Microsoft: Process Monitor for Linux (Preview)

Címkék

Eredetileg Mark Russinovich SysInternals nevű, windowsos segédprogram-csomagja része volt a ProcMon. Egy Microsoft alkalmazott, John Salem munkájának köszönhetően a Microsoft elérhetővé tette Linuxra is.


A stuff elérhető a GitHub-on.

Hozzászólások

A "telemetria", a szó maga csak távolsági mérést jelent, semmi pejoratívat nem takar. Telemetriát akár hálózat nélkül is lehet csinálni, a lényeg, hogy ahol mérsz, az tőled távol van.
Ez a cucc egyébként konkrétan nem köszönget sehová sem, csak lementegeti a processzek metaadatait - meg még a rosseb tudja mit - egy SQLite3 adatbázisba. Aztán, hogy ezzel az adatbázissal mi történik windowsos környezetben, arról már nem szól a fáma. Feltételezem, hogy valami úton-módon visszakerül az ms-hez, egyetlen okból kifolyólag: ha nem kezdenek vele semmit, akkor mi a fárasnak gyűjtik?

Usage: procmon [OPTIONS]
   OPTIONS
      -h/--help                Prints this help screen
      -p/--pids                Comma separated list of process ids to monitor
      -e/--events              Comma separated list of system calls to monitor
      -c/--collect [FILEPATH]  Option to start Procmon in a headless mode
       -f/--file FILEPATH       Open a Procmon trace file

Hat en mostan ezt nem ertem, de ez mitol tobb, mint eddig barmi is ami vagy 20 eve benne van a Linux-ban (GNU-ban)?

Ez a fószer tud programozni, Windowson rendszeresen használtam a tooljait, pl. Process Explorer, bár Win8-10 alatt fejlődött annyit a Feladatkezelő, hogy nem kellett. A Linux viszont nincs rászorulva MS toolokra, van már kismillió *top-klón benne, plusz nmon, gotop, stb., amivel az ember a rendszert tudja minden szempontból monitorozni, hálózat, fájl I/O, kernel, futó folyamatok, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)