Főállású fejlesztőt alkalmazott a ReactOS projekt

Címkék

Jelentősen megdobatja a ReactOS storage stack-jének fejlesztési ütemét azt, hogy a projekt egy főállású fejlesztőt tudott alkalmazni három hónapra Victor Perevertkin személyében. Perevertkin tapasztalt fejlesztő, aki mélyebb kerneloldali tudással rendelkezik. Korábban Btrfs boot sector kódot írt,  levezényelte egy új USB stack integrálását, újabban pedig a ReactOS szinte minden területének fejlesztésében részt vállalt. Alkalmazása a projektet támogatók adományainak köszönhetően vált lehetővé.

Részletek itt.

Hozzászólások

Igen de ez jövő időben, most kezdi a munkát és a következő három hónapra vették fel. :)

És mellesleg lehet, hogy az embereknek már végképp tele a töke a win10-zel, ha a ReactOS-nek hirtelen összejött annyi lóvé az adományokból, hogy 22 év után főállásban alkalmazhasson a projekt egy profi fejlesztőt. Én drukkolok nekik.

Nem lenne rossz ha ilyen legacy XP pótlék lehetne kisebb alkalmazásokra. Viszont ha W10-el nagyon kivagy és játszanál is akkor érdemes elmoccanni linux irányba. Proton miatt brutál nagyon fejlődött a játékok támogatása, én már csak kb a forza horizon és a gears miatt tartok windowst, így két játékkal együtt kényelmesen elfér egy 250-as ssd-n.

> Nem lenne rossz ha ilyen legacy XP pótlék lehetne kisebb alkalmazásokra.

Igazából benne van, hogy xp és w7 pótlék is legyen. Idő, meg munka.

> Viszont ha W10-el nagyon kivagy és játszanál is akkor érdemes elmoccanni linux irányba.

Már elmoccantam. Úgy 12 éve. Attól még ha a meló win10-et kíván meg, akkor rászív az ember.

És mellesleg lehet, hogy az embereknek már végképp tele a töke a win10-zel...

Ha ez ilyen egyszerű lenne, a Microsoft már régen nem létezne.

Abban igazad lehet, hogy egyes embereknek fájhat a Win10, az viszont biztos, hogy ők nem képeznek akkora tömeget, ami alapján ez a feltevésed helytálló lehetne.

Abban igazad van, hogy ezzel a megfogalmazással eléggé általánosítás volt, hogy az embereknek van tele a töke...
Viszont a másikat nem értem, hogy hogy jött ki. Az állítás az volt, hogy 22 év után összejött a ReactOS-nek az első profi főállású programozóra a keret. Ez egy tény. Ehhez pedig az kellett, hogy összejöjjön egy akkora embercsoport, ami ezt a lehetőséget megfinanszírozta, tehát annyi embernek már tele van olyan szinten a win10-zel a töke, ami képzett akkora tömeget, ami elegendő volt ahhoz, hogy a ReactOS a fejlődésének egy új szakaszába érjen.

Hogy mennyi embernek "fáj" a win10, azt nem tudjuk, de biztos messze többnek, mint ahányan a ReactOS-nek adakoztak. Szerintem már nem nagyon van ember a bolygón, aki ne szívott volna bármivel - akármivel - a win10 kapcsán. De nyilván ezt bizonyítani nem lehet.

Szerintem meg nem nagyon van ember ezen a bolygón, aki ne szívott volna már a számítástechnikával akármi kapcsán.

Az emberek egészen szürreális dolgokat is képesek támogatni/megvenni. Egy kínai üzletben például néha csak azért tudom, hogy mit tartok a kezemben, mert rá van írva. Néha akkor se. És ezeket a dolgokat valakik megveszik...

Egyszóval kétlem, hogy bármiféle erős ok-okozati összefüggés lenne a Microsot tevékenysége és a hírben említett tény között. Ha katicáknak terveznél mentőmellényt és valamilyen kellően forgalmas helyen hirdetésben gyűjtenél rá pénzt, adnának. Ebből egyszerűen nem következik semmi.

Hát ebben van valami...

Ebben is, csak nem tudom, hogy jön ide.

Hát te kétled, én meg kétlem, hogy nem. A ReactOS 22 éve létezik, de eddig nem nagyon kapott publicitást. Miért csak az utóbbi 2-3-4 évben kezdtek el vele egyre több helyen foglalkozni? (A katicás hasonlat egyébként fals analógia, mert itt nem valami haszontalan marhaságról van szó.)

Igen, én is azt hiszem, hogy nem ment át. :-)

Hány festményt adott el Vincent van Gogh életében? Egyet se. Ma az életműve annyit ér, amiből meg lehet venni a Duna-Tisza közét.

Csontváry festményeiből majdnem csomagolóanyag lett.

Picasso sokak szerint nem is tudott festeni (de) aztán mégis...

A publicitás/támogatottság elég összetett műfaj.

Abban tehát igazad van, hogy az igazi kérdés itt is az, hogy miért lett hirtelen híres a ReactOS, de a válasz szinte bizonyosan nem a Microsoft vagy a Win10. Biztosra veszem, hogy ennél sokkal meglepőbb vagy legalább kevésbé kézenfekvő az igazság.

"Bizonyosan." Mitől bizonyos, mi bizonyítja ezt? :)
És akkor mi az a bizonyos "igazság"? Miért azóta foglalkoznak többet a ReactOS-sel, amióta a win10 elterjedt a win7 meg lejárt? Mert alternatívát nem mondtál, csak állhatatosan tagadod, hogy a win10 lenne az oka.
Szerintem meg éppenhogy a win10 az oka, mert ismerni eddig is ismerte a szakma a ReactOS-t, de nem foglalkozott vele, mert volt használható windows a piacon. (Egy darabig kettő is.)

Én is nyitott vagyok például arra, hogy akkor most a gravitonnak van-e tömege, vagy hogy a kvantummechanika helyett nincs-e valami szemléletesebb magyarázat a kétréses kísérlet eredményére, de valahogy nem tolonganak a jelentkezők.

Nehéz dolgok ezek... :-)

Én nem kívántam megfejteni neked ezt a ReactOS dolgot, mindössze arra szerettem volna felhívni a figyelmedet, hogy a kézenfekvő magyarázatok gyakran tévesek. Túl gyakran.

Ha ez átment, jó. Ha nem, akkor se vesztettünk semmit.

A gravitonnak még a létezése sincs bizonyítva, nemhogy a tömege megmérve, de ez off.

Viszont ami a kézenfekvő magyarázatokat illeti, én úgy vagyok vele, hogy amíg van egy kézenfekvő magyarázat és arra nemhogy érdemi cáfolat, de még elfogadható kontrahipotézis sem érkezik, addig azt tartom a legvalószínűbbnek.

Egy alternativ magyarazat: a Subscribestar, IndieGoGo, Kickstarter, GoFundMe, Patreon es tarsai elterjedesevel es koztudatba beepulesevel elfogadottabba valt, hogy bizonyos projectek adomanyokbol ("lejmolassal") szereznek penzt. A Wikipedia talan a legismertebb ilyen. Ha valami nagyobb oldalon megjelenik, hogy gyujtenek, akkor siman osszejohet a teljes munkaidos fejlesztore a penz, foleg akkor, ha mar van felmutathato eredmeny mogotte (akar a fejleszto, akar a project mogott). Ez 22 eve meg nem volt igy.

Nem tudom melyik magyarazat a helyes, illetve melyik mekkora sulyt kap (valoszinubb, hogy mindketto szamit valamennyire).

Akkor most leulok, es kitalalok valamit arra a kettos resre is, jo? :)

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

A 22 év az nem két végpont, hanem egy 22 éves folyamat: nem csak 1998-at és 2020-at kell nézni, hogy akkor mi volt és van, ugyanis lehet, hogy 22 éve még nem léteztek ezek, amiket felsoroltál (a Wikipedia is csak majdnem), de 8-10 éve már kivétel nélkül létezett mindegyik. Kivétel nélkül. Mindegyik. Mihez kellett itt még 10 év? Miért csak 2015-2016 óta kerül egyre többet szóba a ReactOS?

#define használható, ugyanis még ma sem az, ha azt nevezzük használhatónak, hogy legalább a winxp szintjét elérte volna. Igazából nagyon lassan halad a fejlesztés, nyilván fejlettebb, mint 10 éve, de a végeredményt tekintve ugyanott tart: nem alternatíva még a winxp-re sem.

Egyébként, ha valamiben van potenciál, akkor nem az aktuális használhatóság fogja eldönteni, hogy foglalkoznak-e vele, segítenek-e benne, hiszen éppen azért kellene foglalkozni vele, segíteni benne, mert még nem használható. Nem. Ezt a rávaló igény fogja eldönteni. Az igény volt az, ami 10 éve hiányzott, mert 10 éve két használható windows is volt; a még támogatott winxp és az épp zászlóshajó win7 mellett nem volt igény a ReactOS-re. Ma már egy használható windows sincsen, így már van igény a ReactOS-re.

Több mint 10 éve váltottam Windows-ról, de teljesen nem tudtam megtenni, mert vannak olyan berendezéseink, amiknek az üzemeltetéséhez olyan alkalmazások kellenek, amik csak Windows-on futnak, ezért muszáj volt készítenem néhány virtuális XP-t, amik megfelelnek a céljaimnak, csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazzák (az XP-k mellett van használatban FLP és ThinPC alapú VM is, újabban Windows 10 alapú is). Érdekes módon ezek a VM-ek gond nélkül használhatók, semmilyen probléma nincs velük, igaz, internetre nem csatlakoznak, csak olyan berendezésekhez, amik legfeljebb zárt hálózatban működnek. Víruskereső sem fut rajtuk, tűzfal sem kell ezekhez.

A ReactOS-t már sok éve tesztelem, hátha elér egyszer egy olyan szintet, hogy a céljaimnak megfeleljen, és most már elég biztatónak tűnik a helyzet, egyre több dolog fut rajta, de még messze nem minden. Ahhoz képest, hogy kezdetben szinte semmire nem volt jó, ez elég nagy javulás, viszont lehet, hogy a technológiai fejlődés miatt lassan kivesznek azok a berendezéseink, amikhez a virtuális XP-ket használom, így egyre kisebb az esély, hogy váltani tudok ReactOS-re.

 

Ma már egy használható windows sincsen, így már van igény a ReactOS-re.

Most akkor hogy is van ez?  :)

#define használható

 

:)

 

A cégnél egy ideje kell használnom Windows 10-et, nem vagyok tőle boldog, sokszor eszembe jut nekem is, hogy ez egy használhatatlan sz@r, de ez nyilván csak kiszalad az emberből, mert ugyan sok hülyesége van, de attól még az idő jelentős részében használható, legfeljebb többször csinál bosszantó dolgokat, mint amit nyugodtan el tudnék fogadni. Szerencsére arra van lehetőségem, hogy futtassak más oprendszereket is, így amikor csak tehetem, azt teszem, a Windows 10 szinte csak MS Office és egyéb Microsoft termékek használatához kell.

Nem hiszem, hogy túl sokan tudnának a ReactOS létezéséről, a világ nagyobbik része biztosan nem tud róla, ráadásul annak, aki mindig Windows-t használt, nem is jut eszébe, hogy van azon kívül más is, így igénye sincs másra, ReactOS-re meg főleg nem.

> Több mint 10 éve váltottam Windows-ról, de teljesen nem tudtam megtenni, mert vannak olyan berendezéseink, amiknek az üzemeltetéséhez olyan alkalmazások kellenek, amik csak Windows-on futnak, ezért muszáj volt készítenem néhány virtuális XP-t, amik megfelelnek a céljaimnak, csak a legszükségesebb dolgokat tartalmazzák (az XP-k mellett van használatban FLP és ThinPC alapú VM is, újabban Windows 10 alapú is). Érdekes módon ezek a VM-ek gond nélkül használhatók, semmilyen probléma nincs velük, igaz, internetre nem csatlakoznak, csak olyan berendezésekhez, amik legfeljebb zárt hálózatban működnek. Víruskereső sem fut rajtuk, tűzfal sem kell ezekhez.

Gondolom azt te is tudod, hogy az átlagjúzer így nem fog egy windowsos desktopot üzemeltetni; ezek, amiket te csináltál, ezek tkp. windows alapú terminálok, valamilyen célfeladatra, nem általános desktopok.

> A ReactOS-t már sok éve tesztelem, hátha elér egyszer egy olyan szintet, hogy a céljaimnak megfeleljen, és most már elég biztatónak tűnik a helyzet, egyre több dolog fut rajta, de még messze nem minden. Ahhoz képest, hogy kezdetben szinte semmire nem volt jó, ez elég nagy javulás, viszont lehet, hogy a technológiai fejlődés miatt lassan kivesznek azok a berendezéseink, amikhez a virtuális XP-ket használom, így egyre kisebb az esély, hogy váltani tudok ReactOS-re.

A ReactOS nem csak erre lenne jó. Az a célja, hogy egy ingyenes 100% windows-kompatibilis OS-t adjon. Amit bármire lehet használni, amire a felhasználó a windowst használná.

> Most akkor hogy is van ez? :)

#define használható "ellátja a feladatát, lehet vele dolgozni, együtt lehet élni a gyíkjaival"

> A cégnél egy ideje kell használnom Windows 10-et, nem vagyok tőle boldog, sokszor eszembe jut nekem is, hogy ez egy használhatatlan sz@r, de ez nyilván csak kiszalad az emberből, mert ugyan sok hülyesége van, de attól még az idő jelentős részében használható, legfeljebb többször csinál bosszantó dolgokat, mint amit nyugodtan el tudnék fogadni.

Persze, ha csak pár percig kell használni, akkor használható a win10 is, mert annyi idő alatt csak nem frissíti le és/vagy teszi gajra magát. :P

> Szerencsére arra van lehetőségem, hogy futtassak más oprendszereket is, így amikor csak tehetem, azt teszem, a Windows 10 szinte csak MS Office és egyéb Microsoft termékek használatához kell.

Bocsi, de te szakember vagy. Azt használsz, ami jól esik. A ReactOS-t minden windowson szocializálódott egységsugarú használni tudja majd, ha használható lesz.

> Nem hiszem, hogy túl sokan tudnának a ReactOS létezéséről, a világ nagyobbik része biztosan nem tud róla

De egyre többen fedezik fel, ahogy egyre több embernek lesz tele a hócipője a win10-zel. Ld. köv. bekezdés.

> ráadásul annak, aki mindig Windows-t használt, nem is jut eszébe, hogy van azon kívül más is, így igénye sincs másra, ReactOS-re meg főleg nem.

Na, itt a tévedés. Szerinted miért zsugorodik a PC piac is? Mert az emberek már tudják, hogy van a windowson kívül is világ, ha másról nem, az Apple meg a kugli cuccairól tuti hallottak. Na most, ha valaki elkezd keresni, akkor ha a ReactOS már eljutott egy olyan szintre, hogy lehet legalább az xp helyett használni, akkor tuti rá fog akadni az alternatívák között. Nyilván nem konkrétan a ReactOS-re van igénye az embereknek, hanem az alternatívákra. Ehhez csak az kell, hogy a ReactOS ténylegesen alternatíva is legyen.

Nagyon regen neztem mar ra a ReactOS-re. A Linux kernel legnagyobb reszet a driverek adjak ki, ez gondolom a React eseten - ha winnel kompatibilis - kb. jon magatol (gyartok adjak). Szoval tippre hamar hasznalhatova valik, ha valaki egyszer rendesen nekikezd.

Amugy nem tapasztaltam, hogy az XP miben lenne jobb a 7-nel vagy a 10-nel. Mindharmat hasznaltam vagy masodlagos vagy munkahelyi rendszernek. Bar a W10-et inkabb csak jatekra.

A PC piac egyebkent azert zsugorodik, mert korabban ha barmi miatt a nethez/webhez hozza kellett ferned, az a PC-t jelentette. Most ehhez bejott az okostelefon meg a tablet is, igy ha valakinek erre kellett gep, az ki tudja valtani. Plusz a PC gyartok fejlesztese lelassult (foleg az Intel miatt), illetve a tabletek es mobilok eroforrasa miatt a webes dolgokat probaljak minel egyszerubbre irni, ugyhogy most ott tartunk, hogy a kb. 10 eves gepem is boven hasznalhato. Korabban is viszonylag ritkan vettem egy erosebb gepet, de a piacon eladott darabszam masnal is csokkent.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

> Nagyon regen neztem mar ra a ReactOS-re. A Linux kernel legnagyobb reszet a driverek adjak ki, ez gondolom a React eseten - ha winnel kompatibilis - kb. jon magatol (gyartok adjak). Szoval tippre hamar hasznalhatova valik, ha valaki egyszer rendesen nekikezd.

A ReactOS esetén valóban meglesz a drivertámogatottság, ha el tudják érni az áhított kompatibilitást, de ez még kevés ahhoz, hogy használható legyen, mert nem csak a driverekhez szükséges API-t kell implementálni, hanem azt is, ami a userspace programokhoz kell. De reméljük tényleg hamar elér ebbe a státuszba.

> Amugy nem tapasztaltam, hogy az XP miben lenne jobb a 7-nel vagy a 10-nel.

A 7-esnél abban, hogy gyorsabb és kevesebbet eszik, a 10-esnél kb. mindenben, kivéve az újkori szoftverpark támogatását.

> A PC piac egyebkent azert zsugorodik, mert korabban ha barmi miatt a nethez/webhez hozza kellett ferned, az a PC-t jelentette. Most ehhez bejott az okostelefon meg a tablet is, igy ha valakinek erre kellett gep, az ki tudja valtani. Plusz a PC gyartok fejlesztese lelassult (foleg az Intel miatt), illetve a tabletek es mobilok eroforrasa miatt a webes dolgokat probaljak minel egyszerubbre irni, ugyhogy most ott tartunk, hogy a kb. 10 eves gepem is boven hasznalhato. Korabban is viszonylag ritkan vettem egy erosebb gepet, de a piacon eladott darabszam masnal is csokkent.

Persze, ez is benne van. Egy szóval nem mondtam, hogy csak a win10 miatt van az egész. Azt mondtam, hogy azért zsugorodik, mert az emberek már túllátnak a windows világon, tudják, hogy van választásuk a windowson kívül. Ez a win10 nélkül is így lenne, de "rontani" még lehet a dolgon és az ms meg is teszi a win10-zel.

Ki mondta, hogy lenyom egy ms meretu ceget? Hol? hol? Mutiiiiii! Leciiiiii! :D

Azt mondtam tobb fog tortenni, mint az MS haza tajan az elmult husz evben (ok, minusz az utolso egy-ket evet amikor is nagyon "megszerettek" a Linux-ot...na persze...szerelem...hehehe...bevetel inkabb)

(arcból érdemes lenne visszavenni kicsit, nem áll jól)

Elnézésedet kérem, nálam a "lenyomja" szakkifejezés rendkívül egzakt definíciójába belefér, az, "hogy sokkal többet tesz, mint a másik".

De ha ez zavar, akkor kérlek: ha így értetted, így is ordas nagy marhaság.

Pl ahhoz, hogy ez meglegyen, három hónap alatt 4 mobil OSt kellene a semmiből a földbe állítani a csókának, hogy mást ne mondjak :D

Tud valaki mondani egy valós alkalmazást, ami miatt szükség lehet a ReactOS-re? Azaz nem hobbi, vagy játék, hanem rendes ipari igény.

Ugyanis el nem tudom képzelni, hogy hobbin kívül kinek éri meg egy ilyen oprendszer fejlesztése. A gyakorlatban kb. egy dologgal találkoztam, ami miatt szükség lehet egy nyílt forrású és/vagy ingyenes Windows klónra: lehetne konténerizálni. Idénként előjön az, hogy felhasználónak, vagy ügyfélnek adni kellene egy előtelepített Windows környezetet, mert nem várhatjuk el, hogy a saját működő Windows-át szétbarmolja ilyen-olyan driver-ek, meg library-k telepítésével. Kézenfekvő megoldás a virtuális gépbe telepytett Windows, csakhogy ahhoz licence kell. Na ilyenre jó lehet a ReactOS, de nem hiszem, hogy ez olyan gyakori igény, hogy ebből finanszírozni lehet a ReactOS fejlesztését.

A ReactOS célja, hogy legyen egy nyílt forrású windows klón, ami - elméletileg - 100%-ban kompatibilis a windows-zal. Ennek az az értelme, hogy aki windows-ra van szüksége, de nem akar fizetni érte és/vagy elege van az ms játszadozásaiból, annak ez egy alternatíva.

Dehogy jó... Szűrj rá itt arra, hogy mik kaptak "garbage" fokozatot és több, mint 4000 program lesz felsorolva, többek között a .NET framework és a Photoshop, amik ráadásul össze vissza kapják az értékeléseket platinumtól garbage-ig, azaz hol megjavítják, hol elrontják a kompatibilitást, egyszóval a WINE-ra éles környezetben egyelőre nem nagyon lehet a windows-kompatibilitást rábízni... Arról nem is beszélve, hogy a WINE egy API-wrapper, tehát kernelszintű hozzáférést sosem fog tudni biztosítani semmihez.

A ReactOS fejlesztői összefoglalták pár sorban, hogy mi az, amit a WINE sosem fog tudni. Egyébként a WINE azóta lett két három klasszissal használhatóbb, amióta a ReactOS-ből backportoltak egy csomó dolgot.

Egy csomó "ipari" környezetben működő vason fut Windows, gyártósoroknál, vending machine-ok, ATM-ek, sőt egy ismerősöm mesélte hogy az edzőtermében ahova jár, a futógépen Windows XP fut. Meg ott vannak pl. a BKK automaták is, éttermi rendszerek, pénztárgépek, meg ami még nem jut eszembe. Nem biztos hogy mindegyiken Windows fut, láttam valamelyiken DOS -t is :)

Lényeg a lényeg hogy ezeken a helyeken szerintem simán van létjogosultsága ha elér egy érettségi szintet: ismerős környezet egy csomó fejlesztő számára, open source, ingyenes, hosszan karbantartott. És nem kell fizetni minden darab után az MS-nek. Illetve ezeken a beágyazott eszközökön szükségtelen a szélsebes fejlesztés, jobb is, ha állóvíz van, de támogatott állóvíz. A legtöbbnek egy feladata van, egy darab alkalmazást betonstabilan futtatni, és semmi egyéb.