Szerinted feladata a kormánynak a szúnyog- és kullancsirtás olyan módszerrel, ami hatékony, de az EU szabályzatával ütközik?

Címkék

A nagy területű kullancsirtás egyetlen eszköze 2007 óta uniós tilalom alatt van.

2019 - Kullancsok: a háromszorosára emelkedett Lyme-kóros esetek száma.

Romániában, Boszniában, Macedóniában már jelen vannak a vírusokat terjesztő szúnyogok. A felmelegedés miatt egyre északabbra húzódik két fertőző szúnyogfajta élőhelye.

A kérdés: ha az országnak van több, szakma és helyi környezettudósok által is elismert, bevált módszere szúnyogok es kullancsok írtására, mellyel Lyme-kór esetszámot, és lehet, hogy 1-2 évtized múlva malária esetszámot lehet csökkenteni, akkor érdemes-e, sőt, erkölcsi kötelessége-e a kormánynak az EU-s szabályozást figyelembe nem véve irtást végezni?

Igen
62% (549 szavazat)
Nem
38% (342 szavazat)
Összes szavazat: 891

Hozzászólások

Nagyon furfangos kis "ha van rajta sapka azér', ha nincs azér'" szavazás :D

trey @ gépház

Sőt, még attól is furfangosabb, mert úgy tűnik már a kérdés igazságtartalma is hibádzhat ez alapján.

Popcorn bekészít...

Nem tudom, hogy ki sunnyog. 13 év alatt még senki nem nézte meg, hogy _tényleg_ be van-e tiltva? Ott az adatlap, szép zöld APPROVED taggel, épp csak [blink][/blink] nincs körülötte :D Még egy évig és hét napig érvényes az engedélye. Nem 2007-ben tiltották be, hanem akkor engedélyezték az EU adatbázis alapján. Az engedélyezett országok között pedig ott virít a HU tag. El lehet gondolkodni rajta, hogy az újságokban miért állítják az ellenkezőjét... Sőt a rovarirtó cégek honlapjain is ezt állítják, hogy be van tiltva, ami az EU hivatalos honlapján ott van, hogy 2007 óta engedélyezett... nagyon érdekes... sok-sok popcorn.

A cikk egyébként azt állítja, hogy " Az Országos Tisztifőorvosi Hivatal így hát visszavonta az egyetlen, Magyarországon kullancsirtásra engedélyezett permetezőszer forgalomba hozatali engedélyét 2007. augusztus 10-től." belinkeltem, hogy az EU engedélyezte, de a cikk szerint az OTH tiltja használatát... most akkor ki is a ludas?

Akkor csak a torka véres :) Mármint a kérdéskiírásban szereplő és a belinkelt infók nem állják meg a helyüket. Feltételezhetően nem szakújságíró alkotta ezt a csoda FEOL-os cikket, de még kitartónak sem nevezhető amatőr max, ha én több infót találtam pár perc guglizással, amik nem egyeznek az övéivel.

Egyetértek. Értelmetlen szavazás. Sajnálatos, hogy be van tiltva, irtani kéne, azzal egyetértek, de ha az EU betiltotta, akkor ott nincs mit tenni. Akinek nem tetszik, az perelje be az EU-t. Az államnak nem kötelessége ezt a harcot megvívni a tiltás ellenére történő irtással. Azt én sem értem, hogy mi a jó az EU-nak abban, hogy betiltogat egyetlen bevált szereket. Mert ez így nekem felesleges, mondvacsinált szabályozásnak tűnik.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A tiltás oka a használt méreg és az okozott kár. Mit nem lehet ezen érteni? Nem ez a probléma, hanem hogy a biológiai gyérítést (ami megoldás lenne problémára) miért nem végzik el itthon.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

De milyen okozott kár? A permetszerek, amiket mezőgazdasági területre meg mindenhova szórnak, azok is legalább olyan mérgezők. Nehogy már az EU most emiatt aggódjon. Annyit nem szórnak ki a kullancsokra, szúnyogokra, hogy az ökológiai egyensúly, meg a környezet annyira károsodjon. Igen, mérgező, pont ez a lényege, hogy ezek a betegséget és gyötrelmet okozó nyikhajok pusztuljanak kifelé, ha kell tűzzel-vassal.

Ezt a biológiai gyérítést nem ismerem, utánaolvasnék, de lusta vagyok. Akinek van kedve, és már van róla ismerete, bedobhajta, de én nem fogok nyomozósdit játszani, mert most megemlítetted.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

A szúnyogokat irtó szer nem csak a szúnyogokat irtja, hanem a hasznos rovatokat (jellemzően méheket), és a vízi élőlényeket (pl. halakat) is, de az ész nélküli irtással az írtott rovatokkal együtt eltűnnek abból táplálkozó fajok (pl. fecskék, békák, stb.) is. Az irtás egy dolog, de nem szabad elfelejteni, hogy nagyobb kárt okoz, mint amekkora hasznot hoz.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

"A tiltás oka a használt méreg és az okozott kár. Mit nem lehet ezen érteni?"

"A szúnyogokat irtó szer nem csak a szúnyogokat irtja, hanem a hasznos rovatokat..."

Ismét: az irtószer, a méreg, nincs betiltva. Lehet a hasznos rovarokkal együtt irtani a kártevőket. Többen írjátok, hogy a repülős szórás van tiltva, ugyan forrást még senki nem írt, de lehet, ugyan én ekkora polémia után már erre is szívesebben látnék kézzel fogható forrást. Még te is azt írtad, hogy a használt méreg a probléma, nem az nem probléma.

Falun is nyugodtan csinálnak kocsis méregszórást, előre kihirdetik, hogy aznap ne nyissanak az emberek ablakot. A budapesti játszótereket is lazán lehetne így kullancsmentesíteni, de a médiában meg itt is az a mantra, hogy hát be van tiltva az irtószer... get your facts straight, ha a témáról beszélünk, akkor szabatosan, ne csúsztassunk, politikusok vagyunk-e tán?

"A kezeléseket napnyugta után kezdik, így a méhekre, és más nappal aktív rovarokra nem jelent veszélyt a szúnyogirtás (az alacsony dózis miatt a méhfélékre és más kevésbé érzékeny rovarokra egyébként sincs letális hatása a készítményeknek). Ennek ellenére elővigyázatossági okokból a gyérítés előtt a szakemberek tájékoztatják a méhészeket, hogy mikor és hol lehet permetezésre számítani. A kémiai permetezés a települések belterületén zajlik.

A megelőző években légi kezeléseket is alkalmaztak, azonban a légi kijuttatásra engedélyezett szúnyogirtó készítmények engedélye lejárt, így a továbbiakban ezt a technológiát csak járványügyi veszélyhelyzet esetén, az országos tisztifőorvos egyedi hozzájárulásával lehet használni. "

- a lenti honlapról

"Lehet a hasznos rovarokkal együtt irtani a kártevőket."

- ezt majd azért beszéld majd meg egy méhessel is! :)

http://medicalonline.hu/eu_gazdasag/cikk/jovore_megszunhet_a_legi_szuny…

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

A szavazás nem egy konkrét eszközről, hanem az állam szúnyogirtási feladatairól szól. A felvetésben valóban ez az eszköz van, azonban ahogy utánaolvastam, téves az, amit a hivatkozott cikk címe (és így az erre hivatkozó szöveg) állít, hogy ez az egyetlen eszköz.

Nem értek hozzá, de pl: https://24.hu/belfold/2020/07/29/szunyog-szunyogirtas-kemiai-magyarorszag/ Ha ennek hihetünk, akkor valahol valamit nagyon elkeféltek, vagy csak elmismásolták a felkészülést, és most megy a kapkodás, amihez a hivatkozott cikkek teremtik meg a megfelelő hangulatot - akár félrevezető módon is. (egyetlen, nincs más mód, stb.)

A felvetésben valóban ez az eszköz van, azonban ahogy utánaolvastam, téves az, amit a hivatkozott cikk címe (és így az erre hivatkozó szöveg) állít, hogy ez az egyetlen eszköz.

A szavazás egzaktul erről a pirimifosz-metil szerről szól, amit tilos kültéren használni és hatásos a kullancsok ellen, is, ugyanis minden más rovar ellen is totális irtószer.

Nem értek hozzá, de pl: https://24.hu/belfold/2020/07/29/szunyog-szunyogirtas-kemiai-magyarorszag/

Ez deltametrin és piretrin, ami nagyrészt a repülő rovarok elleni totális irtószer, a kullancs viszont nem repülő rovar, az ellen nem véd.

Idén már nem lehet a levegőből kémiai anyagokkal irtani a szúnyogokat. Igaz, a szakemberek már jó ideje erősködnek, hogy a permetezés csak tűzoltásra jó, helyette a Nyugat-Európában évtizedek óta sikeres biológiai gyérítést kellene alkalmazni.
 

Hazudnak: továbbra is zajlik biológiai gyérítés, de ezt nem lehet a kémiai helyett alkalmani.

Itt pontosan láthatod, hogy mikor-mivel történik:
https://www.katasztrofavedelem.hu/43/heti-programok

Nem tilos a légi irtás, csak a többi hasznos rovar védelme miatt szürkületben vagy éjjel kellene művelni, amikor azért épeszű pilóta nem repked lakott terület felett 20-50 méterrel. A földi irtás ugyanaz a szer, csak az nem jut el mindenhova, ahova kellene, főleg, ha nagyobbak a telkek.

Ha nagyon nagy a lakossági nyünnyögés, akkor napnyugta előtt van néhol légi gyérítés, ami hatásos, megöli az összes hasznos repülő rovart válogatás nélkül a szúnyogokkal együtt, a szúnyogok meg már másnap újra kikelnek a pangó vizekből, mert a szúnyoglárvára nem hat, egy hét múlva ugyanannyi szúnyog lesz, mint előtte, de poszméh nem, ami beporozná a paradicsomot, cukkinit és néhány egyéb zöldséget; nem lesznek katicák, amelyek megennék a levéltetveket, nem lesznek darazsak, amelyek gyérítenék a kártevő hernyókat...

A legjobb amúgy az lenne, ha nem lennének pangó vizek a lakott területen, de ez nagyrészt lakossági feladat lenne, hogy átnézzék a saját portájukat, kitakarítsák vagy megjavítsák az ereszcsatornát, lefelé fordítsák a vödröket, letakarják a hordókat, a téli/nyári gumit ne az udvaron tárolják, a fóliát összehajtsák, ne maradjon lefolyástalan tócsa sehol és a többi. Ha ez megvan, akkor a szúnyogforrások 80-90 százaléka eliminálható.

"Az MTA Biológiai, Agrártudományok, Orvosi Tudományok Osztálya és az Ökológiai Kutatóközpontja egy 2018-as felhívásában sürgette a szúnyogállomány monitorozásában és gyérítésében a koncepcióváltást. Többek között a gyérítési gyakorlat modernizálását, a biológiai gyérítés arányának jelentős növelését, a deltametrin használatának jelentős mértékű csökkentését szorgalmazták. Mindezekhez képest az OKF 2020 és 2022 közötti időszakra olyan pályázatot írt ki, majd e szerint kötött szerződéseket, amelyekben elenyésző a biológiai gyérítés aránya."

https://szentendre.hu/vitatott-kozponti-szunyoggyerites/

- most akkor ki hazudik? :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem ugyanarra hivatkozol, ez egy 2018. november 20-i keltezésű állásfoglalás, én pedig egy 2020. június 26-i keltezésű cikket idéztem (amiben nem mellesleg hivatkoznak az MTA 2018-as állásfoglalására), és leírják, hogy ahhoz képest az utána következő években (napjainkig) mi az ami történt (vagy nem történt). :)

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Szerintem a világon nincs olyan ország, ahol a kormány irtaná a szúnyogot. Gondolod ki van osztva, hogy péntekenként Szijjártó Péter, csütörtökön pedig Varga Mihály beül a gépbe és permetezi a szert? Vannak ilyen célra önjáró szervezetek, de az önkormányzat is rendelhet ilyen szolgáltatást.

Értem én, hogy mindenért közvetlenül, és kizárólag a zorbánt kell hibáztatni, mert ez tartja egyben a véleménybuborékot. De ....

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze – 17:14

Már maga a felvezetés is félrevezető.

Ezt a problémát nem lehet kétbites(igen/nem) szavazással körbejárni.

 

Az EU szabályoknak megfelelő gyérítés pl. miért nem opció?

+ adalék: a jelenleg alkalmazott módszer veszélyes a vizi ökoszisztémákra.

A szúnyog tipikusan vízhez kötött élőlény, ergo az EU által is támogatott biológia fegyver bevetése célszerűbbnek látszik a mostani eső után köpönyeg megoldásoknál...

Szerinted feladata a magánszemélynek az adófizetés elmulasztása, ami hatékony, de az ország szabályzatával ütközik?

A törvények/szabályok mindenkire kell, hogy vonatkozzanak, vagy meg van baszva az egész. Tessék megkeresni egy EU parlamenti képviselőt, és beadni egy módosítási javaslatot, ha mi tudjuk a tutit. Nagyobb eséllyel lesz belőle bármi, mint ha a magánember hazai szabályozást akarna módosíttatni...

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Azért a védelmében felhoznám, az elmúlt évtizedben sokat javult a beszédkészsége. Utóbbi években kifejezetten intelligens nyilatkozatait hallottam, és a kinti tapasztalatai biztosan még értékesebbek. A FIDESZ hűsége meg megkérdőjelezhetetlen.

Most akkor egy "fiók" irányítja az országot, vagy benne a "nem a legélesebb kés"? Mindenki tudja mire vezetne, ha egy hatalmi rendszerben a világon mindenki a legokosabb lenne, - nem kell mindenkinek "csodásnak" lennie. Kell a hűség, a "brancs" elveinek következetes képviselete, és főként nyelvtudás és önismeret, esetleg évtizedes diplomáciai tapasztalat. (Persze az önfejlődés, tanulásra törekvés igénye sem árt.) Ha egy hatalomban van 4-8 gondolkodni tudó, "rafinált vén róka", akinek van ismertsége esetleg tisztelete is a világon, akkor azt a hatalmat, - ha van támogatói bázisa, akinek az érdekeit is természetesen kell képviselnie, - nem igazán állítja meg semmi sem. (Az sem, hogy a csapatban esetleg a többiek alapból nem éppen a legiskolázottabbak.)

Nehéz ezt a "katedra oldalról" elfogadni.., tudom. De az életben, - hosszú időt alapul véve, -  az érdekérvényesítés képessége más értékeket mutat fel, és nem feltétlenül a szuper-iskolázottságot feltételezi.

Ez nem velemeny kerdese, hanem egy biokemiai, okologiai szakmai kerdes.

Attol, hogy neztem mar termeszetfilmet meg nem tudok ra helyesen valaszolni, leven nem tudom pontosan, es teljes melysegeben, hogy miert van tiltva a modszer.

A DDT is tok jo, megis okkal van tiltva. A neutron bomba is frankon kinyirna a kullancsokat, oszt megsem hasznaljak. Lehet, hogy a Magyar Nemzeti Csodaszernek is vannak kinos mellekhatasai?

Nem tudom. Szamomra ez a szavazas olyan, mintha az anyamat arrol szavaztatnam, hogy initd vagy systemd legyen nala, merthogy a birodalom systemd parti, mig a lazadok szerint az init is jo volt?

Naugye.

Nem értem miért olyan divatos az EU-t szidni, dilettánsnak beállítani. Teljesen úgy csinálunk mintha tőlünk nyugatra sajnálni való idióták élnének, bezzeg mi. A száraz tények nem számítanak? Valamiért többet keresnek, jobbat termelnek, tovább élnek, boldogabbak, mint bezzeg mi átlátunk a szitán és tudjuk a tutit és meg is mondjukok. 

Nyugaton azért keresnek jobban, mert egyrészt kihagyták a 40 év szocializmust, ami azt jelenti, hogy nem 30 éve kellett a semmiből felhúzni az iparukat, ami akkor már csak jórészt külföldi multik zöldmezős beruházásából ment. Másrészt azért keresnek jobban, mert már 200 éve is jóval fejlettebb volt a technológia. Ezt a technológiai előnyt élik ma fel, illetve ez már kb. meg is történt.

És még egy dolog: a fentiek ellenére a mai magyar átlagpolgár picivel azért jobban él mint 30 éve: kevesebbet dolgozik (akkortájt eléggé meg kellett dolgozni a betevőért) és valamivel jobb az életszínvonala. Ezzel szemben ugyanezt egy németre vagy egy franciára nem biztos, hogy ki merném jelenteni. Pedig azóta volt egy elég nagy technológiai fejlődés aminek a következtében a legtöbb termék előállításához sokkal kevesebb élőmunka kell.

Olaszok, portugálok, spanyolok, görögök és egyéb déli népség vs. a Fukar Four :D

Vannak itt érdekes kényszerképzetek. Ja, olyan is volt, hogy a koronát is jobban kezelik :D

Indexről tájékozódó népség, mit lehet tőlük várni.

trey @ gépház

Soha nem olvastam még indexet szerintem. Köszi az általánosítást.

Déli országok vs északi, nyugati országok közötti ellentétnek azért meg van az oka. A fukarok álláspontja kb ugyanaz mint a tiéd, amikor az a téma hogy te dolgozol több helyen, takarékoskodsz, tájékozódsz mibe fektess, más meg Frank hitelből vált ki jen hitelt és költ baromságokra, miért te segítsd meg ezeket, ha jön a reccs? 

Rendben megfogadom. Bár szerintem szövegkörnyezetből érthető volt, hogy nem pl. a 10 éve vergődő görögökre gondoltam. Sőt, szerintem vagy annyira intelligens, hogy te is tudtad.

Amúgy az is sokat segítene, ha ellenvéleményed, vagy észrevételed, megjegyzésed van a hozzászólásomra, akkor nekem válaszolsz, nem egy lesajnáló, általánosító sértegetésbe csomagolva valaki másnak cinkosan kacsintva odalököd a szálban.

Nem értem miért olyan divatos az EU-t szidni, dilettánsnak beállítan

De még mindig nem nevezted meg, hogy kikre gondoltál... ha nem az EU egészére. Gondolom mínusz magyarok, mínusz V4-ek, mínusz a déli államok. Mínusz a nem EU tagok és most már mínusz a britek. Az lenne az EU?

trey @ gépház

Ha nyugati országokat mondok abba az EU-t, mínusz a déli országokat és a keletieket. Ha bezzeg keletieket akkor az akadékoskodó mi jobban tudjuk, de ide a pénzt mert az nekünk jár országokat (PL, H, CZ).

Jobban járnánk, ha inkább tanulnánk más országok útjából, ha már feszegeted a témát. Pl, hogy csinálták az írek, az észtek, a finnek? Mit hibáztak a portugálok, spanyolok, görögök? Miért előztek be a lengyelek, szlovákok?

Szerk. Huh, jól átszabtad...

Szerk 2. Az EU, az az egész. Pont a nyugatiak miatt nem értem miért van dilattánsként kezelve. Óriási potenciál van benne, majd akkor tudjuk meg, ha vége. Persze, nem tökéletes, talán nem is jó irányba fejlődik, talán természetes hogy bedől. De ezért érdemes lenne tenni. Ezt gondolom. 

De nem nyugati országokat mondtál, hanem EU-t. Nem a nyugati országokat nézik dilettánsnak, sem nem az EU-t, leginkább annak vezetését, ami számtalan esetben bebizonyította, hogy méltó a kritikára. Most éppen az EP kritizálja, hogy ahelyett, hogy kiállt volna a jogállamiság mellett, inkább összecsaptak egy "mindenkinek jó" deal-t, mert mentek volna már aludni :D

trey @ gépház

Igen, az egyhangú szavazás csapdája. De várj, most nem szúnyogírtás a téma? Valahol elcsúsztam? Szúnyogírtásban is van jogállamisági kitétel? Amúgy a mostani mindenkinek jó deal-t nem az EP hozta, hanem az országok 1. emberei. És muszáj mindenkinek jó legyen, mert egyhangú szavazás van. Ezen is változtatni kellene valahogy. 

Én is azt hittem, hogy szúnyogirtás a téma, erre jött egy ilyen:

Teljesen úgy csinálunk mintha tőlünk nyugatra sajnálni való idióták élnének, bezzeg mi. A száraz tények nem számítanak? Valamiért többet keresnek, jobbat termelnek, tovább élnek, boldogabbak, mint bezzeg mi átlátunk a szitán és tudjuk a tutit és meg is mondjukok. 

trey @ gépház

Szerintem az. 

Amire reagáltam egy rossz indulatú, egyébként valótlant feltételező megjegyzés.

A reakciómban igaz nem arra hívtam fel a figyelmet, hogy valótlan a feltételezés, hanem a stílusra irányítottam, vagy legalábbis próbáltam irányítani egy észrevételt, amiben egyébként érvként 4 tényt is közöltem.

Mondjuk az is érdekes, hogy amire válaszoltam abban tényleg egy darab érv vagy tény sincs, de erre nem volt észrevételed. 

Megkérdezhetem, hogy az miért nem zavar? 

Szúnyogírtás témában alaptalan. Tele az internet magyar cikkekkel a témában, könnyen rá lehet találni, hogy mit tilt, mikortól, mennyi türelmi idővel, miért? Nem, nem az indexen, ill nem tudom ott írtak-e róla, nem is érdekel.

Szúnyogírtás témában az egy érdekes kérdés, hogy a türelmi idő lejárta után miért állunk ott, hogy csak állunk és lesünk bután, hogy most mi lesz? Nem most kéne fejet vakargatni, meg mutogatni a hülye EU-ra, hanem fel kellett volna készülni, mit teszünk ha már tiltva lesz a légi kémiai írtás.

Covid témában meg szerintem az egész világon csak szar és szarabb intézkedések születtek. Ezzel ne bezzegeljünk, vagy legalábbis várjunk vele legalább 2 évet. 

Pedig leírtam.

Miért nem olvas utána, mielőtt random fórumon fröcsög? Engem érdekelt miért van ennyi szúnyog. Utána olvastam, megértettem miről van szó. Ennyi. 

Linkelni meg nem fogok. Nem a darkneten van elrejtve, keresse meg, tájékozódjon. Ha nincs kedve akkor fröcsögjön, de akkor viseljétek már el ha nem csak tapsikoló reakció érkezik rá. Remélem nem baj, ha valakinek más a véleménye.

Nem értem miért olyan divatos az EU-t szidni, dilettánsnak beállítani. Teljesen úgy csinálunk mintha tőlünk nyugatra sajnálni való idióták élnének, bezzeg mi. A száraz tények nem számítanak? Valamiért többet keresnek, jobbat termelnek, tovább élnek, boldogabbak, mint bezzeg mi átlátunk a szitán és tudjuk a tutit és meg is mondjukok. 

Ezek a Te mondataid? Ha igen, kérlek mutass rá, hol van ezekben a mondatokban a szúnyogirtásról szó.

trey @ gépház

Erre válaszoltam:

Nem tudom, de az EU-t ismerve az EU-kompatibilis szúnyogirtás kb. az lehet hogy vakarózol.

Ezért:

Amire reagáltam egy rossz indulatú, egyébként valótlant feltételező megjegyzés.

A reakciómban igaz nem arra hívtam fel a figyelmet, hogy valótlan a feltételezés, hanem a stílusra irányítottam, vagy legalábbis próbáltam irányítani egy észrevételt, amiben egyébként érvként 4 tényt is közöltem.

De, ha már szigorúan csak szúnyogírtás lehet a téma, ebben hol esik szó szúnyogirtásról?

Most éppen az EP kritizálja, hogy ahelyett, hogy kiállt volna a jogállamiság mellett, inkább összecsaptak egy "mindenkinek jó" deal-t, mert mentek volna már aludni :D

Ráadásul annyira butaságot mondtál, hogy teljesen le is döbbentem rajtad. Eddig azt hittem hogy amiről beszélsz, abban legalább alapszinten tájékozott vagy. 

Persze, persze értem hogy csapkodsz, mert semmi szúnyogirtás nem volt abban, amit írtál. Hidd el, felismerem a szúnyog szót leírva. Valami gond lehet az időérzékeléseddel is. A problémás komment - amit szóvá tettem - messze az enyém ELŐTT született tőled.

Gyere, megmutatom a problémás szálat:

https://flic.kr/p/2jpjWY6

Hogyan sikerült engem a kommentet leírása előttire belerántani?

trey @ gépház

Nyelvtanilag? Keressek benne helyesírási hibát?

Ott a kép. Valaki félig viccesen megjegyezte, hogy szerinte az EU balfasz szúnyogirtás terén. Te meg ezen felhúzva magad, elkezdtél érvelési hibáktól hemzsegő kommentben érvelni az EU mellett, előráncigálva olyan dolgokat, aminek semmi köze a szúnyogirtáshoz.

Így volt, vagy nem?

trey @ gépház

Ja, sokra mentek vele. Államcsőd-közeli, COVID-csőd, migráns-csőd:

Meztelenül járkálnak az utcán a migránsok Olaszországban – videó

Döbbenet – macskát sütött magának a migráns a nyílt utcán

"Ezt szeretném" ide én is (NEM).

trey @ gépház

Hát a nagy kérdés az, hogy ha valakit egy egész nagy kollekció gyerekpornó képpel és azzal, hogy ezekért fizetett (szóval még támogatta is a gyártásukat), elkapnak és ezért kifizeti az egyhavi fizuja töredékét, és minden oké, arra lehet-e azt mondani, hogy megúszta, vagy nem.

Szerintem bőven.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Es akkor most morzsoljunk el egy konnyet Varga Judit szivszorito videojan amiben meg januarban megigerte, hogy itten kerem micsoda oriasi valtozasok lesznek a nok es gyerekek vedelmeben.

https://www.facebook.com/VargaJuditMinisterofJustice/videos/1113383545720081/?v=1113383545720081

Ezek a szerencsetlenek meg egy pedofilt sem kepesek segitseg nelkul megtalalni a sajat brancsukban. Elitelni csak akkor ha mar nagyon muszaj, de a borton azert mar tulzas lenne, nem?

Tessék pedálozni a megszavazott képviselőknél, hogy nyújtsanak be javaslatot a büntetési tétel súlyosbítására!

Szar ügy, hogy eddig senki sem foglalkozott kiemelten ezzel a témával.

bármilyen hosszú letöltendő a börtönben valószínűleg megváltoztatta volna a hozzáállását a dolgokhoz, ott ugyanis a pedofilok a tápláléklánc alján vannak.

Nade trey!

A jogállamiságot csak akkor szokták emlegetni, ha valamibe belemagyarázható, hogy sérül. Ha ugyanaz a törvényi keret & jogszabályi környezet pl a büntetés mértékének határait túl gyengén szabja meg, akkor megint nem a törvényekkel meg a keretekkel van a baj, hanem lehet az amúgy elvileg a narratíva szerint megint azokat szidni akik elvileg azt semmibe veszik.

Eredmény:

a) Pillanat 1: Miért veszik semmibe a törvényeket?!

b) Pillanat2: Miért nem veszik semmibe a törvényeket?! + büntetik x-y-z nagyságrenddel szigorúbban [..]!?

c) miközben jogállamiság mindenek felett, közben az ítélethozatal helye bíróságok helyett egyértelműen újságcikkek hasábjai, faszbukk, yt és tsai. Ezzel ilyenkor nincs gond.

30 évvel ezelőtti adatok VS mostani adatokhoz válassz tetszőleges forrást, mindenhol az szerepel hogy egész Európában fejlődés volt. Nem tudom értelmezni amit írsz, mi alapján írod?

Átkosban 40 évig nyomták a hanyatló nyugat dumát, most megint ez a sláger. Ha van is alapja, talán az hogy a lesajnált nyugat 40 éve folyamatosan felzárkóztatást fizet. Déli országokét meg a bezzeg keletiekét. Nyilván volt betervezve megtérülés (te lapátolnád ki az ablakon a pénzt csak úgy jófejségből?), de ezzel együtt is úgy látom már a tökük ki van az egésszel. 

Én nem arról beszélek, hogy papíron mennyi pénzük van, hanem arról hogy gyakorlatilag a polgár jobban él-e mint 30 éve. Mennyivel kevesebbet dolgozik a pénzéért, rövidebb a nyugdíjkorhatára, vagy ha nem dolgozik kevesebbet akkor mennyivel jobb a lakhatása, az autója (beleértve persze a kor technikai színvonalát is, mert mondjuk 30 éve GPS nem is igen volt, ma pedig van vagy 20 ezer forint a bekerülési költsége). Szerintem ezek alapján a nyugati polgár jó esetben is stagnál, míg Pl. a kínaiak és az indiaiak nagy részének elég durván kilőtt az életszínvonala a 30 évvel ezelőttihez képest, a miénk egy kicsit jobb lett.

Pl. annyival kevesebbet dolgozik, hogy 35 órás munkahét lesz lassan az általános (vs 40). Az autók technikai színvonalához nem értek, ahogy az autókhoz se, mindenesetre az autóparkot elnézve, jobb állapotúnak látszik a kinti autóállomány, mint az itthoni (nem sokfelé járok, de Németország, Belgium, Franciaország egyértelműen jobban áll ebből a szempontból)

Ha a nyugati polgár stagnál, akkor mi szerintem visszafelé megyünk. Indiához, Kínához hasonlítani megtévesztő, mert sokkal alacsonyabb a kiindulási alap. (na meg innen elsősorban a felszínt látjuk, nem pedig az átlagot)

Hu de nem erted.

Hol 35 oras a munkahet?

Nem csak az autokhoz nem ertesz, de szovegertesben sem vagy eros. Nem a mai nyugati autoparkot kellett volna hasonlitani a mai magyarhoz, hanem a 30 evvel ezelotti nyugati autoparkot a mai nyugati autoparkhoz. Erre irtak fentebb, hogy kb stagnal.

Es szted azert megyunk visszafele (nem), mert Indiaban es Kinaban kisebb volt a 30 evvel ezelotti kiindulasi alap -- wtf? Tobbet nem tudok segiteni.

Ja. És közben 70 év lesz lassan a nyugdíjkorhatár. Az autópark pedig itt is jobb állapotú mint 30 éve. És mi egyértelműen jobban élünk mint 30 éve, jobbak az autók, jobban a házak vidéken, műszaki cuccok is jobban vannak, bár azt nehéz összehasonlítani a fejlődés miatt.

30 éve ha kiment innen az osztrákokhoz, az állát kellett fognia a polgárnak ha még nem járt kinn. Pedig mi még a béketábor egyik csúcsa voltunk, ha nem is Jugoszlávia, de azért mondjuk egy bolgár vagy egy román itt is foghatta az állát. Ma pedig kb. ugyanaz van, csak picit tisztább, rendezettebb (különösen igaz ez fővárosokra). Mondjuk Londonban már azt a sokkal faszábbul néz ki a dolgot sem annyira éreztem Pesthez képest, bár idehaza azért sokat ront az összképen, hogy a belvárosban is sok helyen le van potyogva a házakról a vakolat. Bár ez szerintem inkább a lakók igényességét mutatja, mert ha bemész egy ilyen régi bérházban lévő lakásba, gyönyörűen néz ki a legtöbb esetben, miközben a folyosón lóg a pókháló és csupa kosz az egész.

Sőt, harminc éve kb. 0% volt itthon az internet penetráció, ma meg már 100 felett van!

Az ugye meg van, hogy azért nem egészen fair az összehasonlítás (különösen, ha az egyébként tényleg alig fejlődő autóipart veszed elő elsődlegesnek) a kiindulási állapotok miatt. Ha már: nézd meg az NDK állapotát '90-ben és hasonlítsd a maival, aztán nézd meg MO állapotát '90-ben és hasonlítsd a maival. Nagyságrendileg ugyanakkora terület, nagyságrendileg ugyanakkora népesség, hasonló kiinduló állapot, a falnak mindkettő ugyanazon az oldalán állt.

BlackY

"Gyakran hasznos ugyanis, ha számlálni tudjuk, hányszor futott le már egy végtelenciklus." (haroldking)

Az írek és a finnek elég sikeresen kihagyták a szocializmust, ergo nem a nulláról kellett felépíteniük a gazdaságukat a gengszterváltás után.
Az észteknek már jobb kérdés hogy mijük volt. Talán eszük, és nem hagyták szétlopni az országot a rendszerváltás után.

Látod, ez az utolsó mondat a lényeg. Kurva okosak a magyar jobboldalon, állandóan a halandó Nyugatot látják, csak valahogy még mindig nem volt képes megdögleni, miközben a posztszocialista államok közül azok, akiket sikeresnek tartunk, hozzájuk hasonlítanak inkább, mint a Balkánhoz.

Persze hogy jobbak, mert a nyugaton kidobott autók újabbak. Ráadásul designban egyre kevésbé különböznek az új autók, így az én egyik 2006-os autómról is volt hogy azt hitték új. Ha beleülsz, akkor látod a különbséget, hogy a régi autóban nincs távolságtartó tempomat, táblafelismerő, sávtartó, sávváltó asszisztens, beépített mobil tükrözés, automata vészfék, stb.. Nyugaton és nálunk nézz egy átlagos saját autót (nem céges!) és ég és föld a különbség évjáratban.

http://www.aut.fi/en/frontpage_vanha/statistics/international_statistics/average_age_of_passenger_cars_in_some_european_countries 

Új autók per 1000 fő és ebben benne vannak a céges autók is, miközben az új autók vásárlói 50-80%-ban cégek Magyarországon (évtől függően):
https://www.acea.be/statistics/tag/category/per-capita-registrations
http://blog21.hu/2017/07/02/mennyi-a-ceges-autok-aranya-az-eladasokbol/

Az elektronikai eszközök pedig olcsóbbak (és silányabbak) lettek a kínai dömping miatt.

Azért a silányabbal lehetne vitatkozni. Nekem eddig egy mobiltelefonom döglött meg, az LG volt. Más elektronikám még nemigen döglött meg az elmúlt 30 évben, kivéve egy modemet villámcsapástól, de annak nem tudom a gyártóját (valami elég márkás cucc volt anno).

Nekem elég sok ketyerém volt az elmúlt 40 évben, és nem nagyon döglöttek sem régebben sem most, kivéve a béketáborbeli éveket, a szocialista elektronika az tényleg hajlamos volt a pusztulásra. A maiaknál nem nagyon vettem észre ilyet, kivéve az egy LG telefonomat pár éve.

Azért ezt nagyjából 70 (!) éve hallani már... a nyomorultak pedig csak nem akarnak a vesztükbe rohanni, sőt, a többség a erről vidékről rohan oda és nem onnan ide, illetve onnan tarháljuk a pénzt is az egészhez, ami itt van...

"Ez nem velemeny kerdese, hanem egy biokemiai, okologiai szakmai kerdes"

Mi orulnenk a legjobban, ha az lenne.

"harom magyar nemzeti park vezetoi is kifejeztek aggalyukat a szunyogirtoszer mehekre gyakorolt hatasaval szemben" - igy nezne ki egy szakmai kifogas

"csak malaria eseten irthato repulorol egy szunyog" - majd pl. Majusban pl. a franciak "talalnak" egy malarias szunyogot, hogy csak ok vezethessek be a legi irtast es az o turizmusuk viragozzon a legjobban, es mindezt ugyesen a biodiverzitasra fogjak, ha mar divat zoldnek lenni - igy nez ki egy atlagos dontes az EU Parlamentben

Keress rá, tudatlan vagy. Aki annyira buta, hogy "szórjuk be atom" teljesen magyartalan és egyébként is értelmetlen kifejezést használ, azzal nincs mire menni. Emlékeim szerint (az a gyerek aki nagyon sötét környezetből származik) legkésőbb hetedikes korában már tanul arról, hogy mi az atom. Ha neked ez nem tiszta, olvass utána. Megjegyzem, Te is atomokból állsz. Egyébként az index nevű antitudományos szennylap írt régen egy cikket, hogy a DDT náci :D 

 

u.i.: Akit a zoonozisok, különféle férgek, tetvek, egysejtűek és egyéb paraziták esznek nap mint nap, azt nem fogja zavarni, h ez a szer melynek antiandrogén hatása lehet és nagyon lassan bomlik le, mit és hogyan fog károsítani X évtized múlva. 

Szerkesztve: 2020. 07. 22., sze – 18:08

Olvastam egy jó cikket a szúnyog vonalról, de nem találom. A lényeg az volt, hogy itthon a pályázatokat nyerő vállalkozók a légi irtásra voltak ráállva, ami megszűnt, de ezen kívül van földi irtás ezt tolják most de nem hatékony. És lehetne vízi irtás az lenne a hatékony. De oda lassan állunk át.

 

Amúgy szerintem jelenleg a természet védelme no1 kérdés. Szóval amiket az EU nyom azok fontos dolgok, inkább az a gond, hogy miért nem radikálisabbak. Fel kell adni a kényelemből a hosszabb távú célok érdekében és úgy tűnik ehhez kell az ilyen kényszer.

Az ilyen jól megfogalmazott kérdéseknek a Nemzeti Konzultációban lenne a helye :)

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Markans velemeny kovetkezik.

1. Mar a kerdes cime (szunyogirtas) is jol mutatja, hogy mennyire alszent modon viszonyulunk a kornyezetvedelmi kerdesekhez. Van 1 allatfaj, amit ki akarunk irtani, csak azert, mert csip. Vagy betegseget terjeszt. Vagy barmi masert, csak ugy, a sajat kenyelmunk erdekeben. A denever is veszelyes (covid vagy mi), ne alljunk meg a szunyognal, kullancsnal: vesszen az osszes denever is! Meg az oroszlan is veszelyes egyebkent.

2. A szunyogirtas eleve kudarcra van itelve. Kis statisztikai erzek eleg ahhoz, hogy belathassuk: egy ilyen szapora faj, mint a szunyog eseten roppant hamar kialakul az immunitas barmifele irtasra (legyen az biologiai, vegyi, nuklearis). Sot, valojaban mar kozeptavon is maganak fog artani az irtassal az ember, illetve a szunyognal magasabb fejlettsegu allatoknak (es novenyeknek), amelyek nem annyira szaporak, mint a szunyog/kullancs. Az irtas cel faja (szunyog/kullancs) mar regesreg alkalmazkodott az adott irtasi modszerhhez, mikozben az embernek eselye sem volt (30 ev 1 generacio, roppant kicsi utodszammal!); ekkor fogunk meg csak rajonni a valasztott irtasi mod mellekhatasaira akar emberre, akar mas fajokra nezve (halak, +ivovizkeszlet!). A szunyogok meg mar reg immunisak lesznek ra.

A fentiekbol en, mint kornyezet irant felelosseget erzo ember, csak azt tudom levonni, hogy _minden_ szunyogirtas, gyomirtas, es egyeb durva ipari beavatkozas a kornyezetbe tilos kellene, hogy legyen. Kivetel nincs.

8 milliard ember el a foldon. Ha nehanynak el kell pusztulnia lyme korban, vagy szunyogcsipesben, akkor hajra.

Teljesen egyetértek! Végre egy olyan vélemény ami teljesen passzol az enyémmel!

Csak annyit tennék hozzá, még akkor se nyerhet ebben az irtóháborúban az ember, ha netán tényleg sikerülne kiirtania az összes - teszemazt - szúnyogot egész Európából, sőt a világról. Mert ekkor azt az ökológiai helyet holtbiztosan betölti majd valami másik állatfaj, és könnyedén lehet hogy az nekünk embereknek még sokkal rosszabb lesz.

Egyelőre én azt szűrtem le a történelemből, hogy ahol csak megpróbált az ember eddig beavatkozni a természet körforgásába, az ökoszisztémába, ott mindig kizárólag kudarcot vallott, és nem kicsit ám hanem nagyot. Lásd például a nyulak Ausztráliában, vagy az Aral-tó katasztrófája, vagy említhetem a Tisza szabályozását is (aki az utóbbiról nem tudná miért katasztrófa: amiatt mert azóta több víz távozik Magyaroprszág területéről mint ami „bejön” a folyókon át meg eső által, s így az ország szépen halad az elsivatagosodás felé...), de rengeteg mást is lehetne még sorolni.

Nem vagyok amúgy fanatikus természetvédő, például nem ítélem el a vízerőműveket, mert még mindig jobbak mint sok más. De több ésszel kéne hozzáállni az efféle dolgokhoz, s pláne nem akkor egyénieskedni ha emiatt szembe is kell menni azzal a szövetségi rendszerrel (EU) amibe az ország maga kérte a felvételét annó...

A "kiirtas" es az "irtas" kozott van egy lenyeges kulonbseg, nem gondolod?

Ha a kiirtas veszelye nem fenyeget, akkor miert nem szabad irtani?

"Ha nehanynak el kell pusztulnia lyme korban, vagy szunyogcsipesben, akkor hajra." - Egeszen addig amig te vagy egyik hozzatartozod/ismerosod nem lesz Lyme koros ugye?

Az is segítene ha nem irtanák a fecskéket, denevéreket. Inkább segíteni kellene őket, hogy legyen hol fészkelniük és tudjanak szaporodni. Gyerekkoromban nagyon ritkán csípett meg szúnyog, pedig tó mellett laktunk. Béka és fecske viszont volt rengeteg. Ma meg nem tudok kimenni úgy az udvarra, hogy ne csípjen meg legalább egy szúnyog, de inkább több, pedig még tó sincs a közelben. Denevért tavaly még láttunk párat, esténként röpködtek, de idén már egyet sem láttunk. Fecskét pedig már évek óta, ami nagyon szomorú.

A szúnyogok alapvetően nem a tavakban teremnek nagy számban, hanem az időszakos állóvizekben, amelyeknek az élettartama rövidebb, mint a békák és adott esetben a halak kifejlődési ideje. A szúnyog a peterakástól 5-7 nap alatt kifejlődik, ebből 1-7 napot lárva alakban tölt, amire vannak vízbe juttatható direkt célzott biológiai szerek.

A probléma az, hogy neki kellene állni és felderíteni ezeket az időszakos élőhelyeket és mivel a legtöbb mesterséges, mint a nem jól lejtő ereszcsatorna, a kinn felejtett vödör, beton gödör és ilyesmi, ezért ezek megszüntetése pénzbe és munkába kerül a tulajdonosnak, aki szarik erre, de amúgy tudjon sörözni este, miközben a saját gondatlanságból nevelt szúnyogjai szívják a vérét.

permetező-drónt kell fejleszteni...

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.

erkölcsi kötelessége-e a kormánynak

Szerintem ideje felnőnöd.

Csaba

Ez most egy ironizáló poszt a kormányzati konzultáció kifigurálására? Mert pont annyira irányított és egyoldalú, egy adott válaszra rávezető. Szó nincs egyéb, engedélyezett lehetőségekről, vagy esetleg pár szóban arról, mi is az oka ezen szerek betiltásának.

Mindamellett azt gondolom, ha egy ország csatlakozik egy jogrendszerhez, akkor nem válogathat annak szabályai közül kénye-kedve szerint, mindet be kell tartania. Ilyen alapon egészen távolra is eljuthatunk az európai demokráciától, mert "több szakma és helyi tudós" véleményével alá sikerült támasztani.

erkölcsi kötelessége-e a kormánynak

Az "erkölcsi kötelesség" kifejezést, azt jobb ha nem emlegetjük ezzel a kormánnyal kapocsolatban, mert erősen oximoron-jellegűnek tűnik. Vagy mondhatnám antagonisztikusnak is, egyetlen kontextusban állja csak meg ugyanis a helyét:

A kormány erkölcsi kötelessége a baráti köre számára minél nagyobb profitot összeharácsolni/biztosítani, teljesen mindegy hogy milyen áron, milyen EU-szabályok áthágásával, sőt az se számít ha ezért a kormány a saját korábbi törvényeit kell áthágja, vagy korábbi ígéreteit kell megszegnie, vagy hazudnia kell, vagy más országok által körözött bűnözőket kell befogadnia, bújtatnia, vagy diktátorokkal barátkoznia, vagy a kínaiaknak és/vagy oroszoknak nyaliznia, eladósítani az országot évtizedekre gyanús (és épp emiatt titkosított...) szerződések által, stb... mindez mindegy. Az erkölcsi kötelesség a klientúra jóléte és kész!

Semmi más összefüggésben nem állja meg a helyét az "erkölcsi kötelesség" jelző ezen kormánnyal kapcsolatban. Éljen Nulladik Viktor Császár (O.V.) örökké!

(de száraz kenyéren és vizen, hét lakat alatt...)

a föld lapos, szóval nincs értelme. Megrázzuk magunkat és leesik ami nem kell!

Ez egy melyik ujjadat akarod megharapni kérdés, részletes információk nélkül. Megéri-e például a méhek kiirtása a szúnyogokkal együtt? Egészen pontosan mi az, amit az EU tilt? És miért tiltja?

De ami tuti a kormány feladata: ezzel kapcsolatban normálisan informálni az embereket.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Part propaganda szagot erzek ..

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Szerkesztve: 2020. 07. 23., cs – 01:40

A kérdés szörnyű! Sokkal egyszerűbben fel lehetne tenni és akkor nem lenne ilyen "nemzeti konzultációs" feeling.

Az EU amíg nem ér a sz*r a torkáig, addig tiltja a sz*rást is. Nem érdekli, hogy már feszül az altáj (Magyarország és a többi EU bérrabszolga), hanem csak mikor már ők is érzik a hatást, akkor tesznek valamit. Ez nagyjából mindenre igaz náluk. Van erre egy mondás: "A kibicnek semmi sem drága."

Az említett országok: Románia, Bosznia, Macedónia. Látod közöttük Franciaországot, Németországot, Belgiumot (Brüsszel)...? Na ugye! Akkor nincs semmi probléma.
Majd ha hozzájuk is elér a probléma, akkor tesznek valamit.

Előre megmondom, hogy ugyanígy fog viszonyulni az EU a Nyugat-nílusi lázhoz is (a valószínűségek nagyságrendjét is figyeld a színeknél):
https://www.eea.europa.eu/data-and-maps/figures/projected-future-distri…

Ja és amíg nincs megfelelő EU konform szer, addig simán irtani kell a szúnyogokat/kullancsokat a régi beválttal és kész. Kibicekkel pedig nem kell foglalkozni! Már az is marhaság volt, hogy betiltanak egy olyan szert, amit nem lehet kiváltani. Ez olyan mintha betiltanák az inzulint, mert a barázdabillegető porcsinpellék megérzik a szagát belövéskor és ezért máshol raknak fészket. Az emberi (és állati: lásd kutyák, macskák még nagyobb bajban vannak) élet fontosabb egy-egy rovar életénél. Ráadásul ezek bevált szerek voltak, megfelelő helyen és időben alkalmazva nem váltott ki semmilyen környezeti katasztrófát. Nem valami kísérleti szer, amit most próbálnak csak ki.

Nem követem annyira a magyar eseményeket, hogy tudjam, mi a fenéről van szó, de bennem az a kérdés merült fel:

Nem lehetne esetleg az EU szabályokat betartva irtani a szúnyogokat és kullancsokat?

Gondolom nem védett állatok ezek. Feltételezem, hogy az EU is megengedi az irtást valami más módon, vagy valami más vegyszerrel.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Amennyire én tudom (de nem vagyok a téma szakértője):

A szúnyogok kellemetlenek, de még olyat nem láttam, ami egy szúnyoghálón át bírta volna magát rágni. Nyilván a szabadban az nem véd, de mivel egyelőre nem terjeszt betegséget, ezzel együtt lehet élni. Természetes ellenségeik szaporulatát érdemes lenne elősegíteni.

A kullancsokkal más a helyzet, mert az tényleg egy irtanivaló faj, nem is tudok nagy ellenségéről a lángszórót kivéve. Viszont mintha ott azt olvastam volna, hogy a vadállomány igazából a probléma, mert tőlük fertőződnek meg a kullancsok. Tudvalévő, hogy Magyarországon - a kevés erdő ellenére - a vadállomány túlszaporodott. Nekik viszont vannak természetes ellenségeik, és azok további visszatelepítése az országba erősen javasolt lenne.

Szerkesztve: 2020. 07. 23., cs – 06:34

A tudományos körökben már régóta kongatják a vészharangot, hogy jelentősen csökkent a rovarállomány az elmúlt 40 évben. Ezáltal a hozzájuk kapcsolódó madárállomány is (ki tudja milyen következményei vannak az írtásnak a táplálékláncra?). Nem vagyok róla meggyőződve, hogy egyáltalán kell-e íratni őket.  A turisztika miatt nyilván kell de ennek hosszútávú következményei ismeretlenek. Az UNIÓNAK meg a tagja vagyunk. Ami kötelezettségekkel jár.

Nehogy már az unió Brüsszelben döntse el azt, hogy ha nyáron ki szeretnék ülni reggelizni, vacsorázni, vagy csak a barátaimmal sörözni a kertemben a fák árnyékában, akkor meg kell etetnem a szúnyogokkal az egész társaságot + magamat is. Vagy halálra kell vegyszereznem magamat különböző környezetbarátnak mondott "riasztó" készítményekkel. (Később a fürdéssel megy a szennyvízbe, ill. nekem esetleg allergiát is okoz.) A szúnyogírtás jogos önvédelemi szituáció ebben kötelessége, egy az emberek véleményére valamit is adó kormányzatnak segítenie, egyáltalán nem uniós jog kérdés, abszolút lokálisan eldöntendő, helyi környezeti tényezőket figyelembe veendő kérdés.

Bizonyos, fertőzéseket terjesztő élőlények túlszaporodása az emberek élőhelyén egyáltalán nem kívánatos a 21. században!!! (Megjegyzem, még nemzeti parkokban, tájvédelmi körzetekben is halálra tudják zaklatni-csípni a magasabb rendű melegvérű emlősöket. Esetleg Gemencben a szenvedő őzeket, szarvasokat kéne nyáron, csapadékosabb időjárás esetén megkérdezni, akarják-e az uniós, szúnyogírtásra vonatkozó tilalmat.)

Egyébként meg a tudomány fejlesszen ki olyan elektronikus vagy más nem vegyszeres elven működő módszereket bizonyos, adott környezetből való távoltartásukra, ha ez menne nem kellene írtani azokat. - Mitől tudósok az olyanok, akik csak hápogni tudnak a rovarvilág pusztulása miatt, de megoldásokat a "békés egymás mellett élésre" nem tudnak kidolgozni? Tessék erőlteni azt a bizonyos szürkeállományt, végül is hivatásként választották a kutatást, és az nem csak összeírást jelent,.

A szelektív-biológiai szerek engedélyezettek, de több munka van a kijuttatásukkal és ezért drágábbak... a totális és/vagy nem kellően szelektív szerek tiltottak egyre inkább, mert teljesen lerombolják az ökoszisztémát a tápláléklánc megszakításával és azzal, hogy a hasznos rovarokat is megölik válogatás nélkül, ahogy a durvább növényvédő szerek is képesek erre. Mindez pedig magával rántja a denevér és madár populációt, egészen a nagyragadozókig.

Persze vannak, akik szerint rovarok úgy en bloc feleslegesek, nagyjából az nem háziasított állatvilággal együtt, mert joguk van este a kertben sörözni... kérdés, hogy lesz-e sör, ha nem lesznek méhek? Költői kérdés amúgy.

Méhek nélkül nem lesz sör, hacsak nem kézzel és kis ecsettel porozgatod be a komlót, de akkor meg nem lesz időd és pénzed esténként sörözni a kertben a haverokkal, és nem a sör hiánya lesz a legnagyobb problémád, elég kevés étel marad, ami a táplálékláncot tekintve megmarad beporzó rovarok nélkül.

A alkohol iránti vágy és a kémia egy kézben járnak. Borzasztóan leleményes tud lenni e kérdésben az emberiség! - A hit bennem oly erős ez iránt, hogy, - ezen eredményt tekintve, - nem nevezném elkerülhetetlen problémának még a méhek hiányát sem... (Komolyra..., szeretem én is a mézet, havi 1 kg fogyasztás min. van a családban. :))

Mondjuk ez eléggé fail. hogy a méhekről csak és kizárólag a méz jut eszükbe embereknek .. Holott ez egy kicsit nagyobb volumenű történet, mint az hogy lesz-e méz vagy sem..

Az meg hogy a teraszon nem bírsz sörözni... 20éve hogy söröztél a teraszon ? Akkor nem voltak szúnyogok ? De, voltak, túlélted? túl. Túl fogod élni most is ? igen. Teraszra / kertre -> pár leszúrható fáklya terasz elé / kertbe + esetleg egy elektromos szúnyogriasztó felaggatva és készen is vagy... A fáklyák még hangulatot is hoznak...

Nem is értem ezt..

Anno, amikor volt ilyen az eletemben, hogy kiulunk sorozni, akkor mi szunyogok ellen altalaban tuzet raktunk (fustol), esetleg foztunk is folotte valamit, pialtunk szakadasig (alkoholos vert nem szeretik) es bagoztunk (fustol). Esetleg meg radobtunk par szunyogriaszto fustolot, elektromos csapdat, stb. Szep idok voltak. :)

Egyébként meg a tudomány fejlesszen ki olyan elektronikus vagy más nem vegyszeres elven működő módszereket bizonyos, adott környezetből való távoltartásukra, ha ez menne nem kellene írtani azokat.

Arról a tudományról beszélünk, amelyikben egyre inkább társadalmi sikk nem hinni és divat kétségbe vonni a tudás értékét? De amikor baj van, akkor meg azonnal adjanak megoldást tegnapra?

Lehet, hogy nincs a problémára egyszerű válasz? Sőt, lehet, hogy nincs is rá megoldás?

Egyrészt csodát ne várjunk a tudománytól, másrészt pedig most is azt játszod, hogy figyelmen kívül hagyod a kutatások eredményét, mert nem hiszed el, aztán meg vered az asztalt, hogy oldják meg azt a problémát, amit azzal okoztál, hogy figyelmen kívül hagytad az eredményeket és túlzónak tekintetted a figyelmeztetéseket, hogy hova jutunk, ha így mennek tovább a dolgok.

Nem lehet olyan eszközt fejleszteni ami nem "basz" oda a környezetnek. Szimbiózis van ebben a világban még a lódarázsnak is megvan a szerepe pedig abba majd beledöglöttem mikor megcsípett.

Az UNIÓ meg nyugodtan pofázzon bele ha belepofázhat. Vállaltunk a belépéskor kötelezettségeket. Ha azt vállaltuk, hogy közös az irtási stratégia akkor ennyi a történet.

A rovarvilág pusztulása meg rohadt nagy gond. Ha más nem csak a beporzás miatt. Fasza lesz mikor a full steril környezetben már a beporzást is gépekkel kell csinálni.

A sörözésed kurvára egy lof*sz probléma ebben az egészben. Bár ha meggondolom a legtöbben hasonlóan gondolkodnak. Ha így van akkor majd meglesznek a következményei. Persze te meg én már nem valószínű, hogy megéljük.

Jaja, ez ilyen irányított kérdésnek tűnik, szemérmesen kihagyva, hogy a gonosz "eju mijért nem hagya" a magyarokat élni.

Rászántam annyi időt, amennyit nekem megért, és ezt találtam: https://www.agraroldal.hu/actellic-25-ec-novenyvedoszer.html

"Méhekre kifejezetten veszélyes."

Őszintén szólva nem hiszem, hogy az 50-es változat kevésbé lenne az.

(Továbbá laikusként feltételezem, hogy nem csak a méhekre, hanem egyéb, hasznot hajtó rovarokra is.)

Az egész sort idézném inkább: "Gyenge méreg. Halakra közepesen veszélyes. Méhekre kifejezetten veszélyes."

Ezért lehet csak zárt térben használni, és ezért tiltott a kültéri használata.

Továbbá laikusként feltételezem, hogy nem csak a méhekre, hanem egyéb, hasznot hajtó rovarokra is.

Így van, ezek totális nem szelektív rovarmérgek. És a beporzást nem csak a háziméhek végzik, amelyeket be lehet zárni a kaptárba 1-2 napra, amíg a környezetből kiürül a vegyszer, hanem errefelé is több mint 200 további méhfaj, például a paradicsomokat, cukkinit, padlizsánt és sok már növényt szinte kizárólagosan beporzó poszméhek. Megöli a darazsakat, amelyek ragadozóként kordában tartják a kártevőket. Megöli a katicákat, amelyek a levéltetveket eszik. És így tovább. De jön a kényelmes városi ember, hogy neki joga van este kinn sörözni és legyen zöld _és_ steril a világ körülötte.

A szúnyogokat írtani kell, ez nem kérdés. A kérdés az, hogy hogyan.

Szerintem csak egy bizonyos hatóanyagú szerek vannak tiltva nem a légi permetezés. Vannak más szerek, amelyeket légi úton ki lehet szórni. Csak most a nagy spórólás korában az önkormányzatok a földi deszantot veteték be, amelyek végig mennek az utcán, de az udvarokba és kertekbe ez nem jut el. Így gyakorlatilag nem ér semmit. Tavaly nálunk, pest megye, volt légi permetezés, nem is volt ennyi szúnyog. Most fognak majd légi úton szórni.

Ez a kérdés kb úgy van megfogalmazva mint, a kérdőívek amiket pártunk és vezérünk küldözget.

Magánvállalkozásoknak kéne csinálni, nem az államnak.

Én értem, hogy betiltottak egy szert. Azt is, hogy nálunk az volt az egyetlen engedélyezett szer.
De az elmúlt 13 évben senki nem engedélyeztetett egy másikat?
Nem hiszem, hogy az volt az egyetlen szer a világon ellenük. Általában úgy szoktak betiltani valamit, hogy szokott rá lenni alternatív megoldás. Bár ahol azt írták, hogy nincs alternatíva, ott is leírják, hogy hogy lehet jogszerűen mégiscsak irtani.

Betiltották a műanyag tányérokat is, de van helyette papír, bambusz és kukoricakeményítőből készült is. A műanyag evőeszközök helyett most fából készültet találtam, a szívószálból pedig van bambusz, papír, és fém is. Ha mindenhol máshol szoktak figyelni, hogy legyen alternatíva, miért pont a rovatíróknál ne figyelnének?

Nagy Péter

Nem teljesen értem, hogy mire gondolsz, a mák tudtommal nem lett betiltva.
Én pár hónapja ettem mákos gubát, teljesen legálisnak tűnt (nem titkolózva hozták ki).

Ha arra utalsz, hogy rengeteg tévhit meg mítosz kering az EU-s betiltások körül, azt tudom. Címszavakban annyi valós, de félrevezető infót lehet olvasni, amikor meg utánajár valaki, rögtön rájön, hogy nem bolondok hozzák ott a szabályokat, csak lehet úgy is tálalni.

Most gondolj csak bele, kiraknának egy ilyen hírt: "Orbán Viktor támogatásával hazájában jogerősen elítélt, terroristagyanús, az interpol által is kőrözött illegális migránst telepít a kormány Magyarországra!".
Félelmetes a hír, ha így tálalod, pártszimpátiától függetlenül mindenki arra szavazna, hogy ezt akadályozzuk meg, még akkor is, ha ez szabálytalan lenne.
Pedig a cím szóról szóra igaz. Csak kicsit utána kell olvasni, hogy mi van a Nikola Gruevszki ügy hátterében. Nem minden olyan fekete-fehér, mint ahogy egy hangzatos mondatban meg lehet fogalmazni.

(tényleg körözi az Interpol, tényleg "Az alkotmányos rend elleni terrorfenyegetéssel" vádolják Macedóniában, tényleg illegális migránsként érkezett az országba, tényleg menedékjogot kapott, és  tényleg Orbán Viktor is kiállt mellette)

Nagy Péter

Végre kellene hajtani azokat az eu-s ajánlásokat (pl. biológiai gyérítés), amiket évek óta nem csinálnak meg, mert csak költsége van, de az eredménye nem olyan látványos, mint a méreg kiszórásnak.

"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Minél kevesebb rovar, annál kevesebb madár. Az utóbbi 30 évben az európai madárállomány 20%-kal csökkent.  A fogyás másik oka, hogy vonuló madarakat az olaszok zabálják. Hogy akadna a torkukon.

Lógok a szeren (K. Frigyes)

Lógok az ereszen (Sz. József)

Cikkek szerint a madarakat az egyre növekvő elektroszmog is zavarja. De szerintem, leginkább az zavarja (a halálba!) pl. a gólyákat éppen, hogy ha látsz az út mentén a friss aratás (tarló) mezejém sétálgatni, kaját keresgélni, hogy eszméletlenül elkoszolódtak. Mocskos a tollruhájuk. (Kezet mosni, fürödni meg nem tanultak meg.) A tarlón a növényvédőszer-maradékokkal teli kaját "legelik" fel. A kisebb településeken a villanyoszlopokon meg a gépjárművek kipufogóiból felszálló korom és mérgező gázokat lélegeznek be. Jószerével annyi erejük nincs az idősebbeknek, hogy a faluból kirepüljenek a mező mocsaras részére békázni. (A szó szoros értelmében alig másznak.) A több évesek betegek már nagyon... Persze a koszt a fecskéken kisebb méretük, gyors röptük miatt nehezebb észrevenni, de a tollukon ott van ugyan úgy.

A rovarok meg szaporodnak bőven, mert nem a hiányuk az oka a madarak kihalásának, de a szaporodásuk viszont egyenes következménye.

Régóta az a nézetem, a Lyme-kór ellen nem kullancsirtással kéne hadakozni (pláne, mert a vírust nem is mindegyik kullancs hordozza) hanem egyszerűen úgy hogy a tudósok esetleg és netántán méltóztathatnának már végre egy megbízható, gyors, és nem egetverően drága módszert kitalálni az e kórban megbetegedett emberek meggyógyítására! (gyakorlatilag tehát arra, hogy kiirtsák a szervezetéből a vírust).

De ugye e betegségben nem sokan betegszenek meg évente, így ez nem nagy üzlet, egyszerűbb „kullancsirtani” mint „vírusirtani”, az meg le van szarva ugye hogy a kullancs mellett hány már ártatlan rovar (sőt talán más állat is) hal meg...

Tömören. Azért van ilyen mocsok sok szúnyog mert irtjuk. Ugyanis a szúnyoggal együtt írtjuk a ragadozóikat, a méreg rájuk is hat. Emlékszem gyerekkoromban annyi fecske ült a villanyvezetékeken, hogy nem fértek egymás mellet a falu teljes utcáján. Mivel a szúnyogok gyakorlatilag folyamatosan szaporodnak, a ragadozóik sokkal lassabban (gondolom a többségnek nem újdonság), így az irtás rájuk nézve sokszorosan hatékonyabb. Ha így fojtatjuk az lesz mint pl ezen a videón Szibériában nyáron. Ott nem nagyon van természetes ragadozójuk:

https://www.youtube.com/watch?v=B5XXACf6vmQ

Erre azt szoktam mondani, amikor valaki a vidéki idill mellett érvel, hogy a természethez ez is hozzátartozik. Tessék élvezni, ne csak a madárcsicsergést, az andalgó folyót a naplementében, hanem adott esetben a kellemetlenségeket is. A szúnyogok a fecskék természetes táplálékai. Értem, hogy a szúnyog zavarja az a 21. századi embert grillezés közben, de na, azért mégis ...

trey @ gépház

A szúnyogok jellemzően egy kilométeren belül repülnek és folyóvízben nem is kelnek ki, teljesen felesleges ilyeneket a Dunára fogni. Könnyen lehet, hogy van a közeledben egy félbehagyott építkezésen egy munkagödörben megálló esővíz vagy egy ki nem tisztított ereszcsatorna, amiben feltorlódik eső után a víz, bármi egyéb ilyesmi, amiben 5-7 napig áll a víz.

egy kilométeren belül repülnek és folyóvízben nem is kelnek ki

én is tudom :), azért írtam, hogy ennek ellenére sokkal több van belőlük: nem csak idén; érzékelhetően egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen..

szerintem nem lehet csak az elmúlt évek építkezéseinek számlájára -se- írni :).

Ja. Csak tudod akkor még volt egy rakás olyan hely, ahová fészket tudtak építeni (Pl. istállók). Plusz a falusi istállók amúgy is teli voltak léggyel (és az egész környék is), a TSZ istállói pedig még inkább. Ma pedig már házaknál alig tartanak állatot, az ezzel foglalkozó vállalkozók pedig gondolom nem hagyják mostanság nyakig szarosan az állatokat mint a TSZ idején.

Ez baromira nem igy mukodik hogy "a gonosz EU nem engedi hogy irtsuk a szunyogokat, mer' gonosz aze'".

A kifejlett szunyogok permetezese egyeb rovarokat is megol, peldaul a meheket. Magyarazd mar el a meheszetbol elo paromnak hogy igaz ugyan hogy oda a megelhetese es foldonfuto lesz, de legalabb valamivel kevesebb lesz a szunyog, hurra...

20 eve is ezt a szert hasznaltak szunyogirtasra. A parod / egyeb meheszek hany eve panaszkodnak a mehek pusztulasara? A mehek pusztulasa szamomra fiatalabb problemanak tunik annal, hogy erre a szerre lehessen fogni, es ugy tudom, egy masik novenyvedo szer volt az oka. Javits ki, ha tevedek, barmilyen mehekkel dolgozo szaktekintely velemenye erdekel.

A méheket elég sok szer megölheti közvetlenül, de közvetetten is pl megzavarja a tájékozódási képességüket. Sajnos engedélyezett szerek is vannak közöttük. (főleg a közvetett méhpusztulást okozók) A szúnyogokat gyérítik itthon: https://www.katasztrofavedelem.hu/44/szunyoggyerites-terkep Nem tudom miért gondolod, hogy a régi gyérítési módszer volt a jobb és miért kell ehhez felvetni törvénysértést... Eléggé egyszerű gondolkodás az ha a gyérítési program alapelvelve az, hogy a legerősebb szert használjuk ami a legtöbb szúnyogot kiírtja. Ez még a 80as években elment de ma???A jó kérdések EU bashing helyett azok lennének amik feltárnák a gyérítési program hatékonytalanságát.

Általánosságban:

- hogyan lehet, hogy régi EU tagok nálunk nagyobb turizmussal, tőlünk délre sokkal veszélyesebb szúnyog fajokkal meg tudják oldani a kérdést. (Lásd feljebb Székesfehérvár érdeklődését a Spanyol techhnikáról)

- hogyan lehet hogy az ország különböző részein teljesen eltérő a helyzet. Én a Velencei tó melett lakom itt 13 szúnyogfaj él igen nagy számban. Teljesen elviselhető a szúnyoghelyzet. Ugyanez nem mondható el pl a Tisza tóról ahol úgy hallottam gyakorlatilag szúnyoginvázió van...

Konkrétabban:

- Miért a katasztrófavédelem foglalkozik ezzel a feladattal? Megvan ott mind a szakértelem mind a felszerelés stb...?

- Megfelelően van finanszírozva a terület, vagy ez nem prioritás az ország vezetésének?

- EU lassú és bürokratikus (emelett ,eglehetősen alapos), egyáltalán nem új a terület szabályozása. Miért volt képtelen a mindenkori vezetés ezt az ügyet megoldani?

- Miért a katasztrófavédelem foglalkozik ezzel a feladattal? Megvan ott mind a szakértelem mind a felszerelés stb...?

2013-ig a szúnyogirtás megrendelője a mintegy 3 200 települési önkormányzat volt. Könnyen belátható, hogy szakemberek hiányában az amúgy is túlterhelt, gyakran nemtörődöm, többnyire forráshiányos önkormányzatok számára egyszerűbb volt  megrendelni az olcsóbb és kevésbé munka- és hozzáértés-igényesebb kémiai hatóanyagszórást. Ennek az időszaknak a végén szervezett szúnyoggyérítési forrásra a Magyar Turizmus Zrt-nél lehetett pályázni, de a költségek jelentős részét a települések saját zsebből viselték.

Ebben hozott változást a 2013-as kora nyári árvíz, melyet követően a Kormány a szúnyogok elleni védekezés országos koordinálását az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság hatáskörébe rendelte. Ezzel a jó irányba megtett lépéssel megvolt az esély arra, hogy a szakértői háttérnek köszönhetően előtérbe helyeződik a szúnyogszelektív védekezési módok alkalmazása. Sajnos ez az optimizmus a következő évi adatok alapján megalapozatlannak bizonyult.  2014-ben óriási területen, mintegy 820 000 hektáron, tehát az ország közel 9%-án történt egységes irányítású szúnyogirtás Magyarországon. Ebből alig 20 000 hektár részesült biológiai kezelésben a többi 800 000 hektár 50-50%-ban légi, és a legrosszabb, földi kijuttatású kémiai védekezés történt

https://www.mme.hu/a_szunyogirtas_termeszetvedelmi_kockazatai_es_biologiai_megoldasai#k-miai-sz-nyogirt-si-m-dszerek-s-anyagok

Korábban írtam: a beporzást nem csak a háziméhek végzik, amelyeket be lehet zárni a kaptárba 1-2 napra, amíg a környezetből kiürül a vegyszer, hanem errefelé is több mint 200 további méhfaj, például a paradicsomokat, cukkinit, padlizsánt és sok már növényt szinte kizárólagosan beporzó poszméhek. Megöli a darazsakat, amelyek ragadozóként kordában tartják a kártevőket. Megöli a katicákat, amelyek a levéltetveket eszik. És így tovább. De jön a kényelmes városi ember, hogy neki joga van este kinn sörözni és legyen zöld _és_ steril a világ körülötte.

Ha félted a méheidet és időben szólnak, hogy szúnyogirtás lesz, akkor ez egy megoldás, feltéve, ha árnyékos helyen vannak a kaptárak, mert akkor a nyári melegben is kibírnak 1-2 napot bezárva. Amúgy nem járnak ki napokig tartó rossz időben se, vannak tartalékaik. Nyilván nagy méhészetek esetén ez nem járható út.

Nem, egyaltalan nem megoldas.

1) a mehek mit csinalnak azalatt az "1-2 nap" alatt? Eszik a mezet ahelyett hogy hordanak? Ki fogja karpotolni a meheszt a karert amit ez okoz?

2) Miutan letelik a munka helyett csak penzegetessel eltoltott "1-2 nap" es vegre kimehetnek a mehek, nagyon fog mindenki orulni mikor raszallnak a novenyekre amiken ott all a meheket gyilkolo vegyszer. Ismet ugyanaz a kerdes: ki fogja karpotolni a meheszt az igy elhullott mehekert? Illetve a gazdakat az elpusztult mehek miatt kimaradt beporzasert?

3) ha esetleg a mehek tulelik a permetezest, te szivesen megenned azt a mezet, amiben ott az a vegyszer aminek a szorasa elott direkt szolnak hogy ajtot-ablakot csukj, a szarado ruhat is vedd be, es nehogy kimenj? 

1) a mehek mit csinalnak azalatt az "1-2 nap" alatt? Eszik a mezet ahelyett hogy hordanak? Ki fogja karpotolni a meheszt a karert amit ez okoz?

Igen. Senki.

2) Miutan letelik a munka helyett csak penzegetessel eltoltott "1-2 nap" es vegre kimehetnek a mehek, nagyon fog mindenki orulni mikor raszallnak a novenyekre amiken ott all a meheket gyilkolo vegyszer. Ismet ugyanaz a kerdes: ki fogja karpotolni a meheszt az igy elhullott mehekert? Illetve a gazdakat az elpusztult mehek miatt kimaradt beporzasert?

Igen. Senki.

3) ha esetleg a mehek tulelik a permetezest, te szivesen megenned azt a mezet, amiben ott az a vegyszer aminek a szorasa elott direkt szolnak hogy ajtot-ablakot csukj, a szarado ruhat is vedd be, es nehogy kimenj? 

Nem.

Biztos velem akarsz vitázni? Olvasd el azért, hogy honnan indultunk és milyen állásponton vagyok a témában. :)

Érdekességképpen ideírom, hátha van közöttetek olyan, aki nem olvasott még erről, hogy hogyan érik el azt, hogy minden Disney park szúnyogmentes legyen.

Nem emlékszem, hogy melyik park esetében jelentkezett először a probléma, de ha tippelnem kellene, akkor az Orlandóhoz közeli park lehetett az, mert Floridában van elég sok víz meg mocsár. De mindegy is, a lényeg, hogy volt egy terület, volt egy csomó szúnyog, és Disney-ék nem akartak permetezni, mert a látogatók nem kedvelik azt, amikor vegyszer lepi el őket (is).

Ezért valami szakértőt felfogadtak, aki kidolgozott egy olyan létesítési szabályrendszert, ami a szúnyogmentességet biztosítja.

Gyakorlatilag nincs pangó víz sehol a parkokban, se a parkok pár kilométeres környezetében. Így a szúnyogok a kritikus területen nem szaporodnak és a máshol kikelt szúnyogok nem repülnek el odáig.

A pangó vizek elkerülését úgy érik el, hogy odafigyelnek az építkezés és a park felszerelése során, hogy sehol ne legyen olyan terület, ahol meg tud állni esővíz, vagy virágok / füvek locsolására használt víz, és nincsenek olyan tavak, amik valóban álló vizek lennének.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Szerkesztve: 2020. 07. 24., p – 13:10

Tavalyi cikk, a kormánymédiából, a szúnyogos szálra:

https://hirado.hu/belfold/kozelet/cikk/2019/02/27/drasztikusan-csokkent…

" Hazánkból 2020-ra eltűnhetnek a fecskék, ha nem történik jelentős változás. Szerencsére a fecskék fészkét tilos hazánkban leverni. A madarak biológiai védelmet jelenthetnek a rovarok által terjesztetett betegségekkel szemben is – hangzott el az M1 szerdai műsorában.

Minden fecske, amíg Magyarországon költ és neveli a fiókáit, minimum egy kilogramm pusztít el – mondta a műsorban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani Egyesület szóvivője, és hozzátette, ha egy-két millió fecske eltűnne hazánkból, egy-két millió kilogramm rovar maradna a „nyakunkon”.

A fecskék a mezőgazdasági kártevő rovarokkal táplálkoznak, illetve szúnyogfajokkal, köztük az újabban nálunk is megjelenő, akár halálos betegséget is terjesztő szúnyogokkal – mondta, és arra  figyelmeztetett, hogy a fecskeállomány eltűnésével Magyarország természetes biológiai védekezési potenciálja csökken.

"

 

De úgy néz ki, hogy az emberek még mindig abban gondolkodnak, hogy a természetet irtani kell, nem pedig az ökológiai egyensúlyt helyreállítani.

A kullancsok ellen a legjobb védelem a biodiverzitás.

http://www.dirt-mag.com/stories/the-tick-resistant-yard-BRDM20180511180…

https://www.boston25news.com/news/dont-hit-that-opossum-how-opossums-he…

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5543215/

Én azt olvastam valahol, hogy azóta lett baromi sok kullancs, amióta a falusi emberek nem tartanak már disznót, és nem tereli ki a falu kondása az összes disznót minden nap a közeli erdőkbe makkozni. Állítólag a disznó azzal, hogy feltúrja és részben megeszi a földre lehullott dolgokat, a kullancsok nagy részét is mellékesen megeszi. Érdekes dolog ez.

Emlékszem, amikor még kisgyerek voltam, minden este kiálltunk a nagyszüleimmel nézni, ahogy a kondát végighajtották a falu főutcáján. Tizenévesen már nem álltam volna ki nézni a disznókat, viszont nem is volt mit nézni. Akkorra már nem volt konda, nem volt kondás. Apám unokatestvérééknek voltak még disznaik akkor még, de nem mentek azok ki az ólból minden nap túrázni az erdőbe. Megkapták az ólban a tápot azt kész.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

https://24.hu/belfold/2020/07/29/szunyog-szunyogirtas-kemiai-magyarorsz…

A katasztrófavédelem és az általa megbízott konzorcium felkészületlensége vezetett oda, hogy most „tüzet kell oltani”, és újra az elavult módszerrel, vagyis a légi kémiai irtással igyekeznek elpusztítani a magyarok életét megkeserítő szúnyogokat – mondják a fejleményeket ismerő forrásaink.