Digi Huawei hg8143a5 - mit lehet ezzel kezdeni?

Hi, szembe jött velem a fent megénekelt eszköz, amit egy optikai végponthoz adott a Digi. Sajnos csak 2.4-es wifit tud, és a 4 portból 1 ami igazi gigabit....

Igazából egy truwwe gigabit hálózatot szeretnék helyette és 5G-s wifit is, egy Mikrotik hAPac2-vel.

Valaki találkozott már ezzel a problémával? Annyit tudnak állítólag szolgáltatóék tenni, hogy bridge-módba kapcsolják az eszközt, de én nem szeretnék mindent ezen keresztül route-olni.

Hozzászólások

Ha bridge módba kapcsoltatod, akkor mindent a mögötte lévő eszköz intéz, így kb média konverter lesz számodra.

Fedora 38, Thinkpad x280

először kapcsold ki az eszközben alapértelmezetten aktivált wifi-t, majd kérd át bridge mode-ba.

Előtte célszerű összerakni a majdani config-ot :)

PPOE jelszót meg ha máshonnan nem az átkérendő eszköz admin felületéről böngészőből ki lehet nyerni..

Arra vigyázz egyedül, hogy ha neten adsz fel ticketet, hogy állítsák bridge módba azt képesek és néhány nap múlva megcsinálják szó nélkül. Nálam ez volt és amikor rájöttem, hogy nincs net hívhattam őket a PPPoE jelszóért... Ja igen a CGNAT is megszűnik bridge módban, szóval vigyázz a router beállításnál az kint lesz a neten.

mert ilyenkor a telefonos jo esetben eleri azt a feluletet ahol at lehet allitani. ha nem akkor felvesz egy belso hibajegyet, amit majd valaki lekezel. aztan ha szerencsed van akkor nem cronbol csinaljak a beallitasok lekuldeset.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Nekem tegnap kötötték be. Drága Párom volt otthon, papírról olvasta fel a Szerelőnek hogy legyen kedves "tegye bridge módba" :)
Jelentem azonnal a beüzemelés pillanatában át tudták állítani, így megúsztam a CGNAT-al bajlódást, ügyfélszolgálatos egyeztetést, várakozást.
Köszi a tippet, hasznos volt!!
VPN már hasít újra a saját CISCO eszközömön, nem kellett semmit állítani (PPPoE és portforward szabályok megmaradtak nyilván a saját eszközömben). Boldogság!

LinuxMint

Ez honnan jött, hogy a CGNAT is megszűnik a bridge móddal? A bekötés pillanatában kértem a bridge módot (nekem amúgy a szerelő ezt kedvesen rámhagyta :-( így telefonos hibabejelentőn keresztül intéztem). Kb 20 perccel a telefonhívás után megkaptam az SMS-t az átkapcsolásról, viszont 2 bajom van

- egyrészt változatlanul CGNAT mögött vagyok (legalábbis a 100.82.x.y az én számításaim szerint belefér a 100.64.0.0/10-es tartományba)

- másrészt van egy olyan gyanúm, hogy de a tök felesleges wifi azért bekapcsolva maradt (ezt persze ellenőrizni kellene majd egy modem kikapcsolással)

Igazad van, logikailag nem zárja ki, sima PPPoE user is kerülhet NAT-olás mögé!

85.238.73.#
185.29.81.#
94.21.127.#
Nekem ez az utóbbi pár IP-m. Reverse lookup minden esetben ####.pool.digikabel.hu-t adja vissza.

Szerintem alapvetően a szolgáltató eszközébe állított előre beállított configok vannak NAT-ra állítva. Új kiépítések ne terheljék tovább a szűk IPv4 pool-t.
Átlag Bélának és Mari-Néninek nem kell public IP, neki jó az ha amit kivisznek és rá van "nyomtatva" a WIFI kód a készülékre az úgy működik! (+default user/pwd biztonsági réssel se akkora kockázat)
Support terheit csökkentve, simán lehet hogy akinek a default-tól eltérő van, azt nem rakja NAT-ba. De nem vagyok belső DIGI-s, csak dolgoztam korábban NET-szolgáltatónál...
Nagy ügyfélszám esetén az automatizált config nagyon hálás dolog, sok-ezer óra humán erőforrást lehet vele spórolni.

LinuxMint

Nem tudom, hogy a modem kikapcsolás mennyit segít azt tesztelni, hogy a WiFi bekapcsolva maradt-e,de...

- általában önálló ledje van a WiFinek, ha világít, akkor esélyesen megy is - de igazából bridge módban nehezen tudom elképzelni és értelmét se feltétlenül látom akkor, amikor a kliens PPPoE-vel kap IP-t...

- általában a bridge-be tett eszközök a 192.168.100.1 IP címen elérhetőek - ha ez nálad is így van, akkor be lehet lépni a management felületre és ott kíváncsiskodni, megy-e a WiFi?

"bridge módban nehezen tudom elképzelni és értelmét se feltétlenül látom akkor, amikor a kliens PPPoE-vel kap IP-t" - Mondjuk ilyenkor a wifi egy másik vlan-on oszt (majd) wifit digis mobilos ügyfeleknek? Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy ez az eszköz még a szolgáltatói hálózat része...

Ha minden igaz, a bridge módot digis ONT-ben is bárki állíthatja, mármint az user is. PPPoE pass-trough néven van a menüben. A logint az ONT-ből ki kell/érdemes gyepálni, onnantól kezdve egy mögé kötött PPPoE kliens a digis névvel-jelszóval szépen fel tud kúszni.

A CGNAT ettől független, bár egy másik szolgáltatónál dolgoztam támogatói területen, ott konkrétan egy kattintás volt a CGNAT enable/disable, onnantól kezdve a következő csatlakozás már ennek megfelelően épült fel. Gyakorlatilag bárki visszakapta a publikus IP-t bármilyen mondvacsinált indokra is.. Tőlem legalábbis. Márcsak azért is, mert tömegesen mindenki (kis kivétellel) be lett rakva nat mögé, és bőven jutott publikus IP azoknak, akiknek tényleg szükségük is volt rá. Mert a felhasználók legalább 90%-a NAT mögött is tök jól elvan. A siralmas az, hogy a kollégáim egy része erről nem is tudott, hogy lehet ilyet.

 

<off>

A kedvencem eddig, mikor ügyfélhez kötöttem be gigabites netet, és végig nagyra volt vele, hogy ő a legnagyobb csomagot kérte, mert az neki milyen jó lesz. Majd közölte, hogy ők igazából csak tabletekkel és laptopokkal fogják használni továbbra is 2.4GHz/20MHz-en. :D Na ilyenekhez majdhogynem követelném is a CGNAT-ot.

</off>

Amikor jön a szerelő a Digi-netet kötni, a munkalapon rajta van a login/pass páros, szóval nem kell hozzá bűvészkedni.

A wifis klienseknek is kellhet a gyors net: ha nagy a család és nagyon eltérőek az igényeik, akkor minden helyiségben nézhetnek másik fullHD streamet a 6 collos telefonon / tableten :-)

nem nehéz.

covid óta felénk 300/300 az általános, korábban kb a duplája volt a jellemző. nem siránkozok, amire kell elég szerencsére.

Annyi módosításra volt szükség, hogy a nagyobb méretű egybe mentéseket ritkábbra vettem és átütemeztem kora reggel 3-5 közé..

Valami korrekt tech spec linket tud ehhez a döghöz? Nagy testvér nem volt barátom, nyilván béna vagyok.) De legalább ezt megmagyarázhatná valaki, hogy mi a francot takar ez: "a 4 portból 1 ami igazi gigabit". Milyen a hamis gigabites port? És amúgy melyik az igazi? Az 1-es, ami bridge módban együliként élő?

OK, akkor közelebb vagyok az értéshez, ezzel együtt is számomra kicsit furcsa lenne, hogy egy Gigabites vonalhoz a szolgáltató által telepített ONT-t a gyártó úgy építene meg, hogy van benne egy 2 portos valódi gigabites switch, meg egy 3 portos, ami  valahogy (még mindig nem tudom hogyan), nem annyira igabites. Nekem az lenne a logikus, hogy egy db 5 portos switch van benne. - de akkor ugyan hogyan (és minek) butítanák le 3 portját.

Szóval még mindig doksi kéne erről az eszközről.

Senki nem ismer semmilyen rejtett zugát az internetnnek, ahol fellelhető valódi infó erről az eszközről?

Nincs ilyen cuccom, de szerintem 5 portos gigabites switch van benne. Valaki tud kínaiul?

# obj.user_port_id:用户侧端口的编号;
# obj.topoport_id:AMP侧的端口编号;
# obj.hiport_id:海思端口编号;
# 以上无效值都取0xffffffff;
# obj.chip_type:端口所属的芯片类型,同枚举值HW_DM_CHIP_TYPE_E(0:主芯片;1:从LSW芯片;2:WIFI芯片;3:SLIC芯片)
# obj.phy_type:端口实际的物理类型GE(0)/FE(1),对用户呈现的端口类型通过产品获取不在这里获取;
# obj.service_type:端口业务属性,0:用户口  1:CPU口  2:上行PON口 3:级联下行口 4:级联上联口 0xffffffff:无有效业务

Ez google translateel:

# obj.user_port_id: the number of the user side port;
# obj.topoport_id: port number on the AMP side;
# obj.hiport_id: HiSilicon port number;
# The above invalid values are all 0xffffffff;
# obj.chip_type: the chip type to which the port belongs, the same as the enumerated value HW_DM_CHIP_TYPE_E (0: master chip; 1: slave LSW chip; 2: WIFI chip; 3: SLIC chip)
# obj.phy_type: the actual physical type of the port GE(0)/FE(1), 
the port type presented to the user through product acquisition is not available here;
# obj.service_type: Port service attributes, 0: User port 1: CPU port 2: Uplink PON port 3: Cascade downstream port 4: Cascade uplink port 0xffffffff: No valid service

Abból kiindulva, hogy amit találtam egy firmwareben :

obj.userport_id="1";        obj.topoport_id="0x100002"; obj.hiport_id="1";          obj.chip_type="0"; obj.phy_type="0"; obj.service_type="0";          obj.def_vlan="1";
obj.userport_id="2";        obj.topoport_id="0x100005"; obj.hiport_id="4";          obj.chip_type="0"; obj.phy_type="1"; obj.service_type="0";          obj.def_vlan="1";
obj.userport_id="3";        obj.topoport_id="0x100004"; obj.hiport_id="3";          obj.chip_type="0"; obj.phy_type="1"; obj.service_type="0";          obj.def_vlan="1";
obj.userport_id="4";        obj.topoport_id="0x100003"; obj.hiport_id="2";          obj.chip_type="0"; obj.phy_type="1"; obj.service_type="0";          obj.def_vlan="1";

Ugyanahoz a chiphez tartozik mind a négy port (ráadásul van külön konfig minden combora)

5116topo_1fe.cfg            5116topo_1ge_3fe_ctc.cfg    5116topo_2fe_wifi.cfg
5116topo_1fe_1ge.cfg        5116topo_1ge_3fe_wifi.cfg   5116topo_2ge_2fe_wifi.cfg
5116topo_1ge.cfg            5116topo_1ge_wifi.cfg       5116topo_4fe.cfg
5116topo_1ge_1fe.cfg        5116topo_2fe.cfg            5116topo_4fe_cuc.cfg

Úgyhogy szerintem szimplán szoftveres korlátozás (vagy spóroltak a három FE port ethernet csatiján ;))

Hát elkezdtem vele játszani, vagy szoftveresen le van butítva, vagy tényleg ilyen agyhalott a hardver, de a kedves júzernek szóló 4 portba sorba beledugva pont ugyanazat a gépet pont ugyanazzal a kábellel, az 1-es porton jelzi a saját szoftverében, hogy gigabites a port, a másik háromban meg 100 Mb-snek mondja, másrészt a sebességtesztek is teljesen egyértelműen ugyanezt mutatták.

De ezt így most hogy?

nekem is ilyet hagytak, azt mondta a szaki akivel beszéltem hogy ez full buta egység.
annyi a dolga hogy optikából legyen tv+net. bridge-be beállították aztán annyi.
ügyfélszolgos csaj nem mondta hogy kapunk új felhasználó/jelszó szerződésmódosítás után, aztán éjfél után a router szépen kibannolta a router mac-et!:D fél napig mentem utána, mire kiderült hogy újfelhasználó,akkor már volt net,hurrá,router nem ment,mac clone-al már ment is a router...