Mert az informatikusok élete nem csak játék és mese ...

Aki azt hiszi, hogy az informatikus szakma mindig csak az asztal mögötti kattintgatásokból áll, az nézze meg, hogy milyen egy hálózati szekrény tervezett karbantartása ipari környezetben ...

Hozzászólások

Az informatikában még nincs meg az ami pl.: az építőiparban mérnök-szakmunka-segédmunka. Ez van.

Hogy ne lenne? Ez egy technikusi munka, technikusok végzik. Én is csináltam ilyen eleget. Ma már a mai fiatalok csinálják.

Inkább az itt a látnivaló, hogy jönnek az iskolákból a mai fiatalok és mindjárt architektek meg nem tudom mik akarnak lenni. Aztán csodálkoznak, ha szembesülnek vele: vannak helyek, ahol van egy karrierút, amit bizony be fognak járni. Azt gondolom, hogy nem baj az, ha az elején kicsit összepiszkolják a kezüket.

trey @ gépház

Na igen, bizalmi meló is, valamint még képesek hősugárzót, ütvefúrót vagy hasonlót a szünetmentesre kötni, kkv true story. Szerencsére sikerült elzárni valamint matricázni mindent amit kell, amíg ott voltam, de így is volt, hogy a nagybetűs két nyelvű figyelmeztetést, ami három szó volt, nem sikerült interpretálni.

Milyen középsuliba jártál? Egyszer egy délutáni számtech szakkör alkalmával szóltak  a rendszergazdák, hogy menjünk segíteni, egy kis átvitel technika gyakorlat lesz. Egy kisteherautónyi CRT monitort kellett felcipelni az udvarról az emeleti informatika termekbe. De boldogan segítettünk, mivel másnap már azokon a monitorokon ment a délutáni szakkörön a mIRC és a Netscape :-)

Nekem még "felsőfokú OKJ" 2 éves rendszergazda tanfolyamon sikerült egy költözés kellős közepébe csöppentem (abban az évben költöztek az új épületbe). Teljes hálózat kiépítése, gépek telepítése és felszoftverezése (ghostparty), wsus, linuxos házi rendszernek saját repo készítése (mindnekinek volt "saját tárhelye). Ezen felül asztalok összerakása, kábelezés kivitelezése, fali dugaljak (UTP) bepakolása. És a legszebb hogy mindenki aki ebben segített azt nem azért tette mert kötelező lenne vagy akármi, hanem egyszerűen érdekelt minket és mentünk és csináltuk, többek közt nyáron is a két év között. 

Ebben az időszakban rengeteget tanultam a kábelek krimpelésétől a cross kábel gyártáson, a switchek bekonfigolásán, az alhálók kiépítésén át a ghostcast működéséég bezárólag mint soha addig. És úgy jártam oda mint egy munkahelyre ahol a megszerzett tudás a fizetésem.

És mindemellé tök jófej rendszergazda volt aki magyarázott végig hogy mit miért merre meddig és hogyan. 

Meg szep hogy azok akarnak lenni, nem azert tanulnak/tanultak hogy segedmunkat vegezzenek. Elkellene mar felejteni ezt a rangletra hulyeseget. Ezek mind elbaszott idok az ember eleteben ami nem viszi elore abban amiben jo, mert rackszekrenyt takarit vagy nyomtatopatront cserel sorolhatnam, Szornyu latni toletek azt a rossz regi kommunista beidegzodest. Hozzateszem, hogy anno en sem voltam hajlando csinalni ezeket a dolgokat, a support resznel untam meg, hogy eleg ebbol a szarbol, nem ezert tanultam, oldjatok meg. Mar a honvedsegnel sem turtem a fasz berogzodeseket, mikor ejjel kirangatjak a kopaszt hogy takaritsak fel a terdig ero habot. Ezt is megoldottam semmi perc alatt mint "szoba parancsnok" (ez is milyen vicc mar szoba parancsnok :D ). 70 akarhanyan voltunk "kopaszok2 a szinten, mind visszafekudtunk aludni az oregek meg nyomtak a motoros fokat. Es a huzasunkal vegleg megtort a hagyomany abban a laktanyaban. Es igen az IT is alakitsa ki a sajat segedmunkasat.

Ilyen helyre célszerű ipari környezetre tervezett (szűrővel ellátott ventillátoros hűtéssel felszerelt) dobozt rakni.... Az is porosodik, de nem ennyire...

+1, Meg olyan is van, amirol idozitve neha lefujjak a port suritett levegovel.

Amugy a legdurvabb az, amikor a muhelyben fempor keletkezik. Celszeru szurovel megakadalyozni, hogy ez lerakodjon az elektronikara, nem lenne jo vege.

A strange game. The only winning move is not to play. How about a nice game of chess?

Szerkesztve: 2020. 07. 12., v – 12:23

Én hasonlót egy dohánygyárban láttam, ahol a finom dohánypor a Cisco switchet alaposan belepte. Meg is lepődtem, mit kibírtak azok a hardverek.

Egyébként van olyan szakma, hogy informatikus?

Még vagy 14 éve, valamelyik állami elfekvőből hoztunk ki catalyst 4500-akat talán. Na annak olyan volt az oldalsó FAN modulja, h. szerintem a borospincék mélyén a falat belepő méregzöldes-szürke színű nepespenész-gomba elbújhatott volna attól a gedvától, ami arra a modulra volt rárakódva. Szerintem azok a ventillátorok már nem is bírtak járni tőle.

Ez inkább a szakmai dilettantizmusnak a szép példája.
Még levegő előkészítés nélküli irodába sem tesz le az ember szűrő nélküli racket az ember, és min. fél évente cseréli (nem kifújja, porszívózza, fengsuizza) a szűrőket. A héten költöztettünk egy racket, ami egy évig volt irodában, ablak mellett, légkondi alatt. A két, alsó levegőbefújó ventillátor szűrője mohos volt a nyárfaszösztől.

Ennél már csak az a szebb, mikor a rackről a hátsó ajtó le van véve. Kérdés, ennek mi az oka? Melegedtek a gépek. Nézem hátulról, a függőleges, teljes rackhosszúságú elosztó fullra tömve, kábeli zűrzavar. A ventillátor sebességszabályozója  nem világít. Végigkövetem a rackben a kábelének az útját ami kihúzott dugóval fityeg a rack aljában. Mondom, srácok, ez miért lett kihúzva? Kellett a hely, mert az utolsó szerver amit betettünk duplatápos volt és nem volt elég aljzat. Picit emésztem, a redundancia ilyen módon történő biztosítását és közben megkérdezem, nem szólt a rack management, hogy nem ment a ventillátor? Jah, két hónap után láttuk, hogy nő a log a figyelmeztetések miatt (10 mp-ként loggolta a management), de azt kikapcsoltuk.
Úgyhogy, inkább szó nélkül betettem az új elosztót a másik oldalra, bekötöttem egy másik kiállásra, bedugtam a ventillátor kontrollerét és visszatettem az ajtót. Fél évvel később, szólt az új szupportos kolléga, hogy mikor vettem le a hátsó ajtót. Mondom, mikor utoljára láttam racket akkor visszatettem az ajtót. Némi háttérbeszélgetés után szólt, hogy kiderült, az új elosztó beszerelése után az egyik gép kábele rövidnek bizonyult, ezért csak a ventillátor aljzatáig ért el. Emiatt kihúzták a ventillátor és amikor melegedni kezdett a szekrény megint levették az ajtót.

"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

#facepalm, de erősen... Rackszekrény, benne storage meg blade keret ügyfélhez kiszállítva, PDU-n illendően ipari dugó - gépteremben sima 230V 16A 3P aljzatok. Illetékes intézi a villanyszerelővel. Oké, amikor visszamentünk, a PDU-s kábelről a 230V 32A 3P dugó lenyisszantva, és rátákolva a 16A-es "normál" dugó. Az illetékes meg csodálkozott, hogy az üzembehelyezés aznap szintén elmaradt...

Első blikkre úgy latszott mintha lángra kapott volna a rackben valami aktív eszköz.

Szép mennyiségű dzsuva, azt mondod negyed év alatt szedett össze ennyit? Kifújatáskor csináltatok vmi huzatot, vagy a fele bent kering majd a szobán belül?

Gondolom fotelbol:)

Egyreszt nem maszk, hanem felalarc. Masreszt januar ota Mo-n nem lehet 3M legzesvedelmi termekeket kapni.

Nem vagyunk prioritas az orszagok listajan. Ha felhivod a kozponti szamukat akkor elmondja egy automata, hogy a megnovekedett erdeklodes miatt nyugodtan bemondhatod az automataba a siramodat (/dev/null).

 

Lehet mindenfele gagyi felalarcokat kapni. Hogy mitol ismerszik meg a gagyi?

Pl. az alarcbol egyfele meret van. Nagyon jo, amikor itt szelel meg ott szelel, akkor akar a szurot is lehagyhatod rola.

Meghuzod hogy ne szeleljen sehol, befogja az orrodat, es 5 perc utan nem erzel semmit az arcodbol.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ez ipari csarnok, nem szoba. Maszkot nem tudom, nem járok már terepre évek óta. Az ilyen helyeket, ha nincs rajtad megfelelő munkavégzéshez megfelelő felszerelés és meglát a munkavédlemis, hazazavar a picsába. Vasbetétes bakancs, láthatósági mellény, védősisak, védőszemüveg az alap.

trey @ gépház

Egyszer voltam egy helyen, ahol a belepes minden reggel olyan 50-90 perc kozott volt.

 

Egyszer leallt az egyik automata gep, ami a gyartashoz hurcolta a cuccokat.

Kellett menni SOS, megyunk a portanal, mondom a kovetonek, hogy szemelyit nem kell leadnom?

- Nem-nem ismerjuk magat.

- A szerszamok listajat nem kell leadni?

- Nem-nem, tudjuk mi kell a munkavegzesehez.

- Van par uj dolog a megszokottakon kivul is, mivel nem tudom mi a konkret hiba

- Persze az belefer!

- Mobiltelefon is lehet nalam?

- Persze, hogyha kell a munkahoz, ha elakadna.

- Atoltozni se kell?

- Teljesen jo ami magan van.

 

Csak tudnam mit geciztek mas napokon kocsi ala betukroztek, egy ipse atnezte es megszamolta az utolso alatetet is.

Gyartasi szamokat ellenorzott a szerszamokon.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> Csak tudnam mit geciztek mas napokon kocsi ala betukroztek, egy ipse atnezte es megszamolta az utolso alatetet is.

Pedig egyszerű és ésszerű: ha minden oké, akkor a lopás/kémkedés kockázata a nagyobb, arra kell koncentrálni. Ha meg áll a gyár, akkor az a legégetőbb dolog, minden más másodlagos.

Ráadásul ha csak kivételes esetekben gyengül az ellenőrzés, akkor az nem szül bajt, mert emiatt nem alakul ki szisztamatikus lopás. Ha viszont sosem ellenőriznének rendesen, akkor lassan kialakulna az a réteg, aki hazahordja a turbót a gyárból, és eladja negyedáron (mármint a piaci és nem a beszerzési árhoz képest :-) a szervízeknek.

De te is tudod ezt, csak jólesik puffogni rajta. Én is utálom mikor ellenőrizgetnek, pedig én tudom, hogy sosem lopnék, akkor ők miért nem tudják ? :-)

Eleve egy varoban kellett varni, mig egy biztonsagi emberke "rad ert".

 

Mindegy az volt az utolso, hogy olyan helyre mentem. Ennek mar jo par eve.

Ki nem allhatom, ha az idomet raboljak.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Szerkesztve: 2020. 07. 13., h – 21:12

Nem vagyok elragadtatva tőle. Miért nincs ipari környezetben ipari porszívó, hogy ez a lerakódott por ne minden mást tegyen tönkre az adott helyiségben? (és a szomszéd helységben is ahogy elnézem) Még a lombfúvást sem értem, ahogy egyetlen kollegát sem, aki csak úgy a munkahelyiségbe fújja ki a kitakarított szmötyit, tökmindegy, hogy sűrített levegős palackkal vagy kompresszorral. (amúgy ekkora porban a kompresszor akár tönkre is mehet, vagy villámgyorsan eltömődik a légszűrője, persze azon sem lepődnék meg, ha a kollegát zavarná, hogy milyen gyakran tömődik el a szűrő, és kiszedné, mint megannyi "jómunkásember" - sorry ha nem így történt, de sok helyen ez történik)

Amúgy én is tisztítok fúvással, mert alaposabb takarítást eredményez, de csak szívás után, miután a nagyját a szippancs felszívta.

Azt már mások is megkérdezték, hogy hol a légzésvédelem. Én még mindig tudnék venni 3m ffp3 respirátorokat, igaz kvázi aranyárban, de lehet kapni. Tudom a kórházak sem voltak felkészülve, de ott, ahol üzemszerűen ekkora por van, ott kötelező lenne készletet tartani belőle.

Igen, tudom az ipari porszívó is drága, de a dolgozók egészsége nem éri meg?

Just IMO.

Második nézésre látom, hogy azért sikerült ügyesen stabil egyirányú kereszthuzatot csinálni, de ennek nem mindenhol adottak a feltételei...