20 éves a Power Mac G4 Cube!

Címkék

A maga idejében több szempontból is forradalmi volt, bár inkább a borsos ára és dizájn szempontból, mintsem a minősége vagy extrém számítástechnikai teljesítménye miatt emlékszünk rá. A várt sikere is elmaradt, alig egy évvel a bemutatása után az Apple bejelentette gyártásának végét. Később volt egy visszatérési kísérlete, de végül a Mac Mini a feledés homályába taszította. Jobs sok milliós eladásra számított, de végül kevesebb mint 150 ezer darabot sikerült értékesíteniük.

Mindenesetre, egy darabka történelem, amire érdemes visszaemlékezni.

Hozzászólások

hat ha ez nem is lett siker, 4 evvel kesobb a power mac g5 igen, ami lenyomta akkoriban az intel csucs procijait is...

Hááát... emlékeim szerint ezek inkább szerettek megfőni a passzív hűtés miatt. 

G5 pedig pont az a váltáspont volt ahol az intelnek már megvolt core architektúrája ami szanaszét verte a kazánként is remekül alkalmazható G5-öket. 

Volt dual G5 procis pro-m még anno, úgy pörgette a villanyórát hogy öröm volt nézni.

Intel Core 2006-tol van, a G5-ot pedig 2004 elejen mutattak be, amikor az intel meg a sima NetBurst-os P4-esekkel kuszkodott, azok is melegedtek rendesen, es nagyon sok orajel volt 1 muvelet rajta (szemben a Pentium3-al ill. a kesobbi Core-al).

Raadasul a G5 gyari folyadekhutessel jott (legalabbis a csucsmodell), ami akkoriban elegge meglepo volt egy brand gyartotol.

Vagy az első generációs iPhone, amin minden gyártó csak pislogott egy jó ideig... (jó tudom, ez csak lazán kapcsolódik)

Ritka az ilyen mobil. Cat meg még pár gyártónál van ilyen. Úgy 10x annyiba kerülnek mint egy korábbi Nokia, elég gyenge vas van bennük. Az átlag Nokia fícsörfón ugyan nem volt vízálló, de az eséseket nagyon bírták. Sőt még tesztelték is esésre, szegek zsebben, homok zsebben esetekre is az összes modellt. 

Azok a szétnyitható Nokiák szerintem nem a híres nokiás polikarbonát külsőt kapták hanem valami gyengébb műanyagot. A szétnyitható Nokia egyébként is idegen volt a nokia sítustól. A normál candybar Nokia mobilok azért elég jól bírták a gyűrődést. 

5110-ről azért esett le az aksi, elég vastag volt és a tartója kilazult 1-2 év után. Viszont volt 3210-esem, 3410-esem és 3510-esem is, azokkal már nem volt ilyen gond, bírták a strapát, pedig pont áltsuli vége, középsuli eleje időszak volt. 3210-es keypadját pedig isteni volt használni. 

https://www.youtube.com/watch?v=T5Z15P63PeI (mondjuk akkor mar a Pro jobban megeri)

A nem X-es Armor sorozat meg versenykepes a csucstelefonokkal tudasban es arban is. Ha az akkuido a lenyeg, akkor meg ott a Power vonal. Azt most nincs kedvem tesztelni, hogy az 5S-em 13Ah-as akkuja kikapcsolt funkciokkal hany hetig birna, de valoszinuleg sokaig. Bar ez nem utesallo.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Az Armor es Armor X a viz- por- utes- savallo. Az Armor X ebbol a Tesco gazdasagos (buta 2GB RAM, stb), az Armor meg a zaszloshajo. Hirtelen nem latom, hogy az Armor 9 specifikacioja alapjan miben tudna kevesebbet, mint a tobbi ceg hasonlo arazasu (vagy tipikusan dragabb) termeke. Mindenesetre egyaltalan nem buta.

Persze nem csak strapatelefonjaik vannak, nekem a Power szeria volt eddig (1, 2, 5S), de egyreszt abbol amit legutobb neztem (6 volt akkor a legujabb), az nem tetszik, masreszt annak a brutal nagy akkujat csak nagyon nagyra csereltek, amivel mar nem ad annyi elonyt, hogy Armor helyett azt valasszam, szoval akkor mar inkabb legyen vizallo. Utest/leejtest amugy a sulya ellenere a Power is korlatozottan kibirja, egyszer esett kijelzovel lefele a jardaszegelyre, de a kijelzo koruli alu minimalis karcolodasan kivul nem lett baja. De jelenleg nem keresek meg uj telefont, addig meg lehet, hogy jon ujabb barmelyikbol.

Ja, es ezeken kivul is van par egyeb - foleg nem-strapa - tipusuk.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Milyen az Ule Androidja? Már ha csinálnak olyan céges egyedi verziót mint MIUI, OxygenOS, TouchWiz? 

Ulefone Armor 3WT látható antennája érdemes megoldás a mai időkben. Vajon erősebb is? Ott is van térereje, ahol más mobilnak nincs? 

Nem talaltam meg logikat bennuk.

A sima Power kb. stock android kinezetet tudott (ha jol emlekszem, egy plusz HW gomb volt, amihez hackelhettek valamit, meg az IR taviranyito lehet kicsit specialisabb). A Power 2-t kinezetileg szejjelhackeltek, az 5S megint kb. megszokott kinezetu.

A WT-ben walkie-talkie van, annak az az antennaja nagy.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Ma már a featurephonenak látszó mobilokban is okostelefon OS van. Általában FirefoxOS fork KaiOS. Korábban volt AliOS, MTS saját os-e. Mindegyik Linux alapú, általában android patches kernel, Android mobilokhoz hasonlóan két rendszer van bennük. Egy a mobil signallingra másik a userrel való kapcsolatra. Ez szvsz valós regresszió, mert a valódi mobil rendszerek megszűntek. 

törnek ha leesnek

Na jó, de emiatt elég sokan tokban tartják ezeket a telefonokat.

Az én telómon pl. egy átlátszó szilikon keret van. Az elmúlt 3 évben esett azért már le sokszor, egyelőre nincs rajta se karc, se repedt képernyő.

a nyomógombok hiánya miatt nem lehet oda se nézve számot hívni

Én vezetés közben pl. úgy szoktam, hogy Hello Google, call my wife

Oda se nézve.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mindenre van valami megoldás. A régi candybar mobilok viszont alapból ütésállóak voltak. Out of box. Nem kellett ehhez semmilyen kiegészítő. Láttam már olyan tokot is, hogy 4 fehér gumigömb volt a mobil négy sarjában. Úgy lépcsőre esést leszámítva minden más esetben védi a képernyőt esésektől, csak hát hülyén néz ki. 

"Én vezetés közben pl. úgy szoktam, hogy Hello Google, call my wife"

Hívásra még elmegy, de textelésnél elé nagy baromságokat képes leírni. Utána meg lehet magyarázkodni ha átolvasás nélkül elküldöd. Illetve konferencián vagy előadáson, és minden egyéb olyan esetben amikor nem illene sms-ezni nem megoldás a Hello Google. 

Hívásra még elmegy, de textelésnél elé nagy baromságokat képes leírni.

Illetve konferencián vagy előadáson, és minden egyéb olyan esetben amikor nem illene sms-ezni nem megoldás a Hello Google. 

Arról volt szó, hogy lehet oda-se nézve hívni. Nem SMS-ről és nem arról, hogy olyan helyen, ahol rá lehet nézni a telefonra, ott beszéddel kellene hívni.

SMS-t nem szoktam úgy írni, hogy nem nézek a képernyőre, se konferencián, se vezetés közben. Illetve ez nem teljesen igaz, nagyon egyszerű, 1 mondatos SMS-eket szoktam küldetni a Google Assistant-tal, általában eltalálja, hogy mit akarok, de valóban, nem mindig. Amikor visszaolvassa és megkérdezi, hogy elküldje-e, volt már többször, hogy azt kellett mondanom, hogy nem, és elmondani újra, hogy mit akarok. De vezetés közben nagyon ritkán van szükség arra, hogy SMS-t küldjek, max. akkor, ha hívtam de nem vette fel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Mondjuk egy jó ideig joggal pislogtak rá, mert nem lehetett alkalmazást letölteni rá, egészen az iOs 2 megjelenéséig. Így a megjelenést követő első évben eléggé furcsa szerzet volt, hogy se egy jar fájl, se saját alkalmazás nem telepíthető rá, tudása nem bővíthető, miközben drága, és érezhetően erősebb hardvere van, mint a legtöbb konkurens "okos-telefonnak" akkoriban.

De persze azért is furcsán néztek rá, mert előtte ami érintőképernyős volt, azt leginkább ceruzával lehetett használni, és amelyik okostelefonon csak 15 gomb volt, már az is olyan érdekesnek hatott, hogy ilyen kevés gombbal mégis hogy lehet használni. Nekem az iPhone megjelenésekor egy SonyEricson P990i-m volt, azon 61 Fizikai gomb, 1 görgő és egy csúszka volt. Ehhez képest az iPhone a 4 darab gombjával és egy csúszkájával nem tűnt "okostelefonnak".

Nagy Péter

kb 1 honappal a megjelenese utan mar szejjel volt hackelve, es volt ra kaloz app store is, minden joval. akkoriba kb mindenki torte (jailbreak)...

en is csak azert vettem, mert egy ismeros mutatta, hogy ssh klienstol kezdve minden volt mar ra.

ami igazabol ujdonsag volt a tobbi hasonlo "okostelohoz" (inkabb gsm chippel felturbozott pda-k voltak ezek) kepest, az a kapacitiv touchscreen (nem ceruzaval kell bohockodni), es az eros cpu/sok memoria/gyorsulasmero. na meg a kis merete, az akkori pda-k min 3x voltak vasatagabbak.

Tagadhatatlan, hogy akkor kb. mindennél jobb volt, ezért is szálltam be akkor az iPhone 3G-vel. Ugyan én sosem jailbreak-eltem, nekem a hardver az, ami meggyőzött. A szoftver kevésbé, szidtam is eleget. Az Android már akkor jobban tetszett (volt copy&paste, widgetek stb.), ezért többször is kijelentettem, hogyha az Android gyártók hardverben utolérik, váltani fogok. Akkoriban gyalázatos hardverekkel jöttek az Android telefonok. Nekem a váltópont a harmadik iPhone után jött el, amikor a OnePlus kijött a OnePlus One-nal. Azóta az Android telefongyártók nincsenek lemaradva hardveresen. Szoftveresen pedig egyértelműen közelebb áll hozzám az Android, mint az iOS.

trey @ gépház

Tagadhatatlan, hogy akkor kb. mindennél jobb volt, ezért is szálltam be akkor az iPhone 3G-vel.

Csak hát az OS! Én is beszálltam az iPhone 4-gyel, mert igen, jobb volt a hardvere kb. minden másnál, a képernyő kifejezetten tetszett. Csak az egészet az iOS tönkretette. Azóta csak akkor volt iPhone-om a magán akármilyen Androidos telefon mellett, ha céges telefonként épp azt kaptam. A hardver jósága nem kompenzálta az OS rosszaságát (és később nem volt már nagy különbség a hardverben sem még akkor sem, amikor az iPhone volt jobb. Aztán egy ideje már kb. fej fej mellett haladnak hardverrel)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálam pont a fordított helyzet van. Irigykedem a droidos vasakra, olcsó oled kijelzős telefonra, több kamerára, nagyobb aksira elérhető áron, meg amúgy alapvetően a színesebb felhozatalra, viszont a droiddal nem bírok megbarátkozni. Egészen egyszerűen nem áll kézre a logikája, amit iOS-be pillanatok alatt megtalálok azt droidba van hogy órákon át keresem.

Egy példa: Van egy céges droidos telóm amin próbáltam megkeresni a hívásátirányítást (céges kártya iPhone-ba, privát kártya droidba és átirányítva cégesre), kb 2 órán át nyomkodtam a beállításokat az összes menüt átrágva hogy hol a pék f.szába lehet az átirányítás mire kolléga mutatta hogy ja hát az a telefon tárcsázó részének hárompöttyös menüjének speciális füle alatt van. A büdös életbe nem kerestem volna ott.

Hát, akkor én mindkét oldallal szívok, mert Androidon a hívásátirányítást nem találtam én sem hasonló módon, iOS-en meg az e-mail beállításokat kerestem az e-mail programon belül (az imap szerver beállításait kellett volna kinéznem), és közben ahhoz a beállítások programot kellett használni.

Igazából annyi a logika, hogy iOS alatt mindent a beállítások programban kell keresni, Androidon meg mindent a hozzá kapcsolódó program beállítások menüpontjában.

Nagy Péter

Ez is vegyes, droid alatt igazából kb olyan feelingem van mint a W10 vezérlőpult/beállítások között, egyik itt, egyik ott, ahogy épp sikerül. Nekem az egységes beállítások filozófia valahogy jobban tetszik.

Illetve a "vissza" gesztus iOS alatt minden programban ugyanazt csinálja, droid alatt hol kilép a programból, hol visszalép, valahol meg nem csinál semmit.

Persze ez kinek mi kérdéskör, nyilván ha valaki droidot használ éveken át akkor az esik neki jobban kézre és annak lesz "temészetes" a logikája, almánál meg az alma féle.

Persze ez kinek mi kérdéskör, nyilván ha valaki droidot használ éveken át akkor az esik neki jobban kézre és annak lesz "temészetes" a logikája, almánál meg az alma féle.

Nyilván, de az első használatnál is megvan a kinek mi kérdéskör.

iphone4 előtt nem volt se iOS-es se Androidos telefonom. És az iOS logikáját egyszerűen nem értettem. Volt addigra már sok buta telefonom, meg kettő félig-meddig okos, egy Windows Mobile meg egy Nokia, ezek egyikén se kellett keresgélnem dolgokat, mindent megtaláltam. Az iPhone volt az első, ahol le kellett töltenem a felhasználói kézikönyvet, és az első hónapokban több alkalommal is olvasgatni kellett sokat, hogy rájöjjek, hogy hogyan kell valamit. Android alatt megint nem volt ilyen. Igen, van, hogy nem találok valamit meg elsőre, mert mondjuk máshol nézem, de legalább megtalálom a második helyen, nem kell a leírásban rákeresni, hogy mégis, hol kellene keresnem.

Aztán persze az ember hozzászokik, ha céges telefonnak iPhone-t kapok, akkor nem kell már a felhasználói kézikönyvet bújnom. Amit akarok, meg tudom csinálni. De ettől még nem tetszik.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nekem volt raklap nokiám még a butakorszakból, sony ericsson, droidból froyo, gingerbread, utána jöttem át iOS-re. Aztán bepróbálkoztam a fent említett dolgok miatt újra robot fronton 6-7 környékén de hamar visszamásztam almázni, pedig próbáltam meggyőzni magam. Illetve most van egy 9el kapott 10-re frissülő, de ugyanaz a helyzet mint a 6-7 környékén, egyedül a gesztusvezérlés ami hatalmas nagy előrelépés, de ahogy előző kommentben is írtam az meg nem konzisztens, programja válogatja hogy éppen hogyan kezeli.

Almán sose kellett kézikönyv, ellenben droidnál sokat kellett guglizni hogy megtaláljam amit szeretnék, egyáltalán nem intuitív. 

Amúgy pontosan ugyanaz a véleményem mint neked csak cseréld ki az almát és a robotot. Én is meg tudok mindent csinálni de attól még nem tetszik, ha úgy jobban hangzik "nem esik kézre", márpedig nekem a telefon egy "hasznos" eszköz, a gyorsaság a legfontosabb. A lehető legkevesebbet akarom az időmet pocsékolni hogy elérjem a célomat amit szeretnék és itt per pill az alma a nyerő még úgy is hogy egy 2016-os készülékem van ellenben a friss egy éves droiddal. Pedig megkapta a sanszot, nem vagyok fanja egyik márkának sem, egyszerűen a felhasználói élmény és a tempó a prio. Ha ezt egy kiskutyafüleOS-el felszerelt telefon biztosítaná, akkor az lenne.

Az Android már lehagyta az iPhone-t. Hol van az iPhone 12 megapixeles kamerája az Androidos csúcs mobilok 108 megapixelétől?! Már a 40-50 megapixel lassan kezd középkategória lenne droidnál.

A kicsi választék pedig már régóta hiányosság iPhoneoknál. Ram is lényegesen kevesebb. CPU-ban pedig mindent megtesz az Apple azért, nehogy össze lehessen hasonlítani egy tiszta tesztben az Androidos Qualcommokkal. 

Imac  G4/5 mintha nagyobb siker lett volna 

Nekem van kettő is, egyik csak gép+táp 450MHz-es a másik a teljes konfig kivéve a hangszórókat, az 550MHz-es.
Mindkettő tökéletesen működik, levelezésre, hírolvasásra még tökéletesek, csak a vinkók kezdenek már zajosak lenni...