Ruckus Wireless használati tapasztalatokat keresek

Sok szépet és jót lehet ezekről olvasni, de jellemzően felfűzik őket valami komolyabb router mögé és hadd szóljon. Gyári speckó szerint egy Zoneflex H320-as, H510-es eszköz 100 mobil klienssel elbír egyedül (*); hallottam pletykákat arról, hogy kb. 70 környékén koppan - de vajon elbír-e egy kicsit komolyabb gépszámmal rendelkező *otthoni* környezetet akkor is, ha szórakoznia kell a PPPOE-val és a NAT-tal. Ugyanis a fejembe vettem, hogy mivel ezt is tudja, ne csak AP legyen, hanem legyen ő a külvilággal kommunikáló router is. A Digi által nyújtott és igényelt PPPOE-t tudja (kedvesen el van dugva a "Gateway mode" pipa mögé), NAT-olni tud, node mennyire hal bele ezekbe? Első és másodkézi tapasztalatokat szeretnék kapni, ha lehet.

Igen, friss FTTH tulaj vagyok :-) Ugyan csak 487/326-ot mértem a bridge módba tett modemre direktben dugott lapitopival etherneten - ami azért messze nem Gigabit - de a jellemző felhasználás mégis a sok-sok wifis kütyü lesz.

 

(*) a legutolsó FW óta 512-ről 1024-re emelték az egy kupacban kontroller nélküli hálózatban kezelhető eszközök darabszámát - ami mondjuk otthon nem érint, de jól hangzik.

Hozzászólások

mi használtunk Ruckus T300-at rendezvényen. Egy mikrotik router volt előtte - és ott mondjuk nem is az internet, hanem a belső hálózat volt a lényeg.
Első rendezvényen 4, majd második rendezvényen már 5db eszközzel. Összességében 500 felett volt az egyszerre felcsatlakozott kliensek száma, az egy AP-re bejelentkezett kliensek pedig meghaladták a 150et.

Szerintem otthonra ágyúval verébre, de ha ezzel akarsz foglalkozni, akkor jól ki tudod tapasztalni a rendszert.

No ez az, hogy itt megint nem tudom, h a PPPOE és NAT mennyit gyengít a dolgon. (Volt reggel meglepetés, amikor kiderült, h az eddig használt routert kiiktatva már nem szép szabályos vonal van valahol 100 Mbps körül, hanem tud az a drót többet is. Eddig is gyanítottam, hogy az majd le fog korlátozni, de kb a háromszorosára tippeltem - elsőre tényleg azt hittem, hogy még bele vagyok korlátozva a száz megás csomagba.)

És igazából nem akarok én nagyon vele foglalkozni, de a H320 adott, az 510-re meg igen barátinak látszó árat kaptam, szóval most megy a fejvakarás. Persze ha ennyire nincs senki, akkor marad az, hogy megindulok a 320-szal, oszt ha jól muzsikál, akkor lépek a komolyabbra (a 320-ban levő 2 db Fast Ethval szemben álló 4 db Gb-s kimenet nagyon vonz).

Ugyanazt tudom nyilatkozni mint a tobbi hozzaszolo, Ruckus-tol AP-t kell venni, a router meg legyen Mikrotik, tokeletes parositas.

Bar koltsegvetes ugyileg szerintem ez agyuval verebre, otthonra tokeletesen megfelelnek az Unifi AP-k is.