Internetes rádiók működése

Fórumok

Hali!

 

Felmerült bennem egy kérdés, ami mindig újra előjön ha böngészem az onlinestream.live oldalt.

 

Az ilyen-olyan - a címből is jól láthatóan YouTube-ról letöltött zenékkel - brillírozó, alacsony (0--3 fő) hallgatottságú rádiók hogy sugározhatnak, pláne nyilvánosan?

 

Elvileg ez nem kevés pénzbe kerül, de valahogy kétlem, hogy ezek az üzemeltetők komolyabb suskát ölnének bele egy VPS / online rádiószerver + autodj havi költségénél.

 

Hogy működhet ez még is így? Ha nagyon akarnék indítani valami zenei rádiót, a jelek szerint én is lazán megtehetném, retorziók nélkül?

 

Nem az ilyen kis önszórakoztató rádiók ellen beszélek, mert szerintem ez senkinek nem termel mínuszt, tényleg csak az emögött lévő miértek és hogyanok érdekelnének.

Hozzászólások

Teszel a gépedre egy streaming szervert, pl Icecast, azt megeteted a zenéiddel (YouTube-ról letöltött, saját magad által bakelitről/kazettáról/akármiről rippelt mp3-akkal, a saját zenéléseddel, akármivel), a saját kis IP címeden nyitsz neki egy portot és kész. Aki akar, csatlakozik az Icecast szerveredhez (már ha tudja, hogy van ilyened) és hallgatja a műsorodat. Tudomásom szerint ha nem sugárzol jogvédett tartalmakat, akkor még az Artisjusnak sem kell fizetned semmit (ha pl. csak egész nap a saját furulyázásodat streameled), azt meg erősen kétlem, hogy pl. az ORTT-nek bármi köze lenne az egészhez.

Úgyhogy szabad a pálya. Igen, gyakorlatilag akárki indíthat netes rádiót hobbiból. Ha 512kbps ADSL-re teszed, akkor nyilván csak pár hallgatót tudsz kiszolgálni mondjuk 96kbps MP3 streammel. Ha több ezret akarsz, akkor már kell sávszélesség. Ha meg is akarsz élni belőle, akkor meg üzletet kell köré építeni.

igy van, akkor is kell pengeti a penz, ha a vendegloben a zenekar a _sajat_ darabjait adja elo. de ezeket az anomalikat mar 1000x atragtuk :/

a ophoz: valszeg szarnak ra az ilyenre. ha majd betalalja az ugyved oket, akkor tesznek valamit. vagy kulfoldi vps/ kulfoldi ceg. stb

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Szerkesztve: 2020. 07. 25., szo – 12:57

Jajj már de kis naiv vagy. Már majdnem azt mondhatjuk, hogy cuki :D

 

Ha belegondolok, 15 éve kezdtem Shoutcast pluginnal és Winamppal :D

Aláírás _Franko_ miatt törölve.
neut @

Köszi a válaszokat!

 

Nem akartam ide leírni a rádió nevét, mert egyáltalán nem célom rá felhívni a figyelmet. Az egyik gyakran emlegetett VPS szolgáltatónál fut. Ilyenkor kb lazán tolhatja, úgy sem fogják elővenni?

 

A technikai részét ismerem, sokkal inkább a jogi érdekel. Én is szoktam Liquidsoap-pal csak a kihívás kedvéért bütykölni, igazából ezért kérdés, hogy ezt lehet-e legálisan, az ilyen-olyan külföldi előadók aktuálisan pörgő trackjeit adni.

TheAdam

Szerkesztve: 2020. 07. 25., szo – 13:04

Jó pár évig évig üzemeltettem és voltam tulajdonosa egy kissebb netrádiónak (igaz ~12-13 évvel ezelőtt). Ez számomra csak hobbi és szórakozás volt, de a jogi keretek ahogy nézem nem változtak:

Ha hivatalosan és jogszerűen szeretnéd, akkor az Artisjus -al kell szerződni on-demand felhasználásra. Annyi különbség van a "normál" rádiókkal szemben, hogy mivel behatárolható a hallgatószám, nem a számok után fizetsz jogdíjakat, hanem úgynevezett egységes minimumdíj-at (ez akkoriban kb ~2000 huf / hó volt, most ahogy nézem 1-5 csatorna mellett 8.400+áfa)

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Ez elég olcsónak tűnik, de szerintem elfeledkeztél a szerver, áram, netsávszél, stb. áráról, meg a beletett munkáról, weboldal, webplayer, cast-es listákon és streamszolgáltatókon közzététel, reklámozás, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem, de nekem úgy tűnt, hogy az ArtisJUSS-on felül ezt kihagytad a számításból. Az is igaz, hogy amiket még én soroltam, az meg egyénfüggő. Mert pl. akinek van otthon normális 100-1000 Mbites nete, vaskos feltöltéssel, és ráköt egy elfekvőben lévő RPi-t, azon keresztül nyomja a netes rádiót, akkor nagy többletkiadása nincs ezen a díjon felül. Csak ez nem mindenkinél opció, ilyen átlag ADSL szintű lakossági nettel, meg asztali PC-ről néha portot nyitogatva elstreamelgetni meg nem ugyanaz, legalábbis nem lesz hallgatóság.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Még mindig nem teljesen értem, hogy jön a vps, az rpi és az összes többi ahhoz hogy a jogdíjjak ennyibe és ennyibe kerülnek ebben az esetben és ennyit kell ezért az artisjus-nak fizetni

// Happy debugging, suckers
#define true (rand() > 10)

Hasonló emlékeim vannak pár évvel ezelőttről a saját rádiókkal kapcsolatban (te vagy a forrás).

Viszont azt nem tudom mi a helyzet, az embeddelt tartalom vagy továbbított szolgáltatással ahol a saját rádióid mellett "csak megosztasz" más stream-et. Mintha akkoriban ez még szürke zóna lett volna, de kíváncsi lennék most mi a helyzet.

Valahova kell fizetni, ha nem ide, akkor külföldön, a stream szerver helyén. Ha viszont Magyarországra sugároz (magyar nyelvű tartalom), akkor ide kell fizetnie. Más kérdés, hogy képes-e külföldre kurrens tartalmat összeállítania, vagy csak szól bele a rádió a világba, mondjuk ez sok hazai netes rádió esetében is így van, ha hamisít magának hallgatókat, ha nem. Ezt csak kevesen csináljak tudatosan.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

RAI - Radio az Interneten

Igy nyilik az ajtaja - nem igy.

A netes rádió drága, ha hivatalosan, engedéllyel sugározza az ember. De a rádiók nagy része nem ilyen, ahogy felettem írják, hobbisták streamelik Icecasttal, saját zenei tárat, gyűjteményt használva, engedély nélkül.

Még azok a rádiók is, akik engedéllyel üzemelnek, hivatalosan, sokszor csak jogszerűtlenül foghatók, mert csak egy adott területre kapták a „sugárzási” jogot, de ha te másik területen hallgatod, az már jogsértés. Ezzel viszont az esetek 99%-ban nem foglalkozik senki. Eleve olyan sok netes rádió ad, annyiféle területről, hogy nincs idő mindent megregulázni, ehhez nem csak az ArtisJEWS kevés, hanem a világ összes jogvédő meg nyomozó szerve összeadva is.

Ami engem zavarni szokott nem csak netes rádióknál, hanem DAB, DAB+-nál is: túlzottan alacsony bitrátát használ mindegyik. Nem értem mit akarnak a 64-96 kbps-mal. Az abszolút minimumnak 128 kbps-nak kéne lennie, de normális zenei adónál a 256-320 kbps sem lenne overkill. Egyszerűen ezt mindig is kakarágásnak tartottam, értelmetlen valamit olyan minőségben sugározni, hogy az analóg FM szintjét nem éri el minőségben. Ha valaki nem tud a zenéjáre normálisabb bitrátát rááldozni, akkor inkább ne csináljon semmit, szereljen fel ilyen szélcsengettyűket és hallgassa azt, vagy a madarak.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Ez meg a másik, amiben hivatalos rádiók és az amatőrök különböznek, utóbbiaknál nem tudni honnan szedik a forrást. Rendes rádióknak szokott lenni normális CD-gyűjteményük, meg hivatalos online lejátszható anyagaik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Igen, az valóban elég gáz, amikor egy rádiónál nincs normális minőségű hallgathatóság, vagy amikor az adásprocesszor húzza le a minőségét...

SySERR | 2020. 07. 25., szo - 18:55 ):

Jahátja, meg amikor látszik, hogy Lyrics / Official Video / Official Audio a trackek után, vagy amikor még a számkiírás sincs normálisan megoldva, vagy még amitől hülyét kapok, amikor az oldalon nincs, vagy csak nem működik egy minimum 10--15 számos visszakereső, hogy mi volt adásban.

 

Köszi mindenkinek a választ! Ez is olyasmi szürkezóna, hogy addig lehet csinálni, amíg nem kezd el forrni a talaj (balhés rádió, balhézás valami szervvel, brutál népszerűség)... Meg amúgy ha valakit egyszer megcsípnek, akkor is figyelmeztetéssel kezdik, hogy xy dátumig legyen kedves befejezni ezt a fajta tevékenységet...

TheAdam

Szerkesztve: 2020. 07. 25., szo – 18:50

Teljesen illegális a nagyrésze (a jogvédők időnként ki szokták gyomlálni őket), és a hallgatói számot pedig durván manipulálják. Ezért lehet pl. egy amatőr, színvonalú, kb nulla online aktivitású rádiónak többszáz "hallgatója". Az is érdekes, amikor megszűnt rádiók streamjeinek linkjeire egy ideig más rádiók vannak " átirányítva", vagy amikor megáll véletlenül egy stream, akkor még napokkal később is több százan lógnak rajta, ha úgy felejtik a wget-scriptet... :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Aztán amikor már olyan durván megy a csalás, hogy annak eredményeként megy a tiltás az oldalon, akkor mindig előkerülnek a fenyegetőző műsorvezető- és rádiótulaj- és okoskodó idióták a weboldal Facebook oldalán :)

https://www.facebook.com/onlinestream.hu/photos/a.1398781596868396/3161…

Úgy látom nagy a hiszti.:) Az az online radio, amelyik nem tud összeszedni magának legalább 10-20e követőt, nem képes naponta legalább 4 alkalommal posztolni valami önálló, értelmes, máshol nem fellelhető tartalmat a facebookra, instagramra, stb, annak a rádiónak gyakorlatilag nincsen stabilnak tekinthető hallgatói tábora. Az a tartalom ami a facebookjuk-on van, jól "beárazza" őket.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Annakidején, voltam én is műsorvezető ennél a rádiónál, volt többször is, hogy fullra kilőttük a hallgatói létszámot, ám ezek olyankor történtek, amikor olyan vendégem volt, mint Tomcat, aki éppen valami nagy dobást vitt akkoriban véghez és sok fórumon lett beharangozva, hogy kivel és miről megy majd az adás. Előtte és utána szépen visszaálltak az értékek akkoriban arra a 40 körüli hallgatóra. Hogy a statisztika miért ilyen magas a képen, nem tudom, biztosan azóta sokat fejlődött ott a műsorvezetés minősége :-)

Ez meg a másik. Sok ilyen amatőr netes rádióban az is felesleges, hogy csak egy végtelenített playlist megy. Ahhoz hogy valami normális rádió legyen, ahhoz kellenek normális, képzett bemondók, rendes műsorok, témák, meghívott vendégek, hírek, időjárást, stb.. Ha csak végtelenített playlistet akar valaki, azt bármelyik streamszolgáltatón (pl. Spotify, Tidal) vagy egyéb oldalon (YouTube) megkapja, ahhoz nem kell netes rádiót belőni, meg Artisjusnak fizetgetni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A külhoni szabályokat nem ismerem, de például a Folkrádió-t közelről igen, és kell csengetni a lóvét negyedévente az Artisjusnak. Ide vonatkozó szabályzat:

2.2.1. az 1. pontban meghatározott, de legalább az alábbi szerzői jogdíjat köteles fizetni, ha a műsort nem sugárzással [Szjt. 26. § (1)–(6) bekezdés], nem vezeték útján, hanem bármely más hasonló eszközzel vagy módon – ideértve számítógépes, illetve elektronikus hírközlési hálózat igénybevételét – teszi a nyilvánosság számára hozzáférhetővé (pl. önálló webcasting):

Műsorok (csatornák) száma: Fizetendő minimum szerzői jogdíj
1–5: 8 400 Ft/hó
6–12: 10 500 Ft/hó
13–25: 12 500 Ft/hó

Minden 25-öt meghaladó műsor (csatorna) után további 500 Ft/hó minimum szerzői jogdíjat kell fizetni.