Konnektorba dugható napelem mikroinverterrel

Update 2022. 12. 02.:

 

"A reform a kis kapacitású (0,8 kW alatti) fotovoltaikus rendszerek hálózatra való csatlakozásának eljárásait is egyszerűsíti. Ezek esetében csak a telepítés előtti nyilvántartásba vételre lesz szükség, nem kell engedélyezési kérelmet benyújtani."
Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20221201/napelemesek-figyelem-o…

Úgy értelmezem, hogy megérkezik Magyarországra is a konnektorba dugható napelemes rendszer.

Kedves Mindenki!

Bár a témában már 2 éve is volt egy bejegyzés, viszont azt gondolom, hogy az elmúlt hosszú idő és számos események miatt megéri egy új thread indítása.

Most a héten tettem fel Magyarországon egy konnektorba dugható napelemes rendszert, nevezzük ezt bátran partizán napelemnek. Ezzel kapcsolatban lennék kíváncsi mások tapasztalataira is, de előljáróban pár mondat még.

Én Németországban élek és ott 2019. áprilisáig (2018. május) ezeket gerilla-napelemeknek nevezték. (Ezt fordítottam partizán-napelemnek.) Tehát 2018/2019-ben a több tízezer hálózatra csatlakoztatott partizán-napelem és a külföldi példák (Svájc, Ausztria, Hollandia, Portugália) ahol már kb. fél millió ilyen készülék működött legálisan, elérte a hatását és Németországban a DIN VDE V 0100-551 szabvánnyal legalizálták a készülékeket, max. 600 Watt/háztartásig.
Egész szép összefoglalás itt olvasható: https://www.dgs.de/service/solarrebell/faq/
Egyetlen adminisztráció: A fogyasztónak egy formai elvárásokat nem megkövetelő bejelentést kell tennie, megnevezve a bevetett inverter típusát. (Az inverternek meg kell felelnie a VDE-AR-N 4105 szabványnak, erről (TÜV, DEKRA, vagy egyéb) tanúsítvánnyal kell rendelkeznie.)  Tehát nem kell hozzá villanyszerelő, semmilyen formaiság.

Németországban én magam is építettem egy ilyen készüléket, itt látható is:
https://www.youtube.com/watch?v=VSwveSLKqu8&feature=youtu.be&fbclid=IwA…

Térjünk vissza Magyarországra. Nem kicsit döbbentem le, hogy Magyarországon szinte semmi infó nem található erről a technológiáról, semmilyen vitát nem látok róla. Pedig kétlem, hogy pl. többlakásos házakban, ahol van egy (déli fekvésű) erkély, ne örülne a tulajdonos/bérlő/lakó egy ilyen berendezésnek. De gondolom nincs 30 - 60.000 HUF csak arra, hogy "megterveztesse" a készüléket és elfogadtassa az áramszolgáltatóval. Hja és mondjuk konnektorba szeretné dugni és nem valamiféle kötésdobozba túlfesz, túláramvédővel.
Találtam egy weboldalt, ahol lehet ilyen készüléket Magyarországon vásárolni, de durván túlárazott.

Ezért rendeltem az ismerősömnek Németországból a pvundso.de oldalról egy micro invertert a megfelelő Schuko-konnektordugvillával, a felszerelés városában megvettük a napelem modult és a hozzá tartozó tartószerkezetet. Az egész kijött ~100.000 HUF-ból 350 Watt-os modullal. (Az inverter kimenetén Németországban mértem már 330 Watt-ot is.)

Mivel az ismerősnél mechanikus (Ferraris-tárcsás) mérőóra van visszaforgásblokkolóval, így minden okés. A mérőkészülék vagy lassabban fog előreforogni a kevesebb áramfogyasztás alapján, vagy állni fog, ha a háztartás áramfogyasztása a napelem betáplálása alatt lesz.

Első kérdésem, hogy van-e valakinek tapasztalata egyirányú digitális villanyórával? Valóban fogyasztásként méri a közhálózatba küldött áramot, akkor is ha pl. másik fázison van a betáplálást ellensúlyozó fogyasztás? (Ferraris tárcsás mérőóránál ugyanis saldiroz a rendszer a három fázis között. Tehát mindegy melyik fázison van a fogyasztás, akkor is levonja belőle a mérőóra a napelem termelését.)

Mostanában H tarifa bevezetésekor az áramszolgáltató kettő-irányba mérő órát szerel fel automatikusan. Esetleg azzal van-e valakinek tapasztalata, hogy mi történik, ha a szolgáltató a 2.8.0-as közhálózatba töltött tarifán talál termelést, de nincs bejelentett napelem az ingatlanon?

Több kérdés nincs, de pár felvetésre máris reagálnék: Nem, a közhálózat, illetve az egyén ingatlanában a villamos hálózat nem lesz veszélyesebb a partizán-napelemek miatt. Ezeknek a készülékeknek pontosan ugyanúgy le kell kapcsolniuk, amikor megszűnik a hálózati áram és annak frekvenciája, mint a szolgáltatók által jóváhagyott invertereknek. Ebből pedig az is kiderül, hogy ez az ingatlan nem veszélyesebb, mint egy napelemes cég által telepített napelemes ingatlan és hozzá csatlakozó közhálózat. Mivel minden közhálózaton van már napelem, ezért a közhálózat szerelőinek ennek tudatában szabad csak hozzányúlniuk egyébként is. Ezen a partizán-napelemek semmit sem változtatnak.

Az invertereknek 0.2 másodpercen belül kell garantáltan lekapcsolni, tehát a Schucko-villásdugó fogdosása nem jelent veszélyt. Ne feledkezzünk meg a több százezer, millió készülékről, amiknél egyetlen balesetről sem került jelentés. Pedig biztosan van épp elég ellensége a technológiának, tehát bekerült volna a hírekbe.

Én magam kipróbáltam a dugvilla megfogását jobb kézzel közvetlenül a kihúzás után 320 Watt-os teljesítményleadás után. Nem csapott meg. Az inverterem egy Hoymiles MI-300. Magyarországon még csak nincs is a szolgáltatók listáján.... ennyire nem foglalkozott ezzel senki.

Remélem beszámolóm egyik oldalról egy konstruktiv vitát, másik oldalról pedig gondolatébresztő lesz a témában. Illetve remélem gyakorlati válaszokat a kérdéseimre.
Köszönöm előre is!

Hozzászólások

Szerkesztve: 2020. 07. 19., v – 01:16

nem biztos, hogy ertem mi a lenyege, a tema erdekel, de csak messzirol ugatom: jol ertem, hogy a napelem altal taplalt arammal csokkented a mert fogyasztast... valahogy..., nem pedig hivatalosan taplalod vissza a halozatba, amit a szolgaltato merne, es vonna le a szamlabol?

mi a svajci szabalyozas? (ha esetleg tudod)

Minden háztartásnak van egy alapfogyasztása. Konnektorban hagyott adapterek, hűtő, fagyasztó, router, akvárium... stb Gyakorlatlag minden lakott háztartás alapfogyasztása 200 - 600 Watt között mozog. Ezek a Balkonkraftwerkek (Magyarországon még csak partizán-napelemek) ezt a fogyasztást hivatottak kiegyenlíteni.
Svájcról ezt találtam hirtelen: https://www.energie-umwelt.ch/elektrizitaet/1498

Kvázi a német szabályozás....

Ha lesz itt villamosmérnök, engem nagyon érdekelne, hogy az elektronikus mérő mit csinál a helyzettel!

A mi háztartásunk alapfogyasztása az aktív nappali órákban, mikor legjobban termel a mérő akkor is 150 watt alatt marad, ez viszont egy panellel termel optimális esetben 300-at.  Esetleg ilyen helyzetre kapcsoljam be a split klímát arra az időre? :) El sem szabad jutnia az áramnak a mérőig, de ha megtörténik mi lesz?

1 fázis, tisztán nappali tarifa van. Az 1 fázisú mérőket 15 évenként szokták újrahitelesíteni, lakossági fogyiknál ilyenkor le is cserélik. Később ez a tény megállapítható lesz, így akár egy szabálytalan vételezés bírság alapja lehet?

A szabálytalan vételezést jó eséllyel bármelyik magyarországi bíróság is elutasítaná, hisz nem vettél a hálózatból szabálytalanul áramot, csak kevesebbet fogyasztottál, mert magadnak megtermelted. Esetleg szándékod ellenére valamennyi áramot ingyen odaadtál a szolgáltatónak.

A bíróságok pedig főleg azok után, hogy az EU-ban ez több országban teljesen legális, illetve ez a megújulók részesedésének növekedését okozzák, ami Magyarországnak is stratégiai célja, aligha marasztalnának el. De azzal tisztában vagyok, hogy a szolgáltatók itt is nagyon utálni fogják ezeket a készülékeket, amíg a törvényhozó/bíróságok hozzá nem nyúlnak a kérdéshez. Ehhez viszont kellene pár tízezer ilyen készülék az országban...

Ismét az a kérdés, hogy milyen tömegek kezdenek el ilyen napelemeket felszerelni. Illetve pontosan hogyan is szerelik le arról a hálózatról a mérőórát, amin nincs is bedugva ilyen készülék? Egy kettő per előfordulhat.... ha tényleg ilyen fafejűek... de csak akkor ha kiderül számukra. Hisz a napelem látványa maga nem okozhat ilyen reakciót. Az lehet szigetüzemű is.

Szóval ki sem derülne számukra. Ami fantasztikus lenne, ha valaki a Hoymiles MI-300-as invertert elfogadtatná az áramszolgáltatókkal. Vicces, de az MI-1000 és MI-1200-at ismerik és elfogadják. De nem 3-4 modult szeretnének az emberek kitenni az erkélyükre.

Ketiranyu adammeron latni fogjak, hogy hoppa van termeles de nincs bejegyzett eromu es kesz is.

Nem igazan ertem ezt a tomeges kerdest. Odamehetsz te is az eom-hoz, hogy engedelyezzke a megadott tipusu invertert, ami ha megfelel, megkapja:

Olyan eszköz esetén, mely nem szerepel az engedélyezett inverterek listáján, kezdeményezni kell annak vizsgálatát a hálózati engedélyesek bármelyikénél.  
 
Rendszerengedélyt az elosztó hálózati engedélyesek az alábbi szabványoknak való megfelelőség esetén adnak: 

  • MSZ EN 62109-1: 2011 (alap biztonsági) 

  • MSZ EN 61727: 1998 (áramminőség)

  • IEC 62116: 2008 (nem kívánt szigetüzem elleni védelem) 

  • MSZ EN 61000-6 1, 3 (EMC követelmények 10 kW alatt)

  • MSZ EN 61000-6 2, 4 (EMC követelmények 10 kW felett) 

  • MSZ EN 50438 (követelmények hálózatpárhuzamos üzemre) vagy VDE-AR-N 4105

nomeg, mar most is van engedelyezett mikroonverter a listan...

Ez nagyon hasznos infó! Remélem valaki veszi a fáradtságot és engedélyezteti ezt az invertert. Láttam pár 250 Watt-os mikroinvertert a listában, viszont az Envertech-en kívül egyik sem árusított Németországban... Amiket ott árulnak: Envertech EVT300, EVT560, Hoymiles MI-300 ... MI-1500 és a német gyártmányú AEconversion INVx széria. Jó lenne ezeket látni a Magyarországi listában.

És pontosan az a kérdés, hogy mi történik, ha egy nem bejelentett energiatermelő eszköz áramfeltöltését látja meg a szolgáltató. Nem áramlopás, nem áramvételezési hiba. Illegális áramtermelés?? Miközben az EU több országában teljesen legális 600 Wattig? A németeknél állítólag eleinte erősködtek a szolgáltatók, de mindig a másik EU ország szabályait kapták vissza, miszerint semmilyen veszélyt nem jelentenek ezek a termelőeszközök. És mivel kb. mindenkinek van Rechtschutzversicherung-ja (jogbiztosítás), a szolgáltató egyből nem is mer csak úgy ugrálni, mert a végén komoly kártérítést fizethet, ha a bíróság mondja ki, hogy túlkapás volt a felhasználó levétele az elektromos hálózatról és a kártérítés mellett még egy másik albérlet díját, vagy éppen a pár hétig tartó hotelköltségeket kell még megfizetnie.

Magyarországon is vannak már jogbiztosítások. Remélem lesz pár felhasználó, akik keményen kiállnak majd a témáért Magyarországon is. Példát lehet venni: Portugália, Svájc, Ausztria, Németország, Hollandia . (Lehet, hogy más országban is legális, de azokról nem szokott szó esni.)

Tehát egy alapvető ostobaság az indok. Értem. És nyilván ez így helytálló. Sopronban hálózat veszélyeztetése. Onnan 10 km-re északra, délre és nyugatra pedig minden oké. Logikus és elfogadható. Aham...

Ha valakit tényleg érdekel a téma, akkor mehet és elfogadtathatja az invertert és akkor ezrek fognak profitálni a befektetett munkájából. Egyébként pedig a partizán szónak pont ez a lényege, hogy észrevétlenek. Kellően nagy témogatottság esetén muszáj lesz Magyarországon is legalizálni....

Bocs, ez nem igaz. Ausztriában is mehet a dashcam és a bíróságok is elfogadják bizonyítékként. Csak nem töltögetheted fel a youtube-ra, nem hozhatod nyilvánosságra a felvételeket. És ezzel teljesen egyetértek. Németországban is ugyanez van. Nekem a német rendszámú autóban is ott van a dashcam.

Ott élek, nehéz lesz félinfókkal félrevezetni a magyar közösséget.

bocs, de németország az nem ausztria.

https://www.oeamtc.at/thema/vorschriften-strafen/zulaessigkeit-von-dash…

Aufnehmen
im Öffentlichen Raum:
Überwachung aus dem Fahrzeug oder aus einem Privatgrund ist verboten!

Gondolom a háborúban a partizánok is megsértettek pár jogszabályt. Végül amikor győztek, akkor ők írták a jogszabályokat... Ez a téma a környezetvédelemről szól, arról hogyan lehet hasznosítani olyan helyeket társasházakban, ahova egyébként nem gazdaságos, vagy lehetetlen egy nagy rendszert kiépíteni.

Több mint egy millió ilyen Balkonkraftwerk működik Nyugaton. Ha csak 200 Watt-os teljesítménnyel is számolunk, akkor is legalább 200 MW teljesítmény van fent. Pár MW összejönne Magyarország nagyvárosaiban is. De ezt a lakosságon kívül senki nem fogja elérni, hisz senkinek sem érdeke az áramfogyasztón kivül.

" Gondolom a háborúban a partizánok is megsértettek pár jogszabályt. " - a háborús és békeidőket ne keverd össze. Békeidőben előbb a szabályokat kell módosítani, és utána annak megfelelően eljárni, nem pedig fordítva.

" Több mint egy millió ilyen Balkonkraftwerk működik Nyugaton. " - Az USA némely tagállamában meg csilliószám vannak komoly lőfegyverek a lakosságnál, úgy, hogy kvázi a sarki csemegében megveheted. Mert ott ilyenek a jogszabályok. Máshol meg másképp szólnak.
Ugyanez pepitában: Ott megengedik az adott berendezés alkalmazását, itt meg (még) nem. Anno volt szerencsém a boldogult NSzK-ban működő rádiós csomagküldős cég katalógusához: nem egy készüléknél ott volt, hogy "csak exportra" - egyszerűen azért, mert országon belüli használata ilyenvagy olyan okból, de tilos volt. Külföldi címre kiszállították az ilyen motyókat, belföldire meg nem.

 

Most őszintén. Miért vezetné be itt bárki is ezeket a készülékeket, ha senki sem használja? Ennek a témának nincs lobbistája, csakis az áramfogyasztók lehetnek a lobbisták. Németországban ez a lobbi úgy győzött, hogy már volt legalább ötvenezer készülék. Guerilla módszerekkel sikerült a szabályozást elérniük. Szerintem itt sincs más módszer Magyarországon.

De, van: engedelyeztetni kell az eszkozt. Nem gerilla modon, hanem odamenve a szolgaltatokhoz, hogy kekszcsokolom, ilyesmiket szeretnenk arusitani, mi kell ahhoz, hogy ne basszatok meg nagyon a vevoinket? Es akkor elmondjak, hogy ezt meg azt kell engedelyeztetni, meg ilyen es ilyen beszerelesi eloirasokat kell betartatni (Mo-n nagyon keves aramszolgaltato van, eleg konnyu a dolog). Errol csinaltok prospektust (vagy rairjatok, hogy csak villanyszerelo vegzettsegu dughatja be), megcsinaljatok az engedelyeztetest, es elkezditek forgalmazni. Semmifele gerillamodszert nem latok itt, ami kellene, csak nincs egy tokos bolt, aki ezt bevallalna, mert hat "uristen, ki venne ilyet tolunk MAGYARORSZAGON???!". End of story. 

Az itthon nem fog mukodni, hogy elvard a vevoktol, hogy bevallaljanak 2-5 ev aramnelkuliseget, mert gerillamodszerek. Ha a lehetoseg is felmerul, hogy elvihetik az orat, inkabb leszarjak a kornyezetvedelmet, es nehez az indokaikkal vitatkozni. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

sarki csemegében megveheted.

Ez olyan demokrata lozung, aztan a virus panikban a sok demokratista lepodott meg azon, hogy pont nem igy van, sot az ellenkezoje. Na akkor meg ment, hogy ki meri korlatozni az alkotmanyos jogukat, a valasz meg "Ti szavaztatok es nyomtatok keresztul..." - Mi a kerdes, talan nem tetszik, hogy be van tartva a rendelkezes, ij kisgyerek...

Szoval elobb tajekozodni a valosagbol, es nem holivudbul gyott filmekbol kellene, ez mar regen nem a nyolcvanas evek.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

Engem is érdekelne ez miről szól tulajdonképpen, mert eleg zavaros volt ez a felvezetés.

Minden háztartásnak van egy alapfogyasztása. Konnektorban hagyott adapterek, hűtő, fagyasztó, router, akvárium... stb Gyakorlatlag minden lakott háztartás alapfogyasztása 200 - 600 Watt között mozog. Ezek a Balkonkraftwerkek (Magyarországon még csak partizán-napelemek) ezt a fogyasztást hivatottak kiegyenlíteni.

Az eredeti kiírásban elhelyeztem egy youtube videót, ott látszik egy ilyen készülék a lakásomnál.

Technikailag egyetlen napelem modulhoz tartozik egy inverter, ami 230V-os AC-t készít. Az invertert konnektorba dugjuk, aminek a frekvenciájára és a feszültségszintjére rászinkronizál az inverter. Az inverter a hálózati feszültségnél +5V-al magasabb feszültséget állít elő, de nem többet mint 250 V. A készülékek, fogyasztók először a legmagasabb vízesést, avagy feszültségű áramot használják el először....

Az egyetlen aggodalom az lehetne, hogy az adott felhasználói hálózat a kismegszakító után helyezkedik el, tehát elvileg pl. egy 16A-re levédett hálózaton akár 18A is folyhat. Ezt viszont TU Kasselben és több ország egyetemén kivizsgálták és megállapították, hogy semmi gond. Ha tényleg valaki rátesz 3600 Watt + 600 Watt teljesítményt a szabályosan kivitelezett kábelre, akkor picit jobban fog melegedni és a szigetelés a kábelen hamarabb öregszik. Tehát ez a legrosszabb scenario. De őszintén, mikor fordul ez elő? A közel millió napelem nem okozott sehol sem gondot eddig.

Remélem kicsit rá tudtam mutatni a technikai részletekre....

Megjegyzés: Németországban a 1.5 mm2-es kábel 16A-ig biztosítható. Itthon szerintem ennél vastagabb kábel az elvárás.

> egy 16A-re levédett hálózaton akár 18A is folyhat. 

Pontosan mekkora aramerossegnel engedi lecsapni a kismegszakitot? Vagy van ebben sajat kismegszakito (vagy azzal ekvivalens technologia)? A villanyaszathoz szinten tavolrol ugatokent en attol tartok, hogy rovidzar eseten nem lesz ami megallitsa a dolgokat, hiszen ez belulrol ad aramot a zarlatos eszkoznek. 

>  A közel millió napelem nem okozott sehol sem gondot eddig.

Ez igazabol nem garancia semmire. Nem erzem ezt jobb ervnek, mint a "tobbmilliard legy nem tevedhet" cimut. 

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Amennyiben a zarlat idejen epp 600 Wattot ad le a napelemrendszer, akkor max. 18.5Amper folyhat a 16 Amperre biztositott kabelen. Erre vegeztek egy csomo merest nemet egyetemeken es kijelentettek: semmi gond. Az egy opcio, hogy a kismegszakitot kicsereli a paranoid felhasznalo 13 Amperesre. A legyes hasonlat itt kicsit sem konstruktiv... de legalabb vicces. :)

Mit jelent az, hogy "semmi gond"? Bocs, tudom, hogy azt irtam hogy en ehhez nem ertek, de ettol meg nem idiota vagyok, szeretnek tobbet tudni. A marketingszovegnel kicsit tobb kellene, hogy meggyozz, de a szaknyelvi tovahobau-nal kevesebb.

Blog | @hron84

valahol egy üzemeltetőmaci most mérgesen toppant a lábával 

via @snq-

Ha jól értem, van egy napelemed, amit villásdugóval belekötsz egy tetszőleges konnektorodba. Tehát nem hagyományosan fogyasztót kötsz bele, hanem egy termelőt.

Előnye, hogy eléggé 1*1 szintű a telepítése, hátránya, hogy a pillanatnyi fogyasztásodon felüli áramtermelésed megy a levesbe, nem tudod "elraktározni/elszámolni". Pl az esti áramfogyasztásodat nem tudod a nappali többlet-termeléseddel csökkenteni. Ugyanez igaz a nyári/téli időszak termelés/fogyasztás kompenzációjára is.

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Szerkesztve: 2020. 07. 19., v – 10:35

Ha jól értem, akkor nem fog felrobbanni a mérő és leégni a falu, ha egy ilyet elkezdek használni. Annyi hátránya lehet, hogy ha éppen maxon termel én meg nem fogyasztok annyit, azt visszanyomom az elosztói hálózatba és kész, ott "elveszik" számomra.

Ha ez tényleg úgy működik mint egy "rendes" rendszer, akkor brutálisan sokkal jobban megéri. Lehet, hogy pont ezért nem reklámozzák a napelemes cégek?

Arra azért tessék vigyázni hogy ha nem "ad-vesz" mérőórád van, akkor a modern típusok bármilyen áramirány esetén fogyasztásnak számítják be. Vagyis ha nem használod el amit termel, akkor nem csak hogy elveszíted amit visszatermelsz hanem fizetsz érte hogy visszatermelted. Tulajdonképpen ha nagyobb napelemet teszel fel mint amennyi áramot általában folyamatosan elhasználsz, akkor simán lehet hogy megnő a villanyszámlád végeredményben.

Ez nem hangzik tul jol. Arrol van-e info, hogy mi tortenik amennyiben masik fazison van a termeles es a fogyasztas? Szaldiroznak a "modern" digitalis orak? Pl. L1: 250Watt termeles, 0 Watt fogyasztas. L2: 125 Watt fogyasztas, L3: 125 Watt fogyasztas. Ekkor 0 wattot mer az ora, vagy 500 Wattot?

Az ad-vesz mérőórák a két irányt külön mérik és utána a "számlán" szaldóznak, tehát ilyen esetben 250W-250W-ot mér külön-külön, ami után hó végén a kompenzálás miatt nem fizetsz.

Sajnos nem tudom, de a fentiből kiindulva úgy tippelem hogy ha nem ad-vesz módban van konfigurálva egy ugyanilyen elven működő óra akkor szimplán 500W fogyasztás után fogsz fizetni.

De azért nagyon jó gondolatébresztést cselekedtél. Ami éjjel-nappal megy, az a számítógépek és a hűtő. Ezekhez lehetne egy átkapcsoló logikát, kisebb akkut vagy offline-szerű upst mókolni. Viszont ilyenkor nem is kell a mini-mikro inverter sem, azaz csökken a problémák száma.

Mokolni nem erdemes kivetel ha nagyon tudod mit csinalsz vagy kifejezett birkozogepet akarsz epiteni.

Normalis inverter kepes "multiverter" "hybrid" uzemmodban mukodni, vagyis bekotsz PV szakaszt es normal halozatit neki es ezek alapjan matekozik, sot ha akkud van, akkor meg azt is tolt kisut akarmi a beepitett es vagy beallitott logic alapjan. Termeszetesen ezeket meg kell fizetni. Ellenben szinte mind engedelyezett alapbol.

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

83 óta hardver fejlesztőmérnökként dolgozok. De aztán lehet, nem is tudom mint csinálok. ;)

A teljesítmény nem nagy, dolgoztam már többel is. Az általam említett megoldásoknak meg köze nincs a hálózathoz, így az csinálok, amit akarok.

Eleve a lakás fogyasztása olyan, hogy a naperőműveket 2-3x ekkoránál árazzák csak be. Ezért sem komolyabb beruházást, sem visszatermelést nem éri meg kialakítani. Ezért érdekes ez a megoldás.

Én kicsit fáznék ettől, ha valaha belevágok egy kis napelemes rendszerbe, inkább az off-grid rendszer meleltt tenném le a voksomat. (tudom, drágább, de nem kell hadakoznom senkivel, nálam marad a kontroll)

Az on.grid rendszer legnagyobb hátránya, hogy áramszünet idején lekapcsol és hogy nincs benne áthidaló akkumulátorpack.

Én arra gondoltam, - családi ház - hogy lenne egy szolgáltatói áramhálózatom a házban, valamint egy off-grid napelemrendszerem, amit külön vezetékelnék be a házba és csak bizonyos konnektoronban lenne elérhető. Ott a szolgáltatói áram nem is lenne. Tehát a két hálózat nem lenne közös. 

Csak néhány fontosabb eszköz menne róla, de a kiépítése, főleg az aksipakkok tárolása így is tetemes összeg lenne.

3 áramkört húznék be, 1x3 (hűtő és egy mini világítótest) 1x5 (számítógép és monitorok) és 1x3 (router, szolgáltató eszköze) maradna ki 2 db konnektor, telefon-tablet töltésre. Ezzel már heteket ki tudnék húzni szolgáltató nélkül. Ehhez azért még nem kell kábelrendező helyiség... viszont az aksikat is tárolni kellene, szóval de, kell.

Ez már egyfajta világvége-felkészülés (prepper) mert arra számít, hogy lesz időszak, amikor órákra-napokra ki fog esni az áramszolgáltató, akkor már jó eséllyel a gáz és víz is. Nem akarok elmenni abba az életforma irányába.

Minek? A hibrid invertert berakod a mért fővezetéked és az első elosztód közé és megvagy.
- ha sünt a nap akkor onnan megy minden
- ha nincs nap akkor aksi
- ha az aksi lemerült és nap sincs, akkor közmű hálózat

https://www.youtube.com/user/Mikrosilver neki vannak jó videói a témában és van is egy hobbi rendszere

Ez nem ugyanaz?

https://m.youtube.com/watch?v=jSa1tvrrFZg

 

8:10-nel. Szerintem ez egy "sima" mikroinverter.

Szoval a rendszer felbovitheto akar egy komplett tetore. Ez nekem ilyen engedely nelkuli napelemtelepitesnek latszik.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, ugyanaz. Ezek a mikroinverterek osszekothetoek egeszen nagy rendszerekig. Csomo elinye van. Pl. a DC oldalon max 50 Volt folyik es nem 800-1000 Volt erosaram!

Érdemes megnézni ezt a videót:

https://www.youtube.com/watch?v=ivr23ns_WRk&feature=emb_logo

A vicces az, hogy ezek az inverterek egyáltalán nem drágábbak Wattonként, mint a Magyarországon elterjedt nagy sztring inverterek. Én csak előnyét látom.

Érdemes utánaolvasni. A Hoymiles inverterek várható élettartama: 550 év. Éves kiesési ráta: 0.14% ... és 25 év gyári garancia az inverterre. És semmivel sincs több kábel mint egyébként, csak nem sorba lettek kötve a napelemek, hanem minegyik közvetlenül az inverterbe. Itt azonnal kiderül, ha az egyik napelem termelése csökkent és valami baj van vele.... nem úgy mint a központi inverternél, ahol lehet felmenni a tetőre keresgélni a hibás modult, ha egyszer valahogy megbizonyosodtunk róla: valami gáz van a rendszerrel.... jó eséllyel észre sem veszi a felhasználó....

És itt ugye látszódik rendesen, hogy ez a megoldás skálázható..... bármikor hozzá lehet tenni, vagy épp elvenni belőle.

Jojo, en mindent elhiszek. De meg mindig olyan, mint egy engedely nelkuli napelemtelepites.

Annak minden buntetojogi es polgarjogi kovetkezmenyevel. Utcan szerelik az oszlopon a villanyt, leesik az urge. Bizonyitsd be, hogy elszedult, agyverzese volt vagy megutotte az aram. Ha megutotte, akkor miert utotte meg.

Mennyivel egyszerubb bunbakot keresni, foleg ha kitudodik, hogy van neked egy haztaji kiseromuved.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez határozottan nem az és nem is lesz. Ahhoz nemcsak az EU-ból kell kilépni, hogy ez illegális legyen. Egyébként a villanyszerelő leesik a poznáról témához:

1. Az alap blogbejegyzés alján is olvasható, hogy ilyen szerelő leesik a póznáról nem tud előfordulni. Technikailag is képtelenség, illetve minden lakossági hálózaton abból kell már kiindulnia minden közműves szerelőnek, hogy az adott trafó mögött vannak napelemek.

2. Hogy van az, hogy Sopronban ezek a készülékek kvázi törvényen kivüliek engedélyeztetés és tervezés nélkül, de tőle északra, nyugatra, délre 10 km-es körön belül bármelyik osztrák faluban egyszerűen bedughatja a tulaj 600 Wattig a készüléket? Ott jobban aggódnak az emberi életért mint Magyarországon és mégsem akadnak fenn. Itt sem kellene.

3. Ha nem kezdik el használni ezeket a készülékeket az áramfogyasztók itthon, akkor sosem fog legalizálódni. Sajnos ezek mögött nincs lobbi. Sem a szolgáltatók, sem a napelemes cégek nem érdekeltek benne. A kettő érdekelt fél: környezet és áramfogyasztók. Mivel a környezet nem tud partizán-napelem rendszert telepíteni ezért maradnak a szemfüles áramfogyasztók.

Az elképzelés nem rossz. Bár árban én akárhogy számolom drágábbnak találom. A másik oldala pedig a szabályozás. Itthon az adott invertert és teljesítményt engedélyezik. Ez azt jelenti, hogy azt rakhatod fel, olyan teljesítménnyel. A terven (mert, hogy itthon az is kell), a konkrét típus szerepel és az összes vezeték keresztmetszet illetve a lekötött teljesítmény is ezzel van összhangban ill kell összhangban lennie. Egy ilyen rendszernél pont a bővíthetőség miatt könnyen beleszaladhatnánk abba, hogy a lekötött teljesítményt vagy magát a hálózat kapacitását (terhelhetőségét) túllépjük. Nem azt mondom, hogy nem lehetne megoldani, de itthon ha ilyen laza lenne a szabályozás, rengeteg baleset és káreset lenne (szerintem), mert boldog-boldogtalan csinálná és nem vennének egy csomó dolgot figyelembe... Úgy fogalmaznék inkább, hogy a "mi" gondolkodásunkhoz jobb ez a fajta szabályzás.

Egyébként vannak olyan string inverterek, ahol ugyanígy akár panelenként látod a teljesítményt (SolarEdge), tehát ebből a szempontból nincs különbség. Azt is megteheted, hogy egy 10kW-os invertert szerelsz fel (tehát a tervet ezzel nyújtod be) és csak 5kW-ot teszel rá. Így később bővíthető marad.

Az említett rendszernél pl a dc vezeték kvázi feszültségmentes (néhány Volt van csak) addig amíg az inverter nem kapcsolja be a paneleket. De abban igazad van, hogy ha nincs tűzvédelmi leválasztó, akkor a legtöbb esetben a string invertereknél a dc vezetékek feszültség alatt állnak és ott valóban lehet akár 1000Vdc is.

Véleményem szerint mindkét rendszer jó, vannak előnyök és hátrányok, de a string invertekerrel könnyebb a szabályzás és egy olyan országban ahol mindenki a kiskapukat keresi, ott ez lehet a legjobb megoldás....

<= Powered By Ubuntu & Gentoo Linux =>

'Software is like sex: It's better when it's free!'
By Linus Torvalds

Hány m2 egy ilyen napelem? Azt olvasom, hogy 1.6 m2-tel kb. 250W érhető el. Hát én ilyet biztosan nem fogok kirakni az erkélyre, mert akkor én már nem férek el. Aztán számoljunk: 1kWh kb 60 forint. Menjen egy 1.6 m2-es panel jó esetben napi 6 órát tavasztól őszig), az napi 90 forint spórolás. Szép, szép, és naggyon zöld...

Szerkesztve: 2020. 07. 20., h – 10:34

A gazdasági része nekem nem tiszta. Mivel nem ugrottam fejest egyelőre a konkrét számolgatásba, ezért a lentiek inkább feltételezések, burkolt kérdések, józan paraszti észre épülő következtetések, szóval nem feltétlen állítások:

  • Gondolom ezek a rendszerek arányaiban nézve ugyanannyiba kerülnek mint az "igaziak", tehát ha nem 30db napelemet veszek, hanem csak kettőt, attól még ugyanannyiba kerül (sőt, itt bukhatok akár mennyiségi kedvezményt is)
  • Az inverter ára úgy látom arányosan jóval magasabb mint a szaldós megoldásnál használt nagy inverterekére (Hoymiles Mi300 (300W 130 EUR) vs. random minőségibb "nagy" inverter (legyen 8000W, amit kb 500.000HUF-ért mérnek jelenleg a _kiskerek_). Itt látok egy kb. 2.5-ös szorzót.
  • A szaldó hiánya miatt ugye a többlettermelés megy a levesbe.

Jól értem, hogy ez _ma_ Magyarországon:

  • Annak jó, aki nem tudja/akarja kifizetni egy ad-vesz mérős normál rendszer egyszeri költségét?
  • Magasabb lesz jóval a megtérülése mint a normál rendszeré?

Nem lehet, hogy ezért nem foglalkoznak vele egyáltalán itthon? Az egyszeri díjat jelenleg megoldja a kedvezményes hitel, az  egyetlen piaci rés jelenleg talán Pest megye lehet, de a legtöbben szerintem ott is inkább kivárnak, hátha lesz valami...

Nekem pár perce a 6 hónapos tájékoztatást adták telefonon. De ugye egy 12 hónapos is messze van attól a konstrukciótól, ahol a régi villanyszámlád összegének mértékével tudsz hitelt törleszteni, ráadásul kamatmentesen. Persze a semminél a 12 hónapos is jobb, abban egyetértek :)

Igen, a nagy inverterek 8 kw-os méretben már versenyképesek árban. Kérlek hasonlítsd össze egy 4 kw-os inverterrel az 1 Wattra jutó költséget. Ott már a mikroinverter jobban jön ki és nagyobb a hatékonysága, mint a string inverteré.

Szerintem vannak olyan helyzetek, ahol a napelemtelepítő cég nem jön szóba. Egyetlen modul felszerelésénél egyszerűen overkill a tervezésért 30.000 - 150.000 HUF-ot kifizetni.

A szaldó alapvetően nem érdekes, ha csak az alapfogyasztásodat váltod ki. Tehát nem használod aksiként a közműhálózatot. Pont ezen a fórumon azt gondolom, hogy az emberek futtatnak otthon NAS-okat, netán kis házi szervereket. Mindezt lakásokban is, ahol csak egy erkély és annak konkrétan a korlátja áll rendelkezésre az egyetlen, vagy épp kettő modul felszereléséhez.

Az minden napelemre vonatkozik Magyarországon. Ez nem csak a partizán napelemekre vonatkozik.

Bár az inverterre és a napelemre is 25 év garancia jár szóval az 5+ sem olyan rossz. Csak ötször jön vissza garanciaidőn belül a befektetés. Viszont bizonyos helyeken Magyarországon is csak ezek a (partizán napelem) készülékek lesznek képesek elterjedni. De csak akkor, ha az emberek fogékonyak lesznek rá és ki mernek állni a jogaikért. *

Illetve ha a német, osztrák, svájci, holland.... bővülő lista szabályozást veszi alapul az ember és van 3.5 méternyi erkélykorlátja, akkor már egyből egy MI-600-ast tehet fel, aminek a wattonkénti ára még kedvezőbb.

* Szerintem igenis nemcsak háztulajdonosoknak van joguk napelem rendszerhez, hanem lakástulajdonosoknak is. Ráadásul ők kevésbé terhelik meg a közhálózatot mint egy nagy napelem, ami nappal termel, majd "este a tulaj visszaveszi a közműhálózatról az áramot". Bocs, amit visszavesz, az már nem napenergia. Nem akarom elterelni erre a vitát, mert azt gondolom, hogy még így is jót tesznek ezek a napelemrendszerek. De ha kicsit belegondolunk, akkor pont ezek az alapfogyasztást kiváltó napelemek a legjobbak környezetvédelmi szempontból.

A NAS este is fut, nem csak a déli órákban!

Én nem az engedély hiányát érzem problémásnak, hanem azt, hogy így eleve -50%-os hatékonysággal kell számolni, ami a megtérülésnél elég jelentős hátrány.

Sőt, ha azt veszem, hogy éven belül sem egyenletes a termelés (ugye nyáron van döntő hányad), amit nem tudok raktározni...akkor a fenti százalék még rosszabb.

A "csak egy erkély is elég" szintén jól hangzik, de nem véletlenül vakarja mindenki a fejét az ideális tájolás megvalósításáért, mert 2-3x-os eltérés jöhet ki belőle. Tehát a fenti számok még rosszabbak lehetnek.

Gazdaságilag tehát nem érzem erős versenyzőnek, inkább ilyen hobbiprojecthez lehet jó szerintem, kb mint akik szélkereket faragnak otthonra...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Nem árulnak százas izzót. A porszívók teljesítményét maximalizálták. Egyébként is gázzal fűtünk, klíma nincs. Van mikró, mosógép, vízmelegítő,  (elavult) hűtő, 3 számítógép és 4 hálózati eszköz. Gázzal fűtünk és főzünk.

Ketten lakunk a lakásban (egész nap nem megyünk sehova), sokat megy a mosógép, de ha megszakadunk sem fogyasztunk 12eFt-nál többet havonta. (300kWh/hó 3600kWh/év)

No, erre árazzál be egy naperőmüvet 1,5MFt alatt!

Aztán rakd fel a 3 emeletes, 30 lakásos társasház tetejére úgy, hogy másnak is jusson a déli tetőből!

Ha csak 200W jön a tetőről, 7 hónapon keresztül, napi 5 órán át, az 210kWh, az 5,8% megtakarítás, avagy 8400Ft/év. Ez csak egy alsó közelítés, de <10 év alatt megtérülhet.

A valóságban ennél jobb a helyzet, mert a fogyasztást felfelé, a betáplált teljesítményt lefelé kerekítve vettem figyelembe.

A másik ésszerű felhasználás lehet a klíma, amire akkor van szükség. ha nagyon süt a nap.

A klíma fogyasztásának tompítására valóban jó lehet, ez igaz.

A topicnyitó azt írta, hogy ~100e Ft-ból hozott ki egy (csúcsban?) 330W-ot termelő egységet. Te pedig azzal számoltál, hogy ennek átlagosan ~60%-át fogod kihozni egy szuboptimális tájolásból évi 7 hónapon keresztül.
Mérés nélkül mindenki csak tippel, szóval elfogadom, szerinted ez összejöhet. Én szkeptikus vagyok, de ez mondjuk az alapállásom.

Viszont egy ~10 éves tervbe belevágni úgy, hogy

  • nem szabályos jelenleg,
  • a gyártói gari egy másik országba szól,
  • településképileg/társasházilag beleköthető (lásd még a homokzatra kipakolt klímákat),
  • a megtérülése pedig olyan alacsony, hogy _bármilyen_ ügyintézés viszi a levesbe a megtermelt hasznot,

biztosan nem az én "megoldásom".

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Teljesen világos, hogy nem mindenki akar szabadságharcos lenni. Sőt ott, ahol lehet, pl. Németországban sem tesz ki mindenki napelemet az erkélyére. Aki viszont megteszi, annak még az ingatlan értéke is feljebb csúszik, mégpedig nem 100 e HUF-fal. Ha netán eladásra kerül egy lakás, jópáran már csak a fénykép miatt el fognak menni megnézni a lakást, mert az erkélyén ott lóg (rögzített) egy napelem. Igen, az emberek nem racionálisak. 2018-ban adtam el Magyarországon a házamat. Szó szerint a vevők licitálni kezdtek érte, hisz ez milyen "cool" a napelemmel.

De mint mondtam, megértem, hogy vannak óvatos emberek, akik nem szeretnek a frontvonalban menetelni.

Milyen szuboptimális tájolás? A tetőt ebben a pillanatban merőlegesen süti a nap.

Valamit még felhős időben is termel a napelem.

Feljebb valahol írtam, hogy nem kellene konnektorba dugható verzió, így aztán a szabvány és gari sem érdekes. A google maps sem tiltakozik a településkép ellen. Más szögből meg a tető nem nagyon látható. ;) A homlokzatra egyébként sem szabad felszerelni semmit, mert tiltja az önmókányzat.

Legyen az egyszerű példa a konkrét helyzet:

  • számítógép 1 (80W)
  • számítógép 2 (80W)
  • egyebek 1 (20W)
  • egyebek 2 (20W)

Ezeket az elemeket automatikus átkapcsolóval kell ellátni. Ha van napelem, akkor arról megy, ha nincs akkor hálózatról. Annyi és addig megy napelemről, amíg bírja. Ezzel 20-40-80-100-120-160-180-200 lépésekben lehet szabályozni a terhelést. Az ehhez tartozó elektronika nagyságrendekkel olcsóbb, mint egy engedélyezett inverter, de a két "telephelyre" ki kell húzni 1-1 kábelt. A végeredmény jóval rövidebb megtérülést eredményez. (Az AC inverter helyett pl. 325V DC előállítása mindenféle okos funkció nélkül jóval olcsóbb.)

Ezzel szemben pl. a 22 éves hűtő (+fagyasztó)évi <24eFt-ot fogyaszt. Ha veszek egy 0 fogyasztású új hűtőt, akkor 5 év alatt térül meg. Ha meg nem 0 a fogyasztása... ;)

Persze, ha mindenféle engedélyezett boltban kapható megoldásokkal számolunk, akkor nem olcsó.

Ok, a saját lehetőségeidet nyilván jobban ismered mint én, meg a full déli tájolású, benapozott erkély esetén sem igazak az aggályaim, csak statisztikailag az ilyenből kevesebb van. Szimplán random erkélyre, merőlegesen kilógatott panelra gondoltam.

Ha a társasház tetejére felrakhatod és le tudod kábelezni magadhoz akkor király. De kiindulva abból, hogy apósom mennyit szív az elpattanó elektronikái miatt, a gari meglétét nem érzem annyira elhanyagolható szempontnak.

Milyen az a 0 fogyasztású hűtő? Lassan esedékes lesz nálam is a csere...

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

A 0 fogyasztású hűtő a mesehűtő. ;)

Az "elpattanó elektonika" kérdéskörhöz egy példa: A társasház körfolyosó és lépcsőház világítása nemrég készült el. Amior szerelés előtt lerakták dobozostól a modern, mozgásérzékelős kapcsolókat, csak leolvastam a típusát. Aztán pillanatok alatt megtaláltam a specifikációt is. Az üzemi hőmérséklet (a gyártó szerint) 0..40°C. Tehát se fagyban, se napon nem használható. Persze ezzel nem merül ki a primitív kínai elektronika minden hibája...

Akkor jok vagytok, mert nekem sehogy sem sikerul havi 20 ala szoritani a szamlat. Már fogyaszto alig van. Nagyjabol az amit felsoroltal. Oke klima van, atlag megy 3 hetet egy evben. Fak jol arnyekolnak, ez a parasztklima tartos 32/35 fok felett nem is kell.

Mi lehet a diff :)

Every single person is a fool, insane, a failure, or a bad person to at least ten people.

A fogyasztást ki lehet ám számolni, vagy megmérni. :)

Az 1W folyamatos fogyasztás

  • csak ketten vagyunk, de egész nap otthon tartózkodunk
  • az egyik számítógép éjjel-nappal, a másik 8-22-ig megy, 22" monitorok - legfeljebb 130W és 90W
  • ConnectBox (13,5W), proxy szerver (7,2W) router+ap (kb. 8W)
  • kicsi a lakás 42nm - kevesebb világítás: 4x15W + 2x11W + 5W világítás, ebből 11W éjjel-nappal megy
  • nincs tévé
  • van két erősítő, összesen min. 34W fogyasztás éjjel-napal + több, ha szól is
  • vízmeglegítő, mikró, kávéfőző - ezek napi min. 3x5 percet mennek, 800W/db
  • mosógép 5kg - a párom legalább naponta legalább egyet mos ;)
  • a hűtő max. 1000+1000Ft/hó
  • egy okos és egy ostoba telefon

Ebből kb.

  • 55% informatika és multimédia
  • 16% hűtő
  •  4% világítás
  • 25% egyéb

Lehet, hogy nálad

  • van kisebb vagy nagyobb bojler villanyról
  • tévé
  • többen vagytok kettőnél
  • nagyobb a lakás

Persze, hogy fut a NAS éjszaka is. És pontosan a napos órákban megújuló energiával, ráadásul kvázi ingyen fog menni. A nagy napelemrendszerek is csak nappal termelnek. Éjjel egy fiktiv napenergiát használ az ottani NAS a közhálózatról. Vajon meddig fenntartható ez a rendszer? (Érdemes végiggondolni, hogy mi történik a nappali túltermeléssel, ha nagyon sok nagy rendszer lesz a tetőkön. Igen, pontosan, nem lesz elhasználva, hanem le fogják vezetni a Földbe. Vajon akkor mennyire lesz jó mégis odaadni a nem napenergiát este? Csak eszmefuttatásnak szánom. És az aksik sem jelentenek megoldást. Talán vízválasztás mehetne nappal és éjjel hidrogén-égetés.... mert az talán tényleg nem megy tönkre....)

Környezetvédelem és megtérülés szempontjából ekvivalens a partizán napelem és a nagy több kw-os rendszer. És mivel Wattonként ugyanannyiba kerül a "partizán napelem", mint egy nagy napelemrendszer, ezért ki lehet mondani: megéri kitenni az erkély korlátjára, vagy a házfalra, vagy épp a tetőre. A beesési szögek pedig majdnem mindegy. Egy 300 Wattos inverterre, akkor feltesz az ember egy 380 Wattos napelemet és kész. Alig kerül többe.

Az lenne a szuper, ha létezne Magyarországon (és Németországban) is egy bagatell termelési teljesítmény (~600 Watt), amit be sem kell jelenteni. Németországban most ezért küzdenek. Csakazért sem jelentik be az emberek a napelemeiket. A cél, hogy 600 Wattig ne kelljen egyáltalán papírozni.

Ha már kitermelte a bekerülési költséget + annak kamatait, utána fog "ingyen" menni, egészen addig Te kockáztatsz. (ha pedig nagyon belemegyünk az öko-ba, akkor megtermeli még az előállításának, odaszállításának, ártalmatlanításának/újrahasznosításának a lábnyomát IS)

Nem tudom milyen lakások vannak Németországban, de én még csak olyat láttam ahol fix méretű erkélyek vannak, szóval akkora napelemet lehet feltenni, amennyi hely van. 
Falra/tetőre már megint nem olyan egyszerű. Tetőnél meg kell küzdeni a házzal/lakókkal, úgy kell tartószerkezetet építened, hogy ne károsítsa a szigetelést/cserepeket + le kell kábelezned magadhoz, falnál meg hívhatod az alpinistákat + megint meg kell vívni a lakókkal "mert hogynézazki?". Az erkély esetén is belédköthetnek, de inkább neked áll a zászló, hacsak nincs valami kellően motivált/ráérő haragosod.
 

"The only valid measurement of code quality: WTFs/min"

Az áramszolgáltató nem véletlenül csak rendszerengedélyes eszközöket enged fel a hálózatára, élet- és vagyonvédelmi okai vannak. Nem bonyolult és nem drága dolog az engedélyeztetés, csak utána kell járni. Nem lennék valahogy villanyszerelő meg területgazda, ahol mindenki ilyen gerilla kínai dzsunka szarokat kezd felkötni a hálózatra

Nem bonyolult és nem drága dolog az engedélyeztetés, csak utána kell járni.

Erdekes, te szemely szerint probaltal mar egy ilyet vegigvinni?

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

És íme, érkezik a konnektorban dugható napelem, végre a lakástulajdonosok is kivehetik a részüket a termelésből??

"A reform a kis kapacitású (0,8 kW alatti) fotovoltaikus rendszerek hálózatra való csatlakozásának eljárásait is egyszerűsíti. Ezek esetében csak a telepítés előtti nyilvántartásba vételre lesz szükség, nem kell engedélyezési kérelmet benyújtani."

Forrás: https://www.portfolio.hu/unios-forrasok/20221201/napelemesek-figyelem-o…