Tanácsot kérnék, hogyan tudnék most 2020ban "lekapcsolódni"

Hosszú közösségi média-függő (szakmai ártalom) korszak után szeretnék egy nyugodt (inger-, "zaj-" és megfigyelésmentes  életet élni..

Telefonból egy 1995 és 2000-res évek közötti készülékre gondoltam, ami tényleg csak az alapfunkciókra képes. Olvastam, hogy 2G hálózaton működik, amit elvileg nem kapcsolhatnak le más eszközök miatt. Van-e annak technikai akadálya hogy más, 4/5 G-s hálózaton működő mobilokat tudjak hívni vele / hívást fogadni? Milyen hátrányom lenne a jelenlegi készülékekkel szemben kizárólag e tekintetben?

Tudom.. egyszerűbb lenne egy 2020as butatelefont venni, de hulladék, amit napjainkban gyártanak, ezek meg 20év után is működnek.. A jelenlegi telefonom úgy néz ki 5év után, hibátlan állapotban használhatatlan..

Szeretném újra használni az IBM ThinkPad T500as gépemet egy Win7 előtti op-rendszerrel..  Kizárólag szövegszerkesztésre  netkapcsolat nélkül. Melyik rendszert javasoljátok, amelyik ehhez a feladathoz megfelel és stabil?

Most a Brave böngészőt használom, azt írják, mindent blokkol.. Van olyan, ami esetleg ennél is jobb biztonsági szempontból? Minél kevesebb infót szeretnék magamról elraktároztatni..

Egyéb tippek? Van olyan hasonlóan cselekedett?

Előre is nagyon köszi a segítséget, megváltás lenne :)

Hozzászólások

Szerintem az antik telefonok nyugodt lélekkel tudnak működni a jelenlegi hálózaton, csak hát annyit tudnak, amennyit: GSM, oszt' jónap'.

A Brave teljesen jó, de használati igényektől is függ. Ha biztosra akarsz menni, akkor célszerűbb DNS szinten blokkolni a gyanúsat, szemetet, pl erre teljesen alkalmas a NextDNS (https://nextdns.io/)

Ezt a nextdns-t kipróbáltam most én is. Rögtön ami érdekes, hogy blokkolja a Google Analytics-et is, de ugyanakkora ha meg akarom nyitni a https://analytics.google.com/ oldalt, hogy megnézzem az oldalaim látogatottságát, akkor már nem érem el (érthető módon, hisz nincs feloldás). Van erre valami okos megoldás/kerülőút a nextdns-nél? Ha allowlist-re teszem a domaint, akkor a blokkolást is feloldja ugye.

Fordulj egy pszichiáterhez! 

openSUSE Leap 15

Az nem olyan biztos.

Ha jól értem, neked tulajdonképpen az a bajod, hogy túl sokáig voltál egy olyan munkakörben, amit a végén már nem igazán szerettél (gyűlöltél?) és most azt hiszed, hogy ha az ehhez kapcsolódó dolgokat szépen beteszed egy darálóba és megnyomod a nagy piros gombot, akkor attól neked jobb lesz.

Nem lesz.

Ha belegondolsz, mostantól simán megteheted, hogy a közösségi hálót vagy bármi mást arra használj, amire te akarod, nem arra, amire a munkáltatód szeretné. Ha valóban képtelennek érzed magad erre, akkor kell az a szakember.

Már láttam hasonlót a környezetemben, először az ilyen technológiai őskövület/ludditizmussal kezdődött, majd a mindenből analógot - aztán már ott tartottunk, hogy mégis belemegy az agyába az elektromágneses sugárzás, megoldás: vegánnak kell lennie az egész családjának. Valahol itt szálltam ki a sztoriból anno - egy egyetemet végzett mérnökről volt szó.

~ubuntu, raspbian, os x~

0 - érdekelt elsődlegesen az, hogy miből jutott ilyen erős következtetésre, lehet, hogy volt rá oka, nem tudom

1 - a pszichiátria és a pszichológia között érdemes tudni a különbséget, és remélem nem csak bedobta ami eszébe jutott, vagy megkockáztatja, hogy komoly problémára (amire már ő pszichiátriát javasol) egy komolytalan komment rossz fényt vessen

2 - a fentiekből nem gondolom, hogy egyértelműen diagnosztizálható valami, ami pszichiátriai kezelésre szorul

3 - az, hogy egy lecsúszott egy csúszdán, nem jelenti azt, hogy bárki, aki vegán, az rögtön 5G ellenes csillagemberekkel álmodó utcán mantrázó zavart személy lesz, ezt szerintem te is láthatod. szerintem sokkal rosszabb az, hogy a többség ül a telefonja / laptopja előtt, és szorong tétlenül, mintha keresgél, arról azért elég sokan beszélnek, hogy önmagában a facebook / instagram / twitter eltávolítása, vagy korlátozása hatalmas előny tud lenni)

(akkor lépek be facebook-ra ha valaki ott írt nekem, és egyáltalán nem köt le. napi kb. fél óra körül lehet, inkább alatta a közéleti informálódásom, okostelefonom van, semmilyen ilyen jellegű blokkolót nem használok, csak ublock-ot, de elsődlegesen fókuszálási céllal, még a követési része sem igazán érdekel, csak az undorító reklámok és a villogás zavar esztétikailag, szerintem elérhető az az állapot amit a kolléga keres önkorlátozás nélkül, sőt, ha én rakom be ezeket a korlátokat, akkor ugyan annyi idő lesz megkerülni, kivenni amikor épp eluralkodik a szorongás, kényszer, ...)

Ha nem válaszolnék kommentben, hát küldj privátot!

Több esetben is láttam olyat, hogy egyes emberek, akik valamilyen hülyeséget benyalnak, hajlamosak mindenféle baromságot is magukévá tenni. Az ilyen egyének nagyon jó lakmusz papírként tudnak funkcionálni. Ha látod, hogy szerinte frankó, akkor szinte biztos, hogy hülyeség. Tehát azért van haszon!

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Mi a baj a TP-n lévő OS-sel?

Az információk miatt ne aggódj. Már elraktározták, és a legjobbak bármikor felismernek a viselkedésed alapján.

:)

A T500-ra teszteld kcsiti a ReactOS-t, szerintem a szövegszerkesztőddel már elboldogul.

Ha véletlenül valamelyik, még meg nem írt driver hiányába futnál, van lehetőséged valami minimál linux/KVM-ben használni, teljesképernyősen, autostarttal..  
..szép, lomha rendszerbetöltéssel, előőb a linux, aztán a virtual..
 

Kicsit ellentmondasosak a felteteleid. Minek neked bongeszo netkapcsolat nelkuli laptopra, butatelefon melle? Jo, elore letoltott, pendrive-on athurcolt html file-okat meg tudsz benne nezni, de azok nem fognak "hazatelefonalni", teljesen mindegy a bongeszo.

Amugy a legegyszerubb, ha torlod magadat a kozossegi media oldalakrol, es nem nezed oket. A kovetesuk ellen es reklamblokkolasra meg vannak mindenfele kiegeszitok. Ezen kivul a nagyobb szolgaltatok helyett is vannak esszeru, alternativ oldalak/appok, en ezeket hasznalom: duckduckgo keresesre, terkepre offline appok (ViewRanger, Here), Bitchute videomegosztonak (sajnos sok youtuber meg nincs fent rajta).

Biztonsagtudatos OS-nek ott a Tails (nagyon korulmenyesen az is kijatszhato), bar sok eroforrast igenyel. Win7 elotti OS-nek keress valami korabeli Linux disztrot, bar en nem mennek annyira vissza az idoben, felesleges.

Butatelefonra mi szukseg van? A mobilnet elofizetesedet lemondhatod enelkul is, es ha nem akarod, hogy elerjenek, arra a butatelefon sem megoldas.

Egyebkent Hajbi a te embered, majd o elmagyarazza hogy futtass P3-on XP-t, es hogy tiltsd le a biztonsagi frissiteseket. O hasonloan cselekedett. Blaster FTW!

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

másik gépem használnám netezésre.
igen, törlöm magam, elindítottam a folyamatot. és nagyon köszi az alternatív alkalmazásokra a tippeket, mert azt is bele akartam írni a kérdésbe csak elfelejtettem..
a Tails-t nem ismerem, utána nézek! te azt használsz?
youtubereket nem nézek, csak zenehallgatásra használtam, de már arra se nagyon..
térkép se kellene, ha lenne képességem tájékozódni, de nincs :D
tudom, ha okostelefont használok akkor alkalmazásokat is fogok és akkor nem szabadulok 😀

Ja, appok kozul az F-Droidot kifelejtettem (alternativ app"bolt" Androidra, nyilt forrasu appokkal). Ezekkel nincs gond, nem kovetnek, meg semmi gyanusat nem csinalnak.

A Tails-rol csak itt olvastam, az alapjan egy nagyon paranoid emberek szamara keszult, kicsit korulmenyes Linux disztro. Ilyen egyszerhasznalatos VM-eket lehet benne konnyen letrehozni, ami mindig ugy nez ki, mint egy uj gep.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Lehet, hogy hülyeséget mondok, de az nem a QubesOS?

 

Tails-re ránéztem kíváncsiságból, első blikkre olyan mint bármelyik linux distro, csak például hálózati forgalom kizárólag Tor-on keresztül lehetséges. (amit állítgatni se kell, defaultból így indul)

Telepítése is simán megvan dd-vel usb-re, bedugod, bootol, működik.

 

De a tévedés jogát fenntartom. :)

Szerintem.

Valoszinuleg en kevertem. Igazabol mindkettorol csak hupon olvastam, valoszinuleg amiatt.

Nekem teljesen jo az Ubi is a sajat dolgaimra (persze normalisan beallitva, KDE-vel, meg a megszokott programokkal).

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Térképhez OSMAnd, az offline megy. A követésre meg az a megoldás, hogy SIM-et nem raksz a telefonba, plucs csinálsz egy iamdummy google fiókot, és azt használod telepítésre (és másra nem). Ha ez is sok, akkor https://cartographia.hu/ meg https://www.map.hu/, akarom mondani könyvesbolt/térképbolt (most még maszkot kell viselni, úgyhogy arc alapján se leszel felismerhető, ha bemész), és megveszed azokat a térképeket, amire szükséged van.

Fogod a készüléket, totál newborn userként létrehozod a telepítésekor a dummyka fiókot, és azon a készüléken azt és csak azt használod. Mivel SIM-et nem raksz bele, és repülős módban használod (radio=off), amiből gyakorlatilag soha nem kell kilpéni, hiszen a frissítéseket/csomagokat nem a G-s vagy más store-ból, hanem apkmirror-ból lerántott fájlból is fel lehet pattintani...
Jaaa, hogy ez így khm. ku... nagyon kényelmetlen? Záksőn, így jártál...

ez régen amúgy tök működött, meg ha vezetnék, de nem fogok.. a BKV meg katasztrófa. naponta, óránként változik hogy mi jár éppen és meddig, hol van lezárva az út, minek mi a pótlója és arra hol lehet felszállni, átszállni, aztán félúton leszállít a sofőr, mert elfüstölt a busz és keress egy 6. alternatív útvonalat.

valaki tud olyan alkalmazást ami integrálva van a bkk járatokkal mint a google maps és full privát?

"BKV meg katasztrófa. naponta, óránként változik hogy mi jár éppen és meddig, hol van lezárva az út, minek mi a pótlója..." - Fel kell hívni az ügyfélszolgálatot, és megkérdezni, hogy mi az aktuális helyzet. A telefonszámukat csak egyszer kell elmenteni a telefonodba. Én is így szoktam. Ja, nem. Fent van a telefonon a BKK Futár meg a BKK Infó app, és ha valami információ kell, megnézem. Mobilnet kell nekik, mert az aktuális infókat valahogy el kell érniük, és frissítések is vannak elég rendszeresen, ergo offline-ban nem mennek, illetve apk-ból vagy apkmirror-ról felrakva inkább szívás, mint nem.

Egyetértek. Nem kell visszamenni butatelefonnal az őskorba. Egyszerűen nem kell bejelentkezni a közösségi médiaoldalakra, ha valaki nem tudja fegyelemmel megállni, akkor törölje a fiókját és tiltsa le ezeket az oldalakat, mondjuk hosts-os szűréssel vagy egyébbel, hogy ne legyen elérhető.

A közösségi oldalakkal nem a függőség meg az inger/zaj a baj, hanem agyrohasztó butaságok mennek rajta. Érdemes helyette valami normális hobbit vagy szakmai fejlődési, tanulási lehetőséget választani, aminek értelme is van.

A Tails szerintem nem jó ötlet, legyen helyette rendesen feltelepített Linux, normálisan beállítva. Mobilnetet sem mondanám le, mert kellhet, van, amikor jól jöhet, nagy öngólt lőhet vele az ember, ha nincs.

Hajbival meg az a baj, hogy nosztalgiamámoros mesevilágban él. Már múltkor is megajánlottam neki, hogy hozza csak azt a Pentium !!!-as gépet, segítünk neki felrakni egy utolsó verziós XP-t, SP3, post-SP3 és POSReadyvel bezárólag minden, New Moon, minden modern nyalánkság megy fel rá. Majd meg fogja látni, hogy beáll az egész gép, mint a szög, eleve a feléig sem jutnánk, mert kifogy a RAM-ból és mehetünk a Swap hegyek völgyébe kirándulni, addig nem fogunk eljutni, hogy a modern webre is felcuppanjunk vele. Bár abban igaza van hajbinak, hogy közösségi oldalaktól függés P3-ason tuti nem lesz, főleg, ha tökig felfrissített XP-t visz.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Majd meg fogja látni, hogy beáll az egész gép, mint a szög, eleve a feléig sem jutnánk, mert kifogy a RAM-ból és mehetünk a Swap hegyek völgyébe kirándulni, addig nem fogunk eljutni, hogy a modern webre is felcuppanjunk vele

HP-Compaq 6715b notebookom van, 2 magos Turion 64-gyel, nem Pentium III. Undorító, ahogy hazudsz, csúsztatsz és manipulálsz, csak mert képtelen vagy elfogadni, hogy valaki régebbi eszközökkel is elboldogul.

Nem kell visszamenni butatelefonnal az őskorba.

2G hálózat a mai napig működik és a szolgáltatók fenn fogják tartani még legalább egy évtizedig. Az újonnan indult Digi is csinált magának 2G hálózatot, a 4G mellett. Pedig csinálhatott volna csak 4G-t is. Az őskorban nem használtak mobiltelefont. Vezetékest sem. Persze neked hiába mondom, akinek minden, ami nem 2020™-ready, az őskor™.

ha valaki nem tudja fegyelemmel megállni, akkor törölje a fiókját és tiltsa le ezeket az oldalakat

Pontosan leírta az illető, hogy mit szeretne. Amikor azt mondom, hogy 2G elég lenne mindenkinek, akkor azzal támadsz a többi fősodratúval együtt, hogy nekem lehet, hogy elég, de másnak nem. Amikor meg jön valaki, akinek pont erre lenne szüksége, azt önkényesen felülbírálod és külön megokoskodod neki, hogy igazából neki nem az kell, mert az őskor™, meg elavult™, meg a szokásos semmitmondó közhelyek, hanem az kell, amit te elég jónak™ és modernnek™ tartasz.

" Digi is csinált magának 2G hálózatot, a 4G mellett. Pedig csinálhatott volna csak 4G-t is. " - Nem csinálhatott volna csak 4G-t, egyelőre még a 2G/GSM kötelező a piacon lévő vagy oda belépni kívánó szolgáltatónak. (És a 2G-re segélyhívás kezdeményezésére minden készüléket (pontosabban SIM-et) fel kell engedni.) A GSM és a 4G közötti "lépcsőket" viszont ki lehet hagyni/bármikor ki lehet vezetni.
 

" Amikor azt mondom, hogy 2G elég lenne mindenkinek " - akkor azzal azt mondod, hogy a mobilkommunikációs eszközök csak hangátvitel és SMS tudással kell, hogy bírjanak, többre nincs szüksége senkinek. (A GPRS vagy az EDGE az már a 2.5G-nek nevezett technológia)

 

A GSM és a 4G közötti "lépcsőket" viszont ki lehet hagyni/bármikor ki lehet vezetni.

Ez világos. A Telekom is építi már le a 3G hálózatát.

csak hangátvitel és SMS tudással kell, hogy bírjanak, többre nincs szüksége senkinek

Nem ezt mondom. Egyszerűen előállt az a helyzet, hogy van valaki, akinek saját bevallása szerint nincs szüksége többre, ő nyitotta ezt a topicot. Sőt kifejezetten nem szeretne rá Internetet (tehát GPRS EDGE), és okos készüléket sem szeretne használni, ami mindenféle cloud-adatbányához kapcsolódik. Ezt meg is írta. Az 1995-2000-es 2G telefonok zömében GPRS és EDGE nélküliek, illetve ha mégis van rajtuk, akkor sincs már használható weboldal (WAP-oldal), amire fölmehetnél velük.

Mondanám, hogy utazz el külföldre pihenni min 2 hétre és csak egy "buta" telefon legyen nálad, informatikai eszközöket tv-t kerüld. De most ezt nem javaslom. Mindenesetre nekem segíteni szokott.

"Kizárólag szövegszerkesztésre  netkapcsolat nélkül. Melyik rendszert javasoljátok, amelyik ehhez a feladathoz megfelel és stabil?"

Ha abból a szempontból nézed csak, hogy tudj rajta szöveget szerkeszteni, akkor bármelyik nagyobb jó lesz. Win 3.11 től kezdve mindenre találsz szövegszerkesztőt. Sőt, vannak írók, aki a mai napig DOS+Wordstar kombóval tolják, irodalmi szempontból sikeresen :)

 

“Any book worth banning is a book worth reading.”

A megoldás benned van.

3G-s készülékbe ne verj pénzt, 2G és 4G az, ami jó pár évig marad még. De neked alapvetően egy LineageOS-es telefon kéne amire tényleg csak azt telepíted ami kell. A facebook-ot még véletlenül sem :)

Az ugye megvan, hogy 3G-s készülékek 2G hálózaton is kifogástalanul működnek, pláne ha csak telefonálásra használod őket?

Már miért kéne neki LineageOS vagy bármilyen 3rd-party Android fork, ha pont az okos funkcióit nem akarja használni, amit meg is írt?

" Az ugye megvan, hogy 3G-s készülékek 2G hálózaton is kifogástalanul működnek, pláne ha csak telefonálásra használod őket? " - helyesen: Bármilyne készülék 2G hálózaton csak telefonálásra és SMS-küldésre alkalmas - merthogy a 2G csak ezt tudja.

" Már miért kéne neki LineageOS vagy bármilyen 3rd-party Android fork, ha pont az okos funkcióit nem akarja használni " - mert abból lehet 100%-ig kipucolni minden olyan funkciót, ami Google vagy más (egyébként általad is rettenet módon utált) céghez kapcsolódik bármilyen módon.

Aha, mivel másba nem tudtál belekötni, akkor most 2.5G-zel, meg 2.75G-zel. Mindezt úgy, hogy köztudott, hogy az EDGE és a GPRS a 2G hálózatra épül és abba integrálódik, tehát amit mondtam, így is megállja a helyét, de direkt kiemeltem, hogy csak telefonálás és SMS. Ezen rugózni már tényleg a szánalmas kategória a részedről.

Megjegyzem, a 3G telefonok mind támogatják a GPRS és EDGE technológiákat és a magyar szolgáltatók 2G hálózatai (a Digit leszámítva) mind nyújtanak is ilyen szolgáltatást.

mert abból lehet 100%-ig kipucolni minden olyan funkciót

Vagy vesz egy 2G mobiltelefont és abból nem kell semmit kipucolni.

Ha 2G-t emlegetsz, az a GSM, amiben csak hangátvitel és SMS van, semmi több, erre hívtam volna fel a becses figyelmedet. Az EDGE meg a GPRS a 2G-re épülő, szolgáltatások, amiket pont a 2G-re épülés miatt 2.5G-nek neveznek, megkülönböztetésként a kizárólag hang és sms képes 2G/GSM hálózatoktól.
Ahogy a Digi példája is mutatja, a 2.5G már nem kötelező szolgáltatás, ahogy a 3G sem(!) - üzleti döntés alapján bármikor kivezethetőek lennének.

" Vagy vesz egy 2G mobiltelefont és abból nem kell semmit kipucolni. " Attól, hogy Google/facebook és társai nem kellenek neki, még az okostelefonok egyéb, offline is használható funkcióit, szolgáltatásait, netán a GSM-nél jobb hangminőséget azért szeretné használni.

Ugyanazt a szarrágást műveled most, mint a 64 vs. 32 bites Windows XP esetében. Annyi különbséggel, hogy itt a 2.5G és a 2.75G is a 2G-re épül, nem a 3G-re vagy a 4G-re. Tehát még értelme sincs így elkülöníteni, csak akkor, ha szándékosan ki akarod emelni az egyes hálózatok képességeit. Például, ha van olyan készülék, ami nem tud EDGE-t, de tud GPRS-t, azt nevezhetjük 2.5G készüléknek. Csakhogy, senki nem beszélt ilyen készülékekről. Mobilinternet-mentes készülékekről beszéltünk. Egy GPRS-képes telefon ugyanúgy 2G telefon, ahogy egy csak CSD-t vagy EDGE-et is támogató. Ahogy egy HSDPA-t támogató 3G telefon is alapvetően 3G telefon, azzal együtt, hogy 3.5G telefon.

Most pedig fogd meg Walter Isaacson könyvét, köss rá egy damilt, lógasd fel valahova, lágyan pörgesd meg, gyújts mellé egy gyertyát és idézd meg Steve Jobs szellemét. Ha megvan, akkor baszd le, hogy a HSDPA-képes iPhone 3G-t nem iPhone 3.5G-nek keresztelték. Így talán van valamennyi esélyed megvilágosodni, milyen szánalmas, undorító szarrágás, amit csinálsz, ha már magadtól nem veszed észre.

az okostelefonok egyéb, offline is használható funkcióit, szolgáltatásait, netán a GSM-nél jobb hangminőséget azért szeretné használni

Nem, ez nem volt kitétel. Ezeket csak te szeretnéd használni és beleerőltetni a képbe, miközben azzal vádaskodsz állandóan, hogy én mindenkire rá akarom kényszeríteni a 2G-t. Miközben te akarod az okostelefont az open-source Android szutykoddal, meg a VoLTE-ddel, holott kifejezetten, konkrétan és érthetően megírta a kérdező, hogy 1995-2000 közötti telefont szeretne, ami a 2G/GSM kategória, elvétve egy-két GPRS-es modellel.

" Ugyanazt a szarrágást műveled most, mint a 64 vs. 32 bites Windows XP esetében. " - Nem. Te explicit a 2G-re mondtad, hogy az elég - én meg jeleztem, hogy az a GSM, ami csak hang+sms, semmi több.

" Nem, ez nem volt kitétel. " - valóban nem, viszont célszerűnek tartottuk többen is felhívni (aze gyébként tényleg inkább lélekturkász szakembert igényló) kérdező figyelmét felhívni arra, hogy van n+1 olyan felhasználási cél,ami jó lehet. Ja, a hangminőségről meg en bloc nem volt szó, viszont a legtöbb embernek, akit ismerek, bejön a VoLTE, illetve a GSM-nél jobb hangminőség.

Ha húsz évvel ezelőtti telefont szeretne, akkor menjen isten hírével, vegyen valami sz..rt, aztán ennyi. Viszont ettől még a lelki/személyiségét érintő bajai nem lesznek megoldva.

én meg jeleztem, hogy az a GSM, ami csak hang+sms, semmi több.

Nem, te elkezdtél szarrágó módon kötekedni a 2.5G-vel, meg a 2.75G-vel. Miközben a kérdező szemszögéből egy és ugyanaz a kettő, ő mobilinternet nélküli mobiltelefont szeretne, 1995-2000 közötti időszakból, ami a 2G/GSM telefonokat jelenti, beleértve egy-két GPRS-képes 2.5G telefont, amin amúgy se fogja használni a 2.5G-t és elő se fog fizetni rá. Abból is látszik, hogy nettó szarrágásból kezdtél el kötekedni, hogy a "GSM = hang+sms" reláció sem igaz, mert van még a CSD, amit a 2G/GSM szabvány definiál. Tehát, ha már szabványokon való rugózás, meg helyesbítés (kötekedés) a célod, akkor ezt is illett volna megjegyezned™.

Ja, a hangminőségről meg en bloc nem volt szó, viszont a legtöbb embernek, akit ismerek, bejön a VoLTE, illetve a GSM-nél jobb hangminőség.

https://a.te.ervelesi.hibad.hu/kozvelekedesre-hivatkozas

Ha húsz évvel ezelőtti telefont szeretne, akkor menjen isten hírével

Leírta, hogy azt szeretne. Csak elfelejtetted tudomásul venni, mert képtelen vagy elfogadni, ha valaki nem a fősodratú árral úszik és kényszert érzel arra, hogy belerántsd.

Viszont ettől még a lelki/személyiségét érintő bajai nem lesznek megoldva.

Ha ő attól érzi magát jobban, hogy régi telefont használ, amin nyoma nincs a Facebook-nak, de még a felhasználói interakciók (tapicskolás) és a VoLTE hifi hangminősége sem emlékeztetik a korábbi közösségihálós függésre, akkor miért ne lenne esélye, hogy ez segít megoldani a problémáját? Ja hogy már pszichológusnak és addiktológusnak is felcsaptál útközben és ezt is jobban szeretnéd tudni, mint maga a kérdező. Mindjárt leborulok polihisztor nagyságod előtt.

Mit össze vitatkoztok a hangminőségen, láthatóan - mindkét oldalról - hiányos tudással.

A 2G legjobb hangminőséget nyújtó kodec-je az AMR-NB. 1999-ben szabványosították, azóta gyakorlatilag minden telefonban implementálva van. Szerintem a hanghívások 95+%-a a mai napig ezen zajlik. Amire ki lett találva, arra bőven elég. A VoLTE és VoWIFI csak akkor nyújt hangminőség többletet, ha a hívó és a hívott is ezen kommunikál.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Más kérdés, hogy Zeller Mérnök Úrnak ezt közel 4 Telekomnál lehúzott év után kisujjából kellett volna kiráznia és nem a 2.5G-n, meg a 2.75G-n szarakodni, szarrágó módon kötekedni. Ehhez képest az egész 2G-s hangátvitelt legyalázta azért, mert a GSM HR (half-rate), amin default a legrégebbi (1995 körüli) telefonok forgalmaznak, nem cseng elég jól vájt fülének. Az én tüzérfülemmel is hallhatóan jobb GSM EFR-ről és az AMR-ről pedig említést sem tett. Bezzeg az orbitális csúsztatások, a GSM hívás FM rádióval, az FM SSB-vel, az alma körtével való összehasonlítgatása, azok tökéletesen mennek neki.

Azért Zeller kollégára ne húzzuk rá egyből a vizes lepedőt, sok mindent lehet csinálni a Telekomnál, a legtöbb területen nem szükséges ezeket tudni, pl. az is lehet csak portás volt. :-)

Nem a GSM-HR a legrégebbi kodek, hanem a GSM-FR, ezzel indult a GSM szabvány. Aztán találták ki, hogy egy hangcsatorna helyére time multiplex módon - lefelezve a rendelkezésre álló 13kbits-ot 6.5kbits-re - megkétszerezik a rendelkezésre álló hangcsatornák számát anélkül további BTS-eket (base station) kellet volna üzembe helyezni. Aztán jött az EFR, majd az AMR-NB. AZ AMR-NB tud FR és HR módot is.

Érdekesség, hogy kb. 5 éve próbáltam a Telekom egyik BTS-ét rákényszeríteni a GSM-HR kodekre (OsmocomBB-t futtató telóval), de nem sikerült, viszont minden más kodekkel működött. A saját építésű BTS-en ugyanaz a teló bármely más telóval gond nélkül kommunikált HR-en.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

" az a GSM, amiben csak hangátvitel és SMS van, semmi több"

Ez ebben a formában nem igaz. Van egy 9600 bps-es adatkapcsolat is. Ráadásul a szabvány szerint kapcsolt point-to-point, ugyanúgy mint a beszéd. Az már más kérdés, hogy a szolgáltatók tiltják/tiltották a point-to-point módot.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Valami nekem is rémlik, talán fax is ment 14400-al. Az biztos, hogy egy channel ~34kbs továbbítására alkalmas, a különböző hibatűrés és hibajavítások miatt ez hangcsatorna esetén 13kbps-re korlátozódik, adatcsatorna esetén pedig 9600bps-re. Aztán, hogy ezen a 9600-on tolták át 14400-at (elvileg a modem protokollok tömörítése miatt lehetséges) vagy volt egy harmadik mód is arra már nem emlékszem.

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

Ilyenkor - amikor nem értem a kérdést - mindig keresem, hogy hol írtam hülyeséget. Talán sehol.

https://en.wikipedia.org/wiki/Circuit_Switched_Data

A GSM szabvány 8 egyenlő időszeletre (timeslot) bontja az adatátvitelt (TDMA), ezek a fizikai csatornák. Ezen fizikai csatornákat töltik, ki logikai csatornákkal. Ez kettő féle lehet: control vagy traffic. A traffic-on történik az adattovábbítás, ez lehet speech vagy data.

http://www.angelfire.com/mac/adityar/1.gif 

„Az összeomlás elkerülhetetlen, a katasztrófa valószínű, a kihalás lehetséges.” (Jem Bendell)

"Bármilyne készülék 2G hálózaton csak telefonálásra és SMS-küldésre alkalmas - merthogy a 2G csak ezt tudja."

A Telenornál még mindig működik a 9000340-es számuk klasszikus füttyögős modemmel, már persze ha van időd és türelmed kivárni, mert a levelezéshez is lassú. :-) Mondjuk az is telefonálásnak számít, mert vonalkapcsolt.

Ez is egyfajta "remetetelefon", leginkább a Lineage for MicroG -re emlékeztetett, amikor felraktam Redmi4X-re, de vannak előtelepített készülékeik is.

https://esolutions.shop/

Ezek a microg alapú dolgok nettó működésképtelenek, már amennyiben 4-5 basic alkalmazásnál többet pakolsz fel. És nem is kell olyan dolgokra gondolni amik nagyon google-függők lennének, egy halom app simán csak elcsúszik és szétszakad ha microG van fent. Pl. a CIB. Sokat szenvedtem vele korábban, nem éri meg.

Persze azt nem tudom hogy az utóbbi ~6 hónapban mennyit javult vagy romlott a helyzet.

Csak 2 apróság:

- Próbáld meg a pszichédet átállítani: NEM viszel semmilyen telefont magaddal egy vasúttal és gyalog megvalósított egész napos kirándulásra. Fel fogod fedezni, hogy GSM előtt is életben maradtak az emberek. Vigyél helyette újságot, könyvet. Kutya nehéz lesz az folyamatos információ doppinghoz szoktatott agyadat lelassítani, de menni fog. Nézz ki a fejedből, figyeld a tájat. stb stb

- Ne ringasd magad hamis illúzióba, hogy a régi rendszerek jobbak. Biztonsági szempontból katasztrófák, mert tele vannak foltozatlan lyukakkal, Csakis új szoftver verziókat használj.

"- Ne ringasd magad hamis illúzióba, hogy a régi rendszerek jobbak. Biztonsági szempontból katasztrófák, mert tele vannak foltozatlan lyukakkal, Csakis új szoftver verziókat használj."

+1. Biztosan nem abba az irányba mennék hogy telefonból meg PC-ből, oprendszerből leporolom a 10-20 éves kiadásokat. Az semmin nem fog segíteni, inkább csak ront a helyzeten.

rendben. már kísérletezgettem vele hogy otthon hagyom, először azt hittem szörnyű para lesz, de végtelen nyugalmat ad, hogy nem kell állandóan figyelnem hogy ki keresett meg és mivel. a biztonság pedig fontos, mindenképpen olyan rendszert szeretnék telóra is gépre is ami a számomra elérhető legbiztonságosabb

Nem igazan ertem, ezt hogy "hogy nem kell állandóan figyelnem hogy ki keresett meg és mivel.". Marmint, a szavakat ertem, csak azt nem, hogy miert kellene allandoan figyelned? Ha nem akarsz reagalni egy ertesitesre, akkor nem reagalsz. Ha el sem akarsz olvasni egy ertesitest, akkor el sem olvasod. Fogadok, hogy a jelenlegi eszkozeiden is lekapcsolhatoak az ertesitesek. Ha ezek utan sem akarsz tartalmat olvasni, akkor nem kell pollozni a telefont, hogy van-e uj tartalom. Nem kell ehhez eszkozt cserelni.

hát azért mert ez volt a munkám.. fb oldalakat es insta profilokat kezeltem plusz mellette a sajátomon kerestek meg melóval. egy idő után meg már beleszoksz, berögzül hogy állandóan nyomkodod.. mondjuk napi 12oraban
volt olyan nap, hogy 400+ üzentre válaszoltam es csak akkor hagytam abba amikor a fb letiltotta az üzenetküldést (előtte nem is gondoltam hogy van ilyen szabályozás)

Direkt nem viszem edzésre a telefonom, hogy pár órára kikerüljek a taposómalomból. Kifejezetten szórakoztató utána megnézni a nem fogadott hívások listáját: hányszor nem csesztettek. Általában kiderül, hogy a dolgok fele már megoldódott, a másik fele meg ráér azután is. Priceless.

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

Attól, hogy visz magával telefont, még nem kell nyomkodni, vagy ahogy hajbi szokta írni "tapicskolni". Viszont gond esetén nagyon-nagyon hasznos, ha tud telefonálni, sőt terepi mentés során az is piszkosul hasznos, ha a mentendő személy valamilyen infót tud adni arról, hogy hol, merre van. Persze erre egy sima GPS-készülék is megteszi :-)

Ide kapcsolódik: https://play.google.com/store/apps/details?id=hu.mentok.eletmento&hl=hu
Nagyon hasznos, a segélyhívó túloldalán ülő se fogja félreérteni hogy Vaja vagy Baja, se azzal nincs dolgod hogy megtudd, hányas kilométerkőnél hívod őket.
Ezért célszerű az alkalmazást feltelepíteni és ezen keresztül hívni a segítséget.

Szerkesztve: 2020. 07. 17., p – 10:27

Ez egy kicsit mindenkinél másként valósul meg, ha lesz rá erőm összeírom hogy én miként alakítottam ki a digitális "életteremet" jórészt social media nélkül és többé-kevésbé a privacy irányában igyekezve. De azt már előre tudom írni hogy már az elején esnél át a ló túloldalára, nem kell őskövület Nokiát használod rögtön, elég lesz ha az okostelefonodról letörlöd a social media appokat. Úgy jársz majd mint a bácsika aki a napokban megállt mellettem azzal a szöveggel hogy eltévedt és Esztergom felé igazítsam el :) Szóval vannak dolgok amikre az okostelefon ma már szinte létszükséglet, de úgy gondolom hogy lehet úgy is használni hogy közben nem kürtölöd világgá az életedet.

Budapesten a forgalom ott tart hogy hiába vezetek 10 éve, még a jól ismert pontok között is Waze -val megyek. Bárhol/bármikor lehet baleset, dugó, beszakadt aszfalt, terelés, lezárás (de főleg dugó :)

Ugyanígy vidéken, ha autópálya is érintett (autópályán a dugóról sosem tudni hogy 10 percig vagy 3 óráig tart majd).

Androidra van több ingyenes navi is, ami tud offline navigálni, lokális tárhelyre letöltött térképekkel:

Here We Go(ex-Nokia Maps): https://play.google.com/store/apps/details?id=com.here.app.maps

MapFactor Navigator: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mapfactor.navigator

Előbbi alapból online, de van benne térkép letöltő, és utána bekapcsolhatod az offline üzemmódot. Utóbbinál indításkor választhatod az ingyenes OSM (OpenStreetMap) térképeket, és akkor ingyenes.

Ha nem felejtem el, akkor az osm.turablog.info -n legalább a magyarország térkép hetente-két hetente frissül - igaz, most Windows-ra költözés van a build környezetnél (az van 16GiB-tal RAM-mal a kezem ügyében), úgyhogy egyelőre döcögős a dolog sajnos (a héten terveztem készre összerakni, de mindig közbejött valami fontosabb...) Mondjuk akinek van ennyi ram a gépében, és rá tud szánni olyan 10 percet, hogy összerakja a megfelelő parancsokat egy scriptbe, az simán meg tudja magának is csinálni a friss, ropogós térképfájlt :-)

Garmin kimenetet nem csináltam - és bár van Garmin kütyüm, de szerintem nem is fogok. Egyrészt mert az OsmAnd+ és a telefon arra a célra, amire nekem kell megfelel (Ha trackelek, akkor persze Garmin+telefon dolgozik párhuzamosan), illetvea másik, sokkal fontosabb ok az, hogy a koordináták felbontása/pontossága(?) miatt a garmin kimeneten például az épületek körvonalai, vagy a hasonlóan finom, rövid szakaszokból álló poligonok khm. rondán, a valóságtól nagyon eltérően néznek ki - egyszerűen azért, mert a sarokpontokat a legközelebbi, Garmin-os koordinátára kerülnek, és így lesz egy pár fokkal elforgatott téglalapból elnagyolt trapezoid alak.

a koordináták felbontása/pontossága(?) miatt a garmin kimeneten például az épületek körvonalai, vagy a hasonlóan finom, rövid szakaszokból álló poligonok khm. rondán, a valóságtól nagyon eltérően néznek ki - egyszerűen azért, mert a sarokpontokat a legközelebbi, Garmin-os koordinátára kerülnek, és így lesz egy pár fokkal elforgatott téglalapból elnagyolt trapezoid alak.

Emlékeim szerint a Garmin-nál 1 méteres felbontással lehet megadni a koordinátákat. Az OMP-nél nagyon sokat dolgoztak a srácok, hogy leegyszerűsítsék a térképet úgy, hogy a Garmin is szeresse, de azért használható is maradjon :-)

Ha trackelek, akkor persze Garmin+telefon

Én mindig trackelek, úgyhogy csak Garmin :-)

Azt vettem észre, hogy a telefon/tablet által rögzített track szinte használhatatlan a Garminéhoz képest, úgyhogy inkább nem erőltetem.

A navigációnál szerintem elengedhetetlen a realtime traffic data, tehát ha dugós az autópálya nem visz fel rá, vagy ha előtted ~50 km-rel beáll akkor kivisz. Ezt tudomásom szerint nem tudja sok app a Waze -n kívül, legalábbis az ingyenesek, de örülnék neki ha etéren is fejlődtek volna.

A MapFactor szerintem nagyon rossz (volt évekkel ezelőtt), akkor már inkább OsmAnd, az szépen össze van rakva.

Szerintem csináld azt, hogy a T500 libreboot + alami minimalista linux pl voidlinux, dwm, vagy valami egyszerű ablakozóval, szövegszerkesztésre latex+vim, mehet brave, vagy esetleg ha kiscit bátrabb vagy surf plusz a már említett DNS szitű letiltás.

Telefonból, meg nem feltétlenül buta telót vennék, mert ott alkatrész ellátotsági probléma lehet, hanem keresnék egy okostelefont, ahol mindent is ki lehet cserélni software szinten, tehát a bootloadert is, és valami csupasz android forkot raknék fel, azzal a pár appal ami kell. Ez nagyságrendekkel több meló mint az eredeti elképzelsed, de ha jól vettem ki a szavaidból ez nem lesz akkora issue, viszont így tudod a legjobban kontrolálni azt, hogy mi megy ki és mi nem, szóval meg lehet csinálni, mondjuk akkor a történethez kell saját email hosting meg ilyenek, mert ha gmailezel, akkor az egészett megette a fene ... :D Azt tudni kel, hogy az NSA és társszervei mindent tudnak olvasni, elvileg ezt is, de azért van egy biztonságérzeted. 

Ennél rosszabb megoldás, az apple cuccok, az viszonylag biztonságos annyival több, hogy bizonyos dolgokat elvileg az NSA-n kívül az Apple is lát, viszont cserébe megveszed használod. Itt igazából a kényelmet fizeted meg. 

Windows, "Gyári" (gyártói) Android, Play store-al, mindennel, már egyáltalán nem biztonságos, arra lehet külön gépet tartani, én azon csak játszom :D

Személy szerint én csúszom egyre jobban az Arch plusz tiling wm világba, kicsit kezd elegem lenni az Apple zártságából, viszont azért az meg kell hagyni, hogy abból a szempontból, hogy kapok egy kompromisszumos biztonságot, egy unix like rendszert és csak ki kellett vennem a dobozból, azért az nagyon kényelmes, még a zsh+vim is elő volt telepítve :D

hú nagyon sok az új infó. akkor Linuxot részesítem előnyben. egy barátom segítségével megpróbáljuk kivitelezni amiket leírtál.
A telo alkatrészprobléma az nagyon igaz.. el is engedtem, mert pont azért akartam hogy ne kelljen állandóan uj telefont megszokni.. Ezek szerint lehet hogy a meglévő elavult Android rendszerű telefomat is tudnám tovább használni csak újra kell rakni mint egy gépet.. hihetetlen. eddig mindenki a környezetemben azt mondta hogy kuka.. Lenovo Phab2 Plus-om van.. erre vajon rá tudnám rakni az általad leírt rendszert? hol lehet ezt ellenőrizni?

ez szomorú hogy az NSA mindent lát, bár amerikaiakkal nem tervezek háborút 😀

Nekem igazából a Playstore se kell, mert egy böngészőből bármelyik oldal elérhető telón is..
Gmailrol Protonmailra váltottam. Megváltás ez az új felület.

Gyors keresés után a Phab 2 nem támogatott hivatalosan, unofficial build van rá.

(sajnos más custom romok terén sem tűnik nagyon támogatottnak..)

 

Nekem igazából a Playstore se kell, mert egy böngészőből bármelyik oldal elérhető telón is..

+1

Playstore helyett említették már az Aurora Sore-t, erősen ajánlott :)

 

Gmailrol Protonmailra váltottam.

Szintén +1 :)

 

Amúgy ezen leírás alapján elég sok mindent ki tudsz gyomlálni az androidból, amiről biztosan tudod, hogy nem töri el a rendszert, és nincs rá szükséged.

 

https://www.xda-developers.com/uninstall-carrier-oem-bloatware-without-root-access/

Szerintem.

Hosszú közösségi média-függő (szakmai ártalom) korszak után szeretnék egy nyugodt (inger-, "zaj-" és megfigyelésmentes  életet élni..

Ha ez tényleg orvosi értelemben is függőség, akkor valóban szakember segítségére lesz szükséged.

Ha 'csak' rossz szokás, akkor tényleg csak töröld le az accountjaidat, és ehhez kapcsolódó appokat a telefonodról.

Esetleg költözz el falura, vagy csak utazz el hosszabb időre, hogy kiszakadj a megszokásokból....

De ha eddig nem volt, akkor tutira kell keresned valami hobbit, amivel lefoglalod magadat és/vagy értelmesebben töltöd az idődet.

És ahogy többen s írták, az internet (és a modern technológia úgy általában) nem eredendően rossz, csak a belénk sulykolt és/vagy ránk erőltett tartalommal van baj. De ha tudatosan választod meg a fogyasztott tartalmat, akkor lehet egészen más, (social media, TV adás, politikai kampány, bulvár, stb független életet is élni....

 

Technikai megoldások közül első sorban egy AD blokkert (amiben a reklámok mellett a social media szarságokat is nyugodtan tiltólistára teheted) javasolnék, egeszen máshogy fog kinézni az internet ennek használatával ;)

 

A "megfigyelésmentes élet" azonban sajnálatos módon már (rég) nem lehetséges ezen a bolygón.

Első körben nem írsz a HUP-ra ilyen kérdést, hanem kikapcsolod a gé...

Ez kicsit olyan, mintha lovat keresnél az autod helyett, mert regen minden jobb volt.

Ilyenne valt a vilag es kesz. Ezzel kell egyuttelni. Semmi baj nincs a vilaggal.

De a legbiztosabb osszecuccolni es elmenni mongoliaba kecsket tenyeszteni. Bar a dokumentumfilmek alapjan meg a jurtak tetejen is kint van a tanyer, hogy legyen tv meg net.

Mert tenyleg nem ertem mi zavar.

Ha fent is vagy a socialis halon, nem muszaj folyton bujnod vagy magadrol postolni.

Vagy a hirektol akarod elzarni magad (a hirek konnyu es gyors megszerzesenek modjatol)? Mert akkor ne nezd meg a hirpotalokat es jarass ujsagot, amihez kedved van.

Nem akarsz a neten zenet halgatni, inkabb egy walkman-el jarnal, vagy discman-el? Megnehezited kicsit a dolgod ha kivancsi vag az ujdonsagokra is. Persze ha csak a regi Metallica kazikat hallgatnad, akkor ez is tokeletes.

A megfigyeles a gond? De hat a GSM-en is tdujak merre jarsz. De vannak mindenhol kamerak is. Sot ma mar olyan szep a vilag, hogy a szomszedod ugyis feljelent. Az most mindegy, hogy miert, a regi jo szokasok nem tunnek el. . :D

Vagy tenyleg fuggosegben szenvedsz? Mert akkor megfelelo szakember segithet, hogy a megfelelo szintre hozd a "karos anyagok" elvezetet.

Szoval irtad mit tervezel. De en nem ertem a mierteket.

"Ha fent is vagy a socialis halon" -  ezt én sem értem, - egyáltalán.., - mert a hálózatok által elérhetően a "drót" végén, - ugye, - rendszerint emberek vannak. Nincs szükséged emberekkel találkozni, kommunikálni? Na, akkor az emberi kapcsolataidat kell a neked megfelelő szintre leépíteni. (Nem kell 20 barát, jóismerős, lehet neked elég megfelelő kettő is...) - A napi információ-feldolgozás mennyiségét kell a fogyatkozó neurális kapacitásoddal szinkronba hozni. És rövidesen rendben leszel.  :) - Ja igen.., és nem kell az így bekövetkező "űrt" más haszontalanságokkal (drog, alkohol,) kitölteni, mert akkor, - az idegrendszer terhelésének mértékét illetően, - cseberből vederbe esel...

Találó téma, bármelyikünk kisebb-nagyobb mértékben beleeshet. Hallottam olyan szélsőséges esetről is, aki munkát és teljes életmódot váltott, elment egy kisebb gazdaságba állatgondozónak, lemondva a több fizuról.
Életünk csak egy van ...

Egyébként javaslom a természetjárást, de annak sem a felszínes fajtáját. Netán egy Szent Jakab utat (ismertebb nevén Camino) vagy Máriaút végigsétálását telefonsimogatás nélkül, de a Kéktúra is játszik, folytatásként a Dél-Dunántúli Kék is érdekes. Biztos vagyok benne, hogy ezek bármelyike jót tesz, kirángat a virtuális világból. Viszont fontos, hogy a lényeg nem a végéhez való hajtás, hanem az út maga.

Hallottam olyan szélsőséges esetről is, aki munkát és teljes életmódot váltott, elment egy kisebb gazdaságba állatgondozónak, lemondva a több fizuról.

Én - nem teljesen elengedve a szakmát - azt választottam, hogy egy faluban veszek egy szerkezetileg jó állapotú felújítandó házat, viszonylag nagyobb telekkel a falu és az erdő szélén, majd pedig heti maximum 16 órát melózok pénzért, a többi meg ház körüli barkácsolás, kertészkedés, lazulás, környéken biciklizés, satöbbi. Négy éve csinálom, nem bántam meg.

Minden jót leírtak. Annyival egészíteném ki, ne engedd gondolat szinten, hogy az járjon a fejedben, amit nem akarsz. Vasakarat, legyél erős. Ha ez van, semmit nem kell cserélni és nem leszel függő. Keress más örömforrást. Egy ismerős kutyát hozott a menhelyről és úgy jött le erről.

Jelen! Pár hónapig kellett kutyára vigyáznom, ott is laktam vele, reggel-délben-este fix időben vinni sétálni, esőben-fagyban-hóban-viharban.

Etetni, foglalkozni vele, nyunyusgatni.

Ott tudtam meg, hogy nekem nem való egy kutya, a 16 órás ébrenlétből elvisz 4 órát. 

Pedig a kutya napi tutujgatása jó bemelegító a gyerekhez. A gyereket sem rakhatod csak úgy le, hogy power off.
Éjjel pedig gyakran felsír. Ekkor 50% hogy te mész. Legalábbis ha nem akarod a feleségedet másnap teljesen szétesve látni.

Egyébként pár perce értem haza a nagyobbik gyermekemmel egy frankó esős éjszakába nyúló néhány órás sétáról. Megázva, de legalább frankó meleg eső szemerkélt.
Jó volt, legközelebb is bevállalom.

Ide kapcsolódik egy érdekes cikk: https://index.hu/kultur/eletmod/2018/05/14/seta_testmozgas_munka/

Egyik ismerősöm latolgatja, hogy pár év múlva amikor nyugdíjba megy. Kutyát fog tartani a lakásában, hogy adjon valami keretet a mindennapjainak majdan. Most eljár rendesen több műszakba dolgozni, de ha az megszűnik. Kell majd valami, amit kénytelen lesz csinálni. A séta neki is jót fog tenni naponta.

Egyik ismerősöm latolgatja, hogy pár év múlva amikor nyugdíjba megy.

Szerinted ennek van értelme önmagában? Mit latolgat?

Most eljár rendesen több műszakba dolgozni, de ha az megszűnik.

És ennek? Mi van akkor, ha megszűnik a több műszakba járás?

Egyik mondat követi a másikat, úgy van (lenne) értelme a mondani valómnak, szerintem.

Egy mondatnak nyelvtani egésznek kellene lennie, ha nincs benne alany, állítmány vagy tárgy, mert egy másik mondatba teszed, az eléggé komoly nyelvtani hiba és rosszul olvashatóvá teszi a szöveget.

Ha azt mondjátok többen is, hogy ez így nem jó. Majd később odafigyelek a fogalmazásra.

Ez például így helyes: "Ha azt mondjátok többen is, hogy ez így nem jó, majd később odafigyelek a fogalmazásra."

Mik a személyes okaid?

 

Amúgy valami hosszabb út is segíthet szerintem kicsit resetelődni. Sátorral hátizsákkal. Vagy biciklivel.

A 20 éves butatelefont engedd el. Hangminőségben, a hívások stabilitásában fogja megbosszulni magát, ha nem minimum 3G képes telefont használsz. 2018-ban tettem le a N6310-et, már nem váltanék vissza, sokkal jobb a 4G/LTE HD hang. 

2G-re van lockolva a 3G telefonom, mióta a Telekom elkezdte ritkítani a 3G celláit. Azóta semmiféle stabilitásprobléma nincsen. Előtte azért előfordultak.

Jó lenne nem riogatni ilyenekkel.

Semmi baj nincsen a régi 2G telefonokkal.  Időtállóak, megbízhatóak. Ami probléma lehet, hogy néhány nagyon régi típus az E-GSM sávban nem működik, de ezeknek meg utána lehet nézni. Amik működnek az E-GSM sávban (pl. Nokia 3310) az semmivel nem lesz instabilabb, mint egy mai okostelefon.

Hangminőségben

Beszédátvitelre teljesen jó a 2G hangminősége.

" Azóta semmiféle stabilitásprobléma nincsen. Előtte azért előfordultak. " - vélhetően (9x%) a telefon baseband sw-e a ludas ebben, nem az, hogy 2G/3G vagy mi van épp az átvitel tekintetében.

" Beszédátvitelre teljesen jó a 2G hangminősége. " - neked. Van, aki meg szeretne elszakadni az "egyen" telefonhangtól.

A beszédátvitelnek az a lényege, hogy a másik oldalon érthető legyen. Ezt a GSM hívás minősége kielégíti, GSM EFR-rel még javítható is valamit.

Más kérdés, ha valaki élvezkedni akar a hangminőségen. Ebben az esetben telefonhívás helyett valami jó hangminőségre optimalizált alkalmazást érdemes használni, amivel talán még a hívás is ingyenes (saját SIP server esetén, ahol beválaszthatsz valami jóféle kodeket, még az adataiddal sem kell fizetned érte). Csak mert a VoLTE-nek sincs nagyságrendekkel jobb hangja.

" A beszédátvitelnek az a lényege, hogy a másik oldalon érthető legyen. Ezt a GSM hívás minősége kielégíti " - neked igen. De gondolom, rádiót is kizárólag AM-en, szovjet Hi-Fi-tornyot használva (hokedlire rakott sámli, azon meg egy Sokol-rádió) hallgatsz, hiszen a beszéd célú átvitelnek az is megfelel, és azért a zene is hallatszik többé-kevésbé...

" Csak mert a VoLTE-nek sincs nagyságrendekkel jobb hangja. " -  tüzérfüllel tényleg mindegy, de fogadd el azt, hogy másoknak az általad elképzeltnél magasabb igényei vannak, még ha a különbség -számodra- lényegtelen/nem hallható/látható/érzékelhető, vagy szerinted egyszerűen fölösleges.

Tehát folytatod a kötekedést és már csúsztatsz is, összemosva a telefonbeszélgetést a zenehallgatással. Az analóg rádiós analógiád ritka szar, ugyanis zenét nem szoktunk telefonon (telefonhíváson keresztül) hallgatni, a keresett 1995-2000-es telefonoknak pedig egyike sem képes (offline) zenelejátszásra. Beszédátvitelre, tehát egy beszélgetős műsor meghallgatására viszont valóban jó egy AM rádió is, már amennyiben a popszakma, meg a Youtube-influenszerek nem csorbították ki annyira az agyad, hogy jobban figyelj a hangzásra, mint a mondandóra, még egy telefonbeszélgetésnél is.

tüzérfüllel tényleg mindegy

Tényleg nem vagyok egy vájtfülű típus, de itt sokkal inkább az számít, hogy kinek mennyire a saját maga szórakoztatása a hangminőség által a fontos, mintsem a másik által mondottakra való odafigyelés, információtartalom. Neked a saját magad szórakoztatása fontosabb, te élvezkedni szeretnél a hangminőségtől, még telefonálás közben is.

másoknak az általad elképzeltnél magasabb igényei vannak

Helyesen: Zeller Mérnök Úrnak magasabb igényei vannak. Ami részemről el van fogadva, bármennyire hihetetlen. Jelenleg te nem vagy képes elfogadni, hogy valakinek nem arra van igénye, amire a reklámok éjjel-nappal manipulálják a népet, és aminek te is bedőltél (okostelefonra) és 1995-2000 telefont szeretne magának, mobilinternet nélkül. Pláne úgy, hogy ez a személy speciel most nem én vagyok, akinél úton-útfélen keresed, hol tudsz bizonygatni, vagy épp belerúgni az állítólag elszenvedett múltbéli sérelmeid sebeinek nyalogatása ürügyén.

" egy beszélgetős műsor meghallgatására viszont valóban jó egy AM rádió is, már amennyiben a popszakma, meg a Youtube-influenszerek nem csorbították ki annyira az agyad, hogy jobban figyelj a hangzásra, mint a mondandóra " - Jellemzően komolyzenét hallgatok, a popszakma szutykainak pont mindegy, hogy az eredeti szutyok, vagy az átviteli lánc tesz rá egy lapáttal.

" kinek mennyire a saját maga szórakoztatása a hangminőség által a fontos, mintsem a másik által mondottakra való odafigyelés, információtartalom. " - Megsúgom, hogy a hangzásban, a hanglejtésben jelentős információmennyiség lakozik - ez az erősen sávkorlátozott, hangerőben is erősen manipulált GSM-hang esetén megy a kukába.

" valakinek nem arra van igénye, amire a reklámok éjjel-nappal manipulálják a népet, és aminek te is bedőltél (okostelefonra) és 1995-2000 telefont szeretne magának, mobilinternet nélkül " - a normális (nem GSM) hangminőség és a mobilinternen télküliság nem zárja ki egymást.

" az állítólag elszenvedett múltbéli sérelmeid sebeinek nyalogatása ürügyén " - szerintem neked vannak múltbéli sérelmeid, ami okán ott rugdosod a mérnököket, a szakmailag nem a műltban ragadtakat, meg úgy en bloc midnenkit, aki nem ért egyet veled, ahol csak tudod, és ott okádod a szakmai baromságaidat, ahol csak feltűnsz.

Jellemzően komolyzenét hallgatok, a popszakma szutykainak pont mindegy, hogy az eredeti szutyok, vagy az átviteli lánc tesz rá egy lapáttal.

Rendben. Itt akkor el is engedhetjük a GSM vs. FM rádió vs. Spotify stb. témát, mivel semmi közük egymáshoz. Almát a körtéhez tipikus esete.

a hangzásban, a hanglejtésben jelentős információmennyiség lakozik - ez az erősen sávkorlátozott, hangerőben is erősen manipulált GSM-hang esetén megy a kukába

Hát én nem így vettem észre, és számomra át szoktak jönni ezek is. De persze nyilván én vagyok a tüzérfülű.

a normális (nem GSM) hangminőség és a mobilinternen télküliság nem zárja ki egymást.

Az 1995-2000 közötti telefon és a VoLTE-képes telefon zárják ki egymást, de értetlenkedj csak nyugodtan tovább szándékosan, leszarva a kérdező valódi igényeit, arrogáns módon felülírva a sajátjaiddal.

szerintem neked vannak múltbéli sérelmeid, ami okán ott rugdosod a mérnököket

Én itt segítő szándékkal tűntem fel, te pedig elkezdtél kötekedni, ahogy általában. Nem a mérnökök en bloc unszimpatikusak, hanem a magadfajta, mindent is jobban tudó, szélsőségesen idealista, komformista kötekedőgépek. Nagyon sok jó fej mérnök ismerősöm és munkatársam van, és örülök neki, hogy a magadfajta elitisták a kisebbségbe tartoznak.

a szakmailag nem a műltban ragadtakat, meg úgy en bloc midnenkit, aki nem ért egyet veled, ahol csak tudod, és ott okádod a szakmai baromságaidat, ahol csak feltűnsz.

Konkrétan most te vagy az, aki a saját igényeihez (hifi hangzás, mobil internet, open-source Andirod stb.) próbálsz erőltetni egy azzal ellentétes igényt.

" Hát én nem így vettem észre, és számomra át szoktak jönni ezek is. " - azért egy 20 éves telefonon elérhető hangminőséget összevetve egy maival... Mondjuk úgy, ég és föld - GSM-only esetben úgy frekvenciában, mint dinamikában - már csak az adott eszközben elérhető codec miatt is - erősen korlátozott minőséget tudnak ezek a nagyon régi eszközök.

" Konkrétan most te vagy az, aki a saját igényeihez (hifi hangzás, mobil internet, open-source Andirod stb.) próbálsz erőltetni egy azzal ellentétes igényt. "

Erölteti a fene - eröltetni te szoktad a védhetetlen és alátámasztás nélküli baromságaidat. A hangminőség nem kérdés: a 20+ éves GSM készülékekhez képest óriási különbség van, erre hívtam fel a figyelmet. Ehhez egyébként még 4G sem kell - enniy idő alatt úgy codec, mint DSP vonalon irgalmatlanul komoly fejlődést lehet tapasztalni: az a codec, ami 20 éve még "nem fért bele" a telefon számítási kapacitásába, vagy ha bele is fért, jelentős korlátokkal lehetett csak megvalósítani, mára már bőven nem jelent problémát számítási kapacitást tekintve (sokkal inkább az elérhető hangminőség okán...), ergo egy korszerűbb telefonban a GSM-en használatos codec-ekből is sokkal jobbminőség hozható ki, mint 20+ évvel ezelőtt.

Mobil internet jó dolog, ha azokat az alkalmazásokat,amiktől tart, amiket elkerülni szándékszik a poszt-toló, le lehet takarítani a készülékről. Erre LienageOS teljesen jó - a gyári Android meg nem. Ez sem eröltetés, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy lehet, nem kéne a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni. Mert van ilyen "köztes" megoldás is, még ha neked nem is tetszik.

Ha nincs igénye erre, akkor vegyen egy e-hulladékból mentett ócskaságot, örüljön neki, boruljatok össze, és segítsd abban, hogy visszalépjen az időben 20+ évet - de hívd fel a figyelmét ennek a  hátulütőire is, ha lehet kérni... (Bár ez nem fog menni, hiszen ezeket nem látod, nem akarod látni...)
 

azért egy 20 éves telefonon elérhető hangminőséget összevetve egy maival

Beszédátvitel szempontjából nincs nagy különbség. Hangminőségen való élvezkedés szempontjából van.

az a codec, ami 20 éve még "nem fért bele" a telefon számítási kapacitásába, vagy ha bele is fért, jelentős korlátokkal lehetett csak megvalósítani, mára már bőven nem jelent problémát

A GSM EFR a legmagasabb, legjobb minőségű 2G/GSM codec, ami elérhető a ma is üzemben tartott 2G hálózatokon. Ezt egy 1995-ös telefon valóban nem tudja, de a '97 utániak már tudják. Egyeseknél lehet, hogy külön be kell kapcsolni *3370# -tel (Nokia standard).

Ez sem eröltetés, csak felhívtam a figyelmet arra, hogy lehet, nem kéne a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni.

Vagyis telibe szartad, hogy ő 1995-2000 közötti telefont szeretne és felülbíráltad az akaratát a saját fejlődésmániás idealizmusaiddal. Ha pedig akkora pszichológus vagy, hogy jobban tudod, másnak mire van szüksége, mint ő maga, akkor legalább azon a szemponton gondokozz el, hogy mi tudná jobban elfeledtetni a kérdezővel a közösségiháló-függőséget.

  • Egy olyan okostelefon, aminek a megjelenése és a használata (tapicskolás, scrollozgatás), mozdulatra pont ugyanaz, mint amin előtte a Facebookot és az Instát nyomkodta, és amire bármikor egy (vagy két) mozdulattal visszarakhatja a Facebookot és az Instagramot, sőt böngészőből elkövetett netezgetés közben is ráakadhat (hiszen van rajta mobil internet, mert Zeller Mérnök Úr szerint "jó dolog")?
  • Vagy egy olyan 1995-2000 közti telefon, aminek se a kezelése, se a megjelenése, se a hangzása még véletlenül se emlékezteti az okostelefonjára, amin a függősége kialakult?

Mert van ilyen "köztes" megoldás is, még ha neked nem is tetszik.

Nekem kizárólag az arroganciád és a kötekedésmániád nem tetszik és az, hogy telibe szarod mások valódi igényeit, miközben ugyanezzel vádolsz engem.

Ha nincs igénye erre, akkor vegyen egy e-hulladékból mentett ócskaságot

Vannak nagyon szépen felújított, régi telefonok, sőt vannak használtak is. Senki nem mondta, hogy e-hulladékból mentettet kéne vennie. Persze, fesd fel sokadik ördögödet is a falra.

de hívd fel a figyelmét ennek a  hátulütőire is, ha lehet kérni...

Felhívtam rá a figyelmét, például arra, hogy az E-GSM sávban is működő készüléket vegyen, ha Telenor hálózaton szeretné használni, akkor mindenképpen. Mivelhogy technikai akadályokról érdeklődött a nyitó posztban, kizárólag a hívásindítást és a hagyományos telefonálást illetően, amibe a hangminőségen való élvezkedés kérdése egyértelműen nem tartozik bele.

" Beszédátvitel szempontjából nincs nagy különbség. " - Szerinted. Szerintem meg a gsm-only hangátvitelt baromira el kéne felejteni, mert rakás sz#r. Oké, a Sokol rádió is szól valahogy, de egy beszélgetős műsort is sokkal jobb normális FM vevővel hallgatni, mint a szovjet Hi-Fi-vel :-)

" Vagyis telibe szartad, hogy ő 1995-2000 közötti telefont szeretne " - mégegzsyer, hátha másodjára elolvasod és megérted: felhívtam a figyelmet arra, hogy lehet, nem kéne a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni . Nagyon nem mindegy.

" Vannak nagyon szépen felújított, régi telefonok, sőt vannak használtak is. " - amiket gyakorlatilag e-hulladék állapotból mentettek meg.

" Mivelhogy technikai akadályokról érdeklődött a nyitó posztban, kizárólag a hívásindítást és a hagyományos telefonálást illetően, amibe a hangminőségen való élvezkedés kérdése egyértelműen nem tartozik bele. " - Neked nem tartozik bele, ő meg a kérdéseit látva nem is gondolt rá.

Egyébként te vagy a poszt-toló szóvivője...? mert nagyon tolod a saját agyrottyodat az ő nevében...

el kéne felejteni, mert rakás sz#r. Oké, a Sokol rádió is szól valahogy, de egy beszélgetős műsort is sokkal jobb normális FM vevővel hallgatni

Ez az ízlések és ponfonok kategória, nem az, hogy alkalmas-e érthető beszédátvitelre vagy sem. Ahogy az AM rádió is alkalmas beszélgetős műsorok hallgatására és megértésére.

felhívtam a figyelmet arra, hogy lehet, nem kéne a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni . Nagyon nem mindegy.

Felhívtad arra, hogy lehet jobb, ha a te preferenciáid szerint választ. Pláne, hogy a fürdővízzel együtt kiöntésnek való megfeleltetés is csak a te fejedben létezik.

amiket gyakorlatilag e-hulladék állapotból mentettek meg.

Nem egészen. Vannak ilyenek is, de vannak olyanok is, amiket keveset használtak (vagy épp vigyáztak rá), ezért nem lett e-hulladék állapotú, sőt ritkán vannak originál dobozosok is, visszamaradt készletből. Fesd csak az ördögeid.

Neked nem tartozik bele, ő meg a kérdéseit látva nem is gondolt rá.

Azt írta, hogy a hívásindításon, illetve a 4G-s telefonok hívásán kívül más nem érdekli. Ezt elfelejtetted tiszteletben tartani. Egyébként meg, honnan tudod, hogy nem látott, nem használt már 1995-2000 közti telefont életében, vagy nincs olyan ismerőse, aki ilyet használ és szokott vele telefonon beszélni? Egyáltalán hogy jössz ahhoz, hogy a te saját, hangminőséget érintő preferenciáid ráerőltesd másra anélkül, hogy tudnád, hogy egyáltalán érdekli-e? Persze azok után, hogy az Androidot meg a mobilnetet is rásóznád, felesleges is megkérdeznem.

Egyébként te vagy a poszt-toló szóvivője...?

Nem vagyok senkije, de fényévekkel jobb szóvivő lennék, mint te aki szinte majdnem az ellenkezőjét akarja rásózni, mint amit eredetileg akart. Persze, aki okostelefonbuzi sales-est keres, annak te lennél maga a tökély.

mert nagyon tolod a saját agyrottyodat az ő nevében...

Egyszerűen csak figyelembe veszem, ha valaki, aki segítséget kér, vannak konkrét igényei és nem próbálom felülbírálni őket a saját idealizmusaim alapján. Neked pedig azért tolom az "agyrotyomat", mert amit itt leműveltél, az tökéletes példája annak, amikor telibe szarod mások igényeiit, sőt meg akarod őket változtatni a saját idealizmusaid alapján. Miközben meg engem vádolsz állandóan azzal, hogy mindenkit hülyének tartok, aki pl. nem XP-t használ. Holott ez távolról sem igaz, csak a te meg néhány fősodratú cimborád agyrottya.

Az érthető beszédátvitelre ahogy talán írtam is, egy J3E (elnyomott vivős SSB) is megfelelő, még akkor is, ha nem ötkilences, hanem mondjuk háromnégyes riportot ad rá az ellenállomás.

" vannak olyanok is, amiket keveset használtak (vagy épp vigyáztak rá), ezért nem lett e-hulladék állapotú, sőt ritkán vannak originál dobozosok is, visszamaradt készletből. " - 20 éves készülék, húsz éves alkatrészek. Igen, működ_het_, de sajnos a műanyagok már csak olyanok, hogy öregednek (ház, gombok alatti nyomólap, stb.) a panel öregszik (nem 20+ évre tervezték), a kondenzátorok dettó öregednek, a nem aranyozott érintkezők szintén nem fiatalodnak (oxidáció), a kijelzők láthatósága sem marad ugyanolyan, ahogy a legegyszerűbb mikrofon, vagy éppen az akkumulátor sem marad a régi - bár ezeket jó esetben lehet cserélni (ha van utángyártott verzió...)

Én senkinek nem javasolnék 15-20 éves készüléket (és ha azt szeretne, akkor is megpróbálnám lebeszélni róla - például az anyagszerkezeti öregedések miatt), mert műszakilag többet fog miatta szívni, mintha újabbat vesz, _és_ azt az igényeinek megfelelően használja - tehát például egy LineageOS-t rak rá Google nélkül, youtube fb meg minden nélkül.
 

egy J3E (elnyomott vivős SSB) is megfelelő, még akkor is, ha nem ötkilences, hanem mondjuk háromnégyes riportot ad rá az ellenállomás

Kicsit más kategória, de mindegy. Vannak fokozatok, a GSM nagyjából az SSB és a VoLTE között helyezkedik el, de hangszóró és mikrofon kérdése is.

20 éves készülék, húsz éves alkatrészek

Klasszikus fejlődésmániás FUD. A felsorolásod is.

Én senkinek nem javasolnék 15-20 éves készüléket

Ez rendben van.

ha azt szeretne, akkor is megpróbálnám lebeszélni róla

Itt kezdődnek a problémák.

műszakilag többet fog miatta szívni, mintha újabbat vesz

Attól még, hogy te többet szívtál ilyenekkel, mert az e-hulladék kategóriába választottál bele, vagy veddmegdobdki konzumer hozzáállásoddal nem vigyáztál a készülékeidre, más nem biztos, hogy így jár. Ugyanazon szubjektív valóság esete, mint a kisboltos vs. multi, ahol ugyanígy szélsőséges véleményeket képviselsz, néhány egyedi (meg ismerős által mesélt és kiszínezett) esetről szóló, múltbéli sztori alapján.

" Klasszikus fejlődésmániás FUD. A felsorolásod is. " - szerinted tehát nem öregszenek a műanyagok? A kondenzátorok? A kerámia az oké, az nem, de nem is ezekkel van probléma...

" te többet szívtál ilyenekkel, mert az e-hulladék kategóriába választottál bele " - Egy készülékkel szívtam, az egy Samsung telefon volt: 5 hónaposan aksi, utána pár hónappal, illetve másfél évesen (2 év gari) alaplapot illetve kijelzőt is cseréltek (fene sem emlékszik rá, hogy melyiket előbb és melyiket később - a lényeg, hogy a végére csak a hátlap volt az eredeti...).

Van most is működőképest 3-5 éves vagy régebbi telefonom, sőt van ősrégi "nyomkodós" butafonom is, de tartalék készüléknek sem használnám ez utóbbiakat - és nem azért, mert vélhetően döglött az aksijuk, meg egyedi speckó töltő kell hozzájuk, hanem amiatt, mert buták. Nagyon buták. Az ember megjegyez 5-10-15 telefonszámot - ez nagyjából a családi kapcsolatokra elég lehet, meg tán néhány ismerős is belefér, de a tágabb baráti-ismerősi kör, meg a munkával kapocsolatos elérhetőségek már nem.
Darabonként bepötyögni (tudom, kényelemmániás vagyok) 50-100 vagy több telefonszámot egy kütyübe... Hát nyomkodja az, akinek a közvetlen nőnemű felmenőinek a számossága egyenlő a legnagyobb egyjegyű prímszámmal...

(Off: kisboltos vs. multi témában jellemzően saját, és számomra 100%-ban hiteles és szavahihető emberek történetei alapján alkottam véleményt. Meg a fogyasztóvédelmi és adóhatósági tapasztalatok publikus részhalmaza is segített nagyon sok esetben...))
 

A műanyagok öregszenek, de egyfelől a 1995-2000 közötti telefonokat még nem Kínában költségoptimalizálták gyártották tervezett elavulásra silány alkatrészekből, hanem Európában (Németországban, Finnországban), időtálló, minőségi alapanyagokblól. Másfelől pedig a saját butatelefonos tapasztalatod is azt mutatja, hogy ami a leginkább tönkremehet ezekben, az az akkumulátor. Máskülönben a tartalék butatelefonod már be se tudnád kapcsolni, jó akksival sem. Akksit egyébként a mai napig kapsz újat régi 1995-2000 közötti telefonokba is, pár ezresért. Mivel a merítési ciklusuk is hosszabb, tehát jellemzően nem naponta kell tölteni, hanem hetente, így az akksik élettartama is eredendően hosszabb. Persze, egy modern™ 5 hónap után gallyra menő akksis Samsunggal, open-source™ LineageOS™-szel biztos jobban járnánk. :D

Szóval, továbbra is az a helyzet, hogy ha megveszel egy 2020-as csilimodern butatelefont, akkor szétesik 1 év alatt. Ha megveszel egy 2020-as csilimodern okostelefont, szétesik 5 év alatt, az olcsóbb szarok 2 év alatt. Míg a 20 éves telefonok bírják, öreg előlappal és hátlappal is. Ettől függetlenül, lehetnek leamortizált darabok, de azok nem azért leamortizáltak, mert 20 évesek, hanem azért, mert nem vigyáztak rájuk.

tudom, kényelemmániás vagyok

Igen, az vagy. Én 2011-ben vettem a mostani telefonomat és akkor bepötyögtem©®™, amit kellett, de rászinkronizálhattam volna a saját szoftverével is egy az egyben, csak volt sok összevonható telefonszámom (XY mobil, XY vezetékes stb.), meg olyanok, akiknek a nevéről se tudtam már, hogy kik, ezért át se írtam. Azóta se kellett újrapötyögni. :) Cserébe nem látja sem a Nokia, sem a Google a teljes kontaktlistámat, ami tudtommal szintén szempont volt a kérdezőnek.

kisboltos vs. multi témában jellemzően saját, és számomra 100%-ban hiteles és szavahihető emberek történetei alapján alkottam véleményt

Nem a te és az ismerőseid szavahihetőségét kérdőjeleztem meg, én elhiszem, hogy történtek csúnya dolgok. Azt kérdőjelezem meg, hogy emiatt általánosítasz minden kisboltosra és irtózol magától a gondolattól is, hogy körülötted élőket (tehát magyar vállalkozókat) támogass a vásárlásaiddal. Ez a fajta undor és kisemberellenesség szélsőséges és alaptalan. Pláne, hogy én például ellenkező tapasztalatokkal rendelkezem, bár lehet, csak jobb környéken, jobb kerületben lakom.

Szóval, továbbra is az a helyzet, hogy ha megveszel egy 2020-as csilimodern butatelefont, akkor szétesik 1 év alatt.

Nem sértegetném azért a 3310-et. Egészen jól összerakott telefon. Az előző Nokia butatelefonokkal sem igazán volt olyan gondunk, hogy túl hamar leamortizálódtak volna. Ja és arra is figyeljünk, hogy ezek jelenleg a 20-50 eurós ársávban vannak, a 2000-es évek 3310-eséért pedig tudtommal 100 vagy picit afeletti eurót adtam annak idején.

Ellenben az okostelefont egyszer kell elejteni szerencsétlenül és mindjárt úszott 200 euró egy új képernyőre.

Ha összejössz Parzivallal, bevezetitek a keddi és csütörtöki szünnapokat.

Szerkesztve: 2020. 07. 19., v – 18:21

Van-e annak technikai akadálya hogy más, 4/5 G-s hálózaton működő mobilokat tudjak hívni vele / hívást fogadni?

Egyáltalán nincs. 2G hálózatból simán áttelefonálsz 4G/5G hálózatba anélkül, hogy észrevennéd. Ezt a szolgáltatói infrastruktúra megoldja minden esetben, amikor telefonszámot hívsz. Az ingyenesnek hazudott Facebook, WhatsApp, Viber stb. (amikért valójában az adataiddal és saját megfigyeltetéseddel fizetsz) hívások nem fognak működni, de azt írtad, hogy ezekre nincs is szükséged.

Milyen hátrányom lenne a jelenlegi készülékekkel szemben kizárólag e tekintetben?

Semmilyen. Azonkívül, hogy néhány fejlődésmániás mérnök úr itt a HUP-on időnként megpróbál rádsózni mindenféle open-source Android alapú instabil, inkompatíbilis szutykot, vagy butatelefonnak hazudott korszerű kínai hulladékot. Ezt nyugodtan ignorálhatod.

egyszerűbb lenne egy 2020as butatelefont venni, de hulladék

Így van. Tehát nem lenne egyszerűbb, mert újra és újra meg kéne venni, feleslegesen növelve ezzel az elektronikai hulladék mennyiségét és kiszórva a pénzt az új szemetekért. Emellett a 2020-as butatelefonok konkrétan butábbak, mint az 1995-2000 közti, maguk kategóriájában akkori csúcstechnológiának számító telefonok.

Nekem egy Nokia C2-01 van, az MP3 lejátszáson és a fényképezésen kívül gyakorlatilag butatelefonként használom. Ha 1995-2000 közötti telefon kell akkor figyelj arra, hogy E-GSM sávban tudjon működni, de tudtommal egyelőre csak a Telenornál van ilyen probléma. Javasolt 1995-2000 típusok, amik nem nagyon szeretnek tönkremenni. !E jelöltem az E-GSM sávon nem működő típusokat.

  • Nokia 3210 !E
  • Nokia 3310 (az elpusztíthatatlan)
    A 2000-ben kiadott régi fajta és nem az 2017-es csiligány hulladék szutyok!
  • Nokia 5110 !E
  • Nokia 6110 !E
  • Nokia 6210
  • Ericsson R320
  • Ericsson R380s

Beszerzéshez HardverApró Retro telefonok szekcióját javaslom, Vaterát és random Facebook csoportokat nem.

Szeretném újra használni az IBM ThinkPad T500as gépemet egy Win7 előtti op-rendszerrel

Windows XP SP3-at ajánlok, Microsoft Office 2003-mal. Ha mégis később netre kötnéd, itt találsz friss böngészőket XP-re, uBlock Origint rakj mellé a firefox-legacy branch-ről.

Igen, én vagyok a hülye™, mert figyelembe veszem, amit kért és nem egyből Slackware-t ajánlok, úgy hogy alapvetően Win7 előtti rendszert szeretne egy régi T500-on, amin valószínűleg minden XP utáni rendszer és csiligány GTK3-idealizmus bloat.

Ja és ez nem azt jelenti, hogy ne tisztelnélek azért, hogy 10+ éve kiválasztottál egy neked optimális rendszert és a mai napig használod, ahelyett, hogy idealista, systemd-buzi disztrókra migrálnál a "milyen disztró 2020™-ban az, amiben nincs dependenciakezelést támogató csomagkezelő", meg hasonló közhelyek miatt.

Köze nincs a kettőnek egymáshoz.

Igazából arra akartam kilyukadni, hogy nem látlak nyálat verni, meg Poleszt barlangba visszazavarni a használt disztrója miatt, amiben hivatalosan nincs függőség-követés (bár external tool-okkal van, de az most nem számít, mert XP-re is van friss, biztonságos böngésző, ha az alapértelmezett IE6 nem is az), holott szerinted 10+ éve elavult koncepció ez, ami hosszabb idő, mint amióta az XP nem támogatott. Mindeközben minden topicban, ahová írok, úton-útfélen offolod szét a thread-eket a Windows XP-ellenes FUD papagáj-propagandáddal.

van egy pár régi telefon amibe totálisan szerelmes vagyok, az egyik az Ericsson R380s. ebay-en láttam nagyon jó állapotúakat, gondolom nem véletlenül 100ezer Ft.. 

írták hogy elöregszik a műanyag meg a belső részek.. ez igaz, de hogy ha 20év alatt nem tudott, akkor ez a pár év (kb. 5, ha addig nem kapcsolják ki a hálózatát?) vajon kifog-e rajta (jelen telefonom, 2015ös modell, fizikai állapota hibátlan 5évesen..) azt nem tudom

a hangminőségről nincs tapasztalatom, nem tudom milyen volt 1995 és 2000 között telefonálni mert még ovis voltam :$ de remélem nem olyan szörnyű mint írják mások

Rákerestem az Ericson R380s-re, hogy mégis milyen telefon volt. Nekem kimaradt, ismeretlen volt eddig. Ez a keresés hozott magával 2-3 órányi YT nézést. Megnéztem a Nokia, Motorola, Samsung és Ericsson-Sony Ericsson evolúciót bemutató videókat. Úgy nagyjából 10-15 év távlatában, sok ismerős készülékkel találkoztam, még nosztalgiáztam is egy kicsit.

Közben, inkább a végére meg azt mondogattam magamban: Ezek a cégek kb. 15 év leforgása alatt mennyi elektronikus hulladékot gyártottak. A legszembetűnőbb a Samsung irdatlan mennyiségű típus kibocsájtása kb. 2009-2010-től. A legkevesebb modellel a BlackBerry jött ki ezen idő alatt, igaz a Samsungot kivéve már a többiek eltűntek. 

En igy csinalom, persze mindenki a sajat utjat jarja:

- facebook, instagram, tiktok - nincs

- Ha valakinek kell valami -> email, aka. a 21. szazad faxa

- youtube-ot bongeszobol nem nezem. Ha erdekel valami, akkor NewPipe-pal letoltom, es offline (vlc telefonon) meghallgatom/nezem.

- Van ugy, hogy neha a hup.hu-t is hanyagolom egy-ket honapra. Nehez az elszanas, de /etc/hosts-ba beteszem kamu ip cimre, es par nap utan megszokom,

hogy nem jon be.

- van par podcast, amit antennapodban fel vagyok iratkozva, es hetente-kethetente rafrissitek,

es van ugy hogy 2-3 elmaradt podcastot hallgatok meg fizikai melo kozben.

- minden telefonomnak sajat email cime van, amit telepiteskor csinalok, pl. sajatnev.nokia@gmail.com, sajatnev.oneplus@gmail.com, stb.

Azt nem szoktam hasznalni, a rendes emailemet K9-Mail-lel olvasom telefonon. Kb. orankent frissul (energiatakarekos uzemmodban).

 

Konyvet szoktam olvasni, foleg lefekves elott. Igaz .pdf-et, mostanaban az Art of Electronics, 3rd edition, meg japanese joinery.

Napkozben van ugy, hogy azon kapom magam, hogy valamelyik hiroldalt olvasgatom "megszokasbol". Errol le kene jonnom...

Csaladdal telegramon vagyunk, ahol foleg csaladi fotokat osztunk meg, meg nehany lany ismerosommel van meg egy-egy csoport.

De olyan 2-3 naponta van egy-egy uzenet.

Mondjuk nekem meghalni sincs idom. Kene meg legalabb egy ejszaka a 24 ora melle.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szia. Ha igazán nyugodt életet akarsz élni, akkor Internet sem kell, meg TV sem, mindkettö csak agymosásra és félrevezetésre való (enyhe túlzás). A lényeg egyébként mindig a mértéktartáson és a szelekción van. Egyrészt nem szabad semmit sem túlzásba vinni, másrészt erösen szürni, felülbírálni kell minden tartalmat, egészségesen megkérdöjelezni mindent. Ezen felül minél több idöt kell offline módban a valóságban és nem a virtuálisban tölteni. Kirándulni, kertészkedni, nézni ki a fejünkböl, stb...

Ma egy PC Internet nélkül írógép. Kell egyáltalán? Minek? Játszani? Az is függöségek okozhat.

Közösségi média helyett el lehet kezdeni újraépíteni magát a közösséget, a régi barátságokat újragondolni, összejönni enni, inni, beszélgetni, stb...

Sajnálom a mai fiatalokat, fogalmuk sincs, miröl maradnak le nap mint nap, és arról sem, hogy válnak észrevétlenül függövé.

Szerkesztve: 2020. 07. 20., h – 17:04

Nem konkrétan a kérdezőnek, hanem mindenkinek aki úgy érzi, hogy ő van a telefonjáért, nem pedig az érte (bár akinél nagy a baj az lehet nem is veszi ezt észre) ajánlom a Digitális Detox c. könyvet. Páromnak vettem aki szerintem nagyon sokat nyomkodja egész nap a telefonját és remélem sikerül ezen változtatnia. Vannak benne érdekes infók is, pl hogy Bill Gates és Steve Jobs se engedte, hogy telefonjuk legyen a gyerekeiknek amíg elég nagyok nem lettek. Az első fejezet címe az hogy a "A telefont úgy tervezik, hogy függőséget okozzon". Akinek mindez új, annak elég sokkoló lehet a könyv.

Szerkesztve: 2020. 07. 20., h – 21:30

Olvasgattam itt a valaszokat, meg atneztem parszor a kiirast, es csak a kerdesek gyultek bennem...

  • Miert nem reseteled a mostani okostelefonodat gyari allapotra, tiltod le benne a facebookot, meg az osszes kozossegi szart, es hasznalod sima telefonkent SMS + telefonalasra, meg esetleg emailezesre? Ha itt meg tudod allni, hogy ne pakolj fel mindenfele kozossegi halozatos szoftvert, akkor nem kell neked butafon, ha meg atallsz butafonra, akkor meg keresni fogod a lehetoseget a gepeken, hogy hol facebookozhatsz/youtubeozhatsz/stb. Ez olyan mint a fogyas kb, eheztetessel semmire se mesz, csak rosszabb lesz minden. Neked nem a 3G/4G/5G a bajod, hanem az, hogy keptelen vagy az onmegtartoztatasra.
  • Mi a baj pontosan a mostani butatelefonokkal, amik azert tudnak modern mobilhalozati protokollokat? Hogy naponta kell tolteni?
  • Ha ezen a kepzeletbeli laptopon nem lesz internet, akkor
    • miert felunk a Windows 7-nel ujabb rendszerektol?
    • miert akarunk ra bongeszot rakni (ami btw nem nagyon fog menni, a most ervenyes HTML/CSS/JS szabvanyokat Win7-nel regebbi OS-en meg elfuto browser nemigen fogja tudni)
    • Win7-nel regebbi gep ha csak idoszakosan is kap internetet is bajban lesz az SSL/TLS kovetelmenyek miatt - nem tamogat egy csomo modern SSL protokollt, egy csomo altala tamogatottat meg egyszeruen kivezettek.
      Lehet mokazni azzal, hogy kezzel mokolsz ra Firefoxot, de... szerintem nem eri meg a szopas a varhato eredmenyt.

Szerintem eloszor is, ulj le egy ures papir ele egy ceruzaval/tollal, es gondold at, hogy mik azok a celok, amiket el szeretnel erni, ugy, hogy kozben nem mondod ki a "mobiltelefon", "kozossegi halozat", "alkalmazas", "4G" szavakat. Ha megvan, ird le oket.

Ha megvannak a celok, utana gondokodj el, hogy az egyes celokhoz mi a legkisebb energiabefektetes, amivel megvalosithatod oket. Nem kell rogton kasztraltatnod magadat csak azert, mert minden jobb nore felall a dako. Ugyanez van a mobilfuggoseggel is, nem kell egybol szivatnod magadat mindenfele osregi cuccal, ami ha elromlik megis, haromeselyes,hogy talalsz-e barkit, aki megjavitja; plusz lesznek dolgok, amik menet kozben tunnek fel, hogy nem mukodnek, pl banki belepesek, 2FA hitelesitesek, stb, ezekbol butafonra nincs szoftver. Neha a legaprobb valtoztatas is nagy valtozasokat hozhat.

Laptopt tekinteteben ugyanezt javaslom. Ne vegyel osregi hulladekot csak azert, mert azon "biztos nem figyelnek meg". Ha nem mesz vele internetre, hiaba van rajta a legjobb kemszoftver, akkor se tudnak megfigyelni vele, max ha sajat halozatot epit ki, de azellen meg ugyse tudsz vedekezni. Kezdetnek a mostani laptopodbol huzd ki a netkabelt meg tiltsd le benne a WiFit, es tartsd ugy, mondjuk egy honapig. Nezd meg, hogy tudsz vele ugy elni. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Mi a baj pontosan a mostani butatelefonokkal, amik azert tudnak modern mobilhalozati protokollokat? Hogy naponta kell tolteni?

El lett mondva. Silány, szar minőségű, kínai hulladékok.

miert felunk a Windows 7-nel ujabb rendszerektol?

Mert sokkal jobban szeretnek hazatelefonálni és rendszerbe integráltan összekötődni a Microsoft cloud-adatbányájával. Lásd frissen telepített új Windows-ok, amik mindenráon be akarnak léptetni Microsoft fiókba. Mert sokkal jobb egy feature-érett, keveset változó rendszert használni, mintsem egy állandóan változtatgatott, csiligány, touchscreen-idealista, végletekig butított felhasználói felületűt (Metro-idealizmus).

miert akarunk ra bongeszot rakni (ami btw nem nagyon fog menni, a most ervenyes HTML/CSS/JS szabvanyokat Win7-nel regebbi OS-en meg elfuto browser nemigen fogja tudni)

De igen, fog menni. Windows 7-re most is támogatottak a népszerű böngészők, sőt még a Microsoft Edge is.

Win7-nel regebbi gep ha csak idoszakosan is kap internetet is bajban lesz az SSL/TLS kovetelmenyek miatt

Nem lesz bajban, friss, NSS-implementációt használó böngészőkkel, amik ugyanúgy támogatják a TLS 1.3-at és az ECC tanúsítványokat, mint a legújabb Chrome Windows 10 rendszeren, WinSSL implementációval.

szerintem nem eri meg a szopas a varhato eredmenyt.

Windows XP-n például egy telepítőt kell elindítani mondjuk egy Mypal-ra, aztán next-next végigkattintgatni. Ez aztán a szopás™. Utána még auto upgrade is lesz.

lesznek dolgok, amik menet kozben tunnek fel, hogy nem mukodnek, pl banki belepesek, 2FA hitelesitesek, stb, ezekbol butafonra nincs szoftver

2FA működik SMS-ben, minden banknál. Szoftver minek telefonra, ha a netbankon meg tud csinálni mindent? Ez a mindenkinek mindenre saját alkalmazásosdi a legnagyobb hülyeség az okostelefonoknál. Amellett, hogy nem kis biztonsági kockázat minden szar mellett ott futtatni a bankod applikációit.

nem kell egybol szivatnod magadat mindenfele osregi cuccal, ami ha elromlik megis, haromeselyes,hogy talalsz-e barkit, aki megjavitja

Az új kínai szaroknál meg közli veled a szervizes, hogy megcsinálja a készülék eredeti áráért vagy duplájáért és jobban megéri™ újat venni. Tényleg, sokkal-sokkal jobb. Miközben, ha minden törik és szakad, akkor egy régi, jól bevált (maga kategóriájában csúcsmodell) butatelefon helyett bármikor vehetsz egy azonos típust használtan, egy új™ kínai hulladék árának töredékéért. Viszont, továbbra is igaz az, hogy ha vigyázva van rá és nincs agyonstrapálva, akkor sokkal nagyobb eséllyel marad működőképes egy ma is működő használt butatelefon (akár 1995-2000-ből is), mint egy 2020™ dizájnos csiligány új™ kínai műanyaghulladékszutyok. Pontosan azért, mert ami 2000 óta működőképes maradt, annak már a hibái nagyjából mind kijöttek, így igencsak kicsi rá az esély, hogy éppen a kérdező használatba vétele után fog majd tönkremenni. Például, egy 2000-ben kiadott 3310-es pont nem szokott tönkremenni de ha mégis, akkor is kapsz helyette másikat fillérekért, mert ebből adták el a legtöbbet a világon.

Az új kínai szaroknál meg közli veled a szervizes, hogy megcsinálja a készülék eredeti áráért vagy duplájáért és jobban megéri™ újat venni. Tényleg, sokkal-sokkal jobb. Miközben, ha minden törik és szakad, akkor egy régi, jól bevált (maga kategóriájában csúcsmodell) butatelefon helyett bármikor vehetsz egy azonos típust használtan, egy új™ kínai hulladék árának töredékéért. Viszont, továbbra is igaz az, hogy ha vigyázva van rá és nincs agyonstrapálva, akkor sokkal nagyobb eséllyel marad működőképes egy ma is működő használt butatelefon (akár 1995-2000-ből is), mint egy 2020™ dizájnos csiligány új™ kínai műanyaghulladékszutyok.

igen, én a szervizest egy életre elengedtem.. nem részletezem miért. ma már nincs (vagy nem tudok olyan készülékről aminél van) brand-garanica. minden kínai, amivel nem is lenne baj, mert a kínaiak is tudnának minőséget gyártani, csak nem akarnak, hisz nincs rá igény. azok a régi telefonok az akkori fizetések többszörösébe kerültek.. ma egy iphone11, 1havi fizuért (250-300rugó) se adja azt a minőséget.. és ez szomorú.

írták mások, hogy én készülékemnél ez nem lehetséges (ha jól értettem)

másrészt kifejezetten szeretném újra visszakapni a magánszférám (megfigyelés- és adatgyűjtésmentes élet) ami egy régi telefonnal egyszerűbb, nem tudnak mit kezdeni vele, mert korlátolt (se kamera, se internet stb)

amiket írtak, hogyan pucoljam le az okostelóm, mindent meg fogok tenni, amit tudok és amit lehetséges, nem fogom azonnal kidobni, de amint el tudok szakadni, szeretném megpróbálni az életet nélküle.

nem félek a win7nél újabb rendszertől csak nem szeretem, ennyi az oka. arra a gépre, amelyikre nem raknék netet, szeretnék egy másik op.rendszert. bár a napokban elgondolkodtam rajta, hogy lehet egyszerűbb lenne fogni egy könyvet és abba írni és még a titkosítás sem gond, mert csak én tudom elolvasni az írásom :D

A 2017-es Nokia 3310 ugyanaz a kínai szar hulladék, mint a többi modern™ butatelefon vagy olcsó okostelefon. Csak hype és marketing vonalon meglovagolták azt, hogy 2000-ben tudtak normális telefont gyártani (2000-ben kiadott Nokia 3310, ami a világ legsikeresebb modellje volt), ami nem esik szét pár éven belül.

Az ég világon semmi szükség nincsen átlagfelhasználás mellett 2FA alkalmazásokra. Ott az SMS.

Ilyesmihez nem kell ekkora nekikészülődés. Nekem egy nagyon jó, modern laptopom van, amikor vettem pár éve ez volt a csúcsmodell, de direkt úgy rendeltem hogy ne legyen benne webkamera... Ha mégis olyan laptopod van amiben van ilyen, leragasztod fekete szigszalaggal és kész. Ez az első lépés.

A második: Új kernelt forgatsz, amibe nem rakod bele a wifit, blutuszt, és máris nagyot léptél előre a digitális remeteség felé! Nálam ez már így van. A hardware képes lenne wifir, de a kernelem nem... Illetve van egy Lubuntu telepítve egy másik partícióra, abban van wifi, de azt talán ha havonta egyszer használom csak, és olyankor tipikusan kell is a wifi. Szóval az általában haznált disztrómban (ami amúgy egy mutáns LFS) abban nincs wifi. Ettől még internetezni tudok, etherneten. Mégis, egy biztonsági réssel kevesebb. Tudom, ha kihúzom a kábelt, minden oké, offleány vagyok, hehehe...

Akadt korábban néhány olyan site aminél észrevettem hogy kezdek miatta függővé válni... Ezeket letiltottam az /etc/hosts fájlban. Nyilván minthogy én vagyok a gépemen az admin, ezt a tiltást akármikor visszacsinálhatnám, de az már mégis egy kicsit macerásabb ugye, mert át kell menni hozzá root-ba, stb, s ez a kis extra erőfeszítés ad annyi plusz időt nekem hogy mégis van időm meggondolni, érdemes-e ránéznem ezekre az oldalakra... eddig mindig úgy döntöttem, hogy nem érdemes, azaz a módszer működik!

Telefonom egyszerűen NINCS. Se okos, se buta. Mi a szarnak?! Ha valaki el akar érni, tudja a mailcímemet, s akkor legalább ott van írásban mit üzen, később nem tagadhatja le hogy de ő mégse ezt mondta hanem amazt. A közvetlen főnököm emiatt kissé morgott, de ezt megoldottam azzal hogy másnap vettem egy walkie-talkiet, az egyik nálam van, a másikat a kezébe nyomtam hogy tessék, ha nagyon muszáj ezen elérhetsz amíg a „dolgozóban” vagyok, ha meg nem ott vagyok úgyis hiába hívnál... ez bevált. Ő tud hívni, ha nagyon muszáj, más nem, de más ne is hívjon.

Szóval nem látom be, miért kéne neked „buta” laptopot venned meg „buta” telefont. Telefonból buta se kell, laptopból meg a minél jobb a jó ha dolgozni akarsz vele, ami meg a szekurityit illeti, ha értesz a linuxhoz a szoftvert magad is lebutíthatod olyan szintre amilyen neked kell. A hardware-t nem érdemes.

nem szeretnék buta laptopot, azt szeretném ha azt tudná, amit én elvárok tőle (se többet se kevesebbet)

Épp erről írtam fentebb. Veszel egy JÓ laptopot (vagy használod a mostanit ha az elég jó), az nem baj ha a hardware többet tud mint szeretnél, mert tökmindegy, ha a SZOFTVERT igazítod hozzá az igényeidhez! Ami nem kell, azt a szolgáltatást kigyilkolod. A legjobb (bár nyilván leginkább hardcore...) megoldás ha csinálsz egy saját disztrót rá, az LFS alapján (amit persze a magad igényei szerint módosítasz). Én ezt az utat követtem. Ez azt jelenti mint eredményt, hogy van egy NAGYON jó bika laptopom ami a hardware-t illeti (bár már nem a csúcsmodell, de még mindig olyan hogy itt az USA-ban is megirigyelnék sokan), ezen azonban egy annyira lightweight, kiherélt disztró fut (ez az amit én csináltam "based on LFS"), hogy még egy '486-os gépen is elfutna talán. Most hogy meg van nyitva a Palemoon, benne a Gmaillal, a HUP-pal meg egy rakás más oldallal, meg egy terminállal, még mindig csak 960 megát fogyaszt a RAM-ból, mindent beleértve. (Ha érdekel az ablakkezelőm a DWM).

És nincs benne a kernelben a wifi, meg blutusz se.

Ezt te is megcsinálhatod. Ezért szeretem a Linuxot, mert a saját igényeimre szabhatom. Mondanivalóm lényege tehát az, hogy a SZOFTVERT és NEM a HARDWARE-t kell az igényeidhez szabni!

Ez amiatt is jó megközelítés mert ha később az igényed megváltozik (netán megnő mégis...) nem kell új hardware-t venned, hanem megváltoztatod a szoftvert rajta... Ez sokkal könnyebb és olcsóbb megoldás mint ha megint hardware-t cserélnél.

Hardwaret ritkán szabad cserélni szerintem. És nem is szükséges gyakran, ha amikor megvesszük, eleve olyat veszünk ami sokszorosát tudja az akkori PILLANATNYI igényeinknek. Ez lehet hogy rohadtul drágának tűnik AKKOR amikor megvesszük, de hosszú távon mégis így járunk jobban. Én ezt tettem és nem bántam meg. Sok éve nem cseréltem laptopot, és egyelőre nagyon esélyes hogy még legalább 3 de talán 5-6 évig nem teszem meg.

Igaz, szórakozásból megnéztem mennyi lenne most egy álom-laptop nekem ha venni akarnék. Kiderült, körülbelül 16000 USD-be fájna... Igen, tizenhatezerbe... Hááát, ööö... úgy döntöttem ezzel azért még várok egy picit...

(Persze amiatt lenne ilyen drága mert a konfigurációt teletömtem volna SSD egységekkel).

Várhatok vele mert igazából nincs szükségem nagyobb gépre. De HA lesz, akkor egy űberhiperszuper laptopot veszek majd. Amilyen öreg vagyok, az már talán életem végéig is elég lesz...

P.S.: Ahelyett hogy új laptopot veszel ami kellőképp buta (vagy kellőképp buta telefont...), az extra pénzedet költsd arra hogy megmentesz vele egy vagy több cicát... (igen, a macskákat én is szeretem, amiatt írtam e példát. Amúgy már írtam regényt is macskákról. Meg hiúzokról. Sőt épp most dolgozom egy olyan művön ami egy űrmacskáról szól, egy "energia-cicusról"...)

13 éves unoka nyaral nálunk. Rosszul nevelt természetesen. Egyik elsö alapszabály az volt, hogy mobiltelefont WC-be, fürdöszobába nem viszünk. Az lett gyanús egyböl, hogy fél órát töltött a WC-n. Az persze nem szempont, hogy esetleg más is használná...

Persze iPhone-ja van, mert az kell, de természetesen nem felvágásból :) Ja, és semmi sem tart pár hónapnál tovább, mert minden tönkremegy. Nem vigyázunk a dolgainkra, ha valami elromlik, veszünk masikat. Illetve anyuci és apuci vesz. Az, hogy közben meg hitelek vannak, nem számít.

Mondhatja az ember, hogy egy okostelefon mi mindenre jó, ami igaz is. De nem hiszem, hogy a valóság folyamatos kiposztolása, szelfizés, tiktok és egyéb faszságok ebbe a kategóriába tartoznának.

Megnevelni nem lehet 2 hét alatt egy gyereket, de nekem az is elég, ha nálunk betartja a házirendet. Az biztos, hogy megártani nem fog neki.

Elbaszott világban elbaszott "gondolkodású" (ha van egyáltalán gondolkodás) emberek élnek tömegével. Addig nem fáj, amíg nem akar egy ilyen meggyözni, hogy neki van igaza.

Slusszpoén, hogy már tavaly is mondta a nyaralás végén, hogy "jó volt, csak viselkedni kellett". Azt hiszem, ebben minden benne van.

Sajnálatos, hogy szülök úgy vállalnak be gyereket, hogy közben nem foglalkoznak, törödnek vele. Az, hogy megkap minden szart, az nem pótolja a nevelés hiányosságait.

Szerkesztve: 2020. 07. 21., k – 09:35

Teljesen átérzem. Magamról tudom.

  • teljesen szétszórt vagyok
  • a produktivitásom leromlott
  • nem bírok sokáig egy dologra koncentrálni
  • egy könyvet nem bírok folyamatában 10 percnél tovább olvasni
  • alvászavarok
  • folyamatos időhiány
  • és még ezernyi dolog...

Azt gondolom erről nagymértékben tehet az okostelefon és az az információmennyiség amit naponta rámöntenek. A melóban is Teems, Skype, Mail, Tickiting tool, Telefon, egyszerűen minden napomat szétbombázzák az üzenetekkel.

Most az "asztalra csaptam" elég! Amit tettem.

  • offline idő bevezetése
  • okostelefon használat korlátozás
  • napi sport
  • hobbi projektek (csak azért is)
  • délelőtt végzem a komolyabb melókat olyankor mindent kilövök Teems, Skype, emailt nem olvasok se SMS-t se Vibert se Telegramot se semmit.
  • délután végzem a kommunikációt
  • szabadság alatt most először nem dolgoztam semmit, nem is tanultam semmit. Eddig minden szabadságomat maszekmeloval töltöttem vagy tanultam nem akartam pazarolni az időt. Nem lehet. Kell a szabadidő és az, hogy azt csináld amit szeretsz.

Amit még tervezek.

  • okostelefon csak 8 és 17 óra között lesz használva. Azon kívül butatelefon (illetve megvan még az N900-as lehet azt kapom elő, kb már semmi nem megy rajta vagy olyan lassú, hogy értelmetlen használni, jó lesz elsődleges telefonnak)
  • délután lelövöm az internetet otthon és minden mást aminek képernyője van.
  • egyszerre egy dolgot akarok végezni a munkában. Nehéz lesz a főnökeimmel megértetni. Nem bírom a multitaskingot.
  • elgondolkodom az informatikai jövőmön. Elmúltam 40 éves. Valóban képernyők előtt akarok rohadni nyugdíjig? Erre még nem tudom a választ.

ui: A sok régi ügyfelem maradt a szervizes időkből, akiknek a Windowsait szoktam javítgatni. Lefogom mondani. Idegőrlő és ahhoz képest nem sokat hoz.

Remélem ezek a lépéseim egy jobb minőségű életet fognak eredményezni. Egyszerűen túltoltam a multitaskingot,a közösségi alakalmazásokat, az applikációkat. Jók ezek az eszközök, de ha nem figyel az ember a rabja lesz.

Nagy +1 kb mindenre amit írtál. De a régi buta telefont visszahozni szerintem felesleges, ha nem kell az okostelefon képesség tiltsd le a Mobileadatokat és a wifit, erre van sok automatizáló alkalmazás :D, de akár kézzel is elvégezheted minden nap. Egyébként sok sikert kívánok, nagyon nyomasztó tud lenne ez a sok bizbasz.

Kb. 94 óta foglalkozom megállás nélkül IT-s melóval. Ahogy teltek az évek, azon vettem észre magam folyamatosan, hogy mint egyfajta önvédelmi mechanizmus, kihagytam magamat a "fejlödéssel" járó "elvárásokból". Egyik ékes példája, hogy nincs facebook-om sem. Mai napig e-mailt írok, ha kell, de azt sem sokat. Vonalas telefonom van, igaz, VoIP, de sokszor használom még mindig kapcsolattartásra, mert a legolcsóbb. Internet-et már csak minimál használok, olvasgatok, infót szerzek ha kell, óraállásokat jelentgetek, ilyesmik.

49 éves vagyok. Ha eljön a nap, amikor váltani kell, váltok. Másra is akár. Már nem ragaszkodom foggal körömmel az IT-hoz.

A lényeg, hogy jól érezzem magam, és meg is tudjak élni belöle. Ennek millió dolog meg tud feleni az IT-n kívül is.

Ahogy öregszem, egyre jobban kerülöm a digitalizációt annak minden elönyével és hátrányával együtt, és abszolút nincs hiányérzetem.

Fura.

'98 ota dolgozom es mindig kovettem a bleeding edge technologiakat. Most is van okostelefonom. Hasznalom. Nem o hasznal engem. Van facebook-om, hetente ra is nezek kb. fel percet. Arra jo, hogy megszervezzuk rajta a sorozeseket. :D

Olvasom a hireket a neten, de nem erzem ugy, hogy ha nem nezek ra felorankent egy hirportalra lemaradnek valamirol.

Igaz en meg falusi utcan szocializalodtam tucskot es bogarat gyujtve, szoval leet azert. 

De ezek alapjan nem, nem az okostelefon a hibas ha szetszort valaki, nem produktiv, vagy nem bir sokaig olvasni egy konyvet vagy alvaszavaros. Ez valami generacios ize lehet akkor. Mert en pp. nem tudok lerakni eyg konyvet, hajnalban szol ram az asszony, hogy most mar aztan igazan huzzak aludni. Fel hatkor kelek es megyek sportolni ket orat, aztan dolgozni. Delutan a munkat lerakva el is felejtem, hogy van olyanom es csak a csaladra koncentralok a gyerek elalvasaig (10 ora korul). Utana vagy netflix vagy konyv.

De soha nem kellett magam korlatozni semmiben sem. Az mar regen rossz szerintem ha onkorlatozast kell bevezetnie az embernek (ne egyel kenyeret, ne nezz sok tevet, ne okostelefonozz). Az eroszak az embernek sajat maga ellen. Igaz engem nem ertint a problema, amiket sajnalatos modon meg kell elnie egyeseknek, ahogy olvasom.

De mondom, lehet hogy en meg a pitvarban tyukszarevo, kakasgyilkos, tucsokkinzo, parazstkolbasz zabalao generacio vagyok. :D

Itt azért vannak szintek.

A produktivitást magamhoz mérten érzem kevésnek, az hozzád képest még mindig lehet nagyon sok. Facebookom nincs. Könyvet rengeteget olvasok csak épp 10 perceként ránézek az üzikre. Így nincs meg a könyvbe való belefelejtkezés élménye.

Az okostelefon nem hibás semmiért az csak egy eszköz. Én pedig felvázoltam, hogy fogom használni. Van egy csomó szuper applikáció, meg fényképezni is lehet vele stb.. csak nálam probléma az, hogy túlhasználom.

Önkorlátozásra szükség van. Több szempontból is. Egyáltalán nem rossz és az egyéneknek, cégeknek, országoknak, nagyon sok önkorlátozást kellene bevezetnie, hogy ne használja túl a természetet és más embereket.

Én is fociztam mezítláb gyerekkoromban meg recskáztam az úttörőtáborban. Na és akkor mi a tököm van?

Én meg ez a generáció vagyok.

Ja nem akartalak felhuzni es generacios vitaba se bonyolodni. Leritam en hogy szoktam csinalni es hogy furanak tartom, hogy vannak ilyen problemak. Azt gondolom, hogy ez nem csak a szemelyisegem miatt, hanem a korom miatt is igy van. Pl. latom ezt a 20 eves lanyomon is. O is szeret olvasni, sot imad. O azert bele is tud felejtkezni. De azert folyton ott van a telo, a tablet, stb korulotte. Van, hogy azt nyomkodja orakig. En egyszeruen keptelen vagyok par percnel tovabb koncentralni az okostelefonomra. Persze ehhez lehet a kis ketevesem is kell, mert mellete ugyse lehetne. De amig nem volt is ez volt a helyzet. 

Ezert is gondolom, hogy azert van valami abban amit mondok, hogy generacios problemarol is beszelhetunk. A generacios problemat egyaltalan nem azonositottam Veled. Csak a te hozzaszolasodra reagalva jutott eszembe.

Amennyiben sertonek talaltad a szemelyed ellen, engedd meg hogy elnezest kerjek es ismet azt mondjam, semmi esetre sem rolad szolt.

Amugy is kifiguraztam az en korosztalyomat is magamon keresztul a tyukszarzabalassal (megtortent eset; mar tudtam maszni :D). De szerinted a mai generacioban melyik gyerek csinalja azt amit mondjuk az en generaciom, amikor meg tevenk sem volt ugy 5-6 eves koromig, csak radionk. Valoszinuleg ez az oka, hogy en igenis imadom a kutyuket (mindenfele szarsagom van rpi, meg kinai maszat androidos tv boxok, meg faszomsetugygamiminden), de nem tudom az eletem reszeve tenni oket hala a jo istennek. Mint ahogy irtam remiszto, hogy egyeseknek milyen problemakat okoznak. 

Ne is mond en voltam a batyam legnagyobb ellensege nem is a Lenin utcai fiuk ( minden vegtagja eltort miattam elegalabb egyszer :D). Pedig hogy tudtak azok fakarddal hadakozni, csak ugy tortek a palapajzsok a Latinca utcaban. Csuzlival meg egyik-masik lelotte a vereb pocserol a bolhat. De nalunk meg ott volt Gabika, aki mar nyolcevesen rinoceroszt es elefanott reggelizett. Nyers eroben senki nem vette velunk fel a versenyt (amig o latta az ellenseget....). :D

Nem akartam bunkó lenni csak kicsit nyersre sikeredett.

Én se vagyok fiatal 12 éves a nagyobbik gyermekem. A kolléganőm is azt mondja neki semmi problémája nincs az okostelefonnal de ebédelni nem lehet vele úgy, hogy ne hozná a telefont és két kanál leves között ne válaszoljon meg egy üzit. De neki ez nem probléma akkor nem probléma.

A mai generációk is kütyüznek csak a virtuális térben. Nem látni, mert le kell ülni a gyerek mellé és végig nézni mit épített Minecraftban vagy Sims-ben. Egyszerűen nem látványos de attól még csinálja és olyan brutális monstrumokat hoznak létra már a 6 - 8 éves gyerekek is közösen a Minecraftban amihez nekem kb nulla türelmem lenne. Sok gyerek youtube videókat gyárt. Egészen kicsik is. Van 5 - 10 feliratkozójuk és buli van. Másik generáció hülyeség olyan szűrőn keresztül nézni mi volt a te gyerekkorodban.

Személy szerint már kölyökkoromban is elragadott a gépezés, Enterprise, C64, 286 XT - AT, a 286-os gépem 90 körül már megvolt az utcában és a környékén 3 PC volt abból az egyik az enyém.  Én már akkor is beletudtam felejtkezni. A CIV1-el simán játszottam 24 - 26 órát egyfolytában. Majd a cigire is rászoktam (azóta már leszoktam vagy 5x) és fiatal koromban az alkoholt se vetettem meg. Gondolom hajlamom van rá.

Sok lemondás van az életbe, én megértem a Rock Stárokat akik a Kokainba a piába meg a sexbe döglenek bele. Amikor ezeket a cuccokat számolatlan kapod belebetegszel.

Béke :)

"Az eroszak az embernek sajat maga ellen. Igaz engem nem ertint a problema, amiket sajnalatos modon meg kell elnie egyeseknek, ahogy olvasom.

De mondom, lehet hogy en meg a pitvarban tyukszarevo, kakasgyilkos, tucsokkinzo, parazstkolbasz zabalao generacio vagyok. :D"

állatokat gyilkolni nagyobb erőszak, mint leszokni valamiről. ebben semmi erőszak nincs, ez egy döntés. az volt az erőszak amikor napi szinten 3000 oldalt néztem és több száz csoportot figyeltem (zenei stílusok, kiadók, előadók, szervezők, klubok stb stb stb) hogy képben legyek a trendekkel. imádtam de sok volt, mert lejártam a bulikba is, tulajdonképpen 0-24 szociális életet éltem offline és online.. szóval kifejezetten jól esik elszigetelni magam. ennyi. remélem segítettem megérteni

persze ertettem.

Csak elmondtam, hogy en hogy gondolom a korlatozast es en hogy elek. Igazabol azt hiszem nekem szerencsem van es ennyi.

Anyam is megmondta, hogy egy bunko, narcisztikus, nihilista fasz vagyok. Jo o nem ezzel a szavakkal, mert nagyon szeret. :D

Orulok ha segitett az eletedben az onkorlatozas es jo iranyba indult el az eleted. Bar ha engem kerdezel en azt mondanam, hogy eddig ket vegen egetted a gyertyat, most meg vegre nem. :D

A haziallatok elfogyasztasaba meg ne menjunk bele, mert nagyon messze vezetne.... :D

Igazából ha komoly az elhatározás, megveheted bármelyik aktuális Sony okostelefont. Ezekben van akkukímélő mód, amit ha bekapcsolsz, lebutítja a telefont egy telefon/sms/ébresztőóra/fényképezőgép funkciójú készüléke, kikapcsolja az internetet, és alkalmazást sem lehet letölteni/elindítani rajta. Gyakorlatilag buta-telefonként működik, akár heteket is kibír egy töltéssel, és garantáltan megy a hívás vele minden elérhető hálózaton.

Nagy Péter