor kik és hogyan fejlesztik, javítják a minőséget?

Vélhetően nem véletlen, hogy nincs ember, valszeg nem csak én gondolom, hogy kerülendő :)

 

De mondom, szubjkektív vélemény, mindenki azt csinál amit akar.

pont ezért kerülendő.

:D

Te akarnál olyan helyen dolgozni ahol csak te értesz a témához? Ha kicsit elfordulsz, összeomlik minden?

Ezeken a helyeken általában nem egy ember dolgozik a projekten.

Vélhetően nem véletlen, hogy nincs ember, valszeg nem csak én gondolom, hogy kerülendő :)

Mi van helyette, ahol van ember, tudás és tapasztalat és képes arra, amire a Java használva van?

Ezeken a helyeken általában nem egy ember dolgozik a projekten.

Minden nagyobb multinál (is) megvannak a one-man-show figurák. Azzal biztosítja be magát az illető, hogy rajtaül az információn, nem engedi ki a kezéből a kulcs rendszerekhez a hozzáférést, így képletesen "zsarolva" a munkaadóját, hogy: "ha engem kirúgsz akkor baszhatod az összes olyan futó és jövőbeli projectedet, ahol olyan munkafázisra lesz szükség amit én kontrollálok". Mert vagy nem adja át (időben) az access-t, vagy csak felületesen, aztán a lelépte után fognak robbanni az időzített bombák. Nyilván ezek így kimondva hangosan nincsenenek, mert olyat azért nem lehet. De a lényege pont ez. Ehhez persze kell az is, h. az ő főnöke is benne legyen ebben, azaz összejátszanak.

Szóval de. Mindenhol megvannak az 1-emberes, megkerülhetetlen single point of failure-ok.

aki azt írta, hogy a java kerülendő - akkor még nem dolgozottt olyan cégnél - ahol 2-300 programozó van és 2-3-4 nagy projekt fut egyszerre és

simán előfordul, hogy egy év alatt 2-3 projektbe is részt veszel - gyakran ugyan azt csinálod pl. logolás vagy 2FA auth, db migrációs util stb..

 

azt one man show-t normális dev. cégek kerülik ill. ki is alakul - nem olyan workflow.

For Whites Only meeting room!

Előre leszögezem: Én nem vagyok fejlesztő.

Komolyan kérdem: Melyik nyelvet javasolnád a Java helyett, ami legalább annyit tud? C#? Php? Rust? Javascript (hogy csak a legszutyokabb nyelvet említsem)?

Nem mindegy, hogy azért nincs piacképes Java fejlesztő, mert annyira keresettek vagy azért, mert már annyira legacy az egész, hogy bottal se nyúlna hozzá senki se.
Eleve nem triviális szabad, tapasztalt és olcsó fejlesztőt találni egyik nyelvhez se. Főképp tegnapra. Szerintem.